Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
09
feb/2021

Filléres ötlettel masszív térkő lesz a műanyaghulladékból

A kenyai Nairobiban élő, 29 éves Nzambi Matee adatelemzőként és olajipari mérnökként dolgozott korábban, de látva a szülővárosa utcáit elborító műanyaghulladékot, úgy érezte, ez ellen tennie kell valamit. Az anyukája sufnijában kialakított házi laborjában kísérletezni kezdett a műanyag újrahasznosításával. 

újrahasznosítás otthon műanyag hulladék természetvédelem

Az volt a célja, hogy homok hozzákeverésével a megolvasztott műanyagból térkövet állítson elő, ami tartósabb a betonnál. A témával még egy pályázatot is elnyert, aminek révén az amerikai Colorado Egyetem anyagtudományi laborjában tanulmányozhatta a folyamatot. Itt sikerült tökéletesítenie a keveréket, és kifejlesztette annak a gépnek a prototípusát, amely a térkövet gyártja.

újrahasznosítás otthon műanyag hulladék természetvédelem

A strukturált felületű téglák olvadáspontja 350 Celsius-fok felett van, tehát nem fordulhat elő, hogy a direkt napsütéstől vagy valamely háztartási berendezéstől, kifröccsenő forró folyadéktől megolvadjanak. Matee az alapanyagok a helyi hulladékgyűjtőből szerzi be, gyakran ingyen, aminek köszönhetően terméke elérhető árú az iskolák és magánszemény ingatlantulajdonosok számára is. 

újrahasznosítás otthon műanyag hulladék természetvédelem

"Abszurd, hogy mindmáig küzdünk azzal a problémával, hogy az embereknek tisztes hajlékot nyújthassunk, holott ez alapvető szükséglet. A műanyag olyan anyag, amelyet gyakran nem megfelelően használnak, illetve félreértelmezik a célját. A benne rejlő lehetőség óriási, de az utóélete katasztrofális lehet", nyilatkozta Matee az ENSZ közleményében.

újrahasznosítás otthon műanyag hulladék természetvédelem

Eddig több mint 200 tonna műanyagból készítettek téglát, a Gjenge Makers nevű vállalkozás már 112 alkalmazottnak tud kenyeret adni, közte nőknek és fiataloknak. Naponta 1000-1500 térkövet állítanak elő, Matee egész Afrikában szeretne terjeszkedni. Hát igen, ettől az ötletes újrahasznosítástól mindenki padlót fog majd.

VIA designboom


0
Tovább
07
feb/2021

Hasznos tipp a kutyapiszok mennyiségének csökkentésére

A koronavírus-járvány alatt megnőtt a kutyatartók száma, ezzel pedig helyenként a kutyapiszok mennyisége is. Mint egy kutatásból kiderült, ezen lehet változtatni, abszolút öko módon.

Az elmúlt évtizedekben a gyári előállítású száraztáp a legnépszerűbb kutyakaják közé tartozott, nyilvánvaló előnyeinek köszönhetően: hűtés nélkül is eláll a bontott csomagolásban, könnyű adagolni, gyorsan elintézhető vele az etetés. Ám aki minőségi terméket keres, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. A száraztáp mellett az utóbbi időben keresetté vált a gabonamentes táp, a rovarfehérje, a friss táp, az adalékmentes táp, a nyersetetést favorizáló farkaskonyha és így tovább. Valóban széles a választék. De milyen végeredményre számíthatunk?

kutyatáp kutya élelmiszer otthon

KÉP: Unsplash

Az Illinois Egyetem kutatói vették a fáradságot, és tudományos módszerekkel elemezték az egyes eledelek emészthetőségét. Ez ugyanis nagyban befolyásolja a széklet mennyiségét. Kiderült, hogy a humán étrend alapelemeit (hús, gabona, gumósok, zöldségek, zsiradékok) tartalmazó étrenden élő kutyák akár 66 százalékkal kevesebbet ürítenek. 

A kutatók (majdnem kutyatókat írtam) a kísérletben közreműködő beagle fajtájú ebeket négy különféle étrenden tartották négy hétig: hagyományos száraztáp, hűtötten forgalmazott készeledel és kétféle frissen főtt étrend, amelyet humán fogyasztásra is alkalmas hozzávalókból állítottak össze: rövid ideig főzött marha- és csirkehús, rizs, répák, brokkoli stb. vegyesen. 

kutyatáp kutya élelmiszer otthon

KÉP: Unsplash

A kísérleti beagle-nek a száraztápból többet kellett enniük a korábbi testsúlyuk fenntartásához, és 1,5-2,9-szer több ürüléket produkáltak, mint bármelyik, helyben készült étrenden élő társuk. Ez egybevág annak a 2019-es felmérésnek az eredményével, amelyet az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet végzett: eszerint azok az emberek, akik változatos és egészséges alapanyagokból frissen főtt-sült ételeket esznek a feldolgozott élelmiszerek helyett, napi átlagban 500-zal kevesebb kalóriát fogyasztanak, és jóllakottabbnak érezték magukat, mint a készételek fogyasztói.

A kutyaeledeles kísérlet vezetői úgy találták, hogy a házikoszt jó hatással van a kutyák bélflórájára. Korábbi kutatások is kimutatták, hogy a főtt ételtől kedvezően változik a bélflóra összetétele. A bélben élő baktériumokra hatással van, hogy a táplálék milyen mértékben feldolgozott, mennyire változatos és rostdús, honnan származnak az alapanyagok, milyen fehérjéket és zsiradékot tartalmaz. Felmérések szerint a humán fogyasztásra is alkalmas hozzávalókból, akár házilag készült eledelek akár 40 százalékkal is emészthetőbbek a száraztápoknál. 

A home office-ba kényszerült gazdik talán könnyebben tudnak időt szakítani kedvencük eledelének megfőzésére, most, hogy tudják, milyen extra előnyökkel járhat. A netet böngészve remek recepteket lehet találni, általában azt javasolják, hogy a házi kutyaeledel 25-50%-a legyen fehérje (főtt darálthús, keménytojás, túró stb.), 25-50%-a legyen főtt szénhidrát (pl. barnarizs, zab, burgonya stb.), 10-15%-a egészséges zsiradék, 10-25%-a zöldség és gyümölcs, amit ki lehet egészíteni valamilyen multivitaminnal. Az emberételek közül csokoládét, sót, cukrot, mesterséges édesítőt, szőlőt és mazsolát, csonthéjasokat, hagymaféléket, csontot, nyers burgonyát és még egy sor ételt (ld. net) tilos a kutyának adni.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna
 


0
Tovább
18
jan/2021

Alakítsák lakásokká az üres irodákat New Yorkban – most!

Újrakitalálni, újraépíteni, megújítani – ez a címe Andrew Cuomo, New York állam kormányzója 2021-es programjának. A tervezetcsomag egyik eleme, hogy alakítsák New York város üresen álló irodáit, szállodáit megfizethető lakásokká.

New York koronavírus iroda otthon újrahasznosítás

KÉP: Unsplash

Akárcsak más városokban, New York City esetében is hatalmas visszaesést okozott a koronavírus-járvány a kereskedelmi hasznosítású ingatlanpiacon. A hónapok óta üresen álló irodák számos kérdést vetnek fel a munkahelyek jövőjéről, a városok jövőjéről és arról, hogy vajon az irodák céljára felhúzott épületeknek van-e létjogosultságuk a világjárvány árnyékában. 

Cuomo szerint ezek az üres irodák új életre kelhetnének, és egy sor problémát megoldhatnának a New Yorkhoz hasonló nagyvárosokban. Jóllehet a kormányzó nem bocsátkozott részletekbe, elkötelezte magát egy olyan törvényjavaslat benyújtására, amely az irodaházak és szállodák tulajdonosainak ötéves ablakot nyitna az átalakításra. 

"Városainkban egyre rosszabbak a lakhatási feltételek. Mind több kereskedelmi célú ingatlannak nincs bérlője. Ez a krízis ugyanakkor lehetőséget teremt – idézi a kormányzót a Fast Company. – Az üresen álló kereskedelmi tereket támogató és megfizethető lakásokká kellene alakítanunk, és ezt most kellene megtennünk."

A New York-i Ingatlantanács (Real Estate Board of New York, REBNY) hónapok óta hangoztatja az átalakítás szükségességét, mivel a járvány sok céget rákényszerített arra, hogy újragondolják, mekkora irodára is lesz szükségük a közeljövőben. A régebbi, alacsonyabb színvonalú irodákat viszonylag könnyen át lehetne alakítani. Ilyenből egyedül Manhattanben közel 14 millió négyzetméter van. Ha ezeknek a 10 százalékát át lehetne alakítani, az legalább 14 ezer lakást jelent, mondta Paimaan Lodhi, a REBNY alelnöke. Az átalakítással élettel telnének meg a jelenleg csak 9-től 5-ig üzemelő irodanegyedek, hiszen a beköltöző lakók után megjelennének az őket ellátó szolgáltatók is. 

Lodhi elmondta, hogy hasonló átalakításra már volt példa az 1990-es évek elején Lower Manhattanben. Az a környék akkoriban szinte kizárólag irodaházakból állt, közülük sokban elérte a 25 százalékot a kiadatlan helyiségek aránya. Ezt megfordítandó, az állam és a város adókönnyítési csomaggal segítette a régebbi irodaépületek lakásokká alakítását. Azon a viszonylag kicsi területen nagyjából 25 ezer lakást lehetett létrehozni – persze kellett hozzá két évtized. 

New York koronavírus iroda otthon újrahasznosítás

KÉP: Unsplash

A REBNY alelnöke szerint a most meghirdetett tervet nem úgy kellene tekinteni, mint a koronavírusra adott direkt válasz, hanem inkább a pandémia által kiváltott reakció, amely segíthet a város irodanegyedeit átalakítani. "Lehetőséget ad arra, hogy újragondoljuk New York Cityt, méghozzá izgalmas lehetőséget, hogy áttervezzük ezeket a speciális övezeteket. Lower Manhattanben már megcsináltuk, óriási sikerrel. A kérdés az, hogy most mekkora az étvágy arra, hogy valami hasonlót csináljunk", tette hozzá.

Cuomo kormányzó törvényjavaslata azt jelzi, hogy legalábbis a kormányzat oldaláról nagy az étvágy erre a fajta átalakításra, összegzi a Fast Company cikke.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
13
jan/2021

Amíg eljutsz az ablakcseréig, szigeteld a függönyt

Sokan tervezik, hogy a kedvezményes lakásfelújítási támogatásból kicseréltetik a nyílászáróikat. Jó, ha tudják, hogy a felújításhoz ingyenes energetikai tanácsadást kérhetnek. De most másról lesz szó: a megnövekedett kereslet miatt az öreg nyílászárókkal még hónapokig együtt kell élni. És bizony a télből még hátravan a fele. 

hőszigetelés ablakcsere nyílászáró csere felújítás otthon tél

KÉP: Unsplash

Egy kis ügyeskedéssel viszonylag filllérekből javíthatsz a helyzeten: a meglévő függönyökhöz csiptess vagy tűzz hozzá egy szigetelő réteget!

Mit használhatsz függönyszigetelésnek?

1. Poláranyagot

hőszigetelés ablakcsere nyílászáró csere felújítás otthon tél

Nálunk az egyik szobában teraszajtó van, ott a pamut sötétítő függöny mögött ugyanakkora poláranyag van, az ablak oldaláról hozzácsiptetve a pamutfüggönyhöz. Méteráru boltban nagyjából ezer forintos áron kapható a 150 cm széles poláranyag, legalább húszféle árnyalatban. Elég méretre vágni, nem kell beszegni, mert nem foszlik. Mosógépben 30 fokon mosható. 

2. Buborékfóliát

hőszigetelés ablakcsere nyílászáró csere felújítás otthon tél

Huzatos előszobák megmentője! Barkácsáruházban 5 m hosszú, 1 m széles tekercsben kapható a "légpárnás fólia" 1300 Ft/tekercs áron. Megfelelő hosszúságú darabokra vágod ollóval, és felcsipteted a meglévő függöny mögé. Mivel átereszti a fényt, akár a tüllfüggönyhöz is felteheted.

3. Padlóalátétet

hőszigetelés ablakcsere nyílászáró csere felújítás otthon tél

Laminált padló vagy parketta alá szoktak leteríteni 2 vagy 3 mm vékony habosított polietilén fóliát, amelyet 1 m széles, 20 m hosszú tekercsben vásárolhatsz meg barkácsáruházban 2600-3600 Ft/tekercs áron. Ebből olyan hosszú csíkokat vágsz, mint a függöny, és odacsipteted vagy gombostűkkel hozzátűzöd a függönyhöz.

4. Hővisszaverő légpárnás fóliát

hőszigetelés ablakcsere nyílászáró csere felújítás otthon tél

Még jobb, mint a sima bubifólia, mert egyik oldalán buborékos, másik oldalán metallizált, négyrétegű fólia. 120 cm széles, 41,6 m hosszú tekercsben (is) kapható, 12-13 ezer Ft/tekercs áron. Méretre vágod, felcsipteted.

5. Párazáró hőtükör fóliát

hőszigetelés ablakcsere nyílászáró csere felújítás otthon tél

Ez nem buborékos, viszont olcsóbb, kb. 5800 Ft/tekercs (mérete ua. mint buborékosé). Két réteg műanyagfólia között egy réteg alufólia van.

6. Steppelt kabátbélésanyagot

hőszigetelés ablakcsere nyílászáró csere felújítás otthon tél

Rengeteg színben kapható, lényegében egy réteg poliészter bélésanyag és egy réteg vatelin összesteppelve. Az anyag 150 cm széles, méterben kapható rövidáruboltokban (interneten is), 1100-1500 Ft/m áron. Érdemes a vágott szélét varrógéppel eltisztázni, mosni 30 fokon, kímélő programmal kell. 

365Zö


0
Tovább
03
jan/2021

Miért dobnád ki a karácsonyfát, ha meg is eheted?

Az észak-amerikai indiánoknál hétköznapi étel volt a fenyőtű, Európában sok helyütt gyógyteaként fogyasztották. A legtöbb fenyőféle ugyanis ehető, és ha valakinek van egy kis bátorsága, ki is próbálhatja.

karácsony fenyő étel otthon újrahasznosítás

Fenyőtűvel és céklával pácolt lazac. KÉP: Modern Farmer

Julia Georgallis brit kézműves pék és séf karácsony előtt jelentette meg How to eat your Christmas tree, azaz Hogyan edd meg a karácsonyfádat című könyvét, amelyben több mint 30 receptet kínál a vállalkozó kedvűeknek. Georgallis 2015 óta karácsonyi vacsoraesteket szervezett a téma köré, és szerette volna a fenyős ételkülönlegességek évek alatt kikristályosodott elkészítési módját mindenkivel megosztani.

Persze tudja, hogy a karácsonyfa elfogyasztásával még nem mentjük meg a bolygót, ám a szakácskönyvével szerette volna ráirányítani a figyelmet arra, hogy a jelenleginél sokkal több mindent tudnánk újra használni, újrahasznosítani vagy feldolgozni, és ezzel közelebb kerülnénk a fenntartható életmódhoz. 

karácsony fenyő étel otthon újrahasznosítás

Fenyővel ízesített savanyúság céklából, uborkából és répából.
KÉP: Modern Farmer

A karácsonyfának amúgy meglehetősen nagy a környezetterhelési lábnyoma. Évente több tízmillió fát vágnak ki világszerte pusztán azért, hogy néhány hétig száradjanak egy lakásban, majd a szemétbe kerüljenek. Az Egyesült Királyságban évente átlagosan 8 millió fenyőt adnak el karácsonyfának, ha ezek a természetben maradhatnának, akkor ezek közel 180 millió tonna szén-dioxidot volnának képesek megkötni a levegőből, ami állítólag egyenértékű a brit autóforgalom által egy teljes évben kibocsátott károsanyaggal. 

karácsony fenyő étel otthon újrahasznosítás

Gyömbéres-vaníliás fenyőfagyi KÉP: Modern Farmer

Julia Georgallis szerint a lucfenyő íze inkább pikáns, jól illik a savanyúságokhoz, míg a nordmannfenyő narancsosabb zamatú, egy vaníliafagyi tökéletes kiegészítője. A fenyőtűket éles ollóval érdemes levágni a faágról, majd folyó víz alatt tisztára mosni. Utána késsel apróra darabolhatjuk, ha a recept úgy kívánja. A Modern Farmer weboldalán angol nyelven olvasható a fenti három finomság részletes elkészítési módja.

További recepteket lehet találni az interneten, de kizárólag olyan fenyőt egyél meg, amelyik vegyszermentes, nem volt permetezve. Egyébként is legyél óvatos: a fenyőre nagyon hasonlít a tiszafa, az viszont mérgező! 


0
Tovább
23
dec/2020

Muszáj előmelegíteni a sütőt?

Anyám a gyúrt élesztős tésztákat mindig hideg (gáz)sütőbe tette be, utána nagy lángon bekapcsolta a sütőt, majd nagyjából 10-15 perc múlva a hőfokot letekerte közepesre. Nem tudom, hogyan csinálta (ő vagy a sütő), de minden jó volt. A régi plébánosunk, Isten nyugosztalja, mindig elpárásodó tekintettel emlegette "Jucika pogácsáját". Az élesztős-omlós tésztákhoz, mint például zserbó vagy almáspite, sem melegítette elő a sütőt, kizárólag a sütőporos, kevert, tojáshabos sütikhez, mint például piskóta vagy püspökkenyér. Vagy legalábbis így emlékszik.

energiatakarékosság otthon karácsony

KÉP: Unsplash

A sütő előmelegítésének szükségességéről sok véleményt találunk az interneten. Pártolói szerint az élesztő és a sütőpor hő hatására aktiválódik, tehát ha nem melegítjük elő a sütőt, az egyenes út az összetöppedt, szalonnás piskótához (egyebek mellett).  

Ellenzői úgy érvelnek, hogy 3-22 százalékos energiamegtakarítás érhető el, ha hideg sütőbe tesszük a sütnivalót. Ez országos- vagy világviszonylatban komoly mennyiség áramból vagy gázból, pláne karácsonykor!

Egy másik kutatás is átlagosan 10 százalékos energiamegtakarítást ért el azzal, hogy a vizsgált muffint, piskótát, sodótortát (flan, crème brűlée), almáspitét, csőben sült halat, gyorsfagyasztott csőben sült halat, sajtfelfújtat és egybesült fasírtot hideg sütőbe tette be. S függetlenül attól, hogy gáz- vagy elektromos sütő volt-e, csupán 5 plusz percet kellett hozzáadni a sütési időhöz a megfelelő végeredmény eléréséhez. 

A netes véleménycsatákból az szűrhető le, (vigyázat, konteó-veszély!) hogy egyes ételgyártók azért kezdték el propagálni az előmelegítés szükségességét, mert máskülönben nem írhatták volna rá a termékükre, hogy "Tíz perc alatt elkészül!". Józanabb hozzászólók szerint, ha az ételben liszt és tojás van, akkor érdemes előmelegíteni a sütőt, de például a húsoknál nem minden esetben kell. 

Megkérdeztem a téma egyik hazai szakértőjét, Galicz Istvánt, a KMASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola gyakorlati oktatásért felelős igazgató-helyettesét a kelt tészták ( pl. pogácsa, almáspite) sütéséről. Idézem: 

"Szakmai vélemény: a sütés berendezését a felsorolt termékféleségeknél mindig célszerű előmelegíteni. A sütés alatt fontos átalakulások mennek végbe a tésztákban, amihez a megfelelő hőmennyiség és a hőközlés ideje nagyon lényeges. Sokat számít még a sütőben a hőközlés módja is, hogy légkeveréses vagy sem."

Összességében mégis lehetsz energiatakarékos a sütés során: ha a sütési idő utolsó 5-6 percére lekapcsolod a sütőt. Ekkor ugyanis a maradékhő bőven elegendő ahhoz, hogy készre süljön minden finomság. És ha igazán jót akarsz sütni, illetve takarékoskodnál az energiával, akkor vegyél egy sütőhőmérőt. Meg fogsz lepődni a mért értékeken! De nem is kell venned, elég egy délutánra kölcsönkérni valakitől, hogy bekalibráld a sütődet, onnantól már annak megfelelően süthetsz.

Úgy érzem, ezzel a témával fogunk még foglalkozni. 

Kellemes Ünnepeket!

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
21
dec/2020

Zöld módon is meg lehet szabadulni a macskaalomtól

A korábban ideálisnak vélt macskaalmokról egyre-másra derül ki, hogy ártalmasak lehetnek a cicára, a gazdira és a környezetre is. Szerencsére a zölden gondolkodó macskabarátok előtt több választási lehetőség is van. 

macska otthon komposzt környezetvédelem hulladék újrahasznosítás

KÉP: Unsplash

A kereskedelemben széles körben kapható macskaalmok szilikát-(szilícium-dioxid-)kristályokból vagy természetes agyagból (bentonit) készülnek. Előbbiek jól megkötik a nedvességet és szagokat, utóbbiak olcsóbbak, illetve porózusságuknak köszönhetően gyorsan csomósodnak. A szilikátalom a fenti okból hetekig a macskavécében maradhat, míg a másikból naponta akár többször is ki kell szedni a csomókat, és visszatölteni az alom mennyiségét az eredeti szintre. Igen ám, csakhogy akármennyire is pormentesnek hirdetik ezeket a macskaalmokat, mégiscsak kijuthat belőlük némi veszélyes por, amely emberben és állatban is esetleg felső légúti problémákat okozhat. 

És hová dobd a használt macskaalmot? Egy műanyagzacskóban a kukába? Amennyiben a kuka tartalma nem hulladékégetőbe, hanem hulladéklerakóba kerül, akkor kétszeresen is szennyezi a környezetet: a műanyagzacskóval és az abban lévő salakanyaggal együtt. Ha azt gondolnád, hogy akkor majd lehúzod a vécében, az még nagyobb kárt okozhat. Még ha úgy is reklámozzák, hogy lehúzhatod a vécén, nem tudni, hogy egyáltalán lejut-e a cucc a csatornába, vagy esetleg útközben dugulást okoz. Másik gond, hogy kérdés, a szennyvíztelep képes-e ártalmatlanítani a macskaürülékkel szennyezet szilikátos vagy bentonitos almot. 

Amennyiben környezettudatosan gondolkodsz, érdemes megfontolnod a zöld macskaalomra való áttérést. Ez a valóban biológiai úton lebomló alom készülhet növényi rostból (búza, kukorica, árpa), faforgácsból, mogyoróhéjból, de akár újrahasznosított papírból is. Ezt ráadásul tényleg szabad lehúzni a vécén. A cica átszoktatását fokozatosan végezd, először csak egy alomtálcában legyen kicserélve az alom az új fajtára, aztán lehet a többiben is. 

Amennyiben kerted van, nagyon óvatos legyél, ha komposztálni szeretnéd a 100 százalékban lebomló zöld almot. Feltétlenül elkülönítve komposztáld, ne keverd olyan komposzthalomba, amit a konyhakerti (zöldség-, gyümölcs-, fűszer-) növényeknek szánsz. A macskaalom komposztálása legalább 2 évig tartson, hogy a kórokozók biztosan elpusztuljanak, és utána kizárólag dísznövényekhez használd ezt a komposztot. Toxoplazmózisos cicától származó használt macskaalmot (még ha lebomló is) nem szabad sem a vécébe dobni, sem pedig komposztálni. 

Még valami: a legtöbb alomtálca műanyagból készül, amely nem zöld termék, illetve magába szívhatja a szagokat. Aki hosszú távra tervez, annak érdemes megfontolnia, hogy rozsdamentes acélból készült alomtálcát (vagy például erre a célra is használható nagyméretű GN-edényt) vásárol kedvence számára. Ilyenből akár használt darabot is lehet találni a neten. A rozsdamentes acél ráadásul forró vízzel tökéletesen fertőtleníthető. Így aztán mind a gazdi, mind a cicatartás igazán környezetbarát lehet.


0
Tovább
04
dec/2020

Zöldfűszerekkel még jobban is jársz, mint szobanövényekkel

Idén sokak számára jelentett lelki és testi felüdülést valamilyen kerti munka, legyen szó akár az erkélyen nevelt paradicsomról. A tél beköszöntével sem kell felhagyni a kertészkedéssel, hiszen fűszernövényeket egész évben termeszthetünk a lakásban is.

Unsplash

Ezek ráadásul több funkciót képesek betölteni, mint a szobanövények, bár azok is mutatósak és tisztítják a levegőt (a munkahelyre ajánlott növényekről itt írtam , az otthonra ajánlottakról pedig itt). Ám a zöldfűszerek nemcsak szépek, hanem illatosítják a levegőt, valamint ízesítik az ételeinket.

Pexels

Ha nem tudsz vetőmagot szerezni vagy nincs kedved a hajtatással bíbelődni (bár itt írtam a mikrozöldségek csodálatos hatásairól), akkor vegyél cserepes fűszernövényeket bármelyik szupermarketben. Az a lényeg, hogy fajtánként ne csak egyet vásárolj, hiszen az arról leszedhető levélmennyiség elfogy az első levessel, viszont beletelik pár napba, amíg újra kihajt és megint használható lesz.

HOZZÁVALÓK:
Olyan helyre tedd a cserepeket vagy hajtatótálcákat, ahol napi 6-8 óra napfény éri őket, például ablakba vagy erkélyajtóhoz. Felszerelhetsz föléjük speciális növénynevelő lámpát is, amely kék és piros ledekből áll.

Ehhez használhatsz a belső ablakkönyöklőre állítható fémrácsos polcot (fenti képen: Möbelix, 3490 Ft), amelyet egy mozdulattal levehetsz onnan, amikor kinyitnád az ablakot a napi többszöri szellőztetéshez. 

Illetve gurulós tárolót (fent Ikea/Vesken, 2690 Ft) vagy zsúrkocsit (lent OBI, 9999 Ft) is kinevezhetsz fűszerkertnek, ez sem akadályoz a normál életviteledben.  

A fűszernövények jelentős része mediterrán eredetű, kedveli a meleget: keress olyan helyet, ahol nappal legalább 20 fok van, éjszaka lehet hűvösebb.  A növények körül ne legyen huzat, de szabadon járhasson a levegő, ezzel megelőzheted, hogy a cserépben megjelenjen a penész- vagy más gombás betegség. Lehet kapni fűszernövényekhez való földkeveréket a kertészeti-barkácsáruházakban, de a sima virágföld is megteszi, pláne ha havonta egyszer-kétszer kapnak pár csepp tápoldatot is. A mediterrán eredetű fűszernövények nem szeretnek vízben állni, ezért nem szabad túllocsolni őket: akkor locsolj, ha a földjük tapintásra száraz.

Pexels

MIT ÜLTESS:

Az évelő oregánó szereti a sok napfényt és a tápanyagdús, jó vízelvezető képességű talajt. Jó társ hozzá a hasonló igényű majoranna, zsálya és kakukkfű. Főzéshez az ágacskák végén lévő leveket csipkedd le, ezzel serkented az új levelek kihajtását is. A zsályát feltétlenül próbáld ki zellerkrémlevesben, nagyon jól passzolnak egymáshoz. A friss levelek feldobnak egy egyszerű vajaskenyeret is. 

A petrezselyemre két évig biztosan számíthatsz. Ez is szereti az erős napsütést, de jól elvan mesterséges fény alatt is. A konyha ideális hely számára, mert kissé párás levegőjű környezetben jobban nő. A talaja legyen mindig kicsit nedves, lehet permetezni is. Hasonló igényű a bazsalikom, amelynek sokféle variációja kapható. Ez is kedveli a kissé nedves talajt, de túlöntözni nem szabad. A jelentkező virágbimbókat le kell csipkedni, hogy a növény leveleket növesszen, ne virágokat.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
22
nov/2020

Hohohó, íme még 24 tipp fenyő nélküli karácsonyfához

A korábbi években sikerült gyűjtenem először 60 tippet, aztán még 40 ötletet azoknak, akik fenyőfa vásárlása nélkül szeretnék megoldani a karácsonyi dekorációt, ráadásul lehetőleg újrahasznosított alapanyagokból. Most újabb fantasztikus ideákban osztozhatunk, hátha ott lesz közöttük az igazi!

Élő pozsgásokból (Living Bunch)

karácsony újrahasznosítás otthon

Felfűzött fagolyókból (Handmade Charlotte)

karácsony újrahasznosítás otthon

Kartonpapírból (Madame Citron, francia nyelvű szabásmintával)

karácsony újrahasznosítás otthon

Örökzöld ágakból, bogyókból (FreePeople)

karácsony újrahasznosítás otthon

Az ikeás dekorfüggöny egyedi díszítésével (OhHappyDay)

karácsony újrahasznosítás otthon

Néhány műfenyő-girlandból (AlmostMakesPerfect)

karácsony újrahasznosítás otthon

Furnérozott (vagy OSB-) lapra festve (DansleLakehouse)

karácsony újrahasznosítás otthon

Szeretteink fotóiból (StyleByEmilyHenderson)

karácsony újrahasznosítás otthon

Makraméra függesztett polcokból (LiaGriffith)

karácsony újrahasznosítás otthon

Rézcsövekből drótozva, kivilágítva (LiaGiffith)

karácsony újrahasznosítás otthon

Felfűzött papírszalagokból (LiaGriffith)

karácsony újrahasznosítás otthon

Jó sok pomponból (AwwSam)

karácsony újrahasznosítás otthon

Vagy jó sok kesztyűből (CountryLiving)

karácsony újrahasznosítás otthon

Néhány szalagból (TheCelebrationShoppe)

karácsony újrahasznosítás otthon

Lámpaernyő drótvázakból (PillarBoxBlue, részletes angol nyelvű leírással)

karácsony újrahasznosítás otthon

Milliónyi flitterből (AtCharlotte'sHouse)

karácsony újrahasznosítás otthon

Lufikból (SugarAndCloth)

karácsony újrahasznosítás otthon

Örökzöld ágakból és bogyókból II. (OleanderAndPalm)

karácsony újrahasznosítás otthon

Táblafestékkel lekent falapból (JaymeSRP)

karácsony újrahasznosítás otthon

Fotónyomott dekortextilt S.K. megdíszítve (AlmostMakesPerfect)

karácsony újrahasznosítás otthon

Kidobni szándékozott műanyag kanalakból (OneProjectCloser)

karácsony újrahasznosítás otthon

Fényfüzérekből (OhMeOhMy)

karácsony újrahasznosítás otthon

Csipkefüggönyből (BedBathAndBeyond)

karácsony újrahasznosítás otthon

Sütőformákból (OldRavenCreates)

karácsony újrahasznosítás otthon

Békés, boldog karácsonyt kívánok!

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
13
nov/2020

Nem csak mosógép alá érdemes gumiszőnyeget tenni

Az újrahasznosított abroncsból készült, 1-1,5 cm vastag és 50-60x60 cm méretű gumiszőnyeget legtöbben a mosógép (és szárítógép) alá teszik, hogy enyhítse a centrifugázás közbeni rázkódást.

mosógépalátét otthon újrahasznosítás

KÉP: Floormats

Ám a préselt gumilap egy sor helyen bevethető még!

1. Szobabicikli alatt
A szobabicikli veled együtt komoly tömeget jelent(het), amely benyomódásokat hagyhat a fa-, laminált- vagy pvc-padlón, ha nem teszel alá gumilapot.

2. Hangfalak alatt
Az alsó szomszéd hálás lesz az enyhébb basszusért.

3. Szobai trambulin alatt
Mérsékli az ugrálás zaját. 

4. Erősítő pad vagy edzőállvány alatt
Leesett a súlyzó? Semmi gond, ha a padlón ilyen ütközéscsillapítóként szolgáló gumilap van.

5. Álló számítógép-asztal mellett
Aki állva szeret dolgozni a megemelt munkaasztalnál, elfáradhat a sok állásban -- kivéve, ha gumilapon áll.

6. Műhelyben
Egyrészt szintén az állómunka okozta fáradtság csökkentésére jó a gumilap, másrészt egy sor géphez zajcsillapító alátétnek, mint például egy asztali körfűrész vagy lombaprító. 

7. Légkondi alatt
Ha álló klímaberendezésed van, akkor az alá feltétlenül kell egy gumilap, hogy enyhítse a berendezés zaját.

8. Futógép alatt
Akárcsak a szobabicikli, ennek a lábai is hagyhatnak nyomot a padlón, ha nincs alattuk gumilap. És akárcsak a trambulin esetében, a gumilap itt is mérsékli a testmozgás által keltett zajt.

9. Varrógép alatt
Cserébe tényleg kérj az alsó szomszédtól egy tepsi sütit.

10. Hűtőszekrény alatt
Szomszédasszonyomnál padlófűtés van a konyha teljes területén, így a hűtőszekrény alatti részen is. Az alulról felszálló meleg kicsit sok lehet a hűtőnek, érdemes egy gumilappal szigetelni alatta a padlót. Illetve ha túl zajos az öreg hűtő, annak a brummogását is csökkenti egy ilyen alátét.

+1 tipp: Ízületkímélőnek:
A mai lakásokban a parketta a szilárd betonra van ragasztva, vagyis nem olyan ruganyos, mint a régi, párnafákra szegezett parketta. Ugyanígy a laminált padló is gyakran közvetlenül a betonon fekszik (max egy vékony habfólián), mint ahogy a járólapok is. Amikor tehát otthon edzel, ilyen kőkemény felületeken kell ugrálnod, helyben futnod, bemelegítened.

Szokott fájni edzés után a derekad vagy a térded? Akkor az ízületeid kímélése érdekében fektess a tornaszőnyeg alá a rugalmasságot fokozó mosógépalátétet is! 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum