Egyre több egészségügyi tanulmány figyelmeztet az ülő munka veszélyeire. A számítógép előtti napi 8-12 óra görnyedezés nemcsak a gerincet, vázizomzatot károsíthatja, hanem a kutatók szerint számos daganatos betegség kialakulásával összefüggésbe hozható - írja a Wall Street Journal korábbi cikke.

A lehetséges megoldások között szerepel az álló íróasztal alkalmazása. Nem mindenkinek tesz jót azonban az egész napos állás; lábfájás, visszérproblémák jelentkezhetnek. Érdemes ezért először kipróbálni a dolgot, ehhez kínál ötleteket a How-To Geek összeállítása. A tippek két csoportba sorolhatók: vagy a számítógépet emeljük meg, vagy az asztalt magát.

A számítógép (monitor, billentyűzet, egér, laptop) megemelése az egyszerűbb és olcsóbban kivitelezhető dolog: használhatunk könyveket, dobozokat, polcokat, kisasztalt, hokedlit, széket. Hátránya, hogy kevéssé stabil, és nem kínál elegendő munkafelületet a nem számítógépen végzendő feladatokhoz és dokumentumokhoz.

Téglával megemelt laptop

 

A másik megoldást azok választják, akik ugyanannyit vagy többet dolgoznak számítógép-mentes üzemmódban, tehát szükségük van valódi „író”-asztalra. A munkalap megemelése komolyabb tervezést igényel, és anyagi ráfordítást is jelenthet az íróasztal lábait meghosszabbító épületfa-darabok, másolópapíros (tele) dobozok, betonelemek beszerzése. A legegyszerűbb megoldás talán az íróasztalt egy dohányzóasztal tetejére tenni.

Megemelt munkalap

Ergonómiailag úgy érdemes kialakítani az új munkaállomást, hogy a monitor teteje legyen a szemünkkel egy magasságban, magyarul kicsit lehajtott fejjel nézzük a monitort, ez kényelmes a nyakunknak. A billentyűzet szintje pedig olyan magas legyen, hogy az alkarunk és a felkarunk derékszöget zárjon be írás közben. De a legviccesebb megoldás: az íróasztalra tegyük fel a széket, és arra a laptopot!

Akinek nincs lehetősége semmilyen irodai átalakításra, az is letölthet olyan ingyenes programot (PowerOff, AMP WinOff, Shutdown Monster, Instantboss, Workrave), ami időről-időre leállítja a gépet, így figyelmeztet arra, hogy fel kell állni, és nyújtózkodni, járni egyet. A Windows Feladatkezelője is hasznos lehet. Ha a céges gépre nem lehet telepíteni semmit, akkor a privát okostelefonjára töltsön le ilyen appot, a megfelelő kiválasztásához keressen rá az „időzítő alkalmazás” kifejezésre a neten.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna