Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
19
jún/2018

7 önlocsoló tipp növényekhez, hogy nyugodtan nyaralhass

Ha nincs olyan családtag vagy szomszéd, akire rábízhatnád a szobanövényeid locsolását, amíg elutazol, készíts önlocsoló eszközt ásványvizes flakonból, borosüvegből vagy fazékból. Az alábbi tippek akár 4-5 nap nyugalmat is adnak, hogy végre pihenhess egy kicsit. Érdemes a kiszemelt módszert elutazás előtt tesztelni, hogy minden klappoljon.

1. Pólócsík-kanócos
Egy öreg pólóból vágj csíkot, és egyik végét lógasd az ásványvizes palackból vágott víztárolóba, a másikat pedig kanyarítsd a növénykéd töve köré. A víz szép lassan át fog szivárogni az edényből a növényhez.

one2three

2. Spárga-kanócos
Másik variáció, ha kenderspárgát lógatsz a vizesedénybe, a másik végét pedig például egy csavarhúzóval jó mélyre lenyomod a cserép földjébe. Csakis természetes anyagú spárgát használhatsz ehhez, mert az vezeti jól a vizet. 

Build.com

3. Tepsibe állított
Ennek lényege, hogy az ásványvizes palack alján vágsz egy körömnyi lyukat, majd beleállítod egy mély tepsibe vagy műanyag ládába. A víz csak addig a szintig fog kicsorogni a palackból, ahol a lyuk teteje van. Ez a kb. fél centis víz viszont elég a növényeknek, amelyeket cserepestül beleállítasz a tepsibe. Így alulról mindig nedves lesz a földjük. A módszer hátránya, hogy a nagy felület miatt fokozott a párolgás.

DragosIon

4. Borosüveges
Ehhez óvatosan szórj fél maréknyi üvegkavicsot vagy igazi kavicsot az üvegbe, töltsd meg vízzel, majd állítsd fejre: a kavicsok miatt remélhetőleg csak csöpögni fog a víz belőle. Ez pont elég a növényeknek: szúrd a borosüveg nyakát a földbe. Esetleg erős drótból készíts tartóvázat hozzá, hogy biztosan ne dőljön el.

CraftyFrugalista

5. Kiszúrt kupakos
Az ásványvizes palack kupakját felforrósított tűvel 3-4 helyen átlyuggatod. Megtöltöd a palackot, visszatekered a kupakot, és máris szúrhatod a cseréb földbe. A lyukakon először pár másodpercig csuogni fog a víz, de aztán a palackban képződő vákuum miatt a vízfolyás elapad. A száraz föld azonban természetes módon "kiszívja" a palackból a vizet, amit jól mutat az, hogy a palack elkezd összenyomódni. Úgy is megcsinálhatod, hogy a palack tetejére (vagyis az aljára) is szúrsz 1-2 apró lyukat, és akkor biztosan ki fog csöpögni alul a víz.

one2three

6. Fazék a sámlira
Viccesen néz ki, de közben frankón működik, és még a szimbolikája is elképesztő ennek a módszernek. Mivel a sámlira tett fazék magasabban van, mint a cserepek, biztosan átszivárog a benne lévő víz a spárgákon keresztül a virágföldbe. Ha nem hiszed, próbáld ki!

7. Gumicsöves
Ehhez körül kell nézned a legközelebbi barkácsáruházban, és keress kb. fél centi átmérőjű gumi vagy műanyag csövet. Fokozottan vízigényes növényekhez ajánlott. 

Hunker


0
Tovább
29
máj/2018

A kamilla egész nyáron a legjobb barátod lesz

Egy sor külső-belső egészségügyi problémát enyhít a kis fehér-sárga virág, mert több mint egy tucat hatóanyagot tartalmaz. Amennyiben nem magad termelted, vásárolj inkább szárítottat, mert az út szélén gyűjtött tele lehet szennyező anyagokkal.
A kamillát általában forrázni szoktuk a gyógyhatás legjavának elérése érdekében. Elkészítése: 1 teáskanál vagy 1 filter szárított virágra 2 dl forró vizet önts, letakarva hagyd állni 5-15 percig. Nemcsak melegen, hanem hidegen is felhasználható, fogyasztható. Sőt, ha jó tömény főzetet készítesz, le is fagyaszthatod jégkockatartóban, így mindig kéznél lesz az értékes gyógynövény instant kivonata. 
A kétféle kamilla ismert: a római kamilla (Chamaemelum nobile) és az orvosi székfű, más néven német kamilla (Matricaria chamomilla), utóbbi elterjedtebb, és állítólag erősebb a gyógyhatása. Szóval ha utazol, a piperés nesszeszerbe pár kamillafiltert is tegyél, persze folpackba tekerve, nehogy kiszakadjanak.

Carolina/Flickr

1. A nyugodt alvásért
A hőségben csak forgolódsz az ágyadban fél éjszaka, a munkahelyi stressz miatt zakatolnak a fejedben a teendők? Akkor este lefekvés előtt igyál meg egy pohár (akár hideg) kamillateát.  A több ezer éves használai javallatot modern kutatások is igazolták: a kamillában lévő apigenin nevű természetes flavonoid képes kapcsolódni agyunkban a benzodiazepint is észlelő receptorokhoz. A BZD a legismertebb nyugtatók és altatók hatóanyaga. 

2. Bőrnyugtatóként
Az ókor óta használják a kamillát, mert gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatású. Egy újabb kutatás szerint valóban serkenti a sebgyógyulást. Enyhíti az ekcémát és az enyhébb bőrgyulladást, tehát a napégette bőr nyugtatására is használhatod. A kihűlt kamillateával az aknés és kipirosodott bőrt is kezelheted, akár tonik, akár egy kendőt átitatva maszk módjára (15 perc elég).

3. Hányinger és gyomorégés ellen
Ha hosszabb útra vagy hajókázni indulsz, és sejted, hogy forgó gyomor lesz a vége, ne felejts el egy üveg kamillateát is vinni magaddal. A kamillában lévő bizabolol hatóanyag ellazítja az emésztőrendszert borító simaizmokat, így enyhíti a gyomorfájdalmat. Enyhíti a továbbá az emésztőrendszeri gyulladásokat és alhasi görcsöket is. 

4. A szebb alakért
A kamilla kismértékben csökkenti a vércukorszintet, ezért mérsékli a következő étkezés előtt jelentkező étvágyat is. Klinikai vizsgálat mutatta ki, hogy 8 hétig tartó ivókúra esetén csökkent a diabéteszes betegek átlagos vércukoszintje, és a kamilla védőhatást fejt ki az inzulintermelő hasnyálmirigy bétasejtekre. Nem szabad túlzásba esni: napi 2-3 csészénél többet ne fogyassz belőle, azt is étkezés után.

5. Megfázásra
Nincs is rosszabb, mint nyaralás előtt vagy alatt megfázni. Ilyenkor leghasznosabb egy kamillás inhalálás, amely célzottan juttatja a szervezetbe a gyógynövény hatóanyagait, erősítve az immunrendszert. A kamillatea mellett lehet ehhez (is) kamilla illóolajat használni, amely a legtöbb drogériában és patikában kapható.

6. Piros szem ellen
Akár az uszoda vagy tenger vize, akár kialvatlanság, akár allergia miatt pirosodik be a szemed, a legegyszerűbb módja a megnyugtatásának, ha a forrázás után visszamaradt kamillafiltert kifacsarod, és negyedórára a csukott szemedre teszed. Közben lehet kicsit relaxálni is...

Jaime Pott/Flickr

Figyelem!
A kamilla keresztallergiát okozhat, tehát aki allergiás a fészekvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó növényekre, az kerülje a kamillát is. A fészekvirágzatúak közé tartozik például a napraforgó, kasvirág (echinacea), csicsóka, tárkony, körömvirág, cickafark, betyárkóró, parlagfű, búzavirág, bogáncs, büdöske, őszirózsa, dália, százszorszép, krizantém, gerbera, pitypang stb.
Ugyancsak legyenek elővigyázatosak, akik vérhígító gyógyszert szednek: az orvosukkal egyeztetett mennyiségben fogyaszthatják a szintén enyhén vérhígító hatású kamillát, de akkor csakis rendszeresen, hogy elkerüljék az ingadozó INR-értékeket.
Figyelembe kell venni továbbá, hogy a kamilla vízhajtó hatású is, tehát az ilyen gyógyszerekre ráerősíthet, illetve álmosít, tehát autóvezetés előtt fogyasztása nem ajánlott.


0
Tovább
27
júl/2012

Föld csak egy van: ökopolitikai nyári egyetem Bodajkon

Korrupció, szegénység, energiaválság, klímaváltozás. Hol keresendő, hogyan érhető el a megoldás? Van egyáltalán? Ezt próbálják megfejteni az idei Ökopolitikai Nyári Egyetem előadói és résztvevői Bodajkon, július 31. és augusztus 5. között.

Az öt napos rendezvényen olyan elismert magyar és nemzetközi szakemberek, aktivisták tartanak előadásokat, beszélgetéseket, akik testközelbe hozzák a valós válságokat. A szervezők abban hisznek, hogy a mindennapokat jobbá tevő kezdeményezések, az érdekérvényesítés és a közösségi részvétel jelenthetik a megoldást a globális válságban. A szervezők szerint a nemzetközi nagypolitika nem veszi elég komolyan, hogy a Föld veszélyben van, ahogy az a Rio+20 konferencia kudarcából is látszik.

A nyári egyetemen a magyar és nemzetközi ökopolitika aktuális kérdéseiről lesz szó, az internet szabadságától, a déli államokban dúló gazdasági válságon és a hazai oligarchákon át az alapjövedelem vagy az egyéni mobilitás kérdéséig. Lesznek gyakorlati foglalkozások is, amelyek pedig olyan civil kezdeményezéseket mutatnak be, mint a nagyvárosi kertészkedés, a haszondesign vagy a gerillakötés. Regisztráció és részletes program itt elérhető.

A rendezvényt az idén is az Ökopolitikai Műhely Alapítvány szervezi, a Zöld Európai Alapítvánnyal, az Európai Zöld Párttal és a Zöld Szabadegyetem Egyesülettel együttműködve. Támogatója az Ökopolisz Alapítvány, amely szakmai programokkal is hozzájárul a rendezvényhez, továbbá a Heinrich Böll Alapítvány, a Zöldek/SzSz képviselőcsoportja az Európai Parlamentben és a Bündnis'90/Die Grünen finanszírozzák a rendezvény létrejöttét. Kiemelt partnerek: a Krétakör és a TedX.


0
Tovább
18
jún/2012

Mi a környezetbarátabb, a fagylalt vagy a jégkrém?

Egy watt áram sem kell a jövő napenergiás, NASA-technológiás hűtőgépéhez. Melyik nyári édesség ártalmas a környezetre?

A tejnél tizennégyszer több energiát igényel a jégkrém előállítása, mert a gyártás, szállítás, tárolás, értékesítés során végig erősen hűteni kell. A környezetterhelés csökkentésében az űrtechnológia segíthet, de a fogyasztók is sokat tehetnek tudatos választással.

A tejfeldolgozás világszerte fontos iparág, energetikai szempontból is. Az Egyesült Államokban kilencven milliárd dollárnyi terméket állít elő (ez az élelmiszeripar termelésének 15 százaléka), 134 ezer embernek ad munkát – és közben csak elektromos energiára több mint hétszázmillió dollárt fordít.

fagylalt jégkrém hűtés hűtőgép nyár édesség fenntarthatóság

Amerikában a tejipar áramszámlája 1998 és 2008 között 46 százalékkal nőtt. Az előállított jégkrém és fagyasztott desszert értéke 8,8 milliárd dollár, azaz a teljes termelés kilenc százaléka, de az energiaigénye ennél magasabb: 13 százalék, azaz mintegy 95 millió dollár. A szárított tejsavó és a sajt után a jégkrém előállítása igényli a legtöbb energiát. De az előállítás energiaszámlájához hozzáadódik a hűtőkamionok fokozott üzemanyag-fogyasztása, valamint a raktárak fagyasztóinak és az eladóhelyek hűtőpultjainak áramigénye.

Az áramszámla csökkentésének több módja lehetséges: a zöld energiaforrások kiaknázása, vagy az energiatakarékos készülékekre és szállítójárművekre való áttérés, új típusú termékek kifejlesztése. A világ legnagyobb jégkrémgyártója, az Unilever például a hűtést nem igénylő jégkrém receptjén dolgozik: ezt a terméket elegendő az otthoni fagyasztóba betenni, és rövidesen tökéletes jégkrémmé szilárdul. (Más kérdés, hogy ezzel az energiafelhasználás egy részét a fogyasztóra hárítja át a cég.)

Az élelmiszeripari multi, az Unilever 2020-ig felére akarja csökkenteni a környezetterhelését. Veszprémben nemrég átadott hűtőháza 10 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki az olyan fejlesztések miatt, mint a fokozott hőszigetelés, a csapadék hűtővízként való alkalmazása, de a fagyasztógépek által termelt hulladékhőt is felhasználják az irodák fűtésére és használati meleg víz előállítására.

A Nestlé is az energiahatékonyság növelésén fáradozik. Az olaszországi Ferentinóban tavaly átadott jégkrémüzemében évente 26 ezer tonna édesség készül. Az ehhez szükséges elektromos áram 14 százalékát (ami egyenértékű 750 családi ház éves energiafogyasztásával) napenergia hasznosítással állítják elő.

