Mifelénk napok óta ígérgeti a hatóság, hogy jönnek permetezőkocsival "szúnyogot gyéríteni", de mintha valahogy nem találnák a címet, a kocsikulcsot vagy a biológiai úton néhány óra alatt lebomló vegyszert, mert eddig nem kerültek elő. Úgyhogy tennünk kell valamit, mert most már aludni sem lehet az idegesítő zümmögéstől, és az idei szúnyogok akkorákat csípnek, hogy napokig viszket a helye utána.

PET-palack szúnyog illóolaj citromos eukaliptusz olaj

Pexels

Az üzletekben kapható szúnyogirtó vegyszerekkel az a baj, hogy ezeket a kémiai anyagokat általában lenyelés ellen vizsgálják, márpedig nem nyalogatni szoktuk a sprayt/elektromos párologtatót/stb, hanem belélegezni. Annak egészségügyi hatását viszont csak sejteni lehet: a mikroszkopikus méretű vegyszercseppek a belélegzett levegővel együtt mélyen lejuthatnak a tüdőbe. Hmmm. Köszi, inkább nem.

Vannak az ultraibolya fényt kibocsátó vagy ultrahangos vagy más módon a szúnyogokat riasztó/csalogató elektromos készülékek, ezek azonban jellemzően több ezer forintot kóstálnak. És megint nem lehet tudni, hogy a házunkban, kertünkben élő kutyák, macskák, madarak, denevérek, sünök mennyire hallják például azt az ultrahang frekvenciát, és az mennyire zavarja őket.

PET-palack szúnyog illóolaj citromos eukaliptusz olaj

Pexels

Marad a barkácsmódszer, persze némi tudományos kutatómunkával alátámasztva. A legolcsóbb szúnyogcsapdához (amit más töltelékkel darázshoz és légyhez is lehet használni) csak egy üres PET-palack kell. Ezt félbevágod, a tetejét fejjel lefelé beleteszed az aljába, és egy ragasztószalaggal rögzíted. 

PET-palack szúnyog illóolaj citromos eukaliptusz olaj

Insectcop

Utána jön a töltelék. Az interneten számos varázsszerről lehet olvasni, nincs is annál viccesebb, mint amikor a legnépszerűbbet szakértők véleményezik. Az Amerikai Tudományos és Egészségügyi Tanács szerint a szájvíz-keserűsó-sör kombó pont olyan marhaság, mint amilyennek hallatszik, és én hajlamos vagyok hinni nekik.

Van ugyanakkor egy másik turmix, ami hatásos lehet: ez pedig a cukros vízben oldott élesztő. Az élesztőgombák ugyanis a cukros vízben szaporodni kezdenek, közben szén-dioxidot bocsátanak ki, márpedig azt hívogatónak érzik a szúnyogok. Bennünket is részben amiatt találnak meg, mert kilélegzés közben folyton CO2-őt eregetünk.

A csapdához 1 dl vízben oldj fel 1 evőkanál barnacukrot (ennek erősebb illata van), langyosítsd meg kézmelegre, és szórj bele 1-2 deka friss élesztőt. Ha csak instant élesztő van otthon, azzal is lehet próbálkozni, de a friss hatásosabbnak tűnik. Ezt a keveréket öntsd a PET-palackból készített csapdába, és tedd az ágyad mellé vagy az ablakpárkányra, hogy éjszaka magához vonzza a vérszívókat. 

Ha nincs otthon élesztő és barnacukor, a csapdába önthetsz sört is, annak a habja is bocsát ki szén-dioxidot egy ideig, továbbá a benne lévő élesztő és komló is vonzza a szúnyogokat. A korábban említett darazsak és legyek ellen az erősen cukrozott víz vált be nálunk évtizedek óta. 

A rovaroknak álló vízre van szükségük a peterakáshoz, ezért azt is csinálhatod, hogy egy kis mosogatószeres vizet öntesz a csapdába: a mosogatószertől a víz felületi feszültsége csökken, ezért a szúnyog nem képes megállni a felszínén, hanem elsüllyed és megfullad. Érdemes egy kis LED-es zseblámpát a csapda mellé tenni, mert a fény is vonzza a rovarokat.

PET-palack szúnyog illóolaj citromos eukaliptusz olaj

Ha nem vonzani, hanem riasztani szeretnéd a vérszívókat, méghozzá bio módon, akkor a legjobb természetes riasztószer a citromos eukaliptusz illóolaj, amelyről több tudományos vizsgálat is bebizonyította, hogy hasonlóan hatékony, mint a dietil-toluamid (DEET) rovarirtó szer. A 30 százalékos citromos eukaliptusz illóolaj-kivonatot tartalmazó szer legalább 7 órán át hatékonyan tartotta távol a szúnyogokat és kullancsokat. Az üzletekben kapható természetes eredetű készítmények közül az ilyet érdemes keresni, illetve olyat, amely a citromos eukalitusz olaj (OLE) szintetikus változatát, a para-mentán-3,8-diolt, azaz PMD-t (más néven citriodiolt) tartalmaz.

A fogyasztóvédelemmel foglalkozó amerikai Consumer Reports összehasonlította a citromos eukaliptusz hatását más illóolajokéval, így a cédrussal, fahéjjal, citronellával, szegfűszeggel, gerániummal, citromfűvel, rozmaringgal és mentával, amelyek sokkal kisebb védelmet nyújtanak, többségük kifújt fél óra után.

A citromos eukaliptusz illóolajat teheted mécseses párologtatóba is, bár elég jellegzetes szaga van. Nem szabad töményen a bőrre kenni, mert komoly irritációt okozhat. Viszont egy evőkanálnyi testápolóhoz 3-4 cseppet keverve már kellő hígítást érsz el, azzal bekrémezheted magad a szúnyogok elleni hatékony védekezéshez.

Ha mégis megcsípett volna egy vérszívó, egy vattagolyóra vagy papírzsebkendőre önts egy kis almaecetet, és azzal nyomogasd meg a csípés helyét, hogy enyhítsd a duzzanatot és viszketést.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna