Amíg nyáron fent vannak a fán, az ember el sem tudja képzelni, mennyi levele van egy fának. Aztán az őszi hideggel együtt elkezdenek lehullani, és beterítik a kertet. Sokan azt hiszik, az egyetlen helyes megoldás, ha összegyűjtik az avart, pedig ez nagyon "emberi" gondolkodás. A kert nem a lakás: míg odabent valóban piszoknak számít a padlón heverő száraz levél, odakint más a megítélése.

KÉP: Unsplash

Jó lenne végre elvonatkoztatni a korábbi állásponttól, amely szerint csak a manikűrollóval rendben tartott kert a szép. A kert ugyanis a természet része, és ennélfogva a természet törvényei vonatkoznak rá. Ne akard ráerőszakolni a civilizációs elvárásokat, mert ezzel csak magaddal szúrsz ki: annyi pluszmunkát generálsz a kert folyamatos rendben tartásával, amennyitől a végén már nyűgnek érzed az egészet (rosszabbik esetben megutálod a kertet).

A levél nem szemét, hanem a fa része, tartalmazza mindazokat a tápanyagokat, amelyeket a fa növekedése közben megkötött. A talajra visszahullva folytatódik a csodálatos körforgás: a lebomló levélből a tápanyagok a tél folyamán visszakerülnek a talajba, majd onnan tavasszal és nyáron a növények, köztük a fa is újra felszívják, ebből gyűjtik az erőt az új levelekhez, virágzáshoz, gyümölcsök érleléséhez. 

Ha zavar a lehullott levelek látványa, az avart (amennyiben nincs közte a növények növekedését gátló hatóanyagot tartalmazó diólevél) egyszerűen feldolgozhatod: menj végig rajta a fűnyíróval. Az apróra vágott levélnyesedék szépen behullik a fűszálak közé, illetve mulcsként elteríthető a fák és bokrok tövében. Ha kap egy kis őszi esőt, téli havat, elkezd természetes módon komposztálódni. Ha nincs kedved fűnyírózni, de a lombseprűvel bűvészkednél egy kicsit, azt is megteheted, hogy az avart egy üres virágágyásban felhalmozod kupacba komposztdombnak. 

Mindig gondolj arra, hogy a kert egy ökoszisztéma: növények és állatok együttélése. Az avar  téli búvóhelyet nyújt egy sor állatnak, a katicától kezdve a gyíkon át a sünig. A levelek fonákjára számos rovar petézik, tavasszal ezekből lesznek a hernyók és lárvák, amelyekkel a madarak a fiókáikat táplálják. Ha a természet egészsége (mindkét értelemben) a vezérlő szempontod, nem gyűjtjöd be műanyagzsákba az avart és nem dobod ki, hanem megpróbálod meglátni benne az értéket - és hasznosítod.

365Zö