Ezt a cserélhető szűrőbetétes, mosható textilmaszkot az amerikai Cedar Rapids Unity Point Health St. Luke's kórház munkatársai fejlesztették ki, és mutatják be az alábbi videón. Nagyon köszönjük fáradozásukat!

Ez alapján én is megvarrtam a maszkot, és a videó alatt bemutatom az elkészítését lépésről-lépésre fázisfotókkal. 

koronavírus mosható textilmaszk

ANYAGVÁLASZTÁS:
Semmiképpen ne használj pólóanyagot, mert az nyúlik, emiatt pedig a szálak között megnőhetnek a hézagok, ami utat enged a vírusnak befelé. Használj például sűrű szövésű konyharuhát vagy 100% pamut lepedőt, párnahuzatot, pamutvászon inget.

Az alábbi táblázat a Cambridge Egyetem kutatásából származik, és azt mutatja meg, hogy köhögéskor és tüsszentéskor, tehát KIFELÉ mennyi kórokozó képes áthaladni a száj elé helyezett textilen. A középső oszlopot kell nézni, mert a Bacteriophage MS mérete szintén a mikronos tartományban van, bár más, mint a koronavírusé.

koronavírus mosható textilmaszk

Tehát kifelé a tea towel, azaz konyharuha 72,46%-os szűrőképességű, a párnahuzat pedig 57.13%. A kutatók tesztelték a porszívó porzsák anyagát is, ami közel olyan szűrőképességű, mint a sebészi maszk, DE DE DE az a nagy baj vele, hogy nehéz azon keresztül belélegezni, vagyis a maszk szélénél fogjuk beszívni a szűretlen levegőt. Ez kockázatos!

koronavírus mosható textilmaszk

Itt láthatod, milyen kicsi a koronavírus: balra a 15 mikron átmérőjű emberi hajszál (strand of human hair), középen a sebészi maszk (surgical mask) áteresztő képessége, ami 2-10 mikron, jobbra a speciális szűrőmaszk (N95) áteresztó képessége, ami 0,3 mikron, és felül pirossal a 0,12 mikron átmérőjű koronavírusok. Forrás: South China Morning Post

Ide kattintva letölthető a UnityPoint Health szabásmintája pdf-en. Figyelem: a maszk szabásmintáját duplázva tették fel, mert jó amerikai szokás szerint igyekeztek eljárni. De elég csak az egyiket kinyomtatni, és kétrétegű anyagra fektetve megduplázni.

Itt az oktatóvideó, alatta az én fázisfotóim.

Ilyen lett az enyém:

koronavírus mosható textilmaszk

Kezdjük:

0. Nyomtasd ki a szabásmintát, figyelj arra, hogy mérethelyes legyen, ehhez az 1x1 hüvelyk méretű tesztnégyzetet (1x1" test square) nézd: ha az nagyjából 2,5 centis a kinyomtatott lapon, akkor jó az oldalméret. Vágd ki a darabokat, és tedd kétrégetű (félbehajtott) anyagra, tehát egy menetben mindent duplán szabsz ki.

koronavírus mosható textilmaszk

1. Szabd ki duplán a 3 részt. Lehetőleg ügyelj a szálirányra, azaz a részek egyenes oldala legyen párhuzamos a textilszálakkal hosszában vagy széltében. 

koronavírus mosható textilmaszk

2. Varrd össze a két legnagyobb, azaz arc (Face) részt a középső íves részénél 2 mm-es egyenes öltésekkel.

koronavírus mosható textilmaszk

3. Nem kell a szélét cikkcakk öltéssel eltisztázni, mert 1. a szélét cikkelyesen bevagdosod a könnyebb kifordíthatóság érdekében, 2. a másik oldalról is kap egy egyenes varrást, ami megerősíti az első varrás vonalát. Ügyelj arra, hogy bevagdosáskor nehogy véletlenül belevágj a varrásba!

koronavírus mosható textilmaszk

4. A két orca (Cheek) rész hosszabbik egyenes oldalát kb. 1 cm szélesen visszahajtod, és végigmész rajtuk cikkcakk öltéssel, amivel egy menetben összevarrod és eltisztázod a szélüket.

koronavírus mosható textilmaszk

5. Az száj (Mouth) részek egyenes oldalát ugyanígy behajtva eltisztázod cikkcakk öltéssel, majd a másik, szín oldalával egymásnak fordítva egymásra fekteted a két darabot, és a hosszabbik íves oldalánál egyenes öltéssel összevarrod, majd bevagdosod a kifordításhoz.

koronavírus mosható textilmaszk

6. A maszk külső részének középvarrását a másik oldalról a felezővonaltól 2-3 mm-re végigvarrod, alul odafogva (odahajtva) a ráhagyást. (Azt az anyagrészt, ami a varrásvonal és a kiszabott rész legszéle között van.)

koronavírus mosható textilmaszk

7. Ugyanezt megcsinálod a belső, arc résszel is.

koronavírus mosható textilmaszk

8. Itt látható a két összevarrt darab.

koronavírus mosható textilmaszk

9. Ezután a külső fél színoldalára ráfekteted a belső fél arcrészét színoldalával lefelé (a külső rész felé) fordítva, majd arra ráfekteted az orca részeket két oldalra szintén a színoldalukkal lefelé. A darabokat gombostűvel összerögzíted, körbevarrod egyenesen. Utána az íves szakaszoknál bevagdosod, a széle sarkokat pedig levágod, a könnyebb kifordíthatóság érdekében. Az orcarész belső széle takarja a szájrész külső szélét, ez lesz a zsebes szájrész széle, tehát nem varrjuk össze, csak fedik egymást.

koronavírus mosható textilmaszk

10. Az egyik zsebnyíláson keresztül kifordítod a maszkot.

koronavírus mosható textilmaszk

11. Itt látható kifordítás közben a másik oldalról.

koronavírus mosható textilmaszk

12. Ha kifordítottad, a fül felé eső széle csücskeit egy hurkapálcával vagy kötőtűvel kinyomkodod szögletesre.

koronavírus mosható textilmaszk

13. Utána egyenes varrással a szélén körbevarrod, ezzel megerősíted az egészet. Látod, ugye, az orr rész szélénél a zsebet? A másik oldaláról is nyitott, ahol a lila a fehérrel találkozik.

koronavírus mosható textilmaszk

14. Ezután a fül felé eső végét kb. 1,5 cm szélesen visszahajtod, és levarrod. Fogsz egy elvágott befőttesgumit, és átfűzöd egy kis biztosítótűn.

koronavírus mosható textilmaszk

15. A biztosítótűt átnyomkodod a levarrt textilszélen, ezzel áthúzod a gumit.

koronavírus mosható textilmaszk

koronavírus mosható textilmaszk

16. Csomóra kötöd és kész. Az amerikai videóban vastag hajgumit használtak erre a célra, de az elég drága alkatrész, ráadásul nem is bírja sokáig a főzéses sterilizálást. De ha mégis azzal akarod csinálni, akkor nem feltétlenül kell levarrni a maszk szélét, hanem a vastag hajgumira ráhajtod az anyagot, és 2 biztosítótűvel rögzíted a ráhajtást. Azért kettővel, hogy ha az egyik kikapcsolódni, akkor is rögzítve maradjon a maszk. Főzés előtt így ki tudod venni a maszkból a hajgumit. Ne felejtsd el, hogy az is fertőzött lehet, ezért alkohollal vagy hypóval fertőtlenítsd! A biztosítótűk a maszk külső oldalán legyenek, ne belül az arcodnál!

koronavírus mosható textilmaszk

17. Az orr-résznél utánozhatod a sebészi maszkot úgy, hogy duplán végigmész a szélén cikkcakk öltéssel, majd abba belefűzöl széthajtogatott gemkapcsot vagy egy 3-4 cm hosszú, fertőtlenített kerti kötöződrótot. Az amerikai videóban kétoldalú ragasztószalagot használtak a rögzítésre az orrnál és az állnál.

koronavírus mosható textilmaszk

TIPP: Ha új anyagból dolgozol, akkor szabás előtt az anyagot feltétlenül avasd be, ami azt jelenti, hogy 90 fokon egy alkalommal átmosod. A legtöbb pamutanyag ugyanis ilyenkor néhány százalékot összemegy, de utána, a későbbi mosásokkor már nem. 

Mit használj szűrőnek?

Dr Chen Xiaoting taiwani aneszteziológus azt javasolja, hogy a két réteg szőtt (textil) anyag között legyen egy nemszőtt réteg, a cserélhető szűrő. A nemszőtt, cserélhető szűrő lehet egy lap 3-rétegű vécépapír vagy egy lap kiszárított nedves törlőkendő. Ezeket használat után vedd ki a mosható maszkból, és dobd ki őket. A művelet során nagyon ügyelj arra, hogy a használt maszk és a szűrő is fertőzött lehet! 

Utána feltétlenül moss kezet alaposan!

Hiver't-Klokner Zsuzsanna