Augusztusban még elültethetsz pár gyorsan növő kerti virágot, amelyek októberre színpompássá teszik az ágyásokat, kerti ösvény szélét. 

kert nyár virág

KÉP: Pexels

 

Az idei nyáron nagyon sok növény tönkrement az erős napsütés és a gyilkos aszály miatt. Ezeket a növényeket érdemes pótolni, de az ültetéskor nagyon figyelembe kell venni a talaj ínséges állapotát. Tehát fontos lenne az ültetéshez kiszemelt terület talajába jó sok komposztot vagy érlelt marhatrágyát bedolgozni, és ültetés előtt többször belocsolni a területet, és utána is rendszeresen gondoskodni az öntözésről (remélhetőleg a szeptember hoz némi esőt). A magok gyors csírázását segítheted azzal, ha ültetés előtt beáztatod őket. Az éhes madarak és a frissen ásott földet kerti klotyónak néző macskák ellen tanácsos vékony gallyakból amolyan rácsozatot készíteni az ágyás fölé. Nézzük, mit lehetne még gyorsan elvetni a kertben, hogy októberre tele legyen friss virággal!

1. Kúpvirág

kert nyár virág

KÉP: Pixabay

Napsütéses helyet igényel, de mivel a talajra viszonylag igénytelen, ezért a legkönnyebben nevelhető kerti virágok közé tartozik. Az egynyári változatnak jellemzően sárga a szirma, de az évelők lehetnek narancs vagy piros színűek is. A kiszórt magokat kevés homokkal hintsd be, a csírázás 8-14 nap.

2. Körömvirág

kert nyár virág

KÉP: Unsplash

Szárazságtűrő kerti virág, gyorsan kicsírázik homokos vagy közepesen kötött talajon, napfényes helyet igényel. A magokat fél centi vékony földdel takard be, a csírázás 6-14 nap.

3. Sarkantyúka

kert nyár virág

KÉP: Pixabay

Bármilyen talajon megél, a kártevők elkerülik, ali igényel gondozást - ideális kerti virág! A beáztatott magok sötétben csíráznak, ezért érdemes egy darab geotextillel letakarni az ágyást (persze ettől még rendszeresen öntözni kell!) 7-10 napra. A növény föld feletti minden része ehető, borsos-pikáns íző leveleit és virágait salátához lehet keverni. 

4. Pillangóvirág

kert nyár virág

KÉP: Unsplash

Könnyen termeszthető, gyorsan nő, elviseli a szárazságot és a szegényesebb talajt is. Szereti a nyugati napsütést, széltől óvni kell. A magok 5-7 napon belül csíráznak.

5. Ternye

kert nyár virág

KÉP: Pixabay

Kapható fehér, lila és sárga színben is, sziklakertek, járdaszegélyek igénytelen, de annál mutatósabb és illatos virága. Gyorsan kicsírázik, akár 4-5 nap alatt.

6. Bársonyvirág

kert nyár virág

KÉP: Pexels

A büdöske néven is ismert kerti virág akár egy hét alatt kicsírázik. A magokat a talaj felszínére kell szórni, és enyhén lenyomkodni. Óvatosan öntözzük!

7. Lángvirág

kert nyár virág

KÉP: Unsplash

Melegigényes és napfényt szerető virág, ideális kerti ágyások és ösvények szegélyeként, sokféle színben kapható. Rendszeres öntözést igényel, a magok 10 nap alatt kicsíráznak.

8. Rézvirág

kert nyár virág

KÉP: Pixabay

Az egyik leggyorsabban növő virág, az elvetett magok 7-10 napon belül kicsíráznak. Sokféle színben kapható, rendkívül mutatós virág, minden kertben ott a helye.

365Zö