Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
11
szept/2018

Hogyan tüntesd el az izzadságfoltot a ruhaneműk hónaljából?

Idén nyáron mindenki gyakran leizzadt a kánikulában, és emiatt sokan panaszkodnak, hogy sárga foltok jelentek meg a kedvenc (= legtöbbet viselt) ruhájukon. Egyesek szerint a makacs és ronda sárga foltot, sőt, sárga kérget csak ecetes ollóval lehet eltüntetni, és részben igazuk is van: az ecet pont jó lehet erre. Mint ahogy egy sor más, ennél sokkal meglepőbb szer, mint majd mindjárt meglátod. 

izzadságfolt ecet szódabikarbóna hidrogén-peroxid húspuhító ökomosás

Sweatblock

Tehát ha az őszi lomtalanítás lendületével kidobnád a hónaljukban megfoltosodott ruhákat, akkor 1. először tégy kísérletet a folt eltávolítására, hátha még megmenthető az a ruhadarab, 2. olvasd el korábbi cikkemet arról, hogy 25 módja is van a megunt pólók újrahasznosításának, 3. ne a kukába, ne a lomok közé, hanem egy adományboltba vagy adománygyűjtő konténerig vidd el a leselejtezett ruháidat.

A ruhák hónaljának sárgulását az izzadságban lévő karbamid (urea) nevű anyag, illetve az izzadsággal keveredő dezodor is okozhatja, pláne, ha alumíniumsót tartalmazó fajta.  Sőt, a dezodormaradvány az öblítőszerrel is reakcióba léphet mosás közben. Ha gyakran előfordul, válts stiftről spray formájú és alumíniumsó-mentes dezodorra, és mindig várj addig az öltözködéssel, amíg megszárad a bedezodorozott hónaljad. Illetve a fehér ruháidat rögtön viselés után mosd ki vagy legalább áztasd be, mert a ruhába szívódott izzadsággal keveredő baktériumok is közrejátszhatnak a foltok kialakulásában.

Mindig fordítsd ki a ruhát kezelés előtt. Színes ruhanemű esetén egy nem látható részen (pl. férfiing esetében a háta legalsó részénél) végezz színpróbát. A ruhaneműt terítsd bele a konyhai mosogatótálcába / lavórba / mosdóba, hogy a folt belemerülhessen a folteltávolító oldatba. Kezelés után a ruhát mosd át a megszokott módon, az adott textilféleséghez javasolt legmagasabb hőfokon (pl. fehér vászon: 90 Celsius-fok, színes pamut: 40 Celsius-fok, műszálas textília: 30 Celsius-fok).

Vegyi anyagok használatakor vegyél fel gumikesztyűt, és tartsd nyitva az ablakot, hogy a képződő szagok-gázok elillanhassanak.

Fehér ruhák, pólók besárgult hónaljának kezelése

1. Ecettel
Önts 2-3 evőkanál 10 százalékos ecetet a foltra, és hagyd 2-3 órán át hatni.

2. Szódabikarbónával
3 rész szódabikarbónát és 1 rész vizet keverj sűrű pasztává, egy fogkefe segítségével oszlasd el alaposan a sárga folton. Hagyd néhány órát állni, majd forró mosással mosd ki (tehát ez a kezelés nem ajánlott olyan ruhaneműkhöz, amelyeket csak alacsony hőfokon szabad mosni).

3. Ecettel és hidrogén-peroxiddal
A foltra önts 2-3 evőkanál ecetet, majd 3 százalékos hidrogén-peroxid oldatot (ehhez 1 dl vízben oldj fel 1 db patikában kapható hidrogén-peroxid tablettát). Egy kis pezsgést láthatsz, remélhetőleg ez fellazítja a csúnya sárga kérget. Próbáld finoman átdörzsölni fogkefével. 

4. Citrommal
Fele-fele arányban vízzel hígított citromlével bekened a foltot, majd a hónaljával felfelé fordított ruhaneműt kiteszed a Napra, hogy kifehérítse a foltot. 

5. Hidrogén-peroxiddal, mosogatószerrel és szódabikarbónával
A 3%-os hidrogén-peroxid oldattal átitatod a foltot, öntesz rá egy kiskanál mosogatószert, majd behinted szódabikarbónával, ami ebben az esetben katalizátorként fokozza a hidrogén-peroxid fehérítő hatását. Az egészet fogkefével vagy a gumikesztyűs kezeddel dolgozd el a folton. Hagyd hatni 1-2 órán át, majd mosd ki a ruhaneműt a szokásos módon, esetleg egy plusz öblítést engedj rá, hogy teljesen eltávolítsa az összes mosószermaradványt a textilből. Ezt a módszert színes textileken is kipróbálhatod, de csakis színpróba elvégzése után!

izzadságfolt ecet szódabikarbóna hidrogén-peroxid húspuhító ökomosás

Pixabay

Színes ruhák, pólók megfoltosodott hónaljának kezelése

1. Ecettel 
Kezeld ugyanúgy, mint a fehér ruhát. Bár ez kíméletes módszer, a színpróbát ne hagyd ki!

2. Húspuhítóval
A por alakban kapható húspuhítót a fűszerek között keresd a boltban. Keresd a fűszerezés nélkülit, mert a fűszerezett változat elszínezheti a textilt. A natúr húspuhító a papaya gyümölcsből kivont papaint vagy az ananászból kivont bromelaint tartalmazza, ezek fehérjebontó hatású enzimek. Ennek köszönhetően puhítják a húst -- és a sárga foltot is. Az ideális hatást 50-60 Celsius fokon fejtik ki, ennél forróbb vízben már nem működnek. Tehát 1 dl vízben oldj fel 1 evőkanálnyi húspuhító port, és itasd fel a folt körül. Hagyd rajta legalább fél órát, majd mosd ki a ruhaneműt. 

3. Citrommal
Hasonló hatású, mint a húspuhító, tehát felbonthatja a textilszálakon lerakódott elszíneződést. Színes ruha esetében kend be a foltot fele-fele arányban vízzel hígított citromlével, de NE TEDD KI NAPRA, hanem néhány órás áztatás után 30 Celsius-fokon mosd ki.

4. Mosogatószerrel és szódabikarbónával
Fele-fele arányban vízzel hígított mosogatószerrel itasd át a foltot, hintsd meg 1-2 evőkanál szódabikarbónával, majd hagyd hatni 2 órán át. Utána mosd és alaposan öblítsd ki a ruhaneműt.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
29
júl/2018

Az öreg, sprőd törülköző újra puha lesz ökomosással

Nincs rosszabb, mint amikor a leégett bőrödet végigkaristolja az ezeréves törülköződ. A "dörzsi törcsi" problémát ökomosással gyorsan megszüntetheted. Az alábbi mosási útmutató kifejezetten a frottír törülközők mosására szolgál, más textileket moss úgy, ahogy neked tetszik.

Multicoisas

Először is mitől lesz sprőd a törülköző?
Például attól a zeolit nevű ásványtól, amit a mosóporhoz adnak vízlágyító adalékként, illetve ez képezi a vízlágyítóporok alapját is. A zeolit megköti a víz keménységét okozó, a vízben oldott formában található ásványi anyagokat, csakhogy a kicsapódott kristályok megtapadhatnak a mosógépben lévő textil szálain.

Mivel mosd a törülközőt?
Ami engem illet, általában por alakú mosószert szoktam használni, de törülközőmosáshoz alkalmasabb a folyékony mosószer, mert jobban feloldódik a vízben. Viszont ne a szokásos mennyiséget használd, bőven elég a fele. Ne felejtsd el átállítani a mosószeradagolót folyékony mosószerre! Folyékony mosószerből nagyjából 3-4 evőkanálnyi, illetve normál mosóporból 3 púpozott evőkanálnyi, amit alaposan oldj fel egy pohár vízben. Én az egyik illatszerbolt saját márkás folyékony babamosószerét használom a törülközőkhöz. Amennyiben felültöltős mosógéped van, indítsd el a mosást, várd meg, amíg feltölt a dob vízzel, aztán amikor már feloldódott benne a mosószer és a szódabikarbóna, pillanatstoppal állítsd le a gépet, és tedd bele a törülközőket.

Kell adalék a mosószerhez?
Igen, de a vízlágyításhoz ezúttal ne a szokásos vízlágyítószert használd, hanem szódabikarbónát. Az enyhén lúgos kémhatású szódabikarbóna is remekül lágyítja a vizet, ugyanakkor maradéktalanul feloldódik, tehát nem csapódik ki a frottírbolyhokon, mint a zeolitos vízlágyítószer. A szódabikarbónának egyéb előnye is van: szagtalanítja a textilt, eltünteti a foltokat. Egy átlagos törülközőmosáshoz 2 zacskóval, azaz 100 grammot adj.

Kell-e előmosás?
Ha nagyon koszos vagy durva felületű a törülköző, egy éjszakára érdemes szódabikarbónás vízbe beáztatni: egy lavór vízhez legalább 3 csomag, azaz 150 gramm szódabikarbónát adj. Vagy géppel is végezhetsz előmosást: 3 csomag, azaz 150 gramm szódabikarbónát töltsd a mosószertartályba, az öblítőszeresbe meg 1 deciliter 20 százalékos ecetet.

Hány törülközőt lehet egyszerre mosni?
Egyszerre legfeljebb 2-3 törülközőt moss, vagyis maximum félig töltsd meg a mosógép dobját, függetlenül attól, hány kilót bír kimosni a gép. Ez azért fontos, hogy alaposabb lehessen az öblítés. Fontos: törülközőmosáskor ne tegyél be mást a dobba, mert a gombok és cipzárak tönkretehetik a frottírt.

Milyen hőfokon moss?
A frottírkelme a túl magas hőfoktól tönkremehet, mert elvékonyodnak, eltöredeznek a bolyhok szálai. Mosási kísérleteim során az derült ki, hogy a 20 Celsius-fokos, vagy legfeljebb 30 fokos mosás a megfelelő. Ezzel energiát is megtakarítasz. Attól sem kell tartanod, hogy esetleg szennyeződés vagy bacik maradnak a törülközőben, erre jó a szódabikarbóna, ami a víz lágyításával fölerősíti a mosószer hatását. 

Mennyi ideig tartson a mosás?
Ha van ökomosás funkció a mosógépeden, használd azt: ennek lényege, hogy kevesebb energiát használ a mosáshoz, viszont tovább tarrt: átlagos időtartama 3 óra körül van. Mivel most kevesebb mosószert használsz, a piszkos törülközőket érdemes 2-2,5 óráig lötykölni, de az enyhén szennyezetteket elég 1,5 óráig mosni.

Mivel öblítsd a törülközőket?
Frottírhoz ne használd a szokásos öblítőszert, mert annak az a hatásmechanizmusa, hogy bevonatot képez a szálakon. Ez kiváló minden más textil esetében,  de csökkenti a frottír nedvszívó képességét. Törülköző öblítéséhez használj 20 százalékos ecetet: ebből 1 decilitert tölts az öblítőszeradagolóba (valószínűleg pont ennyi az űrtartalma a Max jelzésig).

Hogyan szárítsd meg a törülközőket?
Ha már ennyit fáradtál a mosással, ne tedd tönkre az eredményt. Ezért a kicentrifugázott törülközőket ne tűző napon szárítsd, hanem árnyékban. Teregetés előtt alaposan rázd ki őket, hogy felbolyhosodjanak. Amennyiben van szárítógéped, alacsony hőfokra állítsd, aztán a törülközőket vedd ki, amint elérik a 80 százalékos száradási fokot, és a végére teregesd ki őket. A frottírt nem szabad vasalni sem, ha nagyon muszáj, egy kicsit gőzöld meg a vasalóval.

Hogyan tárold a törülközőket?
Nem hajtogatva, hanem feltekerve: ennek lényege, hogy megőrizze a frottír levegős bolyhosságát. A törülközőt hosszában félbehajtod, és lazán feltekered. A szekrényben ezeket a hengereket nem egymásra fektetve tárolod, mert akkor laposra nyomják az alsókat. Ezért a hengereket állítsd egymás mellé, mint a könyveket. Így könnyebb is átlátni a készletet és kivenni a tisztát.

Milyen gyakran kell törülközőt mosni?
A kéztörlőt akár naponta is kell cserélni, a zuhanyozás után használt fürdőlepedőt 3-4 törülközés után, de legkésőbb hetente. A kéztörlőt ne félbehajtva tedd a törülközőszárító rúdjára, mert úgy nehezebben szárad, amiatt viszont felszaporodhatnak benne a baktériumok. A törülközőt két csipesszel rögzítsd a rúdon, úgy teljes hosszában tud száradni két használat között. A szárazság azért fontos, mert az elpusztítja a baktériumokat és a gombákat. Ha van a családban varrni szerető családtag, kérd meg, hogy varrjon füleket a kéztörlő csücskeire, úgy könnyen felhúzhatod a tartórúdra.

HKZs

Figyelem:
Bár már az első ökomosásnál tapasztalni fogod, hogy puhább lett a törülköző, ám az évek során a szálak között felhalmozódott ásványi és egyéb anyagmaradványok eltávolításához kell 3-4 mosás. Légy türelmes, sikerülni fog!

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
15
márc/2018

Így teszteld a kerti talaj vagy virágföld kémhatását konyhai eszközökkel!

Jó két éve ültettem a kert közepére egy liliomfát, de úgy látom, azon a helyen csak kínlódik. Valószínűleg túl meszes ott a talaj. A liliomfa az enyhén savanyú talajban fejlődik jól, úgyhogy keresnem kell a kertben másik helyet a számára. Kinéztem két lehetséges helyet is, de előtte tesztelni akartam az adott területen, hogy milyen a talaj kémhatása. Nem kell pontos érték, csak nagyjából kéne tudnom a pH-t a döntéshez. Ehhez nem kell drága tesztcsík, elég egy félórás kutyulás a konyhában.

A háromszintű teszteléshez a következő hozzávalók szükségesek:

Szódabikarbóna
20%-os ecet
Desztillált víz (nem ioncserélt, hanem desztillált!)
Pár levél vöröskáposzta

Az ecet pH-értéke 2,2 (savas), a szódabikarbónáé 8,3 (lúgos), a víz pedig 7, azaz semleges kémhatású.

1. teszt: Vizsgáljuk a talajminták savanyúságát
A kétféle talajmintából desztillált vízzel híg sarat keverünk, és rászórunk két-két kiskanálnyi szódabikarbónát. Ha a hígított talajminta savanyú kémhatású, akkor pezsegni fog a szódabikarbónától.

Nálam ez nem nagyon következett be, azaz mindkét talajmintám inkább meszes vagy semleges kémhatású.

2. teszt: Vizsgáljuk meg a talajminták meszességét!
A kétféle talajmintából desztillált vízzel híg sarat keverünk, amelyhez hozzáöntünk egy kis ecetet. Ha a talajminta elkezd pezsegni, akkor meszes, vagyis lúgos kémhatású.

Nálam a "B" mintából kevert sár egyértelműen erősebben pezsgett, ez azt jelzi, hogy azon a területen meszesebb a talaj, mint ott, ahonnan az "A" talajmintát vettem.

3. teszt: Vizsgáljuk meg a talajmintákat káposztalével!
Ez a legmacerásabb, de legszebb tesztelési mód. Előszőr 5-6 dekagramm vörös káposztát felaprítunk, és 2 deciliter desztillált vízben kb. 10 percig forraljuk. Utána leszűrjük, és a levet hagyjuk kihűlni.

Ekkor elfelezzük az antocián nevű természetes színezőanyagtól lila színű levet, és kezdhetjük a tesztelést.

Bekeverés után kell várni 6-8 percig, de aztán kezd elszíneződni a káposztalé. A savas kémhatású savanyú talaj pink színűvé változtatja, míg a lúgos kémhatású meszes talajtól bekékül.

Nálam a jobb oldali, "B" minta már másodszor bizonyult túl meszesnek, úgyhogy oda biztosan nem fogom ültetni a liliomfát. De a másik hely is inkább semleges kémhatású, tehát azt elő kell készítenem ültetés előtt egy kis hígított marhatrágyával, hogy savanyúbb legyen.

Akinek túl meszes, vagy túl savanyú a kerti vagy virágföldje, első körben egy kis komposzttal próbálkozzon: az ugyanis képes a túlzott pH-értékeket mindkét irányból a semleges felé finomítani. Ráadásul serkenti a talaj élővilágát, és javítja a talaj szerkezetét is. A növényeknek erősebb lesz tőle a gyökerük, és így a nem optimális kémhatású talajból is megfelelő mennyiségű tápanyaghoz juthatnak.

A kémhatás-próbát a szobai cserepes növényekkel is elvégezheted, biztos lesz meglepetés! Gyerekekkel is jó móka, végre büntetlenül lehet sarazni.

A talaj kémhatását érdemes évente ellenőrizni, mert ha sokat locsolsz vezetékes ("kemény") vízzel, akkor a talaj megint gyorsan ellúgosodik.

Növények, amelyek a savas kémhatású talajt ("A" típusú virágföldet) szeretik:
Szamóca, áfonya, gesztenye, paradicsom, paprika, burgonya, padlizsán, uborka, tök, zeller, petrezselyem, nőszirom, begónia, erika, örökzöldek.

Növények, amelyek a lúgos kémhatású talajt ("C" típusú virágföldet) szeretik:
Levélzöldségek (spenót, saláta), brokkoli, karfiol, káposzta, bab, cukkini, muskátli, rózsa, levendula, szőlő, mandula, füge, leander, szegfű.

A hortenzia meszes talajban rózsaszín, savanyú talajban kék lesz.


0
Tovább
31
okt/2017

Így tisztítsd meg az almát a növényvédőszer-maradéktól

Itt az almaszezon, vele együtt pedig az aggódás: mennyi növényvédőszer kerül szervezetünkbe az alma elfogyasztása közben? Adjunk-e a gyereknek hámozatlanul almát? De hát akkor az értékes héj veszendőbe megy, márpedig azt tanultuk, hogy közvetlenül alatta van a legtöbb vitamin... A probléma világszerte sokakat érdekel, néhányan viszont aktívan cselekszenek is a probléma megoldása érdekében. 

gyümölcs zöldség kert otthon növényvédőszer szódabikarbóna gyümölcsmosás

KÉP

Először nézzük, mi volt a korábbi gyakorlat: az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) eddig azt a módszert ajánlotta, hogy az almát (vagy hasonló héjú gyümölcsöt) olyan oldatban kell 2 percig áztatni, amelyet 1 rész hypóból és 9 rész vízből keverünk. Kutatások szerint azonban ez csak a gyümölcsre tapadt koszt és baktériumokat oldja le, a maradvány növényvédő szereket nem.

Itt jött a képbe a Massachusetts Egyetem biokémikusa, Lili He, aki munkatársaival összehasonlította a különféle módszereket, hogy a háztartásokban legegyszerűbben használhatót megtalálják. Organikus gazdálkodásból származó, azaz vegyszermentesen termelt Gala almákat két gyakran használt növényvédőszerrel kezeltek, majd háromféle folyadékban áztatták: az első hypós oldat, a második szódabikarbónás oldat, a harmadik tiszta víz volt. 

A kétperces áztatás után kiderült, hogy a szódabikás víz oldotta le a legtöbb növényvédőszer-maradékott az almák felszínéről. További vizsgálódás során a kutatók megállapították, hogy az ideális áztatási idő 12-15 perc, illetve a hígítási arány: fél liter vízhez 1 kiskanál szódabikarbóna kell (egy literhez két kiskanál, és így tovább). Az oldatot le kell öblíteni a gyümölcsről tiszta vízzel. 

A szakemberek azt ajánlják, hogy rögtön hazaérkezés után tisztítsuk meg a hazavitt gyümölcsöket (és zöldségeket) ilyen áztatással, nehogy a spájzban vagy konyhaszekrényben egyikről a másikra kerüljön valami veszélyes kemikália. Tárolás előtt teljesen meg kell szárítani a terményt (levegőn vagy papírtörülközővel, konyharuhával), nehogy bepenészedjen.

Sajnos nem mindegyik zöldséget és gyümölcsöt lehet áztatni, mint a gomba (vagy nyáron a málna), az ilyenek esetében ajánlott az organikus termény vásárlása -- nyilván mindenkinek a lehetősége szerint. De például a jellegzetes őszi gyümölcsök, mint az áfonya vagy a körte esetében egyszerűen alkalmazható. Aki mégis aggódna az esetleg a héj alá beszívódott vegyszerek miatt, hámozza meg a gyümölcsöt fogyasztás előtt.


0
Tovább
21
máj/2017

Textilfrissítő SPRAY házilag ruhákhoz, kárpitra, autóba

Változékony az időjárás, ha a hűvös reggel miatt fölveszünk egy vas-tagabb kardigánt vagy blézert, hazafelé akár ránk is fülled. Nem lehet, és nem is kell mindent egy használat után kimosni, enélkül is megszabadul-hatunk a kellemetlen szagoktól. Keverjünk gyorsan egy házi textilfrissítő permetet, csak egy permetezős flakon kell hozzá.

természetes módszer textilfrissítés illóolaj ecet szódabikarbóna

ILLUSZTRÁCIÓ

A csak természetes összetevőkből kevert házi textilfrissítő nagy előnye, hogy biztonsággal használhatjuk gyerekholmikon is, illetve háziállatok mellett, mivel nem tartalmaz tartósítószereket és más hasonló vegyüle-teket. Az illatos oldat olcsóbb is lehet, mint a készen kapható, és remekül alkalmazható olyan holmikon, amelyek csak vegyszeresen tisztíthatók. Ké-nyes ruhaneműk esetén először egy kevéssé látható helyen próbáljuk ki a textilfrissítőt, nehogy foltot hagyjon.

1. Illatos és erős
1 dl víz
2 evőkanál ecet (8-10 százalékos, nem almaecet)
1 evőkanál szódabikarbóna
8-10 csepp illóolaj
A keverék átizzadt paplan felfrissítésére is használható. De a tiszta szódabikarbónával be is hinthetjük a matracot: kicsit lapogassuk bele a port, hagyjuk fél órát hatni, majd jó alaposan porszívózzuk ki.

2. Illatmentes férfiaknak
3 evőkanál vodka vagy gyógyszertári alkohol vagy denaturált szesz
3 evőkanál ecet (8-10 százalékos, nem almaecet)
1 dl víz
Cipő szagtalanítására is használható, ha valakinek nagyon izzad a lába, pláne, ha a gombaölő hatású denaturált szesszel készítjük.

3. A szódabika erejével
2 evőkanál szódabikarbóna
1 dl forró víz
10 csepp illóolaj 
A szódabikarbóna amfoter hatású, tehát az izzadtság savasságát képes semlegesíteni, ezért a szagát is elveszi, valamint baktériumölő. Ezzel a keverékkel nemcsak kabátok belsejét szagtalaníthatjuk, főleg hónaljtájon, hanem a függöny felfrissítésére is alkalmas. 

természetes módszer textilfrissítés illóolaj ecet szódabikarbóna

ILLUSZTRÁCIÓ

4. Illatos és egyszerű
0,5 dl ecet (8-10 százalékos, nem almaecet)
1 dl víz
0,25 dl ruhaöblítő
Összeöntjük egy permetezős flakonban (lehet üres és kimosott újrahasz-nosított vegyszeres flakon), jól összerázzuk, és már használható. Dohány-füst ellen is kiváló!

5. Szagtalanít és illatosít
0,5 dl öblítő
1 dl víz
2 evőkanál szódabikarbóna
Egy flakonban jól összerázzuk az elegyet, míg feloldódik a szódabikarbóna. Kárpitozott bútort vagy szőnyeget is szagtalaníthatunk vele, de vigyázzunk, mert a szódabikarbónának enyhe fehérítő hatása van.

6. Csupa illóolajos
8 csepp levendula olaj
4 csepp bergamott olaj
2 csepp borsmenta olaj
0,5 dl vodka vagy gyógyszertári alkohol
1 dl forró víz
Először a forró vízbe cseppentsük az olajokat, legalább egy percig folyamatosan keverjük, amíg szépen elegyednek, utána öntsük hozzá az alkoholt. A bergamott helyett használhatunk narancsot, gerániumot vagy kubekát is. Ez a keverék kiváló a sok műanyag miatt gyakran áporodott szagú autó belsejének felfrissítésére vagy légfrissítő permetként is.


0
Tovább
21
feb/2017

9 természetes szer a penészesedő fal kezelésére

Tél végére sok lakásban megjelenik a penész, például a túl jól záródó ablakok miatt, illetve mert az extrém hidegben senki nem szellőztetett annyit, mint kellett volna. A kisgyerekes és/vagy háziállatot tartó csalá-doknál nem nagyon jöhetnek szóba a kereskedelemben kapható klóros penészirtó szerek, de szerencsére vannak biomódszerek is a szobák sarkát, bútorok oldalát elcsúfító gombásodás miatt. Ezt azért is érdemes mielőbb kezelni, mert allergiát okozhat: ha valaki éjszaka rendszeresen arra ébred, hogy eldugult az orra vagy gombócot érez a torkában, akkor gyanakodhat erre is. A fekete penész ennél sokkal súlyosabb egészségügyi problémát okozhat.

biotakarítás penész ecet teafaolaj szalicilsav denaturált szesz grapefruitmag-kivonat szódabikarbóna hidrogén-peroxid

KÉP

Míg a modern takarítószerek az erős vegyületek révén érik el a tisztítóhatást, a biotakarítás egyik jellemzője, hogy jár némi fizikai munkával, jelesül súrolással -- viszont az izomlázon kívül nem is okoz más ártalmat. Tehát a falon megjelent penészfoltokat először enyhe moso-gatószeres langyos vízzel le kell dörzsölni egy nagyobb körömkefe segít-ségével, majd száradás után az alábbi oldatokkal kezeljük a felületet. Ezeket vagy úgy visszük fel a felületre, hogy egy beáztatott ronggyal áttö-röljük a falat, csempét, bútort, vagy szórófejes flakonba töltjük az oldatot. Utóbbi esetben feltétlenül tegyünk az orrunk-szánk elé valamilyen maszkot, például benedvesített kendőt vagy egy gyógyszertári arcmaszkot (45 Ft), hogy a permetet ne lélegezzük be. Értelemszerűen a művelet alatt gyerek és háziállat ne legyen a szobában.

Hosszabb távú megelőzés:
A penész legjobb ellenszere, ha nem hagyjuk, hogy a szoba levegőjének páratartalma 45-50 százalék fölé emelkedjen. Sajnos elég egy téli, szobán belüli teregetés, és máris buktuk a célértéket. Egyik ismerősöm rászánt 60 ezer forintot egy páramentesítő készülékre, állítja, hogy nyáron is hűvö-sebb a szoba tőle. Ennél sokkal olcsóbb (bár kétségtelenül nem ennyire hatékony) módszer egy tálca konyhasót vagy szilikagéles macskaalmot kihelyezni a penészes sarkokba. Érdemes egy erkélyre való műanyag virágtartó ládát használni ehhez, mert abban szépen el tudjuk teríteni az anyagot, de az edény magas falának köszönhetően nem szóródik szét semmi, ha véletlenül porszívózás közben eltaláljuk. Továbbá a tavaszi-nyári hónapokban sokat kell szellőztetni, és addig is napi 1-2 órára a korábban penészesedő, DE MÁR MEGTISZTÍTOTT sarok felé fordítani egy szobai kisventilátort, hogy keringesse a levegőt.

biotakarítás penész ecet teafaolaj szalicilsav denaturált szesz grapefruitmag-kivonat szódabikarbóna hidrogén-peroxid

KÉP

Természetes penészölő szerek

1. Teafaolaj
Ez a természetes illóolaj évezredek óta ismert gombaölő (és antibakteriális, antivirális) hatásáról az ausztrál bennszülöttek körében, ők általános fertőtlenítő- és sebgyógyítószerként használják. Többféle összetételű termék kapható, az apróbetűs címkét muszáj végigolvasni, mert a penész elleni harchoz minimum 30 % legyen a terpinen 4-ol, illetve maximum 10-15 % legyen a cineole tartalom. Nem olcsó, de a háztar-tásban ezerféle módon bevethető.
A teafaolajat tilos lenyelni, és munka közben használjuk gumikesztyűt (mint egyébként minden házimunkához), nehogy bőrirritációt okozzon.
A teafaolaj elég büdös, de a hatás érdekében ezt el kell viselni -- szerencsére hamar kiszellőzik.
2 dl vízhez 1 kiskanál olajat adjunk, jól rázzuk össze, opálosan fehér oldatot kapunk. Ezzel töröljük át vagy fújjuk be a falat, majd hagyjuk megszáradni. A fürdőszoba penészesedő sarkaiba töményen csepegtessünk teafaolajat, és gumikesztyűben kézzel kenjük szét a felületen. Majd a legközelebbi zuhanyozáskor leöblítődik, nem kell ezzel foglalkozni.

2. 20%-os ecet
Az ecetet hígítás nélkül fújhatjuk a diszperzites falra vagy csempére, illetve laminált bútorokon is működik, de természetes fafelületen ne alkalmazzuk. Az arcmaszk nagyon fontos, hogy a savas párát ne lélegezzük be. Egy kiszuperált fogkefével rásegíthetünk a sarkokban az ecet munkájára, hagyjuk egy órát hagyni, utána öblítsük le. Az ecet megöli ugyan a gombát, de a foltokat nem tünteti el, tehát a falfelületet tavasszal majd át kell festeni.

3. Teafaolaj és ecet
Az előbbi két szer kombóját általános lemosóként használhatjuk a konyhá-ban is, de szellőztessünk utána rendesen.
Keverési arány: fél liter vízhez adjunk 100 ml teafaolajat és ugyanennyi 20%-os ecetet, ezzel töröljük vagy fújjuk át a kezelendő felületet. Pár perc után töröljük le papírtörlővel.

4. Szódabikarbóna
Különösen kisgyerekes/állatos háztartásban nagy segítség a szódabikarbóna, mert nincs kellemetlen szaga. Egy egység porhoz keverjünk egy egység vizet, ezzel a pasztával kenjük be a penészfoltos területet, és hagyjuk rászáradni. Utána egy körömkefével leszedjük a falról, csempéről a felesleget, összeporszívózzuk, a fal pedig remélhetőleg szép fehér lesz. Utókezeléshez 2 dl vízben oldjunk fel 1-2 evőkanál szóda-bikarbónát, töltsük szórófejes flakonba, és finoman fújjuk át a kezelendő felületet. Száradáskor vékony réteget képez, és véd a penész újbóli megjelenése ellen.

biotakarítás penész ecet teafaolaj szalicilsav denaturált szesz grapefruitmag-kivonat szódabikarbóna hidrogén-peroxid

KÉP

5. Hidrogén-peroxid
A patikában oldatként tablettás kiszerelésben kapható fertőtlenítőszerből víztiszta, szagmentes oldatot tudunk keverni. Széles spektrumú antimikrobiális háztartási tisztítóként használható, a környezetet sem terheli meg, mert viszonylag gyorsan lebomlik vízre és oxigénre. A hidrogén-peroxidot általában legfeljebb 3 százalékos oldatként használjuk felületi- és kézfertőtlenítésre, amit azt jelenti, hogy 100 ml vízhez adunk 3 tablettát. Ennél erősebbre a háztartásban nincs szükség, illetve a 30 százaléknál töményebb oldat robbanásveszélyes is. A hidrogén-peroxidos oldat fényre és szerves anyag hatására lebomlik, ezért a kész oldat rövid ideig tárolható, akkor is sötét üveg edényben, vagy fénytől elzárt helyen műanyagflakonban. A kijuttatott oldatot színes felületen 3-5 percig hagyjuk hatni, fehérről nem kell letörölni.

6. Grapefruitmag-kivonat
Ez hasonlóan erős gombaölő hatású természetes szer, mint a teafaolaj, ám a vásárlással legyünk óvatosak: sok forgalmazó árusít gyenge összetételű vagy olyan cseppeket, amelyek nem a mag, hanem a héj kivonatát tartalmazzák. Sajnos a grapefruitmag-kivonat sokkal drágább, mint a hipó vagy más klóros szerek, viszont biztonsággal használható kisgyerek és háziállat mellett. 
2 dl vízhez adjunk 10 csepp kivonatot, alaposan rázzuk össze, és fújjuk be vele a penészes felületet. Hagyjuk rászáradni, nem kell letörölni, remélhetőleg az adott felületen nem jelenik meg többé a penész. Hetente 1-2 alkalommal megelőző jelleggel fújjuk be a problémás területeket. Vattakorongra fújva megpróbálhatjuk a tömörfabútorok penészmente-sítésére is használni, először egy kevéssé látható helyen tegyünk próbát (és várjunk legalább 1-2 órát a teljes száradásig).

7. Denaturált szesz
Manapság leginkább csak művészellátókban lehet kapni, 200 ml 1000 Ft. Ebből 1 liter vízhez keverjünk 1 kiskanálnyit. Főleg a pvc-padlók penész-telenítésére alkalmas.

8. Alkohol
Akár a szilveszteri buliból megmaradt vodkát, akár a patikában vásárolt 70%-os alkoholt használjuk, mindkettő megöli a penészgombát, méghozzá úgy, hogy elvonja a gomba víztartalmát. Ennél azonban tényleg vigyázzunk a levegőbe kerülő permettel, mert az orrnyálkahártyáról gyorsan felszívódik -- bár legalább viccesebb lesz a takarítás. A kifújt alkoholt 3-5 perc után töröljük át papírtörlővel vagy száraz ronggyal.

9. Szalicilsav
Meg lehet próbálni a szalicilsavat is falfelületeken, a szer 2%-os alkoholos oldatként kapható (patikában). Akár önmagában, akár felerészben vízzel hígítva, akár háromnegyedrészben terpentinnel hígítva használhatjuk. Száradás után vékony kristályos réteget hagyhat a falfelületen, de megelőzi, hogy ott újból szaporodni kezdjen a penészgomba.


0
Tovább
12
»

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum