Újabb kutatás igazolja, hogy városi környezetben minden négyzetméternyi növényzetnek jótékony hatása lehet az emberekre: egy több mint 8 ezer fős vizsgálat szerint 10-12 százalékkal többen tették le azok közül a cigit, akik zöld környezetben (zöldövezetben vagy városi park szomszédságában) élnek. Sőt, a zöldövezetiek közül 20 százalékkal eleve kevesebben dohányoznak, mint a város közepén, a sokemeletes bérházak dzsungelében élők. 

KÉP: Unsplash

Itt a 365 Zöld ötlet blogon is volt már téma, hogy az erdőfürdő milyen jót tesz, és hogy a bioakusztikának milyen jelentősége van, illetve milyen fafajták bocsátják ki az egészségünket fokozó vegyületeket. 

A brit Plymouth Egyetem és Exeter Egyetem, illetve a Bécsi Egyetem pszichológus és élettani kutatói a fenti eredményeiket azzal indokolják, hogy a zöld környezet hatására alacsonyabb a sóvárgás mértéke, márpedig ezt azzal rokonítják, hogy javítani szeretnénk a kedélyállapotunkon, és abban bízunk, hogy ebben segíthet egy cigi, pohár ital, kocka csoki – legalábbis rövid távon. 

Csakhogy számtalan tudományos vizsgálat támasztja alá, hogy a hangulatunk jobbításában a természeti környezetnek hasonló hatása lehet. Azt a bizonyos sóvárgást a közeli parkban tett sétával is mérsékelhetjük, miközben a növények látványa, az ott élő állatok hangja javítja a kedélyünket. Ha ezt tudatosítjuk magunkban, a legközelebbi feszült helyzetben nem a cigi után nyúlunk enyhülésért, hanem becélozzuk a legközelebbi parkot. 

KÉP: Unsplash

A megkérdezett 8059 brit felnőtt közül 19% a vizsgálat idején is dohányzott, 45% a múltban dohányzott. A zöldövezetben élők 20%-kal kisebb arányban voltak dohányosok, mint azok, akik nem ilyen környezetben élnek. A kutatók azt találták, hogy a nemdohányzók és leszokottak aránya minden szocioökonómiai státusban azonos, magyarán nem függ a jövedelmi vagy társadalmi helyzettől. A zöld környezetnek tulajdonított kedvező eredmény pontos okait további kutatásokkal szeretnék tisztázni.

"Ha azzal vissza tudjuk szorítani az emberek egészségére és a társadalomra is óriási terhet róvó káros szenvedélyt, hogy nagyobb rendben tartjuk a parkokat és támogatjuk a lakosokat, hogy minél több időt töltsenek el ott, akkor ez jó dolog, nem igaz?", foglalta össze Matthew P. White az Exeteri Egyetem kutató pszichológusa, a tanulmány egyik szerzője.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna