Szeptember végének enyhe napjai ideálisak a pázsitgondozáshoz. Ha most rászánunk erre pár napot, tavasszal szép zöld fűtengerben gyönyörködhetünk.

gyep kert otthon ősz fű kerti munka

KÉP: Pexels

 

Ez a nyár időjárási szempontból kész hullámvasút volt, hol hideg, hol forró, hol száraz, hol esős - nem minden gyep viselte ezt jól. Ilyenkor, koraősszel ezért érdemes regenerálni. Füvesítésre kiválóan alkalmas az enyhe szeptember és október. A most elvetett fűmagnak van ideje kiserkenni és megerősödni a tél beállta előtt. A pázsitszőnyeg szebben fog zöldellni tavasszal, ha most egy kicsit feljavítjuk a kondícióját.

gyep kert otthon ősz fű kerti munka

KÉP: Pexels

Ilyenkor érdemes sort keríteni egy alapos gyepszellőztetésre, amelynek során eltávolítjuk a fűszálak tövénél filcszerűen felhalmozódó száraz szálakat és mohát. Ezek ugyanis megakadályozzák, hogy az öntözővíz és kijuttatott trágya lejusson a fű tövéhez. Az összefilcesedett szálak eltávolításával a fű alsóbb része is levegőhöz és fényhez jut, ezáltal erősebbé válik. 

gyep kert otthon ősz fű kerti munka

KÉP: Pixabay

A talajlazításért is hálás lesz a pázsit: ha nincs speciális tüskés hengerünk, akkor egy vasvillát vagy ásóvillát is használhatunk a művelethez. Ezt olyan 8-10 centiméter mélyen függőlegesen beleszúrjuk az összetömörödött földbe, kicsit megmozgatjuk előre-hátra, aztán kihúzzuk. Arasznyival odébb megint beszúrjuk, megmozgatjuk, kihúzzuk, és így haladunk tovább a gyep teljes területén. Strapás munka, de nagyon jót tesz a gyepnek! Tuják mellett, elsavanyúsodott talajon akár egy kis mésztartalmú gyeptrágyát is érdemes bedolgozni a talajba.

gyep kert otthon ősz fű kerti munka

KÉP: Unsplash

A nyár során kiégett vagy a kerti bútorok alatt meggyérült, foltossá vált fűszőnyeget most érdemes regenerálni. Ha újravetést végzünk, először tisztítsuk meg a területet az elhalt tövektől, simítsuk el, vessük be fűmaggal, esetleg hintsünk egy réteg homokot a tetejére. A fűvetés legkésőbbi ideje úgy 4 héttel az első talajmenti fagyok előtt esedékes, ami általában október közepére, végére várható. Ha nem lesz időnk vetésre és az ezzel járó gyakori locsolásra, kényelmes megoldás készen kapható gyepszőnyegből pótlást vágni a befoltozáshoz. 

gyep kert otthon ősz fű kerti munka

KÉP: Unsplash

A barkácsáruházakban és gazdaboltokban kapható granulált őszi gyeptrágya, ennek összetétele más, mint a tavaszié. Ősszel ugyanis a gyökérzet megerősítése a fontos, ezért az őszi gyeptrágyában több a kálium, mint a nitrogén (utóbbi a tavaszi trágyázáshoz fontos, mert serkenti a levélnövekedést). Amennyiben őszi vetést alkalmaztunk a gyephiány pótlására, érdemes legalább 2 fűnyírást megejteni a trágyázás előtt. Első nyíráskor legalább 8 centiméteres legyen a fű magassága, ezt vágjuk vissza 5 centiméteresre. A következőnél is legyen 5 centiméter a becélzott szálhosszúság. Ha túl rövidre vágnánk, esetleg nem tud megerősödni a hideg évszak beköszönte előtt, illetve ilyenkor a már meglévő gyep is lassabban nő. Az őszi trágyázással azért érdemes megvárni a második nyírást, mert a nem egyenletesen kiszórt trágya kiégetheti a zsenge fűhajtásokat. A trágyázás mennyisége attól is függ, hogy megkímélt díszgyepünk van-e, avagy játszógyep, amelyen a gyerekek szaladgálnak, fociznak. Értelemszerűen a díszgyepnek kisebb terhelést kell elviselnie, ezért kevesebb kiegészítő tápanyagra van szüksége. Választhatunk olyan trágyát is, amely vastartalmának köszönhetően egyúttal mohairtó.

gyep kert otthon ősz fű kerti munka

KÉP: Pixabay

A lombhullás kezdetétől gyűjteni kell a lehullott leveleket, mert azok alatt elhalhatnak a fűszálak, bemohásodik a gyep, barnás foltok alakulnak ki. A moha megjelenése egyébként arra is utal, hogy rossz szerkezetű a talaj (általában túl tömör), illetve gyenge a választott fűkeverék. Nem elegendő a moha puszta irtása, érdemes felderíteni, hogy mi a kiváltó ok, és azt orvosolni a később ismétlődés megelőzése érdekében. A lombok begyűjtéséhez használjunk nagyon könnyű műanyag lombseprűt, vagy ha esetleg kézi lombszívóval érdemes begyűjteni vagy avarfújóval egy helyre fújni a lehullott leveleket: így nem kell a frissen vetett gyepre lépnünk, nem tesszük tönkre a hajtásokat. Ha sok a lombhullató fa, megfontolandó tavaszra halasztani a füvesítést.

gyep kert otthon ősz fű kerti munka

KÉP: Pexels

A kihúzogatott gyomok vagy a sok nyári focizás miatt itt-ott lyukak, gödrök, mélyedések alakulhatnak ki a gyepszőnyegen. A talajszint kiegyenlítéséhez keverhetünk saját elegyet 3 rész földből, 6 rész homokból és 1 rész komposztból. Ezt alaposan keverjük össze egy vödörben vagy malteroskádban, és szórjuk ki a lapályos részeken: négyzetméterenként 2-3 kilogrammot. A gereblye fokával simítsuk el, és permetezve öntözzük meg. Ha a gyep inkább zsombékosodásra hajlamos, a talajszintből kiemelkedő zsombékok gyökércsomóját egy öreg konyhakéssel tölcséresen vágjuk körbe, emeljük ki a zsombékot, és egy kislapáttal mélyítsük tovább a gödröt mindaddig, amíg már talajszintben lesz a visszahelyezett zsombék töve. 

gyep kert otthon ősz fű kerti munka

KÉP: Pixabay

A gyepszőnyeget számos gombabetegség is fenyegeti, ez ellen is hatásos a talajlazítás. Továbbá megjelenhet a fonálféreg-fertőzés, illetve a bogárlárvák is nagy pusztítást végeznek a gyökérzetben. A talajlakó kártevők elleni biológiai védekezés lehet, ha a földbe burgonyagumót vagy sárgarépagyökeret ásunk be, ezek csalinövényként magukhoz vonzzák a falánk lárvákat. A gyérítő hatás eléréséhez rendszeresen cseréljük a csalit. A lárvák gyérítése azért is fontos, mert fő táplálékát jelentik a vakondnak, amely buckáival sokat árt a gyepnek, viszont védett állat, nem szabad bántani. Jobb tehát a megelőzés!

365Zö