Seattle legnagyobb foglalkoztatója, az Amazon, folyamatosan terjeszkedik. A cég nemcsak a 20000 foglalkoztatottal, hanem épületeik sajátos designjával és környezetbarát munkaterületek kialakításával is felhívja magára a figyelmet. Most épp olyan irodakomplexumot épít, amelynek biodome-jaiba veszélyeztetett növényfajokat telepítenek. 

fenntarthatóság biodome biofilia

fenntarthatóság biodome biofilia

A biofilikus tervezési megközelítés és biomimetikus építészeti kivitelezés egy lenyűgöző struktúra kialakítását eredményezi. A cég alkalmazottai úgy dolgozhatnak fás környezetben, mintha mindez nem egy épületben lenne. 

fenntarthatóság biodome biofilia

A cég egyik tulajdonosa szerint tudományos bizonyíték van arra, hogy a növényi környezet nagyban javítja a gondolkodási és a stressztűrő képességet. 

fenntarthatóság biodome biofilia

Az épület három, egymást átfedő ötszögű hexecontahedronból, futurisztikus gömbből áll, amely a Volcom-logóhoz hasonló 60 ismétlődő alakzatból tevődik össze. 

fenntarthatóság biodome biofilia

A gömbökbe több ezer különleges, veszélyeztetett növényfajt, magot ültetnek, amelyekről úgy gondolják, hogy megfelelő életfeltételeket tudnak nekik biztosítani a mesterséges szférában. A növényeket egyetemektől, híres télikertektől kapják. Az épületen belül LED-világítás és ingyen elérhető wifihálózat biztosítja a rugalmas munkavégzés hátterét. 

fenntarthatóság biodome biofilia

Alberda, a cég munkatársa szerint ez lesz az első olyan "télikertszerű" munkahely, ahol a biodrome-ban keletkező páratartalmat úgy optimalizálják, hogy az egyaránt megfeleljen az emberi tartózkodásra és a növények életfeltételeinek biztosításához. 
Az újonnan életre keltett városrész iróniája, hogy nem lesz elérhető a nyilvánosság számára. A fedett, üvegfalon túlról látható zöldellő, "amazonasi" erdők csak kívülről lesznek láthatóak az utca emberének. 

Seattle vezetése a biofolikus megközelítésű, biomimetikus építészetet más fejlesztések kapcsán is szeretné alkalmazni. 

fenntarthatóság biodome biofilia

A biofilia kifejezés E. O. Wilson biológus nevéhez fűződik, amely azt fogalmazza meg, hogy az ember tudatalattijának fejlődésében hatalmas szerepet játszanak a természetes rendszerek és életformák, szó szerint az élet, élő rendszerek szeretetét fejezi ki. A fogalom kézzelfogható, populáris megközelítése tükröződik Björk nyolcadik stúdióalbumában is.

A bionika vagy más néven biomimikri, biomimetika és biomimézis olyan új, több szaktudományt átfogó tudományág, amelynek célja az élő természetben kifejlődött megoldások átültetése a műszaki gyakorlatba. A természetben található rendszerek optimális alkalmazása egy-egy műszaki megoldásban. A bionika filozófiáján alapul például a selyemhernyó technikájának alkalmazása a mesterséges szálasanyagok gyártásában, a cápák bőrrendszerének leképezése az úszódresszek és hajótestek kialakításához vagy a hangyák és méhek önszerveződő képességének átültetése a munkaszervezési folyamatokhoz.