Egy észak-írországi börtön ad lehetőséget a bíbiceknek arra, hogy fennmaradjanak az észak-ír szigeteken. Ornitológusok döntöttek úgy néhány éve, hogy a szigorúan elzárt részekre költöztetik madarakat, hogy megvédjék őket a kipusztulástól. Régebben több ezer bíbic költött Észak-Írországban, azonban a földművelésben történt változások, valamint az egyre állandóbb emberi jelenlét nem kedvezett a madaraknak és számuk mára néhány százra csökkent.

Antrim megye legszigorúbb börtönében, a Maghaberry börtönben kaptak menedéket a bíbicek. Csaknem 30 költő pár él évek óta az őrzött területen, a populáció sikeresen gyarapodik. Azért a börtönre és annak elkerített területére esett a szakemberek választása, mert az intézmény lapos területen fekszik és a rövid fű között számos más növényfaj is megél, továbbá sok a rovar is, amellyel háborítatlanul táplálkozhatnak a fiókák. A bíbicek ugyanis a földön, nyitott részeken fészkelnek, így a ragadozók nagyon egyszerűen elpusztíthatják a fészekaljat.

Börtönmadár lett a bajba került bíbicből

A madarászok választása azért is esett erre a börtönre, mivel az itteni területet sohasem vetették be, nem füvesítették és nem is kezelték semmilyen vegyszerrel. A börtön körüli füves részeken nem igazán jár senki, így a madarakat semmi sem zavarhatja meg. A Maghaberry épületében több nagyon veszélyes rabot is őriznek, többek között az egykori IRA elfogott vezetőit is.

Forrás: greenfo.hu