Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
09
jan/2017

Mancsápoló házi gyógyír kutyáknak, macskáknak

Az erős fagytól és a járda jégtelenítéséhez használt vegyi anyagoktól ki-repedezhet a kutya és a macska talpán a bőr. A repedés elsebesedhet, ez nemcsak hetekig tartó kellemetlenség, hanem fertőzés forrása is lehet. Bár az állatok általában nem kedvelik, ha matatjuk a mancsukat, a mostani extrém időjárás esetén ragadjuk magunkhoz a falkavezérséget, és na-ponta (akár többször is) kenjük be a talpukat az alábbi kencével, amit nettó 10 perc, bruttó 70 perc alatt összeállíthatunk.

természetes gyógymódok körömvirág krém természetes állatgyógyászat kutya macska fagyási sérülés

Hozzávalók:
3 evőkanál napraforgóolaj vagy olívaolaj vagy kókuszzsír, ami van otthon
1 evőkanál mandula- vagy avokádó- vagy búzacsíraolaj, illetve köröm-virágolaj (ha van)
2 evőkanál szárított körömvirágszirom (ha nincs kész körömvirágolajunk)
2 kiskanál méhviasz
2 kapszula E-vitamin
1 csepp rozmaring illóolaj (opciós)

A hozzávalók beszerezhetők patikából, illatszerboltból, netről. 

A 100 ml-es mandula-, avokádó- és búzacsíraolaj 1400-1500 Ft, de sokáig elég, és saját használatra, téli testápolóhoz keverve is elhasználhatjuk. Ezek az olajok bőrápoló, sebgyógyító hatásúak. Ha nincs kéznél egyik sem, használjunk 1 evőkanállal több napraforgó-, olívaolajat vagy kókuszzsírt.

Körömvirágolajat lehet kapni készen (50 ml 1000-1300 Ft), ebben az esetben a hordozóolaj általában napraforgó. De magunk is készíthetünk házilag kétféle módon: ha hidegen, akkor egy marék szárított köröm-virágsziromra öntsünk annyi jó minőségű, hidegen sajtolt étolajat, amennyi ellepi (120-150 ml), és három hétig érleljük száraz, hűvös helyen. Naponta fel kell rázni, és ellenőrizni, nehogy megpenészedjen. (Ezért is kell szárított szirmot használni.) 
A melegen készített körömvirágolaj úgy készül, hogy a vízfürdő felett melegített napraforgó- vagy kukorica-étolajban egy órán át kíméletesen főzzük a szirmokat, majd a keveréket leszűrjük, és az olajat kihűlés után használjuk krémekhez. A körömvirágnak gyulladáscsökkentő, hámosító hatása van. A szirmokból tea is főzhető, ez fekélyre belsőleg is jó. 

A fehér színű méhviasz granulátumból a fotón látható doboz a 100 gram-mos kiszerelés, kb. 1000 Ft az ára, szintén sokáig elég, hűtőben eltartható.

Az E-vitamin gyártótól függően lehet 60 kapszula 2000 Ft vagy 100 kapszula 1700 Ft, a mancsápoló gyógyírban tartósítószerként funkcionál. Bőrápoló tulajdonsága mellett immumerősítő, a következő két hónapban el fog fogyni a családban. Lehet folyékony kiszerelésben is kapni, nemcsak kapszulában.

A rozmaring illóolaj 15 ml 1000 Ft, illetve patikában rendelésre lehet kapni 100 ml-es kiszerelésben is, amúgy nagyon jó ízületi- vagy izomfájdalomra bedörzsölőnek (a gazdának). Itt az a szerepe, hogy mivel kicsit kelle-metlen szagú, megakadályozza, hogy az állat lenyalogassa a gyógyírt a mancsáról.

természetes gyógymódok körömvirág krém természetes állatgyógyászat kutya macska fagyási sérülés


A mancsápoló házi gyógyír elkészítése:
1. Ha nincs kész körömvirágolajunk, akkor vízfürdő fölött (kislángon) főzzük a körömvirágszirmot egy órán át az olajban. Ez volt 1 óra a bruttó elké-szítési időből, most jön a nettó 10 perc.
2. Ha ez megvan, kapcsoljuk le a  lángot, és gyorsan szűrjük le.
3. Adjuk hozzá a a méhviasz-granulátumot, és kevergessük, amíg felol-dódik. (Korábban is hozzá lehet adni a méhviaszt, csak akkor macerásabb elmosogatni a szűrőt.)
4. Ha már félig kihűlt a kence, keverjük hozzá a mandula- vagy avokádó- vagy búzacsíraolajat. Azért ekkor, hogy megőrizzük a hidegen sajtolt olajok értékes tápanyagait.

természetes gyógymódok körömvirág krém természetes állatgyógyászat kutya macska fagyási sérülés

5. Az E-vitamin kapszulákat lékeljük meg, és a tartalmukat az 1 csepp rozmaringolajjal együtt keverjük hozzá a mancsápolóhoz, még mielőtt az megdermedne.
6. A zsír állagúvá dermedt gyógyírt tegyük zárható dobozba, és ha nincs benne E-vitamin, akkor tartsuk a hűtőben.

Figyelem! Bár a humángyógyászatban bőrápolóként levendulaolajat és kamillát, illetve fertőtlenítőnek teafaolajat használunk, ezeket állatok számára készült termékekhez tilos hozzáadni, mert számukra mindegyik mérgező, hányást, a májszövet károsodását idézhetik elő.
Zsiradéknak kakaóvajat se használjunk, ugyanazért, amiért a felelős gazda nem ad a házi kedvenceknek csokoládét: az abban lévő teobromin nevű alkaloid vegyület szívritmuszavart, veseelégtelenséget, a vérkeringés összeomlását okozhatja.

Ezzel szemben a körömvirág és a rozmaring nem mérgező sem a kutyák, sem a macskák számára az egyik legnagyobb állatvédő szervezet, az ASPCA természetgyógyászati kislexikonja szerint.

természetes gyógymódok körömvirág krém természetes állatgyógyászat kutya macska fagyási sérülés

Ezt kapjuk cserébe...


0
Tovább
25
dec/2016

Mindent gyógyító házi gyömbérszirup

Emésztési problémák, émelygés, váratlan meghűlés, köhögés, hidegrázás, utazási betegség? Ha az ünnepek idején előjönnek ezek a problémák, a legjobb megoldás a félóra alatt elkészíthető gyömbérszirup lehet. Könnyen összedobható a karácsonyi mézeskalácshoz vásárolt hozzávalók maradé-kából, így semmi nem megy veszendőbe. A hűtőben akár 3 hónapig eláll, de úgyis elfogy addig.

természetes gyógymód méz gyömbér fahéj zöld tea hagyományos gyógyászat

A gyömbér évezredek óta használatos a távol-keleti hagyományos gyógyászatban, ezerféle gyógyító hatást tulajdonítanak neki, amelyek közül sokat a modern orvostudomány is igazolt. Bioaktív hatóanyagai baktérium- és gombaölő hatásúak, csökkentik a vérnyomás és a vércukor szintjét, enyhítik a szervezetben lévő (közte az ízületi) gyulladásokat, a menstruációs fájdalmat és a hányingert. A gyömbér torokgyulladás, megfázás és eldugult orr ellen is kiváló.

A fahéj serkenti az emésztést és az étvágyat, csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet, szabályozza a gyomorsavtermelést, emellett a keleti gyógyászatban vágykeltő hatásúnak tartják.

A zöld tea antioxidáns hatású, serkenti az anyagcserét, enyhe vízhajtó hatású, csökkenti az allergiás és stresszes panaszokat.

A méz ősidők óta használatos gyógytermék, ásványi és nyomelemekben gazdag, többféle B-vitamint tartalmaz, amely kedvező az idegrendszerre. Baktériumölő hatású, fájdalomcsillapító, köptető, tisztítja a vért, csökkenti a vérnyomást, enyhíti a stresszt.

A házi gyömbérszirup összetevői:
1 egység reszelt gyömbér
1 egység méz
2 egység zöld tea
3 rúd fahéj

természetes gyógymód méz gyömbér fahéj zöld tea hagyományos gyógyászat

A hozzávalókat egy lábasban felforraljuk és kis lángon maximum 15 percig rotyogtatjuk. Ha kicsit lehűlt, átszűrjük, a maradék gyömbérrostokat is kinyomkodjuk. (Ezt enyhe gyömbértea készítéséhez felhasználhatjuk, egy kiskanálnyit forrázzunk le 2 dl vízzel. A teát étkezések között, üres gyomorra ajánlott fogyasztani.)

természetes gyógymód méz gyömbér fahéj zöld tea hagyományos gyógyászat

A kész levet sziruppá sűrítjük 1-2 evőkanál kukorica- vagy burgo-nyakeményítő hozzáadásával. A keményítőt érdemes külön összekeverni egy kis lével, hogy ne csomósodjön össze.

természetes gyógymód méz gyömbér fahéj zöld tea hagyományos gyógyászat

A házi gyömbérszirupot hűtőben kell tartani. Alkalmanként 1 kiskanállal magában, vagy ha túl erős ízűnek érezzük, langyos vízhez, teához keverve fogyasztható. 

Figyelem! A házi gyömbérszirup összetevői befolyásolják a vérhígító-, diabétesz- és szívgyógyszerek hatását, illetve gyomorfekély esetén sem ajánlottak.


0
Tovább
12
»

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum