Novemberben ideje eltenni télire a kerti bútorokat. Ha a kertben vagy a teraszon fognál hozzá a tisztításukhoz, nem dolgozhatsz akármilyen vegyszerekkel, nehogy árts növényeidnek vagy a házi kedvenceknek.

kert ősz takarítás bútor öko

KÉP: Unsplash

 

Akármennyire is időjárás-állóként népszerűsítenek egyes kerti bútorokat, azért a telet nem tanácsos szabad ég alatt tölteniük. A láthatatlan sérüléseknél elkezdhetnek rozsdásodni, korhadni, illetve a műanyag bútorok külső bevonata megsérülhet. A letisztított és szárazra törölt kerti bútorokat tehát el kell tenni valami esőtől -hótól védett fedett helyre, mint a garázs vagy a sufni. De hogyan tisztítsd le a bútorokat úgy, hogy a szétfröccsenő tisztítószer ne tegye tönkre a közeli növényeket vagy éppen a terasszal szomszédos gyepet? Ide valóban természetes eredetű tisztítószerekre lesz szükség, de így is kell egy kis óvatosság, hogy ne csurogjon szanaszét a szappanos lé. Nézzük, melyik bútort mivel érdemes tisztítani. Az első lépés mindegyik fajtánál legyen egy alapos porszívózás alul és felül.

Műanyag rattan

kert ősz takarítás bútor öko

KÉP: Pexels

Rendkívül népszerűek az UV-sugárzásnak és esőnek ellenálló műrattan kerti bútorok, ám mindent azért ezek sem bírnak. Télre vagy fedett helyre kell pakolnod őket, vagy alaposan leponyvázni. Miután átporszívóztad a bútorokat, fordítsd fel őket, és (ha van) nézd meg a tartó-merevítő fémszerkezet állapotát, kell-e valahol rozsda elleni szert bevetned. Ha igen, után feltétlenül kezeld valamilyen lakkal a fémet, hogy ellenálljon a következő sok víznek.
Tölts egy üres spray-flakonba fél liter meleg vizet és kb 20 gramm (egy jó púpos evőkanálnyi) mosószódát, rázd össze, hogy feloldódjon a mosószóda, és ezzel az oldattal spricceld át a bútor felszínét. Kell még egy lágy sörtéjű fogkefe, és indulhat a rések és hézagok átkefélése. Nem egy ötperces munka, de feltétlenül szükség van arra, hogy a mélyedésekben felgyülemlő koszt eltávolítsd. A műrattan bútorokhoz nem szerencsés magasnyomású mosót használni, mert esetleg tönkreteheti a bútor felszínét . A mosószóda (nátrium-karbonát) a természetben, a szikes talajokban is fellelhető vegyület, tehát valószínűleg nem fogja tönkretenni a terasz körüli növényeket, amikor a hígított mosószóda odacsorog takarítás közben. A makacs foltokhoz 1 rész vízhez keverj 4 rész mosószódát, a keletkező sűrű pasztával kend be a foltot, majd egy szivaccsal dörgöld át. Minden esetben a mosószódát le kell öblíteni a bútorrol bő folyó vízzel, azaz slaggal. Utána a bútort szárazra kell törölni, és mehet a tárolóba.

Tömör fa

kert ősz takarítás bútor öko

KÉP: Pixabay

Ezek esetében is poszívózással kezdd, távolítsd el a pókhálókat, rovarokat, és minden szennyeződést, ami nincs leragadva. Utána a fenti enyhe mosószeres vízbe mártott és alaposan kicsavart, szinte alig nedves törlőkendővel töröld át az egész bútort. Majd száraz ronggyal itasd fel az utolsó vízcseppet is. 
A tömör fabútorok jelentős része valamilyen felületkezeléssel rendelkezik. Ám ezt időről-időre meg kell újítani, például újralakkozni, újralazúrozni a bútort. A már felületkezelt fán megtapadt szutyok eltávolításához keverj össze kb. 100-120 ml almaecetet 50 ml napraforgóolajjal, márts egy mikroszálas törlőkendőt az oldatba, és ezzel tisztítsd át a bútort. Először teszteld az oldatot egy nem látható helyen. Amikor megvan a tisztítás, egy száraz, tiszta ronggyal töröld szárazra a teljes felületet.
Amennyiben természetes olajokkal volt átitatva a fa, érdemes ezen a vonalon továbbhaladni. A leggazdaságosabb megoldás a lenolajos átvonás. A lenolaj a száradó olajok közé tartozik, mélyen beivódik a a fa rostjai közé, kitölti az apróbb réseket, és idővel megszárad. Nagyon fontos, hogy a lenolajjal átkent bútorokat egy-két nap pihentetés után tiszta ronggyal át kell törölni mindaddig, amíg nem marad lenolaj a rongyon. A lenolajjal átitatott törlőrongy öngyulladásra hajlamos, ezért azonnal ki kell mosni (a zsíroldáshoz először mosószódás meleg vízbe be lehet áztatni). 
Készíthetsz bútorápoló viaszt 50 gramm méhviasz (patikában kapható) vízfürdő felett vagy duplafalú edényben történő feloldásával, amelybe még melegen 280-300 ml lenolajat keversz, és hagyod kihűlni: enyhén megszilárdul, szépen lehet bedörzsölő viaszként használni: egy viaszba mártott ronggyal alaposan dörgöld át a felületet, hogy minden résbe és repedésbe jusson viasz, hagyd beszívódni fél órát, majd száraz, tiszta ronggyal itasd fel a felesleget a bútorról. 

Műanyag

kert ősz takarítás bútor öko

KÉP: Pexels

Átporszívózás után a fenti enyhe mosószeres vízzel suvickold át a bútorokat, majd a slaggal öblítsd le és töröld teljesen szárazra, így pakold el takaróponyva alá. Az olcsó műanyag kerti bútorhoz végképp tilos a magasnyomású mosó, láttam ilyet, valósággal lemarta a műanyag legfelső, fényes rétegét. Az erős foltokhoz esetleg használj Domestos-jellegű erős tisztítószert (először próbáld ki egy nem látható helyen), de ügyelj arra, hogy azt papírtörlővel töröld le a felületről, és a papírtörlőt dobd a kukába. Nem a legzöldebb módszer, de a terasz körüli növényzet érdekében csináljuk ilyen bonyolultan. Hiszen ha erős vegyszer folyna a növényekre, az a halálukat jelenti.

Fém

kert ősz takarítás bútor öko

KÉP: Pixabay

Leporszívózás és lemosás után jön a leszárítás, majd utána szinte nagyítóval át kell vizsgálni a fém kerti bútorokat, és ahol sérülést látsz rajtuk, javítótollal vagy korrózió elleni festékkel feltétlenül állítsd helyre a felületvédelmet. 

365Zö