A hangtérképezés segítségével szorosabb kapcsolatba kerülhetsz a környező élővilággal, ráadásul segít kikapcsolódni a napi stresszből is.

kert nyár természetvédelem otthon stressz

KÉP: Pixabay

 

Kertünkre legtöbbször úgy gondolunk, mint színpompás virágok és csodás gyümölcsök forrására. Érzékszerveink közül döntően a látás, ízlelés és szaglás dominál a kertben, holott a hallásnak is óriási jelentősége van. Azzal, hogy újszerű módon fedezzük fel a kertet, korábban nem tapasztalt élmények érhetnek bennünket. Bárhol lehet hangtérképezést végezni, de ha a saját kertünkben csináljuk, azzal elmélyíthetjük kapcsolatunkat a mikrokozmoszunkat benépesítő élővilággal. 

kert nyár természetvédelem otthon stressz

KÉP: Pexels

A hangtérképezés menete igazán egyszerű: üljünk ki a kertbe egy időre, és füleljünk, milyen hangokat, zörejeket, zajokat észlelünk. Egyes hangokat könnyűszerrel azonosíthatjuk, míg mások rejtélyesnek tűnnek. Bizonyos hangok huzamosabban ismétlődőek, mint a tücsökciripelés este, míg mások jönnek és mennek, mint amikor egy darázs repül át a fülünk közelében.  

A hangtérképezést nem feltétlenül kell egyedül végeznünk: akár az egész család kiülhet a kertbe fülelni. Érdekes párbeszédeket indíthat be a sokféle nesz, el lehet játszani a gondolattal, hogy az otthoni hangtérképhez képest mennyire lehet más egy rokonunk vagy városi hely hangtérképe, tanácsolja a Modern Farmer amerikai ökogazdálkodási online magazin. 

A hangtérképet vizualizálni is lehet, vagyis magyarul megrajzolni, mint ahogy a Journaling With Nature saját készítésű hangtérképén látható, amely a délután észlelt hangokat jeleníti meg. 

kert nyár természetvédelem otthon stressz

KÉP: JournalingWithNature

A hangtérképezés a pszichológusok szerint különösen a gyermekek számára fontos tevékenység, mert segít abban, hogy újszerűen használjuk az agyunkat. A különféle hangok azonosítása, csoportosítása, szűrése serkenti a kognitív fejlődést. A gyerekek a hangok észlelése útján is kötődés alakíthatnak ki a természettel, sok-sok új ismeretet sajátíthatnak el az évszakokkal változó faunáról és az észlelésről. 

kert nyár természetvédelem otthon stressz

KÉP: Pixabay

A hangtérképezés mindenkinek hasznos lehet, mert lehetőséget ad arra, hogy rövid időrer kikapcsolódjunk a napi mókuskerékből, a hétköznapi stresszből. Javítja az összpontosítóképességet, fokozza a tudatos jelenlét élményét, amelyben részletesen érzékeljük a körülöttünk lévő világot, az abban zajló eseményeket. Ez éles ellentétben áll azzal, amikor "kikapcsolt aggyal", úgymond robotpilóta-üzemmódban csak sodortatjuk magunkat az eseményekkel. 

Lehet, hogy elsőre furcsának fog tűnni a hangtérképezést, de a gyakorlás révén finomodnak az érzékek. Amikor már alaposan kitanulmányoztuk a kertünk hangjait, áttehetjük kisszékünket a közeli parkba vagy folyópartra. Nem az a cél, hogy különleges hangokat azonosítsunk, hanem hogy észleljük a körülöttünk nyüzsgő élővilágot. Biztos lesznek olyanok, akik számára idővel a hangtérképezés egyfajta meditációs állapottá növi ki magát, amely még mélyebb észlelésre és élménygyűjtésre ad lehetőséget.

kert nyár természetvédelem otthon stressz

KÉP: Unsplash

Így kezdd el a hangtérképezést:
1. Hagyd bent a házban a telefonodat, vagy ha nem otthon vagy, akkor állítsd néma üzemmódra. 
2. Keress egy helyet, ahol kényelmesen leülhetsz.
3. Állítsd be a telefonod időmérőjét 5-30 perc közötti tetszőleges időtartamra.
4. Hunyd be a szemed és kezd el figyelni a hallott hangokra.
5. Egy papírra érdemes felírni, mikor, honnan, milyen hangot hallottál, és hogy mi lehet a forrása. 
6. Minden alkalommal, amikor észleled, hogy elkalandozott a figyelmed, és megint a főnököd vagy a bevásárlólista jár a fejedben, szelíden tereld vissza magad a hangtérképezéshez. 
7. Ha lejárt az idő, lélegezz nagyokat, és ezzel segíted a visszalépést a hétköznapi világodba. 
8. Amennyiben csoportosan hangtérképeznél, utána feltétlenül szánjatok időt arra, hogy kielemezzétek a hallott hangokat. 
9. Azért érdemes rajzolt hangtérképet készíteni, hogy ha egy hét vagy egy hónap múlva megint hangtérképeznél (a családdal, a gyerekekkel), akkor érdekes lesz majd összehasonlítani a mostani hanggyűjteményt az akkorival. 
10. Ha már jól megy a hangtérképezés, ki lehet egészíteni más érzékszervi élményekkel, mint például az illatok vagy a tapintás.

365Zö