Vajon miért nem épít mindenki (akinek kertje van) egy akvapóniát a telke végében, hogy aztán olcsón, saját maga által termesztett zöldségeket, növényeket és saját maga tenyésztett halakat egyen?! Már Magyarországon is találhatunk jó példákat Debrecenben, Érden, sőt folyamatban van egy kaposvári projekt megvalósítása is, ahol megváltozott munkaképességű emberek számára építenek ki egy akvapónia-rendszeren alapuló gazdaságot.

Az akvapónia a növénytermesztés egy fajtája, ami az akvakultúra (pl. intenzív tartályos haltenyésztés) és a hidropónia vízkultúrás (föld nélküli növénytermesztés) együttes alkalmazását jelenti. Önmagában mindkét eljárás nagyon költséges, mindkét esetben több száz m3 víz cseréjére és a víz után kezelésére van szükség. A hidrokultúrás növénytermesztésnél ezenfelül pluszműtrágyával kell biztosítani a hiányzó tápanyagmennyiséget is.

Együttes alkalmazásuk során viszont a két rendszer egymás hátrányait saját maga hasznára fordítja. Ami azt jelenti, hogy a kavicságy mellé helyezett, halakkal teli tartályban lévő vízben a baktériumok hatására az ammónium nitráttá alakul. Ezzel a nitrátos vízzel folyamatosan öntözött kavicságyon a növények egyrészt hozzájutnak a vízből a növekedésükhöz szükséges tápanyaghoz, másrészt pedig megtisztítják a vizet. Ez a tisztított víz pedig visszakerül a haltartályba.

Elindul egy körforgás, amit csak annyira szükséges bolygatni, hogy az elpárolgott vizet pótolni kell. Előnye, hogy a növényekkel nem kell bajlódni, nem kell kapálni, ásni és gyomlálni, csak a magokat kell megfelelő időben szétszórni a kavicságyon.

 

Gönci Péter Debrecenben úgy tökéletesítette az akvapóniát, hogy a rendszert egy passzív házban építette ki, figyelembe véve lakóhelyének klimatikus adottságait. A déli tájolású üvegháznak csak a déli oldala üveg, a többi leszigetelt fal. Az északi falhoz műanyag hordókat helyezett, ez lett a ház hőtároló közege. Így télen az alacsonyan sütő nap felmelegíti a hordóban lévő vizet, és ez által a házban lévő hőmérsékletet, míg nyáron ugyanez a hőtárolóközeg ellenkező hatást fejt ki. A 25 m2 nagyságú házban egész télen tavaszi hőmérsékletet lehet teremteni a konyhakerti növények számára. A debreceni hobbikertész 4 fős családja jelenleg is vegyszermentes friss zöldségeken és pisztrángon élhet.

A Magyarországon egyelőre még gyerekcipőben járó akvapóniával nagyüzemi szinten Pécelen és Gödöllőn is kísérleteznek. Ezeken a helyeken nagyobb haltelepeket építettek ki, ahol elsősorban az akvakultúrás haltenyésztés tökéletesítéséhez használják a növényzet tisztító hatását, és nem fordítva.