Ébredéstől elalvásig fény vesz körül bennünket, ám nagyon nem mindegy, hogy milyen és mennyi. A jól megválasztott világítás fokozza teljesítőképességünket, energikusságunkat és javítja alvásminőségünket. Ám a műszaki eszközökből és egyes lámpákból áradó kékes fény megzavarja szervezetünk belső óráját, ami komoly egészségügyi problémákat okozhat. Egy friss tudományos kutatásban egészséges 20-29 éves személyek vettek részt, akik 21 és 23 óra között számítógép (bekapcsolt) monitorát kellett nézniük.

LED-világítás kék LED otthon gyerek egészség világítás

KÉP

A Haifa Egyetemen történt tesztelés során figyelték az alvásminőségüket, és kiderült, hogy 
1. rövidült az alvásidejük,
2. csökkent a melatonintermelésük,
3. sokkal gyakrabban ébredtek fel éjszaka,
4. magasabb volt a testhőmérsékletük a kontrollcsoporthoz képest.

Nem kell magyarázni, hogy miért probléma az alvásidő rövidülése. Ami a melatonint illeti, ezt a hormon irányítja az alvásciklusokat. A 450-500 nanométer hullámhosszú kék fény más hullámhosszú (színű) fénysugarakhoz képest több mint kétszer hosszabb időre zavarja meg a melatonintermelésünket, és hasonló mértékben megzavarja testünk 24 órás belső óráját, a cirkadián ritmust: 3 óra elteltével vált 1,5 óra helyett.

Ettől viszont borulhat a szív- és érrendszer, az anyagcsere, az immunrendszer, a kedélyállapot és a szellemi funkciók működése. Magas vérnyomás vagy cukorbetegség alakulhat ki. A belső óra olyan fontossággal bír, hogy éppen ennek kutatásáért adták idén az orvosi Nobel-díjat

LED-világítás kék LED otthon gyerek egészség világítás

KÉP

Erős kék fény nézése után éjszaka átlag 7,6 alkalommal ébredtek fel a tesztalanyok, míg más színű fény után átlag 4,5 alkalommal. Az is nagyon érdekes eredménye a vizsgálatnak, hogy kiderült, a kék fény miatt elalvás után nem mérséklődött a tesztalanyok testhőmérséklete, hanem a nappali szinten maradt. Ez jól mutatja a kék fény hatását az emberi szervezetre. Pedig nagyon fontos a testhőmérséklet csökkenése, ez a belépő az elalváshoz. Nem csoda, ha a kék fénnyel megvilágított alanyok másnap fáradtabbnak és ingerültebbnek érezték magukat.

A gyerekekre különösen veszélyes a kék fény, mivel 10 éves korukig a szemlencséjük és szaruhártyájuk nincs teljesen kifejlődve, több fényt enged át a felnőttekéhez képest. Akár egy kék színű szobai őrfénynek is lehet olyan hatása, hogy a gyerek nehezebben alszik el, és alvás közben kevesebb REM (álom) fázis jelentkezik, ami miatt reggel fáradtan, nyűgösen ébred, pedig 8-9 órát csukva volt a szeme.

LED-világítás kék LED otthon gyerek egészség világítás

A kutatók összehasonlították a kék és a hosszabb hullámhosszú vörös fény hatását, és megállapították, hogy a vörös fény nem okoz ilyen eltéréseket a szervezet működésében. Ennek valószínűleg a természetes fényekhez lehet köze: az evolúció során ahhoz szoktunk hozzá, hogy este vöröses-narancsos naplementében van részünk, míg a hajnali derengés kékes színű. Tehát az esti vörös fényt nem észleljük zavaró hatásként.

LED-világítás kék LED otthon gyerek egészség világítás

A kék fény ugyanakkor rendkívül hasznos is lehet. Egy korábbi kutatásban kamionokba szereltek be kék LED fényforrásokat, amelyek sötétben a sofőr szemébe világítottak. Ennek köszönhetően ezek a kísérleti személyek arról számoltak be, hogy nem éreztek álmosságot vezetés közben.

A napközbeni kék megvilágítás csökkenti az aluszékonyságot, gyorsítja a reakcióidőt, javítja az éberséget és meghosszabbítja azt az időt, ameddig képesek vagyunk összpontosítani egy feladatra. Sőt: egy másik kutatás szerint annak, aki reggelente 30 percet tölt erős kék fénnyel megvilágítva, a gyorsabb reakcióidő mellett az emlékezőképessége is javulni fog.  

Tippek, ha jobban szeretnél aludni:

Csökkentsd a hálószoba hőmérsékletét 18-19 Celsius-fokra.

Érdemes kipróbálni a karotin és a magnézium táplálékkiegészítőket. Előbbi vegyület erősíti a szem természetes kék fény szűrő képességét, utóbbi  pedig szabályozza a szívritmust és az idegrendszer működését, enyhíti a stresszt, továbbá több mint 300 enzim működéséhez szükséges, amelyek a sejtek energiatermelő folyamataiban vesznek részt.

Napközben (például ebédidőben) legalább 10-15 percet tölts kint a szabadban, hogy a természetes megvilágítás jó hatást gyakorolhasson a szervezetedre.

LED-világítás kék LED otthon gyerek egészség világítás

KÉP

Csináltathatsz olyan olvasószemüveget, amelynek lencséjére kékfényblokkoló réteg is kerül, ezzel nyugodtan monitorozhatsz vagy tévézhetsz este is.

A számítógépre töltsd le az F.lux ingyenes szoftvert, amely a tartózkodási hely és az idő függvényében automatikusan állítja a számítógép monitorának színét: este kicsit rózsaszínesebbé válik a kibocsátott fénye.

A fenti kutatás szerint a szemedet érő kék fény mennyisége számít: minél közelebb van a fényt kibocsátó eszköz az archoz, annál inkább megzavarhatja szervezeted működését. Tehát a méterekre lévő tévé sokkal kevésbé kockázatos ebből a szempontból, mint az archoz közel tartott telefon.

Az elalvás előtti órában az interaktív monitoros tevékenységeket (közösségi oldalak böngészése, videójátékozás) érdemes elhagyni a zavartalan pihenés érdekében.

Leghatékonyabb megoldás, ha meleg fehér fényű lámpákat használsz otthon, különösen azokban a helyiségekben, ahol sokat vagy este: fürdőszoba, hálószoba. A modern LED-fényforrások tervezésekor ma már nemcsak az energiatakarékosság, hanem az egészségmegőrzés is elvárás, tehát a jó minőségű fényforrások minimalizálják a kék fény kibocsátást.