Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
23
ápr/2018

Turbózd fel a sportolást egy 300 éves bio energiaitallal!

A koranyári időben sokan kezdtük meg a télen felszedett mackóháj ledolgozását. Ám a túl hirtelen túl intenzív sportolás hatására izomfájdalom, éjszakai izomgörcs, kimerültség léphet fel. Ezek enyhítésére lehet magnéziumot vagy B-vitamint szedni. Aki igazán jót akar magának, próbálja ki a switchel (ejtsd: szvicsel) nevű házi készítésű italt, amelynek értékes összetevői nemcsak az izom- és ízületi fájdalmat kúrálják, hanem gyorsan pótolják az elveszített energiát, és ráadásul segítik a zsírégetést. Hidegen és melegen is fogyasztható akár mindennap. 

sport energiaital switchel almaecet melasz méz gyömbér

Sportoló fiatalok az 1930-as években 
Forrás: Fortepan

A switchel eredete a 17. századba nyúlik vissza, az észak-amerikai Új-Anglia telepesei fejlesztették ki a kemény fizikai munka energiaigényének pótlására, afféle roboráló frissítőnek. Az idők folyamán feledésbe merült, illetve a készen kapható olcsó szénsavas üdítők, például a kóla kiszorították a házi készítésű italokat. Pedig a switchel nagy előnye a kólákkal szemben, hogy pontosan lehet tudni, miből van. Részben ezért kezd újra népszerűvé válni az egészségtudatos emberek, de még a hipsterek körében is, bár Európában jószerével ismeretlen ez az ital. Ha minden igaz, ez a switchel-recept első magyar nyelvű közlése!

Pedig Magyarország igazi switchel nagyhatalom lehetne, hiszen rendelkezésünkre áll az egyik fő hozzávaló, a jó minőségű víz. A nádmelasz cukorrépamelasszal helyettesíthető, végső esetben mézzel is. A magyar almaecet szintén elérhető, a gyömbér hazai termesztése sem lehetetlen.

sport energiaital switchel almaecet melasz méz gyömbér

FOOD52

Ha már az összetevőknél tartunk, a switchelben lévő almaecet kalciumban, magnéziumban, foszforban, káliumban és nátriumban gazdag, ezek fontosak a normál izomműködéshez. 
További összetevő a nádmelasz, amelynek kiemelkedő a kalcium-, vas-, magnézium-, kálium-, réz-, mangán- és szeléntartalma, továbbá megtalálható benne többféle B-vitamin.  Minél sötétebb, annál kevésbé édes, viszont annál több benne a gyógyhatású anyag. Glikémiás indexe 55 (alacsonyabb a kristálycukor 68-as, illetve a szőlőcukor 100-as értékénél), tehát nem túl gyorsan, viszont tartósabban emeli meg a vércukorszintet. Egyébként ennyi a GI-értéke a banánnak, édesburgonyának, barnarizsnek, zabkorpának, kukoricának.  Több benne az antioxidáns hatóanyag, mint a mézben, ezek a hatóanyagok védik a sejteket az olyan sejtkárosodástól, amely daganatos és más betegséghez vezethet.
Kell még bele gyömbér (friss vagy szárított), amiről azt kell tudni, hogy hatóanyagai csökkentik a kopásos ízületi gyulladást (osteoarthritis), a koleszterinszintet, a különféle okból kialakuló hányingert, illetve az idegrendszerre is hatnak, a szédülést is mérséklik. Izomláz enyhítésére nem 100 százalékosan bizonyított a gyógyhatásuk, de érdemes kipróbálni.

sport energiaital switchel almaecet melasz méz gyömbér

American Table

TIPP1:
A melasz sok hipermarketben, bioboltban és az interneten is elérhető, de ha nem tudod beszerezni, helyettesítsd mézzel, igaz, annak kalcium- és magnéziumtartalma töredéke a melaszénak.

A switchel másik neve haymaker's punch, azaz szénacsinálók puncsa (a szénacsináló régi magyar szó!), ezzel is utalva arra, hogy megerőltető munka mellé fogyasztották serkentőnek. Olykor került bele "bélés" is, úgymint egy löttyintés rum, brandy vagy whisky, na akkor tényleg "punch" lett belőle (az angol szó bokszütést is jelenthet). Állítólag a karibi kalózok is ittak hasonló koktélokat.

sport energiaital switchel almaecet melasz méz gyömbér

Íme Elizabeth M. Hall amerikai szakácskönyvíró "Harvest Drink", azaz aratási ital receptje átfordítva SI-mértékegységekre és a kerekített mennyiségek nagyjából 20-szal elosztva, mivel az eredeti recept 5 gallonra, azaz bő 19 literre volt megadva -- régi szép idők! A recept Hall 1856-ban megjelent Practical American cookery and domestic economy című háztartástan könyvében szerepel, a mű a címére kattintva lapozhatóan olvasható, igazi csemege a kor iránt érdeklődők és anglofilok számára:  

SWITCHEL-RECEPT:

1 l víz
90 ml (kb. 6 evőkanálnyi) melasz
50 ml (kb. 3,5 evőkanálnyi) almaecet
3 g (kb. 0,5 kiskanálnyi) szárított, őrölt gyömbér (ha friss reszelt gyömbért akarsz használni, több kell bele, úgy 10-12 g, ami kb. 2-2,5 kiskanálnyi)

sport energiaital switchel almaecet melasz méz gyömbér

FOOD52

Érdemes kísérletezgetni a mennyiségekkel, kinek a kevesebb melasz, kinek a több gyömbér jön be. Sima víz helyett készíthető szódával is. A hozzávalókat összekevered, és beteszed a hűtőbe legalább 4 órára, de inkább egy éjszakára, hogy összeérjenek az ízek. Másnap leszűröd belőle a gyömbért, és fogyaszthatod. Hajdanán zárható cserépkorsókban vitték magukkal a földművesek, és az edényt beleeresztették egy patakba, hogy jó hideg maradjon az ital benne.

sport energiaital switchel almaecet melasz méz gyömbér

Russell Lee: Egy napszámos fia a texasi Ralls melletti farmon, 1939
Forrás: Kongresszusi Könyvtár fotóarchívum

TIPP2:
Készíts banános switchelt is: 1 liter switchelt turmixolj össze 1 banánnal, ami szintén gazdag káliumban és magnéziumban. Egy csipet sót is hozzáadhatsz, az izzadás miatti sóvesztés pótlására.

Egészségügyi információk:
Az almaecet túlzott és rendszeres fogyasztása csökkentheti a szervezet káliumszintjét, ami inzulinnal vagy vízhajtó gyógyszerrel párosulva veszélyes káliumhiányhoz vezet.  Gyomorfekély vagy szívbetegség esetén is kerülendő.   Vérhígító gyógyszer szedése esetén feltétlenül ki kell kérni a kezelőorvos jóváhagyását! Akinek érzékenyek a fogai, az almaecetes ital fogyasztása után egy korty vízzel öblítse ki a száját.
A gyömbér fogyasztása sem javallott szív- és cukorbetegeknek, illetve vérhígítót szedő pácienseknek, kizárólag szigorú orvosi ellenőrzés mellett.
Cukorbetegek kerüljék a melasz fogyasztását.

TIPP3:
Izomfájdalomra az almaecetet használhatod helyi bedörzsölőnek, illetve ülőfürdőt is készíthetsz vele (egy kád meleg vízhez adj 1 decilitert).

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
24
márc/2018

Hogyan tüntessük el az állatszagot a lakásból?

Mindjárt itt a Húsvét és vele a látogatóba érkező rokonok, ezért az ünnep előtti nagytakarítás során a házi kedvencek vackára is sort kell kerítenünk. Így tél végén, koratavasszal a legtöbb kutyának, macskának, de még nyúlnak is lehet valamiféle szaga, hiszen az elmúlt hónapokban ritkábban fürdettük őket, nem tudtuk hetente kimosni a fekhelyüket vagy kedvenc szőnyegüket -- még az állandóan viselt nyakörv is bebüdösödhet. Egyes állatoknak a központi fűtés hatására megnőhetett a faggyútermelése, amitől szintén erősebben szaglanak. Esetleg épp tüzelnek, vagy valamilyen betegségük van, akár a bezártság miatt is. 

Milyen betegségek miatt lehet erősebb szaga az állatnak?

Fülgyulladás
Hetente egyszer érdemes belekukkantani kedvencünk fülébe, méghozzá úgy, hogy egy kis zseblámpával belevilágítunk. Tisztításhoz a fület óvatosan ki lehet törölni almaecet és víz 50-50%-os langyos keverékébe mártott vattakoronggal, de az oldatot utána egy puha textillel fel kell itatni, hogy ne maradjon nedves a fül belseje. Ha gyulladást észlelünk, az állatorvostól kérjünk fülcseppet, amelyet naponta kétszer kell becsöpögtetni az állat fülébe. 

Szemgyulladás
Amennyiben enyhén csipásodik-váladékozik az állat szeme, patikában kapható bórvízből öntsünk keveset egy vattakorongra, és azzal töröljük át a szemét naponta. Erősebb gyulladást feltétlenül mutassunk meg az állatorvosnak, mert súlyos esetben az állat elveszítheti a látását, ha nem kezeltetjük!

Nem megfelelő szájhigiénia
Amennyiben kedvencünket kölyök korában nem szoktattuk a napi fogmosáshoz, amelynek során egy tiszta vízzel megnedvesített fogkefével átsuvickoljuk a fogazatát, érdemes inkább száraz táppal etetni, mert egyes nedves tápok lepedékképző hatásúak lehetnek, és erős szájszagot okoznak. A fogínygyulladás is okozhat rossz leheletet.

Ekcéma
Ha a kutya sokat vakarózik, erősebb a szaga, akár bőrirritációra is gyanakodnunk kell, pláne, ha a bőre helyenként kipirosodik, kisebesedik vagy hullik a szőre. Ilyen esetben feltétlenül kérjük állatorvos tanácsát! Amíg nem jutunk el az orvoshoz, a kínzó viszketés enyhítéséhez a bőrt almaecet és víz 50-50 százakos keverékével áttörölgethetjük, de csak ha nincs még kisebesedve! Használhatunk zabpelyhes pakolást: a bioboltban kapható étkezési zabpehelylisztet vízzel pasztává keverjük, felkenjük az irritált bőrre, majd 20 perc múlva vízzel lemossuk. Embernek is kiváló, például rosaceás bőrre nyugtató arcpakolásnak!

Allergia
Kedvenceink is lehetnek allergiásak akár a porra, akár bizonyos ételekre, pláne, ha hetekig-hónapokig ugyanazt kapják. A műanyag etetőtál mikroszkopikus réseiben is megtelepedhetnek kórokozók, amelyeket egy sima mosogatás nem pusztít el, ezért érdemes üveg- vagy fémtálat használni, és azt ecettel mosogatni, amelyet utána alaposan le kell öblíteni! A viszkető mancsokat a fent említett almaecetes mixszel érdemes áttörölni, majd tiszta ruhával szárazra törölni. Egyes állatoknál allergiát okozhatnak a fipronil hatóanyagtartalmú bolhairtószerek is. 

Mivel takarítsunk, hogy szagtalan legyen a lakásunk?
A körültekintő gazdi tudja, hogy az átlagos tisztítószereket állatos háztartásban nem ajánlott használni. A természetes illatosító- és fertőtlenítőszerként ismert illóolajak többsége mérgező kedvenceink számára, máj- és veseelégtelenséget okoznak. A gyógynövényes készítményekkel is nagyon vigyázni kell, jobb elkerülni ezeket! 

Felmosás
A járólapos felületeket ecetes vízzel mossuk fel (4 liter langyos vízhez adjunk 0,5 deciliter 15 százalékos ecetet). Az ecet fertőtlenít és elveszi a szagokat. Lakkozott parkettára vagy laminált padlóra nem ajánlott az ecet, mert tönkreteheti a padló felületét.
Ezeket inkább hidrogén-peroxidos vízzel mossuk fel: ez tabletta formában kapható a patikában, kiváló fertőtlenítőszer (gyógyászati használatra is), de nem árt a fa vagy műanyag felületeknek. Langyos vízhez annyi tablettát adjunk, hogy 2-3 százalékos oldatot kapjunk, ez elég a fertőtlenítéshez. A hidrogén-peroxid gyorsan elbomlik, tehát előre ne keverjünk be felmosáshoz vagy felülettisztításhoz szánt oldatot. A hidrogén-peroxidot tilos belsőleg használni!
Súrolószernek használjunk durva szemű sót vagy homokot, utána ecetes vízzel öblítsük le a felületeket.
Fafelületek ápolásához készítsünk spéci oldatot: 1 liter forró vízhez adjunk 40 ml olívaolajat és 30 ml citromlevet, jól rázzuk össze, és töltsük permetezőflakonba a használathoz. Felmosáshoz is lehet használni. A kifacsart citromhéjakat vékony cérnazokniba csomózzuk, és mehetnek a legközelebbi fehérmosás öblítővizébe, ha utána napon szárítjuk meg a textileket (citromlé + napsütés = fehérítés).

Légfrissítés
Most már lehet rendesebben szellőztetni, úgyhogy bevethető az ecetes víz forralása általános levegőtisztításhoz. Ecet és víz fele-fele arányú keverékét kis lángon forraljuk 10-20 percig, közben csináljunk enyhe huzatot a lakásban, hogy a gőz mindenhova eljusson. Figyelem: háziállat és gyerek ne tartózkodjon a lakásban ilyenkor, tehát addig őket vigye el valamelyik családtag sétálni. Az ecetszag gyorsan elillan, és utána friss illatú lesz a lakás.
Remek módja a szagtalanításnak, ha a szekrény tetejére olyan tálcákat teszünk, amelyeket asztali sóval vagy macskaalommal töltünk meg: mindkét anyag megköti a levegőből a párát és vele a nemkívánatos illatmolekulákat. A sót és a macskaalmot cseréljük hetente.

Textilek
Háziállatainknak vegyünk olyan fekhelyet, amely mosógépben mosható. A mosáshoz egy-két evőkanál mosószódát használjunk, az öblítést végezzünk ecettel, amelyet hígítatlanul önthetünk a folyékony öblítő adagolójába (nyugalom, nem lesz tőle ecetszagú a fekhely).
Kézi mosáshoz ugyanezeket a szereket használjuk, de vegyünk fel gumikesztyűt. Ki lehet próbálni a mosódiót a mosáshoz, de alaposan öblítsük ki a textilekből! 
Ne használjunk illatos vegyszereket: gondoljunk bele, hogy a nálunk sokkal érzékenyebb szaglású állatoknak milyen kínlódást okozhat a sok mesterséges szaganyag. 

Kárpitok, szőnyegek
Nyitott ablak mellett a kanapé vagy fotel huzatát vízzel felére hígított 8 százalékos ecettel egyenletesen de finoman permetezzük be, hagyjuk hatni 5 percig, aztán papírtörlőkkel vagy mikroszálas kendővel törüljük-itassuk fel az oldatot. Első használat előtt nem látható helyen végezzünk színpróbát! 
Az ülőgarnitúra, ágymatrac vagy szőnyeg szagtalanítására a sütőpor is kiváló: szórjuk be vele alaposan a kárpitokat, egy kis kefével finoman oszlassuk el a felületen, majd fél óra hatóidő után alaposan porszívózzuk ki. A beszóráshoz vegyünk fel papír pormaszkot, és küldjük ki a szobából az állatokat.
Háziállatok mellett ne használjunk vegyszeres szőnyegtisztítókat! Állatboltokban (és interneten) lehet kapni enzimes szagtalanító és folteltávolító szereket, ezeket biztonsággal alkalmazhatjuk.


0
Tovább
15
márc/2018

Így teszteld a kerti talaj vagy virágföld kémhatását konyhai eszközökkel!

Jó két éve ültettem a kert közepére egy liliomfát, de úgy látom, azon a helyen csak kínlódik. Valószínűleg túl meszes ott a talaj. A liliomfa az enyhén savanyú talajban fejlődik jól, úgyhogy keresnem kell a kertben másik helyet a számára. Kinéztem két lehetséges helyet is, de előtte tesztelni akartam az adott területen, hogy milyen a talaj kémhatása. Nem kell pontos érték, csak nagyjából kéne tudnom a pH-t a döntéshez. Ehhez nem kell drága tesztcsík, elég egy félórás kutyulás a konyhában.

A háromszintű teszteléshez a következő hozzávalók szükségesek:

Szódabikarbóna
20%-os ecet
Desztillált víz (nem ioncserélt, hanem desztillált!)
Pár levél vöröskáposzta

Az ecet pH-értéke 2,2 (savas), a szódabikarbónáé 8,3 (lúgos), a víz pedig 7, azaz semleges kémhatású.

1. teszt: Vizsgáljuk a talajminták savanyúságát
A kétféle talajmintából desztillált vízzel híg sarat keverünk, és rászórunk két-két kiskanálnyi szódabikarbónát. Ha a hígított talajminta savanyú kémhatású, akkor pezsegni fog a szódabikarbónától.

Nálam ez nem nagyon következett be, azaz mindkét talajmintám inkább meszes vagy semleges kémhatású.

2. teszt: Vizsgáljuk meg a talajminták meszességét!
A kétféle talajmintából desztillált vízzel híg sarat keverünk, amelyhez hozzáöntünk egy kis ecetet. Ha a talajminta elkezd pezsegni, akkor meszes, vagyis lúgos kémhatású.

Nálam a "B" mintából kevert sár egyértelműen erősebben pezsgett, ez azt jelzi, hogy azon a területen meszesebb a talaj, mint ott, ahonnan az "A" talajmintát vettem.

3. teszt: Vizsgáljuk meg a talajmintákat káposztalével!
Ez a legmacerásabb, de legszebb tesztelési mód. Előszőr 5-6 dekagramm vörös káposztát felaprítunk, és 2 deciliter desztillált vízben kb. 10 percig forraljuk. Utána leszűrjük, és a levet hagyjuk kihűlni.

Ekkor elfelezzük az antocián nevű természetes színezőanyagtól lila színű levet, és kezdhetjük a tesztelést.

Bekeverés után kell várni 6-8 percig, de aztán kezd elszíneződni a káposztalé. A savas kémhatású savanyú talaj pink színűvé változtatja, míg a lúgos kémhatású meszes talajtól bekékül.

Nálam a jobb oldali, "B" minta már másodszor bizonyult túl meszesnek, úgyhogy oda biztosan nem fogom ültetni a liliomfát. De a másik hely is inkább semleges kémhatású, tehát azt elő kell készítenem ültetés előtt egy kis hígított marhatrágyával, hogy savanyúbb legyen.

Akinek túl meszes, vagy túl savanyú a kerti vagy virágföldje, első körben egy kis komposzttal próbálkozzon: az ugyanis képes a túlzott pH-értékeket mindkét irányból a semleges felé finomítani. Ráadásul serkenti a talaj élővilágát, és javítja a talaj szerkezetét is. A növényeknek erősebb lesz tőle a gyökerük, és így a nem optimális kémhatású talajból is megfelelő mennyiségű tápanyaghoz juthatnak.

A kémhatás-próbát a szobai cserepes növényekkel is elvégezheted, biztos lesz meglepetés! Gyerekekkel is jó móka, végre büntetlenül lehet sarazni.

A talaj kémhatását érdemes évente ellenőrizni, mert ha sokat locsolsz vezetékes ("kemény") vízzel, akkor a talaj megint gyorsan ellúgosodik.

Növények, amelyek a savas kémhatású talajt ("A" típusú virágföldet) szeretik:
Szamóca, áfonya, gesztenye, paradicsom, paprika, burgonya, padlizsán, uborka, tök, zeller, petrezselyem, nőszirom, begónia, erika, örökzöldek.

Növények, amelyek a lúgos kémhatású talajt ("C" típusú virágföldet) szeretik:
Levélzöldségek (spenót, saláta), brokkoli, karfiol, káposzta, bab, cukkini, muskátli, rózsa, levendula, szőlő, mandula, füge, leander, szegfű.

A hortenzia meszes talajban rózsaszín, savanyú talajban kék lesz.


0
Tovább
21
okt/2017

Ökomosással tisztább lehet a büdös tornacucc is

  • Hazaérve kinyitod a sporttáskát, és hátratántorodsz a feltörő bűzfelhőtől – kivel ne fordult volna már ez elő? A szagot részben az okozza, hogy az izzadság nem csak víz, hanem sok más molekula is van benne: a verejtékmirigyek által termelt, enyhén savas-sós folyadék egyebek közt tejsavat, fehérjéket, hormonokat, karbonsavat is tartalmaz. A bőrünkön és a ruhánkon lévő baktériumok egy része elpusztul a sós izzadságtól, és bomlani kezd, más baktériumok a fenti molekulákat kezdik elbontani. Mindkét folyamat járhat illékony vegyületek (= szagok) képződésével. Fokozza a büdösödést, hogy a műszálas ruhákon hamarabb és több baktérium szaporodik el, mint a pamutruhákon, márpedig manapság szinte minden sportruházati darabban van valamennyi műszál, vagy éppen 100 százalékban abból készül.

otthon ökomosás tornafelszerelés izzadság ecetes mosás háztartási praktika

KÉP

A modern sportruházatot úgy fejlesztették ki, hogy a high-tech műszálak (spandex és lycra) vízlepergető hatásúak legyenek, azaz edzés közben kijuttassák az izzadságot a ruha felszínére, hogy gyorsabban elillanjon. Egyes kutatások szerint viszont ugyanebből a víztaszító okból nehezebb ezeket a műszálakat átáztatni a mosószeres vízzel, vagyis tökéletesen tisztára mosni. Így viszont maradhat bennük olyan szennyeződés vagy baktérium, amitől büdösödni fog a sportcucc. Melissa Maker kanadai specialista az alábbi módszereket ajánlja:

1. Hazaérve vagy azonnal mosd ki a nyirkos sportruházatot, vagy tedd ki száradni valahová. Ha ugyanis bedobod a szennyestartóba, a sötét meleg helyen robbanásszerűen szaporodni kezdenek benne a baktériumok.

2. Az igazán büdös cuccokat mosás előtt érdemes fél órára ecetes vízben áztatni a baktériumok elpusztítása érdekében: 1 egység 8-10 százalékos ecetet önts 4 egység vízhez. 

3. Feltétlenül fordítsd ki a ruhákat, zoknikat, mielőtt a mosógépbe dobod őket, mert belül több rajtuk a baktérium és a kosz (plusz hámsejtek, testápoló- és dezodormaradvány), mint kívül. A kifordítással a bolyhosodást is megelőzöd.

4. Próbáld meg kevesebb mosószerrel kimosni a ruhát: Maker szerint egyes mosószerek megtapadhatnak a textilszálak felületén, és nehezítik a szálak tisztulását. A mosópor hatékonyságát öko módon 1 bögre mosószódával ajánlja fokozni (de vigyázat, ez fakíthatja a színes ruhákat). 

5. Hasonló okból Maker nem ajánlja öblítő használatát sem, mert az bevonja a szálakat, és konzerválja a szagot. Inkább 8-10 százalékos ecettel töltsd fel az öblítős rekeszt. Nem kell félni, nem lesz ettől ecetes szaga a ruhának!

6. Moss hideg vízzel, illetve nézd meg a zuhák címkéjét: a sportruházatokat általában max. 30 fokon ajánlják mosni.

7. Mosás után természetes módon, levegőn-napon szárítsd meg a sportcuccot, ne tedd szárítóba, mert annak hője "fixálhatja" a maradék szagmolekulákat a kelmeszálak között.

8. A rettentően büdös cuccokat mosás előtt tedd egy nejlonzacskóban a fagyasztóba pár napra. Ezt a módszert ajánlja az egyik klasszikus farmergyártó is (mondjuk ők mosás helyett, ami  megkérdőjelezhető).

9. A tornacsukák szagtalanításáról se feledkezz meg: minden használat után tegyél az orrukba sütőporral töltött, összezárt kávéfiltert vagy zoknit (ez remek a lakásban kallódó fél pár zoknik újrahasznosítására). Érdemes egy töltött zoknit a sporttáskába is bedobni, és legkésőbb hetente cserélni. Az árva zoknik további 24 féle hasznosításáról ide kattintva olvashatsz.

10. Hiába a sok iparkodás a ruhák szagtalanítására, ha a sporttáskát kihagyod a sorból. A belsejét minden héten legalább egyszer töröld át ecetes vízzel. Az antibakteriális hatás fokozása érdekében tehetsz az ecetes oldathoz pár csepp illóolajat: a levendula, eukaliptusz, menta, narancs vagy teafa olaja kiváló. Havonta egyszer érdemes alaposan kimosni a sporttáskát, és minél többet kitenni a napra (nyilván ez tavasztól őszig értendő).

11. A sporttáskában a cuccok szeparálására használt nejlonzacskókat vagy szatyrokat minimum hetente cseréld

12. A kimosott, tiszta sportruházatot is tárold külön, vállfára akasztva, jól szellőző helyen, ne tedd be őket szekrénybe vagy fiókba.

Tipp: Az intenzív verejtékezést mérsékelheted gyógyteák fogyasztásával is, mint például csalán, diólevél, tölgyfakéreg, zsurlófű, zsályalevél teával. A lábizzadást csökkenti az almaecetes vagy zsályás főzetes lábfürdő is.


0
Tovább
18
jún/2017

12 ökotipp, hogyan tartsuk távol a muslicákat az ételeinktől

Kezdődik a muslicaszezon, és egyre több kis fekete rovar libeg a konyhá-ban: nálunk is, mint sokaknál, a mosogató alatt kapott helyet a szemetes, remélve, hogy a mosogatószekrény ajtaja, plusz a kuka fedele elég a muslicák távoltartására. Hát nem.

A helyzet egyre rosszabb lesz, hiszen a muslicák robbanásszerűen szaporodnak. Egyetlen nőstény akár 500 petét is képes lerakni, amelyek 8-14 nap alatt kifejlődnek. A muslicák nemcsak esztétikailag zavaróak, hanem veszélyes baktériumokat is terjeszthetnek, mint például az E. coli és a Coliform. Fontos tehát, hogy legyen stratégiánk ellenük, méghozzá bio-lógiai védelem, hiszen nem akarunk a háztartásunkban, pláne az ételkészí-tés helyszínén hónapokig rovarirtót (=  durva vegyszer) alkalmazni.

biológiai védekezés ökoháztartás muslica almaecet

KÉP

A muslicák szag alapján keresik és azonosítják a számukra ideális környezetet, táplálékot, úgyhogy elsősorban ezt a képességüket kihasz-nálva védekezzünk. A muslicák azért a rothadó ételeket (vagyis a kukát) keresik, mert a petéik azokkal az élesztőgombákkal táplálkoznak, amelyek az erjedést okozzák. 

Első körben a fizikai védekezést vessük be, mint amilyen a sűrű szövésű szúnyogháló. Nézzük át alaposan, mivel a muslicák aprók, a legkisebb szakadáson keresztül képesek befurakodni a lakásba. Sőt: lehet, hogy mi magunk hoztuk haza őket pete formában a vásárolt zöldséggel, gyü-mölccsel. Viccesen hangzik, de fújhatunk hajlakkot is a szállongó muslicákra: a finom permettől elnehezülnek a szárnyaik, és könnyebb őket lecsapni. A morzsaporszívót is bevethetjük az összegyűjtésükre. A porszívót utána a lakáson kívül tisztítsuk ki.

A konyhai szemetest nyáron naponta ürítsük, egyúttal öblítsük ki, hogy ha bele is petézett egy muslica, megszabaduljunk az utódoktól. Aki külön edényben gyűjti a komposztálható hulladékot, szintén naponta ürítse azt az edényt, még jobb, ha az ételkészítés közben összegyűlő friss hulladékot (pl. zöldséghéj) nyáron azonnal kiviszi a komposztálódombra.

biológiai védekezés ökoháztartás muslica almaecet

KÉP

Készíthetünk házi sárgacsapdát: a sárga szín sok, nappal aktív rovarféle számára ellenállhatatlan. Veszünk egy sárga papírlapot, csíkokra vágjuk, azokat bekenjük nem száradó egérragasztóval, vagy méz és papír-ragasztó keverékével, és a konyhai kuka környékén kilógatjuk, hogy rárepüljenek és fogságba essenek a muslicák. A betelt lapot kidobjuk.

biológiai védekezés ökoháztartás muslica almaecet

KÉP

Ami a kémiai védekezést illeti, az ecetcsapda az "orruknál" fogva ejti el muslicákat. Sárga vagy fehér papírból akkora tölcsért készítünk, ami egy pohár száját beteríti. A tölcsér alján csak egy icipici lyukat hagyjunk, hogy a rovarok bejussanak, de ki ne. A pohárba töltsünk két ujjnyi (biológiai erjesztésű) almaecetet, és keverjünk hozzá egy-két csepp mosogató-szert is: utóbbi csökkenti a folyadék felületi feszültségét, azaz elmerülnek és megfulladnak benne a muslicák. A keveréket néhány naponta cseréljük frissre. Az almaecetbe tehetünk egy darabka gyümölcsöt is a szag foko-zása érdekében. Ha nincs otthon almaecet, kóla vagy más cukros és szénsavas üdítőital is megteszi, plusz a mosogatószer.

biológiai védekezés ökoháztartás muslica almaecet

KÉP

Ecet helyett használhatunk maradék gyümölcslevet vagy ami még hatásosabb: bort! Ha nincs sárga papírunk, a mosogatószerrel vegyített italt egy tálkában is kihelyezhetjük a konyhai kuka környékére. Az a lényeg, hogy a tálka tetejét fedjük be folpackkal, és abba fogpiszkálóval szúrjunk sok lyukat. A muslicák a szagot követve bemásznak, majd a mosószeres lében elmerülnek. A folpack főleg arra kell, hogy ne löttyenjen ki a keverék. A tálba tehetünk cukros vízben oldott élesztőt is a rovarok bevonzására.


0
Tovább
21
máj/2017

Textilfrissítő SPRAY házilag ruhákhoz, kárpitra, autóba

Változékony az időjárás, ha a hűvös reggel miatt fölveszünk egy vas-tagabb kardigánt vagy blézert, hazafelé akár ránk is fülled. Nem lehet, és nem is kell mindent egy használat után kimosni, enélkül is megszabadul-hatunk a kellemetlen szagoktól. Keverjünk gyorsan egy házi textilfrissítő permetet, csak egy permetezős flakon kell hozzá.

természetes módszer textilfrissítés illóolaj ecet szódabikarbóna

ILLUSZTRÁCIÓ

A csak természetes összetevőkből kevert házi textilfrissítő nagy előnye, hogy biztonsággal használhatjuk gyerekholmikon is, illetve háziállatok mellett, mivel nem tartalmaz tartósítószereket és más hasonló vegyüle-teket. Az illatos oldat olcsóbb is lehet, mint a készen kapható, és remekül alkalmazható olyan holmikon, amelyek csak vegyszeresen tisztíthatók. Ké-nyes ruhaneműk esetén először egy kevéssé látható helyen próbáljuk ki a textilfrissítőt, nehogy foltot hagyjon.

1. Illatos és erős
1 dl víz
2 evőkanál ecet (8-10 százalékos, nem almaecet)
1 evőkanál szódabikarbóna
8-10 csepp illóolaj
A keverék átizzadt paplan felfrissítésére is használható. De a tiszta szódabikarbónával be is hinthetjük a matracot: kicsit lapogassuk bele a port, hagyjuk fél órát hatni, majd jó alaposan porszívózzuk ki.

2. Illatmentes férfiaknak
3 evőkanál vodka vagy gyógyszertári alkohol vagy denaturált szesz
3 evőkanál ecet (8-10 százalékos, nem almaecet)
1 dl víz
Cipő szagtalanítására is használható, ha valakinek nagyon izzad a lába, pláne, ha a gombaölő hatású denaturált szesszel készítjük.

3. A szódabika erejével
2 evőkanál szódabikarbóna
1 dl forró víz
10 csepp illóolaj 
A szódabikarbóna amfoter hatású, tehát az izzadtság savasságát képes semlegesíteni, ezért a szagát is elveszi, valamint baktériumölő. Ezzel a keverékkel nemcsak kabátok belsejét szagtalaníthatjuk, főleg hónaljtájon, hanem a függöny felfrissítésére is alkalmas. 

természetes módszer textilfrissítés illóolaj ecet szódabikarbóna

ILLUSZTRÁCIÓ

4. Illatos és egyszerű
0,5 dl ecet (8-10 százalékos, nem almaecet)
1 dl víz
0,25 dl ruhaöblítő
Összeöntjük egy permetezős flakonban (lehet üres és kimosott újrahasz-nosított vegyszeres flakon), jól összerázzuk, és már használható. Dohány-füst ellen is kiváló!

5. Szagtalanít és illatosít
0,5 dl öblítő
1 dl víz
2 evőkanál szódabikarbóna
Egy flakonban jól összerázzuk az elegyet, míg feloldódik a szódabikarbóna. Kárpitozott bútort vagy szőnyeget is szagtalaníthatunk vele, de vigyázzunk, mert a szódabikarbónának enyhe fehérítő hatása van.

6. Csupa illóolajos
8 csepp levendula olaj
4 csepp bergamott olaj
2 csepp borsmenta olaj
0,5 dl vodka vagy gyógyszertári alkohol
1 dl forró víz
Először a forró vízbe cseppentsük az olajokat, legalább egy percig folyamatosan keverjük, amíg szépen elegyednek, utána öntsük hozzá az alkoholt. A bergamott helyett használhatunk narancsot, gerániumot vagy kubekát is. Ez a keverék kiváló a sok műanyag miatt gyakran áporodott szagú autó belsejének felfrissítésére vagy légfrissítő permetként is.


0
Tovább
21
feb/2017

9 természetes szer a penészesedő fal kezelésére

Tél végére sok lakásban megjelenik a penész, például a túl jól záródó ablakok miatt, illetve mert az extrém hidegben senki nem szellőztetett annyit, mint kellett volna. A kisgyerekes és/vagy háziállatot tartó csalá-doknál nem nagyon jöhetnek szóba a kereskedelemben kapható klóros penészirtó szerek, de szerencsére vannak biomódszerek is a szobák sarkát, bútorok oldalát elcsúfító gombásodás miatt. Ezt azért is érdemes mielőbb kezelni, mert allergiát okozhat: ha valaki éjszaka rendszeresen arra ébred, hogy eldugult az orra vagy gombócot érez a torkában, akkor gyanakodhat erre is. A fekete penész ennél sokkal súlyosabb egészségügyi problémát okozhat.

biotakarítás penész ecet teafaolaj szalicilsav denaturált szesz grapefruitmag-kivonat szódabikarbóna hidrogén-peroxid

KÉP

Míg a modern takarítószerek az erős vegyületek révén érik el a tisztítóhatást, a biotakarítás egyik jellemzője, hogy jár némi fizikai munkával, jelesül súrolással -- viszont az izomlázon kívül nem is okoz más ártalmat. Tehát a falon megjelent penészfoltokat először enyhe moso-gatószeres langyos vízzel le kell dörzsölni egy nagyobb körömkefe segít-ségével, majd száradás után az alábbi oldatokkal kezeljük a felületet. Ezeket vagy úgy visszük fel a felületre, hogy egy beáztatott ronggyal áttö-röljük a falat, csempét, bútort, vagy szórófejes flakonba töltjük az oldatot. Utóbbi esetben feltétlenül tegyünk az orrunk-szánk elé valamilyen maszkot, például benedvesített kendőt vagy egy gyógyszertári arcmaszkot (45 Ft), hogy a permetet ne lélegezzük be. Értelemszerűen a művelet alatt gyerek és háziállat ne legyen a szobában.

Hosszabb távú megelőzés:
A penész legjobb ellenszere, ha nem hagyjuk, hogy a szoba levegőjének páratartalma 45-50 százalék fölé emelkedjen. Sajnos elég egy téli, szobán belüli teregetés, és máris buktuk a célértéket. Egyik ismerősöm rászánt 60 ezer forintot egy páramentesítő készülékre, állítja, hogy nyáron is hűvö-sebb a szoba tőle. Ennél sokkal olcsóbb (bár kétségtelenül nem ennyire hatékony) módszer egy tálca konyhasót vagy szilikagéles macskaalmot kihelyezni a penészes sarkokba. Érdemes egy erkélyre való műanyag virágtartó ládát használni ehhez, mert abban szépen el tudjuk teríteni az anyagot, de az edény magas falának köszönhetően nem szóródik szét semmi, ha véletlenül porszívózás közben eltaláljuk. Továbbá a tavaszi-nyári hónapokban sokat kell szellőztetni, és addig is napi 1-2 órára a korábban penészesedő, DE MÁR MEGTISZTÍTOTT sarok felé fordítani egy szobai kisventilátort, hogy keringesse a levegőt.

biotakarítás penész ecet teafaolaj szalicilsav denaturált szesz grapefruitmag-kivonat szódabikarbóna hidrogén-peroxid

KÉP

Természetes penészölő szerek

1. Teafaolaj
Ez a természetes illóolaj évezredek óta ismert gombaölő (és antibakteriális, antivirális) hatásáról az ausztrál bennszülöttek körében, ők általános fertőtlenítő- és sebgyógyítószerként használják. Többféle összetételű termék kapható, az apróbetűs címkét muszáj végigolvasni, mert a penész elleni harchoz minimum 30 % legyen a terpinen 4-ol, illetve maximum 10-15 % legyen a cineole tartalom. Nem olcsó, de a háztar-tásban ezerféle módon bevethető.
A teafaolajat tilos lenyelni, és munka közben használjuk gumikesztyűt (mint egyébként minden házimunkához), nehogy bőrirritációt okozzon.
A teafaolaj elég büdös, de a hatás érdekében ezt el kell viselni -- szerencsére hamar kiszellőzik.
2 dl vízhez 1 kiskanál olajat adjunk, jól rázzuk össze, opálosan fehér oldatot kapunk. Ezzel töröljük át vagy fújjuk be a falat, majd hagyjuk megszáradni. A fürdőszoba penészesedő sarkaiba töményen csepegtessünk teafaolajat, és gumikesztyűben kézzel kenjük szét a felületen. Majd a legközelebbi zuhanyozáskor leöblítődik, nem kell ezzel foglalkozni.

2. 20%-os ecet
Az ecetet hígítás nélkül fújhatjuk a diszperzites falra vagy csempére, illetve laminált bútorokon is működik, de természetes fafelületen ne alkalmazzuk. Az arcmaszk nagyon fontos, hogy a savas párát ne lélegezzük be. Egy kiszuperált fogkefével rásegíthetünk a sarkokban az ecet munkájára, hagyjuk egy órát hagyni, utána öblítsük le. Az ecet megöli ugyan a gombát, de a foltokat nem tünteti el, tehát a falfelületet tavasszal majd át kell festeni.

3. Teafaolaj és ecet
Az előbbi két szer kombóját általános lemosóként használhatjuk a konyhá-ban is, de szellőztessünk utána rendesen.
Keverési arány: fél liter vízhez adjunk 100 ml teafaolajat és ugyanennyi 20%-os ecetet, ezzel töröljük vagy fújjuk át a kezelendő felületet. Pár perc után töröljük le papírtörlővel.

4. Szódabikarbóna
Különösen kisgyerekes/állatos háztartásban nagy segítség a szódabikarbóna, mert nincs kellemetlen szaga. Egy egység porhoz keverjünk egy egység vizet, ezzel a pasztával kenjük be a penészfoltos területet, és hagyjuk rászáradni. Utána egy körömkefével leszedjük a falról, csempéről a felesleget, összeporszívózzuk, a fal pedig remélhetőleg szép fehér lesz. Utókezeléshez 2 dl vízben oldjunk fel 1-2 evőkanál szóda-bikarbónát, töltsük szórófejes flakonba, és finoman fújjuk át a kezelendő felületet. Száradáskor vékony réteget képez, és véd a penész újbóli megjelenése ellen.

biotakarítás penész ecet teafaolaj szalicilsav denaturált szesz grapefruitmag-kivonat szódabikarbóna hidrogén-peroxid

KÉP

5. Hidrogén-peroxid
A patikában oldatként tablettás kiszerelésben kapható fertőtlenítőszerből víztiszta, szagmentes oldatot tudunk keverni. Széles spektrumú antimikrobiális háztartási tisztítóként használható, a környezetet sem terheli meg, mert viszonylag gyorsan lebomlik vízre és oxigénre. A hidrogén-peroxidot általában legfeljebb 3 százalékos oldatként használjuk felületi- és kézfertőtlenítésre, amit azt jelenti, hogy 100 ml vízhez adunk 3 tablettát. Ennél erősebbre a háztartásban nincs szükség, illetve a 30 százaléknál töményebb oldat robbanásveszélyes is. A hidrogén-peroxidos oldat fényre és szerves anyag hatására lebomlik, ezért a kész oldat rövid ideig tárolható, akkor is sötét üveg edényben, vagy fénytől elzárt helyen műanyagflakonban. A kijuttatott oldatot színes felületen 3-5 percig hagyjuk hatni, fehérről nem kell letörölni.

6. Grapefruitmag-kivonat
Ez hasonlóan erős gombaölő hatású természetes szer, mint a teafaolaj, ám a vásárlással legyünk óvatosak: sok forgalmazó árusít gyenge összetételű vagy olyan cseppeket, amelyek nem a mag, hanem a héj kivonatát tartalmazzák. Sajnos a grapefruitmag-kivonat sokkal drágább, mint a hipó vagy más klóros szerek, viszont biztonsággal használható kisgyerek és háziállat mellett. 
2 dl vízhez adjunk 10 csepp kivonatot, alaposan rázzuk össze, és fújjuk be vele a penészes felületet. Hagyjuk rászáradni, nem kell letörölni, remélhetőleg az adott felületen nem jelenik meg többé a penész. Hetente 1-2 alkalommal megelőző jelleggel fújjuk be a problémás területeket. Vattakorongra fújva megpróbálhatjuk a tömörfabútorok penészmente-sítésére is használni, először egy kevéssé látható helyen tegyünk próbát (és várjunk legalább 1-2 órát a teljes száradásig).

7. Denaturált szesz
Manapság leginkább csak művészellátókban lehet kapni, 200 ml 1000 Ft. Ebből 1 liter vízhez keverjünk 1 kiskanálnyit. Főleg a pvc-padlók penész-telenítésére alkalmas.

8. Alkohol
Akár a szilveszteri buliból megmaradt vodkát, akár a patikában vásárolt 70%-os alkoholt használjuk, mindkettő megöli a penészgombát, méghozzá úgy, hogy elvonja a gomba víztartalmát. Ennél azonban tényleg vigyázzunk a levegőbe kerülő permettel, mert az orrnyálkahártyáról gyorsan felszívódik -- bár legalább viccesebb lesz a takarítás. A kifújt alkoholt 3-5 perc után töröljük át papírtörlővel vagy száraz ronggyal.

9. Szalicilsav
Meg lehet próbálni a szalicilsavat is falfelületeken, a szer 2%-os alkoholos oldatként kapható (patikában). Akár önmagában, akár felerészben vízzel hígítva, akár háromnegyedrészben terpentinnel hígítva használhatjuk. Száradás után vékony kristályos réteget hagyhat a falfelületen, de megelőzi, hogy ott újból szaporodni kezdjen a penészgomba.


0
Tovább
31
okt/2012

Ökoovitól a PET-palack kupakig - olvasóink tippjei

1. Palackos víz helyett sokkal gazdaságosabb vízszűrős kancsót venni és használni.

2. Nálunk a kertben fel van állítva egy kisebb medence. Ha megveszem hozzá a boltban kapható fertőtlenítő adalékokat, később nem tudok mit kezdeni a túlvegyszerezett vízzel. Vettünk tengeri sót a boltban, és azt öntöttük a vízbe. Az utántöltésekkor a só folyamatosan hígult, és ősszel, a kert locsolásakor a medence vizét használtuk.

3. Óvodapedagógus vagyok. Az óvodában fontos feladatunk a gyermekek környezettudatos magatartásának kialakítása, kreativitásuk fejlesztése, a környezetvédelemre való nevelés, szemléletformálás. Feladataink: 1. Vigyázunk a közvetlen és tágabb környezetünk tisztaságára. 2.Gyakoroljuk a szelektív hulladékgyűjtést. 3. A lehetőségekhez képest újrahasznosítjuk a hulladékokat: újrapapírt készítünk; konzervdobozokból ceruzatartókat, műanyagpalackokból dekorációkat, dísztárgyakat, játékokat barkácsolunk; az óvoda kertjében a szerves hulladékokból komposztálót készítünk. Télen kedvenc időtöltésünk a frissen esett hóban a hófestés, hóban rajzolás, amelyet a környezettudatos magatartás figyelembevételével, tartósítószertől mentes, házilag készített szörpös vízzel végzünk. Gyermekeink nagy örömmel végzik ezeket a tevékenységet, ezáltal felnőtt korukra természetessé válik számukra a Földünk védelme, környezettudatos magatartás.

4.  A lakásban olyan szobabicikli felállítása, amivel áramot termelhetünk, és ezáltal csökkenthetjük a villanyszámlánkat! Almaecettel nagyon jól lehet tisztítani és szagtalanítani, és ha egy por állagú tisztítószerre öntjük, akkor habossá válik a szer és minden szennyeződés eltávolítható az edényekről.

5. Víztakarékos tipp: a mosógép, mosogatás vagy mosogatógép vizét összegyűjteni egy tartályban, és WC öblítésre újrahasznosítani, újrahasználni!

6. Lehet, hogy nem tűnik bonyolultnak, de én a főzéssel szoktam környezettudatos lenni. A paprikáskrumpli maradékából krumplistészta lesz, a túróstésztához összekevert túrókrémből kőrözött...

7. Lakásfestés után kiválóan el lehet tüntetni a kellemetlen szagokat úgy, hogy a kifestett helyiségben elhelyezünk egy nagy vödör vizet, amibe beleteszünk néhány kettévágott vöröshagymát. A hagyma tökéletesen megköti a vegyszer párolgó gőzeit, szagát. 2. Nem érdemes szintetikus öblítőszereket használni a mosógépbe. Sokkal környezetbarátabb és gazdaságosabb megoldás egy kis ételecet vízzel hígítva. Tökéletesen antisztatizál, és teljesen szagtalan, nem érezni a kimosott ruhákon az ecetszagot. 3. Nagyon egészséges "öko" módszer a tisztálkodásra, és egyúttal igazi "natúr" kozmetika: fürdésnél a bőrt egy természetes durva vászonnal körkörös mozdulatokkal végigdörzsölni. Valódi bőrradírként működik. 4. Csodás hajápoló natúr pakolás száraz hajra: olívaolaj, tojássárgája, méz, pár csepp citrom, összepépesített banán. Az összetevőket össze kell keverni, amíg egynemű massza nem lesz. A száraz hajra kell felkenni, majd 30 percig rajtahagyni - lehetőleg dunsztban, azaz nejlonba majd törülközőbe csavarva.

8. Jártam hulladékválogatóban, és azt láttam, hogy nagyon sok PET-palackon rajta van a kupak. Sok gyűjtőjárat kimaradhatna, ha mindenki letekerné a kupakot, és összelapítaná a palackot. Kevesebb szállítási költség lenne ugyanakkora mennyiségnél.

9. Energiatakarékos izzót használunk, mert hosszú élettartamú, kevesebbet fogyaszt. Minden hónap utolsó csütörtökén viszik a műanyagot, ilyenkor kapunk egy sárga zsákot, abba gyűjtjük a műanyag hulladékot, és csak hónap végén tesszük ki. Nem mosogatunk folyó vízben, és lekapcsoljuk a villanyt, ha kimegyünk a helyiségből.

10.  Ökojátszótér: a játszótéren minden újrahasznosított anyagból készülne. Használt biciklibelső installációk, autógumi mászóka, napernyővászonból (gyártás során képződött hulladékból) hintaágyak, napvitorlából készült bunkerek. A gyerekek láthatnák, hogy mennyi szemetet termelünk, ami csak akkor válik azzá, ha valóban hulladékként tekintünk rá. Itt megkapná minden anyag a második esélyt.

 


0
Tovább
123
»

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum