A régi mesterek még tudták azt, amit a mai emberek elfelejtettek: hogy a réznek természetes fertőtlenítő hatása van. A koronavírus miatti vizsgálatok újra felhozták ezt a csodálatos képességét. A New England Journal of Medicine-ben közölt adatok szerint rézen akár négy óráig, kartonpapíron akár 24 óráig, műanyagon és rozsdamentes acélon pedig akár 72 óráig is életben marad a koronavírus. Vagyis műanyagon és acélon akár 18-szor hosszabb ideig marad életképes a koronavírus, mint rézfelületen.

koronavírus antimikrobiális hatás réz ezüst

Pixabay

Egy amerikai felmérés szerint nemcsak a tiszta réz önfertőtlenítő hatású, hanem az ötvözete is: a sárgaréz (67% réz és 33% cink ötvözete) képes megölni a baktériumokat és vírusokat, míg a rozsdamentes acél (88% vas és 12% króm ötvözete) nem képes erre, írja a Fast Company folyóirat. 2015-ben az amerikai védelmi minisztérium pályázatával három kórházban a sokak által érintett felületeket és tárgyakat (kilincs, ágykorlát, intravénás állvány, csaptelep, nővérpult stb.) rézötvözetre cserélték. A kórházi fertőzések mértéke 58 százalékkal csökkent. 2016-ban megismételték a kísérletet egy gyerekosztályon, hasonlóan kedvező eredménnyel

Eleink korábban nem véletlenül készítették rézből a kilincseket, fogantyúkat, vagyis olyan eszközöket, amelyeket sokan érintenek meg, ezért nagy a veszélye annak, hogy fertőzést terjeszthetnek. Már akkor is tudták, hogy a réz valamilyen titokzatos módon elöli a kórokozókat. Ugyanezért készítették az ivókupákat is rézből, illetve a gazdagoknak ezüstből. A rezet ötezer éve tisztelik az emberek: az egyiptomiak ankh jele, amely az örök élet szimbóluma, a középkori alkimistáknál a réz jele lett. Tisztító hatásáért készítették a vízvezetékeket is rézből. Aztán a rezet kiszorították az olcsóbb és divatosabb anyagok, mint az acél, az alumínium vagy a műanyag.

A réz mikrobaölő képességét úgy kell elképzelni, hogy amikor egy baktérium vagy vírus érintkezik a rézfelülettel, abból rézionok válnak ki nagy sebességgel, amelyek valósággal lelövik, szétroncsolják a kórokozót. Ez az oligodinamikus hatás, de köze lehet hozzá másnak is, a folyamat még nem teljesen tisztázott. A réz gátolhatja a kórokozók anyagcseréjét, illetve károsíthatja a vírusok fehérjeburkát, ezzel szaporodásra képtelenné téve őket. (Hasonlóra képes az ezüst, a higany és cink.)

Ideje volna foglalkozni ezzel a kérdéssel. A globális fertőzések ellen minden fegyverre szükség van: ha például a kórházak kilincsei, a tömegközlekedési járművek kapaszkodói és más, sokak által használt eszközök önfertőtlenítő hatású rézből készülnének. Tény, hogy a réz drágább, mint más anyagok. De vannak olyan helyzetek, amikor ez nem számíthat. Például amikor az egészségünk megőrzése a cél.

Szóval ne dobd ki az öreg rézkilincseket!

Hiver't-Klokner Zsuzsanna