Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
16
dec/2010

Válasszunk ajándékot környezettudatosan!

Karácsonyra készül mindenki. Mit és miből vegyünk szeretteinknek? Ebben a felfokozott és nagyon sokszor inkább üzleties, mint szeretetteljes várakozásban, készülődésben ritkán jut eszünkbe, hogy mibe is kerül ez nekünk valójában. Az ajándékokra szánt összeget számítgatjuk, de azt az árat, amit hosszú távon EZÉRT a fajta karácsonyért a környezetünk pusztulásával fizetünk, azt már nem szoktuk mérlegelni. Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium érettségi utáni újságíróképzésében részt vevő hallgatók egy feladat keretében ezt megtették. Tegyék meg Önök is! Hogy még jó sok Karácsonya lehessen a Földnek. 

Minden évben nagy probléma, hogy mit ajándékozzunk szeretteinknek, annak ellenére, hogy jól tudjuk a karácsony nem az ajándékok, hanem a szeretet ünnepe. Az évnek ebben a szakában azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról a tényről, hogy nem mindig a legnagyobb, legszínesebb ajándékok a legmegfelelőbbek.

Hogyan vásárol, és választ ajándékot karácsonyra egy környezettudatos vásárló? Először is listát készít arról, hogy kiknek szeretne ajándékot vásárolni, illetve mekkora összeget szán az ajándékokra – ezzel elkerülheti a túlköltekezést. A környezettudatos vásárló előre tájékozódik az árakról, és nem sajnálja az időt arra, hogy ezeket beszerezze.

Milyen környezettudatos ajándékokat vásárolhatunk? A nőismerősöknek gyakran ajándékoznak kozmetikumokat – egyetlen nőnél se lehet mellélőni egy jól megválasztott illatszercsomaggal. Miért ne lephetnénk meg őket idén olyan termékcsaláddal, amelyek nem tartoznak mesterséges anyagokat? Érdemes az interneten utánanézni a természetes alapanyagokból előállított, hazánkban is kapható kozmetikumoknak. Egy Magyarországon is létező angol alapítású cég kizárólag a legfinomabb alapanyagokból, sokszor friss gyümölcsök és virágok felhasználásával készíti termékeit, a saját fejlesztésű kozmetikumaikat kézi munkával állítják elő, és a legfontosabb: nem végeznek állatkísérleteket. A felhasznált alapanyagokat Fair Trade, azaz Korrekt Kereskedelmi Projekt keretében szerzik be partnereiktől. Melyik környezettudatos nő ne örülne a természetes alapanyagokból összeállított ajándékcsomagnak?
 
A férfiak mindig örülnek az elektronikai ajándékoknak. Mit kell szem előtt tartani akkor, amikor technikai eszközt ajándékozunk? Fontos, hogy biztosak legyünk abban, az illetőnek szüksége van a megvásárolni kívánt termékre. Ügyeljünk a termék tartósságára, hiszen az elektronikai hulladék veszélyes hulladéknak minősül. Ha háztartásunkban van olyan elektronikai cikk, amit már nem használunk, vagy nem tudunk használni, mert elromlott, ne habozzunk visszavinni!

A gyermekeknek lehetőség szerint válasszunk természetes alapanyagokból –fából- készült készségfejlesztő játékokat. Az ünnep megkoronázásaként pedig tegyük be a cserepes fenyőfa alá az újrahasznosított csomagolópapírba csomagolt környezettudatos ajándékokat.

Kellemes ünnepeket!  

Murányi Ágnes


0
Tovább
15
dec/2010

Fura figurák ajándék gyűjtőedényei

Nagyszabású programsorozatot indít ma az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft., amely a környezettudatos életmódra és az e-hulladék megfelelő kezelésére hívja fel a lakosság figyelmét. Az egyhetes kampány célja, hogy a hulladékká vált elektromos és elektronikai berendezések szelektív gyűjtése és hasznosítása minél szélesebb körben valósuljon meg.

Hazánkban évente kb. 120 000 tonna lakossági elektronikai hulladék keletkezik, ebből országos szinten kb. 40 000 tonna kerül visszagyűjtésre. Az e-hulladék gyűjtésére és feldolgozására szakosodott Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. ebből mintegy 30 000 tonnát gyűjt be és dolgoz fel az Európai Unió előírásai szerint.

A társaság december 13. és 17. között egy héten keresztül arra szeretné felhívni a lakosság figyelmét, hogy az elhasznált elektromos termékek nem a kukába valók, mindannyiunk felelőssége, hogy ezek az eszközök a hulladékhasznosítóba kerüljenek. Öt napon keresztül feltűnő figurák járják Budapest belvárosát, akik nem csak felhívják a járókelők figyelmét az e-hulladék helyes kezelésére, hanem meg is ajándékozzák az érdeklődőket egy Jekko nevű gyűjtőedénnyel. A rendkívül praktikus eszköz segítségével már otthonában külön gyűjtheti mindenki az elhasznált izzókat, elemeket és kisméretű elektromos készülékeket.

További információk a Greenfo.hu oldalán!


0
Tovább
13
dec/2010

Zöldít a Vatikán

Két, a napenergiát hasznosító berendezéssel a Vatikán lett a világ leginkább környezetkímélő állama.

Az Osservatore Romano című vatikáni lap információi szerint az egyházi állam lakosonként 200 watt napenergiát termel. A Vatikán a világ legkisebb lakosú szuverén állama - az olasz főváros, Róma területén lévő egyházi államban csupán nyolcszázan élnek. Az olasz sajtó XVI. Benedek pápát máris zöld pápaként emlegeti a környezetvédelem érdekében tett intézkedései miatt.

A hónap elején a Vatikán dolgozói már azt is fontolóra vették, hogy elektromos autóval helyettesítik a híres pápamobilt.

Forrás: Greenfo


0
Tovább
12
dec/2010

Környezettudatos karácsony

Karácsonyra készül mindenki. Mit és miből vegyünk szeretteinknek? Ebben a felfokozott és nagyon sokszor inkább üzleties, mint szeretetteljes várakozásban, készülődésben ritkán jut eszünkbe, hogy mibe is kerül ez nekünk valójában. Az ajándékokra szánt összeget számítgatjuk, de azt az árat, amit hosszú távon EZÉRT a fajta karácsonyért a környezetünk pusztulásával fizetünk, azt már nem szoktuk mérlegelni. Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium érettségi utáni újságíróképzésében részt vevő hallgatók egy feladat keretében ezt megtették. Tegyék meg Önök is! Hogy még jó sok Karácsonya lehessen a Földnek.

Környezettudatos karácsony

Nem egyszerű téma, mert sok ember számára akár a karácsony szentségét is feszegetheti, sértheti. Pedig igenis oda kell figyelnünk karácsonykor is a természetre, talán még jobban, mint az év többi napján, mert ilyenkor az ünnep makulátlan hangulatának megőrzése miatt hajlamosak vagyunk szemet hunyni a környezetmegóvó intézkedések előtt.

 Törekedjünk arra is, hogy a díszek természetes és környezetbarát anyagokból készüljenek, akár saját kezűleg (jó hangulatot kölcsönöz a fának). Kerüljük a felesleges díszítéseket, különösen hajlamosak az égőkkel szanaszét díszíteni a házat, ablakokat, ajtókat, fákat. Nem hinném, hogy az energiapocsékoló égők bármennyit is emelnének az ünnepen. A karácsony legszebb dísze egy összetartó család és nem egy ajándékhalom egy agyonégőzött fa alatt, bár egymás megajándékozása is szerves része a karácsonynak.

Oda lehet figyelni arra is, hogy az ajándékokat újrahasznosított vagy többször is felhasználható anyagokba csomagoljuk. Eleve csak környezetbarát termékeket érdemes egymásnak ajándékozni, ami szerintem még inkább hangsúlyozza, hogy értékes a másik. Nem kell a családnak egész nap az ingerszegény karácsonyi televízióműsorok előtt lenniük. Tévézni lehet egész évben, érdemes inkább közös programokat szervezni, nem pedig otthon punnyadni egész nap kajahegyek között, feltekert fűtéssel és fényáradatban. Egy finom forralt bor, egy séta a hóesésben vagy egy közös korcsolyázás egyedivé varázsolja a karácsonyt, kiragadva a mára már elhasználódott sablonkarácsonyok közül.

Nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a karácsonyfák kidobásánál is arra, hogy ne szanaszét heverjenek mindenfelé ezek a fák, amelyek pár hete még a lakás legszebb dísze voltak. Karácsony után sok a feleslegesnek tűnő szemét, de nem minden hulladék szemét. Egy jelentős részét újra lehet már házilag hasznosítani, a maradékot pedig szelektíven kell gyűjtenünk és az erre a célra kialakított szelektív hulladékgyűjtő pontokon elhelyezni. Minimális dolgok, amelyekre ha mindenki odafigyel és betartja, valóban szebbé varázsolja a karácsonyt, mert ezzel gyakorlatilag mindenki adott valamit mindenkinek.

A környezettudatos karácsony a boldog karácsony!

Kollár Zoltán


0
Tovább
03
dec/2010

Tíz tipp környezet- és pénztárcakímélő fűtésre

Tíz tipp a környezet- és pénztárcakímélő fűtésre
Ha nincs is pénzünk egy akkora beruházásra, amit a fűtéskorszerűsítés vagy utólagos falszigetelés igényel, néhány apró ötlettel, házhasználati szokásaink átgondolásával is jelentős lépéseket tehetünk az olcsóbb, energiatakarékos háztartás kialakítása felé.
A környezetkímélő fűtés tízparancsolata:
1. Rendszeresen tisztítsuk ki kéményünket és tüzelőberendezésünket.
2. Szellőztessünk gyakran, de rövid ideig! A lakásban megrekedő és elhasználódott levegő is növeli az ilyenkor egyébként sem ritka megbetegedések számát.
A fűtésszámla csökkenthető az okos szellőztetéssel: a nagyra kitárt ablakkal, 5-10 percig tartó szellőztetés sokkal költségkímélőbb, mintha huzamosabb ideig, résnyire nyitva hagynánk az egyik ablakszárnyat. Ennyi idő alatt kicserélődik a levegő a helyiségben, viszont a falak és a bútorok nem hűlnek át, megőrzik a lakás melegét.
Soha ne állítsunk fel tüzelőberendezést olyan helyiségben, ahol tűzveszélyes anyagot (pl. oldószer) tartalmazó levegő van, vagy ahová ilyen levegő beszivároghat!
3. Gondoskodjunk arról, hogy mindig megfelelő mennyiségű égési levegő álljon rendelkezésre.
4. Gondoskodjunk arról, hogy a tüzelőberendezés-helyiségben (kazánházban) mindig kellő tisztaság legyen.
5. Ne tüzeljünk el műanyagot, festett és rétegelt fát, lemezt, falemezt, vasúti talpfát, szemetet, hulladékot, fáradt olajat, mert ezek égéstermékei veszélyeztetik az egészséget.
6. Csak engedélyezett tüzelőanyagot használjunk a tüzeléshez.
7. Csak a tüzelőberendezéshez engedélyezett tüzelőanyagot használjuk.
8. Szél esetén vagy alacsony külső hőmérsékletnél a kémények huzata erősen megnőhet. Egy megfelelően beépített és működő huzatszabályzó sokat segíthet.
9. Laza, rosszul záródó kéményajtók, tömítetlen kazántagok, rosszul szigetelt égéstermék-elvezető csövek csökkentik a hatásfokot. Ezt a veszteséget pótlólagos tüzelőanyag-felhasználással kell fedeznünk.
10. Kéményünket és tüzelőberendezésünket rendszeresen ellenőriztessük szakemberrel!
És plusz egy jó tanács: a radiátort ne pakoljuk körül bútorokkal, mert az akadályozza a hő szabad áramlását. Az sem szerencsés, ha egy földig érő, nehéz szövetből készült függöny lóg a fűtőtest előtt, de fontos a rendszeres és alapos portörlés is. A takarításnak ez a fázisa elég gyakran elmarad, pedig a radiátoron vastagon álló por is csökkentik a hő hatékonyságát.
(Forrás: Ökoszolgálat, Energiahatékonysági kézikönyv ház-és lakástulajdonosok részére; Műszakiak.hu)
http://www.okoszolgalat.hu/
http://www.mszakiak.hu

fűtés környezettudatosság Ökoszolgálat energiatakarékosság városi életmód

Megjött a tél, a mostani hétvégén köszönt be az igazi hideg - akár mínusz 10 fok is lehet. Ha nincs is pénzünk egy akkora beruházásra, amit a fűtéskorszerűsítés vagy utólagos falszigetelés igényel, néhány apró ötlettel, házhasználati szokásaink átgondolásával is jelentős lépéseket tehetünk az olcsóbb, energiatakarékos háztartás kialakítása felé.


A környezetkímélő fűtés tízparancsolata:

1. Rendszeresen tisztítsuk ki kéményünket és tüzelőberendezésünket.

2. Szellőztessünk gyakran, de rövid ideig! A lakásban megrekedő és elhasználódott levegő is növeli az ilyenkor egyébként sem ritka megbetegedések számát.

A fűtésszámla csökkenthető az okos szellőztetéssel: a nagyra kitárt ablakkal, 5-10 percig tartó szellőztetés sokkal költségkímélőbb, mintha huzamosabb ideig, résnyire nyitva hagynánk az egyik ablakszárnyat. Ennyi idő alatt kicserélődik a levegő a helyiségben, viszont a falak és a bútorok nem hűlnek át, megőrzik a lakás melegét.

Soha ne állítsunk fel tüzelőberendezést olyan helyiségben, ahol tűzveszélyes anyagot (pl. oldószer) tartalmazó levegő van, vagy ahová ilyen levegő beszivároghat!

3. Gondoskodjunk arról, hogy mindig megfelelő mennyiségű égési levegő álljon rendelkezésre.

4. Gondoskodjunk arról, hogy a tüzelőberendezés-helyiségben (kazánházban) mindig kellő tisztaság legyen.

5. Ne tüzeljünk el műanyagot, festett és rétegelt fát, lemezt, falemezt, vasúti talpfát, szemetet, hulladékot, fáradt olajat, mert ezek égéstermékei veszélyeztetik az egészséget.

6. Csak engedélyezett tüzelőanyagot használjunk a tüzeléshez.

7. Csak a tüzelőberendezéshez engedélyezett tüzelőanyagot használjuk.

8. Szél esetén vagy alacsony külső hőmérsékletnél a kémények huzata erősen megnőhet. Egy megfelelően beépített és működő huzatszabályzó sokat segíthet.

9. Laza, rosszul záródó kéményajtók, tömítetlen kazántagok, rosszul szigetelt égéstermék-elvezető csövek csökkentik a hatásfokot. Ezt a veszteséget pótlólagos tüzelőanyag-felhasználással kell fedeznünk.

10. Kéményünket és tüzelőberendezésünket rendszeresen ellenőriztessük szakemberrel.

És plusz egy jó tanács: a radiátort ne pakoljuk körül bútorokkal, mert az akadályozza a hő szabad áramlását. Az sem szerencsés, ha egy földig érő, nehéz szövetből készült függöny lóg a fűtőtest előtt, de fontos a rendszeres és alapos portörlés is. A takarításnak ez a fázisa elég gyakran elmarad, pedig a radiátoron vastagon álló por is csökkentik a hő hatékonyságát.


(Forrás: Ökoszolgálat, Energiahatékonysági kézikönyv ház-és lakástulajdonosok részére; Műszakiak.hu)


7
Tovább
27
nov/2010

Öko szemléletű Mikulás

Napjaink egyik legnagyobb, és egyben legfontosabb kihívása a környezetünk, az életterünket jelentő természet megóvása, a fenntartható jövő felé tett tudatos lépések megtétele, a környezettudatos szemléletmód mindennapjainkba való beépítése. Ezért az idei évben a Mikulás is a környezettudatosság mellé állt, zöld manóival és rosszcsont krampuszaival a legkisebbeket hívja segítségül környezetünk megóvására!

További információk a Hulladék Munkaszövetség honlapján »


0
Tovább
1234
»

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum