A klímaválság miatt emelkedő tengerszint és az egyre gyakoribb folyami áradások 36 nagyvárost veszélyeztetnek szerte a világon. Ezek között a turisták által is kedvelt kilenc helyszínt már a közeljövőben elönthet a víz: közte a Velencében álló Szent Márk bazilika, Honoluluban a Waikiki Beach, Floridában Miami Beach, a Húsvét-szigetek és a Maldív-szigetek.

klímaválság tenger

KÉP: Pexels

 

Matthew H. Nash, a The Swiftest oldal alapítója a nagyvárosok árvízi kockázatáról készített átfogó elemzést, amelyhez felhasználta a legkülönfélébb meteorológiai és klimatológiai kutatásokat, közte az ENSZ és a Meteorológiai Világszervezet által alapított Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) adatait is.

"Az ENSZ becslése szerint a világ népességének tíz százaléka, azaz 790 millió ember vízparton él, legyen az tenger, tó vagy folyó. A világ legnagyobb városai közül sok épült fel vízparton, felvirágzásukat is ennek köszönhették, hiszen a vízi közlekedés elősegítette a kereskedelem fejlődését. Ezek a gazdasági központok több millió embernek adnak otthont, akik élete veszélybe kerülhet. Az ötmilliónál nagyobb lélekszámú városok kétharmada olyan vízparton fekszik, amelyt áradás veszélyeztet", írta Nash.

Az alábbi térképek megalkotásához Nash a Climate Central kockázati előrejelzését használta, amelyet az Euromonitor statisztikáira vetített, ezek azt a 36 várost mutatták meg, amelyeket az emelkedő vízszint különösen fenyeget. Ebben a 36 városban 226 millió fő él jelenleg, ezek nemcsak a legnépesebb települések, amelyeket elönthet a víz, hanem egyúttal a leginkább látogatott turistacélpontok is. Az alábbi térképek azt mutatják pirossal, hogy mekkora terület kerülhet 1,5 méteres víz alá, amennyiben az átlaghőmérséklet 3 Celsius-fokkal emelkedik. 

klímaválság tenger

Egyes városok már most aktívan tevékenykednek a megelőzés érdekében, mások küszködnek az elsüllyedést megakadályozó tervek megvalósításáért. Utóbbiak közé tartozik Bangkok is, mert a thaiföldi kormány túl lassan hoz intézkedéseket, emiatt sok kritika éri. A tízmilliós Jakarta is egyike a világ leggyorsabban süllyedő városainak, 2050-re teljesen víz alá kerülhet. 

klímaválság tenger

Az emelkedő vízszint hatásának ellensúlyozására az egyes kormányok eltérő terveket alkottak. Legfontosabb a szakértő szerint, hogy idejekorán felismerjék a kockázatokat, és különítsenek el forrásokat a károk megelőzésére. Amennyiben pedig ez nem lehetséges, merjenek nagyot változtatni: Jakarta például 40 milliárd dolláros beruházással falat kíván építeni az emelkedő ár megállításához, továbbá az indonéz kormány bejelentette, hogy a fővárost átköltöztetik a szomszédos Borneo szigetére.

klímaválság tenger

Nash infografikáin jól látható a víz hatása, amiről tájékoztatni kell a közvéleményt. "Nincs kétség afelől, hogy emelkedik a vízszint, és a városok egy része el fog süllyedni. Nem az a kérdés, hogy megtörténik-e, hanem hogy mikor. Ezt egyelőre senki nem tudja pontosan megbecsülni. De valószínűségi számításokat lehet végezni, mint ahogy a mellékelt ábrák is mutatják."

klímaválság tenger

klímaválság tenger

klímaválság tenger

klímaválság tenger

klímaválság tenger

klímaválság tenger

klímaválság tenger

klímaválság tenger

klímaválság tenger

365Zö