Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
25
jan/2021

még 5 tipp falpenész ellen

Ha tél közepén is szénanátha-szerű panaszoktól szenvedsz, húzd el az ablak mellett álló szekrényt! Nálunk kiderült, hogy óriási kiterjedésű penészfolt van mögötte.

penész falpenész allergia lakásfelújítás egészség

Írtam már a penész elleni védekezésről korábban is, a múltkor ajánlott szerekhez képest most olyan módszereket kerestem, amelyek szagtalanok. Az alábbi szerek általában gombaölő hatásúak, de nem feltétlenül próbálták őket a falon vagy bútorokon megjelenő penész ellen. Úgyhogy egyhónapos kísérletbe kezdtem, amelynek eredménye az alábbi fotó. Látszik, hogy a mintákban egy hónap elteltével nem jelent meg újra a penész. 

penész falpenész allergia lakásfelújítás egészség

1. Citromsav
A citromsav az élelmiszeriparban is széles körben használt tartósítószer, márpedig a tartósítás ugyebár azt jelenti, hogy nem engedi, hogy a romlást okozó mikrobák elszaporodjanak a kezelt élelmiszerben. Na ebből gondoltam (szabad asszociációval), hogy akkor megpróbálom falpenész ellen. A kísérlethez kb. 2 gramm citromsavport oldottam fel kb. 10 ml vízhez, azaz ha jól számolom, 20 százalékos oldatot készítettem. Lehet, hogy ennél hígabb is megfelel. Az oldatba mártott vattapálcikával áttöröltem a kijelölt területen a falat, a citromsavas oldat azonnal leoldotta a penészt. Talán ennek van a leginkább világosító hatása (50 g 89 Ft).
2. Jód
Ehhez 5 db patikai jódtablettát (tablettánként 100 mkrogramm kálium jodid) összetörtem 10 ml vízben, kellett áztatni egy órát, hogy megpuhuljanak a tabletták. Kissé darabos oldat lett. A jódot a 19. század óta használják sebfertőtlenítésre, gombás bőr gyógyítására. Kiskertekben is használatos növényvédelemre. Falpenészre hatásosnak tűnik, de túl macerás előállítani és drága a jódtablettás oldat (100 db 990 Ft)
3. Szalicilsav
Egy növényvédelmi kutatásban olvastam, hogy szalicilsavas permettel megakadályozták a fuzárium gomba terjedését. Persze az teljesen másfajta gomba, de attól még próbáljuk ki a falpenészre is! Patikában Spiritus salicylatus néven kapható (50 g 530 Ft), 2 % szalicilsavas alkohol. (Amúgy ezt pattanás elleni ecsetelőnek és hámlasztó hatása miatt tyúkszemirtónak szokták használni.) A kijelölt falterületen enyhe elszíneződést okozott a szalicilsavas kezelés, és mivel a patikai oldat 96%-os alkohol, nyilvánvalóan az is hozzájárul a penészölő hatáshoz. 
4. Bórvíz 
Ezen a néven szokták ismerni a Solutio acidi borici 2% néven kapható bórsavas oldatot (200 ml 1400 Ft), amelyben a tisztított vízben a bórsav mellett benzalkónium-klorid is található, ez szintén fertőtlenítő hatású. Amúgy a bórvizet fabútorokon megjelenő penész ellen is lehet alkalmazni. A falpenészt szépen leoldotta.
5. Fertőtlenítő öblítő
A kétbetűs német illatszerbolt saját márkás terméke ez a színezék- és illatmentes öblítő (Hygiene Spüler/ Wäsche-desinfektion), amelyet babaruhák öblítéséhez ajánlanak, mert baktérium-, gomba- és vírusölő hatású. Én egyébként egy permetezős flakonba áttöltve az egész lakásban és a kocsiban is szoktam használni a kárpitos bútorokon, pláne, ahová (engedély nélkül) felugranak a kutyák. A függönyöket is felfrissíti, akárcsak a kabátok hónalját. Lényeg a lényeg, ha azt írják, hogy Pilze ellen is jó, ami németül a gomba, akkor nézzük meg a falon! Ennek a szernek ugyanis az a nagy előnye, hogy 1,5 liter 540 Ft. Mint a képen látható, eddig hatásos is.
Összegzés:
Általános lemosáshoz a citromsavas oldat vagy a fertőtlenítő öblítő a leggazdaságosabb. De nem tudom megmondani, hogy melyik kezelésnek milyen hosszú távú hatása lesz. Azt sem tudom, hogy ha most átfestenénk ezeket a kezelt felüleket valamilyen falfestékkel, akkor azzal kölcsönhatásba lép-e valamelyik szer. Nálunk nyárra az van betervezve, hogy tégláig leverjük a régi, párazáró vakolatot a szintén párazáró diszperzites festékkel együtt, és utána újravakoljuk a falat páraáteresztő vakolattal és azt páraáteresztő (lélegző) festékkel festjük. Hátha úgy.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
09
jún/2020

így távolítsd el a régi festéket a nyílászárókról

Annyit nézegetted az öreg ablakokat és ajtókat a karantén alatt, hogy belevágnál az újrafestésükbe? Mielőtt nekiugrasz a munkának, tegyél fel magadnak egy kérdést: vajon mikori lehet a régi festés? Mert ha 1978 előtti, akkor nagy valószínűséggel ólomtartalmú lehet (abban az évben tiltották be az ilyen festékek használatát). Nagyon nem mindegy, hogy milyen módszerrel távolítod el a régi festéket, mielőtt felkened az újat. Minden ólomvegyület mérgező, akár gáz, akár por, akár oldat formájában jut be a szervezetbe.

lakásfelújítás környezetvédelem

Pexels

A szakértők által ajánlott festékeltávolítási módszer elsőre lassúnak és macerásnak tűnhet, de az egészség mindennél fontosabb. Védőfelszerelésként viselj védőszemüveget, profi pormaszkot (ne házilag varrott textilmaszkot) és vastag gumikesztyűt, hosszú ujjú és szárú ruházatot, mosható cipőt. Nyári napokon bizony kellemetlenül meleg lehet a védőfelszerelés, ezért kora reggel vagy este foglalkozz a festékeltávolítással, és napközben a már kész felületeket festheted (értelemszerűen nem abban a szobában, ahol épp szeded le a festéket).

Kell továbbá egy HEPA-szűrős ipari porszívó, ilyet kölcsönözni érdemes. Szükséged lesz még építési PVC-fóliára és erős ragasztószalagra. A fóliával a padlót és a nyílászárókat borítod be, és a ragasztószalaggal rögzíted a fóliát.

lakásfelújítás környezetvédelem

FamilyHandyman

A festékeltávolítással érdemes szobánként, helyiségenként haladni. Ehhez ki kell pakolnod a szobából az összes textilt (szőnyegek, függönyök, párnák), és a szobában maradó bútorokat told a szoba közepére, és csomagold be fóliába. Utána borítsd be a padlót is fóliával, amit körben leragasztasz. A FamilyHandyman weboldal részletes leírása az ajtókra kétrégű fóliát ajánl, az egyik lapra hosszában nyílást vágsz, ezen lehet közlekedni ki és be anélkül, hogy a por átmenne a másik szobába. Ehhez viszont létfontosságú, hogy a cipődön porfogó zacskó legyen, vagy újságpapírból hajtogatott, egyszer használatos papucs, hogy ne vidd át a talpadon az esetleg mérgező ólmot. Esetleg fektess le egy fóliaszőnyeget a fürdőszobáig.

Festékeltávolítást ne végezz szeles napokon, és ne legyen huzat se abban a helyiségben, ahol dolgozol, hogy ne vigye át az esetleg ólomtartalmú port más szobákba.

lakásfelújítás környezetvédelem

FamilyHandyman

Legfontosabb eszközöd a vízzel teli szórófejes flakon, amellyel először benedvesíted a letisztítani kívánt felületet. Ezután egy tapétázókéssel és festékkaparóval szedd le a feltöredezett, hámló festéket. Utána a nedves festékforgácsot seperd be egy műanyag zacskóba, ez lesz a veszélyes hulladéktárolód. Ezután ismét permetezd be vízzel a felületet, és következhet a csiszolószivacsos smirglizés. Nem kell fatisztára lecsiszolni a felületet, csak a felpattogzott részeket. Ezután a porszívóval tisztítsd meg a felületeket, különösen a sarkokban.

Ha vegyi anyaggal akarod leszedni a festék nagyját, azután is érdemes vizesen átcsiszolni a felületet, mert maradhatnak ólomtartalmú festékdarabkák még. Semmi esetre se használj festék hőlégfúvót, ha attól tartasz, hogy ólomtartalmú lehet a festék, mert a képződő gőz mérgező hatású lehet!

A festék eltávolítása után jön a lemosás: egy általános tisztítószerrel fújd be a felületet, és négyrét hajtott vastag papírtörlővel középről kifelé és lefelé töröld át a felületet. Gyakran váltogasd a papírtörlőt, hogy a megtisztított felületre nehogy visszakend az ólomtartalmú festékmaradványokat. Ha textiltörlővel akarod végezni a lemosást, két vödröd legyen: egyikbe rázod bele a törlőkendőről a festékszemcséket, a másikban mosószeres vízben kiöblíted a rongyot. Legvégül tiszta vízbe mártott, kicsavart kendővel is töröld át a felületet. 

lakásfelújítás környezetvédelem

FamilyHandyman

A padlót borító fólia felszedése előtt permetezd be vízzel a fóliát, hogy megakadályozd az esetleg ólomtartalmú festékpor szállását. A sarkok felől hajtogasd a fóliát a szoba közepe felé, az összecsomagolt fóliát tedd egy műanyag szatyorba. Ezt ne dobd a szelektív műanyagos kukába, hanem lakossági hulladékudvarban add le megsemmisítésre. 

A fólia felszedése után alaposan porszívózz össze az ipari porszívóval, és moss fel a kétvödrös módszerrel. A munkaruhádat elkülönítve mosd ki. A szerszámokat is azonnal mosd el a napi munka után, ne hagyd rájuk száradni a festékmaradványokat.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
31
aug/2018

Transzformer bútorral elodázhatod a lakáscserét

Nem férsz el a konyhában, nem tudsz vendégeket fogadni a nappaliban, több hely kéne a gyerekszobában, ezer éve nem foglalkoztál a hobbiddal, mert nincs hol -- csak néhány panasz azok közül, amelyek aztán elvezetnek addig a gondolatig, hogy nagyobb lakásba kellene költözni. Mivel a jelenlegi ingatlanárak mellett ez kevéssé kivitelezhető, a meglévő lakást kéne felturbózni valamiképpen, hogy jobban kihasználhatóvá váljon. Erre valók a transzformer bútorok. Némelyiket egy ügyes asztalos (plusz ha kell, lakatos) is meg tudja csinálni, de ha a neten rákeresel, rendelhetőt is találsz, aminek ára még mindig töredéke a lakáscserének. 

KONYHA

Két szék, étkezőasztal és fiókos komód szimbiózisa

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

Surripui

Hasonló polcos kivitelben

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

TheOwnerBuilderNetwork

Az összehajtható székeket pedig az összehajtható asztal rejti, amelyet oda gurítasz, ahova akarsz, és plusz munkalapként is használhatod

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

SillyMonkeyBaby

GYEREKSZOBA

Nappal játéktartó polc és komód,

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

de a függőleges tengelye mentén elforgatva éjszakára lehajtható ággyá válik

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

Egy gyerek = 1 puff, átjöttek az osztálytársak = 5 puff (plusz 1 Goliath-asztal, lásd lentebb)

A Kali Duo nevű bútor nappal szekrénynek látszik

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

ResourceFurniture

éjszaka pedig két fekhelyet lehet lehajtani belőle

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

NAPPALI

Falitükörnek látszik, de lenyitva és leakasztva asztal

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

TheOwnerBuilderNetwork

Nappal kanapé, éjszaka franciaágy (a Murphy-ágynak nevezett lehajthatós ágyszerkezet nem olcsó, de rendkívül helytakarékos)

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

ExpandFurniture

Az Infusion Furniture kisasztala

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

étkezőasztallá nőheti ki magát

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

InfusionFurniture

Tárolós kisasztalnak látszik, de aztán kiderül, hogy laptoptartóként vagy tévévacsorához is alkalmas

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

GoDownSize

Az asztal néhány mozdulattal akkorára nyitható, hogy a karácsonyra érkező rokonságot is képes kiszolgálni. Bernard Vuarnesson formatermező többféle színben és méretben alkotta meg a Hexa sorozatot, érdemes rákeresni a neten

Fiókos kivitelben a gyerekszoba középpontja lesz

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

HEXA

A fent említett Goliath étkezőasztal mellé 12 személyt tudsz leültetni, 

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

és néhány mozdulattal összecsukható konzollá

Stílbútor-verzióban is létezik

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

GoDownSize

Tiszta vonalak, egyszerű formák: nemcsak a puffos kisasztal méltó a figyelemre, hanem a futonággyá alakítható kanapé is

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

GoDownSize

Kívülről gardróbszekrény, belülről varróműhely

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

HomeSchoolJewel

Kívülről nagymama szekrénye, belülről iroda

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

HomeSchoolJewel

Először munkaasztal,

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

átfordítva 

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

pedig ágy lesz a Workbed nevű transzformer bútor

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

Workbed

A Boxetti modern szekrénynek látszik, de minden eleme mást tud

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

és szintén többféle változatban elérhető

A Twofold polcos elem 

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

teteje lehajtható, 

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

épp elég egy laptopnak

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

TwoFold

Kisasztalból vendégágy is lehet

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

Rockler

És a kanapéból emeletes ágy

ELŐSZOBA

A fenti tükör változata az asztalnak lehajtható falikép, amely elég egy laptop számára, így az előszoba dolgozóvá alakítható

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

GoDownSize

Ennek másik verziójában tárolásra is van lehetőség

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

ExpandingFurniture

A fiókos kisszekrényből komplett iroda lesz a trükkösen kivehető székkel és felhajtható asztallappal

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

Homeoffice

Plusz munkafelületté változik a kihajtható fiókos sarokelem, így jobban lehet dolgozni

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

Foldingfurniture

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
26
jún/2018

3+1 haszna van, ha kékre fested a mennyezetet

A loggia, pergola vagy fedett terasz, azaz tornác mennyezetét az Egyesült Államok déli államaiban hagyományosan kékre festik. Úgy mondják, a szokás az afrikai rabszolgákkal érkezett a vidékre, és nemcsak ott dívik generációk óta, hanem másutt is egyre népszerűbb. Ennek több oka is van.

otthon természetes festék VOC lakásfelújítás

1. Darázsriasztó
Egyesek szerint a kék festék a színe miatt tartja távol a repülő rovarokat (sőt, állítólag a pókokat és madarakat is), mondván, a kék eget idézi, nem csábít megtelepedésre.

otthon természetes festék VOC lakásfelújítás

FhpcMan

A hagyományos kék mennyezeti festék azonban az összetételének köszönheti rovarriasztó hatását: a tejfestékben (ld. lentebb) lévő mész természetes rovarriasztó (és antibakteriális is). És mivel hajdanán egy-két évente újrafestették a felületeket, ezért a friss festékkel a hatás is megújult.

otthon természetes festék VOC lakásfelújítás

HibiscusHouse1

2. Fényadó
A halványkék egyrészt nyugtató hatású, tehát valósággal hívogat egy kis stresszoldó ücsörgésre. Másrészt a kék eget idézi, tehát alatta tovább érezzük világosban magunkat. Illetve van egy olyan elképzelés, hogy mivel a kék komplementer a narancsos napfénnyel, ezért állítólag több fényt tükröz a környezetébe, így a tornác mögötti szobába.  

otthon természetes festék VOC lakásfelújítás

EnergyWarden

3. Natúr
A régiek tejfestéket használtak a felületek festésére. A tejfestéket íróból és mészporból keverték, természetes pigmentekkel színezték, kékre például kiszárított és porrá tört indigónövénnyel.

otthon természetes festék VOC lakásfelújítás

BenjaminMoore

Mivel a tejfesték természetes erdetű, és nincsenek benne mesterséges oldószerek, amelyek veszélyes kipárolgást okoznak, ma reneszánszát éli: gyerekszobába is ezt ajánlják. (Erről itt írtam korábban: Ha új szaga van valaminek, tekintse figyelmeztetésnek!) Ráadásul a tejfestékkel könnyen és csíkmentesen lehet vele festeni falat és fát is, alapozni sem szükséges.

+1. Szelleműző
A babonás kreolok hittek abban, hogy a kék szín megtéveszti az élők és holtak világának határmezsgéjén megrekedt szellemeket, akik ártó szándékkal visszajárnak kísérteni. Ezek a szellemek a kék színű mennyezetet az égboltnak hiszik, és arra indulnak, nem pedig a házba. Egy másik monda szerint a szellemek félnek a víztől, tehát ezért nem mennek be a házba, ha kék a mennyezet, sőt az ajtók és a zsalugáterek is.

otthon természetes festék VOC lakásfelújítás

WindowGenie

A kreolok által kedvelt "Haint blue" szín HTML-kódja: #a4bfb4 (r 164, g 191, b 180), amolyan zöldes-ciános-szürkés-akvamarinos árnyalat, más néven periglaciális kék. 

otthon természetes festék VOC lakásfelújítás

Persze ahány ház, annyiféle ízlés, úgy mesélik, hogy a megfelelő árnyalat kikeverése máig olyan volumenű téma a déliek között, mint a nagyitól örökölt sütirecept. Lakberendezési szakértők azt ajánlják, hogy mindenki úgy válasszon halványkéket, hogy az passzoljon a háza többi színéhez. További szép kékek:

otthon természetes festék VOC lakásfelújítás
 

otthon természetes festék VOC lakásfelújítás

TheoSunsetBay

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
12
jún/2018

Előregyártott dobozotthonokkal enyhítenék a lakáspiaci válságot Kaliforniában

"Ha nem kezdünk új módon házakat építeni, akkor senkinek sem lesz lakása", ez a jelmondata Rick Holliday kaliforniai ingatlanfejlesztőnek, aki egy San Francisco melletti régi hajógyár hatalmas csarnokaiban házakat épít. Mármint házelemeket, amelyeket a leendő tulajdonos telkén csak össze kell rögzíteni. Azaz Kaliforniában most épp újra feltalálják az előregyártott modulokból Lego-módra összerakható panelházakat, csak ezek alapanyaga könnyűszerkezetű, szemben a vasbetonnal, olvasható a New York Times cikkében.

otthon könnyűszerkezetes építkezés előregyártott lakás Kalifornia moduláris építkezés

3DWarehouseSketchup

Az Egyesült Államokban óriási hiány van elérhető árú otthonokból, a lakásárak kétszer olyan gyorsan, évi több mint 5 százalékkal emelkednek, mint az infláció vagy a fizetések. Egy évtizeddel az ingatlanpiacon kirobbant válság után jelenleg a lakásépítési ráta a 2006-os mérték felét éri csak el. Új lakóingatlanokhoz nincs is elég építőmunkás: számuk 23 százalékkal kevesebb, mint 2006-ban, míg szakiparosokból (villanyszerelő, ács, vízvezetékszerelő) 17 százalékkal vannak kevesebben. 

Kaliforniában helyenként 30 százalékkal megugrottak az építkezési költségek, emiatt még a luxusprojektek is állnak. Olyan drága lett társasházat építeni, amit nem lehet visszanyerni az albérleti díjakból vagy lakásárakból. Ez a jelenség az olcsó és drága lakásokat egyaránt érinti. Kaliforniában még idén népszavazást tartanak arról, hogy egy 4 milliárd dolláros kötvénykibocsátással építsenek-e 5 ezer elérhető árú lakást.

otthon könnyűszerkezetes építkezés előregyártott lakás Kalifornia moduláris építkezés

Készülnek a könnyűszerkezetes modulok
Fotó: Christie Hemm Klok / NYT

Így aztán az ingatlanfejlesztők figyelme a kevésbé munkaigényes építési módok felé fordult, mint amilyen például a könyűszerkezetes előre gyártott modulház. Sőt, az ötlet elnyerte a Szilícium-völgyi befektetők érdeklődését is, akik például 1,1 milliárd dollár tőkét adtak az egyik új építőipari cégnek. Nem csoda: ha nincsenek megfizethető lakások, nem lesznek munkavállalók sem.

Nemcsak olcsó lakásokat építenének az új módszerrel, hanem szállodákat, egészségügyi szolgáltató és ipari létesítményeket, még gyorséttermeket is. Szükség is van friss ötletekre, mert az építőipar hatékonysági rátája 1945 óta nem nőtt, a McKinsey vállalatvezetési tanácsadó cég 2017-es számítása szerint: egy óra munkával egy átlagos építőipari munkás ugyanannyi feladatot teljesít ma, mint régen. Eközben a mezőgazdaság, az iparcikkgyártás vagy a kereskedelem hatékonysága 1500 százalékkal nőtt. Ráadásul a betonalapú építőipar a leginkább környezetszennyező iparágak egyike, elsősorban a cementgyártás miatt.

