A világ első és egyetlen műanyagzacskó-alternatívákat bemutató versenye a célegyenesbe fordult, a zsűri (benne egy magyar származású híresség) kiválasztotta a befutó nyolc feltalálót, akik a legkülönfélébb alapanyagokból készítenének a környezetet nem szennyező zacskókat. 

műanyag környezetszennyezés bioműanyag

KÉP: Unsplash

 

Műanyagzacskó nélkül ma már nehezen tudnánk elképzelni az életünket. Iparági becslések szerint évente 300 milliárd egyszer használatos zacskót és szatyrot használ az emberiség. Ezekbe legtöbbször élelmiszert (zöldséget, pékárut) vagy könnyű használati cikkeket csomagolunk, hogy a boltból haza tudjuk vinni a holmit. De például ilyen, 50 mikronnál vékonyabb, nagyméretű műanyagzacskóban kapjuk meg a kitisztított kabátunkat is a tisztítóból. Mind tudjuk, milyen gyenge minőségűek ezek a zacskók. Legtöbbször még annyi ideig sem tartanak, amíg hazaérünk. Utána pedig egyenesen mennek a szemétbe, mert még az újrahasznosításuk is nehezen megoldott: világszerte átlagosan 9 százalékukat hasznosítják újra, 12 százalékot elégetnek, viszont 79 százalék hulladéklerakóba vagy a természetes környezetbe kerül, ahol évek alatt bomlik csak le. 

műanyag környezetszennyezés bioműanyag

KÉP: Pixabay

Ezekből a vékony nejlonzacskókból évente 5 millió tonna kerül a világtengerekbe, ami az összesen 11 millió tonnányi óceáni műanyagszennyezés 46 százalékát teszi ki. Feltevések szerint az óceánok fenekén legalább 14 millió tonna műanyag heverhet, amit gyakorlatilag lehetetlen onnan kitakarítani. Napjainkban évente 11 millió tonna műanyag jut a természetes élővizekbe, ez a mennyiség 2040-re megháromszorozódhat, elérve az évi 29 millió tonnát. Az élővizekben a műanyag csak súlyosbítja azt a vészhelyzetet, ami már eleve észlelhető a klímaválság, a természetes vizek elsavasodása és más stressztényezők hatására. Állatok milliói pusztulnak el a műanyagszennyezés miatt.

műanyag környezetszennyezés bioműanyag

KÉP: Pexels

A vékony műanyagzacskókat csak egy röpke pillanatig használjuk, de utána hosszú ideig szennyezik a környezetet. Ezért indította Tom Ford amerikai divattervező a Lonely Whale (Magányos Bálna) környezetvédő szervezettel együttműködésben a Plastic Innovation Prize versenyt, amelynek célja, hogy műanyag-alternatívákat mutasson a világnak. A résztvevőknek olyan műanyaghelyettesítő anyagot kell kifejleszteniük, amely innovatív, 100 százalékban biológiai úton lebomló, kereskedelemben hasznosítható, tömegtermelésben gyártható és fenntartható. Ez így együtt nagy kihívás, mégis, 6 kontinens 26 országából 64 csapat jelentkezett találmányával. Közülük nyolc teamet választott ki a zsűri, amelyben a névadó Tom Ford mellett olyan hírességek kaptak helyet, mint a magyar származású Tom Szaky újrahasznosítási szakértő, a TerraCycle vállalkozás alapítója, Stella McCartney divattervező (a divatipar képezi a világ műanyaghulladékának FFFF százalékát), Susan Rockefeller díjnyertes dokumentumfilmes, környezetvédő, illetve Trudie Styler környezetvédő és UNICEF jószolgálati nagykövet (a zenész Sting felesége), valamint Don Cheadle színész és klímaaktivista.

műanyag környezetszennyezés bioműanyag

KÉP: TomFordPlasticPrize

A nyolc kiválasztott közé került a kenyai Lwanda Biotech, amely mezőgazdasági hulladékból és háztartási műanyag hulladékból készítene csaomagolóanyagot. Az indiai Zerocircle a tengeri algát tekinti a bioműanyag alapanyagforrásának, akárcsak az izlandi Marea. Szintén a tengeri algából gyártana lebomló csomagolóanyagot a brit Kelpi, valamint a Notpla, míg honfitársuk, a Cambridge Egyetem Xampla csapata borsóból és más növényi fehérjéből készítené. A kanadai Genecis szerves hulladékon élő, átprogramozott baktériumokból nyerne ki műanyagpótlékot, míg az amerikai Sway szintén a tengeri algából. Akármelyik csapat is lesz a végső győztes, most egy évig csiszolhatják a terméküket az elnyert 1,2 millió dolláros fejlesztői díjból. A késztermék tesztelésére olyan cégek jelentkeztek be, mint a Nike, a HP, a JCrew és természetesen a zsűritagok vállalatai is. Illetve természetes közegben is tesztelik az új anyagok lebomlását, és a tengeri állatokra gyakorolt hatásukat.

365Zö