Előszó a hírhez: 
Sorházban lakunk, vagyis az utcában minden háznak ugyanolyan az alaprajza. Ahol a padlást tetőtérré építették be, az előszobából vezet fel a lépcső. Kivéve a tájfutó szomszédnál, mert ő ragaszkodott ahhoz, hogy az előszobába kerüljön a fürdőszoba. Azzal indokolta, hogy amikor csapzottan hazaér a futásból, első dolga ledobni a koszos cuccot, lezuhanyozni, és utána tisztán léphet be a nappaliba. Amióta beütött a koronavírus, sokan irigykedünk rá. Nekünk a lakás közepén van a fürdőszoba, és a ház túloldalán a konyha és a spájz. Vagyis a bevásárlásból hazaérve a szatyrok behordása közben akár többször is át kell menni az egész lakáson, esetleg olyan ruhában, amire mondjuk ráköhögött valaki, és emiatt vírus lehet rajta. Nyilván ez feltételezés, de azért motoszkál az emberben. Mindenesetre nem egyszerű a fokozott higiéniát betartva megoldani a helyzetet.
És akkor a hír: 

Az amerikai Philadelphiában az Onion Flats építi a Front Flats nevű lakóházat, amelyben újratervezték a lakások alaprajzát. Ilyen volt:

koronavírus Front Flats építészet

Mint látható, szép nagy, kádas fürdőszoba szerepelt az eredeti tervrajzon, és a közlekedő is jó tágas volt, mondjuk elég sok helyet le is vett a nappaliból.

Ezt áttervezték így:

koronavírus Front Flats építészet

A kádas fürdőszoba helyett zuhanyzós lett. Közvetlenül azután, hogy belép a tulaj a bejáraton, azonnal dobhatja a szennyes ruháját a jobb kézre eső mosógépbe, mellette a kis beugró lehet például cipőtároló. Ezután mehet kezet mosni, illetve akár le is zuhanyozhat. Az előszoba padlója kőlappal borított, bírja a fertőtlenítőszeres felmosást. 

És ami a legjobb: betettek a fürdő és a lakótér közé egy hatalmas ajtót, ami becsukva nem engedi, hogy tisztálkodás közben esetleg a gőzzel a fertőző ágensek is bejussanak a lakótérbe.

koronavírus Front Flats építészet

Ha az ajtó nyitva van, akkor rányílik a zuhanyfülkére, el is rejti azt, és összeköti a két teret. Amikor mindenki tiszta, beléphetnek a lakótérbe. 

Forrás: Treehugger

Hiver't-Klokner Zsuzsanna