A német kormány azt kívánja elérni, hogy a tenger mélyében lévő szerkezetek és üzemek zaja ne zavarhassa meg a delfineket és a bálnákat. A tervek szerint úgynevezett „buborékköpeny” venné körül a Balti-tengerben lévő szélkerekek szerkezeteit, hogy ne legyen a mélyben hangzavar. Az állatok ugyanis számos alkalommal bebizonyosodott, hogy megzavarodnak a hangszennyezés miatt és a legtöbbször eltévednek. Óriási gond, hogy a szélkerekek és fúrótornyok által kibocsátott hangszennyezés lehetetlenné teszi a csapatok közötti kommunikálást.

Hangszigetelő buborékfüggöny a tenger mélyén

Karsten Brensing, a Bálnákat és Delfineket védő Természetvédelmi Társaság biológusa elmondta, hogy ezek az emlősök hangok alapján tájékozódnak és kommunikálnak, így a tengerekben szükség van az egykori zavartalan csöndre. A német természetvédelmi hatóság azonban rátalált egy megoldásra, amely megakadályozná a hangszennyezést, miközben az ipar is hasznot húzhatna a tengerekből. Az olcsó és egyszerű módszer lehetne az úgynevezett buborékfüggönyök kialakítása, amelynél a tengerfenékről egy csövön keresztül buborékok szállnának fel és a függöny körbevenné az egész szerkezetet, így az ipari hangzavart a buborékfal teljesen semlegesítené.

A Greenpeace munkatársa, Thilo Maack úgy véli, hogyha a buborékfüggöny csökkentené az állatokra leselkedő veszélyeket, akkor mindenképpen használni kell, azonban szerinte más, csendesebb módszereket is találni kell, például a fúrásoknál. Németország a szélenergiát hasznosító országok között is vezető szerepet tölt be és újabb beruházásokat tervez, így olyan megoldást szeretne találni, amely a gazdasági hasznon túl a tengerek állatvilágát sem zavarja.

Forrás: greenfo.hu