A téli vitaminhiányos időszakban mindannyiunknak elgyengült a haja: veszített a tartásából, ritkulni kezdett, a hajszálak egyre vékonyabbak. Ha most egész nyáron friss gyümölcsöt és zöldséget eszünk, őszre talán jobb állapotba kerül a hajkoronánk. Vagy attól is, ha illóolajos bedörzsöléssel serkentjük a hajhagymák működését.

kert illóolaj haj egészség természetgyógyászat

KÉP: Pexels

 

Az illóolajokat különféle növényekből vonják ki desztillációval (elpárologtatással). Az illóolajokat elsősorban illatukért használjuk, de közülük nagyon sok rendelkezik valamilyen gyógyhatással is. A távol-keleti medicinában évezredek óta alkalmazzák az illóolajokat, mert nagyon hatékonyak, ugyanakkor viszonylag csekély mellékhatást okoznak. Egyik jótékony hatásuk, hogy a fokozzák a haj egészségét: nemcsak a hajszálak erősségét és fényességét növelik, hanem javítják a haj sűrűségét, illetve gyorsítják a hajszálak növekedését. Az illóolajokat 3-5 százalékosra hígítva kell használni, töményen ugyanis irritáló hatásúak lehetnek. Tehát 95-97 csepp (jó két evőkanál) hordozóolajhoz (mandula-, hidegen préselt kukorica-, jojoba-, avokádó- vagy szőlőmagolajhoz) adjunk 3-5 csepp illóolajat, és ezt a keveréket masszírozzuk be a benedvesített fejbőrbe, hagyjuk hatni 10-15 percig, majd samponnal mossunk hajat a szokásos módon. Hajmosás után lehetőleg hagyjuk a hajunkat levegőn megszáradni, ne hajszárítózzuk, de ne is napoztassuk, nehogy az irritációt okozzon az illóolaj hatására.

1. Levendula illóolaj
A stresszoldó hatású levendula illóolaj antimikrobiális és baktériumölő hatású, fokozza a fejbőr egészségét.

kert illóolaj haj egészség természetgyógyászat

KÉP: Unsplash

Mivel egyes kutatások szerint serkenti a sejtosztódást, a kutatók úgy vélik, a hajnövekedés gyorsításában is szerepet játszhat. Az olajos masszázst hetente többször is meg lehet ismételni.

2. Borsosmenta illóolaj
Hűvös, bizsergető érzést kelt, ami annak is a jele, hogy a menta illóolaj serkenti a vérkeringést. Márpedig ez fokozhatja a hajnövekedést a hajszál anagén (növekedési) fázisában a szőrtüszőben.

kert illóolaj haj egészség természetgyógyászat

Mint a fenti képen látható, egéérkísérletekkel sikerült igazolni, hogy a menta illóolajos bedörzsölés jobban fokozza a szőrnövekedést, mint a gyógyászati hatóanyagos készítmény. A kísérletben négyféle bedörzsölőt alkalmaztak a kopaszra borotvált hátú egereken: fiziológiás oldat (SA), jojobaolaj (JO), 3%-os minoxidil gyógyszer (MXD) és 3%-os borsosmenta illóolaj (PEO). Egy hónap elteltével a mentával kezelt egerek (jobb alsó sarok) hátán teljesen visszanőtt a bunda.

3. Rozmaring illóolaj
Ez az illóolaj a fájdalmas ízületekre is kiválóan alkalmas bedörzsölőnek, de a hajnövekedést és a hajszálak vastagodását is remélhetjük tőle.

kert illóolaj haj egészség természetgyógyászat

KÉP: Pixabay

Egy teszt szerint éppoly hatékony a férfias típusú hajhullás (androgén alopécia) kezelésére, mint a minoxidil nevű gyógyászati hatóanyag, ám sokkal kevesebb irritációt okozott, nem viszket utána a fejbőr. Hetente kétszer ajánlott alkalmazni.

4. Cédrus illóolaj
A hajhullást csökkenti azáltal, hogy szabályozza a fejbőr faggyúmirigyeinek működését. Mivel a cédrus illóolaj gombaülő és antibakteriális hatású, segíthet a hajkorpa termelődésének mérséklésében, és ez is enyhíti a hajvesztést.

kert illóolaj haj egészség természetgyógyászat

KÉP: Unsplash

Levendula és rozmaring illóolajjal keverve (plusz a hordozóolaj!) az alopecia areata, vagyis a foltos hajhullás mértékét is csökkenti.

5. Kakukkfű illóolaj
Ugyancsak az alopecia areata kezelésében mutatkozott hatékonynak. A kakukkfű illóolaj azáltal fokozz a hajnövekedést, hogy stimulálja a fejbőrt, és aktívan megelőzi a hajhullást.
 

kert illóolaj haj egészség természetgyógyászat

KÉP: Pixabay

A kakukkfű illóolaj különösen erős, ezért 2-3 csepp bőven elég 2 evőkanálnyi hordozóolajhoz. Ha nnem jutunk illóolajhoz, szárított fűszerből kakukkfű teát is készíthetünk, amelyet tonikként masszírozzunk a fejbőrbe hajmosás előtt.

6. Teafa illóolaj
Erős tisztító, baktériumölő és antimikrobiális hatású illóolaj.
 

kert illóolaj haj egészség természetgyógyászat

KÉP: Unsplash

A fejbőrbe masszírozva kitisztítja a szőrtüszőket és ezzel serkenti a hajnövekedést. Ugyancsak hatékony a korpás fejből kezelésében, ami fokozza a fejbőr egészségi állapotát.

7. Ylang-ylang illóolaj
Kifejezetten ajánlott száraz, viszkető fejbőr ápolására.
 

kert illóolaj haj egészség természetgyógyászat

KÉP: Pixabay

Az ylang-ylang (más néven ilang-ilang vagy katanga) illóolaj fokozza a faggyúmirigyek működését, ezzel nemcsak a fejbőr szárazságát mérsékli, hanem a haj töredezését is: megfelelő mennyiségű faggyú hiányában ugyanis a hajszálak szárazzá és merevvé válnak, ami hozzájárul a töredezéshez.

FONTOS: Bármelyik illóolaj esetében fontos, hogy első alkalommal csak egy kb. 200 forintos érme nagyságú területre vigyük föl az olajat a fül mögötti vékony és érzékeny bőrfelületen. Amennyiben 24 óra elteltével sem észlelünk allergiás reakciót: bőrpirosodást, égő érzést, erős viszketést, illetve csalánkiütéseket, légzési nehézséget, a nyelv vagy a torok duzzanatát, akkor nyugodtan használhatjuk a megadott hígításban az adott illóolajat -- de csak 16 éven felüliek! Gyermekek esetében az illóolajok csak a gyermekorvos engedélyével használhatók.

365Zö