Kevés hasznát sikerült találnom a csigának, de annál több bosszúságot okoz. Igaz, nem minden csiga kártékony. És szerencsére van néhány bevált házi praktika ellene, bár a közismert tojáshéj valószínűleg nem tartozik közéjük. Lássuk a többit!

kert otthon növényvédelem csiga

KÉP: Pixabay

 

Egy egészséges kertben épp annyi csiga van, amennyit a természet egyensúlya megenged: a többit megeszik a ragadozók, illetve elmegy hívogatóbb kertekbe. A "hívogató" ez esetben nem esztétikai minőségre utal, hanem hogy abban a kertben több az árnyékos, nedves rész, amit jobban szeret a csiga, mint a napfényes, szárazabb talajú kertet. Tehát a mulcsot legfeljebb tíz centi vastagságban szórd a talajra. És inkább reggel locsold a kertet, mert az napközben felszárad, csökkented a nyirkosodás veszélyét.

Három olyan szempontot sikerült találnom, amely alapján azt mondhatom, hogy a csiga először is azért lehet hasznos az ember számára, mert eltakarítja a véletlenül a kertben maradt kutyakakit. Legalábbis ezt gyanítom, bár fotódokumentációm nincs róla. A komposzt képződéséhez kifejezetten jó a csiga (második haszon), mert ahogy mászik a kupacban, szellőzteti, átforgatja a komposztot. Emellett a csiga megeszi a rovarpetéket is (harmadik haszon), igaz, nem válogat, a kártékony mellett a hasznos rovarokét is. 

Ezért aztán én is inkább gyéríteni szeretném őket a kertben, bár az erre kipróbált módszerek némelyike teljesen hatástalan, más pedig eléggé gusztustalan, bár hatékony. 

kert otthon növényvédelem csiga

Az éticsiga ritkán károsítja a növényeinket. KÉP: Pixabay

A csiga éjszakai állat, éppen ezért nehéz tetten érni károkozás közben. Az is fontos, hogy milyen csigáról van szó: ha reggelre valami kilyuggatja a káposztaleveleket, az meztelen csiga lehetett, nem házas (éti), mert utóbbi inkább a korhadó szerves anyagokat, növényi maradványokat fogyaszt, nem a legszebb zöldségeinket és virágainkat.

A nincs háza=rossz, van háza=jó persze erős leegyszerűsítés, de nagyjából működik. Akit részletesebben érdekel, ide kattintva bővebb információt talál a magyarországi kertekben honos csigafajokról és károkozó képességükről.

1. módszer: gyűjtögetés
Nagyon nem szeretem a meztelen csigákat, de megölni sem jó érzés őket. Hét közben gyűjtögetem a delikvenseket egy befőttesüvegben, majd amikor jön a kukásautó a heti zöldhulladékért, annak zsákjába beledobálom a csigákat, jó szorosan összekötöm a zsák száját, és már viheti is a kukásautó a komposztáló telepre.

2. módszer: növénytársítás
A csiga imádja a következő zöldségeket: árnyliliom, bab, bazsalikom, brokkoli, cukkini, dália, eper, káposztafélék, paprika, salátafélék, tök, uborka, zeller. Utálja viszont az ánizst, a begóniát, az édesköményt, a hortenziát, az illatos muskátlit, a levendulát, a páfrányt, a rozmaringot és a zsályát. Ha tehát a csiga által kedvelt és került növényeket váltogatva ülteted (növénytársítás), akkor elriaszthatod ezzel a csigát. Azt is csinálhatod, hogy az ágyás szélét körbeülteted csigariasztó hatású fűszernövényekkel.

3. módszer: fizikai akadály
Az összetört tojáshéjat ajánlják sokan, de szórhatsz akármennyit a kedvenc virágod töve köré, ha a csigának is kedvence, a hasát borító nyálka segítségével át fog kúszni a tojáshéj-szőnyegen. Hiszen vígan átmászik a műanyagtüskés vagy kókuszrostból készült lábtörlőn is! A növények köré kiszórt homok sem tuti megoldás, mert például az első nagyobb locsolás vagy eső bemossa a talajba, ahol viszont fokozhatja a talaj káros tömörödését. Érdemes viszont kipróbálni, hogy kávézaccot szórsz a védendő növények alá, mert a csiga nem szereti a szagát. A zacc lebomlik és gazdagítja a talajt. 

4. módszer: csigaevők bátorítása
A csiga ragadozói közé tartoznak a madarak, a egyes bogarak, sünök, vakondok. Ha tehát olyan körülményeket teremtesz a kertedben, hogy ezek az állatok jól érezzék magukat ott (madáritatót és porfürdős tálat helyezel ki, rovarhotelt készítesz, a sünöknek közlekedőnyílást alakítasz ki a kerítésen, a vakondot megtűröd), akkor ők cserébe kontroll alatt fogják tartani a csigákat.

5. módszer: fullasztás
Kegyetlen módszer, és válogatás nélkül öli a csigákat. Mindenesetre a sörcsapda bizonyult eddig a leghatékonyabbnak. Szélesebb mélytányért a pereméig besüllyesztesz a földbe, és megtöltöd sörrel. Ennek szagára odajönnek a csigák, beleesnek, de mivel kimászni nem tudnak, ezért belefulladnak. Minden reggel ellenőrizd a csigacsapdát, és ha nagyon gusztustalanná válik a sör, akkor cseréld le frissre. Mondanom sem kell, hogy a kertben szabadon mászkáló háziállatok (kutya, macska, nyúl) mellett ez nem alkalmazható, mert rájuk az alkoholos ital végzetes hatású lehet. Ilyen esetben válassz inkább a fenti szelídebb módszerek közül.

365Zö