Most, hogy tényleg beütött a cudar időjárás, sokan elgondolkodnak azon, hogy jó lenne otthonról bedolgozni a céghez, legalább alkalmanként.

távmunka stressz stresszoldás munkahelyi stressz

Pixabay

A terv mellett szól a Természet: ha otthonról dolgozunk, nem lesz szükség járműves közlekedésre, márpedig annak légszennyező hatása a lombhullás utáni időszakban fölerősödik. Télen a nem örökzöld növények nyugalmi állapotban vannak, és elfagyott-elszáradt-lehullott levelek híján fotoszintézist sem végeznek, azaz nem vesznek fel a levegőből szén-dioxidot.

Tehát zöld szempontból ilyenkor hasznos lehet az otthoni munkavégzés, ám ha ezt választod, nagyon tudatosan kell hozzáállnod. Gyorsan elmúlik ugyanis az első néhány nap varázsa, és utána komolyan megnőhet a stressz-szinted, mert egy sor szokatlan helyzettel/elvárással kell megbirkóznod. 

Ilyen az emberi és tárgyi struktúra hiánya (kiesel a benti rendszerből), a temérdek zavaró tényező (otthon egy fenékkel öt lovat akarsz megülni, és két munkafeladat között kitakarítani, főzni, gyerekért menni stb.), túlvállalod magad, elszigetelődsz, nem vagy képes összpontosítani és így tovább.

távmunka stressz stresszoldás munkahelyi stressz

Pexels

A stressznövelő tényezők közé tartozik a mobileszközök fokozottabb használata, ami az otthoni elszigeteltségben dolgozóknál gyakori: a munkahellyel való kapcsolattartás csak így oldható meg. Ám az állandó telefon- és emailcsekkolás ("Mikor válaszol már a főnök, addig nem tudok haladni a melóval!") nemcsak a stressz mértékét növeli, hanem a kékfény-hatás miatt álmatlanságot is okozhat, ami az elszigetelséggel és a stresszel együtt növelheti a mentális problémák (például a szorongás) vagy a túlsúly kialakulásának kockázatát. Ma, november 23-án, a munkahelyi stressz világnapján nézzük, hogy miképpen enyhítheted a stresszt.

Legyen napirended
Az otthoni feladatok elvégzését sorold a munkafeladatok elvégzése után. Ha a munkát folyton halogatod, mondván, először "gyorsan" megfőzöd az ebédet és összeporszívózol, a vége az lesz, hogy este 10-kor is még a számítógép előtt fogsz ülni. És utána nem fogsz aludni. Már megint.
A napirend kialakítása függ attól is, hogy a benti kollégákkal hogyan és mikor kell tartanod a kapcsolatot. Érdemes alkalmazkodni hozzájuk, mert azzal sok telefon- és emailcsekkolást előzhetsz meg (ld. fentebb).
Kezdd a munkát a legnehezebb feladatokkal. Így a nap előre haladtával csökken a stresszfaktorok száma, és délután elégedetten állhatsz fel az otthoni munkapadtól. Az elvégzett munka öröme feltölt energiával, és estig sikeresen megbirkózol a háztartási-családi feladatokkal is.
Használd ki a technológia előnyeit: a mobilodra és a számítógépedre tölts le olyan alkalmazásokat  (pl. StayFocusd), amelyek segítenek kordában tartani a közösségi médiában vagy híroldalak kommentszekcióiban elpazarolt perceidet. Más alkalmazásokkal a napi feladatokat harmonizálhatod optimális sorrendben. 
Rendkívül fontos, hogy tudd, mi mennyi időbe telik. Sokan azért úsznak el a nap folyamán, mert képtelenek felmérni, hogy egy feladatot valójában hány perc alatt végeznek el, legyen az irodai munka vagy akár a lakás összeporszívózása. Kezdő otthoni munkavállalóként tarts "időmérő edzéseket", hogy kiderüljön a valóságos igény.

távmunka stressz stresszoldás munkahelyi stressz

Pexels

Teremts saját közösséget
Az elszigetelődés leszívja az ember energiáit, és ezzel aláaknázza a munkavégző képességet, a hatékonyságot, produktivitást. Ez ellen tudatosan és mindennap kell egy kis időt szánnod a barátokra és rokonokra, hogy megőrizd velük a kapcsolatot. Illeszd be őket a napirendedbe!

Jutalmazd magad
Otthon te vagy a főnök és a beosztott is, tehát magadat kell motiválnod. Ehhez a nagyobb munkafeladatokat bontsd kisebbekre, és amikor befejezel egyet-egyet, jutalmazd meg magad. Akár egy kávéval, akár negyedóra kutyasétáltatással, akár egy rövid Facebookozással.

Tanulj meg nemet mondani
"Ezt úgyis meg tudod csinálni, hiszen egész nap otthon vagy", mondják a benti kollégák vagy a családtagok, aztán rád lőcsölnek egy csomó olyan feladatot, amelyek miatt elúszol a saját valódi munkáddal. Mondj nemet az ilyen felkérésekre: otthonról dolgozva is jogod van eldönteni, hogy mit vállalsz be, és mit nem. 

távmunka stressz stresszoldás munkahelyi stressz

Pexels

Óvd az álmodat
Ezt most átvitt értelemben is értheted, lásd az előző pontot, illetve valóságosan is: ha az éjszakába csúszik a telefon-számítógép előtti munka, akkor a belőlük áradó kék fény megzavarhatja az éjszakai nyugalmadat. Márpedig a hatékony munkavégzés alapja a pihentető alvás. Ezért először is mindennap próbálj meg ugyanabban az időben nyugovóra térni, és az ágyban már ne mobilozz. 

Az otthoni munkavégzés rugalmassabbá és szabadabbá teheti az életedet, de csak akkor, ha odafigyelsz a stresszfaktorokra, és megpróbálod mérsékelni a zavaró hatásukat. Ha nem a stresszre, hanem a stresszoldásra fókuszálsz, sokkal jobban sikerül kialakítani a harmonikus egyensúlyt a munka és a magánélet között.

S hogy mennyire zöld az otthoni munkavégzés, arról ide kattintva olvashatod el korábbi cikkemet.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.