Kertásás közben véletlenül tőből kitörtem egy rózsaágat, amin van egy-két szál gyökérkezdemény, úgyhogy megpróbálom megmenteni. De hogyan?

kert tavasz nyár gyökereztetés növény méz fahéj aloe vera fűzfa almaecet

KÉP: Pixabay

 

Amikor növényt akarunk szaporítani, annak egyik módja, ha egy ágdarabot meggyökereztetünk, ezt nevezzük dugványnak. Esetemben ezt a tőből kitört rózsaágat, amelyen van egy-két szál apró gyökérkezdemény is. Ahhoz, hogy ez minél nagyobb valószínűséggel meggyökerezzen, érdemes a gyökérsarjak fejlődését egy kis gyökereztető szerrel megserkenteni. A gazdaboltokban kapható gyökereztető hormon (mármint hivatalosan gyökérserkentő- és növénykondicionáló szer), ami lehet vulkanikus eredetű ásványi anyagok és műtrágya keveréke vagy naftilecetsav vagy valami titkos összetevő. 

Ha azonban nem áll rendelkezésünkre ilyen szer és/vagy nem akarunk ilyet használni, megpróbálkozhatunk saját kezűleg gyökereztető szert készíteni. Nem is kell messzire mennünk érte, csak a konyhánkig vagy a kertig. A gyökérképződést serkentő anyaggal bevont vagy átitatott dugványt vízbe is állíthatjuk, de úgy gyengébb gyökerek fognak fejlődni, mintha gyökereztető közegbe, például kókuszrostba, perlitbe vagy hasonló anyagba tennénk - ezek folyamatosan nedvesen tartják a dugvány végét, de nem engedik berohadni. A házilag készült gyökeztető szerek egyik jellegzetessége, hogy antimikrobiális hatásúak, tehát akadályozzák a rothadást, így járulnak hozzá ahhoz, hogy a dugványnak legyen lehetősége meggyökerezni.

A következő hozzávalókkal serkenthetjük növényeink gyökérképződését:

1. Méz

kert tavasz nyár gyökereztetés növény méz fahéj aloe vera fűzfa almaecet

KÉP: Pexels

Természetes antibakteriális szer, amelynek nagy hasznát veszi a sérülékeny dugvány. Forraljunk fel 1/2 liter vizet, ha forró, kapcsoljuk le alatta a lángot, és oldjunk fel benne egy evőkanál mézet. Kihűlés után ebbe az oldatba áztassuk bele a dugvány alsó felét 2-3 órára, hogy felszívja a gyógyhatású oldatot. Közvetlenül ültetés előtt még tömény mézzel is bekenhetjük a dugvány végét, hogy fokozzuk a kórokozók elleni védelmet.

2. Fahéj

kert tavasz nyár gyökereztetés növény méz fahéj aloe vera fűzfa almaecet

KÉP: Unsplash

A megnedvesített dugványvéget forgassuk bele egy kiskanálnyi fahéjba, amely elpusztítja a gombákat és baktériumokat, és megelőzi a dugvány megbetegedését. A fahéjjal bevont dugványt szúrjuk a közegbe.

3. Aloe vera

kert tavasz nyár gyökereztetés növény méz fahéj aloe vera fűzfa almaecet

KÉP: Pexels

Kizárólag olyan aloe vera juice alkalmas erre, amely 100 százalékban aloe verából áll, semmiféle hozzáadott anyag nincs benne, legfeljebb egy kis növényi glicerin (stabilizálóként) - az a legtutibb, ha van egy aloe vera növényünk, és az egyik leveléből kipréseljük a gélszerű anyagot. A gélben több mint 200 hatóanyag van, közte ásványi anyagok, nyomelemek, poliszacharidok, aminosavak, vitaminok, enzimek. Az aloe vera fertőtlenítő hatású szer, megakadályozza a kórokozók elszaporodását a dugványon, illetve feltölti tápanyagokkal. A gélt fele-fele arányban hígítsuk vízzel, és áztassuk bele a dugványt néhány órára, amjd ültessük el gyökereztető közegbe. A maradék aloés vizet rápermetezhetjük az ültetőközegre és a dugvány szárára.

4. Almaecet

kert tavasz nyár gyökereztetés növény méz fahéj aloe vera fűzfa almaecet

KÉP: Unsplash

Az almaecetben számos nyomelem megtalálható, amelyek segítik a gyökérképződést. De csak óvatosan adagoljuk az almaecetet, hiszen töményen gyomirtónak is használható. Nagyjából 5 milliliter (1 kiskanálnyi) almaecetet öntsünk 1,5 liter vízhez (egy nagy PET-palack). Ebben hagyjuk egy negyedórát ázni a dugvány végét, majd állítsuk bele a gyökereztető közegbe.

5. Fűzfavíz

kert tavasz nyár gyökereztetés növény méz fahéj aloe vera fűzfa almaecet

KÉP: DeepGreenPermaculture

A fűzfa egyik hatóanyaga a szalicil, amelyet a régi idők népgyógyászata láz- és fájdalomcsillapításra, reumás panaszok mérséklésére használt. A modern gyógyszeripar is ebből fejlesztette ki a szalicilsav alapú aszpirint, amely kíméletesebb a gyomorhoz. Na de vissza a fűzfához: az ebből készített tea erős fertőtlenítő hatással is rendelkezik, valamint a fűzfakéreg tartalmaz egy indol-vajsav nevű hatóanyagot, amely serkenti a gyökérképződést (maga a fűzfa is elképesztően hatékonyan meg tud gyökerezni). Először gyűjtsünk friss zöld hajtásokat egy fűzfáról, vágjuk le róla a leveleket, majd a szárakat aprítsuk össze és töltsük egy befőttesüvegbe: öntsük fel hideg vízzel és hagyjuk ázni 3-4 napig. Utána szűrjük le, és kész a fűzfavíz. Ebbe áztassuk a dugványt egy éjszakára, majd másnap ültessük közegbe. A maradék fűzfavízzel locsolgassuk a dugványt, de lezárt befőttesüvegben néhány hétig hűtőben is eltartható.

365Zö