Akárcsak nekünk, a hőségben a kertünkben élő állatoknak is szükségük van ivóvízre, legyen szó rovarokról, madarakról, gyíkokról vagy sünökről. Egy kis odafigyelésen múlik, hogy segítsd őket a kánikulában.

KÉP: Pixabay

 

A kertünkben élő állatoknak nagy szükségük van vízre: a pillangók az enyhén földes víz szívogatásával értékes ásványi anyagokhoz jutnak, a madarak a fürdőzéssel szabadulnak meg a portól és az élősködőktől. Ne habozz, tegyél ki a kertedben élő állatok számára vizet, csak előtte érdemes végiggondolni a módját, nehogy veszélyforrássá váljon számukra az éltető nedű.

KÉP: DiscoverWildlife

1. szabály: ha belemegy, ki is tudjon jönni
Nincs szomorúbb látvány, mint a jószándékkal kitett, de túl mély tálba fulladt pocok vagy kismadár. Ezért érdemes sekély tálat választani: egy szimpla virágcserép-alátét is megfelel a célnak, ha teszel bele pár nagyobb kavicsot, amelyeken ki tud kapaszkodni az állat a vízből. A kavicsokat úgy kell elhelyezni, hogy lépcsőként szolgáljanak, tehát a tál szegélye felé egyre nagyobbak és szélesebbek legyenek. A nagyobb jószágoknak (sün, borz, mókus) méretesebb tálat is kitehetsz, nagyobb kövekkel. Remek itatót készíthetsz a fenti képen látható módon: egy felfordított cserépre ragasztópisztollyal rögzítsd a cserépalátétet, tegyél bele kavicsokat és vizet. A talajszinttől megemelt itatónak örülni fognak a madarak és a repülő rovarok. 

KÉP: Pixabay

2. szabály: ügyelj a higiéniára
Bármilyen állatról is legyen szó, a víz tisztasága létfontosságú számukra. Tehát az itatótálat úgy kell kialakítani, hogy abban naponta cserélni lehessen a vizet, sőt, akár arra is legyen egy óra a déli verőfényben, hogy teljesen kiszáradjon az edény: a napfényben lévő UV-sugarak fertőtlenítő hatással bírnak. 

KÉP: Pixabay

3. szabály: a vízminőség is számít
A klóros csapvíz nem szerencsés az állatoknak. Ha van egy vízszűrő kancsód, azzal tökéletes ivóvizet készíthetsz nekik. A felforralt és lehűtött víz is tökéletes. Nem kell a vízbe semmilyen adalékanyagot tenni. És tejet se keverj hozzá!

KÉP: Pexels

4. szabály: figyelj oda a kihelyezésre
Persze mindenki szeretné mozizni az ablakból, amint érkezik valami különleges madár az itatóhoz, de most legyen az ő szempontjuk elsődleges. Tehát az itatótál legyen nyugodt helyen, ne túl közel a bokrokhoz, hogy egy leselkedő macska ne tudja hirtelen zsákmányul ejteni a fürdőző madarakat. Ugyanakkor a közelben legyen egy fa, ahová az ijedősebb madarak felrepülhetnek, ha veszélyben érzik magukat. Az is szerencsés, ha árnyékban van az itatótál, ettől egyrészt lassabban párolog a víz, másrészt kevésbé forrósodik fel. 

KÉP: Unsplash

5. szabály: ha elkezdted, ne hagyd abba
Az állatok szeretik a rendszerességet. Ha megszokják, hogy mindig találnak a kertedben egy kis friss vizet, minden nap jönni fognak. Ne jöjjenek hiába, legyen az a reggeli és esti rutinod része, hogy a táljukban cseréled a vizet. Aztán lehet, hogy annyira megtetszik neked a móka, hogy egy kerti csobogót vagy tavacskát is kialakítasz. Minden élőlény hálás lesz érte!

365Zö