Az építőipari vállalkozóknak sokkal biztonságosabb lehet a moduláris építkezés. A hagyományos házépítésnél számos alvállalkozót kell bevonniuk, dominóként borulhat az egész projekt, ha valaki nem teljesít a megbeszélt feltételek szerint. A moduláris építkezésnél saját telephelyen saját dolgozókkal készülhetnek a szabványos elemek a futószalagon, amelyeket a célhelyszínen néhány nap alatt összeszerelnek: a vállalkozó tervezi és ellenőrzi az egész folyamatot.

Az is újdonság, hogy a munkásokat többféle feladatra kiképzik: egy villanyszerelő is tud gipszkartonozni és fordítva. Így a fent említett hajógyárból házgyárrá alakított Factory OS cégnél egy év alatt 2000 lakóegységet tudnak elkészíteni  fele annyiból, mint korábban. Ezeket a lakóegységeket 4 vagy 5 emeletes, egyenként 80-150 lakásos társasházakká szerelik össze.

otthon könnyűszerkezetes építkezés előregyártott lakás Kalifornia moduláris építkezés

Egy elkészült társasház a kaliforniai Berkeleyben
Fotó: Christie Hemm Klok / NYT

Ami az érem másik oldalát illeti: az építőmunkásoknak is fele annyi a jövedelmük, mintha egyéni alvállalkozók lennének, de egész évben van bejelentett és állandó munkahelyük, fizetik a társadalombiztosítást utánuk és 2 hét fizetett szabadságot is kapnak. Tehát éves szinten, és a biztonság miatt megéri elszegődni. Valamint fix helyen dolgoznak, normális munkakörülmények között. Sőt: az új típusú házgyárakban még a szakszervezetek is megjelenhetnek, úgyhogy az érdekképviselet is biztosítva van. Az egyik szakszervezet viszonzásul házgyárimunkás-képzést indított.

És hogy hol találnak az új lakásokhoz megfizethető telkeket? Hát például a régi golfpályákon. Egy új kimutatás szerint 2002 és 2016 között 30 millióról 20,9 millióra csökkent az Egyesült Államokban a rendszeresen golfozók száma. A mai fiatalokat ugyanis más sportok érdeklik. Így aztán egyre több golfpálya zár be -- csakhogy ezek általában igen jó környéken vannak, jól szituált lakóövezetek mentén, kellően kiépített közlekedéssel: ideálisak volnának lakóparkok építéséhez.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
31
aug/2017

A 2. legjobb trükk, hogy rákapasd a gyereket az olvasásra

Újrahasznosított és/vagy filléres hozzávalókból készíthetsz hangulatos olvasókuckót a gyereknek, amelyben elbújhat egy könyvvel. Fontos, hogy próbáld kicsit leválasztani a külvilágtól és annak rengeteg harsány ingerétől, illetve hogy legyen benne megfelelő világítás. Az alját borítsd jó sok párnával, babzsákkal vagy szivacslappal, hogy minél hívogatóbb, kényelmesebb legyen. És ha elszunyál a nagy olvasásban, az sem baj, mert legalább pihen (és nem a telefont nyomkodja). Ötletek minden árfekvésben!

Plafonról lógatott sátor jó sok puha párnával bélelve:

újrahasznosítás lakás

Apa csavarozta össze fából ezt a házikókeretet, anya tette a szivacsot és a párnákat alulra

újrahasznosítás lakás

Kitchen Fun with My 3 Sons

Minden maradékokból van, legyen színes és kényelmes, ennyi elég

újrahasznosítás lakás

Elfüggönyözhető sarok babzsákkal 

újrahasznosítás lakás

Becsukva szekrény, kinyitva olvasókuckó

újrahasznosítás lakás

Vízszintes tárolóelemen házilag készített szivacslap a kényelemért

újrahasznosítás lakás

BHG

Ha divatos a stílus, talán egy tizenéves is kegyeskedik használni :)

újrahasznosítás lakás

Gyerek paplanhuzatba két felnőtt nagypárna, és kész a fekhely

újrahasznosítás lakás

Nagymama talán hajlandó lesz ennyi párnát megvarrni

újrahasznosítás lakás

SpongeKids

A tévészekrény melletti kihasználatlan hely ideális olvasósaroknak, a könyvtartó polcok műanyag ereszcsatornából vannak

újrahasznosítás lakás

Tárolás + olvasás = Ikea Kallax elemre vágott furnérlap és süppedős subaszőnyeg 

újrahasznosítás lakás

Ikea Hackers

Ha látványos a falfestés, a puha és meleg padlószőnyeg pár párnával is megteszi

újrahasznosítás lakás

Hannah Damiani

A kis hercegnők is szeretnek olvasni

újrahasznosítás lakás

Thrifty & Chic

Ezt a lépcső alatti olvasósarkot az összes osztálytárs irigyelni fogja

újrahasznosítás lakás

Cushion Source

Olcsó tüllfüggöny és egy vidám babzsák

újrahasznosítás lakás

How Does She

A zuhanyfüggönytartó az olvasósarokban is jó szolgálatot tesz

újrahasznosítás lakás

Nem kis munka ez a deszkából ácsolt félsátor, de annál hívogatóbb

újrahasznosítás lakás

Home Depot

Igazi olvasófotel, alatta jobbra a linkre kattintva az elkészítése is látható

újrahasznosítás lakás

Little Things

Akinél nincs fűtőtest az ablak alatt, az alakítsa a helyet olvasókuckóvá

újrahasznosítás lakás

Trinimai

Újrahasznosított raklapból készül a kényelmes olvasósarok. 

