Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
14
szept/2018

4 mód a Takarítási Világnap megünneplésére

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Környezetvédelmi Programja 1992-ben hirdette meg a Takarítási Világnapot azzal a céllal, hogy a kezdeményezéshez csatlakozók minden szeptember harmadik szombatján tisztítsák meg, tegyék rendbe környezetüket, életterüket. 

A nemes gondolat jegyében ma már több mint 80 országban 35 millióan látnak neki környezetük rendbe tételéhez – szemetet szednek, hulladékot szelektálnak, patakpartot takarítanak, fát ültetnek, gardróbot, garázst selejteznek és adományozzák feleslegüket jótékony célra, komposztálókört szerveznek és így tovább. Vagyis tevékenyen ünneplik a világnapot, mindenki a maga környezetében, helyben. Köszönjük nekik!

takarítás Takarítási Világnap ökotakarítás stressz otthon gyerek kutya

De ezen a napon el kellene gondolkodnunk azon is, hogy mivel takarítunk: a közismert, gyakran reklámozott tisztítószerek rendkívül veszélyes vegyületek, amelyeknek az a közös nevezője, hogy erős kémiai reakciókkal próbálják kiváltani a hagyományos (régi) tisztítószerekhez szükséges fizikai igényt, azaz a súrolást, a várakozási időt, a művelet ismétlését stb. 

A modern szerekkel azonban nemcsak az a baj, hogy irritálják a szemünket, allergiát okoznak, gyengítik az immunrendszerünket, felborítják a hormontermelésünket, marják a bőrünket, vagy belélegezve köhögőrohamot okoznak, hanem hogy rajtunk túl annak is ártanak, amit meg akarnánk tisztítani velük: a környezetünknek. Legtöbbjük ugyanis nem vagy csak nehezen bomlik le, hullanak tőle a rovarok és méhek, elpusztulnak a vízi élőlények, a növények. 

A Takarítási Világnap megünneplésére 4 módot ajánlok.

takarítás Takarítási Világnap ökotakarítás stressz otthon gyerek kutya

1. Ha természetjárás közben végzett hulladékgyűjtéssel, szemétszedéssel járulnál hozzá a világnap sikeréhez, a lakókörnyezeted internetes közösségi csoportjaiban vagy az önkormányzat weboldalán keress olyan helyi programot, amelyhez egy-két órára tudsz csatlakozni. Minden segítségre szükség van! Csinálhatod akár egy kocogással is egybekötve, ez a ma nagyon trendi plogging.

2. Ha egy kiadós otthoni takarítást tervezel a mai napra, válaszd a környezetbarát tisztítószereket, mint az ecet, só, citrom, szódabikarbóna, mosószóda, illetve az oxigénre és vízre lebomló hidrogén-peroxid.

takarítás Takarítási Világnap ökotakarítás stressz otthon gyerek kutya

FELMOSÁS: 
A járólapos felületeket ecetes vízzel mosd fel (4 liter langyos vízhez adj 0,5 deciliter 15 százalékos ecetet). Az ecet fertőtlenít és elveszi a szagokat. Lakkozott parkettát vagy laminált padlót hidrogén-peroxidos vízzel moss fel: ez tabletta formában kapható a patikában, kiváló fertőtlenítőszer (gyógyászati használatra is), de nem árt a fa vagy műanyag felületeknek. Langyos vízhez decinként 1 tablettát adj. 
ZSÍROLDÁS, SÚROLÁS:
Erre kiválóan alkalmas a mosószóda, a durva szemű só vagy homok, amelyek után ecetes vízzel öblítsd le a felületet.
FAFELÜLETEK ÁPOLÁSA:
1 liter forró vízhez adj 40 ml olívaolajat és 30 ml citromlevet, jól rázd össze, és töltsd permetezőflakonba a használathoz. Felmosáshoz is jó. A kifacsart citromhéjakat vékony cérnazokniba csomózva mehetnek a legközelebbi fehérmosás öblítővizébe.
SZAGTALANÍTÁS:
A szekrény tetejére tegyél asztali sóval vagy macskaalommal megtöltött tálcákat: mindkét anyag megköti a levegőből a párát és vele a nemkívánatos illatmolekulákat. A sót és a macskaalmot cseréld hetente.
ABLAKMOSÁS:
Először langyos vízzel mosd le a koszt az ablaktáblákról, aztán 1 rész ecet és 3 rész víz keverékével fújd be, majd töröld csillogóan szárazra.
KÁRPITTISZTÍTÁS:
Az ülőgarnitúra, ágymatrac vagy szőnyeg szagtalanítására kiváló a sütőpor vagy a kukoricakeményítő: szórdbe valamelyikkel alaposan a kárpitokat, egy kis kefével finoman oszlasd el a felületen, majd fél óra hatóidő után alaposan porszívózd ki. 

takarítás Takarítási Világnap ökotakarítás stressz otthon gyerek kutya

3. Ha olvasással mélyednél el az ökotakarítás praktikáiban, ajánlom korábbi posztjaimat:

Kukoricakeményítővel kárpitot is lehet tisztítani

Hogyan tüntessük el az állatszagot a lakásból?

Így lesz csodásan illatos a gardróbod

Nem baj, ha nem csinálsz rendet a kertben

Ökomosással tisztább lehet a büdös tornacucc is

Fertőtlenítő tisztító oldat mobilhoz, tablethez házilag

Terjed a svéd halállomtalanítás

Így tisztítsd meg az almát a növényvédőszer-maradéktól

Hatékonyan fertőtleníthetsz öko módon is

4. Elég jó szülő, elég tiszta lakás
Nem muszáj a Takarítás Világnapját takarítással ünnepelni, sőt. Hiszen lehet, hogy a takarítás napi szinten problémát okoz neked, és már éppen eleged van belőle. Ezen érdemes viszont elgondolkodnod.

Egyrészt lehet, hogy szimplán túl sok cuccod, holmid, ruhád, cipőd, bármid van. Ha a rendelkezésre álló helyre több van bezsúfolva a kelleténél, folyton a rendezésükkel és tisztántartásukkal leszel elfoglalva. Ez felemésztheti azokat a szabad energiáidat, amiket a szeretteidre kéne fordítanod. A megoldás: a cuccok felét el kell adni vagy ajándékozni.

Másrészt lehet, hogy ugyan nincs sok cuccod, de a lakás vagy a családtagok adottságai miatt mégis sokat takarítasz. Például fehér járólapot rakattál le az előszobában, mert az milyen szép, csak a gyerekeket nem vetted számításba, és azóta naponta legalább egyszer mosod fel az előszobát. Ugyanezt igényli a padlófűtés is (szuper dolog, csak az öntisztuló padlót nem találták még fel hozzá). Mérlegelned kell: tudsz-e valakitől, valahogyan segítséget kérni? Vagy át tudod-e szervezni a napirendet ahhoz, hogy beleférjen a takarítás?

Harmadrészt az is elképzelhető, hogy túl sokat követelsz magadtól. Biztos ismered az "elég jó anya (apa)" fogalmát, ami arra utal, hogy egy bizonyos szintű törődés, aggódás, igyekezet stb. felett már nem leszel jobb szülő, csak sokkal stresszesebb, ami visszaüt, s rontja a gyerekedhez és magadhoz fűződő viszonyodat.
Ugyanezt a lakásra is kivetítheted: egy bizonyos erőfeszítésnél többet nem érdemes a tisztántartására fordítani, mert így is "elég tiszta". Vágyakozhatsz azután, hogy olyan legyen a lakásod, mint amilyeneket a magazinokban látsz, csak azt is számításba kéne venned, hogy az a fotó pillanatfelvétel egy steril lakásról, amit előtte legalább egy tucat ember rendezett makulátlanra.
Szóval semmi köze ahhoz a valódi élethez, amelyben a gyerekek összemaszatolják a konyhaszekrényt, mert segíteni szeretnének a főzésben, vagy a kutya boldogan berohan a séta után, és bizony sáros lesz a szőnyeg a mancsától, vagy éppen látogatóba érkezett a vidéki nagymama, és a nappali emiatt kész csatatérré változott. Igen, a valódi élet ilyen: zűrös, rendetlen, koszos, ételszagú. Lehet, hogy egyszer majd rendezettebbé válnak a körülmények, de momentán nem olyanok. Na bumm. Úgyhogy Takarítás Világnapja ide vagy oda, ma csináld azt, amire a szíved/párod/gyereked igazán vágyik.

takarítás Takarítási Világnap ökotakarítás stressz otthon gyerek kutya

Hiver't-Klokner Zsuzsanna
 


0
Tovább
26
márc/2018

Egy natúrmandala lehet a legjobb projekt a tavaszi szünetre a gyerekeknek

Az alábbiakban olyan mandalákat mutatunk, amelyeket a természet alapanyagai ihlettek. Alkotóik (akik között magyar is van) egyhangúan vallják, hogy a mandalakészítés olyan spirituális munka, amely megtisztítja a lelket a napi stressz nyűgétől, és utat mutat a belső béke megtalálása felé. Nem kell hozzá más, mint néhány ágacska, színes termések, virágszirmok, tobozok, kavicsok, kagylóhéjak, és pár óra "analóg" idő. Remélhetőleg ezek a lenyűgöző fotók elegendő motivációt adnak ahhoz, hogy belevágj a mandalakészítésbe. Egy ilyen alkotás a húsvéti ünnepi asztal közepén is csodálatosan mutat! Érdemes alá tálcát vagy színes kartonlapból kivágott korongot tenni, hogy egyszerűbben kezelhető legyen. Az ünnep (és az álmélkodó vendégek kitessékelése) után pedig szét lehet szedni, és az elszáradt hozzávalókat frissre cserélve újat alkotni. Egy menő Instagram-projekt is összejöhet belőle!

Kathy Klein arizonai művész abból alkot, amit természetjárás közben talál. Mandaláit gyakran a helyszínen hagyja, hogy az arra járók véletlenszerűen megtalálják, és gyönyörködhessenek bennük.

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

Shona Wilson ausztrál szobrász ágacskákból, különféle termésekből, és akár hópihékre hasonlító horgolt csipkéből illeszti össze az ismétlődő motívumokat, amelyek számára kapcsolatot teremtenek kultúra és természet között, és közelebb viszik a világ megértéséhez. 

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

Matt W. Moore amerikai festőművész graffitisként kezdte a pályáját, aztán pár éve Utahban részt vett egy művésztáborban, ahol szó szerint kilépett a műteremből: a folyóparton gyűjtött kavicsokból, levelekből és apróra vágott fadarabokból mandalákat állított össze.

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

Louise Gale biztos jövedelmet, de ablaktalan New York-i céges irodát hagyott ott azért, hogy egy napfényes gibraltári műterembe költözzön. A brit születésű mixed media művész a szabadságot, a fényt és szépséget keresi munkája során. Virágmandaláiból most fog könyve megjelenni.

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

Kánya Tamás ötvös nevét sokan ismerik a Római-parton felállított kavicsszobrairól, a Kőkertről. A barangolásai során talált természetes hozzávalókból különleges színösszeállítású kompozíciókat készít Land Art Mandala néven.

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

Az alkotók további műveibe a weboldalukra (itt a szövegben a nevükre) kattintva lehet betekinteni.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
03
feb/2018

Kiderült, hány játékkal elégedett a gyerek

Egy új tudományos kutatásban arra voltak kíváncsiak, amit minden szülő szeretne tudni: hogy hány játékkal játszik jobban a gyerek. Az amerikai Toledo Egyetem kutatói 36 gyereket engedtek egyesével két alkalommal egy megfigyelőszobába, amelyben fél órát töltöttek a gyerekek. Egyik alkalommal 4 játék volt a szobában, másik alkalommal 16 játék. A kutatók kamerával figyelték a kicsiket, hogy dokumentálják a tevékenységüket.

játék gyerek környezetterhelés műanyag

ILLUSZTRÁCIÓ

A 18-30 hónap közötti életkorú gyerekek számára a kutatók négy kategóriába sorolható játékokat válogattak: volt köztük oktató jellegű (például formákat vagy számokat tanító), utánzó (foglalkozásra utaló), cselekvésre ösztönző (építhető, nyitható stb.) játékok, illetve kerékkel rendelkező, tologatható járművek.

A 4-játékos alkalommal minden kategóriából egy-egy játékot tettek a szobába, majd beengedték az adott gyereket. A 16-játékos alkalommal minden kategóriából 4-4 játék várta a gyereket. Ha az egyik játék nagyon tetszett a gyereknek, következő alkalommal nem került a válogatásba, nehogy az elfogultság félrevigye a vizsgálatot.

A kísérlet tanúsága szerint a gyerekek kevés játékkal tartalmasabban játszottak, mint sokkal. Minél kevesebb volt a játék, annál inkább nyújtottak minőségi időtöltést: a gyerekek elmélyültebben, hosszabban, többféle módon játszottak az adott játékkal. A 4-játékos alkalmak során a kicsik átlagosan 3 játékkal játszottak, a 16-játékos alkalmak során pedig átlagosan 8 játékkal. 

Kiderült, hogy a sok játék, a választék bősége éppenséggel zavaróan hatott a gyerekekre, gyorsabban elterelődött a figyelmük arról, amivel éppen játszottak, és indultak egy másik felé. Minél kevesebb játék volt s szobában, annál jobban fókuszáltak a gyerekek az adott játék minden tulajdonságának felfedezésére és minél kreatívabb kihasználására, azaz a minőségi játékra.

játék gyerek környezetterhelés műanyag

ILLUSZTRÁCIÓ

Az ilyen korú gyerekek összpontosító képessége nem túl fejlett, a környezeti tényezők túlságosan könnyen befolyásolhatják figyelmüket. Márpedig a kutatók szerint az a lényeg, hogy a gyerek minél hosszabban játsszon egy adott játékkal, mert így fejlődik a képzelőereje, amelynek hatása van az önkifejezésre és az érzelmi fejlődésre. Javul továbbá a koordinációja, a finommotoros mozgás összehangolása, így később könnyebben fog megtanulni írni. Ha a gyerek egy játékkal elmélyülten és fantáziadúsan játszhat, akkor azzal a szellemi képességei is fejlődnek, így az alkalmazkodás, az ok-okozat felismerése, a problémamegoldás és a tervek kivitelezése. 

Az Egyesült Államokban egy átlagos lakásban 139 játékot lehet összeszámolni, egy gyerek évente átlagosan 70 játékot kap. Európában az Egyesült Királyságban egy átlagos gyerek 238 játékkal rendelkezik, amiből 12-vel játszik rendszeresen.

A játékok többségének elpakolása jó hatással van a gyerekre. Időnként cserélgetni lehet az elpakolt és a használatban lévő játékokat, hogy ne veszítse el az érdeklődését a kicsi.

A megunt, kidobott játékok gyakran a szemétben végzik, ami növeli a nem újrahasznosítható hulladék mennyiségét. Az ilyen a hulladékégetőbe vagy hulladéklerakó telepre kerül. A játékok többsége műanyagból, tehát nem megújuló alapanyagból van. A világszerte forgalmazott játékok 75 százaléka Kínában készül, a több ezer kilométeres szállítás óriási környezetterhelést jelent. A játékok csomagolása azonnal kukába kerül, holott az előállításuk költséges. A modern játékok jelentős része elemmel működik, ami szintén nem környezetbarát.

Az eredeti tanulmány ide kattintva olvasható angol nyelven.

Ez is érdekelhet:

játék gyerek környezetterhelés műanyag

A tömbszappan sokkal zöldebb, mint a folyékony


0
Tovább
28
dec/2017

2018 a zöld szülők éve lesz!

A Pinterest képmegosztó weboldal közölte a náluk mostanában legtöbbet keresett kifejezések listáját, amely alapján trendelőrejelzést készítettek a 2018-as évre. A környezettudatos gyerekneveléssel kapcsolatos dolgok nagyon előkelő helyen szerepeltek minden témakörben. A következő trendek felfutására lehet számítani:

Klasszikus fajátékok
Úgy fest, a mai szülőkben egyre inkább tudatosul, milyen egészségügyi kockázata lehet az olcsó műanyagjátékoknak, például a belőlük kioldódó vegyületek miatt. A fajátékokra való keresés 173 százalékkal nőtt idén.

környezettudatosság gyereknevelés gyerek otthon

Légsütés
A gyerekek imádják a sült krumplit vagy csibefalatokat, és ezeket olaj nélkül is ropogósra meg lehet sütni egy forrólevegős sütőben: a szóra 1809 százalékkal többen kerestek rá, mint korábban.

környezettudatosság gyereknevelés gyerek otthon

Öko-babaruhák
Legyen szó textilpelenkáról vagy újrahasznosított, illetve különleges növényi (például bambusz) alapanyagokból készülő ruháról, egy mai szülő igyekszik megkímélni csemetéje bőrét a műszáltól. A Pinteresten 750 százalékkal ugrott meg az "öko ruházat" kulcsszavas keresés. A használt babaruha nemcsak azért jó, mert olcsó, hanem mert a sokszori mosás hatására már rég kioldódott belőle minden vegyi  anyag (például festékmaradék). A természetes anyagok iránti érdeklődés egy különleges formában is megnyilvánul: 444 százalékkal nőtt a gyapjúfonalból saját kezűleg is készíthető pompon szóra való keresés.

környezettudatosság gyereknevelés gyerek otthon

Zöldségek
Smooothie helyett a trendi szülő finom meleg krémlevest (+309%) ad a gyerekének, illetve cukorborsót (+273%), netán más növényi fehérjét, azaz babot, lencsét, csicseriborsót (+471%). Nő a vaj helyett kókuszzsírral és tojás helyett lenmaggal készült vegán desszertek iránti érdeklődés (+329%).

környezettudatosság gyereknevelés gyerek otthon

Leszedhető faldekor
Régebben a szülők elképesztő energiát beletettek a gyerekszoba kialakításába, mostanság viszont mintha szeretnék csekély átalakítással megoldani a feladatot. Valószínűleg erre utal, hogy a leszedhető, cserélhető faldekor matricák iránt 219 százalékkal nagyobb az érdeklődés, mint tavaly, illetve egyre többen (+85%) keresnek rá a "modern babaszoba" kifejezésekre, ami alatt ugyanezt a minimalista hozzállást érthetjük. A falfestés mellőzésére ajánluk korábbi írásunkat, ami arról szól, hogy ha új szaga van valaminek, azt figyelmeztetésnek kell tekinteni

környezettudatosság gyereknevelés gyerek otthon

Egészséges otthon
Nemcsak az étkezés és a lakberendezés számít manapság, hanem a beltéri levegő minősége is: a légtisztító növények (+270%) nagyot mennek 2018-ban. Mi már körbejártuk a témát, és kiderült, hogy a megfelelő növényektől nyugisabbak is leszünk.

környezettudatosság gyereknevelés gyerek otthon

Képek: Pinterest


0
Tovább
07
dec/2017

Még 34+6 szuper és vicces ötlet, ha alternatív karácsonyfára vágysz

Azt hittük, nem lehet felülmúlni tavalyi, Karácsonyfa fenyő nélkül: 57+3 ötlet mindenkinek című posztunkat. Ám az internet népének kreativitása kifogyhatatlan, így újabb remek tippeket mutatunk azoknak, akik szeretnék meghaladni a zöld fenyő+piros gömb kombót. Összeállításunk végén pedig beavatjuk a kedves olvasót 2017 legmenőbb és legmókásabb karácsonyfa-állítási trendjébe, ami garantáltan emlékezetes lesz a család és a vendégek számára is. Újrahasznosítható alapanyagokat elő, beizzítani a fúrót, megélezni az ollót, vidám karácsonyi készülődést kívánunk! 

Faágak, LED-füzér, fagolyók, némi ezüst angyalhaj, és kész is.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Tortapapírokból készült a behavazott fenyvest idéző asztaldísz.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Igazán rendhagyó karácsonyfa színes filcgömbökből nyúlbarátoknak.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Erős drótból hajlított szerpentinre van feltekerve a LED-füzér. Érdemes úgy csinálni, hogy maradjon néhány led a csúcsdíszhez.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Vegetariánus házigazdának brokkoli a karácsonyfája!

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Fadobozokból, leselejtezett fiókokból is összeállíthatsz egy karácsonyfa-imitációt, a hangulat a lényeg.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Fotóséknál mi más is lehetne a karácsonyfa?

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Grafikuséknál ez illik az asztalra.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Divattervezőnél ez.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Autószerelőnél meg ez.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Fonalgombolyagokból némi férceléssel egyedi fa állítható.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Apa megcsinálta fahulladékból a foglalkoztatós karácsonyfát, a kisfia meg eljátszik vele egész ünnep alatt.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Ezt meg anya (és nagyi) csinálta filcmaradékokból, bár a gombok felvarrásánál már kicsit fáradtak voltak.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Ennél minimalistább aligha lehet egy karácsonyfa.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Ha már úgyis energiatakarékos fényforrásokra cseréled a régi izzókat, egy kúpos formává összeragaszthatod őket, és megtömheted a kúp hasát fényfüzérrel.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Hanglemezekből összeállított karácsonyfa lemezjátszóval --végre itt az alkalom a régi kedvencek újrahallgatására!

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Hát mi másra lehetne felhasználni a zöld legókockákat, mint karácsonyfának?

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Borbarátok számára ajándékba is jó lesz ez az asztaldísz.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Ajándékcsomagoló szalagokból is fel lehet ragasztani párat egy kartonpapír kúpra.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Kivilágított kosztümös csontváz, lábánál diorámával -- hát mit ne mondjunk, elég sok pihentség kell ehhez a kompozícióhoz, de örökre beég a rokonság emlékezetébe.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Abszolút gyerekbiztos az alábbi színes műanyaglap karácsonyfa, amelyre tépőzárdarabok vannak felragasztva: a párjuk a korong alakúra vágott fotók hátuljára került. Jó kis foglalkoztató ez is!

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Asztaldísznek kiváló a könyvből készíthető fautánzat, pláne ha ezt a könyvet hozta valamelyik rokon tavaly karácsonykor.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Az idegesítő reklámújságok újrahasznosításához jó módszer, ha fenyőfa alakúra kivágott kartonpapírra felragasztjuk őket. Ünnep után mehet a szelektív gyűjtőbe!

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Zöld lufikból is készülhet a fa, de ne tüdővel akarj ennyit felfújni.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Becsomagolt papírdobozok, fényfüzér, pár dísz, és kész is a karácsonyfa.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Kartonpapírból így is kivághatod a fádat.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

A babzsák-karácsonyfát nyugodtan ölelgethetik a legkisebb családtagok, nem szúrja meg őket.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Még egy kartonpapíros karácsonyfa, ünnep után szétszedve macskakuckóként újrahasznosítható

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Aki szeret varrni, zöld filcből készíthet a kartonpiramisokra borítást.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Drótból hajlított csillagok, szögek, fél óra szabadidő kell csak ehhez.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Ez is elég egyszerű: egy háromszögletű zöld textildarab, egy szobasarok és néhány szög -- máris kész a minimalista karácsonyfa. Aki időmilliomos, zöld krepp papírcsíkokból is felragaszthatja, mint az eredeti alkotó.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Aki sok ajándékra számít, ne legyen szégyenlős, csináljon egyből polc alakú karácsonyfát.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Nagy munka megvarrni ennyi párnát, de milyen jó ötlet elajándékozni a rokonoknak, barátoknak emlékül. Ha valaki (mint e sorok írója) arra az ajándékra gyúr, hogy karácsony és újév között legalább egyetlen napot pizsamában tölthessen, biztos értékelni fogja.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Az újrahasznosítás csimborasszója az iratmegsemmisítővel összeaprított csíkokból felhalmozott, és madzaggal körbekötött karácsonyfa.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Na és a meglepetés: 2017 legdivatosabb trendje a fejjel lefelé lógó fenyőfa!

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Nem muszáj fenyőből lennie, lehet szép faágakat is összekötni hozzá. 

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Superman fél kézzel megtartja!

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Sokak szerint ez a meghökkentésen túl azért jó, mert kevesebb helyet foglal el a szobából, és állítólag szebben mutatnak rajta a díszek...

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Három egymás alá felfüggesztett koszorú is lehet az alternatív karácsonyfa alapja.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

És ha a fenti vicces ötletek dacára mégis ragaszkodsz a klasszikusokhoz, ezzel a trükkel frissítheted az összképet. A piros gömbök gránátalmák, a fehérek SK készített pomponok.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Békés, boldog karácsonyt mindenkinek!


0
Tovább
04
dec/2017

Kékfénydiétával jobban alszik az egész család

Ébredéstől elalvásig fény vesz körül bennünket, ám nagyon nem mindegy, hogy milyen és mennyi. A jól megválasztott világítás fokozza teljesítőképességünket, energikusságunkat és javítja alvásminőségünket. Ám a műszaki eszközökből és egyes lámpákból áradó kékes fény megzavarja szervezetünk belső óráját, ami komoly egészségügyi problémákat okozhat. Egy friss tudományos kutatásban egészséges 20-29 éves személyek vettek részt, akik 21 és 23 óra között számítógép (bekapcsolt) monitorát kellett nézniük.

LED-világítás kék LED otthon gyerek egészség világítás

KÉP

A Haifa Egyetemen történt tesztelés során figyelték az alvásminőségüket, és kiderült, hogy 
1. rövidült az alvásidejük,
2. csökkent a melatonintermelésük,
3. sokkal gyakrabban ébredtek fel éjszaka,
4. magasabb volt a testhőmérsékletük a kontrollcsoporthoz képest.

Nem kell magyarázni, hogy miért probléma az alvásidő rövidülése. Ami a melatonint illeti, ezt a hormon irányítja az alvásciklusokat. A 450-500 nanométer hullámhosszú kék fény más hullámhosszú (színű) fénysugarakhoz képest több mint kétszer hosszabb időre zavarja meg a melatonintermelésünket, és hasonló mértékben megzavarja testünk 24 órás belső óráját, a cirkadián ritmust: 3 óra elteltével vált 1,5 óra helyett.

Ettől viszont borulhat a szív- és érrendszer, az anyagcsere, az immunrendszer, a kedélyállapot és a szellemi funkciók működése. Magas vérnyomás vagy cukorbetegség alakulhat ki. A belső óra olyan fontossággal bír, hogy éppen ennek kutatásáért adták idén az orvosi Nobel-díjat

LED-világítás kék LED otthon gyerek egészség világítás

KÉP

Erős kék fény nézése után éjszaka átlag 7,6 alkalommal ébredtek fel a tesztalanyok, míg más színű fény után átlag 4,5 alkalommal. Az is nagyon érdekes eredménye a vizsgálatnak, hogy kiderült, a kék fény miatt elalvás után nem mérséklődött a tesztalanyok testhőmérséklete, hanem a nappali szinten maradt. Ez jól mutatja a kék fény hatását az emberi szervezetre. Pedig nagyon fontos a testhőmérséklet csökkenése, ez a belépő az elalváshoz. Nem csoda, ha a kék fénnyel megvilágított alanyok másnap fáradtabbnak és ingerültebbnek érezték magukat.

A gyerekekre különösen veszélyes a kék fény, mivel 10 éves korukig a szemlencséjük és szaruhártyájuk nincs teljesen kifejlődve, több fényt enged át a felnőttekéhez képest. Akár egy kék színű szobai őrfénynek is lehet olyan hatása, hogy a gyerek nehezebben alszik el, és alvás közben kevesebb REM (álom) fázis jelentkezik, ami miatt reggel fáradtan, nyűgösen ébred, pedig 8-9 órát csukva volt a szeme.

LED-világítás kék LED otthon gyerek egészség világítás

A kutatók összehasonlították a kék és a hosszabb hullámhosszú vörös fény hatását, és megállapították, hogy a vörös fény nem okoz ilyen eltéréseket a szervezet működésében. Ennek valószínűleg a természetes fényekhez lehet köze: az evolúció során ahhoz szoktunk hozzá, hogy este vöröses-narancsos naplementében van részünk, míg a hajnali derengés kékes színű. Tehát az esti vörös fényt nem észleljük zavaró hatásként.

LED-világítás kék LED otthon gyerek egészség világítás

A kék fény ugyanakkor rendkívül hasznos is lehet. Egy korábbi kutatásban kamionokba szereltek be kék LED fényforrásokat, amelyek sötétben a sofőr szemébe világítottak. Ennek köszönhetően ezek a kísérleti személyek arról számoltak be, hogy nem éreztek álmosságot vezetés közben.

A napközbeni kék megvilágítás csökkenti az aluszékonyságot, gyorsítja a reakcióidőt, javítja az éberséget és meghosszabbítja azt az időt, ameddig képesek vagyunk összpontosítani egy feladatra. Sőt: egy másik kutatás szerint annak, aki reggelente 30 percet tölt erős kék fénnyel megvilágítva, a gyorsabb reakcióidő mellett az emlékezőképessége is javulni fog.  

Tippek, ha jobban szeretnél aludni:

Csökkentsd a hálószoba hőmérsékletét 18-19 Celsius-fokra.

Érdemes kipróbálni a karotin és a magnézium táplálékkiegészítőket. Előbbi vegyület erősíti a szem természetes kék fény szűrő képességét, utóbbi  pedig szabályozza a szívritmust és az idegrendszer működését, enyhíti a stresszt, továbbá több mint 300 enzim működéséhez szükséges, amelyek a sejtek energiatermelő folyamataiban vesznek részt.

Napközben (például ebédidőben) legalább 10-15 percet tölts kint a szabadban, hogy a természetes megvilágítás jó hatást gyakorolhasson a szervezetedre.

LED-világítás kék LED otthon gyerek egészség világítás

KÉP

Csináltathatsz olyan olvasószemüveget, amelynek lencséjére kékfényblokkoló réteg is kerül, ezzel nyugodtan monitorozhatsz vagy tévézhetsz este is.

A számítógépre töltsd le az F.lux ingyenes szoftvert, amely a tartózkodási hely és az idő függvényében automatikusan állítja a számítógép monitorának színét: este kicsit rózsaszínesebbé válik a kibocsátott fénye.

A fenti kutatás szerint a szemedet érő kék fény mennyisége számít: minél közelebb van a fényt kibocsátó eszköz az archoz, annál inkább megzavarhatja szervezeted működését. Tehát a méterekre lévő tévé sokkal kevésbé kockázatos ebből a szempontból, mint az archoz közel tartott telefon.

Az elalvás előtti órában az interaktív monitoros tevékenységeket (közösségi oldalak böngészése, videójátékozás) érdemes elhagyni a zavartalan pihenés érdekében.

Leghatékonyabb megoldás, ha meleg fehér fényű lámpákat használsz otthon, különösen azokban a helyiségekben, ahol sokat vagy este: fürdőszoba, hálószoba. A modern LED-fényforrások tervezésekor ma már nemcsak az energiatakarékosság, hanem az egészségmegőrzés is elvárás, tehát a jó minőségű fényforrások minimalizálják a kék fény kibocsátást. 


0
Tovább
10
nov/2017

A szülőkön bukhat meg a barkácsolós játszótér

Akármilyen hiperszuper egy játszótér, akkor is csak olyan hely, amit felnőttek terveztek gyerekeknek, és ezek a felnőttek hiszik, hogy a gyerekek jól érzik ott magukat. A gyerekek viszont már csak olyanok, hogy jobban érzik magukat egy olyan játszótéren, ahol nem kell illedelmesen viselkedni, a felnőttek által megszabott módon játszani, hanem azt csinálhatnak, amit csak akarnak.

Noha az uniós szabvány rendkívül alaposan szabályozza a játszóterek tervezését, Európában van pár hely, ahol afféle barkácsolós, tulajdonképpen építési és háztartási hulladékokból készült a játszótér. Amerikában is létesítettek ilyen játszóteret. Sajnos, nemcsak a jogszabályok lehetetlenítik el a működésüket.

újrahasznosítás gyerek játszótér raklap hulladék

KÉP

A barkácsolós játszótér ránézésre inkább hasonlít lakossági hulladékudvarhoz, mint játszótérhez: deszkák, lécek, farönkök, autógumik, kerekek, téglarakások, műanyagládák, raklapok, kötelek mindenütt. A központi bódéban szerszámokat lehet kérni, amelyekkel a gyerekek kalapálhatnak, fúrhatnak, faraghatnak, fűrészelhetnek, csavarozhatnak. És igen, olykor ráütnek az ujjukra, elvágják a kezüket, leesnek a maguk tervezte építményekről, koszosak lesznek, elszakítják a ruhájukat. Ez viszont általában csak utólag derül ki a szülők számára, ugyanis a barkácsolós játszótér működésének egyik lényeges eleme, hogy a szülő lehetőleg ne menjen be a játszótérre. Van viszont szakképzett személyzet, ők folyamatosan, de nem tolakodóan felügyelik a gyerekek tevékenységét.

újrahasznosítás gyerek játszótér raklap hulladék

KÉP

"Nálunk tanulják meg a gyerekek, mi teszi az embert", mondta Jim Clancey, a dél-londoni Triangle Adventure Playground vezetője, valószínűleg arra utalva, hogy az evolúció során a szerszámkészítés és -használat (is) emelte ki őseinket a többi előemberféle közül. A Triangle-be olyan 6-16 év közötti londoni gyerekek járnak, akik toronyházakban, lakótelepeken élnek, és iskola után két program közül választhatnának: az utcán lófrálnak vagy valamelyik havernál videojátékoznak.

újrahasznosítás gyerek játszótér raklap hulladék

P

"Inkább egy törött csont, mint egy törött lélek", mondta Lady Marjory Allen brit tájépítész és gyermekjogi aktivista, aki a 2. világháború után látogatott Dániába, és lenyűgözte a Koppenhága egyik kerületében, Emdrupban látott "kalandjátszótér".

újrahasznosítás gyerek játszótér raklap hulladék

KÉP

Az 1943-ban Carl Theodor Sørensen dán tájépítész által megálmodott játszótéren az ilyen-olyan hulladékok között szabadon játszhattak a gyerekek, fára mászhattak, akár tüzet is gyújthattak – csupa olyan izgalom, amiben egy városi gyereknek már akkor sem igen lehetett része (hát még ma!). Lady Allen úgy tért haza, hogy meg kell honosítani a dán hulladékjátszótér, azaz skrammellegepladsen koncepcióját másutt is.  

A szabadban és szabadon való játéknak Skandináviában nagy múltja van: a 19. században született az az elképzelés, hogy olyan környezetet kell létrehozni a gyerekeknek, amely ösztönzi őket az új ötletekre, a felfedezésre, önmaguk kipróbálására, a kockázatvállalásra. E játszóterek feladata volt lehetőséget teremteni arra, hogy  gyerekek megismerjék a világot és magukat benne, nem utolsó sorban sokat mozogjanak a szabad levegőn.

újrahasznosítás gyerek játszótér raklap hulladék

KÉP

Az emdrupi játszótér felügyelője akkoriban Jonas Bertelsen tanár volt, akit korábban, mint a dán ellenállási mozgalom tagját, a megszálló németek börtönbe is vetettek. Bertelsen a játszótéri gyerekeket folyamatosan arra biztatta, hogy lázadjanak a hagyományos elképzelések ellen, ne kövessék a járt utat, bízzanak magukban, és hagyatkozzanak a képzeletükre. "A gyerekeknek nincs szükségük konvencionális játszó bútorokra, mint amilyenek a mászókák vagy csúszdák. Inkább földet, fararabokat, téglákat és ásót adjunk a kezükbe", mondta a fentebb említett Sørensen, akit életműve okán máig a 20. század talán legnagyobb tájépítészének tartanak.

újrahasznosítás gyerek játszótér raklap hulladék

KÉP

A New York-i Governor szigeten található play:groundNYC kalandjátszótér működését elemezve az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiája a következő megállapításra jutott: "A felnőtt irányítása nélküli játék során a gyerekek megtanulják, hogyan működjenek együtt csoportokban, miként osszanak meg tárgyakat és gondolatokat, hogyan tárgyaljanak, oldjanak meg nézeteltéréseket, illetve miképpen állhatnak ki a maguk képviseletében. Ha a gyerek irányíthatja a játékot, gyakorolhatja a döntéshozatali készségeket, a maga tempójában ténykedhet, felfedezheti, mi is érdekli valójában, és mindennek köszönhetően teljes szívvel elmélyed a kiválasztott tevékenységben".

Akármilyen pozitív a visszajelzés róluk, a barkácsolós játszóterek némelyikét a megszűnés fenyegeti, mert egyes szülők annyira aggódnak az esetleges sérülések miatt, hogy nem viszik el a gyerekeket oda. Csakhogy ezeket a játszótereket olyan non-profit alapítványok vagy civil szervezetek működtetik, akik bevétel, felajánlások híján nem képesek az önfenntartásra. Pedig a gyerekek imádják a kalandjátszótereket, ahol nemcsak építhetnek, hanem – mondjuk ha rossz napjuk van – akár rombolhatnak is.  "Az a legszuperebb benne, hogy ilyet otthon nem csinálhatunk", mondta lelkesen egy kislány a BBC riportjában, amelyet a wrexhami The Land játszótéren készítettek.


0
Tovább
09
júl/2017

Törött virágcserépből készíts mini tündérkertet!

Remek szünidei elfoglaltság a gyereknek a majdnem minden elemében újrahasznosított részekből álló mini tündérkert megtervezése és össze-állítása.

kert újrahasznosítás gyerek

KÉP

Kell hozzá egy nagy és néhány kisebb törött cserép, egy zsák virágföld, különféle kistermetű növények, továbbá annyi fölösleges bababútor, tündérfigura (esetleg kerti törpe), játékalkatrész, amennyit csak talál az ember a gyerekszobában. 

kert újrahasznosítás gyerek

KÉP

Először a nagy cserepet töltsd meg félig földdel, és állítsd bele a kisebbet, azt is megtöltve földdel. Ha nagyjából megvan a fő szerkezet, lehet még kisebb cserepeket vagy töredékeket is beletenni.

kert újrahasznosítás gyerek

KÉP

Amennyiben pozsgás növényekkel ülteted be, válassz kaktuszoknak való laza szerkezetű virágföldet, vagy ha ilyen nincs a környéken, a normál virágföldhöz keverj 1/3 arányban finom szemcsés mosott homokot. 

kert újrahasznosítás gyerek

KÉP

Ügyelj arra, hogy az öntözővíz szépen le tudjon folyni minden elemen keresztül és ki cserép aljánál, mert a pozsgások és kaktuszok nem szeretik a pangó vizet. 

kert újrahasznosítás gyerek

KÉP

Ezek a növények többnyire igénylik a direkt napsütést, enélkül felnyúlnak.

kert újrahasznosítás gyerek

KÉP

Természetesen másfajta növényekkel is beültetheted, csak az előbbieket tartsd szem előtt: azonos fény- és vízigényű növényeket válogass össze, hogy minél tovább zöldelljen a mini tündérkerted.

kert újrahasznosítás gyerek

KÉP

Ha nincs törött cserép, de annyira megtetszett a tündérkert, hogy csinálnál egyet, a cserepet feltétlenül áztasd be vágás vagy törés előtt, hogy akkor szebben hasad. A nagy cserepet kalapáccsal alakíthatod a kívánt formára, a kisebb darabokat két laposfogóval törheted még apróbbra. 

kert újrahasznosítás gyerek

KÉP

Öreg mázas tányérokat és szép kavicsokat is felhasználhatsz az alkotáshoz.

kert újrahasznosítás gyerek

KÉP

Érdemes a tündérkert alá gurulós cserépalátétet tenni, hogy könnyebben lehessen mozgatni.

kert újrahasznosítás gyerek

KÉP


0
Tovább
15
márc/2017

Maradék mütyürökből készítsünk matatófalat a gyereknek

Minden háztartásban van egy olyan doboz vagy fiók, ami csurig van a lakásfelújítás vagy -karbantartás után megmaradt bigyókkal és izékkel. Kell egy deszkalap, amely lehet bútorlap, OSB, cserepes növény alá való kerek falap, de akár egy stramm gyúródeszka is, és erre tetszőleges elrendezésben felcsavarozzuk a mütyüröket: máris kész a kisgyerekek szenzoros és finommotoros képességeit fejlesztő matatófal. Készíthetjük falra szerelve, vagy lábakon álló táblaként (másik felére lehet írni krétával), illetve faládikának is, amelyben a kincseit tarthatja a gyerek.

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

Mi kerülhet a matatófalra:
fogantyú
görgő
kerék
számológép
billentyűzet
abakusz
retesz
zsanér
ajtógomb
fémlánc (másik oldalon nehezékkel, hogy húzogatni lehessen)
tükör (fémből! nem törékeny)
lakat
tolózár
ajtószám
táskacsat
övcsat
textilpánt gombbal
cipőfűző
cipzár
óra
kampó
vécépapírtartó
villanykapcsoló
ajtókitámasztó láb
zár kulccsal
kihúzható mérőszalag
xilofon
festőhenger
tárcsás telefon
csengettyű
nyomogatással bekapcsolható led-lámpa
kerti csap
5 literes vizesflakon tekerős kupakja
karabiner
tépőzár
kilincs
duda
kopogtató
távirányító
láncos biztonsági zár

Csoportosíthatjuk a hozzávalókat forma, hanghatás vagy tapintásélmény alapján is, ennek megfelelően felszerelhetünk különféle anyagokkal (pa-mut, műszőr, selyem) bélelt kinyitható műanyagdobozokat is. Az a lényeg, hogy tényleg jó erősen csavarozzunk-szegecseljünk fel mindent, mert amilyen kicsit a gyerekek, olyan erősek: egy szimpla ragasztást simán letépnek. Ha élménydús matatófalat csináltunk, a gyerek órákig ellesz a mütyürökkel, nyugodtan dolgozhatunk, főzhetünk mellette. 

Igényes kivitelű a nagypapa tárcsás telefonjával

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

Játéktartó doboznak összeszerelve

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

Ezt az A4-es méretűt akár magunkkal is vihetjük, ha orvoshoz vagy más olyan helyre kell mennünk, ahol várakozni kell

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

Ezzel a fallal órákig elmatat a gyerek

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

Szintén útijátéknak varrhatunk ilyet filcből

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

Erre még egy klasszikus csengő és nagyító is került

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

Ehhez egy cserepes virág alá való kerek fatalpat turbóztak fel

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

Nem lehet elég korán megtanulni, hogyan kell a vezetékeket kihúzni a számítógépből

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

Ha lakatot teszünk fel, a kulcsa is legyen a közelben fellógatva

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

Ezzel a táblával még meséket is kitalálhatunk

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

A gyerek nevének monogramja is lehet az alap

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

Egy felcsavarozott fémtálca vagy sütőtepsi megtartja a mágneses betűket és számokat

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

Az önálló öltözködés gyakorlásához alkalmas a gombos, masnis, cipzáros matatóka

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

Minél színesebb, annál jobb

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

Apa kocsit hajt :)

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

Szülinapi ajándéknak is tökéletes barátaink gyerekének

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

Multifunkciós tábla

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

Családi fotókat is rejthetünk a kinyitható ajtócskák mögé

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek


 

KÉP

Egészen piciknek maradék szőnyegpadlómintákból készíthetünk szenzoros fejlesztőt

újrahasznosítás matatófal busy board fejlesztő játék gyereknek

KÉP

További ötletekért érdemes bepötyögni a keresőbe a matatófal angol nevét: busy board.


0
Tovább
21
okt/2016

Még 30 szuper ötlet PET-palack újrahasznosítására

Legyél bár kézműves alkotó vagy kreatív szülő, az alábbi összeállításban biztos találsz olyan ötletet, ami megihlet, felpörgeti a fantáziádat. (Korábbi összeállításunkat itt találod.) Ha már a poletilén-tereftalát (PET) nem lebomló anyag, használd ki a szívósságát, könnyű alakítható-ságát: készíts belőle szép és okos dekorációs vagy használati tárgyakat. Kérdés, mit fog szólni a gyerek, hogy a következő 300 évben ugyanazt a tolltartót kell használnia... ;)

1. Lámpaernyő
Az energiatakarékos fényforrások nem sugároznak hőt, ezért nyugodtan borítható rájuk műanyag lámpaernyő. Alvaro Catalán de Ocón barcelonai designer csíkokra vágja fel a PET-palack oldalát, dróttal megerősíti, és színes rafiával, maradék fonallal beszövi. Nagyon jól mutat konyhában, teraszon.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

2. Cipzáros tolltartó
Kell hozzá két félbevágott palack, egy vágóeszköz, egy újrahasznosítható cipzár és egy ragasztópisztoly. A gyereknek matekfeladat kiszámolni a palack átmérője alapján a cipzár szükséges hosszúságát.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

3. Zacskózáró
A palack tetejét se dobd ki, azzal bármilyen zacskót lezárhatsz:

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

4. Menyasszonyi tiara
A palack oldalából szirmokat vágsz ki, körömlakkal és/vagy alkoholos filccel és/vagy akrilfestékkel megfested, vékony dróttal vagy damillal összefűzöd, gyönggyel díszíted. A fenti linken Ina Prodanova bolgár művész további gyönyörű darabjait láthatod.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

5. Medúzadobozka
Gülnur Özdağlar török építésznő csodálatos dolgokat készít hővel meglágyított PET-palackokból. 

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

6. Plasztikszirmok
Gülnur ékszereket is tervez, amelyeket két lánya segítségével készít el:

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás


7. Kislapát kétféle formában
Ugorjunk most vissza a földre egy kicsit...

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

8. Gömb lámpabúra
A félbevágott palackokat Milton-kapoccal, szegeccsel, ragasztóval vagy irattűzővel összerögzíted, feldrótozod egy foglalatra, és kész.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

9. Szalvétagyűrű
Az öngyújtó, gyertya vagy bunsen-égő lángjánál meglágyított műanyag-szirmokat összefűzöd, beleragasztasz pár gyöngyöt és hozzárögzítesz egy pántot. Hmmm, egyszerűen hangzik...

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

Itt megnézheted, hogyan kell csinálni:


10. Pillangós dísz falra, fejpántra, bárhová
Ehhez végre elhasználhatod a maradék körömlakkokat!

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

11. Önitatós virágkaspó
Pár szál spárgát, kenderkócot vagy lámpabélt vezess le a gyökérzettől a vizeskaspóba, hogy a fejlődő növény könnyebben felszívhassa a nedvességet. Télen salátát is termeszthetsz így az ablakban.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

12. Állólámpabúra
Bármilyen régi lábazatnak új búrát készíthetsz megfestett PET-csíkokból. Az alábbi darab Sarah Turner iparművész alkotása.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

13. Virágos búra
Ez is Sarah Turnertől van, más az elkészítés módja, de ugyanolyan jópofa és látványos.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás


14. Ékszertartó állvány
Csak egy menetes fémrúd és néhány anyacsavar kell hozzá, barkácsáruházból minden beszerezhető. Ne feledkezz meg a tányérszélek lecsiszolásáról!

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

15. Hangulatvilágítás
Karácsony előtt és után is vágysz a barátságos fényekre? Tedd az izzósort egy palackba, és készíts rá papírból többrétegű hengert borításnak.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

16. Telefontartó töltéshez
Ki ne bosszankodott volna már azon, hogy a töltő rövid zsinórja miatt a földre kell letenni a drága mobiltelefont, mert nem ér fel az asztalig? Na ennek vége, vágj ki egy tartót vastag PET-palackból most azonnal! Ha aggódsz, hogy a tartó túlságosan megterheli a konnektort, csavarozz be fölé egy kampót, és arra akaszd a telefontartót.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás


17. Tartódobozkák fürdőszobába
Ezt erősebb PET-palackból érdemes készíteni. Miután levágtad a tetejét, az élét nekinyomod a forró vasalónak 3-5 másodpercre, hogy meglágyuljon és összepöndörödjön. Ennyi!

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás


18. Virágváza
Kívülről be is lehet festeni, ehhez még ragasztó sem kell, legfeljebb akkor, ha egy díszítő szalagot rá akarsz még tenni.


19. Szitakötő bross
Drót, öreg és puha bőrcsíkok, PET-palack, ragasztó, biztosítótű kell az egyedi kabátdíszhez, amely a nyárt idézi télen is.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás


20. Színes lepkék
A testük félliteres PET-palack, a szárnyuk műanyag irattartó mappából van kivágva, közepére másfélliteres palack megszínezett talpát rögzítette Veronika Richterová cseh művész, akinek a weboldalát is érdemes megnézni, mert évek óta elkötelezett az újrahasznosítás iránt.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás


21. Kültéri lámpasor
Szintén Veronika Richterovától, színes, vicces, mi kell még egy kerti partihoz?

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás


22. Csillár
Ez is Veronika Richterová alkotása. El.ké.pesz.tő.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás


23. Bagolymécses
Kivágás és festés után tegyél bele egy megfelelő méretű befőttesüveget, és abba helyezd a mécsest. Ne feledd, hogy a meggyújtot mécsest soha ne hagyd felügyelet nélkül!

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

24. Téli hópihe dekoráció
Ablakba, de a fenyőfára is felteheted, nagyon hangulatos, a gyerekek is elkészíthetik.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás


25. Gömb kislámpaernyő
Anyagában színezett PET-palackból mutat a legszebben, de magad is festheted hígított akrillal.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás


26. Cicás kaspó
Akár a talpán áll, akár felfüggeszted, mindenképpen aranyos. A forrás weboldalon szabásmintát és másolható cicarajzot is találsz.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

27. Malacpersely
Egyszerű, de nagyszerű, és mivel átlátszó, látható, miként gyarapszik a zsebpénz benne.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

28. Tárolódoboz szőtt technikával
A vékony palackot csíkokra vágjuk, és szövéses technikával elkészítjük. Érdemes kartonpapírból szamárvezető mintát vágni hozzá.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás


29. Örökké zöld fenyőfa
Ollóval bevagdosod a palackból vágott lapokat, rátekered a törzsre és celluxszal rögzíted. 

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás


30. Kupaklámpa
Hogy mit csinálj a rengeteg megmaradt kupakkal? Brunno Jahara brazil designer színek szerint csoportosítja, átfúrja és felfűzi őket asztali lámpának. 

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

A PET-palackok újrahasznosításával kapcsolatos korábbi ötletgyűjteményünket itt éred el.


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),ősz (19),ecet (18),építészet (18),természet (18),takarítás (18),komposzt (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),víz (12),élelmiszerpazarlás (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum