Hogyan válhatnánk élő fává a halálunk után? Elkerülhető az, hogy ne kősírba vagy urnába kerüljenek a hamvaink? Hamvakból temetők helyett erdők? Van lehetőség a földi hamvaink környezetbarát átörökítésére?

Úgy tűnik, van. Egy barcelonai dizájnstúdió leányvállalata a Bios Urn cég egy igazán környezetbarát temetkezési megoldást kínál.

A biourna (Bios Bio Urna) egy biológiailag 100 százalékban lebomló anyagokból, kókuszhéjból, cellulózból készült urnát jelent. Az urna két tárolóegységből áll. Az alsó tárolóegységbe kerülnek az erősen savas kémhatású hamvak. A felső kapszulába, ahol a csírázáshoz szükséges körülmények adottak, egy fa magjait helyezik el, az elföldelés helyszínéről vett földbe ágyazva.

A csírázáshoz megfelelő körülmények között növekedő mag addigra ereszt megfelelő erősségű gyökereket ahhoz, hogy szervesen beépüljön környezetébe, mire a két tárolóegység közötti rész és maga az urna is elkezd lebomlani.

A már Magyarországon is elérhető biournához többféle fafaj – az aleppói fenyő, ginkgo, korai juhar, kocsányos tölgy, magas kőris és az európai bükk – magjaiból lehet választani. A környezetbarát urna ára megfizethető, a kivitelezése esztétikus, könnyen szállítható, és a használata is egyszerű. A magok kihajtási ideje 6-8 hét.

A 2013. évi novemberi temetkezési törvények alapján, a jogszabályban meghatározott feltételeknek megfelelve már van lehetőség arra, hogy a hamvakat ott szórjuk el, vagy ez esetben „ültethetjük el”, ahol azt az elhunyt szeretné.

Így a jelenlegi szabályozások és a biourna segítségével egy vélhetőleg sokak számára vonzó opció jelent meg a temetkezési piacon.