A fagyasztott gyümölcsdesszert ellenállhatatlanul finom, ráadásul pontosan tudható, miből mennyi van benne, tehát ízlésed szerint módosíthatod a hozzávalókat. És mivel otthon készül, nem szennyezed a Földet a csomagolásával: újabb műanyag dobozzal, ami a hulladékba kerül.

fagylalt konyha szorbet gyümölcs nyár otthon

KÉP: Pixabay

 

A kereskedelemben kapható jégkrémek többsége olyan hozzávalókat is tartalmaz, amelyek például a hosszú távú tárolást teszik lehetővé. Sok közülük azonban túl édes, tele van adalékokkal, állományjavítókkal, ki tudja, mivel. Na ez a "ki tudja" nem szerepel a házilag készített szorbet hozzávalói között. Ha van otthon némi friss gyümölcs, nem nagy mutatvány elkészíteni egy fagyos finomságot. Az alábbi receptek fagylaltgépben készültek, de anélkül is finom lesz a végeredmény, csak akkor fél óránként ki kell venni a fagyasztóból a tálat és a szorbetet kézzel átkeverni.

fagylalt konyha szorbet gyümölcs nyár otthon

KÉP: Unsplash

A 17. században jelent meg a nyugati világban a fagylalt, amely tejből, tejszínből, esetleg tojásból, cukorból vagy mézből és a kiválasztott ízesítőből (birsalma, gránátalma, meggy, szilva, narancsvíz, likőr, bodzavirág stb.). Na persze a fagylaltkészítéshez kell némi tudomány: a víztartalmú gyümölcsök és a tejtermékek is kővé tudnak fagyni, kiskanállal lehetetlen elfogyasztani. Itt jön a képbe a cukor, amely nem pusztán édesítőszer, hanem a víztartalom nagyjából harmadát folyékony halmazállapotúnak tartja meg, csökkenti a keverék fagyáspontját, és ezért krémessé lehet kevergetni hűlés közben. A cukormolekulák a jégkristályok közé ülnek be, ezzel megakadályozzák, hogy a jégkristályok nagyobb tömbökké álljanak össze és a keverék jéggé fagyjon. 

fagylalt konyha szorbet gyümölcs nyár otthon

KÉP: Pexels

A szorbet talán a legegyszerűbben elkészíthető fagyos finomság, mármint a fagylalthoz, jégkrémhez vagy más különlegességhez képest. A szorbet friss gyümölcsből, némi cukorból és hozzáadott citromsavból áll, amit egy kis zselatinnal fogunk össze.

Alaprecept:
2 lap zselatin
800 g gyümölcspüré (meghámozott, kimagozott gyümölcs villával finomra törve vagy összeturmixolva)
100 g kristálycukor
60 ml bodzalikőr (vagy cseresznyepálinka, vodka stb.)
1 g só
1 g citromsav

Elkészítés fagylaltgépben: 
Egy külön tálban áztassuk be a lapzselatint, majd ha megpuhult, szűrjük le, és egy kis gyümölcspürével elegyítsük. Utána keverjük hozzá a gyümölcspüré többi részét és a további hozzávalókat, amíg a cukor felolvad és homogén állagú keveréket kapunk. Ezt öntsük a fagylaltkészítő gép edényébe, és a gép használati utasítása szerint járjunk el. 

fagylalt konyha szorbet gyümölcs nyár otthon

KÉP: HomeCookingMemories

Gép nélkül is készíthetünk szorbetet, ha a gyümölcskeveréket turmixgépben jó habosra keverjük, majd egy 22-24 cm átmérőjű fém tortaformába öntve betesszük a fagyasztóba. A fém edényben könnyebben megfagy a keverék. Félóránként vegyük ki a fagyasztóból, és egy villával törjük-keverjük össze az egyre fagyosabb masszát. 

A kész szorbetet legjobb azonnal elfogyasztani, de ha tárolni szeretnénk, fagyasztóban legfeljebb két hétig áll el.

365Zö