Így fogunk áram nélkül hűteni

„A jövő az elektromos energiát nem igénylő hűtőtechnológiáé – mondta az [origo] kérdésére Dr. Tóth Gergely, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémia Intézetének docense. – Az a szerencsénk, hogy főleg akkor nagy a hűtési igény, amikor erősen süt a nap.” A jövő hűtőházában a napenergia révén ugyanis megvalósítható lesz a nulla elektromos energiafogyasztás. Igaz, az ehhez szükséges kezdeti beruházás kétszerese-háromszorosa a hagyományos kompresszoros technológiának.

fagylalt jégkrém hűtés hűtőgép nyár édesség fenntarthatóság

A napenergia legegyszerűbb hasznosítása a napkollektor, amellyel meleg vizet állíthatunk elő: ezt azután hűtésre használhatjuk, méghozzá többféle módon is, az efféle megoldásokat nevezik szolárhűtésnek. Ezek egyike az abszorpciós technológia, amely ipari méretben is megvalósult már a budaörsi Tesco áruház tetején, ahol az ezer négyzetméteres napkollektorral 250 kilowatt teljesítményű hűtőszekrényt tudnak kiváltani (egy háztartási hűtő teljesítménye nem éri el az 1 kilowattot).

Itt a zárt rendszerben lévő ammónia felhevítve gázzá alakul, majd a kondenzátor bordáin kicsapódik, és továbbcsorog a párologtató egységbe. Párolgás közben hőt von el a környezetétől, és ezáltal jön létre a hűtő hatás. A rendszerben lévő víz elnyeli az ammóniát, amelyet a napkollektor hőjével kiforralható a vízből, és újra felhasználható. A teljes párologtató-keringető folyamathoz ingyenes napenergia használható, de maga a berendezés körülbelül háromszoros beruházási költséggel jár egyelőre.

Hanghűtés a NASA-tól

Az adszorpciós technológia hasonlóképpen párologtatással hűt, és a gőztérből szintén el kell tüntetni a vizet, hogy ne álljon le a párologtatás. Az elvezetéshez szilika-gélt használnak, amely magába szívja a vizet, majd azt a napkollektoros meleg vízzel elpárologtatják, így keltenek hűtő hatást. A víz lecsapódik, visszakerül a párologtatóba, és kezdődik a folyamat elölről. „A víz keringetéséhez kell egy kis kompresszor, de annak energiafogyasztása százada a hagyományos készülékekének” - mondja Tóth Gergely.

A termoakusztikus hűtést a NASA fejlesztette ki a mélyűri szondák energiaellátásához, de az Unilever is kísérletezik ezzel. „A működés elve, hogy ha egy levegővel átfújt csőbe beleteszünk egy szitát, amit melegítünk, akkor a cső hangosan megszólal, azaz a hőből képeztünk hangot. Ezzel úgy tudunk hűteni, hogy a hanghullám energiájával képezünk hőkülönbséget, azaz egy hanggal meghajtott hőerőgépet hozunk létre” - mondja Tóth Gergely. Az úgynevezett Rijke-csőben a napkollektor hőjével képezett hang felfelé halad a felül zárt függőleges csőben, aminek hatására a cső teteje több fokkal melegebbé válik, mint az alja – vagyis ott hűtés lép föl.

„Ez a három technológia sikerrel kiszoríthatja a csak árammal meghajtható kompressziós technológiát. Míg a fűtést nehéz környezetbarát módon megoldani, addig a hűtés a napsütés bevonásával nagyságrendekkel kevesebb energiával megoldható” -foglalja össze Tóth Gergely.

fagylalt jégkrém hűtés hűtőgép nyár édesség fenntarthatóság

A fagylalt a környezetbarát édesség

Mit tehet a fogyasztó? A jégkrém és a fagylalt előállításának költségeire nincs befolyása, de a szállításéra igen. A környezettudatos vásárló próbáljon meg olyan jégkrémet vásárolni, amit a lakóhelye legfeljebb 100 kilométeres körzetében állítottak elő. Ha már megvette, és hazavitte a jégkrémet, ne tárolja az energiazabáló fagyasztóban hetekig (esetleg „biztos, ami biztos” alapon szükségtelenül túlhűtve), hanem fogyassza el minél hamarabb.

Végső soron érdemes elgondolkodnia azon, hogy ha már a hőségben fagyasztott finomságra vágyik, akkor inkább a szomszéd cukrászda helyben készített fagylaltját válassza. Még ha ennek gyártása energiaigényes is, nincs sem szállítási, sem tárolási költsége, hiszen csak napi termelés folyik. Az eldobott csomagolással sem növeli a hulladék mennyiségét, hiszen a tölcsért megeheti, ha meg üvegtányérba kéri, akkor az elmosogatva újra használható. Legfőképpen pedig hozzájárul helyi munkahelyek megőrzéséhez.

Mivel hűtik majd a japán jégkrémet?
Japánban a következő hónapokban jégkrém-válság várható. Az egyébként is temérdek elektromos energiát fogyasztó országban az atomerőművek lekapcsolásával az ország áramtermelő kapacitása 30 százalékkal csökkent. Az általános áramkorlátozás jegyében korlátozzák a légkondicionáló berendezések használatát is, ami viszont fokozhatja a hűtött édességek iránti keresletet – holott azokat is csak fokozott energiaigénnyel lehet előállítani. Egyelőre az iparági szakértők sem tudják megjósolni, hogy mit hoz ez a furcsa helyzet.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


2
Tovább
19
ápr/2012

Megéri huszonöt évig világító izzót venni?

A Föld napján, április 22-én dobja piacra a holland elektronikai óriáscég, a Philips azt a takarékos LED-égőjét, amivel 2011 augusztusában megnyerte az USA energiaügyi minisztériumának takarékossági versenyét. A "Bright Tomorrow Lighting Prize" (Fényes Jövő Világítástechnikai Díj) rövidítéseként L-díjként emlegetett elismerést és a vele járó tízmillió dollárt az a gyártó kaphatta meg, amely olyan fénykibocsátó diódás (LED) égőt gyárt, amellyel könnyen leválthatók a hagyományos izzók.

A minisztérium elvárása az volt, hogy az új égő üzemideje meghaladja a 25 ezer órát. A Philips állítása szerint az EnduraLED égő 30 ezer óráig működőképes, ami a napi használattól függően húsz-huszonöt évre elég. Az égő 900 lumen fényáramot sugároz, miközben teljesítménye 10 watt. A megszokott foglalatba becsavarható készülék változtatható fényerejű, teljes kapacitáson annyi fényt ad, mint hatvanas volfrámszálas izzó. Borítása nem üveg, tehát tartósabb, mint a hagyományos égőké, fénye minden irányba terjed, 2700 Kelvin-fokos színhőmérséklete pedig a 19. század vége óta megszokott körtékét idézi; ráadásul nem tartalmaz higanyt.

A Philips szerint az Egyesült Államok 3,9 milliárd dollárt takarítana meg évente áramköltségek formájában, ha minden hatvanas izzót az EnduraLED-re cserélnének. Ezen túl az ország 20 millió tonnával kevesebb szén-dioxidot engedne a légkörbe, ami azzal egyenértékű, mintha négymillió autó tűnne el az utakról.

A fentiek ellenére a fejlesztés nem az újdonsága miatt lett vezető hír az amerikai médiában, hanem azért, mert egy nem amerikai vállalat úgy nyert állami támogatást egy versenyen, hogy az ő terméke volt az egyedüli induló. A technológiai és környezetvédelmi blogok azt is kiemelik, hogy az égő ára eredetileg 60 dollár (13 ezer forint) volt, tehát ha valaki az összes izzót (tíz-tizenöt darabot) ki akarja cserélni a lakásában, 600-900 dolláros befektetésre van szüksége – azzal a kockázattal, hogy a technológia fejlődésével egy-két év múlva valószínűleg olcsóbb lenne a művelet. A holland cég 50 dollárra csökkentette az árat, és kétszáznyolcvan energiaszolgáltatóval szövetkezve további 15-25 dollár árengedményt biztosít.

A díjnyertes égőhöz tehát 25 dollárért (5600 forintért) is hozzá lehet majd jutni, viszont ez még mindig a négyszerese annak, amennyibe egy kompakt fénycső került. Ez utóbbi nem annyira takarékos, üzemideje jóval rövidebb, üvegből készül és van benne egy cseppnyi higany. Viszont a hagyományos 60-as izzóénál kétszer nagyobb fényerejű változatokat is lehet belőle kapni. Ha például a nappali bevilágításáról dönteni, nem mindegy, hogy három-négy EnduraLED kell hozzá teljes áron 34-45 ezer forintnyi dollárért, vagy elég egy-két nagy teljesítményű kompakt fénycső öt-hatezerért.


2
Tovább
1234
»

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum