Amilyen változékony az idei nyár, jobban teszed, ha a mobilodon olvasható meteorológiai hírek helyett inkább körbekémlelsz és fülelsz -- lehet, hogy pontosabban megmondod,  milyen idő várható.

Sokat mosakszik a macska
A macska füle különösen érzékeny a légnyomás változására, tehát a rosszra forduló időjárás előre jelzésére. Párás időben többet viszket is a macska bőre, azért is mosakszik-vakarózik.

Füvet eszik a kutya
Egy elmélet szerint ez is rossz idő közeledtére utal, aminek előjeleit a kutya a hasában érezheti, és emiatt azt hiszi, beteg lesz, vagyis muszáj egy kis füvet csipegetnie. Egyesek szerint a füvet amolyan savlekötő, illetve hánytató hatása miatt eszik a kutyák.

Alacsonyan repülnek a madarak
A rovarok az eső elől igyekeznek védett helyre jutni, tehát alacsonyabban repülnek. A párás levegőben el is nehezülhet a hártyás szárnyuk. Azok a madarak pedig, amelyek ezekkel a rovarokkal táplákoznak, szintén alacsonyabbra ereszkednek a táplálékszerzéshez. Hasonlót jelez, ha a nem vízi madarak "fürdőznek".

Nyugtalanul futkos vagy lábhoz bújik a kutya
A távolban már dörög az ég, legfeljebb te még nem hallod. A kutya viszont már igen, és ha fél a vihartól, a gazdihoz iparkodik védelemért. 

Előjönnek a csigák és földigiliszták
Mindkét jelenség közelgő esőt sejtet. Mivel mindkét állatfaj bőre nyálkás, napsütés esetén nem láthatjuk őket, mert a melegben kiszáradnának, annál inkább aktívak az eső előtti párás időben.

Összeáll a csorda
Ha a csordában, nyájban, gulyában élő állatok összetömörülnek, és egy irányba fordulnak, onnan vihar várható.

Többet csípnek a szúnyogok
Ha közeledik a csapadék, a légnyomás esik, amitől a melegvérű emlősök bőre fokozottan párologtat. Ennek leegyszerűsítve az az oka, hogy a testükön belül magasabb marad a nyomás. Ettől viszont intenzívebb lesz a testszag. Ezt megérzik a vérszívók, és máris lecsapnak -- ránk is.

Földön hempereg a kutya
Akárcsak bennünket, a kutyát is erősebben kínozzák a bolhák és más vérszívók vihar előtt. Tehát ez a jel ugyanazt jelenti, mint az előző.

Tollászkodnak a tyúkok, porban fürdenek a verebek
Ugyanaz az oka, mint az előbbinek, illetve a macska mosakodásának.

Sok madár ül a telefonvezetékre
Közeli tájon vihar várható, és az onnan idesereglett madárcsapat megpihen arra az időre, amíg elvonul a vihar. De az a rossz idő hozzád is megérkezhet.

Feljönnek a víz felszínére pipálni a halak
Szintén az eső közeledtét jelzi, mégpedig azért, mert a légnyomásesés miatt a vízben lévő oxigén a felszín alatt dúsul fel, ezért a halaknak fel kell jönniük a mélyebb vízrétegekből.

A hálója közepében ül a pók
Ez szép idő közeledtére utal: a a pók nyugodtan üldögél a hálója közepén, te is indulhatsz a strandra.

Egyfolytában madárszót hallasz
Burukkolnak a galambok? Trillázik egy pacsirta? Szépen fütyül a rigó? Akkor derűs idő várható.  

Nem kuruttyolnak a békák
Mivel a kétéltűek főleg eső előtt szoktak hangosan brekegni, ha elcsendesülnek, akkor nyugodt idő várható.

Este sok denevér repked
Szép, csendes éjszaka várható, hasonló reggellel. Ezért még késő este is bőven rajzanak a különféle rovarok, ezért látsz sok denevért is.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.