Korábban már volt szó arról, hogy azért nem szabad kidobni a rézkilincseket, mert ez az egyszerre hétköznapi és különleges fém antibakteriális hatású, sőt, a koronavírus is akár 4 óra alatt elpusztul rajta. Most itt egy kapcsolódó hír: az amerikai Purdue Egyetemen kifejlesztettek egy olyan lézeres gravírozási megoldást, amellyel a fémfelület sokkal gyorsabban válik hatékonnyá. Lényegében a gravírozott rézkilincs azonnal képes volna elpusztítani a kórokozókat, írják a kutatók az Advanced Materials Interfaces szakmai folyóiratban. Állításuk szerint a hatékonysághoz nincs szükség a környezetre és emberre veszélyes fertőtlenítőszerekre vagy gyógyszerekre sem.

lézeres gravírozás koronavírus MRSA réz

Gif: Purdue University/Erin Easterling

Az újfajta felületen eddig baktériumokkal kísérleteztek, és sikerült bizonyítani, hogy pusztán a gravírozott felületi struktúra pillanatokon belül megöli még az MRSA szuperbaktériumokat is: az érdesítés megnöveli a felület méretét, aminek révén nagyobb az esélye annak, hogy a felületre érő kórokozók megsérülnek és elpusztulnak. Persze a baktériumok óriási méretűek a koronavírushoz képest. 

A lézeres gravírozási technológiát eredetileg azért fejlesztették ki, hogy fokozzák a testbe ültetett fémimplantátumok (például térd- vagy csípőimplantátum) felületének hidrofil tulajdonságát. Ennek köszönhetően a fém és a csont közötti kapcsolat erősebb lehet.

lézeres gravírozás koronavírus MRSA réz

Kép: Purdue University/Kayla Wiles

A Purdue Egyetem kutatói a koronavírus-járvány fényében többféle fémen és műanyagon is tesztelni kezdték a módszert. Az a céljuk, hogy így csökkentsék a baktériumok számát és a biofilm kialakulásának kockázatát nemcsak az ortopédiai implantátumokon, hanem például a krónikus sebekhez használt kötszereken is. 

Amennyiben egy felület a gravírozással antimikrobiálissá tehető, az megelőzi a fertőzések terjedését és az antibiotikum-rezisztanciát, hiszen nincs szükség kiegészítő antibiotikumokra a fertőzésveszély megelőzéséhez.

A gravírozási módszert kifejlesztő Rahim Rahimi anyagtudományi professzor szerint a gravírozás mintázata egyszerű, valamint tetszés szerint nagyítható vagy kicsinyíthető, tehát többféle kórokozó ellen lehet alkalmazni a gyógyászati eszközök előállítása során.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna