Ahogy melegszik az idő, egyre több a légy. Ezek a szemtelen rovarok bárhol bejönnek a lakásba, és nehéz megszabadulni tőlük. Érdemes ezért az ablakpárkányra, erkélyre és bejárati ajtó mellé tenni az alábbi növényekből néhány cseréppel.

kert légy konyha

KÉP: Pexels

 

Petúnia
Ezt a tölcséres virágú növényt mindenki ismeri és kedveli. Ahhoz, hogy egész nyáron dúsan virágozzon, nem árt néhány fortéllyal segíteni neki. Most már ne vesződj magvetéssel, hanem vegyél cserepes petúniát, de figyelj oda, hogy minél kompaktabb növényt válassz, ne legyenek megnyurgulva az hajtásai.

kert légy konyha

KÉP: Unsplash

A petúnia a napfényes helyet kedveli, tehát nyugati vagy déli fekvésű ablakban pompásan ellesz -- ha nincs elég napfény, nem fog dúsan virágozni. A talajt érdemes egy kis marhatrágyával feljavítani, és mehet bele pár marék perlit is, hogy jó laza legyen. Öntözés tekintetében ne ess túlzásba: a kertbe ültetett petúniát elég hetente egyszer alaposan megöntözni, a cserepeset, pláne ha sok napot kap, akár mindennap érdemes: reggelente annyi vízzel, hogy nyirkos legyen a földje. Két-három hetente lehet egy kis tápoldatot is adni neki, de a tápoldat legyen virágos növényekhez való, amelyben nagyobb a foszfor és a kálium aránya, mint a nitrogéné. Az elnyílt virágokat le kell csipkedni, a megnyúlt szárakat nyár közepén vissza lehet vágni. A cserepes petúniát szeles-viharos időben védett helyre kell tenni.

Bársonyvirág / büdöske
Ez is népszerű virág, mert minimális gondozással egész nyáron virágzik, és hatékonyan elriasztja a legyeket és szúnyogokat. Szereti a sok napfényt, cserébe azt is elviseli, ha néha kiszárad a talaja. Nem kell túlöntözni, épp csak annyira, hogy nyirkos legyen alatta a föld. Az öntözővíz ne érje a növényt, csakis a tövét, mert a vizes levelek hajlamosak a gombás vagy más betegségre.

kert légy konyha

KÉP: Pixabay

Az ültetőföldjét egy kis komposzttal kell lazábbá tenni ahhoz, hogy a növény jól érezze magát benne. Tápoldatra legfeljebb havonta egyszer van szüksége, akkor olyan tápot keress, aminek nem túl magas a nitrogéntartalma, hogy ne a zöldje nőjön a növénynek, hanem virágokat hozzon. Az elnyílt virágokat le kell csipkedni, hogy ezzel további virágzásra serkentsük a növényt.

Bojtocska
Ezt a mexikói eredetű virágot nem lehet mindenhol kapni, de érdemes akár a neten is megrendelni persze megbízható kertészetből. Alacsony termetű, balkonládákba és sziklakertekbe is ideális. Szereti az erős napot, földje legyen jó minőségű, laza szerkezetű, vízáteresztő és tápanyagdús.

kert légy konyha

KÉP: Pexels

A sok virághoz ajánlott hetente 3-4 alkalommal is locsolni, különösen kánikulai időszakban. Havonta egy kis tápoldalot is elfogad, viszonzásul akár szeptemberig egyfolytában virágzik. Színe lehet kék, rózsaszín, fehér is.

Menta
Akármelyik mentafélét sikerül beszerezned, tehát a macskamentát vagy a borsmentát, a lágyszárú zöld gyógynövény remek szolgálatot tesz a legyek ellen. Könnyen termeszthető, fényigényes, de elviseli a fényárnyékos helyet is, csak akkor az illatát adó illóolajtartalma alacsonyabb lesz.

kert légy konyha

KÉP: Unsplash

Igényli a gyakori öntözést, máskülönben lekókadnak a levelei. Azért is érdemes cserépben tartani, mert szabadföldben a kertben elképesztő tempóban kezt el terjeszkedni a föld alatti hajtásaival: előbb-utóbb a kert minden részében feltűnik, viszont fűnyírás közben finom illattal örvendeztet meg. A menta gyógynövényként hatásos az emésztőrendszer serkentésére és epeproblémákra, fűszernövényként salátákhoz és édességekhez használhatjuk.

Bazsalikom
A benne lévő illóolaj nemcsak a legyeket, hanem a szúnyogokat is elriasztja. Emellett a bazsalikom pompás zöldfűszer, amelyet elengedhetetlen kísérője a paradicsomos-mozzarellás margherita pizzának, illetve ki lehet próbálni fokhagymával párosítva egy párolt cukkiniköret felturbózásához.

kert légy konyha

KÉP: Pixabay

A bazsalikom szereti a napi 6-8 órányi napfényt és a meleg talajt, tehát egy nyugati tájolású ablak vagy erkély kellemes hely számára. A talaja jó vízelvezetésű legyen, amit rendszesen érdemes kisebb mennyiséggel locsolni, máskülönben a levelek elveszítik a frissességüket. A növény talaját a cserépben fedheted egy marék mulccsal is, hogy ne száradjon ki. Gyakran ritkítsd a leveleket: amint egy száron 6-8 levelet látsz, csípd vissza legfeljebb két pár levélig a hajtást. A virágkezdeményeket is le kell vágni. A leveleket óvatosan, de alaposan mosd meg, és azonnal fogyaszthatod, vagy aszalógépben megszáríthatod őket. 

Zsálya
Ez is multifunkciós növény, hiszen egy jó zellerkrémlevest is feldob. A 30-80 centiméteresre megnövő évelő félcserje a Földközi-tenger vidékéről származik, ennek megfelelő környezeti igényei vannak. 

kert légy konyha

KÉP: Pixabay

A zsálya gondozása egyszerű, nem túl igényes. Szép a levélzete, virágai lehetnek liláskékek, de akár fehérek vagy rózsaszínek is. Több faja ismert, de csak a Salvia officinalis, más néven orvosi zsálya ehető. Latin neve a gyógyító hatására utal, amelyet a tudomány igazolt, mivel rendkívül magas az antioxidáns-tartalma, és gazdag K-vitaminban, amely megelőzi a vérrögök képződését. A zsálya sok napfényt kíván, a talaja legyen laza szerkezetű, mert nem viseli el a pangó vizet. Egy szezonban akár három alkalommal is visszavághatjuk, hogy friss leveleket hozzon. Ősszel azonban már hagyjuk békén, hogy erőt tudjon gyűjteni a télre.

365Zö