Speciális vegyszerrel oldja fel a járófelületekre tapadt rágógumit az a holland gép, amelyet a város tulajdonában álló egyik társaság állított üzembe Zalaegerszegen.

Így működik a gumifeloldó (fotók: MTI/Varga György)

Zavarták a városvezetést az utóbbi években felújított járdaburkolatokra tapadt rágógumik, amelyek elszennyeződve sötét foltokká váltak. Az Ökováros nevű programjuk keretében 1,5 millió forintért vásároltak Hollandiából egy takarítóberendezést. A próbaüzem véget ért, a géppel péntektől rendszeresen takarítanak. A próbák alatt a Deák teret rágótlanították a város tulajdonában lévő Kontakt Humán Szolgáltató Nonprofit Kft. munkatársai.

Az áramfejlesztővel hajtott berendezés gőzzé alakítja a tisztítószert és a hozzá adagolt vizet, feloldja és elpárologtatja a lerakódásokat. Az alkalmazott vegyszerek a környezetet nem terhelő módon oldják fel a rágógumi maradékait. A kifehéredett foltokat úgy tüntetik el, hogy a járdát gőzborotvával tisztítják.

A berendezéshez használt tisztítószerből egy literrel nagyjából 120 rágógumifoltot lehet feloldani. A gép kezeléséhez két ember szükséges. A tisztításhoz használt vizet tartályban szállítják az adott helyszínre. A vegyszerek benne vannak a berendezés árában.