Kicsit félreérthető a cím, de most kifejezetten az ipari kender a téma, mert a növényből kinyert rost és olaj sok területen ideális alapanyag.

kender építőipar beton fa hőszigetelés fenntartható építészet

KÉP: Unsplash

 

A Cannabis nemzetségbe közel 200 kenderfaj tartozik, közte a Cannabis sativa, az ipari kender, amelynek megengedett THC tartalma (ez az a bizonyos pszichoaktív hatású tetrahidrokannabinol) maximum 0,2 százalék lehet. A kender nem igazán aszálytűrő növény, azonban vegyszeres támogatás és öntözés nélkül, szerves trágyázással is jelentős hozam érhető el. A legtöbb talajon megterem, de az ipari kender számára a csernozjom és öntés talajok a legmegfelelőbbek. Nagyon gyorsan fejlődik, akár a rostkender 2 hónap után aratható, míg 4 hónap után magra is betakarítható. Kórokozói nem jelentősek, tehát növényvédelemre nem igazán kell költeni.

A rostkender évezredekig mindennapos alapanyag volt, aztán a közelmúltban eltűnt, a termesztését is felfüggesztették vagy megtizedelték. Magyarországon például a 20. században 23 ezer hektáron termelték, mára gyakorlatilag megszűnt, holott a vetőmagnemesítés világhírű volt. (Napjainkban világszerte összesen nagyjából 100 ezer hektáron termesztik a rostkendert.) Nagy probléma, hogy a kender gépi betakarítása egyelőre kiforratlan, kézzel pedig emberpróbáló munka az aratás. Hazánkban a kendert korábban kizárólag rostnyerés céljából termelték, kötözőanyagok és textil gyártásához. A magyar Kompolti kenderfajta rosttartalma eléri a 40 százalékot, ami az 1950-es években világvezetővé tette. 

A kender feldolgozása úgy történik, hogy az egész szál kórókat vízmedencében áztatják, majd ezekből kinyerhető a hosszú, textilipari hasznosításra is alkalmas rostszál. Amennyiben a kórót kisebb darabokra vágják, akkor az áztatás után géppel is feldolgozható, ám a kapott rostanyag durvább lesz, ezért főleg az építő-, jármű- és papíripar használja. A kender ipari felhasználása során a szár külső részén lévő rostot és a belső üreget kitöltő pozdorját hasznosítják. 

Kenderbeton

kender építőipar beton fa hőszigetelés fenntartható építészet

KÉP: Hempcrete

Cement, mész és víz hozzáadásával a kenderpozdorjából építőanyag készíthető, amely folyékony állapotban zsaluk közé öntve vagy megszilárdulva tégla formában használható falak építéséhez. Jó hő- és hangszigetelő. A kenderforgácsnak rendkívül nagy a szilícium-dioxid-tartalma, ami ideális kötőanyaggá teszi. A mész hatására egy folyamatosan szilárduló építőanyagot kapunk: a végeredmény egy kristályos szerkezető, szerves anyag nélküli, gyakorlatilag megkövesedett időtálló építőanyag. A kenderbeton környezetbarát: 1 köbméter kenderbetonban 165 kg szén-dioxid van megkötve (és benne is marad). Nem tartalmaz vegyi (mérgező) anyagot, nem allergén, nem támadják meg a rovarok és rágcsálók, a mésztartalomnak köszönhetően baktérium- és vírusölő hatású, nem penészedik, jól szellőzik. A fal hőszigetelés is egyben, ezért költséghatékony. Szinte nem is igényel karbantartást, ellenáll a tűznek. Kiemelkedő hő-, hang és zajszigetelő tulajdonságokkal bír. Nagyjából 2-2,5 hektáron megtermelt kender elegendő egy 100 négyzetméteres ház megépítéséhez.

Kenderfa

kender építőipar beton fa hőszigetelés fenntartható építészet

KÉP: Ecohome

Eredetileg arra fejlesztették ki, hogy a keményfák, mint a tölgy helyettesítője legyen. Az összepréselt lapokból laminált padlólapot, beltéri falburkoló elemet, de akár bútort is lehet készíteni. A hosszú kenderrostoknak köszöngetően a kenderfa tartósabb és könnyebb, mint az igazi fa: kísérletek szerint a kenderfa 20 százalékkal keményebb, mint a tölgyfa - ráadásul ugye 100-szor gyorsabban nő. A cellulózrost és -pép előállítása tekintetében 1 hektár kender felér 4 hektár erdővel. A kenderrostokat szójaalapú ragasztóval préselik össze, tehát káros illékony vegyületektől (VOC) mentes.

Kendergyapot

kender építőipar beton fa hőszigetelés fenntartható építészet

KÉP: HempBenchmarks

A kender szálanyagát táblákba tömörítik, ami ugyanúgy használható, mint a köznyelvben "egérszőr"-nek nevezett üveggyapot. A kendergyapot szigetelési képességei kimagaslóak.

Kenderolaj

kender építőipar beton fa hőszigetelés fenntartható építészet

KÉP: MissMustardSeeds

A kendermagok kiprésesével kinyert kenderolaj könnyen használható fakezelő szerként. Rendkívül ellenálló az időjárással szemben, illékony vegyületeket csak minimális mértékben enged ki. Remekül helyettesíti a polimer-alapú favédő szereket. 

365Zö