Nemcsak a tojáslevesbe jó az almaecet, hanem a kertben is többféleképpen használhatod. De a tévhitekkel le kell számolni!

kert almaecet növényvédelem otthon tavasz nyár

KÉP: Unsplash

 

Az almaecet az egyik legrégebbi konyhai szereplő, amelyet a főzés-sütés során számtalanszor használunk. Ugyanakkor ezt az enyhe, 5 százalék savtartalmú szert a kertben is bevethetjük néhány módon. De először nézzük azt, hogy mire nem szabad használni.

kert almaecet növényvédelem otthon tavasz nyár

KÉP: Pexels

A legfontosabb: ne permetezz hígítatlan almaecetet a növényekre, mert megégeti a levelüket, és elpusztulnak. Ezt azért írom, mert sok helyütt olvasható a neten, hogy az almaecet milyen jó tápoldatozásra, növényvédelemhez vagy talajjavításhoz - ezeket az állításokat kezeld fenntartásokkal.

Az egyik állítás szerint érdemes a szobanövények levelét tavasszal almaecetes vízzel lemosni, mert attól tisztábbak lesznek a levelek és nagyobbra fognak nőni. Jóllehet az almaecet alig 5 százalékos erősségű, mégiscsak sav, amely károsítja a levélsejtek sejtfalát: a levél lekonyul majd elhal. 

Egy másik állítás szerint a kerti növényeknél tápoldatként használható az almaecet, mert "tele van tápanyagokkal". Ennek nincs igazán tudományos alapja, legfeljebb a szűretlen almaecetben lehetnek olyan növényi maradványok, amelyeknek lehet valamicske  haszna. 

A harmadik állítás szerint a hígított almaecet képes a növényi kártevők elpusztítására. Az előbbiek fényében almaecetet nem permetezünk a növényekre, mert megégnek a savtól, legrosszabb esetben teljesen tönkremennek. Tehát ha levéltetveket veszel észre a rózsán, akkor nem almaecetes vízzel permetezed le, hanem elsétálsz a barkácsáruházig vagy gazdaboltig, és veszel zsurlókivonatos bio növénypermetszert, amellyel gyorsan és hatékonyan megszabadulhatsz a tetvektől. Megpróbálkozhatsz zsurlótea főzésével, az is ígéretes szer a tetvektől a lisztharmatig egy sor kártevő ellen.

A negyedik állítás szerint az alamecet kiváló gyomirtószer. Nos, a fiatal és zsenge gyomokat esetleg képes elpusztítani, de ha már térdig gázolsz a dzsungelben, akkor az ellen nem lesz hatékony. Az almaecet ugyanis legfeljebb a leveleket pusztítja el, de a gyökérrendszer túléli - márpedig szuláktól kezdve a tarackig számos olyan gyom van, amely a földfelszín alatt szerteágazó gyökérrendszere révén terjed.

kert almaecet növényvédelem otthon tavasz nyár

KÉP: Pixabay

Amire viszont használhatod az almaecetet a kertben, az például a csigák elleni küzdelem. Az almaecettel bespriccelt meztelen csiga elpusztul, de össze kell szedegetned, hogy ne szennyezze a kertet. Házas (éti) csigára viszont ne használd, mert az védett állat (eszmei értéke 2000 Ft/darab) és hasznos is. Az éticsiga elsősorban korhadó növényeket fogyaszt, nem frisset, tehát ritkábban károsítja a veteményest, mint a meztelen csiga. Az éticsiga továbbá megeszi más csigák petéit is, úgyhogy igazán hasznos. Ha van olyan növényed, amit védeni szeretnél a csigáktól, szórd körbe kávézaccal, kőzúzalékkal, fahamuval, fűrészporral vagy apróra zúzott tojáshéjjal, mert azokon nem szeret átmászni a csiga.

kert almaecet növényvédelem otthon tavasz nyár

KÉP: Pexels

Az almaecetet szintén használhatod a savanyú talajt kedvelő növényeid öntözéséhez, de csak csínjával: 5 liter vízhez maximum 15 milliliter almaecetet önts, így kapsz egy kb. 5-ös pH-jú, tehát enyhén savas kémhatású öntözővizet. Ezzel locsold hetente egyszer a savanyú talajt igénylő növényeket, mint az áfonya, lilomfa, árnyékliliom, trombitafolyondár, azálea, hortenzia, magyal, som.

kert almaecet növényvédelem otthon tavasz nyár

KÉP: Unsplash

Megpróbálhatod az almaecetet a hangyák ellen is bevetni, ehhez tölts hígítatlan almaecetet egy spriccelős flakonba, és permetezd meg vele a hangyákat - de vigyázz, a növényekre ne menjen! 

kert almaecet növényvédelem otthon tavasz nyár

KÉP: Pixabay

Ha a kertednek van olyan része, ahová nem szeretnél macskát vagy kutyát beengedni, permetezd körbe almaecettel a talajt azon a részen, mert a savanyú ecetszagot nem szeretik az érzékeny orrú állatok. 

kert almaecet növényvédelem otthon tavasz nyár

KÉP: Unsplash

Használhatod még az almaecetet mind a régi, égetett agyag cserepek tisztítására, mind a műanyag cserepek és cserépalátétek vízkőtelenítésére. A rozsdás és koszos kerti szerszámok tisztítására kipróbálhatod az almaecetet, de feltétlenül öblítsd le a szerszámot tiszta vízzel, és azonnal tedd ki a napra száradni.

kert almaecet növényvédelem otthon tavasz nyár

KÉP: BalconyGardenWeb

Még valamire nagyon jó az almaecet kertben: muslicacsapdához! Keverj össze 1 dl almacetet, 5 dkg cukrot és 2 dl vizet, majd öntsd egy befőttesüvegbe, amelynek szájába tekerj egy papírtölcsért: a muslicák berepülnek az erjedő gyümölcshöz hasonló hívogató illatra, de kijutni nem tudnak, és belefulladnak a lébe.

365Zö