Máris kezdődik a kerti szezon, de még nem késő egy hétvégét rászánni a kerti talaj feljavítására.

kert talaj növény zöldség gyümölcs fa

KÉP: Pixabay

 

A kert talaját több okból is érdemes feljavítani: akár zöldségeket vagy gyümölcsöket termesztenél, akár virágokat, de ha csak szép pázsitot szeretnél. A legfontosabb persze, hogy eldöntsd, milyen célra használnád a kert különböző részeit, mert annak megfelelően kell a talajt gondozni.

Amennyiben virág- vagy zöldségágyásokat szeretnél, rendkívül fontos ezek helyét úgy kijelölni, hogy akár évekig megmaradhassanak. Az ágyásokra vonatkozó talán legfontosabb szabály ugyanis az, hogy a földjüket nem szabad tömöríteni, tehát megtaposni. A laza talaj előfeltétele a szépen fejlődő növényeknek, hiszen a gyökerük képes terjeszkedni és minden tápanyagot felszívni anélkül, hogy valami betonszerű összetömörödött talajban megfulladna.

kert talaj növény zöldség gyümölcs fa

KÉP: Pexels

Az ágyások talaját legegyszerűbben érlelt marhatrágyával javíthatod fel, illetve komposzttal, ha sikerül készítened vagy vásárolnod. A trágyával és a komposzttal a talaj rostanyag tartalmát is növeled, amitől javul a talaj vízelvezető képessége, nem áll meg rajta az eső, illetve levegősebb lesz a szerkezete, amiért a talajlakó élőlények is hálásak - nélkülük nincs egészséges talaj! 

Először vizsgáld meg a talajt közelebbről, ha van rá lehetőséged, mérd meg a kémhatását (pH-érték) is. A kémhatás méréséhez használhatsz indikátor tesztcsíkot, illetve pár ezer forintért kapható olyan többfunkciós digitális talajmérőeszköz, amely a földbe szúrva tájékoztat a talaj feletti fényintenzitás szintről, a talaj nedvességtartalmáról, kémhatásáról és hőmérsékletéről - nagyon hasznos eszköz egész évben.

kert talaj növény zöldség gyümölcs fa

KÉP: Unsplash

Amennyiben túl savas vagy túl meszes a talaj, első körben komposzttal segítheted visszaállítani a növényeknek ideális, 5,5-7 közötti pH-értéket. Vannak persze növények, amelyek ettől eltérő igényűek, például az áfonya 4,2-5,2 pH értékű talajon fejlődik jól, illetve meszes talajt kedvel a nyáriorgona, vagy a zöldségek közül a cékla, bab, cukkini.

A talaj tápanyagtartalmát ásványi anyagok hozzáadásával növelheted. Ennek az a jelentősége, hogy csak a tápanyagokban dús talajon terem tápanyagokban dús zöldség vagy gyümölcs. Az ásványi anyagokat egyenletesen elteríted a talaj felszínén, és ásóval beforgatod a talajba.

Nagyon agyagos, nehéz, tömörödött talajt homokkal lehet feljavítani, levegősebbé, szemcsésebbé tenni. Ezáltal a növények gyökere több levegőhöz és nedvességhez jut, jobban szét tud ágazni a talajban. A homokkal némi vas tápanyag-utánpótlást is a talajba juttatsz. Nagyon agyagos, tömörödött talaj esetében négyzetméterenként akár 50 kg homok bedolgozására is szükség lehet.

kert talaj növény zöldség gyümölcs fa

KÉP: Pixabay

Savanyú talajt, például ahol korábban tűlevelű fa állt, mészkőőrleménnyel lehet feljavítani. Ilyen például a zebegényi mészkő, amely könnyen oldódó mészmárga jellegű, a talajban gyorsan szétesik apró darabokra, ami fokozza a hasznosulását. Nyugat-Európában elterjedt talajjavító módszer a meszezés, talán lassan nálunk is elterjed. A meszezés hatására nemcsak a talaj minősége javul, hanem például a benne termett növények eltarthatósága, a csonthéjas gyümölcsök termésmennyisége is. 

Homokos talajt finom agyagőrleménnyel (bentonit) és nagy mennyiségű szerves anyag (komposzt, érett marhatrágya, fűnyesedék, darált falevél stb.) tudsz felavítani, mert ezzel növeled a homokos talaj vízmegtartó képességét és tápanyagtartalmát, amitől a talajélet is fokozódik. 

kert talaj növény zöldség gyümölcs fa

KÉP: Pexels

Humuszban szegény talajt apróra zúzott fahamu bedolgozásával tudsz feljavítani. A fahamu gazdag káliumban, ami serkenti a növények virágzását és terméshozását, emellett tartalmaz foszfort és egy sor mikrotápanyagot, mint a mangán, vas, cink és kalcium, tehát ha bőséges termést szeretnél, mindenképpen hasznos. Az a fahamu a legelőnyösebb talajjavításra, amely keményfából, például tölgyből készült, mert abban több tápanyag van, mint a puhafából, például fenyőből készítettben. A komposzthoz is lehet adni egy kis fahamut havonta, mert mérsékeli a komposzt savasságát. A 6,5 pH-érték alatti talajok kiegyensúlyozásához is használhatod, négyzetméterenként kb. 10 dkg kell, nem túl sok, érdemes a mérővel ellenőrizni, hogy 7 fölé ne menjen az érték. Meghálálja a káposzta, a bogyós cserjék és a paradicsom is.

365Zö