újrahasznosítás lakás

Recyclart


Korábban már írtam a raklapból készíthető lakberendezési csodákról, ezt az összeállítást ide kattintva találod.

Ja, és hogy mi a legjobb trükk ahhoz, hogy rákapasd a gyereket az olvasásra? A számára megfelelő könyv, ami nem feltétlenül azonos azzal, amit a könyvesboltokban vagy a gyerekes weboldalakon reklámoznak. Nem minden gyerek pörög ezres fordulatszámon, nekik jobbak a lassabb tempójú, nem ijesztő tartalmú olvasnivalók. Nálunk nyáron sok délután előkerültek a már szó szerint rongyosra olvasott régi Delfin- és Pöttyös-könyvek, de az Európa Könyvkiadó kengurus Vidám könyvek sorozata is. 


0
Tovább
28
jún/2017

Hűt, árnyékol és fillérekből kész az öko klímaspaletta

Tedd a szád elég a tenyeredet, és a szokásos módon, kerekített szájjal lehelj rá: melegnek érzed a levegőt a bőrödön. Utána ajkaidat csücsörítve fújj a tenyeredre – most már hűvös a légáramlat, ugye? Ez az egyszerű fizikai jelenség volt az ihletője Ashis Paul bangladesi feltalálónak, amikor megalkotta a háztartási hulladékból is elkészíthető, áram nélkül is működő levegőhűtő panelt, az Eco Coolert.

légkondicionálás lakáshűtés áram nélkül ventilátor PET-palack újrahasznosítás energiatakarékosság kánikula városi életmód

KÉP

Kell hozzá egy erősebb karton-, műanyag- vagy vékony MDF-lap, amelybe megfelelő távolságokra lyukakat fúrunk, hogy a félbevágott ásványvizes vagy kóláspalackokat bele tudjunk csavarni. A kupakok végét levágjuk, de a csavaros menetet meghagyjuk, hogy a lyukon átdugott palacknyakra rátekerhessük és így rögzíthessük a palackot. 

légkondicionálás lakáshűtés áram nélkül ventilátor PET-palack újrahasznosítás energiatakarékosság kánikula városi életmód

Ezután ezt a panelt az ablaknyílásba tesszük és kereszthuzatot csinálunk.

légkondicionálás lakáshűtés áram nélkül ventilátor PET-palack újrahasznosítás energiatakarékosság kánikula városi életmód

A szűkítőként működő PET-palackok nyakánál lehűl a beáramló levegő: a mérések szerint 30 Celsius-fokost legkevesebb 25 Celsius-fokra hűt. 

Elég csak az egyik ablaktábla helyén kialakítani a klímaspalettát, a másik oldalt befüggyönyözzük. Vagy lehet a kertre nyíló ajtóra egy vakkeretet szerelni, és zsanérokkal ahhoz csavarozni a szúnyoghálóval is kiegé-szíthető "hűtőajtót". Esztétikusabb a szerkezet, ha a palackokat lefestjük.

légkondicionálás lakáshűtés áram nélkül ventilátor PET-palack újrahasznosítás energiatakarékosság kánikula városi életmód

A módszerrel mini légkondivá alakíthatjuk a meglévő ventilátort is, igaz, ebben az esetben már áram kell a barkácsklíma működtetéséhez. 

A félbevágott PET-palackokat beragasztjuk egy akkora műanyag-korongba, amelynek átmérője egyezik a ventilátoréval. A korongot rögzítsük a lapátokat védő rácsra. A lapátok által áramoltatott levegő a palack nyakában lehűlve jut ki a szobába. Maximum egy óra alatt kész, és máris hűvösebbé teszi a környezetünket!


0
Tovább
28
márc/2014

Tavaszi lakásfelújítás minimális hulladékkal

Bármilyen felújítási munkáról legyen szó, óhatatlan, hogy építési hulladék keletkezzen. Nem elég, hogy a közterületen (a házunk előtti járdán) elhelyezett konténerhez az önkormányzattól kell fizetős engedélyt kérnünk, a konténer elszállítása Budapesten egyre drágább is, mert megteltek a városhoz közeli lerakóhelyek. Érdemes tehát minél szélesebb körben újrahasznosítani a bontott anyagokat, ehhez gyűjtöttünk pár jópofa tippet.

Bontott téglából készülhet:

Az udvar burkolata, de egy vizesedésre hajlamos pince aljzatát is kirakhatjuk vele kötőanyag nélkül is, remekül felszívja a nedvességet. 


A pihenősarok
burkolata 


Az ágyásszegély
, de vigyázzunk, a tégla hajlamos néhány év alatt belesüllyedni a talajba, tehát akkor újra kell rakni. 


Szellőző térelválasztó 


Szabadtéri kemence 


Fa- vagy vaskerítés tartóoszlopa 


Kerti grillsütő 


Mobil tűzrakóhely (na jó, kell a mobilitáshoz egy kis izomzat, de tényleg nincs rögzítve), alá kilenc darab kültéri beton járdalap 


Épített fűszerkert - ez esetben azért jó a téglafal, mert magába szívja a Nap hevét, és éjjel is melegebb mikroklímát biztosít, ami fontos a mediterrán eredetű illóolajos fűszernövények számára 


Emelt ágyás
aljába szórjunk téglatörmeléket, hogy megakadályozzuk a víz pangását, ugyanezért finomra tört tégladarabkákból egy maráknyit szórjunk a szobanövények cserepének aljára, de lehet a téglazúzalékkal a kerti sétányt is felszórni, sőt, az őrölt téglaport télen síkosságmentesítésre használni. 


Ablakcsere esetén a fakeretes öreg ablakokat se dobjuk ki, mert készülhet belőlük:

Kerti üvegház palántáknak vagy érzékeny cserepes növényeknek (érdemes a linkre kattintani, számtalan mintát mutat) 


Mini növényházikó 


Déli fal mellé palántázóágyás, érdemes az oldalát feketére festeni, hogy még több napsugarat nyeljen el, aká pedig mehet egy-két öreg raklap a fagymentesítés érdekében 


Kerti pihenősarok vagy játszóház, utóbbi esetben megfontolandó az üveget vékony fóliával bevonni a balesetveszély megelőzése érdekében (a legolcsóbb öntapadós fólia a tankönyvek bevonására ajánlott 50 centi széles tekercses fólia, amely szupermarketekben is párszáz forintért kapható) 


Különleges asztallap 


Rusztikus fali fényképkeret 


Egy szintén "reciklált" hokedlivel megemelve vitrin (és igen, az egészet le lehet festeni, hogy egységesebb hatása legyen készen).


Természetesen az öreg ajtókat is újrahasznosíthatjuk:

Fali üzenőtáblaként, ha a kazettás részeket fekete táblafestékkel átkenjük 

Asztallapként is remek, csavarozzunk alá négy esztergált fa korlátoszlopot, és patinázzuk a festést 

Ágyfejként 


Paravánként
(öreg háromtagú garázsajtóból is készülhet) 


Álló tükörként vagy fésülködőasztalként 

- kerti szerszámok kis kamrájaként 


A leszerelt öreg bádogereszeket se dobjuk el, pláne, ha szeretjük az epret...

Magasított fakeretre szerelve emelt ágyást alakíthatunk ki belőlük, így mindenhol éri az eperpalántákat a napfény, garantáltan nem lesz földes a zamatos termény!

Lehet emeletesen is kialakítani:


Maradék csempéből vagy járólapból ízléses mozaikot állíthatunk össze.

Amennyiben a csempedarabok vagy formavilágban (pl. mind négyszögletű), vagy felületben (pl. mind matt), vagy színben (pl. mind kékes) hasonlóak, akkor nem lesz csiri-csáré a végeredmény.


A csempemozaik kerti asztalhoz ideális, de ügyeljünk arra, hogy fagyálló csemperagasztót és fugázót használjunk hozzá.


A központi fűtés kiépítése után maradt pár méter a tekercselt többrétegű műanyag vízcsőből? Daraboljuk félkörívekre, szúrjuk le őket fél méterenként a földbe, terítsünk rájuk egy UV-álló fóliát, és máris kész a mini melegház!

Ha van hasonló újrahasznosítási ötlete építési hulladékra, küldje el nekünk!

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
26
márc/2014

Ha új szaga van valaminek, tekintse figyelmeztetésnek!

Ha valaminek szaga van, akkor párolog, vagyis illékony molekulái a levegőbe kerülnek – és onnan belélegezve a tüdőnkbe. Lakásfelújítás közben különösen ki vagyunk téve ennek, ráadásul a párolgás annál gyorsabb, minél nagyobb felületen megy végbe. 

VOC – az angol betűszó jelentése Volatile Organic Compound, azaz illékony szerves vegyület. A VOC-ok nagy része ipari vagy közlekedési eredetű, másik jelentős forrásuk a szerves oldószerek párolgása. Beltéren a VOC-ok fejfájást, légzőszervi megbetegedést, torok- és szemirritációt, szédülést, kimerültséget okoznak, és csökkentik a koncentrálóképességet; hosszú távon a máj és az idegrendszer károsodását okozhatják. Az Európai Bizottság megbízásából végzett vizsgálatok szerint a VOC-ok koncentrációja az iskolákban és óvodákban helyenként a kültéri mérték duplája; a nemrég rákkeltőnek minősített formaldehidből és egyéb aldehidekből pedig olykor hét-nyolcszor nagyobb mennyiség volt bent, mint kint. A legtöbb VOC koncentrációja a hidegebb hónapokban magasabb, formaldehid viszont elsősorban a nyári hónapokban halmozódik fel.

A lakásban a mesterséges vegyi anyagok gyakorlatilag minden termékben megtalálhatók, felhasználják őket például a játékokban, elektromos cikkekben, ruhákban, szőnyegekben, bútorokban és a mosóporban is. Néhány vegyi anyagról tudjuk, hogy mérgező, de a többségükről csak igen kevés adattal rendelkezünk. 

(Fotó: HomeFamilyHeart)

Gyermeket váró szülőkre jellemző, hogy a baba születése előtt kifestik a szobát, új bútorokat, szőnyegeket vásárolnak. Pedig adott esetben ezzel többet árthatnak, mint használnak. A veszélyes kipárolgások elkerülése érdekében vagy hónapokkal korábban végezzék el a festést, vagy hagyják ki. A gyerekszobába való bútorokat, szőnyegeket és játékokat pedig érdemes volna használtan venniük, mert azokból már elillantak a veszélyes vegyületek.

Kerülni kéne a műgyantákat

A furnér, illetve a rétegelt lemez fából készül, ám a rétegeket műgyantával, szintetikus ragasztóval erősítik össze, ebben pedig rákkeltő formaldehid is lehet. A natúr faforgácslap hőpréselt lemezt szintén műgyanta tartja össze. A szekrényhátfalként, fiókfenéklapként használt farostlemez fahulladékból ragasztással készül, nagyon gyakran tartalmaz formaldehidet. Az MDF lapban a farosthoz 8–12 százaléknyi műgyantát adnak, majd hőpréseléssel nyomják a kívánt formára. Az MDF lapokból irodabútor, konyhabútor, asztallapok, szekrények, polcok és padok készülnek, olvasható Simon Gergely Belső tereink szennyezettsége című tanulmányában. 

A bútorokban sok műanyag kiegészítő is található. A PVC lágyítószerei, a ftalátok károsak az egészségre. Az uniós szabályozás (ökocímke) korlátozza egyes ftalátok használatát. Szintén sok fatermék tartalmaz faanyagvédő szereket, azaz biocidokat, sok esetben mérgező rovarirtó szereket. Ha több heti szellőztetés után még mindig oldószer szagot érzünk, jogunk van visszavinni a terméket az üzletbe. Aki műgyantamentes bútort szeretne, válasszon tömörfából készültet.

(Fotó: Dilmaghani)

A laminált padló formaldehides ragasztót tartalmazhat, a PVC padló nagy mennyiségben egészségkárosító ftalát lágyítószereket, a szintetikus lakkok illékony szénhidrogént, a szőnyegpadlók ragasztója VOC-okat, maga a szőnyeg és a bútorkárpit pedig a hormonrendszert károsító brómozott égésgátlókat. A szőnyegalátétekben, ha újrahasznosított alapanyagokból készülnek, akár évek óta betiltott égésgátló anyagok is lehetnek. Aki költ a természetes alapanyagból készült szőnyegekre, a tisztításukra is figyeljen oda: a vegyszeres tisztítás helyett próbálkozzon a hagyományos hideg vizes öblítéssel (nyáron slaggal a kertben).

Emberbarát felületek

Nagyon jó lenne, ha legalább a gyerekszobában tömörfa padló lenne, amit vagy oldószermentes, vizesbázisú lakkal, vagy természetes olajokkal kezelnek (akárcsak a tömörfa bútorokat). Ilyen például a len-, a gyanta- vagy a narancshéjolaj - nem olcsók, igaz, de természetes anyagok, és nem károsak az egészségünkre. A narancshéjolajat olyan lakásba is ajánlják, ahol dohányoznak, mert egy bizonyos mértékig képes semlegesíteni a füstszagot.

A lakásfelújítás fontos kelléke a falfesték. Vásárláskor ne az legyen a fő szempont, hogy melyik szárad a leggyorsabban, melyikből elég egy réteget felkenni, melyik vízálló, ezek ugyanis valószínűleg több kockázatos vegyi anyagot tartalmaznak. A különböző oldószerek, segédanyagok aztán hosszasan, akár hónapokig is párolognak a levegőbe

(Fotó: Scottsdale Paintings)

A diszperziós festékekbe a tartósítószerekkel kerülhet formaldehid. A gyártás során felhasznált káros anyagokról a címke is tájékoztat, de legjobb, ha az eladótól kikérjük a termék úgynevezett biztonsági adatlapját. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szerint évek óta probléma, hogy a festékek és lakkok címkéi az esetek felében nem felelnek meg az előírásoknak. 

Festékből létezik enyves alapú, kazeines (tejfehérje adalékkal), vega (növényi fehérjéből), meszes (plafonra ideális), továbbá vályoggal kevert. A kerámia festék VOC-kibocsátása 0,000 gramm literenként, kiválóan véd a penész ellen is. A festékben lisztszemcse méretű kerámiagyöngyök feszítik ki a pigmentet. A kerámia beltéri falfesték dörzsállóságának köszönhetően könnyebben tisztítható, továbbá – hőkamerás mérések alapján – hozzájárul a helyiségben az egyenletes hőeloszláshoz.


0
Tovább
31
jan/2013

2in1 konyhaszekrény és étkező panellakásba is

A német ALNO cég tervezőinek fejéből pattant ki az ötlet: mi lenne, ha fiókként kihúzható lapokból alakítanák ki az étkezőasztalt és a két széket? Elvégre ennél helytakarékosabb elgondolás aligha képzelhető. Az ülőlapok mélysége egyenlő a keskeny konyhapultéval, de az asztallap félbehajtható, azaz nagyjából 70 x 70 centiméteres méretre nyitható ki.

ALNO kihúzható étkező minikonyhába

Az egyébként klasszikus méretű nagykonyhákat (is) gyártó cég a formatervezési kunsztok iránt fogékony fiataloknak ajánlja a megoldást, de kis alapterületű konyhákban bárki számára remekül alkalmazható. A teherbírás érdekében azonban használat közben érdemes volna kihajtható lábakkal aládúcolni a lapokat.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


1
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum