Ez a téma mindenkit érint, azt is, aki nem használja az utcabútorokat - de a környezet részeként fontos, hogy milyenek.

szék kanapé utcabútor függöny lakberendezés

KÉP: Pixabay

 

Sokféle módon lehet "zöld" egy utcabútor, és persze most nem a színére gondolunk. Sokkal inkább az előállítása módjára, a hozzá felhasznált alapanyagok forrására. Ennek megfelelően most három nagy trendre mutatunk példákat, aztán a továbbgondolást mindenki végezze el maga. Az persze nagy kérdés, hogy ha létezik egy jó módszer utcabútorok gyártására, akkor azt hogyan sikerül elfogadtatnunk az önkormányzattal - a lakosok összefogásának nagy szerepe lehet ezen a téren.

1. trend: károsanyagmentes gyártási technológia

szék kanapé utcabútor függöny lakberendezés

KÉP: Vestre

Itt van mindjárt a svéd Tellus pad, amelynek küllönlegessége, hogy károsanyag-kibocsátástól mentes acélból készült. Hát az meg mi a manó? A padot gyártó Vestre vállalkozás és Emma Olbers formatervező úgy álmodta meg a padot, hogy annak gyártása során nem kerül további szén-dioxid (vagy azzal egyenértékű) a légkörbe.

szék kanapé utcabútor függöny lakberendezés

 A Tellus pad kivitelezője a svéd autógyártó, a SAAB, amely átalakított nagykohójában állítja elő a padhoz szükséges acélt: a kohó zöld hidrogénnel üzemel, nem pedig szénnel. Zöldnek nevezzük azt a hidrogént, amelyet ammóniából állítanak elő megújuló energia (nap-, szél- vagy vízenergia) segítségével. Svédországban ez feltehetően vízenergia lesz. 

szék kanapé utcabútor függöny lakberendezés

A Vestre nagyon odafigyel arra, hogy termékei ilyen "zöld" acélból készüljenek. Úgy számolnak, hogy ha a világ teljes acélgyártását át lehetne alakítani zöldre, azzal az iparág karbonlábnyomát 60 százalékkal csökkenthetnék. Emma Olbers tervezőnek pedig az volt a feladata, hogy minél kevesebb nyersanyag felhasználásával tervezze meg az utcai padot, amelynek persze a stabilitását, teherbírását őriznie kell. 

szék kanapé utcabútor függöny lakberendezés

Tellus egyébként az antik mitológiában a Föld római istennője volt. A pad hívogató külsejű, kényelmesnek látszik, miközben kellő méretű ahhoz, hogy 2-3 ember is helyet foglaljon rajta. A Tellus nagyon jól mutatna nemcsak parkokban, hanem más köztereken is, és egyébként a RAL-skála bármely színárnyalatára le tudja festeni a gyártó.

2. trend: szemét újrahasznosításával készül

szék kanapé utcabútor függöny lakberendezés

KÉP: TheCultureTipp

Egy amszterdami cég olyan utcabútorokkal kísérletezik, amelyek alapanyag éppenséggel kommunkális szemétből van. Immár hat esztendeje, hogy Panos Sakkas és Foteini Setaki rotterdami építészek elhatározták: a hulladék műanyag újrahasznosítását fogják végezni, méghozzá 3D nyomtatással. A képen látható ívelt formájú utcabútor újrahasznosított műanyag-pellet megolvasztásával készült. Az XXXX névre keresztelt padon 2-4 ember tud helyet foglalni, persze lehetnek tumultusok. 

szék kanapé utcabútor függöny lakberendezés

A tervezők szerint a pad olyan, mint egy kétoldalú hintaszék, amelyet mindkét irányból meg lehet közelíteni. Az újrahasznosított műanyagból nyomtatott székből többet is egymás mellé tehetünk. Ha csak egy darabunk van, arra is leülhet 2-4 ember probléma nélkül. 

szék kanapé utcabútor függöny lakberendezés

Mindegyik pad nagyjából 23 kilogramm műanyaghulladékból készül: ennyi műanyagszemetet képez két ember egy teljes év alatt. Ez óriási mennyiség, és például az tudni kell, hogy New York naponta 12 ezer tonna hulladékot állít elő, és a nagyvárosban se hulladékégető, se talajfeltöltő program nem működik.

3. trend: újrahasznosítás anyagában

szék kanapé utcabútor függöny lakberendezés

KÉP: MoreThanGreen

A dél-afrikai utcaművész, r1 fejlesztése a "Brothers is Benches", azaz fivérek padokon elnevezésű projekt. a művész kizárólag újrahasznosítható fával dolgozik. A korábban raklapként szolgáló elemek három részből állnak, amelyeket zsanér tart egyben. Ennek az az előnye, hogy ha kell, az utcabútort kis helyre is el lehessen tenni. 

szék kanapé utcabútor függöny lakberendezés

A pad egy utcabútor-tervező kihíváson született: hat művész költözött be egy johannesburgi lakásba, ahol azt a feladatot kapták, hogy alakítsák át a környezetül zavaró elemeit, majd foglalják őket kreatív környezetbe. Az alkotó művész, r1 odáig ment, hogy a saját (kedvenc) utcabútoraira görgős lábat szerelt, ennek segítségével kényelmesen lehet vele közlekedni.

365Zö