Az elmúlt hetekben lezajlott beszerző körutak, rohangálások, idegeskedések biztos nyomot hagytak rajtad, a fáradtság miatt a testtartásod is görnyedtebb lehet. Összeválogattam 5 egyszerű jógapózt, amelyektől újra kiegyenesedhetsz, és néhány jó mély lélegzettel az iskolakezdést kísérő stresszt és szorongást is sikeresen enyhítheted. Ha a kollégákat nem zavarja, a gyakorlatok idejére nyisd ki az ablakot legalább bukóra, hogy friss levegő áramolhasson be a helyiségbe.

Harcos póz

jóga irodai jóga iskolakezdés

Pinterest

Lábak csípőszélességben, lépj jól hátra, és ereszkedj le addig, amíg az elöl lévő láb combja párhuzamos a talajjal, térd a boka fölött van (tehát az alsó lábszár függőleges). A felemelt karok ne érjenek a fülhöz, a törzs legyen egyenes, ne homoríts. Maradj ebben a pózban 1 percig, lélegezz nyugodtan, egyenletesen, aztán válts a másik oldalra. Végezd el mindkét oldalra 3 alkalommal.

Felfelé néző kutyapóz

jóga irodai jóga iskolakezdés

Guavapass

Vállszélességben támaszkodj az íróasztalra, a lábaid legyenek kisterpeszben a stabilitáshoz. Mély belégzés közben lassan told fel magad enyhe homorítással a kutyapózba, majd kilégzés közben ereszkedj vissza vízszintesbe. Ezzel a klassz pózzal végignyújtod az egész testedet, miközben jól át is szellőzteted a tüdődet. Ismételd 5-ször, de ne erőltesd túl a homorítást!

Fordított imádság póz

via Gfycat

Oldja a vállad feszességét, amit a stressz is okozhat, ezzel segíti a lélegzést. Csökkenti a hátfájást, nyújtja az alkart, úgyhogy érdemes sokat gyakorolnod, még ha elsőre nem is sikerül tökéletesen. A pózt 25-30 másodpercig tartsd ki, közben nyugodtan lélegezz. Utána ismételd meg még 2-3 alkalommal.

Térdhajlítós kobra póz

jóga irodai jóga iskolakezdés

Yogajournal

Mérsékli a szorongást, a gerinc lazításával javítja a testtartást, növeli a vitálkapacitást ez a póz. Egyenes háttal ülve lélegezz be mélyen, majd kilégzés közben lassan húzd fel a térded. Maradj így pár pillanatra, majd engedd le a lábad, miközben mélyen belélegzel. Végezd el mindkét oldalra 4-4 alkalommal.

Galambpóz széken végezve

jóga irodai jóga iskolakezdés

Doyouyoga

A sok üléstől elmerevedett csípőt lazítja ez a póz, valamint nyújtja a gerinc alsó szakaszát, és javítja az egyensúlyérzéket. Ha görgős a széked, először is fékezd be, nehogy elmozduljon tekeredés közben. Egyik lábadat felteszed a másik térdedre, miközben belégzés közben lassan kifordulsz a felsőtesteddel. Csak addig csináld, ameddig jó érzés a nyújtás, ne erőltesd meg magad! Maradj ebben a pózban 5-10 mély lélegzetvétel idejéig, aztán válts a másik oldalra. 

Egészségedre!

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.