Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
29
dec/2016

Ablakszigetelés fillérekből, gyorsan, saját kezűleg

Egy hétre enyhült a zimankó, de visszajön – nekünk meg van egy olyan előszobánk (hivatalosan szélfogó), amelynek egész fala szimpla üvege-zésű. Mivel hatjegyű összeg az egyedi méretű boltíves thermoablak le-gyártatása, amíg megnyerjük a lottót, addig átmenetileg be kell vet-nem valami hőszigetelési megoldást. 

hőszigetelés saját kezűleg buborékfólia

Az üveget legegyszerűbb buborékfóliával szigetelni, amiből a barkács-áruházakban egy 1 x 10 méteres tekercs 990 Ft. A munkához kell egy délután, néhány gyerek segítőnek, egyenes és derékszögű vonalzó, vékony hegyű alkoholos filc a jelöléshez, olló, vízzel megtöltött spricniflakon, és gyorsan meg is csinálhatjuk a következő lépések szerint.

hőszigetelés saját kezűleg buborékfólia

1. Mérjük le az üvegtáblákat. Ha véletlenül derékszögeket találunk a sarkokban, lehet örülni. 
2. A méretezés alapján szabjuk ki a fóliadarabokat.
3. Spricceljük be vízzel az üvegtáblákat.
4. Buborékos oldalával az üveg felé tapasszuk fel a fóliadarabokat, középtől a szélek felé simítsuk őket az üvegre.
5. Ennyi az egész, az üvegen lévő vízpermet cseppjeitől odatapad a fólia az üveghez, és ott is marad. Aki nagyon aggódik, keverjen a vízhez egy evőkanál tapétaragasztót.

hőszigetelés saját kezűleg buborékfólia

A buborékfólia nem csökkenti a fény mennyiségét, nem sötétíti be a szo-bát. Ez a módszer bármilyen ablakon, teraszajtón alkalmazható. Igen, kívülről látszik, hogy buborékfóliával van szigetelve az ablak, de nem foglalkozom az esztétikai szempontokkal – sokkal fontosabb, hogy sikerült olcsón megoldani a hőveszteség csökkentését.


0
Tovább
25
dec/2016

Mindent gyógyító házi gyömbérszirup

Emésztési problémák, émelygés, váratlan meghűlés, köhögés, hidegrázás, utazási betegség? Ha az ünnepek idején előjönnek ezek a problémák, a legjobb megoldás a félóra alatt elkészíthető gyömbérszirup lehet. Könnyen összedobható a karácsonyi mézeskalácshoz vásárolt hozzávalók maradé-kából, így semmi nem megy veszendőbe. A hűtőben akár 3 hónapig eláll, de úgyis elfogy addig.

természetes gyógymód méz gyömbér fahéj zöld tea hagyományos gyógyászat

A gyömbér évezredek óta használatos a távol-keleti hagyományos gyógyászatban, ezerféle gyógyító hatást tulajdonítanak neki, amelyek közül sokat a modern orvostudomány is igazolt. Bioaktív hatóanyagai baktérium- és gombaölő hatásúak, csökkentik a vérnyomás és a vércukor szintjét, enyhítik a szervezetben lévő (közte az ízületi) gyulladásokat, a menstruációs fájdalmat és a hányingert. A gyömbér torokgyulladás, megfázás és eldugult orr ellen is kiváló.

A fahéj serkenti az emésztést és az étvágyat, csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet, szabályozza a gyomorsavtermelést, emellett a keleti gyógyászatban vágykeltő hatásúnak tartják.

A zöld tea antioxidáns hatású, serkenti az anyagcserét, enyhe vízhajtó hatású, csökkenti az allergiás és stresszes panaszokat.

A méz ősidők óta használatos gyógytermék, ásványi és nyomelemekben gazdag, többféle B-vitamint tartalmaz, amely kedvező az idegrendszerre. Baktériumölő hatású, fájdalomcsillapító, köptető, tisztítja a vért, csökkenti a vérnyomást, enyhíti a stresszt.

A házi gyömbérszirup összetevői:
1 egység reszelt gyömbér
1 egység méz
2 egység zöld tea
3 rúd fahéj

természetes gyógymód méz gyömbér fahéj zöld tea hagyományos gyógyászat

A hozzávalókat egy lábasban felforraljuk és kis lángon maximum 15 percig rotyogtatjuk. Ha kicsit lehűlt, átszűrjük, a maradék gyömbérrostokat is kinyomkodjuk. (Ezt enyhe gyömbértea készítéséhez felhasználhatjuk, egy kiskanálnyit forrázzunk le 2 dl vízzel. A teát étkezések között, üres gyomorra ajánlott fogyasztani.)

természetes gyógymód méz gyömbér fahéj zöld tea hagyományos gyógyászat

A kész levet sziruppá sűrítjük 1-2 evőkanál kukorica- vagy burgo-nyakeményítő hozzáadásával. A keményítőt érdemes külön összekeverni egy kis lével, hogy ne csomósodjön össze.

természetes gyógymód méz gyömbér fahéj zöld tea hagyományos gyógyászat

A házi gyömbérszirupot hűtőben kell tartani. Alkalmanként 1 kiskanállal magában, vagy ha túl erős ízűnek érezzük, langyos vízhez, teához keverve fogyasztható. 

Figyelem! A házi gyömbérszirup összetevői befolyásolják a vérhígító-, diabétesz- és szívgyógyszerek hatását, illetve gyomorfekély esetén sem ajánlottak.


0
Tovább
22
dec/2016

Még most sem késő elvégeztetni a kazán karbantartását! (X)

Október tájékán a meteorológiai előrejelzések enyhe telet ígértek, sokan emiatt is halogatták az éves kazánszervizelés megrendelését. Aztán novemberben beütött a fagy, és azóta néhány nap kihagyással húzós mínuszok vannak, mindenki ezerrel fűt. Budapesten a sokéves átlag szerint évi 190 napból áll a fűtési szezon, ebből eltelt körülbelül 80-85, azaz még több mint 3 hónapig szükségünk lesz fűtésre.

energiatakarékosság fűtés

Magyarországon a háztartások 51 százaléka gáz-, kb. 24 százalék vegyes-tüzelésű kazánnal állítja elő a használati és fűtési melegvizet. Az egyik legkedveltebb a fali gázkazán, másnéven cirkó, amely arról kapta nevét, hogy a gáz elégetésével vizet melegít, amely a kazánhoz kapcsolódó vezetékhálózaton keresztül eljut a radiátorokig, ott leadja a hőt, majd lehűlve visszatér a kazánhoz, abban újra felmelegszik, és így tovább. A kombi készülékek átfolyós rendszerben a fürdéshez, mosogatáshoz szük-séges melegvizet is képesek előállítani.

Az égési folyamat szerint a cirkókazán lehet nyílt égésű, ekkor az égéshez szükséges oxigént annak a helyiségnek a levegőjéből kapja, ahol fel van szerelve, a füst pedig a kéményen keresztül távozik. A zárt égésterű cirkó egy csövön (például a duplacsöves kéményen) keresztül a külvilágból veszi fel az oxigént, ami sokkal biztonságosabb az előbbinél: amennyiben ugyanis a nyílt égésű kazán nem képes elég oxigént felvenni a környe-zetéből, tökéletlen lesz az égés, és mérgező szén-monoxid keletkezhet. 

energiatakarékosság fűtés

Akár gázos, akár vegyestüzelésű a kazán, a zimankó beköszönte egyenlő a csúcsterheléssel. Még ha a szobatermosztáton takarékosan 20-21 Cel-sius-fokot is állítottunk be elvárt hőmérsékletnek, ha odakint fagy van, a kazánnak akár óránként be kell kapcsolnia, felfűtenie a rendszerben keringő vizet, amely a rendszerben 22-23 Celsius-fokosra is leeshet fűtés nélkül. Amennyiben pedig meghibásodik a kazán, a lakásunk vagy házunk hőmérséklete rövid idő alatt lezuhanhat akár 14-16 Celsius fokig.

energiatakarékosság fűtés

A kazán karbantartásakor elsődleges a tisztítás, amely alapesetben a beszívott levegővel érkező por eltávolítását jelenti a hőcserélő egységből: a kiérkező szakember leveszi a kazán külső borítását, aztán egy porszívóval kitakarítja az eltömődött egységet. Emellett ellenőrzi az elektronikát, az égőket, a vízmelegítés hőmérsékleteket, a víznyomást. Az éves szerviz díja általában 10 ezer Ft, de utána azonnal érezhető a jobb hatásfok, az üzemeltetési költségek csökkenése.

A rendszerben keringő víz tisztítása hasonlóan fontos elem. Az átmosásnak nevezett művelet során leengedik a rendszerben régóta keringő vizet, majd egy speciális berendezés segítségével nagy nyomáson 2-3 óráig egy savas oldatot keringetnek a rendszerben. Ennek során leoldódnak a csövek és radiátorok belső felületén lévő koszszemcsék, rozsdás vízkőpelyhek, és a géppel eltávolíthatók a rendszerből. Egy átmosás költsége 50 ezer Ft, amiből a vegyszer (mosó és fenntartó) ára 20 ezer Ft.

Sok kazángyártó már a beüzemeléskor elrendel ilyen átmosatást, ehhez (és az évenkénti tisztításhoz) is köti a garanciát: az új radiátorok belse-jében ugyanis rengeteg "szmötyi" lehet a gyártás, tárolás maradékaként. Később a csövek, radiátorok korrodálásával keletkezhet olyan szennye-ződés, amely a kazánba jutva eltömíti annak hőcserélőjét, ami miatt el-kezd ki-be kapcsolni a kazán, és dugulási hibakódot kiírva leáll. Az alábbi fotón látható, milyen fekete víz jön ki az iszapleválasztóból. 

energiatakarékosság fűtés

Ennek megelőzésére legjobb egy úgynevezett mágneses iszapleválasztót felszereltetni a kazánba visszatérő (már kihűlt) vízvezetékre, amely a rendszerből a kazán irányába áramló vízből folyamatosan kiszűri a dugulást okozó szennyeződéseket. A mágneses iszapleválasztót havonta egyszer megnyitva kieresztjük a mágnes által összegyűjtött koszt, az eltávozott vizet pedig a kazán feltöltőcsapján keresztül pótoljuk, amíg a kijelzőn el nem érjük a megfelelő víznyomást. A legolcsóbb iszapleválasztó 20 ezer Ft, az utólagos beszerelése is kb. ennyi.  De az iszaplevásztónak köszönhetően ritkábban kell elvégeztetni a rendszerátmosást. 

A rendszeres karbantartással hatékonyabban működik a kazán, nem eről-ködik, ami nemcsak az élettartamát hosszabbítja meg, hanem a fűtési és fenntartási költségeket is csökkenti. 

További információk elérhetők itt.

(X)


0
Tovább
20
dec/2016

Az okosLED nemcsak világít, hanem hangszóró, wifi és kamera is van benne 

Valaki feltalálta, hogy mi mindenre lehetne még használni a hagyomá-nyos E27-es csavarmenetes fényforrás-foglalatot, mielőtt végképp el-avulna és megszabadulnánk tőle. A Sengled kínai LED-gyártó olyan "szuperkörtéket" fejleszt, amelyek a világítás mellett valami mást is tudnak.

Alapötletük az volt, hogy a falakon lévő konnektorok már így is dugig vannak mindenféle elektromos ketyerék töltőivel és a vezetékes készü-lékek dugaljaival, miközben a lakásunk rendelkezik egy másik elektromos hálózattal: azzal, amit a beépített fényforrások számára alakítottunk ki. 

okosotthon LED világítás

A Sengled erre alapozva fejlesztett ki hétféle LED-fényforrást. Ha betekerjük a Pulse fantázianevű körtét a mennyezeti foglalatba, nemcsak világítani fog, hanem az okostelefonnal wifin vagy Bluetooth kapcsolaton keresztül vezérelhető JBL-hangszóróvá válik, amelyre például a Spotify-streamet továbbíthatjuk, anélkül, hogy mindenféle kábelekkel, elemekkel vagy más technikai kiegészítőkkel kellene bajlódnunk. 

okosotthon LED világítás

A Pulse Flex rugalmasan kombinálja a fenti fényforrásokat, a Solo ugyanezt tudja kicsiben, vagyis az íróasztali lámpát is átalakíthatjuk szimultán fény- és hangforrássá.

okosotthon LED világítás

okosotthon LED világítás

Az Element okostelefonnal távvezérelhető világítást tesz lehetővé. Egy app segít a fényerő szabályozásában, miközben folyamatosan tájékoztat az aktuális energiafogyasztásról. Egy épületben akár 50 Element fényforrást hálózatra lehet kötni.

okosotthon LED világítás

A Boost kiterjeszti a wifi-elérést: minden fényforrásban olyan erősítő van, amely 30 méterrel tágítja ki a vezeték nélküli hálózatunk határait. Nagyon hasznos, ha például a kertben akarnánk wifis eszközt használni, nincs szükség külön routerre, ami egy fali konnektorhelyet is elfoglal.

okosotthon LED világítás

A Pulse Snap óriási előrelépés ahhoz, hogy minden lakás okosotthonná váljon: ebbe a fényforrás mellett egy mozgásérzékelős infravörös éjszakai HD-kamera is be van építve. Nem kell kőművest és villanyszerelőt hívni, ha biztonsági kamerát szeretnénk felszereltetni a bejáratunk fölé vagy a lépcsőházba, a Snap üzembehelyezés után az appon keresztül kétirányú kapcsolatba lép az okostelefonunkkal, és küldi a valósidejű felvételt, amit felhő-tárolóba is folyamatosan elment.

okosotthon LED világítás

Az Everbright is okos fényforrás, csak másként: ha betekerjük a foglalatba, nem csatlakozik a hálózatra, mert elemes: áramszünet esetén lép működésbe, és a beépített lítium-ionos elemnek köszönhetően 3,5 órán át ad 60 százalékos vészvilágítást. Beépített érzékelője képes megkülön-böztetni a sima fel-lekapcsolást az áramszünettől.

okosotthon LED világítás

Ezek a LED-fényforrások azért különlegesek, mert egy meglévő technológiát újszerűen használnak fel, és olyan plusz szolgáltatásokat tesznek elérhetővé mindenféle kellemetlen szerelési, átalakítási munkálatok nélkül, amelyekre minden háztartásban szükség van. 


0
Tovább
17
dec/2016

Van már cukorstratégiád az ünnepekre?

Az ünneplés fogalma évszázadok óta összefonódott azzal, hogy rengeteg különleges étel kerül az asztalra, lakomával készülünk a jeles alkalomra. Ennek jegyében sokan kényszert éreznek arra,  hogy túlvállalják magukat, mondván, "krumplifőzelékkel mégsem kínálhatom a vendégeket". Csak-hogy régen hétköznapokon és év közben sokkal szerényebben táplálkoztak az emberek, mint a mai átlag.

Mások azért összpontosítanak az ünnepi ételre-étkezésre, mert óriási stresszként élik meg a kötelező rokonlátogatásokat, az asztal fölötti "élveboncolást", és úgy érzik, addig sem kell velük beszélgetni (esetleg konfrontálódni), amíg esznek. 

tudatos táplálkozás ételmaradék csökkentése ételpazarlás megelőzése

KÉP

Egy-két nap után azonban lecseng a traktaroham, és ott állunk egy csomó maradékkal, amit vagy magunk készítettünk, vagy ajándékba kap-tuk szeretteinktől. Mivel ekkora már nehezebben gomboljuk be a nadrágot, megszólal agyunkban a vészcsengő. Próbálunk visszavenni az evésből, ezzel azonban fokozódik annak kockázata, hogy ránk romlik a maradék és a kukába kerül. 

Csak az Európai Unióban évente 88 millió tonna, 143 milliárd euró értékű étel megy veszendőbe, amennyiből 200 millió embert lehetne jóllakatni az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) szerint. További statisztikák itt olvashatók.

Többféleképpen megelőzhetjük, hogy ételmaradék képződjön az ünnepek alatt. Ebben a lelki tényezők átgondolása is segít. 

tudatos táplálkozás ételmaradék csökkentése ételpazarlás megelőzése

KÉP

A. Ésszerűen tervezzük meg a mennyiségeket

  1. Bevásárlás előtt alaposan vizsgáljuk meg, mi minden lapul a spájzban és a fagyasztóban, nehogy duplán vegyünk valamit.
  2. Mindenből 15-20 százalékkal kevesebbet készítsünk, mint tavaly. Ünnepek idején a fagyasztó jó barát: ha végképp nem tudunk hato-dával kevesebb töltött káposztát vagy gyümölcskenyeret csinálni, a fris-sen elkészült ételből lekanyarított mennyiséget fagyasszuk le. Jó lesz az januárra!  
  3. Az ételeket gondosan feliratozva tegyük a fagyasztóba: hány dkg vagy hány adag, micsoda, mire lehet jó, dátum. (Például: "maradék pörkölt 2-3 adag hortobágyi palacsintához")
  4. Minden vendégnek kérés nélkül csomagoljunk a számukra készített finomságokból, aztán ők majd eldöntik, mit kezdenek vele, de ne maradjon ránk. Ehhez legyen otthon megfelelő mennyiségű csomagolóanyag, például alutálca, többször használható műanyag-doboz vagy üres befőttesüveg.
  5. Már előre írjuk le, hogy az ünnepi és a karácsonyi szünetre tervezett menü milyen fogásokból álljon, és az esetleges maradékot hogyan tudjuk hasznosítani (például másnapi parasztrántottához adva, stb.)
  6. Ha vendégségből hozunk ételt, és nem tervezzük megenni (mert például nem szeretjük vagy nem illik az étrendünkbe), nem kell a kukába dobni: a mi környékünkön például egész évben az a szokás, hogy a maradékokat szatyorba csomagolva kiakasztjuk a kapura, és onnan elviszik a hajléktalanok, rászorulók. 

tudatos táplálkozás ételmaradék csökkentése ételpazarlás megelőzése

KÉP

B. Cukorstratégiát készítünk

  1. Az ünnepek idején mindenképpen fogunk édességet enni, de nagyon nem mindegy, hogy milyet és mennyit. A reformsütikből nyugodtan fogyaszthatunk (normális mennyiséget), és ha ennek köszönhetően nem kell őket eldugni a hűtőben vagy a spájzban, kisebb a kockázata, hogy esetleg idejekorán megromlanak, és a szemetesben végezzék.
  2. A karácsonyi sütiket lehet úgy készíteni, hogy a liszt 25-30 száza-lékát teljes kiőrlésűre cseréljük, és a receptben megadott cukor-mennyiséget 15-20 százalékkal csökkentjük
  3. Sok receptben, például a gyümölcskenyérben 10 dkg cukrot nyugodtan helyettesíthetünk 10 dkg pürésített almával, az abban lévő rostanyag még az emésztésünknek is jót fog tenni. A natúr almaszósz (egyes szupermarketekben lehet konyhakészen kapni) ugyanannyi étolaj helyet-tesítésére is alkalmas.
  4. Beszéljük meg a családdal, hogy csak egyféle édeset és csak egyféle sósat sütünk. Lehet szavazni, döntsön a többség, mi legyen.
  5. A mesterséges aromákkal és cukorral jól megküldött bolti geszte-nyemassza geil ízét és kalóriatartalmát megfelezhetjük, ha a mennyi-séghez ugyanannyi főtt, ízesítetlen, összeturmixolt tarkababot adunk. Vagyis ha a recepthez 20 dkg töltelék szükséges, akkor fele gesztenye, fele bab legyen. Ez még "háborús recept", a II. világháború utáni ínséges időkben babbal helyettesítették a gesztenyepürét a házi-asszonyok. Nálunk tavaly ilyen gesztenyés beigli készült (és a liszt 30 százaléka teljes kiőrlésű volt benne), a babot kuktában pároltam meg egy csipet sóval. Mindenki dicsérte a reformbeiglinket, hogy milyen jó laza, nem fújtós. És lelkiismeret-furdalás nélkül lehetett enni!
  6. Ha választhatunk édes és sós süti között, válasszuk a sósat.
  7. Főétel után készítsünk egy teát az egész családnak: a kellemesen meleg ital eltelít, kevesebb desszertet bírunk elfogyasztani. Cukor hozzáadása nélkül is kellemes ízűek például a rooibos vagy az almás teakeverékek. A teafőzés ideje alatt agyunknak hagyunk időt arra, hogy visszavegye az irányítást a gyomortól. Pár perc elteltével már nem is kívánjuk annyira azt a sütikét!
  8. Az ünnepek idején egyébként is érdemes elhagyni a cukros üdítőitalokat és gyümölcsleveket. Legalább e két hét alatt igyunk teát vagy vizet helyettük, így javítsuk a cukormérlegünket. Készíthetünk kalóriamentes ízesített vizeket is naranccsal, uborkával, mentával, az interneten számos receptet találni.
  9. Sokat segít a rágcsálhatnék enyhítésén, ha minden szobában ki-teszünk cukormentes rágót, és arra járunk rá, nem a szaloncukorra. 
  10. Ha sejtjük, hogy meghívott vendégünk jobb zserbót készít nálunk, ne erőlködjünk, hanem tálaljunk valami mást, lehetőleg egyszerű és kalória-szegényszegény desszertet: "anyuka zserbóját lehetetlen überelni!" felkiáltással. Meglepetésként lehet ez gyümölcssaláta is vagy valami könnyű piskóta. A lelkünk is hálás lesz érte.
  11. Minél édesebb volt az elfogyasztott étel, annál inkább kívánjuk utána a sósat, azután viszont újra az édeset. Megelőzhetjük ennek az ördögi körnek a kialakulását, ha az édes és a sós ételeket is enyhébben ízesítjük.
  12. Kövessük az ünnepi egyszeregyet: vendégségben ne kóstolgassuk végig az összes sütit, hanem válasszunk egyfélét, és abból együnk egy darabot - de lassan, minden falatot alaposan megrágva. Ha tetszik még valami más, kérjük meg a házigazdát, hogy csomagoljon nekünk belőle. Jó lesz másnapi egynek. Tartsuk be, hogy egy nap csak egyszer eszünk sütit, csokit.

tudatos táplálkozás ételmaradék csökkentése ételpazarlás megelőzése

KÉP

C. Változtassunk étkezési szokásainkon az ünnepek idejére

  1. Kizárólag a konyhában vagy az étkezőben együnk, semmiképp ne a szobában, pláne a tévé vagy a számítógép előtt.
  2. Ha rágcsálhatnékunk van, először igyunk egy pohár vizet: nagyon sokszor a szomjúságot érezzük nassolási vágynak. 
  3. Senkinek ne tálaljuk előre az ételt, hanem hagyjuk, hogy mindenki maga szedjen, annyit, amennyi szimpatikus neki, inkább többször keveset, hogy minimalizáljuk a tányéron maradó felesleg mennyiségét. A tálalótálban álló étel érintetlen, nincs összeturkálva, nyugodtan mehet a fagyasztóba (feliratozva).
  4. Legalább az ünnepek idejére fogadjuk meg, hogy mindennap sétá-lunk fél órát. Lehet ez a főétel és a desszert között is, így legalább előre ledolgozzuk a kalóriákat. 


0
Tovább
14
dec/2016

Szobakerékpár-hajtású fitneszhajó érkezhet a Szajnára

Carlo Ratti olasz mérnök-formatervező-építész olyan úszó fitnesztermet tervezett, amelynek meghajtásáról maguk a sportolók gondoskodhatnak azzal, hogy tekernek a szobabicikliken. A projekttel az emberi meghajtás lehetőségeit demonstrálná a világhírű tervező, aki az MIT digitális város-fejlesztési részlegének igazgatója is.  Partnernek beszállt a TechnoGym fitneszcég, a Terreform non-profit okosváros-építészeti szervezet és az URBEM városregenerációs intézet. 

fenntarthatóság környezettudatosság zöld energia napelem

De az is fontos szempont, hogy az elektromotoros meghajtású hajó nem szennyezi a környezetet. Akárcsak Budapesten, Párizsban is számos kiránduló- és vacsorázóhajó járja a Szajna vizét, de ezek a bateau-mouche-nak, azaz légy-hajónak nevezett vízibuszok túlnyomó részben dízelmotoros meghajtásúak (talán kettőt alakítottak elektromossá).

fenntarthatóság környezettudatosság zöld energia napelem

A Paris Navigating Gym hajón a résztvevők tekerés közben gyönyörködhetnek a város látképében, közben a hajóablakokon, mármint a kiterjesztett-valóság kijelzőkön kivetítve valós időben nyomon követhetik, hogy egyéni teljesítményük mennyivel járul hozzá a hajó haladásához. A sportolók így szó szerint testközeli élményként élhetik át, miképpen kelet-kezik a mechanikai munkájukból elektromos energia. Mondjuk, az elég dur-va, hogy így a szomszédunk is láthatja, keményen pedálozunk-e, avagy csak mímeljük az edzést. Jó, persze, hivatkozhatunk arra, hogy a csodás látnivalók miatt elbámészkodtunk.

fenntarthatóság környezettudatosság zöld energia napelem

A 20 méter hosszúságúra tervezett fitneszhajó 45 vendég számára nyújt edzési lehetőséget a TechnoGym ARTIS gépeken, amelyek az emberi meg-hajtás kinetikus (mozgási) energiáját továbbítják az energiaátalakító rendszernek.  A hajó tetején elhelyezett napelemek gondoskodnak a kie-gészítő energiáról. Az esetlegesen megtermelt pluszenergiát a városi hálózatba lehet betáplálni.

fenntarthatóság környezettudatosság zöld energia napelem

Az biztos, hogy egy ilyen, a fenntarthatóságot és környezetbarát filozófiát megtestesítő fitneszhajóra másutt is óriási kereslet lenne, és edzési időn kívül a turisták is örömmel kipróbálnák a városnézés legújabb eszközeként. Azt persze észben kell tartani, hogy csak olyan távolságra szabad eltá-volodni a kikötőhelytől, amelyet visszafelé is képesek megtenni a részt-vevők. De ez a programozható fitneszgépek jóvoltából igazán nem lehet probléma. Ami az idegenforgalmi vonzerejét illeti, talán képes meghaladni a sörbiciklikét...


0
Tovább
09
dec/2016

Karácsonyfa fenyő nélkül: 57+3 ötlet mindenkinek 

Egyre többen vannak, akik szeretnék kivonni magukat a karácsonyi fenyő-mizériából. Akár azért, mert drágállják az igazi fenyőfát, akár mert sajnál-ják, akár mert idegenkednek a műfenyőtől (és a járulékos beltéri lég-szennyezéstől, lásd korábbi posztunkat). Akár azért, mert kicsi a lakásuk, akár azért, mert nagy, és minden szobába szeretnének karácsonyi dekort, de valami újdonságot. Akár azért, mert elegük van abból, hogy kisbaltával faragják be a fenyőt az ide-oda csúszkáló talpba, és díszítés közben a tűlevelek összeszurkálják a gyantától amúgy is ragacsos kezüket. Akár azért, mert a fenyőfa árát másra fordítanák, például tartós élelmiszert vennének egy rászoruló családnak. Az alábbi összeállításban mindenki talál az ízlésének megfelelő karácsonyfát, amit többségében saját kezűleg is gyorsan és egyszerűen elkészíthet, ráadásul meglévő, újrahasznosított vagy maradék hozzávalókból, szóval igazán környezettudatosnak érez-heti magát. És lesz három meglepetés is!

Raklapra festett fenyőfa fonalpomponokkal

környezettudatosság

Rétegelt lemezből kivágott fenyő (kartonból is készülhet)

környezettudatosság

Régi szúnyoghálós ajtón nagymama díszei

környezettudatosság

Hátulról negatívban megfestett és megvilágított akrillap

környezettudatosság

Régi tükörkeretből készített fali dekor

környezettudatosság

Post-it noteszlapokból is készülhet fenyődekor, ráadásul ünnep után fel lehet őket használni

környezettudatosság

Az amerikai konyhás lakás minden részéből látszik ez a sarokfa. A méretre vágott deszkákba lyukakat fúrunk, azon áthúzzuk a LED-lámpákat, összefogatjuk az egészet és felszereljük a fara.

környezettudatosság

Fehér és arany krepp-papír csíkokból kétoldalú szőnyegragasztóval felragasztott csíkok

környezettudatosság

Damilon térbe lógatott gömbök (hurrá, megoldódott a nyári grillrács téli hasznosítása! Részletes leírás a címre kattintva kinyíló linkben olvasható angolul. Huzatnak és macskának nem barátja.)

környezettudatosság

Táblafestékkel lemázolt OSB-lapra krétával rajzolt csodafa

környezettudatosság

Különböző méretű biciklikerekek újrahasznosítva

környezettudatosság

Spárgával összekötött faágakból is készülhet karácsonyfa

környezettudatosság

Egy motring fonalból egészen minimalist dekort alkothatunk

környezettudatosság

Falapba pár szöget beütünk, kifeszítjük az izzósort, és kész 

környezettudatosság

Ugyanezt téglafalon is meg lehet valósítani, csak a főbérlő meg ne tudja

környezettudatosság

Különböző átmérőjű PVC-csövekből készült ez a dísz, még az apróbb ajándékokat is el lehet rejteni bennük

környezettudatosság

Kell egy képkeret, egy darab sötét bársony (kék vagy zöld is lehet), és a meglévő bizsukollekcióból stílusos falidísz lesz

környezettudatosság

Lawrence Stoecker amerikai építész-formatervező az 1960-években tervezte ezt a "Modern Karácsonyfát", amit az unokája, Matt Bliss néhány éve megvalósított és gyártani kezdett

környezettudatosság

Ehhez hasonlót készíthetünk mindkét oldalán öntapadós fóliával megerősített kartonpapírból kivágva. Lehet szerpentin is

környezettudatosság

Bármilyen dísz jól mutat a forgácslapból kivágott absztrakt karácsonyfán

környezettudatosság

A ragasztószalagosnál egyszerűbben nem igazán lehet megoldani az ünnepi dekorációt

környezettudatosság

Szintén családi vállalkozás a possibiliTree: Richard Babcock építész tervezte az elsőt, és most a gyerekei gyártják. Idén karácsonyra már a teljes készlet elkelt.

környezettudatosság

Furnérlapból, OSB- vagy rétegelt lemezből készülhet az alábbi fafa

környezettudatosság

Ha már újrahasznosítottuk nagyi szúnyoghálós konyhaajtaját, kérjük kölcsön az öreg létráját is. A damilos kötözgetés babramunka, de gyors.

környezettudatosság

Akinek nincsen ennyi zöld színű holmija, a tükröződő karácsonyfát különféle díszpapírokba csomagolt dobozokból is megvalósíthatja. Használt göngyöleget például a legközelebbi illatszerbolttól kérhet.

környezettudatosság

A paradicsomkaró elvét követi ez a faállvány, amelyre a meglévő girlandot és díszeket feltehetjük.

környezettudatosság

Festett tobozokból is lehet minifát készíteni

környezettudatosság

A raklapos megoldás kültérre is megfelel

környezettudatosság

Semmi az egész, de milyen hangulatos :)

környezettudatosság

Papírháromszögek a falra ragasztva

környezettudatosság

Krepp-papír csíkok ollóval beirdalva és felragasztva - ez biztos nem szúr

környezettudatosság

Krétával falra rajzolt és füzérrel díszített karácsonyfa

környezettudatosság

Keltsük új életre a családi csecsebecséket, legalább az ünnepek idejére

környezettudatosság

Polcokból is össze lehet állítani

környezettudatosság

Egy ilyen falmatricát elég nagy munka megtervezni, kivágni és fel-ragasztani, de mennyire egyedi lesz tőle a szoba!

környezettudatosság

Táblakréta és pomponok párosítása kicsit másképpen

környezettudatosság

Furnérlemez és fonal szintén másképpen

környezettudatosság

Titokban minden kertész ilyenről álmodik

környezettudatosság

A cukrászok meg ilyenről

környezettudatosság

A zenészek meg ilyenről

környezettudatosság

Ennek az elkészítése elég egyszerű: kartonpapírból kúpot formálunk, be-vonjuk alufóliával vagy folpackkal, vékonyan bekenjük étolajjal, majd pa-pírragasztóba vagy csirizbe mártott spárgát körbetekerünk rajta. Kb. 24 óra száradás után kihúzzuk a fóliás kúpot, és a "karácsonyfát" tetszés szerint díszítjük.

környezettudatosság

Így is ki lehet feszíteni az izzósort

környezettudatosság

Ha nincs szabad falfelület, az ajtóra is ragaszthatjuk a dekort

környezettudatosság

Drót vállfák, spárga, gömbök, papírcsillag, helló!

környezettudatosság

Ha van cica a háznál, kapjon ő is egy karácsonyfát

környezettudatosság

Ez is csak faágakból van, de milyen hangulatos

környezettudatosság

Jurianne Matter holland designer papírkorongos fája

környezettudatosság

Festett farács karácsonyra hangolva

környezettudatosság

Tortapapírból is lehet ablakdíszt készíteni

környezettudatosság

Csak egy festett furnérlap, de milyen jól néz ki!

környezettudatosság

Könyvbarátoknak mi más is lehetne a karácsonyfájuk?

környezettudatosság

Ez ugyan ajtódísznek készült, de egy garzonlakásban is mutatós

környezettudatosság

Filcből is lehet garantáltan puha karácsonyfát kivágni

környezettudatosság

Barkácsmesterek egy óra alatt összedobják ezt a dekort

környezettudatosság

Kiszuperált CD-k legjobb újrahasznosítása

környezettudatosság

Tavalyról maardt díszcsomagoló papírból lehet ilyen karácsonyfát csinálni

környezettudatosság

Ugyan nem karácsonyfa, de ünnepi hangulatot ad a műanyagpoharakból összeragasztott hóember (ha nem lesz hó karácsonykor, legalább ennek lehet örülni)

környezettudatosság

Hóember és ajtó másképp

környezettudatosság

Ezt még muszáj megosztanom

környezettudatosság

A végére hagytam a legkedvesebbet, ami tényleg karácsonyfa, egyszerű, de nagyszerű

környezettudatosság


0
Tovább
07
dec/2016

Sokan burkolt adónak érzik a zöldhulladékos zsák díját

Bármely település levegőminősége nagyban függ a zöldfelülettől. Buda-pest belterületén az önkormányzatok által fenntartott közparkok mellett a magánkertek tulajdonosai tesznek a legtöbbet a levegő tisztaságáért, amikor dús lombú fákat és bokrokat ültetnek a telkükre. Ez azonban anya-gilag nagy ráfordítást igényel, hiszen a fővárosban fizetni kell a zöld-hulladékos gyűjtőzsákok elszállításáért.

zöldhulladék begyűjtése szellektív hulladékgyűjtés levegőminőség

GIF

Körbekérdezősködtem: környékünkön, Budapest XI. kerületének zöldövezeti részén kertmérettől és növényzettől függően évente 5-18 ezer forint megy el az FKF-logós zöldhulladékos zsák vásárlására, amit a zöldhulladékot gyűjtő kukásautó hajlandó elvinni. Ilyen zsákot a kerületi áruházakban 10-es csomagban 2600-3200 forintért lehet kapni. Ennél olcsóbban a FKF Zrt. hulladékudvarában vásárolható, 235 forintos darabáron, de a legközelebbi hulladékudvar 10 kilométernyire van, oda-vissza 700 Ft a buszjegy ára, tehát nem éri meg 2-3 darabért kiutazni Nagytéténybe.

Emailben megkérdeztem a FKF Zrt. sajtóosztályát, miből jön össze a zsák díja. "A zsák ára döntően az anyagárat és annak mozgatásához szükséges logisztikai költségeket tartalmazza (üzletekben történő terítése, stb.)", válaszolta írásban Dorogi Gabriella szóvivő. 

zöldhulladék begyűjtése szellektív hulladékgyűjtés levegőminőség

A fenti képen a múlt heti viharos szél nyoma látható: a szomszéd utcában a letakarított járdára a szél átfújta az úttesten lévő leveleket. Ezzel kapcsolatban is kérdést tettem fel: amennyiben a lakosok a házuk előtti közterületről (az utcáról) szedik össze a lehullott lombot, ahhoz kitől és hogyan kérhetnek ingyenes zsákot? Hiszen ilyenkor az önkormányzat helyett végezzük el a közterület rendbentartását!

A FKF szóvivőjének válasza: "A vonatkozó jogszabályi előírások alapján az ingatlanok előtti közterület (burkolt vagy zöld felület) tisztán tartása az ingatlantulajdonos feladata. A jogszabály nem tesz különbséget zöldhulladék és egyéb hulladék között. Ennek alapján az önkormányzat, mint a közterület tulajdonosa, nem kötelezhető ingyenesen zsákot biztosítani a zöldhulladékhoz. Vannak kerületi önkormányzatok, akik Társaságunktól megvásárolnak egy nagyobb mennyiségű zsákot és azokat szétosztják a kerületi lakosok között."

Az általam ismert jogszabály szerint a lakóingatlan előtti területen az út-test pereméig tart az ingatlantulajdonos tisztántartási kötelezettsége: "Ha jogszabály másként nem rendelkezik, az ingatlan tulajdonosának (keze-lőjének, használójának) kell gondoskodnia az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában 1 m széles területsáv, illetve ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület), (...) tisztántartásáról."

Vagyis az úttest rendbentartása már az önkormányzat dolga – volna. Környékünkön kézi utcaseprést talán valamikor tavasszal végeztek egy-szer. Az ősz folyamán szintén egyszer láttam utcaseprő autót, amely az úttest közepén haladva végigtakarította az utcánkat. Hát ezek a csacsi levelek nem elbújtak a járdaszegélynél!? 

zöldhulladék begyűjtése szellektív hulladékgyűjtés levegőminőség

KÉP

Az utcai fák az önkormányzat tulajdonában vannak, de legfeljebb a metszésükről, alakításukról gondoskodik, ha mondjuk ránőnek a villany-vezetékre. A fák termését, lehullott lombját viszont szintén a lakóknak kell eltakarítaniuk a maguk költségén vásárolt zöldhulladékos zsákokkal. 

Kerületünk Fideszes önkormányzati képviselője évente 1-2 alkalommal néhány tucat zsákot, fejenként 3-3 darabos adagban ingyenes szétoszt azoknak, akik erről értesülnek és időben jelenkeznek érte. Minden kerületi kerttulajdonosnak azonban nem jut az ingyenzsákból. (A pártállást az információtartalomnak megfelelően tartottam szükségesnek közölni.)

Ezért azt is megkérdeztem az FKF Zrt szóvivőjétől, hogy  van-e arra mód, hogy a kertes házak tulajdonosai – akik a kertjükkel hozzájárulnak a tele-pülés levegőminőségének javításához – bizonyos mennyiségű zsákot ingyen kapjanak minden évben?

A válasz: "Lásd előző válaszunk"

No és mi történik a begyűjtött zöldhulladékkal, kérdeztem egy másik levél-ben, de erre már nem kaptam semmilyen választ. Ezért az internetről pró-báltam információkat szerezni.

A FKF Zrt. honlapján talált legfrissebb adatként az szerepel, hogy 2013-ban 18 226 tonna zöldhulladék érkezett a FKF Zrt Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központba, ahol 2014-ben feldolgozás után 8000 tonna komposzt készült belőle. "Ezt a mennyiséget kisebb részben saját célra, rekultiváció során talajjavító anyagként szeretnénk felhasználni, illetve a teljes fennmaradó mennyiséget külső partnereknek értékesítenénk", írták. Tehát ebből bevételre számít a közterületfenntartó vállalat, amelynek teljes neve: FKF Nonprofit Zrt.  

És ami az említett kisebb részt illeti: a honlap szerint ezzel fedik be, rekultiválják a pusztazámori hulladéklerakót.

Vagyis a budapesti kerttulajdonosok finanszírozzák Budapest összes szemetének betakarását. 

Kiegészítés: Találomra megnéztem Magyarország pár települését, náluk mi a rendszer. Balatonvilágoson kéthetente jön az önkormányzati zöld-hulladék-begyűjtő jármű, bármilyen zsákban kihelyezett lombot begyűjt zsákostul. Miskolc környékén térítésmentes a zsák, amit kéthetente gyűjt a helyi köztisztasági vállalat. Pécsett hasonló a helyzet. Zalaegerszegen a bármilyen zsákban kihelyezett zöldhulladékot a gyűjtőkocsira ürítik ki, vagyis a zsákot visszaadják (újrahasznosítható), a szolgáltatás díjmentes. Kecskeméten 30 Ft egy zsák, amit kéthetente gyűjtenek be. 


0
Tovább
01
dec/2016

Lenyűgöző az első valós idejű légszennyezési térkép

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világ népességének 92 százalékát, köztük 2 milliárd gyereket veszélyeztet a légszennyezés, és évente 7 millióan halnak meg emiatt. Sokkolóak ezek az óriási számok, ám sokan még mindig nem veszik elég komolyan a problémát. Ezért jött létre egy civil szakemberekből álló nemzetközi csapat fejlesztésében az AirVisual projekt, amely valós időben mutatja a légszennyezési adatokat.


Nagyításhoz kétszer kell a térképre kattintani, a lenyomott bal egér gombbal pedig forgatni lehet a földgömböt

Az interaktív térképen összesítve látható a föld felszíni ózon, a szén-monoxid, a kén-dioxid, a nitrogén-oxidok, illetve a PM2,5 és PM10 szennyezés. Utóbbi kettő a 2,5 mikronnál és 10 mikronnál kisebb szemcséjű légszennyező anyagokra utal, amelyek mesterséges és természetes forrásból is eredhetnek, például ipari tevékenységből vagy különféle anyagok kémiai reakciója során is keletkezhetnek. Minél kisebb méretűek, annál veszélyesebbek, mert annál tovább képesek a levegőben lebegni, illetve belélegzés során annál mélyebbre jutnak a tüdőben, ahol gyulladásos elváltozást is okozhatnak.

légszennyezés levegőminőségi térkép meteorológiai előrejelzés AirVisual

Így néz ki Hong Kong szmogos, illetve tiszta időben

Az AirVisual közösségi finanszírozásból létrejött projekt, amely nemcsak valós idejű, hanem statisztikai és előrejelzési adatokat is szolgáltat 6000 városról, így mindenki megnézheti, hogy a lakóhelye környékén milyen levegőminőség várható az elkövetkező 3 napban. Ez például a kisgyermekesek vagy asztmások számára fontos szempont, hogy mikorra tervezhetnek szabad téri programokat. Ők letölthetik a levegőminőséget jelző okostelefonos applikációt is. 

légszennyezés levegőminőségi térkép meteorológiai előrejelzés AirVisual

A honlapon és a kapcsolódó blogon számos tudományos ismeretterjesztő bejegyzés olvasható (angolul), amelyek érdekes és közérthető stílusban magyarázzák el a légszennyezéssel kapcsolatos ismereteket. Az AirVisual csapata nemrég fejezte be egy asztali légszennyezési monitor fejlesztését, amely ígéretük szerint a legprecízebb lakossági levegőminőség jelző lesz a piacon. A készülék iránt akkora volt az érdeklődés, hogy a gyártás beindítását célzó összeg 528 százalékát ajánlották fel a leendő vásárlók.

légszennyezés levegőminőségi térkép meteorológiai előrejelzés AirVisual


0
Tovább
29
nov/2016

Mi történik, ha CT-be tesznek egy fatörzset?

Belelátunk a törzs belsejébe, ezzel csökken a fahulladék mennyisége, és ugrásszerűen megnő a rönkből kinyerhető fűrészáru minősége. Mindkettő létfontosságú a modern fenntartható erdőgazdálkodás szempontjából, ugyanakkor évezredes álmot vált valóra.

Világszerte máig rendkívül sok fára van szükség az építkezésekhez, minden olyan módszer iránt nagy az érdeklődés, amely javítja a fűrészáru minőségét és csökkenti a darabolás közbeni vesztéseget. Az osztrák-olasz innovációban készült Microtec CT Log olyasmi, mint a kórházi CT: számítógépes képalkotási módszer, csak ez a készülék nem a páciens testét, hanem akár 25 méter hosszú fatörzseket világít át. Az 1,5 teraflops teljesítményű számítógép érzékelője percenként 240-szer fordul meg a fatörzs körül.

fenntartható erdőgazdálkodás faanyag CT-átvilágítás Marcus Wallenberg-díj

A berendezés külsőleg egy négyszögletes doboz kerek vizsgálónyílással: a dobozon percenként akár 180 méteres sebességgel áthaladó, maximum 80 centiméter átmérőjű rönkről az átvilágítás nyomán 3D felvétel készül, amelyen jól látszanak a törzs belsejében lévő göcsök, repedések, körbenőtt szennyeződések (kavics, fém- vagy kerámiadarab), gyantacsomók, továbbá a fabél, az évgyűrűk, a tömörség és a kiszáradás állapota, esetleges rothadás, a szálirány, a kéreg alatti forma.

Amióta csak az egyiptomiak 5000 évvel ezelőtt feltalálták a fűrészt, azóta álmodoznak arról az ácsok, bárcsak belelátnának a fakéreg alá, hogy fűrészelés közben kikerülhessék a göcsöket, repedéseket, problémás részeket. A Log CT erre ad lehetőséget: a 360 fokos átvilágítás után megtervezi az optimális felvágási mintát is, amelynek köszönhetően első osztályú minőségű faanyag állítható elő. 

fenntartható erdőgazdálkodás faanyag CT-átvilágítás Marcus Wallenberg-díj

A berendezés a leendő faanyag szerkezeti stabilitását is képes előre kiszámítani, ezzel a felhasználáshoz ad segítséget. A képalkotó módszerrel az igényelt deszkák, gerendák és oszlopok felszíni mintázata (göcsök) is láthatóvá válik, amelynek révén könnyebb kiválasztani a megfelelő darabokat. A Log CT-vel 20-25 százalékkal megnő minden rönk értéke, mert pontosan tudni lehet, mennyi és milyen minőségű fűrészáru nyerhető ki belőle. Előzetes számítások szerint a berendezés ára egy év alatt megtérül.

fenntartható erdőgazdálkodás faanyag CT-átvilágítás Marcus Wallenberg-díj

A rönk-CT kifejlesztéséért és a vágást kiszámoló algoritmusért 2016 októberében Federico Giudiceandrea és Alexander Katsevich elnyerte a fenntartható erdőgazdálkodásért alapított Marcus Wallenberg díjat, amelyet Károly Gusztáv svéd király adott át nekik.

A rönk-CT iránt nagy az érdeklődés Japánban is, ahol máig alkalmazzák a zairainak nevezett, hagyományos, oszlop-gerenda építési technológiát. Ennek lényege, hogy az egyszerű vázszerkezet viseli a tető terhét, a ennek köszönhetően a belső falak mozgathatók (tolóajtók). 

fenntartható erdőgazdálkodás faanyag CT-átvilágítás Marcus Wallenberg-díj

KÉP

A földrengések országában a rugalmas faszerkezet  sokkal időtállóbbnak bizonyult, mint a kőből vagy téglából összerótt fal. Japánban a faelemek összeillesztéséhez nem állt rendelkezésre természetes ragasztóanyag, az Európában használatos enyvet nem ismerték, hanem különféle ácskötéseket fejlesztettek ki, amelyek terhelés hatására lényegében maguktól rögzültek. 

Van egy japán férfi, akiről annyit lehet csak tudni, hogy egy autógyárban dolgozik, szabadidejében viszont a régi japán ácsmesterek míves csapolásait és kötéseit jeleníti meg GIF-animációkon. Eddig közel 90 féle kötést tett föl The Joinery twitter-oldalára, amelynek több mint 30 ezer követője van már, köztük neves építészek és designerek.

fenntartható erdőgazdálkodás faanyag CT-átvilágítás Marcus Wallenberg-díj

0
Tovább
26
nov/2016

Érdemes 2-3 hétig szellőztetni az új karácsonyfa-díszeket

Semmi baj nincs azzal, ha meguntad az évek óta használt dekorációt, és újat vásárolsz, pláne, amennyiben a régit nem a kukába dobod, hanem ajtódíszként újrahasznosítod, vagy felajánlod adományként a közeli óvodának, kórháznak. 

beltéri légszennyezés mérgező égésgátló vegyszerek karácsonyi dekoráció

KÉP

A probléma az, hogy az új dekoráció csomagolásán ritkán szerepel bármiféle figyelmeztetés, aztán kinyitod a dobozt, és bumm, orrba csap a jellegzetes "kínaibolt"-szag. Ez a gyártás és szállítás során felhasznált vegyületekből párolgó molekulák elegye, írtam már erről korábban (Ha új szaga van valaminek, tekintse figyelmeztetésnek címmel).

A beltéri légszennyezés  komoly dolog: brómos és klóros szervetlen égésgátlók mellett illékony szerves vegyületek (VOC) szabadulhatnak föl a karácsonyi textiltermékekből és ragasztott díszekből, ftalátnak nevezett szerves vegyületek a műanyag mütyürökből, toxikus fémek lehetnek a festékekben. E veszélyes anyagok párolgását fokozza, ha fenyőfán bekapcsoljuk a karácsonyi izzósort, legyen mégoly csekély is az az általa kibocsátott hő.

beltéri légszennyezés mérgező égésgátló vegyszerek karácsonyi dekoráció

Christopher Radko

A beltéri légszennyezés által okozott panaszok: fejfájás, légzési nehézség, allergia, köhögés és tüsszögés, szédülés, émelygés, orrdugulás, tovább szem-, orr-, torok- és bőrszárazság, illetve -viszketés. 

Ezek az agresszív vegyületek a szervezetbe kerülve nehezen vagy egyáltalán nem bomlanak le, felhalmozódnak a szervezetben, megzavarják a hormonháztartás működését. Az EWG amerikai környezetvédelmi szervezet megbízásából 2005-ben 10 újszülött köldökzsinór vérét elemezték, és összesen 287 különböző anyagot találtak benne. A vizsgált vegyületek közül 180 anyagot rákkal, 217-et idegrendszeri problémákkal, 208-at pedig születési vagy fejlődési rendellenességekkel hoztak összefüggésbe, írja Simon Gergely környezetkémikus a tanulmányában.  

beltéri légszennyezés mérgező égésgátló vegyszerek karácsonyi dekoráció

KÉP

Nem valószínű, hogy az eltelt években csökkent volna a vegyszerhasználat azokban az országokban, ahonnan az olcsó karácsonyi díszek zöme származik. Ezt támasztja alá, hogy 2014-ben az amerikai HealthyStuff.org nonprofit környezet- és egészségvédelmi szervezet 69 véletlenszerűen kiválasztott karácsonyi díszt vizsgáltatott be, a műfenyő-girlandoktól kezdve a díszeken át az ajándékcsomagolásokig, és kiderült, hogy több mint kétharmaduk klóros égésgátló szerrel volt kezelve. 

Tehát ha új díszeket vásárolsz, a következő hetekben tedd ki őket szellőzni a garázsba, erkélyre, bárhová szabad levegőre (persze az esőtől óvni kell őket). Karácsonyig remélhetőleg kifújja belőlük a szél a vegyszer-maradványokat, és nyugodtan felteheted őket a fára: nem fog fájni tőlük a fejed sem képletesen értve, sem a valóságban. 


0
Tovább
23
nov/2016

Most még ültethet az ablak elé gyorsan növő törpefát

Az előrejelzések szerint a következő hetekben marad a viszonylag enyhe időjárás, alkalmas arra, hogy a házunk legmelegebb, déli vagy nyugati oldalán az ablak elé gyorsan növő facsemetét ültessünk. Fajtától és mérettől függően a lombozata akár már jövő nyáron árnyékolni fogja az ablakot, és 3-6 Celsius-fokkal csökkenti az üvegtáblák előtti levegő hőmérsékletét. Földszintes ház esetében egy törpefa is elegendő lehet, ha pedig kis termetű gyümölcsfát választunk, azt ugyan időnként metszeni kell, de cserébe legyező alakú kordonfa is nevelhető belőle, illetve a termése nyári bónusz lesz a számunkra. Ötletadó összeállításunkban néhány közkedvelt díszfát mutatunk be, a faiskolákban még számtalan különlegesség kapható.

Csüngő nyírfa
Tökéletes függönypótló a nyári hónapokban, a házfalat is árnyékolja. Középerős növekedésű, nem túl igényes, kifejletten 4-6 méteres termetű.

természetes árnyékolás faültetés árnyékolás törpefával globális felmelegedés

Fotó

Gömb szivarfa
Viszonylag gyorsan nő, 3-5 méteres magasságú lesz, kedveli a napos, meleg helyet és a tápanyagban gazdag talajt. Az első években óvjuk a fagytól. Kívánja a rendszeres locsolást, cserébe viszon nem allergizál.

természetes árnyékolás faültetés árnyékolás törpefával globális felmelegedés

Fotó

Csavart fűz
Többféle méretű változata ismert, a faiskolában kiválaszthatjuk a rendelkezésünkre álló területhez legjobban illő példányt. A fűz szereti a napsütést és a vízigénye is nagy, cserébe gyorsan nő, és kellemesen árnyékol, bár lombozata szellős.

természetes árnyékolás faültetés árnyékolás törpefával globális felmelegedés

Fotó

Gömbjuhar
Városba ideális, mert elviseli a szmogos levegőt. Nem túl igényes a talaj-ra, extra öntözést sem igényel. Maximális magassága akár 6-8 méter is lehet, az ültetésnél ezt érdemes figyelembe venni.

természetes árnyékolás faültetés árnyékolás törpefával globális felmelegedés

Fotó

Rózsás akác
Gyorsan növő, kb. 2,5-3 magasságot elérő cserjeszerű fa, a védett, napos és meleg helyet kedveli. A talaj típusára nem kényes, vízigénye alacsony. Illatos virágfüzérei hetekig kertünk díszei lesznek.

természetes árnyékolás faültetés árnyékolás törpefával globális felmelegedés

Fotó

Az ültetéshez ássunk legalább kétszer nagyobb gödröt, mint amekkora a konténeres vagy szabad gyökerű facsemete gyökérzete, mert a fellazított talajban jobban fejlődnek a gyökerek. A gödröt béleljük ki komposzttal, tőzeggel, trágyával, hogy még a fagyok beállta előtt serkentsük a fa megeredését. Ültetés után alaposan öntözzük be, iszapoljuk a csemete tövét, és utána is rendszeresen öntözzük a kemény fagyok beálltáig. Akkor viszont érdemes egy vödörnyi földdel felkupacolni a tövet, hogy megvéd-jük a fagykártól. Az ültetőgödörbe tegyünk egy dréncsövet, amelynek lenti végét szöggel több helyen kilyuggatjuk és a gyökérlabda köré kanyarítjuk. Ezen keresztül az első években célzottan locsolhatjuk a fácskát, amivel serkentjük a gyorsabb fejlődését.

Gyümölcsfa választásakor a növekedési erély és a várható méret mellett kérdezzünk rá az adott fajta betegségekkel szembeni ellenálló képes-ségére, hogy ne kelljen vegyszerekkel permetezni, hiszen közvetlenül a ház mellé szeretnénk ültetni. 

A fenti összeállítás csak javaslat, a szakmai útmutatót nem helyettesíti.


0
Tovább
19
nov/2016

Ezekre érdemes ügyelni a téli madáretetés során

Szerencsés esetben akár 50 féle, de átlagosan is legalább tucatnyi madárfaj egyedeit pillanthatjuk meg, ha a következő hat hónap során elkötelezzük magunkat a madáretetés iránt. Az elkötelezettség azért alapfeltétel, mert ha sikerül elnyernünk a madarak bizalmát, és oda-szoknak a kertünkbe, ablakunkba, akkor rendszeresen meg kell töltenünk az etetőt. A madarak számára ugyanis az üres etetőhöz megtett, hiábavaló út azt jelenti, hogy értékes energiát égettek el, amire esetleg a fagyos éjszaka átvészeléséhez lett volna szükségük. Egy pár grammos madárnak ez végzetes lehet.

madáretetés környezetvédelem városi állatok

A süvöltő rendkívül ritka fészkelő faj Magyarországon, áttelelését mag-keverékkel segíthetjük (Fotó: Orbán Zoltán MME)

"Az etetési időszak dandárja hazánkban az első fagyok késő őszi beköszöntétől ezek megszűnéséig, többnyire november közepétől március végéig tart. Az etetők madárforgalma elsősorban a tél keménységétől, ezen belül is főleg a hótakaró vastagságától és tartósságától függ. Enyhe teleken az etetőket látogató madarak faj- és egyedszáma gyakran csak fele, harmada a megszokottnak és ilyenkor többnyire az északi inváziós fajok (csonttollú, fenyőrigó, keresztcsőrű) is elmaradnak. Ez a helyzet azonban gyorsan megváltozhat egy-egy markáns hidegfront betörése előtt, ami Eurázsia hatalmas területeiről „tolhat” jelentős madártömegeket maga előtt a Kárpát-medencébe és az etetőkhöz", olvasható a Magyar Madártani Egyesület közleményében. Honlapjukon részletes információkkal, fotókkal, videókkal segítik a téli madáretetés iránt érdeklődőket. Mobiltelefonra letölthető madárhatározó alkalmazásuk 157 faj határo-zásához nyújt segítséget.  

madáretetés környezetvédelem városi állatok

A téli madáreleségek három nagy csoportba sorolhatók. Legismertebb a napraforgó, amibe érdemes apró szemű magvakat, kölest, muhart stb. keverni. A második az állati zsiradék: a cinkegolyó, a háj, a faggyú és a főzéssel sótlanított szalonna. A harmadik a gallycsonkokra szúrható, földre szórható alma (a héját mindig bontsuk meg egy-két helyen). Nélkülöz-hetetlen az ivó- és fürdővíz is. Az itatóból a jeget elegendő napközben legalább egyszer langyos vízre cserélni. Ne etessünk kenyérrel, morzsával, mert ez több napig is az etetőben maradhat elfogyasztatlanul, és eközben erjedésnek indul, ami gyomor- és bélgyulladást okozhat a madaraknak. Azonnali fogyasztásra azonban adható például vadkacsáknak.

Az etetőkre látogató madarak egy része jobban szeret a talajon táplálkozni, míg mások inkább a talajszint felett vagy kimondottan az ágak között érzik jól magukat, ezért egy-egy etetőhelyen lehetőleg több szinten is kínáljuk fel az eleségeket. Az etetők közelbe érdemes kihelyezni néhány mesterséges madárodút is, amiben az odúköltő madárfajok (cinegék, verebek) akár csoportosan is éjszakázni tudnak.

madáretetés környezetvédelem városi állatok

A meggyvágó az egyik legtermetesebb hazai pintyfajunk

A jó etető ismérve a változatosan felkínált, sokféle eleség, amit több faj is látogat, táplálkozás közben asztalközösséget alkotva akaratlanul is segítve egymást. A legjelentősebb eleségcsoportot a napraforgó és az apró magvak keveréke alkotja, amit többféleképpen fogyasztanak a madarak:
hántolják (verebek, meggyvágó, zöldike, pintyek),
kopácsolva feltörik (cinegék, csuszka, harkályok),
egészben lenyelik (napraforgót: balkáni gerle, fekete rigó; apró szemű magokat: cinegék, vörösbegy, ökörszem, erdei szürkebegy, barátposzáta, csilpcsalpfüzike, házi rozsdafarkú).

madáretetés környezetvédelem városi állatok

A csuszka nyáron rovarokat és hernyókat eszik, télen szívesen
felkeresi az etetőket, és a kirakott napraforgóból csemegézik

A hántoláshoz (a mag "megpucolásához") a veréb-, pinty- és sármányfélék erős, kúpos, erre a célra specializálódott csőrére van szükség. A maghántoló fajok tipikus viselkedése, hogy csapatosan betelepednek az etető közepébe, és ott már-már ipari hatékonysággal táplálkoznak, miközben csőrükből a maghéj mellett apró magbéldarabkák is hullanak. Éppen az teszi alapvető fontosságúvá az etetők „beülős” magevő csapatait (így a verebeket is), hogy ezek a könnyedén felcsipegethető élelemforgácsok nélkülözhetetlenek a maghántolásra, magtörésre alkalmatlan csőrű, kistestű rovarevő fajok számára.

madáretetés környezetvédelem városi állatok

A csilpcsalpfüzike általában a Földközi-tenger partvidékére vonul telelni, de az enyhe telek miatt egyre gyakrabban marad nálunk

A cinegék és harkályok rovarfogó csőre maghántolásra nem alkalmas, arra viszont tökéletesen megfelel, hogy az ujjaikkal egy ághoz szorított napraforgómag héját kopácsolva feltörjék. Eközben ismét csak rengeteg magbéldarab hullik le (hasonló a jelenség játszódik le a cinkegolyók csipegetésekor is), és mivel a cinegéknek kedvenc ágülőik vannak, ezek alatt újabb táplálékbázis képződik a talajról szedegető fajok számára.  

Arra viszont ügyeljünk, hogy a talajetető környékén ne legyen macska: még a leglustább házicicus is szempillantás alatt vérengző ragadozóvá válhat, és zsákmányul ejtheti a táplálkozásba belemerült madarat.


0
Tovább
17
nov/2016

A világ legkisebb elektromos járműve elfér egy laptop-táskában

A buszmegálló vagy a P+R parkoló és a munkahely közötti, úgynevezett "utolsó mérföld" megtételére jó lehet közbicikli vagy közrobogó bérlése, de ezek korlátozott hatótávolságban üzemelnek, és leadásuk/parkolásuk is gondot jelenthet. A tuti elektromos gördeszka kifejlesztése évek óta foglal-koztatja a mérnököket, mert sokak számára szempont, hogy a közlekedési eszköz a saját tulajdonuk legyen, tehát bármikor rendelkezésre álljon, illetve hogy hordozható legyen (tömegközlekedési eszközön is különdíj nélkül). Mindezeket a problémákat kívánják megoldani japán fejlesztők a laptop méretű Walkcar eszközzel.

környezetbarát közlekedés Walkcar elektromos gördeszka

GIF

A japán CocoaMotors a méretre helyezte a hangsúlyt a Walkcarral: akkora, mint egy 13 colos laptop, a súlya 2,8 kg, és 16 kilométeres sebességre képes óránként. A burkolat szénszálas, az akkumulátor 60 perces üzemidőre képes, és ugyanennyi idő alatt lehet feltölteni. Az irányítást a testhelyzettel szabályozzuk, akárcsak a giroszkópos rollerek esetében.

környezetbarát közlekedés Walkcar elektromos gördeszka

GIF

Mint az alábbi videóban látható, a Walkcar problémamentesen halad térkövön és egyenetlen aszfalton is, illetve kisebb emelkedők leküzdése sem lehetetlen számára. Az ára 1280 dollár, 360 ezer Ft, ami egy elektromos kerékpárhoz vagy e-rollerhez képest húzós, de a tervezők szerint a kompakt méret ellensúlyozza ezt, illetve az is, hogy nem kell félni attól, hogy ellopják, mint mondjuk egy utcán lelakatolt kerékpárt. A Walkcar 2017 szeptemberétől lesz kapható.

A közlekedés jelentős légszennyezési kibocsátó, de rendkívül összetett feladat egy környezetkímélő rendszer kiépítése, még akkor is, ha valamely város vezetése elhivatott a probléma enyhítése iránt. Nem elég támo-gatni, hogy magánszemélyek és cégek vásároljanak elektromos és hibrid üzemű járműveket, vagy részesítsék előnyben a tömegközlekedést - az emberi tényezőt is figyelembe kell venni. Lehet, hogy egy guruló laptop fog ezen segíteni...

környezetbarát közlekedés Walkcar elektromos gördeszka


0
Tovább
14
nov/2016

Ezzel a giffel 1 perc alatt helyreáll a vérnyomása

Látszólag dolgozik, hiszen a számítógép monitorát nézi, közben éppen relaxál! Idegesítő főnök ellen nem gyógyszer kell, hanem egy természetes stresszoldó módszer: mégpedig a buddhista szerzetesek hasi légző-gyakorlata. Végzéséhez az alábbi gif adja meg a ritmust. A légzés-sel nemcsak a vérnyomása normalizálódik, hanem az immunrendszere is erősödik. Érdemes mindennap ebéd előtt elvégezni.

természetes stresszoldás

Gif

Így végezze megfelelően a hasi légzést:
1. Üljön egyenes háttal, ne támaszkodjon a szék háttámlájának. Ha túl szoros az öve, oldja ki. (Szükség esetén, ha ki akarunk szabadulni az irodából a friss levegőre, ez a gyakorlat állva is végezhető.)
2. A lábak legyenek vállszélességű kisterpeszben, talp a földön.
3. A jobb kezet tenyérrel felfelé tegyük az ölünkbe, a tenyér éle érintse a hasat.
4. A bal kezet szintén tenyérrel felfelé fektessük rá a jobb kézre.
5. Lazítsuk el az állkapcsot, a nyelvünk hegye érintse a szájpadlást a felső fogsor mögött.
6. Orron át lélegezzünk be (a gifen a Breathe in felirat jelzi), közben kicsit nyomjuk ki a hasunkat. Ennek köszönhetően nem is kell szívni a levegőt, szinte magától áramlik be szervezetünkbe. 
7. A gif ritmusát követve orron át lélegezzünk ki (Breathe out felirat jelzi), közben enyhén húzzuk be a hasunkat, ezzel kipréseljük a levegőt.
8. Aki bírja, egy ki-be légzésnyi időre tartson szünetet, majd kezdje újra légzőgyakorlatot. A megfelelő hatás érdekében legalább 5 ciklust ismételjünk.

A felnőttekre jellemző, hogy inkább mellkasi légzést végeznek, és a csecsemőkorban még természetes hasi légzés méltatlanul háttérbe szorul. Pedig utóbbi előnye, hogy átmozgatja a belső szerveket, és a működésük serkentésével normalizálja a stresszes tüneteket. Az orron át történő légzés az erősebb légzőmunkával fejleszti légzőizmokat, serkenti a vérkeringést. Haladók végezhetik a hasi légzést úgy is, hogy közben 1-től 10-ig számolják a ciklusokat, majd 10-től 1-ig vissza. Variálhatjuk úgy is, hogy belégzéskor egyik vagy másik orrlyukat befogjuk.

A hasi légzőgyakorlat kiváló a derék körüli zsírpárnák lefogyasztására is.

természetes stresszoldás


0
Tovább
11
nov/2016

A beltéri napelem a lámpafényt is hasznosítja

Vajon mennyi lenne a világ energiaszámlája, ha a lakások, irodák falai és ablakai olyan tapétával és függönnyel lennének dekorálva, amely napelemként nemcsak a természetes, hanem a mesterséges fényből is képes lenne energiát kinyerni? Ezzel megoldódna a fény újrahasznosítása!

Az amerikai Virginia Tech műszaki egyetem éppen ezen dolgozik. Újdon-ságuk, a beltéren is használható napelem olyanok számára is érdekes lehet, akik eddig azért nem törődtek a napenergia hasznosításával, mert nincs olyan területük (tető, kert), ahová kihelyezhetnének egy hagyo-mányos napelempanelt.

A táblás napelemtől egyébként is kezd elmozdulni az érdeklődés, mind többen foglalkoznak hajlékony filmre nyomtatott, matricaszerűen bárhová felragasztható napelemek kifejlesztésével és tömeggyártásba állításával.

beltéri napelem flexibilis napelem napelemfilm Virginia Tech energiatakarékosság városi életmód napelem napenergia

A Virginia Tech kutatói alacsony hőfokon történő nyomtatással titánium-oxid alkalmazásával készítettek fél milliméternél is vékonyabb, ötrétegű napelemmodulokat, amelyek filmszerűen hajlékonyak, ugyanakkor csem-peszerűen összekapcsolva nagyobb felület burkolására is alkalmasak, legyen az fal vagy függöny. 

A legtöbb szilícium-alapú napelem csak a napfényt képes energiává alakítani, de az új napelemfilm  a LED-fényforrás, a kompakt fénycső és a neonlámpa szórt fényét is hasznosítja, mondta az egyetem sajtóközle-ményében Shashank Priya kutatásvezető professzor. Egy tenyérnyi méretű film 75 milliwatt energiát szolgáltat, vagyis egy A4-es méretű feltölt egy átlagos okostelefont (bár arról még nincs hír, mennyi idő alatt).

beltéri napelem flexibilis napelem napelemfilm Virginia Tech energiatakarékosság városi életmód napelem napenergia

Illusztráció

Az új napelemfilm gyártása nem igényel nagy hőmérsékletet vagy bonyolult gyártóeszközöket, ami jelentősen csökkenti az előállítás költségét, mondta Priya. A csempeszerűen bővíthető rendszernek köszönhetően mindenki annyit szerelhet fel az otthonában, amennyire szüksége van a különféle elektromos eszközei működtetéséhez.

Mivel a filmből napelemes függöny is készülhet, a természetes fény nagyságrendekkel erősebb sugárzása is hasznosul. A kísérletek szerint az új napelemfilm hatásfoka 10 százalék körüli, ami már most versenyképes a hagyományos napelemtáblák 13-15 százalékos hatásfokával.

Priya laboratóriuma az amerikai hadsereg számára végez olyan jellegű kutatásokat, hogy a flexibilis napelemet hogyan lehetne a katonák ruházatába vagy felszerelésébe integrálni, például a sisak vagy hátizsák borításába. Ennek révén a katona menet közben tölthetné a felszerelését, ami logisztikailag  is előny és kisebb súlyt kell cipelnie.

A Virginia Tech kutatási beszámolója itt elérhető.


0
Tovább
08
nov/2016

Mennyire környezetbarát az iskolai egyenruha?

Budapesti fodrász barátnőm 16 éves lánya minden reggel másfél órát tölt a fürdőszobában az egész család bosszúságára. Ennyi időbe telik, amíg olyan külsőt varázsol magának, ami elfogadható a saját és az osztály-társai értékrendje szerint. A másfél órába a megfelelő ruházat kivá-lasztása is beleértendő, anya persze álljon haptákban és azonnal vasaljon, ha a tegnap este (és ébredéskor) kitalált outfit változik.

Magyar szülőként átkerülni olyan országba, ahol kötelező az iskolai egyenruha, azt is jelenti, hogy a reggeli rémálomnak vége – legalábbis a tanév idejére. És nemcsak időben mérhető a megtakarítás, hanem a pénztárca is megérzi, hogy nem kell hetente frissíteni a gardróbot.

Fodor Marcsi újságíró, a 3 gyerekkel irány Anglia blog szerzője anyagilag és más okból is egyértelműen előnynek érzi az iskolai egyenruhát. Általános iskolás fiának a szupermarketben is tud nagyon jó minőségű egyenruhát venni, két darab fehér pamuting 3-4 font (1200-1400 Ft) egy csomagban, és kell belőle minden hétköznapra egy. "Kitart, amíg a gyerek ki nem növi." 

tudatos vásárlás helyi termékek fogyasztása CO2-lábnyom mérséklése ruhavásárlás csökkentése

Fotó

Az iskola logójával vagy címerével díszített pulóver drága (8 font, 2600 Ft), de nem kötelező, lehet feleannyiba kerülő, logó nélkülit is viselni. A lányok középiskolások, ott nagyon megszabott, mi fér bele a megengedett ruházatba, számukra speciális egyenruhaboltban kell vásárolni. 

"Év elején nagy kiadás volt az egyenruha beszerzése, fejenként kb. 200 font (65-70 ezer Ft) az ingek, tornaruha, pulóver, blézer. Mind logós, névre szólóan hímzett, pl. a tornapólón rajta van a nevük. Viszont év közben minden héten 5 napig ezekben a ruhákban vannak. Az iskolán kívüli időre kell 2-3 leggings, 2 farmer, maximum 10 póló, és már meg is van az éves ruhatár." Persze a télikabát és a lábbelik ezen felül értendők.

Mivel Marcsinak van magyarországi tapasztalata is, muszáj volt megkérdeznem, a nagylányok hogyan viszonyulnak az egyenruhásdihoz. "Otthon nem mehetett két nap ugyanabban, nézni kellett, mi a csinos, mi a menő. Itt ez nincs." De az egyenruha nem kínlódás a lányoknak, sőt, azt mondják olyan "smart looking", azaz intelligensen menő a külsejük. Emellett pedig a tinik számos weboldalról tájékozódhatnak, hogy a korlátok között hogyan tehetik mégis kicsit egyedivé az egyenruhájukat.

"Ez azért nem a formátlan iskolaköpeny, amiben mi jártunk."  A középiskolai egyenruha voltaképp kiskosztüm. "Szerintem tartást ad a gyereknek, hogy ingben, kosztümben van, nem pedig macinaciban, farmerban. A felnőtt angolok számára természetes, hogy ingben, nyakkendőben vannak, ezt szokják nagyjából 3 éves koruk óta." 

tudatos vásárlás helyi termékek fogyasztása CO2-lábnyom mérséklése ruhavásárlás csökkentése

Fotó

Identitást is nyújt a gyereknek, büszkék rá, hogy összetartoznak, illetve egy múzeumlátogatásnál is rögtön látja a tanár, hogy ki tartozik hozzájuk, teszi hozzá az Angliában élő újságíró. Viszont elismeri, hogy ha a gyerek elveszíti a cuccát, akkor nehéz megtalálni a száz másik piros pulcsi között, vagy egy tornaórás átöltözésnél is figyelni kell, mit hová tesznek a gyerekek.

Szülőként hátrány, hogy heti 15 gyerekinget kell vasalni, mert a lányok számára előírt fazonban nincs vasalásmentes blúz, és a kisfiú galléros pólója is akkor szép, ha ki van vasalva. "Na ez utálatos. De az egyenruha összességében sokkal  olcsóbb. Hozzáteszem, az olcsósághoz hozzájárul, hogy az összes szupermarket árul mindenféle egyen-ruhát, és amikor akciós (ami itt igazi akció), akkor fillérekért lehet megvenni. És ezek nagyon tartós minőségűek, még lyukadni se szoktak, pedig a gyerekek abban ülnek a földön, játszanak az udvaron."

Marcsi szerint Magyarországon sokkolóan sok ruhájuk volt, nagyság-renddel többet kellett a három gyerek ruházkodására költeni, mint Angliában. "Otthon mindig szívtam a fogam, hogy egy fehér blúz milyen sokba kerül, és hány iskolai ünnep van, amire kell? Három? Közben simán kinövi a gyerek. Sokaktól hallottam, hogy az egyenruha a reggeli balhékat is lerövidíti – nincs az a feszkó, hogy mit vegyen fel a gyerek. Egyenruha van, oszt jónapot."

Másik interjúalanyom, Tuba Adrienne webfejlesztő Írországban él, családjukban 2 gyerek is egyenruhás iskolába jár(t), 12 évnyi tapasztalata van. Írországban az egyenruha 3 dologból áll: az iskola címerével díszített pulóver kb. 35 euró (10 ezer Ft), a nadrág/szoknya kb. 10-20 euró (3-6 ezer Ft, csak a szín meghatározott: sötétkék, szürke, fekete, továbbá sztreccs anyag nem lehet), ing kb. 10 euró a 3 db-os csomag (3 ezer Ft, lehet galléros, végig gombos, rövid és/vagy hosszú ujjú, fehér, szürke, kék vagy rózsaszín).

tudatos vásárlás helyi termékek fogyasztása CO2-lábnyom mérséklése ruhavásárlás csökkentése

Fotó

A pulóverek csakis egyenruhaboltban kaphatók, de nagyon tartós anyag-ból vannak. Adrienne lánya harmadik éve hordja az övét, most kell neki újat venni. Mivel tartós darabok, az általános iskolában, ahol a gyerekek még gyorsan kinövik az egyenruhát, a szülők cserélik a méreteket egymás közt, vagy használtan adják-veszik. "Ha az inget és a nadrágot is kifejezetten egyenruhaboltban vesszük, az egy évet tuti kibír", mondja Adrienne.

Sajnos, az egyenruhák között sok a műszálas kevert anyag, igaz, épp emiatt tartósak. Viszont gyorsan is száradnak, még váltás sem kell belőlük, este kimossa az ember, reggel fel lehet venni tisztán. "Egyszer vásároltam a fiamnak egy márkás bordó gyapjúpulóvert, amire rávarrattam a sulicímert – egy mosást bírt ki." 

Náluk a gyerekek annyira hozzá vannak szokva az egyenruhához, hogy amikor hazajönnek iskola után, le sem veszik, abban játszanak estig. Vagyis nagyon kevés ruha elég a hétvégékre vagy speciális programokra, és az így jó minőségű és drágább is lehet, hiszen nem fogja öt perc alatt elnyűni a gyerek. Írországban a 11 éves kor alatti iskolások egyenruhájához évi 200 euró támogatást lehet kérni, a nagyobbaknak 305 eurót.

Környezetvédelem szempontjából tehát az egyenruha jó meg-oldásnak tűnik: egyrészt eleve a kevesebb ruha vásárlása okán, másrészt ha nem Kínából, Bangladesből vagy Marokkóból importálják a ruházati terméket, akkor nincs a több ezer kilométeres szállítás, vagyis az amiatti óriási károsanyag-kibocsátás (és CO2-lábnyom). Még a lelki tényező is lefordítható környezetvédelemre: a késés nélkül induló reggel azt jelenti, hogy normális tempóban közlekedünk, ezzel szintén sok károsanyag-kibocsátást előzünk meg. 

Ismert az a zöld elv, amely azt hangoztatja, hogy az alapvető és mindennapos fogyasztási cikkeinket jó volna legfeljebb 50 kilométeres körzetből beszerezni, mert ezzel terhelnénk legkisebb mértékben a környezetünket. Ennek további hozadéka, hogy a közelben előállított termékek vásárlásával helyi munkahelyeket is lehet teremteni.

tudatos vásárlás helyi termékek fogyasztása CO2-lábnyom mérséklése ruhavásárlás csökkentése

Fotó

Ami az érem másik oldalát illeti, tény, hogy világszerte rengeteg szülő és gyerek ki nem állhatja az egyenruhát, mert úgy vélik, a ruházatban, arcfestésben, hajviseletben megjelenő önkifejezés korlátozásával csorbul a gyerek egyénisége. 

A tanárok ugyanakkor általában kedvelik: egy amerikai felmérés szerint azért, mert úgy látják, ha nincs divatozás az iskolában, a gyerekek több figyelmet fordítanak a tanulni valóra. Továbbá az egyenruha meggátolja, hogy a különféle bűnbandák jeleit vagy ruházatát viseljék magukon a tanulók, és az egyenruhás sokaságban az is jól látszik, ha idegen van közöttük. Az Egyesült Államokban az 1999-2000-ben mért 12 százalékhoz képest 2013-2014-ben már az iskolák 20 százalékában volt kötelező az egyenruha.

A képek csak illusztrációk.


0
Tovább
03
nov/2016

98 százalékkal csökkenti a vízfogyasztást az atomizáló perlátor

Ezentúl ködfakasztóra keresztelhetik át a vízcsapot azok a szerencsések, akik hozzájutnak az új típusú perlátorhoz, amely a vízcseppek nagymértékű porlasztásával a percenkénti átlag 8-12 literes vízfogyasztást percenként 0,18 literre csökkenti.

víztakarékosság háztartási vízfogyasztás perlátor

Kéz- vagy zöldségmosás, edényöblítés közben a víz nagy része úgy zubog le a lefolyóba, hogy nem is érintette a kezünket. Ennek költsége nemcsak a víz-, hanem a hozzá rögzített csatornadíjban is megmutatkozik, továbbá a fűtésszámlán is, amennyiben meleg vizet használtunk. Mindenképpen érdemes tehát törekedni a vízfogyasztás csökkentésére. 

Öt svéd szakember összefogásából született meg az Altered:Nozzle nevű különleges perlátor, amely atomizálja, azaz mikroszkopikus méretűvé alakítja a vízcseppeket. Az atomizáló perlátornak köszönhetően a csapból nagy sebességű  köd tör ki. A tesztelések szerint ez is tökéletesen megfelel a tisztítási funkciónak. 

víztakarékosság háztartási vízfogyasztás perlátor

Továbbá a ködcseppek mérete még éppen elég nagy ahhoz, hogy a gravitáció hatására lehulljanak, vagyis a levegőbe kerülve ne kezdjenek lebegni: ennek higiéniás oka is van, hiszen így nem fordulhat elő, hogy esetleg a parányi vízcseppekkel együtt oldott szennyeződést vagy fertőző baktériumokat is belélegezzünk.

víztakarékosság háztartási vízfogyasztás perlátor

Az Altered:Nozzle kétféle üzemmódba kapcsolható: a Mist (Köd) fokozat az említett percenkénti 0,18 literes vízáthaladást engedélyezi, míg a Super Saver (Szupertakarékos) fokozat percenként 1,8 litert. (Utóbbi teljesít-ménnyel kapható több "zöld" perlátor Magyarországon is.)

Egy hagyományos csap 3 másodperc alatt ereszt ki fél liter vizet, ám az Altered:Nozzle perlátor szupertakarékos fokozatba állítva 0,16 másodperc alatt, a ködfokozatban pedig 2 perc 40 másodperc alatt enged át 0,5 l vizet. Az atomizáló perlátor bármilyen szabványos csapra 30 másodperc alatt felszerelhető.

A svéd csapat kétéves fejlesztőmunka után 2016 szeptemberében tette föl időközben szabadalommal levédett találmányát a Kickstarter közösségi adománygyűjtő oldalra, hogy összekalapozzák a szükséges kezdőtőkét. Az eredetileg kért 30 ezer dollár helyett pár hét alatt közel 170 ezer dollár érkezett, amelyből biztosított a gyártás beindítása Svédországban, így találmányukkal helyi munkahelyeket is teremtenek. Természetesen az atomizáló perlátort a webáruházukból is meg lehet majd rendelni, Euró-pában előreláthatólag 49 euró, mintegy 14 ezer forint lesz az ára. 


0
Tovább
31
okt/2016

25 légtisztító növény a munkahelyre, amelyektől okosabbak és nyugisabbak is leszünk

Akár új épületben dolgozunk, akár csak a berendezést cserélték nemrég, tudni kell, hogy az épületekhez és berendezésükhöz használt anyagok olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek “Beteg Épület Szindrómát” okozhatnak: fejfájást, hányingert, puffadást, fáradékonyságot, viszketést, légzési nehézségeket stb.
A bútorokból, padlószőnyegből, falfestékből felszabaduló illékony szerves vegyületek (VOC) kiszellőztetése hónapokig tarthat, érdemes erre rásegíteni a legegyszerűbb és legolcsóbb módon: néhány szobanövénnyel. Az alábbi válogatás a NASA kutatása alapján készült, kiegészítve friss ismeretekkel, és olyan növényeket tartalmaz, amelyek Magyarországon is elérhetők, többségük nem is borsos áron.

légtisztító növények munkahelyre munkahelyi stresszoldás VOC illékony szerves vegyületek PM szállópor aloé anyósnyelv arekapálma borostyán botpálma bromélia fátyolaszparágusz fikusz flamingóvirág fügekaktusz kafferliliom karácsonyi kaktusz könnyezőpálma lepkeorchidea majomfa ördöglevél rákvirág sárkányfa sugárarália szobafikusz szobai futóka vadkakaó vénuszhaj-páfrány vitorlavirág zöldike teljesítménynövelés

OpenAD

A levegőminőség nemcsak az egészségünk, hanem a teljesítmé-nyünk szempontjából is fontos. A Harvard Egyetem kutatása szerint megfelelően szellőztetett, VOC-mentes környezetben kétszer jobb eredményt értek el a dolgozók az átlagos irodákhoz képest. A stresszes helyzetekre való reagálás 97-131 százalékkal, a stratégia alkotásá-nak képessége 183-288 százalékkal, az információk feldolgozása 172-299 százalékkal hatékonyabb “zöld” munkahelyi környezetben. További vizsgálataik szerint minél magasabb volt a környezet szén-dioxid-szintje (a VOC-tól függetlenül), annál inkább romlott a dolgozók teljesítménye. Érdemes tehát néhány cserepes növénynek helyet keresni az íróasztalokon, iroda sarkában.

légtisztító növények munkahelyre munkahelyi stresszoldás VOC illékony szerves vegyületek PM szállópor aloé anyósnyelv arekapálma borostyán botpálma bromélia fátyolaszparágusz fikusz flamingóvirág fügekaktusz kafferliliom karácsonyi kaktusz könnyezőpálma lepkeorchidea majomfa ördöglevél rákvirág sárkányfa sugárarália szobafikusz szobai futóka vadkakaó vénuszhaj-páfrány vitorlavirág zöldike teljesítménynövelés

Kadvacorp

A fenti megállapítások a gyerekszobára is vonatkoztathatók: tanulás közben is segítenek a szobanövények. A mindenki által ismert, igénytelen vitorlavirág a penészspórákat is kiszűri, tehát a fürdőszobába is remek választás.

légtisztító növények munkahelyre munkahelyi stresszoldás VOC illékony szerves vegyületek PM szállópor aloé anyósnyelv arekapálma borostyán botpálma bromélia fátyolaszparágusz fikusz flamingóvirág fügekaktusz kafferliliom karácsonyi kaktusz könnyezőpálma lepkeorchidea majomfa ördöglevél rákvirág sárkányfa sugárarália szobafikusz szobai futóka vadkakaó vénuszhaj-páfrány vitorlavirág zöldike teljesítménynövelés

Bob Vila

Főbb légszennyező vegyületek az épületekben:
Formaldehid: metánvegyület, polimerek szintetizálásához használják, de legnagyobb mennyiségben ragasztógyanta-gyártáshoz, pl. bútorokban.
Xilol és toluol: benzolszármazékok, legnagyobb mennyiségben oldószerként használják, zsírokhoz, természetes- és műgyantákhoz. Emellett lakkok, festékek, ragasztók rovarirtószerek adaléka.
Kén-dioxid: fűtés, közlekedés közben keletkezik.
Benzol: ragasztóban, festékben, bútorviaszban, hígítóban található meg.
Triklóretilén: ipari oldószer, ruhatisztításhoz is használják.
Sztirol: műanyagok gyártásához használják.
Etil-benzol: (poli)sztirolgyártáshoz használják, megtalálható építő-anyagokban, elektronikai cikkekben, élelmiszercsomagolásban, bútor-ban, kertápolási termékekben.
Aceton: körömlakklemosó, háztartási tisztítószerek, festékek, műanya-gok adaléka.
Ammónia: számos helyen és módon előfordul, lakásban leggyak-rabban a fürdőszobában (vizeletből szabadul fel).
Nitrogén-oxidok: légszennyezésből származnak.
PM: szállópor.
Amelyik növénynél nincs feltüntetve külön vegyületnév, az általános légtisztító hatású.

légtisztító növények munkahelyre munkahelyi stresszoldás VOC illékony szerves vegyületek PM szállópor aloé anyósnyelv arekapálma borostyán botpálma bromélia fátyolaszparágusz fikusz flamingóvirág fügekaktusz kafferliliom karácsonyi kaktusz könnyezőpálma lepkeorchidea majomfa ördöglevél rákvirág sárkányfa sugárarália szobafikusz szobai futóka vadkakaó vénuszhaj-páfrány vitorlavirág zöldike teljesítménynövelés

Jelmagyarázat:
½ fényigény: kedveli a sok fényt, de direkt napfényre ne rakjuk (ablakba jó, de huzatot ne kapjon)
½ vízigény: tavasztól őszig rendszeresen öntözzük, de hagyjuk a földje tetejét kicsit kiszáradni két öntözés között
½ melegigény: közepesen melegigényes, ősztől-tavaszig 12-14 fokos helyiségben teleltessük (kevésbé fűtött munkahelyre alkalmas lehet)
½ páraigény: nagy melegben rendszeresen permetezzük forralt/szűrt/állott vízzel, máskülönben hetente 1-2-szer elég
Ez csak táblázat csak áttekintés, az adott növény részletes gondozási útmutatóját nem helyettesíti.

Források: Weightlesstreasure, Thisgreenearth, CNN, Sustainablebabysteps, Indoorairqualityplants 


0
Tovább
26
okt/2016

Ezért nem törik össze a holland autósok a kerékpárosokat

Világszerte egyre többen nyergelnek át kerékpárra, ami fontos a környezetvédelem szempontjából, de sokan napi túlélőversenynek érzik a közlekedést: a kerékpárutat ugyanis gyakran csak közvetlenül a parkoló autók mentén lehet kialakítani. Az autóvezetők pedig kiszállás előtt általában nem néznek bele a visszapillantó tükörbe, figyelmetlenül nyitják ki az ajtót, aminek az érkező kerékpáros neki is ütközhet

Hollandia Dutch Reach közúti kerékpározás

Hollandiában egyszerűen előzik meg az ilyen baleseteket: a tanulóvezetők a gyakorlati órák során megtanulják, hogy sofőrként nem a bal, hanem a jobb kezükkel kell kinyitniuk az ajtót. Eközben ugyanis az ember önkéntelenül is kicsit hátrafordul a vállával és a fejével, így a szeme sarkából észreveszi, ha kerékpáros közelít. A művelet neve: Dutch Reach, azaz holland átnyúlás.

Teljes videó: Outside Magazine

A világ nagyvárosaiban eltérő módon próbálják megelőzni az ajtónyitásos baleseteket, amelyek tragédiához is vezethetnek, ha az ajtóval felbuktatott kerékpáros bezuhan a mellette haladó járművek közé. Torontóban évente közel 150 baleset történik figyelmetlen ajtónyitás miatt, itt az önkormányzat pár éve a Door Prize (Ajtódíj) kampánnyal figurázta ki az autósokat, mondván, ne akarják ezt a díjat megkapni. Amúgy ilyen baleset okozásáért a "második díj" egy 110 kanadai dolláros bírság és két büntetőpont.

Hollandia Dutch Reach közúti kerékpározás

Chicagóban 1000 dollár a bírság az autósnak, ha ajtónyitással felbuktatja a kerékpárost. New York-ban viszont, ahol az utcaszélesség megengedi, nemcsak az ajtónyitáshoz hagynak helyet a sávok kialakításakor, hanem a kerékpárosok és a forgalom között is van egy pufferzóna.

Hollandia Dutch Reach közúti kerékpározás

De persze a kerékpárosokat is lehet figyelmeztetni a kockázatos helyzetre azzal, hogy a kerékpársávot ironikusan "ajtósáv"-ra nevezik át, mint például Kaliforniában.

Hollandia Dutch Reach közúti kerékpározás

Fotó: Gary Rides Bikes


0
Tovább
24
okt/2016

Hímzett graffiti szépíti meg a lepukkant házakat

Eltakarja a málló vakolatot, és bármely évszakot tavasszá varázsol Raquel Rodrigo spanyol iparművész, aki galambhálóra hímezi üde virágmintáit keresztszemes technikával.

hímzett graffiti öko street art

Az utóbbi időben mind több nő szerez nevet magának street artistként, többségük nem festékkel, hanem hagyományosan a nők által művelt kézimunka-technológiával változtat a környezetén. 

hímzett graffiti öko street art

A műteremben elkészített hímzéseket Rodrigo feltekerve szállítja a helyszínre, ahol segítői felszerelik azokat.

hímzett graffiti öko street art

A hímzett installációk bárhová felhelyezhetők pár csavarral, és elképesztő módon feldobják a legromosabb házfalat is.

hímzett graffiti öko street art

A keresztszemes hímzés a legősibb hímzésminta, a világ minden táján megtalálható, a magyar népművészetben máig élő eljárás.

hímzett graffiti öko street art

A spanyol művész térinstallációkat is készít az általa kifejlesztett technikával.

hímzett graffiti öko street art

A mai városokban egyre kevesebb az olyan zöld zug, virágos erkély, amelynek látványa enyhítené az élettelen tárgyak nyomasztó hatását: minden csupa kő, aszfalt, fém és műanyag. 

hímzett graffiti öko street art

Az ilyen vizuális ötletek képesek felüdíteni a legkomorabb környezetet is.

hímzett graffiti öko street art


0
Tovább
21
okt/2016

Még 30 szuper ötlet PET-palack újrahasznosítására

Legyél bár kézműves alkotó vagy kreatív szülő, az alábbi összeállításban biztos találsz olyan ötletet, ami megihlet, felpörgeti a fantáziádat. (Korábbi összeállításunkat itt találod.) Ha már a poletilén-tereftalát (PET) nem lebomló anyag, használd ki a szívósságát, könnyű alakítható-ságát: készíts belőle szép és okos dekorációs vagy használati tárgyakat. Kérdés, mit fog szólni a gyerek, hogy a következő 300 évben ugyanazt a tolltartót kell használnia... ;)

1. Lámpaernyő
Az energiatakarékos fényforrások nem sugároznak hőt, ezért nyugodtan borítható rájuk műanyag lámpaernyő. Alvaro Catalán de Ocón barcelonai designer csíkokra vágja fel a PET-palack oldalát, dróttal megerősíti, és színes rafiával, maradék fonallal beszövi. Nagyon jól mutat konyhában, teraszon.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

2. Cipzáros tolltartó
Kell hozzá két félbevágott palack, egy vágóeszköz, egy újrahasznosítható cipzár és egy ragasztópisztoly. A gyereknek matekfeladat kiszámolni a palack átmérője alapján a cipzár szükséges hosszúságát.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

3. Zacskózáró
A palack tetejét se dobd ki, azzal bármilyen zacskót lezárhatsz:

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

4. Menyasszonyi tiara
A palack oldalából szirmokat vágsz ki, körömlakkal és/vagy alkoholos filccel és/vagy akrilfestékkel megfested, vékony dróttal vagy damillal összefűzöd, gyönggyel díszíted. A fenti linken Ina Prodanova bolgár művész további gyönyörű darabjait láthatod.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

5. Medúzadobozka
Gülnur Özdağlar török építésznő csodálatos dolgokat készít hővel meglágyított PET-palackokból. 

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

6. Plasztikszirmok
Gülnur ékszereket is tervez, amelyeket két lánya segítségével készít el:

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás


7. Kislapát kétféle formában
Ugorjunk most vissza a földre egy kicsit...

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

8. Gömb lámpabúra
A félbevágott palackokat Milton-kapoccal, szegeccsel, ragasztóval vagy irattűzővel összerögzíted, feldrótozod egy foglalatra, és kész.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

9. Szalvétagyűrű
Az öngyújtó, gyertya vagy bunsen-égő lángjánál meglágyított műanyag-szirmokat összefűzöd, beleragasztasz pár gyöngyöt és hozzárögzítesz egy pántot. Hmmm, egyszerűen hangzik...

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

Itt megnézheted, hogyan kell csinálni:


10. Pillangós dísz falra, fejpántra, bárhová
Ehhez végre elhasználhatod a maradék körömlakkokat!

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

11. Önitatós virágkaspó
Pár szál spárgát, kenderkócot vagy lámpabélt vezess le a gyökérzettől a vizeskaspóba, hogy a fejlődő növény könnyebben felszívhassa a nedvességet. Télen salátát is termeszthetsz így az ablakban.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

12. Állólámpabúra
Bármilyen régi lábazatnak új búrát készíthetsz megfestett PET-csíkokból. Az alábbi darab Sarah Turner iparművész alkotása.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

13. Virágos búra
Ez is Sarah Turnertől van, más az elkészítés módja, de ugyanolyan jópofa és látványos.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás


14. Ékszertartó állvány
Csak egy menetes fémrúd és néhány anyacsavar kell hozzá, barkácsáruházból minden beszerezhető. Ne feledkezz meg a tányérszélek lecsiszolásáról!

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

15. Hangulatvilágítás
Karácsony előtt és után is vágysz a barátságos fényekre? Tedd az izzósort egy palackba, és készíts rá papírból többrétegű hengert borításnak.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

16. Telefontartó töltéshez
Ki ne bosszankodott volna már azon, hogy a töltő rövid zsinórja miatt a földre kell letenni a drága mobiltelefont, mert nem ér fel az asztalig? Na ennek vége, vágj ki egy tartót vastag PET-palackból most azonnal! Ha aggódsz, hogy a tartó túlságosan megterheli a konnektort, csavarozz be fölé egy kampót, és arra akaszd a telefontartót.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás


17. Tartódobozkák fürdőszobába
Ezt erősebb PET-palackból érdemes készíteni. Miután levágtad a tetejét, az élét nekinyomod a forró vasalónak 3-5 másodpercre, hogy meglágyuljon és összepöndörödjön. Ennyi!

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás


18. Virágváza
Kívülről be is lehet festeni, ehhez még ragasztó sem kell, legfeljebb akkor, ha egy díszítő szalagot rá akarsz még tenni.


19. Szitakötő bross
Drót, öreg és puha bőrcsíkok, PET-palack, ragasztó, biztosítótű kell az egyedi kabátdíszhez, amely a nyárt idézi télen is.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás


20. Színes lepkék
A testük félliteres PET-palack, a szárnyuk műanyag irattartó mappából van kivágva, közepére másfélliteres palack megszínezett talpát rögzítette Veronika Richterová cseh művész, akinek a weboldalát is érdemes megnézni, mert évek óta elkötelezett az újrahasznosítás iránt.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás


21. Kültéri lámpasor
Szintén Veronika Richterovától, színes, vicces, mi kell még egy kerti partihoz?

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás


22. Csillár
Ez is Veronika Richterová alkotása. El.ké.pesz.tő.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás


23. Bagolymécses
Kivágás és festés után tegyél bele egy megfelelő méretű befőttesüveget, és abba helyezd a mécsest. Ne feledd, hogy a meggyújtot mécsest soha ne hagyd felügyelet nélkül!

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

24. Téli hópihe dekoráció
Ablakba, de a fenyőfára is felteheted, nagyon hangulatos, a gyerekek is elkészíthetik.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás


25. Gömb kislámpaernyő
Anyagában színezett PET-palackból mutat a legszebben, de magad is festheted hígított akrillal.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás


26. Cicás kaspó
Akár a talpán áll, akár felfüggeszted, mindenképpen aranyos. A forrás weboldalon szabásmintát és másolható cicarajzot is találsz.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

27. Malacpersely
Egyszerű, de nagyszerű, és mivel átlátszó, látható, miként gyarapszik a zsebpénz benne.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

28. Tárolódoboz szőtt technikával
A vékony palackot csíkokra vágjuk, és szövéses technikával elkészítjük. Érdemes kartonpapírból szamárvezető mintát vágni hozzá.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás


29. Örökké zöld fenyőfa
Ollóval bevagdosod a palackból vágott lapokat, rátekered a törzsre és celluxszal rögzíted. 

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás


30. Kupaklámpa
Hogy mit csinálj a rengeteg megmaradt kupakkal? Brunno Jahara brazil designer színek szerint csoportosítja, átfúrja és felfűzi őket asztali lámpának. 

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

A PET-palackok újrahasznosításával kapcsolatos korábbi ötletgyűjteményünket itt éred el.


0
Tovább
17
okt/2016

Két szoknya, egy nadrág: Japánban terjed az extrém minimalizmus

Élettér legyen a lakás, ne raktár! Japánban egyre többen választják azt az életstílust, amelynek első lépéseként a létező legkevesebb tárgyra csökkentik a lakásuk felszerelését. Az extrém minimalisták nem pénzhiány miatt döntenek így: elegük van abból, hogy egyfolytában azon görcsöltek, mijük nincs még, mit kellene beszerezniük. 

minimalista lakberendezés tudatos vásárlás

Fotók forrása: Thomas Peters

Ha megszabadulnak a tárgyaik fogságából, kevesebb időt kell tölteniük vásárlással, rendcsinálással, takarítással. Több idő jut a családra, a barátokra, eljárni otthonról szórakozni, kirándulni a szabadnapokon. 

minimalista lakberendezés tudatos vásárlás

Mások azért lomtalanítják a lakásukat, hogy végre azon kiválasztott tárgyakkal élhessenek, amelyeket tényleg szeretnek és értékesnek tartanak. Ilyen ez a szép lámpa Saeko Kushibiki lakásában.

minimalista lakberendezés tudatos vásárlás

A nyugati felfogásban akkor lesz egy tér tökéletes, ha elhelyezünk benne egy szerintünk odaillő tárgyat. A japán zen buddhisták befejezetlenül hagyják a tereket és a tárgyakat, hogy képzeletünkkel tegyük őket teljessé. 

minimalista lakberendezés tudatos vásárlás

A fürdőszoba nincs tele mindenféle flakonokkal. Mindenből elég egy darab. Mindennek megvan a helye, ezért nem kell keresgélni. 

minimalista lakberendezés tudatos vásárlás

A minimalista lakásokat könnyű tisztán és rendben tartani. Ha nincs teletömve egy lakás cuccokkal, kisebb alapterületet sem érzünk nyomasztónak. 

minimalista lakberendezés tudatos vásárlás

A minimalisták egyik példaképe az amerikai Apple cég néhai vezetője, Steve Jobs, akinek letisztult ötletei illenek az irányzathoz.

minimalista lakberendezés tudatos vásárlás

Katsuya Toyoda online szerkesztőnek megvolt mindene, de úgy érezte, nem volt képes kellően értékelni a birtokában lévő holmikat. Ezért még az ágyától is megszabadult, jobban alszik nélküle.

minimalista lakberendezés tudatos vásárlás

Nemcsak az a cél, hogy kiürítsük az életterünket, hanem hogy újraértékeljük, mit jelent a tulajdon, a birtoklás, és inkább mást kezdünk gyűjteni: élményeket, barátokat. 

minimalista lakberendezés tudatos vásárlás

Mivel nem szórják a pénzt tárgyakra, olcsóbb minimalistának lenni, jut pénz az életet boldogító hobbikra, mint az utazás, zongoraóra, színházba járás.

minimalista lakberendezés tudatos vásárlás

Már korábban is írtunk egy minimalistáról: Andrew Hyde szerint elég nagyjából 15 jól megválasztott, minőségi tárgy az élethez. 


1
Tovább
15
okt/2016

A tömbszappan sokkal zöldebb, mint a folyékony

Október 15-e a kézmosás világnapja, használjuk ki! Sajnos a kézmosást manapság gyakran előzi meg agymosás: sokan azért nem használnak tömbszappant, mert a reklámok, "ismerősök" történetei alapján attól tartanak, hogy a tömbszappan felületén nyüzsögnek a kórokozók. 

Mi ezzel a probléma? Hát hogy máig nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a folyékony szappan higiénikusabb volna, mint a tömbszappan, ellenben több felmérés is igazolja, hogy használata energiapazarló és környezetszennyező.

Aki szappanon nőtt fel, nem érti a hisztériát: hiszen hajdanán az egész család egyetlen közös szappant használt, mégsem volt több megbetegedés, mint ma. Kétségtelen, hogy a tartóban lévő szappan felületén megtapadhat pár baktérium, hiszen azok nedves környezetben őrzik meg az életképességüket. 

A New York Times ennek kivizsgálására szervezett egy kísérletet, amelyben a tömbszappant 70-szer annyi E. coli és P. aeruginosa baktériummal fertőzték meg, mint amennyit egy normál használatú szappanon mértek. Ezután a kísérlet résztvevőinek a fertőzőtt szappannal kellett kezet mosniuk. Kézmosás után egyikőjük kezén sem volt kimutatható egyik baktérium sem. Tehát hiába volt fertőzött a szappan felülete, mégsem terjesztette a fertőzést. Hogy lehet ez?

energiapazarlás a folyékony szappan betiltották a triklozánt környezetszennyezés fürdőszoba kézmosás

Azért, mert a kézmosás kétlépcsős folyamat: a szappanmolekula egyik vége a zsírral szeretne kötést alkotni, a másik vége pedig a vízzel. Szappanozás közben tehát először a "zsírkedvelő" molekulavég magához köti a kezünkön lévő zsíros-olajos szennyeződést, és vele a baktériumokat, öblítéskor pedig a szappanmolekula vízkedvelő vége a vízmolekula irányába rendeződik, és közösen távoznak a felületről, azaz a kezünkről. Ezt persze bonyolultabban is el lehet mesélni.

Lényeg a lényeg: a tömbszappan ugyanúgy tisztítja a kezet, mint a folyékony szappan. De akkor miért vesszük az utóbbit? Talán mert azt reklámozzák. És nem véletlenül: a tusoláshoz ajánlott 2 kiskanálnyi tusfürdő 7-15-ször annyiba kerül, mint a tusoláshoz elhasznált szappan.

A folyékony szappan pártolói szerint a tömbszappan sokkal inkább szárító hatású. Ezzel szemben számos olyan gyári és kézműves szappan kapható, amelyek glicerint és természetes olajokat tartalmaz, nem szárítja a bőrt. 

energiapazarlás a folyékony szappan betiltották a triklozánt környezetszennyezés fürdőszoba kézmosás

A folyékony szappan több okból nem tekinthető környezetbarátnak. 
1. A csomagolás műanyag, ami legjobb esetben is 300 év-500 alatt bomlik le, illetve nem is bomlik le, csak szétesik apró darabokra. Ez fokozottan veszélyes az élővilágra, mert az állatok tápláléknak hiszik, és megeszik a szemcséket, ami viszont megreked az emésztőrendszerükben, emiatt ezek az állatok éhenpusztulnak.
2. Persze, lehet kapni utántöltőt, de az is műanyagba van csomagolva, tehát csak részben tekinthető zöld megoldásnak.
3. Míg a tömbszappannál könnyű megmondani, mennyi szappanozás elég, folyékony szappanból a legtöbb ember kétszer annyit használ, mint kellene. Emiatt gyorsabban fogy a folyékony szappan, hamarabb kell utántölteni.
4. Továbbá a kétszeres mennyiség leöblítéséhez sokkal több víz kell, vagyis a módszer vízpazarló. Zuhanyozás közben percenként 8-12 liter vizet használunk el zuhanyrózsától függően, kézmosás közben kb. 5 litert.
5. A legtöbb folyékony szappan és tusfürdő alapanyaga valamely petróleum-származék, míg a hagyományos tömbszappanok állati zsiradék és/vagy növényi olajok felhasználásával készül. A folyékony szappanban van még mindenféle emulgeáló, tartósító és stabilizáló vegyület is, és bár ezek engedélyezettek, nem tudhatjuk, hogy az évek során milyen kölcsönhatásba lépnek a környezetünkben lévő más vegyületekkel. Lehet, hogy a tusfürdőnk miatt vagyunk állandóan szánanáthások vagy ekcémások? 

energiapazarlás a folyékony szappan betiltották a triklozánt környezetszennyezés fürdőszoba kézmosás


Ami pedig a kézmosáshoz használt víz hőmérsékletét illeti, nem kell abba a hiába esni, hogy a folyékony szappan helyett most már tömbszappant használunk, de emiatt forró vízben mosunk kezet. A kórokozók közül az egyik meleg környezetben szaporodik jobban, a másik hidegben. Elpusztításukhoz legalább 60-70 Celsius-fokos víz kellene, azt viszont már mi nem viseljük el (a forró csapvíz kb. 50 fokos). A forró vizes kézmosás irritálja a bőrt és csak energiapazarlás: a National Geographic cikkéből kiderül, hogy a 4,4 fokos hidegvizes kézmosás ugyanolyan hatékony. 

A baktériumok megfelelő elvávolítása érdekében tehát rendesen szappanozzuk be a kezünket, és a kézmosás legalább 20 másodpercig tartson (ennyi a Boci boci tarka első két versszaka). Szappanozás közben ne folyassuk feleslegesen a csapvizet!

Kiegészítés: nem foglalkozunk a triklozános és triklokarbános fertőtlenítő kéztisztítókkal. Aki rendszeresen használ ilyet, annak mérhető mennyiségben kimutathatók a vizeletében, vagyis kézmosás és tusolás közben bekerülnek a szervezetébe. Ezekről a hatóanyokról több kutatás is állítja, hogy felborítják a férfi és női hormonok egyensúlyát.
Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) 2016. szeptember 6-tól betiltotta a triklozán és triklokarbán használatát a kereskedelmi forgalomban kapható szappanokban, mivel nem bizonyított, hogy napi használatuk biztonságos, illetve hogy hatékonyabbak volnának, mint a hagyományos szappanok.


3
Tovább
13
okt/2016

Mi a közös a napelemben és a paradicsomban?

Egy szóval: az élettér, több szóval: a gazdáknak megadják a lehetőséget, hogy a megújuló energiatermelésre szövetségesként tekintsenek, ne ellenségként. 

napelem szolárfarm megosztott növénytermesztés solar sharing fenntartható mezőgazdaság

A szolárfarmok lényege, hogy egy területre nagy számban helyezik ki a napelemeket. A mezőgazdaságban dolgozók viszont azért tiltakoznak ez ellen, mert a napelemtáblák alatt parlagon kell hagyni a földet, sőt, a gyomosodás megelőzése végett szükséges vegyszerekkel permetezni.

Szerencsére a világ több országában is feltalálták már a spanyolviaszt: a napelemtáblákat magas lábakra, illetve a szokásosnál nagyobb közökkel telepítik, így alattuk és közöttük a legkülönfélébb zöldségek, takarmánynövények termeszthetők, és akár gépekkel is betakaríthatók.

napelem szolárfarm megosztott növénytermesztés solar sharing fenntartható mezőgazdaság

A Kalifornia Egyetemen (UC Davis, ld. fent) 2010 óta tesztelik, milyen növények termesztéséhez ideális környezet a napelem alatti terület. Jelenleg paradicsommal és paprikával folynak a kísérletek.

Japánban 2013 óta engedélyezi az agrárminisztérium, hogy a gazdák "gólyalábas" napelemeket telepítsenek. Az acélcsövekből álló rendszer könnyű, de stabil, nincs szükség arra, hogy betonalapzatot készítsenek neki, tehát nem teszik tönkre a talajt. A szerkezetek kibírták az elmúlt évek földrengéseit és viharait. A számítások szerint a terület maximum 32 százalékát fedhetik be, hogy még mindig elég fény jusson a növényeknek. A Japánban Solar Sharing néven futó módszer egy sor haszonnövény termesztésére ad lehetőséget: a napelemek alatt megél a földimogyoró, padlizsán, uborka, paradicsom, káposzta, sőt, egyes citrusfélék. A 3-5 méter magas szerkezet alatt jár a levegő, nem fülled be a terület. 

napelem szolárfarm megosztott növénytermesztés solar sharing fenntartható mezőgazdaság

Az egyik farm kísérleti, 750 négyzetméteres területén egymástól 5 méteres sorokban összesen 348 napelempanelt szereltek fel. A 35 ezer kWh energiát termelő rendszer kiépítése 12,6 millió jenbe került, a húsz évre rögzített felvásárlási árral a gazda évi 1,6 millió jent kap az áramszolgáltatótól a rendszerbe betáplált áramért. Ugyanezen a területen növénytermesztéssel csak évi 100 ezer jen bevételt ér el.

napelem szolárfarm megosztott növénytermesztés solar sharing fenntartható mezőgazdaság

A kínai Ningxia régióban most épül a világ legnagyobb szolárfarmja, amelynek 4607 hektáron elhelyezett 6 millió napelempanelje 2 GW energiát szolgáltat majd. A félsivatagos területen éppen a napelemtáblák árnyéka csökkenti a talajnedvesség túl gyors párolgását, ezzel lehetővé teszi a megosztott gazdálkodást. A szolár- és agrárfarm gondozása 2000 ember számára teremt munkahelyet, ami a terület lakosságának 12 százaléka. Korábbi kísérletek alapján a megemelt napelemek között haszonállatok (itt jakok) legeltetése is biztonságos.


4
Tovább
10
okt/2016

400 liter vizet spórolhatunk meg egy főzési trükkel

És még az étel is finomabb lesz! A trükk pedig a következő: bár a régi receptek azt írják, a tésztát forrásban lévő négyszeres mennyiségű vízben kell megfőzni, a valóságban annyi víz is elég, amennyi éppen ellepi, sőt kevesebb. Csak kevergetni kell, hogy ne ragadjon össze. Egy zacskó (500 gr) tésztához elég lehet 1,5 liter víz és két kiskanál só.

energiatakarékosság tésztafőzés kevés vízben

Kép forrás

A tésztát magában a szószban is meg lehet főzni, így egy edénnyel kevesebbet kell mosogatni. Ez esetben a már rotyogó szószba szórjuk bele a száraztésztát, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és kevergetjük, amíg megfő a tészta. 

A fenti 400 liter azon alapul, hogy becslések szerint egy négyfős amerikai háztartásban évente bő 100 gallon (1 gallon= 3,785 liter) vizet használnak el tésztafőzéshez. Ez ahhoz képest óriási mennyiség, hogy csak egy tételről van szó, és a vizet kiöntik utána a lefolyóba. 

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint egy európai naponta átlag 190 liter vizet használ el, egy átlagos négyfős magyar család naponta
600 liter vizet (évente 219 köbmétert). A szub-szaharai Afrikában naponta és fejenként 7,5-19 liter víz az átlagfogyasztás. Kiszámolták, hogy minden egyes nap a dél-afrikai nők és gyerekek összesen annyit gyalogolnak vízért és haza, amennyi a Föld és Hold távolsága 32-szer.

Kell-e forralni a vizet?
Nem! Elegendő 82 Celsius-fok fölé melegíteni, nem kell  bugyognia, tanácsolja
J. Kenji López-Alt séf és szakácskönyvíró, aki tudományos alapon szerkesztett művével (The Food Lab: Better Home Cooking Through Science) 2015-ben elnyerte az Év Szakácskönyve díjat, illetve 2016-ban a gasztronómia Oscar-díjának számító James Beard-díjat.  

Folyamatosan melegítsük-e a vizet?
Ez sem szükséges. Lehet úgy is tésztát főzni, hogy a forró vízbe beledobjuk a tésztát, kevergetjük, amíg újra el nem kezd lobogni a víz, aztán lekapcsoljuk a fazék alatt a tüzet, lefedjük a fazekat, és békén hagyjuk. Néha átkeverjük, hogy ne ragadjon össze a tészta, és 8-10 perc alatt meg is puhul.

Tegyünk-e a vízbe sót?
Sokan azért tesznek sót a főzővízbe, hogy az hamarabb felforrjon, de nincs ilyen összefüggés. Azért kell sót tenni a vízbe, hogy finomabb legyen a tészta. A kész tésztát azonnal keverjük a forró szószhoz. Ha kell, néhány kanál főzővízzel hígíthatjuk a szószt.

Kell-e a vízbe olaj?
Sokan egy-két evőkanálnyi olajat adnak a főzővízhez, hogy ne ragadjon össze a tészta. Valójában az olaj a felszínen úszik, tehát a tésztával nemigen lép interakcióba, ellenben arra jó, hogy megakadályozza a víz habzását, írja López-Alt.

Mit kezdjünk a főzővízzel?
A tésztából kifő bizonyos mennyiségű keményítő, ezzel a vízzel sűríthetjük a szószt. Le lehet fagyasztani a későbbi szósz vagy krémleves készítéséhez, de használhatjuk rizsfőzéshez is. Egy a lényeg: ne öntsük ki, tegyünk egy kísérletet az újrahasznosítására.

Friss tésztát és spagettit is lehet így főzni?
Csak száraz tésztát lehet kevés vízben vagy szószban főzni. A friss tészta túl sok vizet szívna magába, és kulimász lenne a vége. A hosszú spagettit, fetuccinét, makarónit pedig érdemes félbe vagy háromfelé törni, hogy a takarékos módszerrel meg lehessen főzni. Igen, ez szentségtörés egyesek szemében, de most a spórolás a jelszó.

Mennyi energiát spórolunk meg ezzel?
Vegyük a fenti 400 literes mennyiséget, amely átlag 8 Celsius-fokosan jön ki a csapból, tehát 92 fokot kell melegíteni, hogy forrjon. A víz fajhője 4,2 kJ/kg*°C, tehát a számítás: 4,2 * 400 * 92 = 154 560 kJ
1 kWh = 3600 kJ, vagyis 154 560 kJ = 42,9 kWh energiát lehet megtakarítani. 
Ez elég:
egy négytagú család teljes kétheti főzéséhez és négyheti mosásához;
43 mobiltelefon feltöltéséhez;
a hűtőszekrény 3 heti működtetéséhez;
2580 szelet pirítós elkészítéséhez;
129 órán át használni a számítógépet.


10
Tovább
07
okt/2016

Tengerparti ködvitorla nyerte a 2016-os LAGI-díjat

Nyilvános művészeti installáció, egyúttal megújuló energiát termelő erőmű tervezése volt a feladat a Land Art Generator Initiative (LAGI) pályázatán, amelynek idén a "tengerpart" volt a mottója.  A világ minden tájáról neveztek multidiszciplináris csapatok a különleges kihívásra, amelynek célja, hogy megmutassa, miként lehetne nulla szén-dioxidot kibocsátó erőműveket meglévő településekre telepíteni, a közösségek életterébe integrálni.

A 2016-os LAGI versenyzői a kaliforniai Santa Monica strandjára és kikötőjébe álmodták meg fantáziaterveiket, amelyek a szél, a hullámok és a Nap energiáját fogják be és alakítják elektromos energiává. Tekintettel a Kaliforniát sújtó aszályra, a LAGI szervezői olyan terveket is vártak, amelyek a tengervíz sótalanítására tesznek kísérletet.

A természetvédelmi szakemberekből, városi vezetőkből, építészekből és vizuális művészekből álló zsűri október 6-án hirdette ki a győzteseket, az alábbiakban az ő munkáik láthatók, illetve még két érdekesség a mezőnyből.

Regatta H2O – 1. helyezett
Design: Christopher Sjoberg és Ryo Saito; Tokió, Japán

környezetvédelem megújuló energiatermelés napenergia ködvitorla aeroponikus farm szélhárfa LAGI-díj fenntartható építészet

A Regatta H2O vitorlái olyan hálók, amelyeken kicsapódnak a tengeri köd vízcseppjei. A gyűjtővezetékek továbbítják a vizet az árbócrúdba, ahonnan a Santa Monica kikötő tárolóiba lehet átszivattyúzni. Amikor a levegő páratartalma egy bizonyos szint alá esik, a vitorlákat visszahúzza a rendszer. A szélhárfaként rezgő árbócok évi 70 megawattóra elektromos energiát termelnek, ezzel működik a vízpumpa, az árbócok forgatása és a vitorlák ki-behúzása.

Cetacea – 2. helyezett
Design: Keegan Oneal, Sean Link, Caitlin Vanhauer és Colin Poranski; Eugene, Oregon

környezetvédelem megújuló energiatermelés napenergia ködvitorla aeroponikus farm szélhárfa LAGI-díj fenntartható építészet

A bálnákra emlékeztető ívekből álló Cetacea háromféle módon is képes energiát termelni: a hullámok függőleges mozgása elektromos áramot indukál, amely egy mágnest hoz működésbe, az ívek szélén elhelyezkedő eszközök a szelet fogják be, az ívek tetejére pedig napelemet terveztek. Az erőmű Santa Monica központi újrahasznosító telepét látná el árammal, s így megoldható lenne, hogy a lehulló csapadékot ivóvízzé alakítsák.

Papírcsónakok (Paper Boats) – 3. helyezett
Design: Christopher Makrinos, Stephen Makrinos és Alexander Bishop; Pittsburgh, Pennsylvania 

környezetvédelem megújuló energiatermelés napenergia ködvitorla aeroponikus farm szélhárfa LAGI-díj fenntartható építészet

A Papírcsónakok vitorlái óriási napelemek, amelyek a városi hálózatra táplálják a begyűjtött energiát. A szerkezeteket olyan területeken állítanák fel, ahonnan a túlhalászás miatt eltűnt a tengeri élővilág. A Papírcsónakok rögzítő lábain újra otthonra találhatnának a korallok, az algák, nyomukban megjelennének a halak, puhatestűek és magasabb rendű ragadozóik. A napenergia csekély százalékát egyenes áram formájában a lábazatba vezetnék, ami az elektroakkumuláció révén megköti a tengervízben lévő oldott ásványi anyagokat, hozzájárulva a korallok növekedéséhez.

Áttetsző gömb (The Clear Orb)
Design: Jaesik Lim, Ahyoung Lee, Jaeyeol Kim és Taegu Lim; Szöul, Dél-Korea

környezetvédelem megújuló energiatermelés napenergia ködvitorla aeroponikus farm szélhárfa LAGI-díj fenntartható építészet

A gömb felületét alkotó átlátszó napelemek szolgáltatják az energiát ahhoz, hogy a gömb belsejébe tengervizet szivattyúzzanak. A belső hőmérséklet hatására a víz elpárolog, a kicsapódó édesvizet be lehet gyűjteni. A gömbhöz vezető móló hullámgenerátor, ami kiegészítő energiaforrás: együtt éves szinten 3820 megawattóra elektromosságot állítanak elő, illetve 2,2 millió liter ivóvizet.

Gyűrűkert (Ring Garden)
Design: Alexandru Predonu; Bukarest, Románia

környezetvédelem megújuló energiatermelés napenergia ködvitorla aeroponikus farm szélhárfa LAGI-díj fenntartható építészet

A létesítmény egyszerre volna tengervíz sótalanító állomás, forgó aeroponikus farm és alga bioreaktor. A begyűjtött tengervizet a napelemel működtetett ozmotikus sótalanítássa megtisztítja, ezzel öntözi a forgó zöldségágyásokat, illetve a felesleget betáplálja a városi vízvezetékhálózatba. A szürke tengerviz az alapja az algatenyészetnek, abból viszont takarmány válik a környékbeli állattenyésztők számára. A gyűrű forgása révén minden növénytálca egyenlő mennyiségű fényt kap.

További érdekességeket talál a Land Art Generator Initiative oldalán.

 


0
Tovább
04
okt/2016

Zenélve mesélnek a fák a fagyhalálról

Éppen a globális fölmelegedés miatt fagynak el a sekély gyökerű fák, mint például az alaszkai Alexander-szigetek ikonikus fafajtája, az alaszkai cédrus (nutka hamisciprus, Callitropsis nootkatensis). A klímaváltozás miatt télen egyre vékonyabb vagy hiányzik a hótakaró, de időnként még ropogós hideg tör be a tájra. Ilyenkor a vizes talaj átfagy, ami tönkreteszi a fák gyökereit, ettől kihalnak az őshonos cédrusok. Helyükre igénytelenebb fajok települnek, ez mind gazdasági, mind környezeti szempontból veszteség.

klímaváltozás globális felmelegedés őshonos fa Alaszka adat-szonifikáció

Lauren Oakes természetfotós évekig fotózta a korábban vadregényes táj pusztulását, és a téma annyira megragadta, hogy a Stanford Egyetemen ökológussá továbbképezve magát az ember és természet egymásra hatásából írta PhD-dolgozatát. 

Ehhez 2000 fa sorsának nyomon követésével évekig gyűjtött környezeti adatokat. Úgy gondolta, jó lenne a rengeteg számsort mindenki számára fogyaszthatóvá tenni, ezért felkérte egyetemi társát, Nik Sawe környezeti közgazdászt és amatőr zenészt, hogy a grafikonokat alakítsa kottává. 

klímaváltozás globális felmelegedés őshonos fa Alaszka adat-szonifikáció

Ezt a folyamatot hívják adat-szonifikációnak: óriási adathalmazban is egyszerű módon segít észrevenni valamely változást vagy eltérést, mivel fülünk nagyon érzékeny a zenei mintázatok felismerésére.  Készült már ilyen zenemű New York népességének jövedelmi különbségeiből, Louisiana állam termőföld-vesztéséből, a pekingi levegőminőségből és a Föld éves átlaghőmérsékletének változásából.

klímaváltozás globális felmelegedés őshonos fa Alaszka adat-szonifikáció

Az Alexander-szigetcsoport faállományában történő változás bemutatásához Sawe a különféle fafajtákra vonatkozó adatokat eltérő hangszereken szólaltatta meg. A cédrus lett a zongora, a nyugati hemlokfenyő a fuvola, a szitka luc a cselló és a bőgő (bár ennek fáját inkább zongoraépítéshez használják), a szirti hemlokfenyő a hegedű és a brácsa, a csavarttűjű fenyő pedig a klarinét.

Az alábbi zenei klipben minden hangjegy egy fát reprezentál, az adott hangmagasság és a hang kitartása pedig a fa magasságára és törzsátmérőjére utal. (A mélyebb, rövidebb hangok a fiatal fákat jelzik, a magasabb, hosszabb hangok az idősebb fákat.) A halott fákat hanghiány mutatja, ezek a szünetek egyre hosszabbá válnak ahogy az északabbra fekvő, hűvösebb klímájú erdőségben gyűjtött adatsorok átadják helyüket az átlagnál gyorsabb ütemben enyhülő déli szigetek adatainak.

Ahogy az idős cédrusok kipusztulnak a melegedő időjárás miatt, és helyüket elfoglalja a nyugati hemlokfenyő és a szitka luc, a zongorát felváltja a hegedű és a fuvola, az eleinte csengő-bongó dallam melankolikussá válik. Oakes szerint a környék őslakosainak hangulatára ugyanaz jellemző, mint amit a fák pusztulását dokumentáló adatsorok megzenésítésével hallhatunk. "A cédrus nemcsak gazdasági okból értékes, hanem kulturális tekintetben is, hiszen kenuépítéstől fafaragásig számtalan célra használták az elmúlt 9 ezer évben", mondta Oakes.

klímaváltozás globális felmelegedés őshonos fa Alaszka adat-szonifikáció


0
Tovább
30
szept/2016

Népautónak szánják a napelemes siont

3,5 millió forintos (12 ezer eurós) nyitóár, 250 kilométeres hatótávolság, 140 km/órás csúcssebesség, 6 ülés -- ezt kínálja a Sono Motors német startup konstruktőrcsapata. 

napelemes autó

A Sionnak keresztelt autó különlegessége, hogy a karosszériába 7,5 négyzetméternyi napelemet integrálnak, amelynek köszönhetően a szabadban parkoló autó képes magát feltölteni, illetve áramforrásként szolgálni elektromos kütyüjeink számára például kempingezés közben. 

napelemes autó

Apropó kempingezés: a jelenleg kapható átlagos elektromos autókkal szemben a Sion 1200 kilogramm, egy rendes lakókocsi vontatására is képes lesz, hogy tényleg magunk mögött hagyhassuk a kipufogófüstös várost.

napelemes autó

Mostanság minden neves autógyár előáll elektromos meghajtású modelljével, ám a Sion azon kevesek egyike, amely a kisebb távolságokat önerőből, a napelemeknek köszönhetően képes megtenni -- magyarán: a városban üzemanyag nélkül autózhatunk naponta 30 kilométert. Az autó akkumulátora a tervek szerint fél óra alatt 80 százalékosra feltölthető.

napelemes autó

A fejlesztők szerint a Sionnak két változata lesz, az Extender akkumulátor kapacitása 30 kWh, míg az Urban modellé 14,4 kWh, és ennek megfelelően az előbbi irányára 16 ezer euró (4,8 millió Ft), az utóbbié 12 ezer euró (3,5 millió Ft) lesz. Mindkét modell 3-3 üléssel rendelkezik, a hátsó ülések lehajtásával rakodótér nyerhető.

Az autó karosszériájára a tetején, a motorházfedélen és az ajtókon négyzetes napelem paneleket ragasztanak föl, amelyek sérülés esetén házilag is könnyen cserélhetők, csak meg kell rendelni a neten a pótalkatrészt. A szerelési útmutató is elérhető lesz a Sono Motors oldalán, a fejlesztők igyekeznek úgy kialakítani az autó terveit, hogy bármely átlagos szervízműhelyben, sőt, egyes esetben az otthoni garázsban is meg lehessen javítani.

napelemes autó

Igazán praktikus ötlet, hogy a napelemeket 8 milliméter vastag polikarbonát lemez borítaná (ebből van az átlagos autók lámpabúrája), amely a szokásos üveghez képest sokkal könnyebb, szilánkmentesen törik, ellenáll az időjárás viszontagságainak, 

A légszűrésről egy különleges, mohából készült szűrő fog gondoskodni, amely nem igényel semmilyen gondozást, hiszen “a moha a levegőből nyeri a szükséges vizet, így az autó belsejében szabályozza a levegő páratartalmát, ez egy természetes légkondi”, olvasható a Sono Motors weboldalán. Persze igény esetén a cég hagyományos klímát is szerel a kocsiba.

napelemes autó

Jelenleg a gyártás előkészítése zajlik, a prototípusra való összeget közösségi adományozásból szeretnék összekalapozni a fejlesztők. A befizetett eurókat a 2017 februárjától induló tesztvezetések után vissza lehet kérni, ha a megrendelő nem elégedett a napelemes autóval. Ha viszont minden rendben megy, a Sion 2018-ban felkerül a gyártósorra, és bárki megrendelheti.


7
Tovább
28
szept/2016

Veteményessé alakították a főiskolai focipályát

A focicsapatuk több meccset veszített, mint amennyit képes volt megnyerni még hazai pályán is, a főiskola a csőd szélén állt, a beiratkozók közül alig 1 százalék jutott el a diplomáig -- az új dékán ezért feltörette és veteményessé alakíttatta a texasi Dallasban lévő Paul Quinn Főiskola focipályáját.

organikus mezőgazdaság

A kilenc évvel ezelőtt kezdett változások mára sikeressé tették a főiskolát, mind anyagi, mind eszmei szempontból. “Megmentettük az intézményt azzal, hogy átalakítottuk a profilját, a szellemiségét”, mondta Michael Sorrel dékán. A főiskolai farm neve ez lett: WE over me, azaz MI az én fölött.

Ha a diákok számára nincs pénz sportösztöndíjra, megkereshetik a tandíjra valót más módon, mondta a dékán. Így lett a Paul Quinn az Egyesült Államokban az első városi munkáltató főiskola (emellett még 7 munkáltató főiskola, work college van az USA-ban, de agrár környezetben). 

organikus mezőgazdaság

A diákok a kötelező munkával megtanulják, hogyan lehet hatékonyan elvégezni egy feladatot. Nemcsak a növénytermesztésben, hanem a kapcsolódó tevékenységekben is gyakorlatot szereznek, amit akkor is kamatoztathatnak, ha a mezőgazdaságtól távol álló területen fognak elhelyezkedni. Megtanulják, hogyan kell egy üzleti tervet elkészíteni, megfelelni a vevők igényeinek, kiadásokat és bevételeket egyensúlyba hozni, hosszú távú pénzügyi stratégiát kialakítani.

A félévi tandíjért 150 órát kell dolgozniuk, a work college elv szerint a főiskola és a kampusz egész területén minden munkát a diákok végeznek (takarítás, konyha, üzemeltetés, biztonsági őrzés, rendszergazda stb.). A tanév első napján letöltenek egy alkalmazást a telefonjukra, onnantól kezdve azon keresztül szignálják ki rájuk az elvégzendő feladatokat.

organikus mezőgazdaság

A veteményeskert ötlete onnan jött, hogy a főiskola Dallas egyik lepusztult negyedében van, a legközelebbi szupermarket 6 kilométernyire található. A környék “food desert”, azaz élelmiszer-sivatag. A Paul Quinn főiskola diákjainak 83 százaléka anyagilag hátrányos helyzetű családból jön, amelyben vagy munkanélküliek a családtagok, vagy nem a képzettségüknek, szakmájuknak megfelelő munkát végeznek. “Ha nem olyan közegben nőttél fel, ahol elsajátíthattad volna, hogyan kell elhelyezkedni, dolgozni, életpályát kialakítani, ugyan hol tanulhatnád ezt meg?”, teszi fel a kérdést Michael Sorrel dékán. Vezetésével a főiskola mostanra minden adósságát visszafizette.

A diákok az első két évben az iskola falai között dolgoznak, a második két évben pedig a választott szakjuknak megfelelő dallasi cégeknél gyakornokként kereshetik meg az ösztöndíjukat. “Miért éri meg a cégeknek a diákjainkat alkalmazni? Mert a tanáraik úgy felkészítik őket, hogy képesek legyenek minőségi munkát végezni”, mondta a dékán. 

organikus mezőgazdaság

A felkészítés egyik eleme, hogy a kötelező munkán kívüli iskolai időben a diákoknak formális jellegű öltözéket (öltöny, kosztüm) kell viselniük, aki ezt megszegi, annak 400 guggolás vagy 200 dollár a bírsága. Az episzkopális keresztény vallási tanokat követő magánfőiskolának jelenleg 500 diákja van, 2020-ig szeretnék 2000-re növelni ezt a számot.

Az organikus módon, vegyszermentesen termelt zöldségek és gyümölcsök iránt nagy a kereslet, a legjobb dallasi éttermekbe szállítanak. Emellett a termény 10 százalékát felajánlják a környék rászoruló családjainak. “Ha összeveti az ember, hogy milyen forrásai vannak, és milyen igényeket lát maga körül, akkor rájön, hogy rendelkezésére álló területen megtermelheti a közösség szükségletét. Ahol más reménytelenséget lát, mi lehetőséget látunk”, mondta az egyik diák, Vincent Owoseni az amerikai közszolgálati televízió, a PBS riportjában. 


3
Tovább
20
szept/2016

A legkörnyezetszennyezőbb olimpia után Tokió környezetbarát olimpiát tervez

Az idei riói olimpián a sok kiosztott érem mellett a rendezők maguk számára is kioszthatnak egy aranyérmet, mert 2016-ban a braziloknak sikerült megrendezniük a világ legkörnyezetszennyezőbb olimpiáját.

Olimpia Olimpiai játékok Tokió 2020 környezetbarát ökológiai lábnyom rió 2016 fenntarthatóság újrahasznosítás

A világjátékok karbonlábnyoma minden eddigi olimpiát felülmúlt, szén-dioxid-kibocsátását 3,6 millió tonnára becsülik, ami meghaladta a négy évvel ezelőtti londoni karbonlábnyom értékét, a 3,2 millió tonnát is. A 2008-as pekingi olimpia ökológiai lábnyoma még „csak” 1,18 millió tonna volt.

Olimpia Olimpiai játékok Tokió 2020 környezetbarát ökológiai lábnyom rió 2016 fenntarthatóság újrahasznosítás

Annak ellenére, hogy a rendezők a rendezvény szén-dioxid-kibocsátását ellentételezve számos kibocsátáscsökkentő projektet is beindítottak, például fákat telepítettek olyan területekre, ahol korábban erdőt irtottak, vagy az olimpiai játékokra épített Future Arenát iskolákká alakítják, nem tudják ellensúlyozni a mintegy 80 ezer helyi lakos átköltöztetésével járó költségek, a nézők, résztvevők elszállásolásához, utaztatásához kapcsolódó kerozinfelhasználásból, légkondicionáló berendezésekből és egyéb tevékenységekből keletkező negatív hatásokat.

Olimpia Olimpiai játékok Tokió 2020 környezetbarát ökológiai lábnyom rió 2016 fenntarthatóság újrahasznosítás

Az elmúlt idők olimpiai játékait Tokió, a 2020-as olimpia rendezője azzal próbálja felülírni, hogy 2020-ban a világ első környezetbarát olimpiáját tervezi megrendezni.

Olimpia Olimpiai játékok Tokió 2020 környezetbarát ökológiai lábnyom rió 2016 fenntarthatóság újrahasznosítás

A célok elérését két fő energiahatékonysági elem, a tiszta energiák alkalmazása és az újrahasznosítás biztosítaná.

A tiszta energiák – a hidrogén, a napelemes és a termikus energia – kulcsfontosságú szektornak számítanak Japánban. Az ágazatban még számos üzleti lehetőség rejlik, amit ki lehet használni az olimpia alatt.

Olimpia Olimpiai játékok Tokió 2020 környezetbarát ökológiai lábnyom rió 2016 fenntarthatóság újrahasznosítás

Olimpia Olimpiai játékok Tokió 2020 környezetbarát ökológiai lábnyom rió 2016 fenntarthatóság újrahasznosítás

Olimpia Olimpiai játékok Tokió 2020 környezetbarát ökológiai lábnyom rió 2016 fenntarthatóság újrahasznosítás

Japán a világ harmadik legnagyobb e-hulladék-mennyiséget termelő országa. 2014-ben elektronikai hulladékból 143 kg aranyat, 1566 kg ezüstöt és 1112 tonna rezet tudtak különválasztani, ami jóval több, mint amennyit 2014-ben Londonban az érmek elkészítéséhez felhasználtak (9,6 kg aranyat, 1210 kg ezüstöt és 700 kg rezet).


0
Tovább
09
szept/2016

Mijazaki nem filmet csinál, hanem természetbarát gyerekmenedéket

A közkedvelt animációs filmrendező, Mijazaki Hajao újabb terve nem egy animációs film. A Totoro, a Chihiro Szellemországban, A vándorló palota és a Szél támad című filmek rendezője legutolsó munkájának bemutatóján bejelentette, hogy nem készít több animációs filmet. Helyette most egy 30 fő gyermek befogadására is alkalmas gyerekbefogadó központot tervez az esőerdő közepére.

Mijazaki rajzfim animációs film gyerek központ japán

Mijazaki filmjeiben nagy hangsúlyt kapott a gyerekek és a természet kapcsolata, illetve ennek a kapcsolatnak a fontossága.

Mijazaki rajzfim animációs film gyerek központ japán

Mijazaki rajzfim animációs film gyerek központ japán

Mijazaki rajzfim animációs film gyerek központ japán

Mijazaki rajzfim animációs film gyerek központ japán

Az építmény ezt a szemléletet tükrözi: Kumejima szigetén, Okinavától 90 km-re, egy erdő közepén épülne fel. A sziget csodálatos természeti környezete tökéletes helyszín Mijazaki természetközpontú elképzeléseinek megvalósításához.

Mijazaki rajzfim animációs film gyerek központ japán

Mijazaki rajzfim animációs film gyerek központ japán

A közel 300 millió jenbe kerülő projekt várhatóan 2018-ban valósulhatna meg. A rendező fontosnak tartja a helyi lakosság bevonását az építkezésbe és a működtetésbe. Terve szerint a projekt teljes lebonyolítását, a ház építését, az anyagok beszerzését a helyi gazdaságra és emberi erőforrásra alapozva szeretné megvalósítani. a létrehozott gyermekbefogadó központot, az újraépített, természetbarát játszótereket, élményelemeket az átadást követően a városi önkormányzat adományként kapja.


0
Tovább
08
szept/2016

Terjednek a hulladékból épült ezüst házak

A műanyag hulladék újrahasznosítása az építészetben nem új keletű dolog. Már mi is írtunk Afrikában épített PET-palack-házakról és a mezőberényi mintaökofaluról is.

hulladékhasznosítás újrahasznosítás Pakisztán ökotudatos építkezés

Nargis Latif elkötelezett pakisztáni környezetvédő is az eldobott hulladék, főként a műanyag palackok újrahasznosításával épít mobilházakat Pakisztánban.

hulladékhasznosítás újrahasznosítás Pakisztán ökotudatos építkezés

Pakisztánban nagy a szegénység, széles az az elszegényedett társadalmi réteg, amelyben élőknek nincs, sőt egyáltalán nem is lesz lehetőségük arra, hogy tégla- vagy kőházat építsenek. 

hulladékhasznosítás újrahasznosítás Pakisztán ökotudatos építkezés

Nargis Latif ötlete az „earthbag” építkezési technikát vette át, annyi különbséggel, hogy talaj helyett szelektált, tisztított és aprított hulladékkal tömítenek egységnyi „téglákat”, amit thermopore-ral, ezüst színű csomagolással rögzítenek. 

hulladékhasznosítás újrahasznosítás Pakisztán ökotudatos építkezés

hulladékhasznosítás újrahasznosítás Pakisztán ökotudatos építkezés

hulladékhasznosítás újrahasznosítás Pakisztán ökotudatos építkezés

Latif 12 éve hozta létre a Gul Bahao kutatási szervezetet, ami „chandi gars”, vagy más néven ezüst házak rendszerének kiépítésén, terjesztésén dolgozik.

2005 óta több mint 150 ilyen házat építettek Pakisztánban. A chandi gars házak előnye, hogy gyorsan, könnyedén felállíthatók, így nagyon praktikusak természeti és humanitárius katasztrófák vagy nomád, vándorló életmód esetén, amikor fél évet, egy évet töltenek a családok egy helyen. 

hulladékhasznosítás újrahasznosítás Pakisztán ökotudatos építkezés

hulladékhasznosítás újrahasznosítás Pakisztán ökotudatos építkezés

hulladékhasznosítás újrahasznosítás Pakisztán ökotudatos építkezés

Persze nem egyszerű átlépni a gondolati határt, miszerint szemétből épül a házunk, de a házak számának növekedése azt mutatja, hogy bőven van hasznosító potenciál a lakosság körében. 

Fotók: ©Gul Bahao ; CNN/Video screen capture


0
Tovább
07
szept/2016

Szobába való argentin táj

Alexandra Kehayoglou egyedülálló gyapjúszőnyegek készítésével az argentin táj részleteit csempészi be az emberek otthonaiba. 

szőnyeg újrahasznosítás argentína

szőnyeg újrahasznosítás argentína

Az újrahasznosított, a család és ismerősök maradék fonalaiból dolgozó művész az argentin táj részleteit szövi bele szőnyegeibe. A buja növényzet érzetét keltő, kézi csomózású szőnyegek a földrajzi, természetes környezet egy részét hozzák a lakásunkba.

szőnyeg újrahasznosítás argentína

szőnyeg újrahasznosítás argentína

szőnyeg újrahasznosítás argentína

szőnyeg újrahasznosítás argentína

szőnyeg újrahasznosítás argentína

tökéletesen képes utánozni a mohaszőnyeget, a vizes területeket, a bokrokat, s ezek együttes megjelenítésével egy egész erdő vagy mező hangulatát is képes bevinni a lakóterünkbe.


0
Tovább
05
szept/2016

Tükörkert közepén épül a világ legmagasabb naphőerőműve

Az izraeli Negev sivatagba tervezett és már épülő 240 méteres Ashalim-torony ugyan alacsony építmény a világ legmagasabb tornyai mellett, a maga műfajában viszont, mint naphőerőmű a legmagasabbnak ígérkezik. Legalábbis egy darabig, hisz az építészetben a magassági rekorderek általában csak pár évig őrizhetik címeiket.

naphőerőmű megújuló energia Izrael

A négyszögletű rozsdamentes acélborítású torony felé 55000 darab, közel 1 millió négyzetméter felületű tükröt állítottak fel. Még mielőtt a homok elnyelné a napfényt, a tükrök a torony teteje felé irányítják a fényt. 

naphőerőmű megújuló energia Izrael

A tükrök képesek követni a nap mozgását, a toronnyal pedig wifi segítségével kommunikálnak. A tetőtérben található fűtőrendszer 600 Celsius- fokig melegszik fel, és gőzt termel. A gőzt az egyébként hőtárolásra is alkalmas torony aljába vezetik, ahol turbinák segítségével elektromos árammá alakítják át.

naphőerőmű megújuló energia Izrael

A 800 millió euróból felépülő erőmű 121 megawattos kapacitással bír, körülbelül 110 000 háztartás ellátására lesz alkalmas.

naphőerőmű megújuló energia Izrael

Az izraeli kormány nem idegenkedik a megújuló energiától, jól demonstrálja ezt az is, hogy a parlament tetejét is napelemekkel szerelték fel, hogy legalább az épület energiaszükségletének egy részét így tudják fedezni. A jövőre nézve pedig azt tervezik, hogy az ország energiaellátásának 10%-át megújuló energiával fogják biztosítani.


4
Tovább
20
aug/2016

Jönnek a horgolt pokéstopok

Pokémonvadászat? Miközben a pokémonvadászok lelkesen simogatják telefonjaikat, az igazán szerencsések sokkal kézzelfoghatóbb pokémonokat találhatnak a környezetükben, ha beszállnak a játékba.

pokémon Pokémon Go pokéstop Pokémonok

Nichole Dunigan képzőművész horgolt pokéstopokat helyezett el a Texas állambeli Lewisville városkában, amelyekre a szemfüles, környezetüket fürkésző járókelők rátalálhatnak.

pokémon Pokémon Go pokéstop Pokémonok

pokémon Pokémon Go pokéstop Pokémonok

pokémon Pokémon Go pokéstop Pokémonok

A megtalált pokéstopokat és a lelőhelyeket egy Facebook-csoport oldalán meg lehet osztani és újabb lelőhelyekkel gazdagítani.


0
Tovább
19
aug/2016

Tudta? Ma van az orangutánok világnapja

Tudta, hogy ma már csak 60 000 orangután él a földön, és hogy kihalásukért nagyobbrészt az ember a felelős? Augusztus 19. az orangutánok világnapja.

orangutanok világnapja állatvédelem veszélyeztetett állatok

Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet az orangutánok pusztulására és védelmük fontosságára. Az orangutánok egyrészt az esőerdők területének csökkenése, az erdőtüzek, másrészt az olajpálma-ültetvényeken folyó mezőgazdasági tevékenység és a hozzájuk kapcsolódó utak építése miatt elveszítik természetes élőhelyüket. Veszélyeztetik őket az orvvadászok is.

orangutanok világnapja állatvédelem veszélyeztetett állatok

Egy évszázaddal ezelőtt még valószínűleg 230 000 orangután élt Délkelet-Ázsiában, Dél-Kínában és az indonéz szigetvilágban. Mára élőhelyük Indonéziára és Malajziára korlátozódott. Becslések szerint kb. 54 000 orangután él Borneón és kb. 6000 Szumátrán. A helyiek az erdő kertészeinek is nevezik őket, mivel kulcsszerepet játszanak az erdő magvainak széjjelszórásában.

orangutanok világnapja állatvédelem veszélyeztetett állatok

Szumátrán 1992 óta az orangutánpopuláció a fele méretűvé zsugorodott. Riasztó adat, hogy az állatok száma az utóbbi tíz évben csökkent drasztikusan: az 1992–2006 közti időszakban 7%-kal, míg 2006 –2016 között 43%-kal.

Miért tűnik fontosabbnak a pálmaolaj, mint egy orangután?

A pálmaolajat az olajpálma terméséből sajtolják. Olaja számtalan luxustermékünkben, fogyasztási cikkünkben, élelmiszerünkben, a tejfölben, a jégkrémben, a margarinban a samponokban vagy a szájrúzsban is megtalálható. Bioüzemanyagként való hasznosítása tovább fokozta az olajpálma termelésének iramát. Épp emiatt az elmúlt évekre alapvető kérdéssé vált a fenntartható olajpálma-termelés ügye.

orangutanok világnapja állatvédelem veszélyeztetett állatok
Olajpálma ültetvény
orangutanok világnapja állatvédelem veszélyeztetett állatok
az olajpálma termése

Az orangutánok több mint 50%-a védett területeken kívül él, olyan erdőkben, amelyek különböző gazdasági és bányászati társaságok kezében vannak, és amelyeknek nem érdeke az orangutánok védelme.

orangutanok világnapja állatvédelem veszélyeztetett állatok
© David Lawson / WWF-UK

Ugyanakkor a védett területeteken sincsenek feltétlen biztonságban, például Borneón a védett területek határai nincsenek egyértelműen kijelölve, így ez a fajta határozatlanság nehézkessé teszi a járőrök munkáját. A védett parkok fenntartása sok esetben alulfinanszírozott, ezért a vezetés akár legálisan, akár illegálisan, de beengedi a fakitermelőket a parkokba.

orangutanok világnapja állatvédelem veszélyeztetett állatok

Az élőhelyek elvesztése a fiatal orangutánokat veszélyezteti a legjobban, mert így találnak rájuk könnyen az illegális állatkereskedők, akik az anyaorangután megölésével könnyen elrabolhatják a kicsiket.

A megfékezhetetlen erdőtüzek is komoly fenyegetést jelentenek. 1997 – 98-ban Kalimantan területén, a mintegy 6 hónapig tartó erdőtűzben 8000 orangután vesztette életét.

orangutanok világnapja állatvédelem veszélyeztetett állatok

Az orangutánok megmentéséért több nemzetközi szervezet együttműködésével, több területen folynak mentőakciók.

orangutanok világnapja állatvédelem veszélyeztetett állatok

Borneón és Szumátrán jól irányított, minél szélesebb, jól körbehatárolt, védett területek kialakítására törekszenek.

2004-ben jött létre a kerekasztal a pálmaolaj termelésének korlátozása érdekében. A Kerekasztal egyelőre addig jutott, hogy leszögezték nem lehet elpusztítani a nagy természeti értékkel bíró helyeket az olajpálma kedvéért.

orangutanok világnapja állatvédelem veszélyeztetett állatok
© naturepl.com/Anup Shah / WWF

Az illegális kisállat-kereskedelemmel szemben terjeszti ki tevékenységét a TRAFFIC ( a vadon élő állatok kereskedelmét ellenőrző hálózat), amely a kormányokkal együttműködve próbálja tevékenységét érvényesíteni.


0
Tovább
19
aug/2016

Azt hiszed, állati bőr, aztán rájössz, hogy gomba

A biotechnológiai kutatások egyik fontos területe annak kikísérletezése, hogy mivel lehetne helyettesíteni a szarvasmarhabőrt a ruházati iparban. Designtermékeink és ruháink legnagyobb részét ugyanis környezetvédelmi szempontból költséges és mérgező technológiák alkalmazásával gyártják. A bőr esetében például – környezetvédelmi perspektívából nézve – a szarvasmarhák etetése költséges, emellett az állatvédők kegyetlennek tartják az állatok lemészárlását. Az ember számára viszont fontos a luxusérzet, a bőr anyaga, illata a mindennapi használatban.

újrahasznosítás bőr bőrkészítés design ökodizájn

Az állati bőr helyettesítése céljából több kísérlet is folyik, a Modern Meadow a bőrsejtek növelésével kísérletezett, mások szintetikus anyagokkal próbálják helyettesíteni a bőrt.

Phil Ross művész, a Mycoworks alapítója micéliumból, a gomba tenyésztestét felépítő sejtfonalak szövedékéből hoz létre bőrszerű anyagokat. A micéliumból létrehozott anyag a szarvasmarha, a kígyó és az osztriga bőrének egyvelegére emlékeztet.

újrahasznosítás bőr bőrkészítés design ökodizájn

Phil Ross szerint a micéliumból előállított „shroom skin” gyártása kevesebb energiát igényel, mint amennyit az állati bőrök előállításánál használnak, kisebb ökológiai lábnyomot hagy maga mögött, és biológiailag lebomlik.

újrahasznosítás bőr bőrkészítés design ökodizájn

A gombaszövetet úgy lehet manipulálni, hogy míg a szövet mérete növekszik, a textúrája nem változik. A bőrszerű anyag formálhatósága olyan mértékű, amit az állati bőr megmunkálása esetén nem lehet elérni. Phil folyamatosan dolgozik azon, hogy még jobban finomítsa a shroom skint, hogy annak tartóssága elérje a marhabőr tartósságát. Példaként a közelmúltban mutatta be a Mycoworks az első pénztárcáját.

újrahasznosítás bőr bőrkészítés design ökodizájn

Phil a projektjét nemcsak technológiai kísérletként fogja fel, hanem olyan művészeti kísérletnek is tartja, ami majd egy teljes iparágat képes megváltoztatni.

újrahasznosítás bőr bőrkészítés design ökodizájn

30 éve foglalkozik gombatermesztéssel. Először a gyógyászati hatásáról is ismert reishi gombákkal próbálkozott. A gombatermesztés technikájának elsajátítása során rájött, hogy a termesztés során számos olyan melléktermék keletkezik, mint például a nemes penész, amiből újabb és újabb termékeket lehet előállítani.

újrahasznosítás bőr bőrkészítés design ökodizájn
gombatégla

Azt tanácsolja a kísérletezőknek, kezdjenek el főzni a konyhában, termesszenek növényeket, és újabb és újabb dolgokat fognak megérteni, így eljuthatnak a gombatermesztés során addicionálisan keletkező melléktermékek újrahasznosításához.


0
Tovább
01
aug/2016

Óceáni hulladékból készítik a jövő építőanyagát

Az óceánokban felgyülemlett hulladék összegyűjtésén és újrahasznosítási formáján számos kreatív cég dolgozik. 

óceáni hulladék újrahasznosítás műanyag

Az amerikai ByFusion startup cég egy új konstrukcióval jelent meg a piacon. A technológia feltalálója az új-zélandi Peter Lewis, aki a különböző sűrűségű műanyagok tömörítésével foglalkozik.

óceáni hulladék újrahasznosítás műanyag

A műanyagokat egyéni beállítások szerint lehet osztályozni és egységes blokkokká, Replast műanyag építőanyaggá tömöríteni. A Replast majdnem 100 százalékban szén-dioxid-semleges, nem mérgező gyártási folyamattal előállítható, így nagymértékben hozzájárul az építkezések környezetbarát megvalósításához.
Ez idáig a műanyag tömböket többnyire pop-up falak és közúti akadályok építéséhez használták.

óceáni hulladék újrahasznosítás műanyag

Az új, sűrítésen alapuló technológia nem igényel ragasztóanyagot, és kivétel nélkül mindenféle műanyagot fel lehet használni a gyártáshoz.

A kiváló hő- és hangszigetelés mellett az építési elemek 95 százalékkal kevesebb üvegházhatásúgáz-kibocsátást eredményeznek, mint a hagyományos beton. A blokkok a színes műanyagok miatt vidám kivitelezési lehetőségeket kínálnak.

óceáni hulladék újrahasznosítás műanyag

A Replast gyártásának előnye más technológiákhoz képest az is, hogy nem helyhez kötött, nem kell az összegyűjtött műanyagot egy távolabbi gyűjtőbe szállítani, hanem a gyártási egységet ki lehet telepíteni a műanyaggal szennyezett helyekre, és ott legyártani az építőanyagokat.


1
Tovább
19
júl/2016

Klímaberendezés-invázió

A klímaváltozás nehezen viselhető részét a Föld lakosságának igen nagy része nem azzal próbálja meg elviselhetővé tenni, hogy csökkenti az otthonában található káros, a globális felmelegedéshez is hozzájáruló tényezőket, hanem felszerel egy klímaberendezést. Amely ugyan szabályozza a hőmérsékletet, és fokozza kényelmünket, de a másik oldalról hozzájárul a felmelegedés folyamatához. A klímaberendezések a nagyvárosok elengedhetetlen kellékeivé váltak. Úgy szaporodnak, mint vidéken a sáskák. 

klíma klímaberendezések

Hőmérséklet-szabályozó hatékonyságuk a lakáson belül megkérdőjelezhetetlen. a másik oldalról, a lakáson kívül viszont fűtik a környezetüket, zajosak, egyesek vizet csöpögtetnek, és prímán alkalmasak arra, hogy egy bármilyen szép épület kinézetét gajra vágják.

klíma klímaberendezések

A jelenlegi magyarországi szabályozások mellett gyakorlatilag alig lehet megakadályozni a légkondik felszerelését, terjedését.

 Arról nem is beszélve, hogy a klíma számos káros hatást is rejteget, mint például:

  • Sok energiát fogyaszt.
  • A hőmérséklet-változások miatt megszaporodtak kifejezetten a klímaberendezések okozta légúti panaszok és mozgásszervi elváltozások. 
  • Kevésbé súlyos, de idegesítő tünetek lehetnek: a fejfájás, szédülés, fülzúgás és kimerültség is.
  • Fokozódott az allergiás és megfázásos tünetek mértéke.
  • A készülék szárítóhatással van a bőrünkre. A negatív szárító hatást csak újabb költséges hidratálókrémekkel és a bőséges vízfogyasztással tudjuk kivédeni. 
  • Az irodákban működtetett klímaberendezések esetében nem kérdés, hogy van, aki bírja, van, aki nem. Akinek valami problémája van a klímaberendezés használatával, annak magának kell megtanulnia védekezni a berendezés okozta negatív hatásokkal szemben. Így aztán az sem meglepő, ha 35 fokban kardigánban dolgozunk egész nap, mert fázunk. 
  • A szűrőrendszer cserélése hiányában baktériumszigeteket telepíthetünk a lakásunkba, amelyek komoly betegségeket – mint legionárius-betegség – és szisztémás gombafertőzést is okozhatnak.

klíma klímaberendezések

Mit tehetünk, hogy ha már a klíma mellett döntünk, akkor az a legkevesebb bajt okozza?

  • A klímaberendezések alapvető sajátossága, hogy a hőcserén alapul, ezért elengedhetetlen, hogy ne legyen rendszeres szellőztetés a lakásban.
  • A berendezés kiválasztásánál érdemes a pollenszűrős változatot választani.
  • Az alap a klíma berendezések kiépítésénél, hogy nem biztos, hogy a legolcsóbb a legjobb. 
  • Nem érdemes a kinti hőmérséklethez képest 6-8 foknál hidegebbre beállítani.
  • Évente egyszer ajánlott a klímaberendezés tisztítása.
  • A klíma mellett sem szabad elhanyagolni a rendszeres szellőztetést. 
klíma klímaberendezések
...és a hulladéka

A hőmérséklet mérséklésén túl a klíma pozitív hatásaként hozható, hogy kiszűri az allergéneket. Mivel nem friss levegőt forgat be a helyiségbe, hanem ugyanazt kerengteti, nem engedi be az allergéneket. 

 


1
Tovább
18
júl/2016

Ananászlevél lehet a jövő cipőjének alapanyaga

Az ananásztextil (Pinatex) Dr. Carmen Hijos spanyol designer nevéhez fűződik. Sokévnyi kutatás és kísérletezgetés után jutott el az ananászlevelekig, aminek erős szálú rostjait feldolgozva tökéletes, állatbarát bőrutánzatot tudott előállítani. Az ananászleveleket több éven keresztül a Fülöp-szigeteken tesztelte.

ananászlevél ananászültetvény újrahasznosítás bőr cipő

A hosszú rostokból álló ananászlevelekből készült Pinatex egy rugalmas, jól szellőző, erős, ellenálló, puha természetes anyag. Meglepően jó a szakítószilárdsága, a kopásállósága, és kiválóan hajlik.

ananászlevél ananászültetvény újrahasznosítás bőr cipő

A Pinatex gyártása a hatalmas ananászültetvények nagy mennyiségű ananászleveleinek újrahasznosítására épül. Az ananászültetvényeken évente 40 000 tonna növényi melléktermék, természetes hulladék keletkezik. A felesleges ananászleveleket a termelők vagy elégetik, vagy elrohasztják.

ananászlevél ananászültetvény újrahasznosítás bőr cipő

ananászlevél ananászültetvény újrahasznosítás bőr cipő

Az ananászlevelekből még az ültetvényen hántolással kivonják a szálakat. A hántolásból keletkező mellékterméket szerves trágyaként vagy biogáz előállítására lehet használni.

ananászlevél ananászültetvény újrahasznosítás bőr cipő

A levelek megmunkálásából születő, bőrszerű anyag kiválóan alkalmas arra, hogy cipők, üléshuzatok, bútorszövetek készüljenek belőle. A Puma már piacra is dobta az első, Pinatexből készített cipőjét.

ananászlevél ananászültetvény újrahasznosítás bőr cipő

Az anyagot egyelőre egy biológiailag nem lebomló felső réteggel teszik tartóssá. A cég folyamatosan dolgozik azon, hogy ezt az anyagot valamilyen természetes forrással helyettesíthessék, hogy a Pinatex 100%-ban lebomló termék legyen.

ananászlevél ananászültetvény újrahasznosítás bőr cipő

A kutatások az ananászlevelek felhasználásának új lehetőségeit is keresik. Nagy valószínűséggel jó szellőzése miatt kötszereket is lehetne belőle készíteni, vagy házak szigetelésénél is szóba jöhet.

Jelenleg a cég központja Londonban van, az ananászlevelek gyűjtése a Fülöp-szigeteken zajlik, míg a szövetet magát Spanyolországban gyártják.

ananászlevél ananászültetvény újrahasznosítás bőr cipő

A jó minőségű anyagot már felfedezte magának a divatipar is, olyan divatmárkák kezdték el használni, mint a Po-Zu, a Naiv és Vegatar.

 


1
Tovább
16
júl/2016

Párizsban elsőbbséget kapnak a fák, a gyalogosok és kerékpárosok a város főterein

Budapesttel ellentétben Párizsban épp a közterek fásításába kezdenek. Anne Hidalgo, Párizs polgármestere a város hét legjelentősebb terének átalakítását ígérte 2016–2020 között.

városfejlesztés tekepülésfejlesztés Párizs tér
az átalakítás ábrázolása a Bastille téren

A tervezési folyamatok már 2015-ben elkezdődtek, amelyet komoly konzultációs folyamatok, workshopok követtek a lakosság bevonásával. 2016. július elején bemutatták a látványterveket és a fő fejlesztési irányokat. Az átalakítások egyik fő eleme a jelenleg nagy forgalmat lebonyolító terek „sétálóterekké” való átalakítása, vagyis minden téren kötelező lesz a terület 50%-án a gyalogos-sétáló felület parkosított kialakítása, fákkal való beültetése. Ez a valóságban azt jelenti, hogy egyes autóforgalmi sávok megszűnnek, mások lassított korlátozású sávokká válnak. Az autók számara mindösszesen 12 méter széles sávok alakíthatók ki. Az újonnan nyert szakaszok a gyalogosok birtokába kerülnek..
A parkosításra elsőként kijelölt hét tér átalakítása azért is lényeges urbanisztikai vonatkozásban, mert ezek a terek a város fő közlekedési útvonalain találhatók, a beavatkozások az autós forgalom csökkenésével vagy más útvonalakra terelésével fog járni.

városfejlesztés tekepülésfejlesztés Párizs tér
La Place du Panthéon - © Apur-Mairie de Paris

A Polgármesteri Hivatal úgy véli, hogy az átalakítással a terek újra a közösség részévé válnak, és a korlátozásoknak és fatelepítéseknek köszönhetően ezek a zsúfolt városi gócpontok újra levegőhöz jutnak.

városfejlesztés tekepülésfejlesztés Párizs tér
Place Gambetta - © Apur-Mairie de Paris

Az átalakítások Párizs legforgalmasabb tereit érintik, a Bastille, Fêtes, Gambetta, Italie, Madeleine, Nation és a Panthéon tereket.

A Bastille téren az autós forgalom számára új nyomvonalakat alakítanak ki. A jelenlegi koncentrikus folyamatos mozgás elzárja a tér központi részét a gyalogosoktól. A forgalomirányítás újragondolásától ennek az elzártságnak a megszüntetését várják.

városfejlesztés tekepülésfejlesztés Párizs tér
Place de la Bastille

A Madeleine tér új arculatot kap, amelynek része, hogy csökkentett forgalmi sávokban vezetik el a forgalmat északkeleti és északnyugati irányba. A térre új utcabútorok és berendezések kerülnek, új zöldterületekkel és fatelepítésekkel zöldül meg a tér és a forgalmi folyosók nyomvonala.

városfejlesztés tekepülésfejlesztés Párizs tér
La place de la Madeleine - © Apur-Mairie de Paris

A Hidalgo vezette várostervezés megpróbálja korrigálni a hausmanni várostervezés és gyorsuló város következményeit. Míg a hausmanni várostervezésben a széles utak és a nagy terek szolgálták a lakosság kényelmes közlekedését, addig a közlekedés és a motorizáció felgyorsulásával a feleslegesnek ítélt részeket az autós forgalom vette birtokába.

A Hidalgo-féle változtatások ezeket az új funkciókat felvett részeket adják vissza a gyalogosoknak, és teszik újra használhatóvá, élhetővé a lakosság számára.


0
Tovább
12
júl/2016

Lezárhatják a Machu Picchut a turisták elől!

Ha turista vagy, ne szemetelj, főleg, ha olyan helyre mész, ahová nehéz eljutni. Gondold végig, ahová nehéz eljutni, ott nehéz a szemetet összegyűjteni és onnan a nagy gyűjtőkbe eljuttatni is. 

Machu Picchu szemét hulladék fenntartható turizmus világörökség

2014-ben exhibicionista, nudista turisták okoztak felháborodást a Machu Picchun a helyszín kezelőinél azzal, hogy a helyszínt háttérként használva meztelen fotókat készítettek a helyszínen. Később a sziklarajzok festékszóróval való átrajzolása és a graffitizés jelentett komoly problémát, mára a szemétügy és a fenntarthatóság a legfontosabb megoldandó feladat.

Machu Picchu szemét hulladék fenntartható turizmus világörökség
fotó: Bruce Tuten/ Flickr

Dél-Amerika leglátványosabb és leglátogatottabb turisztikai attrakciója évente 40 millió dollár bevételt eredményez az ország gazdaságának. 

A baj ott kezdődik, hogy mint minden népszerű turisztikai attrakció körül, a tömegturizmus olyan negatív hatásokat generál, ami miatt, a világ egyik legegyedülállóbb kulturális örökségi helyszínének az élettartamát a kutatók még vagy 100 évre becsülik abban az esetben, ha nem változnak a turisztikai szokások, és a turizmussal járó problémákat nem tudja felszámolni a kormányzat.

Machu Picchu szemét hulladék fenntartható turizmus világörökség

A 15. században épült Machu Picchut kb. 700-800 állandó lakosra tervezték, jelenleg 2500 turista látogatja naponta. A Cuzcói Egyetem kutatói, geológusai szerint ez a nagymértékű mozgás, igaz lassú ütemben, de a hegy életében gyorsnak mondható változást okoz. A gyalogló turisták folyamatosan koptatják a hegy felszínét, gyorsabb pusztítást okozva, mint az természetes formájában végbemenne. A turisták által okozott "erózió" akár a hegy elmozdulását is eredményezheti.

Machu Picchu szemét hulladék fenntartható turizmus világörökség

A világörökségi helyszín másik megoldatlan ügye a turisták által felhalmozott szemét kezelése. A mintegy 1 millió turista évente 14 millió tonna szemetet hagyott maga mögött, aminek az elszállítása egyelőre megoldatlan problémaként nyomasztja a kulturális örökségi helyszín felelőseit. A turisták akár 2-3 kg szemetet hagynak a helyszínen távozáskor. A hegy tetején maradt hulladék többsége nem komposztálható, az in situ újrahasznosítás nem megoldott, és 2400 méter magasból a hulladék elszállítása a jelenlegi feltételek mellett nagyon lassú. Jelenleg gyorsabban termelődik a szemét, mint ahogy el tudják szállítani. 

Machu Picchu szemét hulladék fenntartható turizmus világörökség

A helyzetet nehezíti az is, hogy a vállalkozások, amelyeknek be kellett építeniük a szemét elszállítását a működési költségeikbe, a legkönnyebben a szemétszállító futárok fizetését csökkentik. Napjainkra az alacsony fizetés miatt a szemétszállító hordárok száma nagyon lecsökkent.

Machu Picchu szemét hulladék fenntartható turizmus világörökség

A vállalkozásoknak megvan a lehetőségük arra, hogy csökkentsék a hulladékfelhalmozást, a vízhasználat csökkentésével, megújuló energiaforrások használatával, az alkalmazottaknak járó tisztességes fizetéssel, a helyben vásárlás alkalmazásával és népszerűsítésével. 

Az UNESCO a turizmus negatív hatásaiból származó megoldatlan helyzet és a helyszín erodálódása miatt felvette a legveszélyeztetettebb örökségi helyszínek listájára a Machu Picchut.

Machu Picchu szemét hulladék fenntartható turizmus világörökség

A fenntartható Machu Picchu megőrzése nem egyedül a helyiek feladata. A helyszínt a kormány, az utazásszervezők, a vállalkozók és a turisták együttes figyelemmel, kidolgozott cselekvési tervvel tudják megőrizni. Ehhez az érintett szereplők összefogására van szükség.

Machu Picchu szemét hulladék fenntartható turizmus világörökség

Az UNESCO egy évet adott a kormánynak a helyszínen gondok kezelésére, ha nem sikerül túl lépni a problémán, a Machu Picchut a bizottság lezárja a turisták elől.


2
Tovább
11
júl/2016

A világ legszebb utcája

Az utca a brazil tengerparti nagyváros, Porto Alegre szívében található, magas toronyházak között.

fasor természeti örökség kulturális örökség Barzília

A Rua Goncalo de Carvalho egy fákkal szegélyezett sétány, ahol toronymagas tipuana fák képeznek hihetetlen boltívet.

fasor természeti örökség kulturális örökség Barzília

A mitikus erdőre emlékeztető, 500 méteres szakasz fáit még 1930-ban ültették, és azok az elmúlt több mint 80 év alatt hatalmas lombkoronát növesztettek.

fasor természeti örökség kulturális örökség Barzília

2015-ben a város bevásárlóközpontjának megépülésével komoly veszély fenyegette a fasort, de az akkori polgármesternek, José Fogacának köszönhetően a nem mindennapi allé kulturális örökségvédelmi besorolást kapott.

fasor természeti örökség kulturális örökség Barzília

A tipuna vagy más néven rózsafa hihetetlen sűrű lombkoronája fedett lugast képez a város közepén.

fasor természeti örökség kulturális örökség Barzília

A tipuana fák dél-amerikai őshonos fásszárúak, közel 30 méter magasra is megnőnek. A fák a virágzási időszakban szép, sárga virágokkal terítik be az utcát. A polgármester annak ellenére vállalta védelmüket, hogy a fákról közismert, hogy széles, kiterjedt gyökérzetükkel rombolják a városi környezetet, nemegyszer széttörik maguk körül az aszfaltot.

fasor természeti örökség kulturális örökség Barzília

Egy blogger, Pedro Nuro szerint ez az utca a politika, a települési önkormányzat és a lakosság együttes akaratának szimbóluma, ahol a hatalmi és gazdasági erőt háttérbe szorította a természeti környezet szeretete.


0
Tovább
06
júl/2016

Egy japán pub lett a világ legelismertebb fenntartható épülete

A Kamikatz Public House, egy pub nyerte a WAN fenntartható épületek díját a világ legnagyobb építészeti versenyén. 

újrahasznosítás fenntarthatóság építészet

Kamikatsu egy olyan kis japán falu, ahol a lakosság eltervezte, hogy 0%-ra csökkenti a hulladéktermelést, amit a hulladékok szétcsoportosításával és újrahasznosításával érnek el. A szemét fajtáit 34 típusra osztották. Az átdolgozott hulladékot az osztályozás és az újrahasznosítás után a települési 0 Hulladék Központ boltjaiban újra eladásra kínálják. A falu 2015-re elérte, hogy hulladéktermelésének 80%-át újrahasznosította. A faluról egy korábbi cikkünkben itt olvashat.

újrahasznosítás fenntarthatóság építészet

A Kamikatz pub egy olyan magánvállalkozás, amely azonosult  a város lakosainak elképzeléseivel. Az  eredeti koncepció szerint több szolgáltatást integrálnak. Itt kap helyet a hulladékközpont boltja, a söröző, egy sörfőzde, és egy étterem is. Mivel a pub szó a public house szóból származtatható, Hirosi Nakamura és a NAP úgy döntöttek, hogy a public house-nak fogják nevezni a vendéglátó egységet, amelynek az ereje a helyi közösség bölcsességéből, tapasztalatából merítkezik.

újrahasznosítás fenntarthatóság építészet

A public house tele van improvizációkkal: újra felhasznált anyagokból, üres üvegekből készített lámpák, csillárok, újságpapír tapéták, újraértelmezett bútorok, mezőgazdaságigép-alkatrészek, mérkőzéskijelzők díszítik az épület belső tereit. 

újrahasznosítás fenntarthatóság építészet

A projekt teljes egészében a közösségi alapon működik, eltekintve egy kis üzlettől, ami elengedhetetlen a ház finanszírozásának biztosításához. 

újrahasznosítás fenntarthatóság építészet

Az elhagyatott házak ablakaiból épített 8 méter magas oldalfalú épület rövid idő alatt a város helyi szimbólumává vált.

újrahasznosítás fenntarthatóság építészet

Az egykoron házak mécseseként is működő ablakok ma egy nagy lámpaként világítják meg a csökkenő népességű települést.

újrahasznosítás fenntarthatóság építészet

A megemelt plafon hatékonyan szellőzteti a felső részben megrekedő meleg levegőt. A kétrétegű ablakszerelvények hatékonyan szigetelik az épületet. 

A levegőt és a hőt mennyezeti ventilátor keringeti, és hatékonyan közvetíti a közeli erdő fáinak friss levegőjét.

újrahasznosítás fenntarthatóság építészet

A Kamikatz Public Houses egy egyszerű, de nagyszerű építészeti projekt, amely tökéletesen épül be egy fenntartható társadalmi rendszer működésébe.

 


0
Tovább
03
júl/2016

Vegyen inkább egy jól kinéző banyatankot!

Ma van a nejlonzacskó nélküli világnap! Ha lehetséges, hagyja a műanyag zacskókat és műanyag táskákat a boltban, inkább nézzen utána, hogy milyen alternatív táskákkal lehet ma már ökotudatosan bevonulni a boltokba és a vasárnapi piacokra. Esetleg menjen el a Móricz Zsigmond körtérre egy banyatankos flashmob akcióra.

nejlonzacskó elleni világnap műanyag zacskó műanyag táska bevásárlás banyatank gurulós bevásárlótáska műanyag hulladék

A hulladékként végző nejlonzacskók óriási környezeti problémát jelentenek a világban. Nagy részük a tengerbe, óceánokba kerülve hatalmas szigeteket alkot. 1970 óta 9 millió tonna műanyag hulladék halmozódott fel az óceánokban. Az úszó műanyagot az állatok nagy része élelemnek gondolja, a lenyelt műanyag pedig rövidebb-hosszabb távon az állatok halálát okozza.

nejlonzacskó elleni világnap műanyag zacskó műanyag táska bevásárlás banyatank gurulós bevásárlótáska műanyag hulladék

A Föld felszínén a le nem bomló, vagy akár 450 évig is megmaradó műanyag zacskók a szeméttelepeken végzik, megsemmisítésük során mérgező anyagok jutnak a levegőbe.

nejlonzacskó elleni világnap műanyag zacskó műanyag táska bevásárlás banyatank gurulós bevásárlótáska műanyag hulladék

Műanyag zacskók használatában Magyarország az élen jár. Az Európai Bizottság felmérése szerint 1 fő évente 514 műanyag zacskót használ fel, és ennek csak tizedét használja fel újra. A műanyag zacskókból Európában a németek használnak a legkevesebbet, évi 71 db zacskót fejenként, bár ebből csak 7 darabot használnak újra. Míg a finnek, akiknél semmiféle szabályozás nem korlátozza a műanyag zacskók használatát, évente 77-szeri használathoz 4 darab zacskót használnak fel, amit 73 alkalommal újrahasználnak.


A nejlonzacskók használatának korlátozására több lehetőség is van.

Az EU célkitűzése, hogy 2019-re fejenként 90 db, 2025-re 40 db plasztikzacskót használjon egy európai állampolgár évente. A radikálisabb megoldás szerint 2018-ig egy lépésben megtiltják az ingyenes nejlonzacskók használatát.

Az európai országok közül az utóbbi időben Franciaország tette meg a legdrasztikusabb lépést. Ez év július 1-jétől betiltotta a műanyag zacskók használatát. Csak olyan zacskókat lehet forgalomban tartani, amelyek vastagsága 50 mikronnál több, és újra felhasználható.

A műanyag zacskók használatának korlátozását egyre több ország próbálja tiltás vagy adózás formájában szabályozni.

nejlonzacskó elleni világnap műanyag zacskó műanyag táska bevásárlás banyatank gurulós bevásárlótáska műanyag hulladék

Magyarországon jelen pillanatban a műanyag zacskók forgalmazását adózással próbálják korlátozni. A jelenlegi hatályos „díjszabás” szerint a vékony műanyag zacskókért kilónként 60 forintot fizet a kereskedelmi egység, míg a vastagabb bevásárlótáskákért 1800 forintot.

Megoldás-e a biológiailag lebomló műanyag táska?

nejlonzacskó elleni világnap műanyag zacskó műanyag táska bevásárlás banyatank gurulós bevásárlótáska műanyag hulladék

A biológiailag lebomló táskákat a rájuk nyomtatott cédrus formájú logóról lehet megismerni. Sajnos itt igaz a mondás, hogy nem minden arany, ami fénylik, ugyanis a biológiailag lebomló táskák között is van jobb meg rosszabb.

A kereskedők által kevésbé használt típus az, amelyet kukoricakeményítőből vagy tejsavból állítanak elő. Ez a típusú táska komposztálás során vagy a szeméttelepen lebomlik.

A másik típus, az oxo-biodegradációs úton lebomló táskák viszont környezetszennyezőek a bomlás során is. Ez a kőolajszármazékokból származó termék úgynevezett bomlást megindító anyagot tartalmaz, vagyis nem mikrobiológiai úton indul meg a szétesése. A lebomlási ideje pár hónaptól egy évig is eltarthat, így ha nem használják fel időben, akkor még raktáron széteshet, használhatatlanná válhat. Teljes lebomlásához víz és levegő szükséges. Ezért ezeket a zacskókat is hasonlóan külön gyűjtik, külön feldolgozást igényelnek.

Mit tehetünk?

1) A legegyszerűbb lépés: legyen nálunk mindig egy vászonszatyor, amit bevásárláshoz használhatunk.

nejlonzacskó elleni világnap műanyag zacskó műanyag táska bevásárlás banyatank gurulós bevásárlótáska műanyag hulladék

2.) A pékáruk és egyéb termékek csomagolásához használjunk papírtasakokat.

nejlonzacskó elleni világnap műanyag zacskó műanyag táska bevásárlás banyatank gurulós bevásárlótáska műanyag hulladék

3.) Ha nincs nálunk bevásárlószatyor, akkor vásároljunk a boltban kínált alternatív, környezettudatos termékekből.

4.) Ha nincs más választásunk, mint a plasztiktáska vásárlása, akkor válasszunk biológiai úton lebomló anyagból készült terméket.

5.) Használjunk gurulós bevásárló táskát, csúfnevén „banyatankot”. Ma már ennek a bevásárlótáskának is megtalálható a designváltozata.

nejlonzacskó elleni világnap műanyag zacskó műanyag táska bevásárlás banyatank gurulós bevásárlótáska műanyag hulladék

nejlonzacskó elleni világnap műanyag zacskó műanyag táska bevásárlás banyatank gurulós bevásárlótáska műanyag hulladék

6.) Vásároljunk csomagolásmentes boltokban.

nejlonzacskó elleni világnap műanyag zacskó műanyag táska bevásárlás banyatank gurulós bevásárlótáska műanyag hulladék


0
Tovább
01
júl/2016

Futurisztikus gömbökbe telepített őserdőben dolgozhatnak az Amazon dolgozói

Seattle legnagyobb foglalkoztatója, az Amazon, folyamatosan terjeszkedik. A cég nemcsak a 20000 foglalkoztatottal, hanem épületeik sajátos designjával és környezetbarát munkaterületek kialakításával is felhívja magára a figyelmet. Most épp olyan irodakomplexumot épít, amelynek biodome-jaiba veszélyeztetett növényfajokat telepítenek. 

fenntarthatóság biodome biofilia

fenntarthatóság biodome biofilia

A biofilikus tervezési megközelítés és biomimetikus építészeti kivitelezés egy lenyűgöző struktúra kialakítását eredményezi. A cég alkalmazottai úgy dolgozhatnak fás környezetben, mintha mindez nem egy épületben lenne. 

fenntarthatóság biodome biofilia

A cég egyik tulajdonosa szerint tudományos bizonyíték van arra, hogy a növényi környezet nagyban javítja a gondolkodási és a stressztűrő képességet. 

fenntarthatóság biodome biofilia

Az épület három, egymást átfedő ötszögű hexecontahedronból, futurisztikus gömbből áll, amely a Volcom-logóhoz hasonló 60 ismétlődő alakzatból tevődik össze. 

fenntarthatóság biodome biofilia

A gömbökbe több ezer különleges, veszélyeztetett növényfajt, magot ültetnek, amelyekről úgy gondolják, hogy megfelelő életfeltételeket tudnak nekik biztosítani a mesterséges szférában. A növényeket egyetemektől, híres télikertektől kapják. Az épületen belül LED-világítás és ingyen elérhető wifihálózat biztosítja a rugalmas munkavégzés hátterét. 

fenntarthatóság biodome biofilia

Alberda, a cég munkatársa szerint ez lesz az első olyan "télikertszerű" munkahely, ahol a biodrome-ban keletkező páratartalmat úgy optimalizálják, hogy az egyaránt megfeleljen az emberi tartózkodásra és a növények életfeltételeinek biztosításához. 
Az újonnan életre keltett városrész iróniája, hogy nem lesz elérhető a nyilvánosság számára. A fedett, üvegfalon túlról látható zöldellő, "amazonasi" erdők csak kívülről lesznek láthatóak az utca emberének. 

Seattle vezetése a biofolikus megközelítésű, biomimetikus építészetet más fejlesztések kapcsán is szeretné alkalmazni. 

fenntarthatóság biodome biofilia

A biofilia kifejezés E. O. Wilson biológus nevéhez fűződik, amely azt fogalmazza meg, hogy az ember tudatalattijának fejlődésében hatalmas szerepet játszanak a természetes rendszerek és életformák, szó szerint az élet, élő rendszerek szeretetét fejezi ki. A fogalom kézzelfogható, populáris megközelítése tükröződik Björk nyolcadik stúdióalbumában is.

A bionika vagy más néven biomimikri, biomimetika és biomimézis olyan új, több szaktudományt átfogó tudományág, amelynek célja az élő természetben kifejlődött megoldások átültetése a műszaki gyakorlatba. A természetben található rendszerek optimális alkalmazása egy-egy műszaki megoldásban. A bionika filozófiáján alapul például a selyemhernyó technikájának alkalmazása a mesterséges szálasanyagok gyártásában, a cápák bőrrendszerének leképezése az úszódresszek és hajótestek kialakításához vagy a hangyák és méhek önszerveződő képességének átültetése a munkaszervezési folyamatokhoz. 


0
Tovább
02
jún/2016

Újrahasznosított lámpák kávéfilterből

A New York-i illetőségű Lampada cég az újrahasznosítás újabb egyedi formáját dobta piacra, elhasznált kávéfilterekből készít lámpabúrákat.

lámpabura design dizájn újrahasznosítás kávéfilter

lámpabura design dizájn újrahasznosítás kávéfilter

Vilma Farell, a lámpabúrák tervezője összegyűjti, megtisztítja a filtereket. Az egyedi mintázattal vagy természetes anyagokkal színezett filterek végül egy drótszövetre kerülnek, ez biztosítja a lámpabúra alakját és tartását.

lámpabura design dizájn újrahasznosítás kávéfilter

lámpabura design dizájn újrahasznosítás kávéfilter

lámpabura design dizájn újrahasznosítás kávéfilter

Végül a lámpabúrákat lakkal keni be, így éri el, hogy a tartósak és kemények maradjanak.  

lámpabura design dizájn újrahasznosítás kávéfilter

A néhol kávéfoltokat őrző lámpabúrák energiatakarékos izzóval kombinálva hangulatos, lágy fényt adnak egy esti vacsorához, beszélgetéshez.


0
Tovább
17
máj/2016

Műanyag palackokból épült ez a magyar falu

A Békés megyei Mezőberényben megépült Magyarország első műanyag palackokból épített PET faluja.

pet-palackok újrahasznosítás

A PET falut és egyben ökotábort abból a célból építették, hogy népszerűsítsék az ökotudatos életformát és gondolkodást. A négy házból és egy templomból álló minifalu 20 ezer palackból épült.

pet-palackok újrahasznosítás

A Piknik parkba épített épületek nem lesznek lakhatók, mint a guatemalai, ecoladrillóból (újrahasznosított PET-palackokból) épített házak. Oktatási, bemutatási anyag és élményszerzés céljából építették őket. 

pet-palackok újrahasznosítás

pet-palackok újrahasznosítás

A PET-településhez tartozó táborban a gyerekek ökoprogramokon keresztül, játékos formában ismerkedhetnek meg a különböző újrahasznosítási lehetőségekkel.

Fotó: behir.hu


0
Tovább
11
máj/2016

Sárgarépából készíthetik a jövő bukósisakját

A felhalmozás, a túltermelés, a gyors fogyasztás időszakában egyre nagyobb szerepet kap a növényi hulladék felhasználása, hasznosítása. 

répa bukósisak élelmiszerhulladék újrahasznosítás

David Hepworth és Eric Whale skót tudósok már jó ideje megoldásokat keresnek arra, hogy miként lehetne az élelmiszer-hulladékot hasznosítani. 

A tudósok a nanocellulózban gazdag répák és más gyökérzöldségek pépesített formájából készítették el a Curran nevet viselő anyagot. A Curran majdnem kétszer olyan erős szilárdságú és könnyebb, mint a bukósisakok mostani alapanyagai, az üveg- és szénszálak.

Az első eszköz, amit Curranból fejlesztettek, egy díjnyertes horgászbot lett. Ezt követően európai uniós támogatásoknak köszönhetően újabb teszteléseket végezhettek. 

A svájci székhelyű EMPA (Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology) anyagtudományi és technológiai intézetben végzett kutatások mindinkább bebizonyítani látszanak, hogy a növényekből származó nanocellóz szálak alkalmazása környezetbarát termékek létrehozását, gyártását teszi lehetővé.  
Az EMPA-ban végzett tesztelések eredményeként fejlesztették ki a könnyű és nagy szilárdságú „zöld” bukósisakot és más védőöltözeteket.

répa bukósisak élelmiszerhulladék újrahasznosítás

A kutatók jelenleg is folytatják az anyag felhasználására vonatkozó kutatásokat, többek között a tömeggyártás feltételeinek megteremtésére, illetve más használati tárgyak, sporteszközök, bútorok kialakítására.
Vegán Awowcado


0
Tovább
09
máj/2016

Autógumiból készített szúnyogcsapdával a zika-vírus ellen

Forradalmi előrelépést jelenthet a szúnyogok által terjesztett zika-, dengue- és chikungunya-vírusok elleni harcban egy kanadai kutatócsoport szúnyogcsapdája.

szúnyogok újrahasznosítás zika vírus használt autógumi újrhasznosítás

A tudósok szerint a szúnyogok igencsak kedvelik a régi autógumikat. Nem sikerült pontosan megfejteniük, hogy miért, de az tapasztalják, hogy a meleg gumi kémiai vegyületei ideális körülményeket teremtenek a szúnyogok petézési időszakában.

szúnyogok újrahasznosítás zika vírus használt autógumi újrhasznosítás

A szúnyogok „gumikedvelő” tulajdonságára építve, a kutatócsoport gumiabroncscsapdákat készített. Azt remélik, hogy ezek az egyszerű kis szerkezetek hozzájárulhatnak, a zika és más szúnyogok által terjesztett betegségek megfékezéséhez.

szúnyogok újrahasznosítás zika vírus használt autógumi újrhasznosítás

A szúnyogcsapda ötletgazdája, Gérard Ulibarri, az Ontariói Egyetem kémiaprofesszora már régebb óta foglalkozott szúnyogcsapdák telepítésével, Elsősorban a veszélyes vírusokat terjesztő szúnyogokkal szemben. A 2000-es években a nyugat-nílusi vírus, súlyos betegségeket okozott az Egyesült Államokban és Kanadában is.
A kanadai kormányzat támogatásának köszönhetően az Ulibarri vezette csoport lehetőséget kapott arra, hogy komplex egészségügyi kutatást folytasson, és új szúnyogcsapdákat fejlesszen Közép-Amerikai veszélyeztetett helyeire.
A kutatásokat Guatemalában kezdték, ahol megállapították, hogy a régebbi csapdák, az ovitrapsek, amelyek a szúnyogtojások elpusztítására alkalmasak, már nem működnek.
 Ekkor jött a gumiabroncscsapda ötlete, amit ovillantasnak neveztek el. A szó az „ovi” (tojás) és a spanyol eredetű „llanta” (gumiabroncs) szóból ered.

szúnyogok újrahasznosítás zika vírus használt autógumi újrhasznosítás
Egy ovillanta (Daniel Pinelo)

A vízzel feltöltött és vízelvezető szeleppel ellátott gumiabroncs tetején papírból készített „leszállópályák” fogadják a szúnyogokat.A szúnyogok a tojásaikat a víz tetejére rakják, a tojásokban gazdag vizet hetente egyszer-kétszer érdemes leszűrni

szúnyogok újrahasznosítás zika vírus használt autógumi újrhasznosítás

A vízben található egy tiszta szövet, amely magába szívja a szúnyogok feromonjának szagát, és azt jelzi a többi szúnyog számára, hogy ez egy jó hely a tojásrakásra.

A kutatócsapat nemrég fejezte be az egyéves programot, amelynek az eredményei hétszeresen hatékonyabbak, mint a hagyományos szúnyogcsapdák. Az ovillantas mintegy 18 000 lárvát pusztít el havonta.
Ulibarri szerint az lenne az ideális és hatékony, ha a veszélyeztetett területeken minden lakáshoz tartozna egy ilyen szúnyogcsapda.
A csoport bízik abban, hogy a kanadai kormány továbbra is biztosítja a kutatás folytatását, és így a csapdatelepítést ki tudják terjeszteni egész Észak-Guatemalára, hozzájárulva a zika-, dengue- és chikungunya-vírusok terjedésének megakadályozásához.


3
Tovább
07
máj/2016

Itt a budapesti újrahasznosított és ökodesign tárgyak vására

Milyen menő cuccok készülhetnek használt papírból, kávékapszulákból, autógumiból vagy PET palackból? Miként teszi hasznossá a kreatív és a művészeti ipar a használhatatlannak tűnő tárgyakat? 

ReProduct Recycled újrahasznosítás ökodesign vásár
Gulyi REcycling

A hulladék- és már nem használati tárgyaikból készült újrahasznosított termékekkel, készítőkkel, az újrahasznosítással foglalkozó szervezetekkel ismerkedhetünk meg a  ReProduct - recycling és ökodesign vásáron vasárnap.

ReProduct Recycled újrahasznosítás ökodesign vásár
söröskupak újragondolva
ReProduct Recycled újrahasznosítás ökodesign vásár
Industrial Kid

Sokféle oldalát megismerhetjük ezen a napon az újrahasznosításnak. Lesznek a vásáron mindenféle vásznakból, fémkupakból, cipzárakból készített egyedi ékszerek, bolhapiacon beszerzett lábasokból egyedi világítótestek , kézműves és etikus papucsok,táskák, és újragondolt farmeralkotások.

ReProduct Recycled újrahasznosítás ökodesign vásár
NES: munkaközben
ReProduct Recycled újrahasznosítás ökodesign vásár
NES: az etikus papucs

A vásár mellett lesz recycling és ökodesign művészeti kiállítás, illetve workshop is, ahol bárki alkothat újrahasznosítható anyagokból. 

Olvassa el ezt is!: PET ART – Veronika Richterová pet kaktuszai

 


0
Tovább
28
ápr/2016

#nedőljbe! Tényleg olyan zöld lesz a liget, amilyennek mondják?!

Látványos infografika kering a Facebookon arról, hogy a Városliget mennyire lesz majd zöld a Liget Budapest Projektbe tervezett építmények megépítését követően. 

#nedőljbe Liget Budapest projekt Városliget infografika

A grafika szerint a megkérdezettek 75%-a nem ért egyet azzal, hogy az új épületek a Városligetben kapjanak helyet, hanem a közpark felújítását és rendbetételét támogatná.

Felhívja a figyelmet arra a kommunikációs csapdára, hogy a zöldfelület az nem ugyanazt jelenti, mint a zöld terület. 

#nedőljbe Liget Budapest projekt Városliget infografika

És nem utolsósorban a grafikák tükröt mutatnak Budapestnek, hogy lehet ezt másképp is csinálni, hisz, amíg Bécsben 70 négyzetméter zöld terület jut 1 lakosra, addig Budapesten 20 négyzetméter, a belső kerületekben az egy főre jutó használható zöld terület (és inkább felület) nagysága pedig 0,5 négyzetméterre csökken. 

 


0
Tovább
26
ápr/2016

Tudod, mekkora területet érintett a csernobili katasztrófa?

Ma van a csernobili katasztrófa 30. évfordulója. Az 1986. április 26-án felrobbant atomerőmű négyes számú reaktorának felrobbanását az ENSZ "az emberiség legnagyobb környezeti katasztrófájának" titulálta.

Csernobil katasztrófa évforduló

A robbanás következtében kibocsátott radioaktív izotópok még ma is több millió ember életét veszélyeztetik. Ettől függetlenül ma legalább 5 millió ember él a zónában.

Csernobil katasztrófa évforduló

Csernobil katasztrófa évforduló
kiüresedett lakótelep

Csernobil katasztrófa évforduló

Csernobil katasztrófa évforduló
van aki ott maradt

Csernobil katasztrófa évforduló
az állatok visszahódították a területet

Csernobil katasztrófa évforduló
Caption

Összesen mintegy 4700 négyzetkilométernyi terület szennyeződött Ukrajnában és Belaruszban.

Csernobil katasztrófa évforduló
Caption

A katasztrófaterület tiltott zónájának nagyságát a Greenpeace által készített látványos gif jól érzékelteti.


0
Tovább
21
ápr/2016

A bátaszéki öreg tölgy lett Európa fája! 

A 2016 februárjában meghirdetett versenyen 72 653 szavazattal nyert Bátaszék legöregebb fája. 

európa fája tölgy bátaszék az év fája

A 17,5 méter magas, 4,70 méter törzskerületű, 300-400 éves tölgyet a Rákóczi-szabadságharc utáni szerb–horvát betelepítések idejében ültették többedmagával a Szent Orbán-kápolna mellé. A tölgyes erdőben makkoltatással állatokat, disznókat tartottak. Ebből az erdőből maradt meg az öreg tölgy. 

európa fája tölgy bátaszék az év fája

A fa életben maradásának a titka az volt az egyik bátaszéki lakos szerint, hogy a dombon dolgozó földművelők folyamatosan gondozták a fát.

európa fája tölgy bátaszék az év fája

A bátaszékiek szerint a fa „a település feletti dombon őrködik, vigyáz a településre, hogy történelmi és emberi értékeit meg tudja őrizni az utókornak, ne tudjon többé ártani a török veszedelem, se tűzvész, se a jégkár, se világháború”.

európa fája tölgy bátaszék az év fája

A település lakói a tölgy iránti szeretetüket, tiszteletüket minden naptári év május 25-én, Orbán napján ünnepséggel nyilvánítják ki. A város apraja-nagyja feleleveníti a hagyományt, amely szerint a tölgy törzsét gazdagon meg kell locsolni borral, hogy a következő évben is bőséges szőlő és bor teremjen a vidéken.

Fotók: ökotars.hu


0
Tovább
12
ápr/2016

Drasztikusan fogy a homok

A homok mindennapjaink, mindennapi életünk része, nyáron a tengerparton, hétköznapjainkban a talpunk alatt a betonban, beépítve házunkba és mindennapi eszközeinkbe, például az üvegbe, a LED-izzókba vagy akár félvezetőként a számítógépekbe. 
A homokot használják ipari üzemekben dörzsölőanyagként, polírozóanyagként vagy tisztításra. A homok tisztítja és megszűri a talajvizet, meghatározza a talaj termőképességét, áteresztőképességét, a folyópartok formáját.

homok homok bányászat
Fotó: lostateminor.com

Az anyakőzet és a kőzetet pusztító erő határozza meg a homokszem alakját, így lehet, hogy más alakja van a folyami, a tengeri és a sivatagi homoknak. 
A homok 0,063 és 2 milliméter méretű, különböző üledékes kőzetekből lecsiszolódott apró ásványok, leginkább kvarckristályok elegye. Egy kőzetből (a kőzet keménységétől függően) hosszú évtizedek alatt alakulnak ki az apró kvarckristályok. 
A homok színéből lehet következtetni arra, hogy az adott térségben milyen geológiai folyamatok voltak, vagy még ma is meghatározóak.

homok homok bányászat

A korallzátonyok vidékén ismert fehér homok fő alkotóeleme a kalcium-karbonát, amely a mésztartalmú korallzátonyokból erodálódik le, míg a Kanári-szigetek sötét színű homokját a vulkáni kőzetből kapja. 

homok homok bányászat

A kvarc az egyik legkeményebb anyag, így nagyon lassan kopik, vagyis több tízezer évbe is beletelik, amíg természetes erózióval a kőzetből homok lesz. 
Az emberiség viszont nagyobb ütemben használja a homokot, mint amilyen mértékben az termelődik, az UNESCO adatai szerint a víz után a második leggyorsabban fogyó erőforrás.

homok homok bányászat

A kereslet fedezésére egyre nagyobb mennyiségben bányásznak ki homokot a tengerfenékről, ami így még a tengeri ökoszisztémát is megbontja (ez is). 

homok homok bányászat

Globálisan 47 és 59 milliárd tonna mindenféle anyagot bányásznak ki évente a föld mélyéből, s ebből az anyagmennyiségből a legnagyobb rész homok és kavics, aminek a részaránya évről évre növekszik. A homokkitermelés fő méregfoga a cementgyártásban van, évente annyi homokot használnak fel a cementgyártók, amiből a földet az egyenlítő vonalán körbe lehetne építeni egy 27 méter széles és magas kerítéssel. 

Mindenféle számítást és becslést összevetve a világaggregátum fogyasztása több mint 40 milliárd tonna évente. Ez kétszerese annak az üledékmennyiségnek, amit a folyók termelnek. 

homok homok bányászat

Ez a nagymértékű kitermelés visszafordíthatatlan környezeti folyamatokat indít el. Hatással van a biológiai sokféleségre, a tengeri ökoszisztéma bomlására, a tengeri állaltok kihalására, ezáltal a vízminőség és a partszakaszok megváltozására. Társadalmi-politikai hatással van a homokszigetek eltűnése vagy a korallszigetek kipusztulása.


0
Tovább
06
ápr/2016

Franciaország hátat fordít a műanyag zacskóknak

Franciaország döntött. 2016 júliusától betiltják az egyszer használatos műanyag zacskók használatát. 

műanyag zacskó nylon zacskó törvény tiltás

Több mint 10 éve évődnek egymással a környezetvédők és törvényhozók az egyszer használatos műanyag zacskók megszüntetéséért. 2016 március 31.-én megszületett az a törvény, amiért a környezetvédők több mint 10 éve harcolnak. 

műanyag zacskó nylon zacskó törvény tiltás

A kormány a teljes mértékű korlátozást már január elején szerette volna életbe léptetni, de az éve elejére még csak addig jutottak el, hogy a gyakorlatban már nem használtak műanyag zacskókat a francia boltokban.  A március végén életbe léptetett törvény viszont lefed mindenféle szektort a kereskedelmi forgalmazóktól a gyógyszertárakig.

műanyag zacskó nylon zacskó törvény tiltás

Na de mi lesz helyette?!

Nincs kétségbeesés a műanyag zacskók kiiktatását illetőleg. A francia tudatos és környezetérzékeny fogyasztók többsége vászontáskát használ bevásárláshoz. 

műanyag zacskó nylon zacskó törvény tiltás

A boltok pedig átállnak a bioeredetű és házilag is komposztálható (növényi eredetű alkotókból álló) zacskók használatára. 

műanyag zacskó nylon zacskó törvény tiltás

A törvény megalkotásának és elfogadásának legfontosabb oka az volt, hogy mérlegelték az ésszerűtlenül és túlzott mértékben használt műanyag zacskók környezetszennyező hatását. A biológiailag nem lebomló zacskók teljes felszívódásához több 100 évre van szükség. A tengerekbe, óceánokba kerülő zacskók egy részét az állatok tévedésből lenyelik. A tengeri teknősök 86%-a medúzának gondolja ezeket a zacskókat. 

műanyag zacskó nylon zacskó törvény tiltás

műanyag zacskó nylon zacskó törvény tiltás

A francia boltokban évente 5 milliárd zacskót használtak fel és 12 milliárdot más célokból, a műanyag zacskók használata csak elenyésző mértékben csökkent azzal, hogy a fizetni kellett a műanyag zacskókért. A forgalomba került zacskók közel fele ma is hulladékként kering a környezetben. 

De nem Franciaország az első, aki megtette ezt a lépést a műanyag zacskókkal szemben.

műanyag zacskó nylon zacskó törvény tiltás

Ruandában! 2008 óta törvény tiltja a műanyag zacskók gyártását, használatát és értékesítését. Az országba érkező turistától is elkobozzák nylon zacskókat, mindezt úgy hogy helyette papír vagy vászontáskát ajánlanak. A Ruandai korlátozás része a Vision 2020 programnak, amely Ruandát a fejletlen országok közül a közepesen fejlett országok közé szeretné eljuttatni. A korlátozás sajnálatos hozadéka volt mindemellett a műanyagzacskó csempészet megjelenése, amely újabb feladatot rótt a kormányra - írja az afrikablog.hu .

műanyag zacskó nylon zacskó törvény tiltás
Fotó:  Sipa/Rex

Magyarországon a műanyag zacskók korlátozására vonatkozó állapot hasonló avagy ugyanolyan ingatag, mint a 2011 óta korlátozást bevezetni akaró európai törvényhozás. 


1
Tovább
30
márc/2016

Papírból készült a legjobb természetvédelmi animációs film

Két magyar, MOME-s hallgató animációs filmje hódít a nemzetközi filmfesztiválokon. Ringeisen Dávid és Ruska László a természeti környezetet papírvilágba bújtatva készítette el pár évvel ezelőtt a WWF Magyarország imázsfilmjét.

paper world animációs film természetvédelem WWF

A film 2014. évi debütálása óta számos nemzetközi filmfesztivál díját nyerte el.

A papírtermészetbe helyezett origami hangulatú, papírállatokból álló animált film rendkívüli közelségbe hozza a természeti környezet mikrovilágát.

Az alkotókkal készült beszélgetésből kiderül, hogy kulcsfontosságú volt a filmben a papír szimbolikája... a papír sérülékenysége (gyűrődése, szakadása , szennyeződése) ideálisan képezi le az élővilág sérülékenységét.

paper world animációs film természetvédelem WWF

A 2014-ben debütált vizsgafilm rangos nemzetközi filmfesztiválokon nyert díjakat. 


1
Tovább
24
márc/2016

Levegőminőséget mérő galambok cirkáltak Londonban

Tíztagú galamb-járőrszolgálattal mérték Londonban három napig a levegő szennyezettségét. A mérés a DigitasLBi marketingügynökség két tagjának, Pierre Duquesnoynak és Matt Danielsnek az ötletén alapul.

A galambok hátára kis mérőtáskákat erősítettek, amik monitorozták azt a területet, ahol a galambok jártak.  

galamb galamb légi járőrszolgálat levegőszennyezettség levegőminőség

A galamb-járőrszolgálat (Pigeon Air Patrol) által összegyűjtött adatokat egy mobilalkalmazáson keresztül, egy élő térképén lehetett követni a Twitteren. (Twitter: @Plume_Labs; Facebook: PlumeHQ)

galamb galamb légi járőrszolgálat levegőszennyezettség levegőminőség

Az élő térkép lényege pedig épp az, hogy ha valaki futni indul, vagy a gyerekét viszi valamelyik parkba, vagy egyszerűen csak tiszta levegőn szeretne lenni, akkor minél frissebb adatokból tájékozódhasson a város levegőminőségéről.

galamb galamb légi járőrszolgálat levegőszennyezettség levegőminőség

Az intelligens alkalmazás finomításához a Plume Labs csapata közösségi finanszírozásból próbálja összegyűjteni a szükséges tőkét.

A kampány nemcsak a galambokra épít, hanem a szervezők szeretnének a méréshez 100 magánembert is bevonni, akik egy érzékelővel járnának a városban, és általuk még több adatot tudnának elemezni a 2016-ban elindított fókuszcsoporttal. 

galamb galamb légi járőrszolgálat levegőszennyezettség levegőminőség

Az ötlet megvalósításához partner a Twitter UK, a kreatív megvalósításhoz a Digitas Bi, a tudományos kutatásokat pedig az Imperial College London végzi.

galamb galamb légi járőrszolgálat levegőszennyezettség levegőminőség

A Plume Labs ötlete segítségével egy folyamatosan változó, valós adatokon alapuló, a majdnem pillanatnyi valóságnak megfelelő adatokból kialakított térképről lehetne tájékozódni London (vagy akár más város) levegőszennyezettségéről is.


0
Tovább
07
márc/2016

Egy fenntartható étterem, amit nagyon lehet szeretni

A Dánia első tetőtéri farmjához tartozó étterem egy olyan hely, ahol a be- és fel-, majd lejutásért is meg kell dolgozni. Koppenhága belvárosától nem messze található étteremhez egy csiga-tűzlépcsőn keresztül lehet feljutni. Persze az idősebbek és tériszonnyal küzdők számára van lehetőség lift használatára is. A szezonálisan működő étterembe már a sikeres foglaláshoz is szerencse kell, gyakorlatilag szezonnyitástól zárásig foglalt.

rooftop tetőkert közösség által támogatott mezőgazdaság fenntartható gazdálkodás

A tetőtéri farmot 2014-ben Kristian Skaarup és Sofie Brincker tájépítészek és Kristian Skaarup kertész alapították. 
A tetőtér tulajdonosa egy helyi autókölcsönző vállalat, amely egyes aukciókon használja is a teret.

rooftop tetőkert közösség által támogatott mezőgazdaság fenntartható gazdálkodás

közösség által támogatott mezőgazdaság formájában működtetett 600 m2-es tetőfarm a környék 40 családját látja el a környéken. 
A közösség által támogatott mezőgazdaság azt jelenti, hogy a tagok a szezon elején fizetnek a zöldségekért, és minden héten kapnak egy kosár idényzöldséget.
A betakarítási szezon júniustól novemberig tart. A farm a zöldségeken kívül 12 csirke, 4 méhcsalád és két nyúl otthona is.

rooftop tetőkert közösség által támogatott mezőgazdaság fenntartható gazdálkodás

A gazdaságban található zöldség, gyümölcs, baromfi és a melegház mellett üzemel a pop-up étterem.
A pop-up étteremben nem csak a tetőről származó zöldségeket, hanem, a helyi piac termékeit is felhasználják az ételekhez. 

rooftop tetőkert közösség által támogatott mezőgazdaság fenntartható gazdálkodás

A bambuszedényekben párolt, öt-hat fogásból álló menü olyan ételekből áll, amelyeket a készítők is szívesen fogyasztanak. Az ételkínálat mellett nagy hangsúlyt fektetnek az ételhez kiválasztott jó bor párosítására! 

rooftop tetőkert közösség által támogatott mezőgazdaság fenntartható gazdálkodás

A gazdaság tulajdonosa és az étterem séfje, Flemming Schiøtt Hansen büszke arra, hogy az étterem mögött és környékén gyakorlatilag nem lehet hulladékot találni.

rooftop tetőkert közösség által támogatott mezőgazdaság fenntartható gazdálkodás
 Photo by Irina Boersma

Mivel a feldolgozott anyagok a kertből valók, nincsenek magukra hagyott konzerv- és fémdobozok. A konyháról származó élelmiszer-hulladékot a komposzt mögött boldogan összecsipegetik a farmon nevelt baromfik.

rooftop tetőkert közösség által támogatott mezőgazdaság fenntartható gazdálkodás

A mosogatógéphez és egyéb tisztító tevékenységekhez probiotikus vizet használnak. A mosdó, amely különálló Separett komposztálóvécével is rendelkezett, nem vált be, mert az emberek többsége nem tudta használni, így toalettügyben még akad feladat. 

rooftop tetőkert közösség által támogatott mezőgazdaság fenntartható gazdálkodás

Fotók: http://www.cleansimplelocal.com/press/


0
Tovább
03
márc/2016

Dizájnkerékpárokat kapnak a ghánai diáklányok

Az UNICEF és a svéd Vélosophy kerékpárgyártó cég kezdeményezésének köszönhetően a ghánai diáklányok ingyen juthatnak kerékpárokhoz.

UNICEF UNICEF program Ghána Kerékpár

A program lényege, hogy ha valaki vásárol egyet a Vélosophy kerékpárokból, akkor Ghánában egy diáklány kap egy másik kerékpárt a cégtől.

UNICEF UNICEF program Ghána Kerékpár

Ráadásul nem is akármilyen kerékpárt. A Vélosophy kerékpárok formatervezése igencsak jó. A karcsú, beépített alumíniumváz-vezetés és zöld, sárga, narancssárga, kék és lila színekben pompázó kormány, ülés, pedálok és a kerékváz nagyon vonzó elegyet alkot. Sőt a lányok választhatnak a Sport Edition és a Comfort Edition között is. 

UNICEF UNICEF program Ghána Kerékpár

A kezdeményezés abból fakad, hogy a ghánai statisztikai felmérések szerint a diáklányok többsége rendszerint 5-10 kilométert gyalogol naponta az iskolába. Ami nemcsak fizikailag lehet kimerítő számukra, hanem többnyire ők azok, akiket a legkönnyebben érhet atrocitás, erőszak az iskolába menet. Épp emiatt sokan nem is járnak iskolába.

UNICEF UNICEF program Ghána Kerékpár

 Nyilvánvalóan a kezdeményezéssel az utak veszélytelensége nem fog változni, ugyanakkor a diáklányok kapnak egy lehetőséget, hogy könnyebben eljussanak az iskolájukba. A program bevezetése óta az iskolába járó lányok száma kétszeresére nőtt.

 


0
Tovább
27
feb/2016

Ma van a jegesmedvék világnapja!

A mai nap ünnepeltjei, a jegesmedvék a világ veszélyeztetett állatai közé tartoznak. A jegesmedvék nemzetközi világnapjának az a célja, hogy felhívja a figyelmet a jegesmedvék egyre nagyobb kihívásokkal szembesülő életére a felmelegedő bolygónkon.

A mintegy 25 000 állatból álló populáció folyamatosan csökken, aminek a legfőbb oka a környezetszennyezés, a klímaváltozás és az orvvadászat. Kanadában évente szabályozott keretek között közel 500 jegesmedvét ölnek meg évente.

Lehet, hogy nem is gondoljuk, hogy hány apró dolgot tehetünk mi is, amivel hozzájárulhatunk a jegesmedvék szebb jövőjéhez.

  • Küldhetünk fotókat a közösségi médiákon futó kezdeményezésekre, amilyen például a  #PolarBearDay, #ThermostatChallenge és a #Hygge. 
  • Tájékozódhatunk a jegesmedvékről WWF oldalán
  • Adományozással segíthetjük a jegesmedvéket a www.arctichome.huoldalon.
  • Akár örökbe is fogadhatunk egy jegesmedvét a http://adomany.wwf.hu/arctichome/ oldalon!
  • Tekerjük lejjebb a fűtést 1-2 fokkal, vagy használjunk programozható termosztátot.
  • Mindennapi életünkben használjuk a városi tömegközlekedési eszközöket, vagy gyalogoljunk, ezzel is csökkentve az ökológiai lábnyomunkat.
  • Ne használjuk feleslegesen a villanyt!
  • Ne pazaroljuk a vizet!

Íme, néhány fotó és videó a jegesmedvék mai életéből.


0
Tovább
26
feb/2016

A norvégok megépítik Európa legnagyobb szárazföldi szélerőművét

A Statkraft norvég áramtermelő vállalat és partnercégei, a turbinákat szállító dán Vestas, a Tronderenergi helyi energetikai vállalat és a Nordic Wind Power svájci konzorcium megállapodást kötöttek, hogy megépítik Európa legnagyobb szárazföldi szélerőművét.

szélerőmű szélenergia megújuló energia

Az 1,1 milliárdos beruházás szépsége, hogy az erőmű kapacitása körülbelül a tervezett paksi atomerőmű kapacitásával egyezik meg, de megépítése feleannyiba kerül, mint amazé, és szél kell hozzá, nem urán, valamint veszélyes hulladékot sem hagy maga után.

szélerőmű szélenergia megújuló energia

A szélerőművet a közép-norvég kisváros, Trondheim közelében építik. A beruházások tavasszal kezdődnek, és 2020-ra tervezik a beindítását. Az új erőművel 170 ezer háztartás energiaellátását (fűtés és elektromos áram) tudják biztosítani megújuló energiaforrásból.

 


0
Tovább
25
feb/2016

A feleslegessé vált halászhálók újrahasznosított napszemüvegekként élednek újjá

A Chile–Los Angeles tengelyen tevékenykedő Bureo cég elsődlegesen a fenntartható, újrahasznosítható anyagokból készült gördeszkáiról híres.

újrahasznosítás óceáni hulladék halászháló napszemüveg

A mapuche eredetű szóból származó Bureo eredetileg hullámokat  jelent. A vállalkozást elindító tulajdonosok célja, hogy az óceán felszínén úszó és a halászathoz köthető hulladékokból minél több és jobb minőségű újrahasznosított terméket állítsanak elő. 

újrahasznosítás óceáni hulladék halászháló napszemüveg

A vállalkozás 2013-ban Chilében indította el Net Pozitíva programját, amelynek az egyik célja a halászok által már nem használt halászhálók újrahasznosítása a helyi munkaerő bevonásával. Ennek a programnak lett az eredménye a 100%-ban újrahasznosított halászhálókból készült napszemüvegcsalád. 

újrahasznosítás óceáni hulladék halászháló napszemüveg

A program keretében eddig több mint 10 000 kg elhagyott halászhálót gyűjtöttek össze és hasznosítottak újra.

újrahasznosítás óceáni hulladék halászháló napszemüveg

A szemüveget egy chilei bázisú napszemüveggyártó céggel együtt készítették. Az „Óceáni Kollekció” 100%-ban újrahasznosított hálókból készült.

újrahasznosítás óceáni hulladék halászháló napszemüveg

újrahasznosítás óceáni hulladék halászháló napszemüveg

A szűz műanyagból készült szemüvegekhez képest az újrahasznosított keretek között készült szemüvegek gyártása során 70%-kal kevesebb üvegházhatású gázt bocsátanak ki. Egyrészt a gyártáskor nem használnak vegyszereket, és minimális vízmennyiség szükséges a háló apró gömbökké olvasztásához. Ez az eljárás, amely nagyban különbözik a kémiai újrahasznosítási folyamattól, az újraképzett nejlont sokkal lágyabbá, képezhetőbbé teszi, és így az anyag alkalmassá válik egyéb ruhák, fürdőruhák és cipők készítésére is. 


0
Tovább
18
feb/2016

150 000 Adélie-pingvin pusztult el a Déli-sarkon

Egy Róma nagyságú jéghegy beékelődése miatt mintegy 150 000 Adélie-pingvin pusztult el az Antarktikán. 

jéghegy Denise-fok Adélie-pingvin
Fotó: Peter Essick

A Déli-sark keleti oldalán található Denison-fok a part közelsége miatt az Adélie-pingvinek kedvelt élőhelye volt.

jéghegy Denise-fok Adélie-pingvin

A 2010-ben beszorult jéghegy miatt az Adélie-pingvineknek 60 km-rel nagyobb távot kell megtenniük ahhoz, hogy élelemhez jussanak.

Ez a távolság annyira megerőltető számukra, hogy az öt évvel ezelőtti kolóniából becslések szerint már csak 10 000 maradt meg. 

jéghegy Denise-fok Adélie-pingvin
Fotó: Pauline Askin/Reuters


0
Tovább
17
feb/2016

A toronyház, aminek örökzöld kertjében a lakók összes zöldsége megterem

A várostervezésben egyre nagyobb szerepet kapnak a lakók élelmiszer-önellátását biztosító toronyépületek.

A D+DS építésziroda URBAN PLANT névre hallgató, jelenleg épp megvalósítás alatt lévő projektjében, a toronyházban kiépített örökzöld kertben a ház lakói maguk termelhetik meg a számukra szükséges összes zöldséget és gyümölcsöt.

hidroponia hidroponikus rendszer építészet fenntartható építészet zöld építészet

New Yorkban, a Manhattan hídtól északra található East River városrészben épülő 50 emeletes toronyházban egy olyan teljes körforgású, fenntartható struktúrát szeretnének kialakítani, ami nemcsak az épület lakói, hanem a helyi közösség számára is pozitív környezetet hoz létre.

A 400 apartmanból álló, hatalmas zöld felületekkel rendelkező ház közepére közösségi teret, míg a tetejére egy hidroponikus rendszerű télikertet építenek. A toronyházban lesznek üzletek, egy gyümölcsös és több sportlétesítmény is.

hidroponia hidroponikus rendszer építészet fenntartható építészet zöld építészet

Az épületet úgy tervezték, hogy minden irányból maximális napfényt kapjon. Minden apartmanhoz tartozik egy nagy üvegfalú terasz is, amelyen keresztül kapcsolódhatnak a hidroponikus kerthez, ahol 4 tagú család részére elegendő zöldséget termeszthetnek.

hidroponia hidroponikus rendszer építészet fenntartható építészet zöld építészet

A fenntartható energetikai és vízrendszerrel működő épület és a zöld felületek segítenek alacsonyan tartani a ház szén-dioxid-kibocsátását más hagyományos rendszerrel épült házakkal összehasonlítva.

hidroponia hidroponikus rendszer építészet fenntartható építészet zöld építészet

Az épület tervezőinek nem titkolt célja, hogy ez az épület mintapéldája legyen annak, hogy a rohamosan változó, egyre sűrűbben beépített városi övezetekben hogyan lehet a lakókat szorosabb kapcsolatba hozni a természettel, egészségesebb és minőségibb életet kínálva nekik.

 


0
Tovább
16
feb/2016

Lime-zöld autóval csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást a Toyota

A lime-zöldre festett, 2017-es Toyota Prius modellen alkalmazott fényvisszaverő burkolat csökkentheti az elektromos autók szén-dioxid-kibocsátását.

Toyota karosszéria festés szén-dioxid kibocsátás

Az autó Thermo-tect Lime Green elnevezésű bevonata visszaveri a napfényt, így kevésbé melegszik fel a jármű, és a kocsi belseje is hűvösebb marad, vagyis a benzinfaló légkondi sem kapcsol be. A mérnökök szerint így, a légkondi kézi irányításával, mintegy 25%-al is csökkenteni lehet az üzemanyag-fogyasztást.

A Toyota arra számít, hogy a lime borítású járművek kerekénél a felületi hőmérséklet az átlagnál mintegy 5 Celsius-fokkal hűvösebb lesz.

Toyota karosszéria festés szén-dioxid kibocsátás
Forrás: Toyota

A hagyományos fehér színű kocsik is hasonló a hatást érnek el egyébként, a napsugarak mintegy 70%-át visszaverik, még az ezüst festékek is 50-55%-át – míg a Thermo-Tect Lime Green színű autóknál ez az érték 100%.

A független kutatások becslései alapján a fényvisszaverő festékkel ellátott autókkal egyenként 210 000 tonnával lehetne csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást évente. Japán éves szén-dioxid-kibocsátása 1,4 milliárd tonna/év.

 A Thermo-Tect Lime Green színű autók első sorozata egyelőre csak Japánban érhető el. A festék tele van apró fényvisszaverő titán-oxid-részecskékkel, és nem tartalmaz kormot, ami a festékek gyakori alkotó eleme, és ami fokozza a kormozott festésű autók hőelnyelését.

Toyota karosszéria festés szén-dioxid kibocsátás
Forrás: Toyota

 A fényvisszaverő burkolatú autó hőmérsékletének csökkentését fokozni lehet még infravörös-fényvisszaverő ablakokkal. Ilyen üveget tesztelt a Mercedes, a Volkswagen és a Volvo is. A tesztek eredménye, hogy a fényvisszaverő festékkel festett ablaküveges autók hűtési igénye 30%-kal (5,7-4,0 kW) csökkent.

 


0
Tovább
12
feb/2016

A rotterdami úszóerdő

A rotterdami Mothership művészeti produceriroda azon munkálkodik, hogy március 16-át, a fák napját a Rijnhaven negyed kikötőjébe telepített, 20 fából álló "úszó erdővel" ünnepelje.

úszó erdő Rotterdam fásítás zöldítés

Mivel Rotterdam 80%-a tengerszint alatt van, a városfejlesztők és a környezetük szépítésére, építésére fogékony művészek folyamatosan keresik a város zöldítési lehetőségeit. 

úszó erdő Rotterdam fásítás zöldítés

Az úszó erdő ötletét Jorge Bakker szobrász In Search Habitus című munkája ihlette: a szobrász egy akváriumba helyezett műanyag bójákba kis fácskákat ültetett. A Mothership rotterdami művészei ezt az ötletet viszik ki a kikötőbe, felhívva a figyelmet a kikötő és az öböl tiszteletre méltó kapcsolatára.

úszó erdő Rotterdam fásítás zöldítés

úszó erdő Rotterdam fásítás zöldítés

A program megvalósításához a holland kőrisfa passzolt leginkább, ez az a fafaj, ami jól reagál a tengeri sós és szeles környezetre. Az úszóerdő-projekt egy szép pilotprojektje lehet egy nagyobb úszóerdő-telepítési hálózatnak.

 


0
Tovább
11
feb/2016

Mitől Ljubljana a legzöldebb európai város?

Az idén Ljubljana nyerte el Európa Zöld Fővárosa címet. Az elismerést az a város kapja, amelynek környezettudatos tevékenységét független szakértők a legjobbnak ítélik. Az értékelés során figyelembe veszik a helyi közlekedést, a zöld területek fenntartható használatát, a levegő minőségét, a zajszennyezés mértékét, milyen a város hulladékkezelése és a vízgazdálkodása, illetve a város energiapolitikáját, energiahatékonysági mutatóit.

green capital zöld főváros Európa Zöld fővárosa Ljubljana

Vajon hogyan lesz egy olyan városból Dél- és Közép-Európa zöld oázisa, amit egy évtizede még Európa autóktól zsúfolt, legrosszabb közlekedésű települései közé soroltak?

green capital zöld főváros Európa Zöld fővárosa Ljubljana

A szlovének a választ a tudatos, fenntartható, környezettudatos településfejlesztésben találták meg. A tudatos építkezés hat alappilléren, a természeti környezet, a hulladékügy, a közlekedés, a turizmus, a víz és a levegő minőségi változtatásán alapult.

A Vision 2025 nevű fenntarthatósági stratégia fokozatos megvalósításával, a lakosság környezettudatosságra nevelésével és közlekedési hálózatuk reformálásával jutottak el az Európa Zöld Fővárosa címig. 

green capital zöld főváros Európa Zöld fővárosa Ljubljana

A pár évvel ezelőtt még autóktól nyüzsgő városközpontot gyalogosok és kerékpárosok vették birtokba. Ez több városfejlesztési elem együttes megvalósításával történt. Első lépésként a városközpontból kizárták az autós és motoros közlekedést, az autóssávok helyére kerékpárossávokat építettek. Az autósokat elérhető, ingyenes elektromos minibuszokkal kárpótolták. A városi buszokat fokozatosan cserélik le földgázzal működő, az emberi egészségre ártalmatlanabb autóbuszokra.

green capital zöld főváros Európa Zöld fővárosa Ljubljana

Az új közlekedési szabályozással 10 év alatt – 2003 és 2013 között – az autós közlekedést közel 30%-kal csökkentették, miközben a gyalogosan közlekedők száma majdnem kétszeresére nőtt. 

Bevezették a Bubihoz hasonló szisztémában működő BICIKE(LJ) közösségi bringázási rendszert. 

green capital zöld főváros Európa Zöld fővárosa Ljubljana

A zöldítési program keretében 63 fiatal kőrisfacsemetét ültettek, és mintegy 500 db természetes kőzetből álló útburkolatot raktak le a belvárosban. 

A település rehabilitációs folyamataiban kiemelt szerepet kapott a város egyik legrégebbi parkjának, a Tivolinak az összekapcsolása a Várheggyel és a Glovec-dombbal. Ugyanígy gyalogos- és kerékpárosbarát átalakításokat hajtottak végre a város legnépszerűbb és egyben a közlekedés szempontjából legkaotikusabb utcájában, a Slovenska utcában, ami mára egy élhető, sétálható, kerékpározható utca lett. 

green capital zöld főváros Európa Zöld fővárosa Ljubljana

A Kongresszus tér, ami 2011 előtt tele volt parkoló autókkal, sétáló-, pihenő- és rendezvénytérré változott, miközben 720 férőhelyes mélygarázsba terelték az autókat. 

A közlekedési szabályozással, a fenntarthatóságra törekvő, lakossági és turistabarát településfejlesztési változtatásokkal a város szénkoncentrációja 70%-kal csökkent, a városközpont zajterhelése pedig mintegy 6%-kal.

green capital zöld főváros Európa Zöld fővárosa Ljubljana

A nagy változásokat számos kiegészítő funkció megjelenése követte: bevezették a kártyás, egységes fizetési rendszeren alapuló  utazási rendszert, így az utasok viteldíja a felére csökkent az integrált vonalak mentén. A következetesen kidolgozott menetrendek eredményeként 18,5%-kal nőtt a városi utasok száma, és a 34%-kal többen használják az interregionális közlekedést.  

green capital zöld főváros Európa Zöld fővárosa Ljubljana

A város fontos kincse az iható, előtisztítást nem igénylő csapvíz. Ehhez kapcsolódóan nagy súlyt fektettek arra, hogy a lakosság tudatosan ügyeljen arra, hogy minél kevesebb olyan dolgot használjon, aminek a gyártása sok vizet igényel, ezzel is csökkentve a szeméthalmozást és a káros anyagok csatornarendszerbe jutását. 

 

green capital zöld főváros Európa Zöld fővárosa Ljubljana

A városban 2008 óta egyre több ellenőrzött ivókút lett elérhető, amiket településképi szempontból is fontosnak tartanak. A lakosságnak és turistáknak egyaránt lehetőségük van csatlakozni a ljubljanai ivókutak elhelyezkedését megmutató mobilalkalmazásra. 

A városi vezetés kiemelt programként kezeli a víz fontosságának a tudatosítását, ezért létrehozta a Vízmúzeumot, ahol a vízzel kapcsolatos globális környezeti problémákat boncolgatják. 

green capital zöld főváros Európa Zöld fővárosa Ljubljana

A ljubljanai vízellátási és szennyvízkezelési rendszer kabalája Cevko, ami egy emberi tulajdonságokkal ellátott mesebeli cső kalandjain keresztül mutatja be a vízzel kapcsolatos történeteinket. Cevko történetei nyomtatásban, rádiójáték, film és oktatási segédanyag formájában jutnak el az óvodásokhoz és az általános iskolásokhoz, nagy sikerrel.

green capital zöld főváros Európa Zöld fővárosa Ljubljana

A város Vision 2025 nevű fenntarthatósági stratégiája magában foglalja a település integrált környezetkezelési programját is. Ez olyan komplex program, amely a szemétkezelést, a közlekedést és az energiaellátást a szén-dioxid-kibocsátás és az energiafelhasználás csökkentése tükrében fejleszti. 

Az Európa Zöld fővárosa címet legelőszőr Stockholm kapta meg, majd Hamburg, a baszkföldi Vitoria-Gasteiz, Nantes, Koppenhága és Bristol következett.

A 2017-es díjért Pécs is versenybe szállt, ahol – Isztambullal egyetemben – lemaradt a versenybe kerülők listájáról. Jelenleg a németországi Essen, a hollandiai ’s-Hertogenbosch és Nijmegen, valamint a svédországi Umea verseng az Európa Zöld Fővárosa 2017 címért. Pécs már a 2018-as versenyre készül. 

Fotók:: http://www.greenljubljana.com/


0
Tovább
07
feb/2016

A David Bowie zéró hulladék pulóver

Daniel Silverstein egy 100%-ban lebomló, teljes értékű szövetekből, 100%-ban továbbhasznosított kapcsokkal díszített, kézimunkával készített pulóverrel tiszteleg a nemrég elhunyt David Bowie előtt. 

nulla hulladék zéró hulladék david bowie

A Brooklynban készülő "Sapce Oddity" pulóverek kiváló minőségű, egyedi szövetmaradékokból összevarrt pulcsik, amelyeket a helyi kézművesüzemekben készítenek.

nulla hulladék zéró hulladék david bowie

A lakosság a pulóverek megvásárlásával nemcsak a David Bowie iránti lelkesedését fejezi ki, hanem hozzájárul a világban nagy méreteket öltő textilszennyezés csökkentéséhez. 


0
Tovább
01
feb/2016

100 kilométeres autómentes bringasztráda épül a Ruhr-vidéken

Németországban átadták annak a teljesen autómentes biciklis sztrádának az első öt kilométeres szakaszát, amely a tervek szerint tíz nagyobb várost fog összekötni Észak-Rajna-Vesztfáliában 100 km hosszúságban.

kerékpáros sztráda kerékpár környezetvédelem

A többek között Duisburg, Bochum, Hamm városok és 4 egyetem együttműködésében épülő, 4 méter széles sztráda úgy néz ki, mint egy hagyományos autósztráda sávokkal, felül- és aluljárókkal, közvilágítással, csak éppen kerékpárosok közlekednek rajta. Télen még hóeltakarítás is lesz.

kerékpáros sztráda kerékpár környezetvédelem

A Ruhr-vidéken keresztülhaladó kerékpárút elsősorban a már használaton kívüli vasúti sínek nyomvonalán halad. A sztráda mintegy kétmillió embert kapcsolhat be a kerékpáros életbe, és a kutatások szerint mintegy 50 000 autót szoríthat ki a mindennapi közlekedésből.

kerékpáros sztráda kerékpár környezetvédelem

A kerékpáros sztráda befejezése egyelőre finanszírozási nehézségek miatt lelassult. Ez többek között köszönhető annak, hogy általában a gyorsforgalmi utak finanszírozása a szövetségi kormányokhoz tartozik, míg a kerékpáros hálózat kiépítése a helyi hatóságokhoz, akik nyilvánvalóan kisebb költségvetéssel működnek, mint a szövetségi kormányok.

kerékpáros sztráda kerékpár környezetvédelem

A németországi elhasználódott városi kerékpáros úthálózat miatt most úgy tűnik, a szövetségi kormányzás azon van, hogy a tervezett fejlesztést befejezzék, ezt segítheti a környezetbarát utazási formákat előtérbe helyező 180 000 000 eurós támogatás.

kerékpáros sztráda kerékpár környezetvédelem

Európa első kerékpáros sztrádájának kiépítését 2015 elején Londonban kezdték el, azóta pedig Dánia és a Hollandia is elkezdte "gyorsforgalmi" kerékpáros pályáinak kiépítését.

kerékpáros sztráda kerékpár környezetvédelem

 A londoni 18 kilométeres bringasztráda teljesen elkülönített közlekedési sáv, így teljes védettséget biztosít a kerékpárosok számára.

Fotók: phys.org


0
Tovább
25
jan/2016

Seabin, a tengeri szemeteskuka

Mindennapi használatra alkalmas, kikötőkbe, jachtokhoz, stégekhez és magánpontonokhoz csatlakoztatható vízi szemeteskuka prototípusának megépítésére gyűjt két ausztrál fiatalember.

hulladékgyűjtés

A vízi kukák alkalmasak az úszó szemét, az olaj és egyéb vegyi alapanyagú tisztítószerek összegyűjtésére, felfogására is.

hulladékgyűjtés

A „seabin”-eket kifejezetten kikötőkbe, illetve olyan öblökbe tervezték, ahol nincsenek nagy viharok, nem kavarják fel a vizet nagy áramlatok, viszonylag ellenőrzés alatt tartható a környezet.

A szemeteskuka a víz felszínén lebeg, amibe egy, a kikötőben beüzemelt vízi pumpa beszívja a víz felszínén lebegő szemetet. A vákuumhatás miatt nemcsak a hulladék, hanem az olajfoltok és egyéb lebegő vegyi szennyeződések is bekerülnek a szemeteskukába.

hulladékgyűjtés

A víz keresztülfolyik egy szivattyún, amely szétválasztja a vizet és az olajat, míg a szemét és a szennyeződések fennakadnak a kukában. A tisztított víz visszakerül a vízgyűjtőbe. A kukákban található felfogózsákot a kikötőben dolgozó munkások tudják cserélni.

A kuka az év 365 napján üzemképes.


0
Tovább
14
jan/2016

Újrahasznosított és kreatív ötletek madáretetőkre

Madárbarátok számára nem kérdés, hogy a tél közepe felé élelemmel teli madáretetőt és -itatót kell kirakni a madarak számára. Még mielőtt elhessegetnénk magunktól e nemes kreatív tevékenységet, mondván, hogy társasházban, panellakásban lakunk, nézzük meg ezt a pár kreatív, több esetben a lakásunkban fellelhető hulladékból készített madáretető-ötletet. A választásnál vegyük figyelembe, hogy mennyi és milyen madarakat csábítunk magunkhoz, mert másfajta magvakra buknak éhes madaraink. Egy városi etetőre 3-4 madár jár, de ha jól érzik magukat, akkor egyre több jár majd az ablakunkhoz, párkányunkhoz vagy a gangra.

madáretető madárvédelem maádodú újrahasznosítás

A madarak az eleségtől függően választják ki a maguknak megfelelő madáretetőt, mivel csőrük adottságaiból fakadóan másként fogyasztják őket. A verebek, a zöldike és a pintyek hántolják, a cinegék és harkályok kopácsolva feltörik, míg a fekete rigók, gerlék és a vörösbegy egészben lenyelik a magvakat. 

madáretető madárvédelem maádodú újrahasznosítás

Egyszerű és közösségi formája lehet egy-egy városrész nap mint nap találkozó baráti társaságainak, ha a környékükben lévő parkba vagy játszótérre közösen készítenek madárodút, és a téli időszakban felváltva helyeznek a családok élelmet és vizet a madaraknak a családok. 

madáretető madárvédelem maádodú újrahasznosítás

A gangos házak korlátjain kifüggesztett balkonládák kiváló tárolóhelyei a madáretetés kellékeinek. Ide is lehet készíteni kis madáretetőt, ahová a magocskákat szórjuk, külön itatót, ahová vizet öntünk, és egyéb magtárolókat, amelyekbe a magféleségeket külön helyezzük. 

madáretető madárvédelem maádodú újrahasznosítás
Fotó: Dell Dorottya

Kidobásra szánt motorkerékpár-gumi, csillár, cipő, fedős lábos, kinőtt cipő, teakaspó, vécépapír-guriga, műanyag flakon és a kiüresedett tejesdoboz is mind újraértelmezhető, és kiváló madáretető készíthető belőle.

madáretető madárvédelem maádodú újrahasznosítás
Kidobásra szánt autógumi belseje 

madáretető madárvédelem maádodú újrahasznosítás
A már nem használt lábost, csak ügyesen kell felfüggeszteni.
madáretető madárvédelem maádodú újrahasznosítás
Kiszuperált kávémelegítők boldog jövője

madáretető madárvédelem maádodú újrahasznosítás
megmentett fiók

madáretető madárvédelem maádodú újrahasznosítás
akinek ilyen sok a csizmája, annál lehet belőle madáretető

madáretető madárvédelem maádodú újrahasznosítás
megunt gyerekkönyvek

madáretető madárvédelem maádodú újrahasznosítás
Csillárból

madáretető madárvédelem maádodú újrahasznosítás
Muffin sütő papírkosárka

madáretető madárvédelem maádodú újrahasznosítás
a WC-papír gurigájával rém egyszerű madarakat etetni.

madáretető madárvédelem maádodú újrahasznosítás
a babaházból lett madárétterem

madáretető madárvédelem maádodú újrahasznosítás
ha a teáscsésze nem tetszik a lakásban, jó lesz a madaraknak

madáretető madárvédelem maádodú újrahasznosítás
legalább egy tejesdobozt érdemes megtartani újrahasznosítás céljából. 


0
Tovább
13
jan/2016

Van-e helye szélturbináknak elhagyott viaduktokban?

Miként lehet az elhagyatott viaduktok hídjait elegánssá, futurisztikussá, környezetbaráttá, mi több, még (zöld)energiatermelővé is tenni?

szélenergia napenergia viadukt

Erre kerestek választ a városi tisztviselők a Solar Park South versenyen a dél-olaszországi Calabria közelében, idestova négy éve. A városatyák tervezőket és mérnököket kértek fel a nem használt struktúrák környezettudatos átalakítására, újrahasznosítására.
A képviselők leginkább az eredeti tervektől szerettek volna eltérni, attól, hogy a régi hidak lebontásával bajlódjanak, aminek a költsége 40 millió dollárba került volna. 

szélenergia napenergia viadukt

A Francesco Colarossi, Giovanna Saracino és Luisa Saracino "Solar Wind" elemeikkel a viaduktok oszlopai közötti tér kihasználására építették ötletüket. A Solar Wind 26 telepített szélturbinája évente 36 millió kilowattóra villamos energiát termelhetne évente. Arról nem is beszélve, hogy az ebben a formában felszerelt szélturbinák nem zsákmányolnák ki a természeti környezetet. 

szélenergia napenergia viadukt

Az energiatermelést fokoznák a hídon áthaladó útra telepített, átlátszó műanyagba bevont napelemekkel, amelyek újabb 11,2 millió kilowattóra energia termelésére lennének alkalmasak. Az újrahasznosított viaduktok így 5000 lakásnak biztosíthatnának áramot. 

szélenergia napenergia viadukt

A négy éve tologatott program most azért került ismét napvilágra, mert a tervezők úgy döntöttek, ha az olasz tisztviselők nem tudnak továbblépni az ügyben, akkor már ők maguk sem szeretnék jegeltetni az ötletet porosodó asztalfiókokban. 

Hasonló koncepciót már elkezdtek tesztelni Spanyolországban, az eredmények alapján beigazolódott az ötlet költséghatékonysága és működőképessége. 

 


0
Tovább
07
jan/2016

Kaktuszokkal, ökoturizmussal nekimenni az aszálynak

Kaliforniában a lassan 5 éve tartó extrém száraz időszak egyre szorosabb összefogásra, együttgondolkodásra sarkalja az építészeket, a termelőket. Az aszály sújtotta állam felső szintre emelte a vízhiányos területek vízellátásának problémáját, és innovatív megoldások megfogalmazására kérte fel a tervezőket. 

Az eddig benyújtott ötletek díjnyertes javaslata Ali Chen "Grassroots Cactivism" pályázata, ami a Nopales kaktusz alkalmazásával segítené a víz megőrzését Kaliforniában.

aszály globális felmelegedés kaktuszfarm

Amíg az elmúlt években Kaliforniában a személyes vízfogyasztást sikerült 25%-kal csökkenteni, addig a mezőgazdaságban használt vízfogyasztás drasztikus mérteket ölt. A mezőgazdaságban elhasznált víz a növények öntözésére, közvetve az állatállomány takarmányozására fordítódik.

aszály globális felmelegedés kaktuszfarm

Chen a Kaliforniában népszerű fügekaktuszra építi az ötletét, amely egyrészt Kaliforniában bárhol megél, a helyi konyha népszerű növénye, és az állatok takarmányozására is használják. Chen tanulmányában a kaktuszcellulóz, a kaktusznyálka és a kaktusz vízkezelő képességét elemzi. 

aszály globális felmelegedés kaktuszfarm

A Latin-Amerikában tradicionálisan is víztisztításra használt fügekaktusszal fémektől és egyéb üledékektől mentesítették a vizet. A kaktusz nyálkája nyers formájában, alacsony koncentrációban hatékonyan távolítja el az olajfoltokat. A Grassroots Cactivism célja egy low-tech megoldás kialakítása, amely forradalmasítja a szennyvíztisztító rendszereket, mérsékli a vízhasználatot a mezőgazdaságban.

aszály globális felmelegedés kaktuszfarm

A farmon termelt kaktuszokat egyrészt emberi fogyasztásra, a kaktuszcellulózt a helyi bioreaktorok vízkezelésére, valamint állati takarmányként lehetne használni, illetve exportálni. A kaktuszfarmra épülő víztisztítás három ütemből állna. Első lépésben mikorszűréssel eltávolítják a szennyeződéseket és a baktériumokat. Ezután fordított omnózissal eltávolítják a baktériumokat, az arrogánsabb vírusokat, és legvégül UV fénnyel távolítanák el a maradék szerves vegyületeket.

aszály globális felmelegedés kaktuszfarm

Chen ötlete jól illeszkedik Orange megye Felszín alatti feltöltési program-jához, amely a megtisztított szennyvizet visszaküldi az ivóvízellátásba. 

aszály globális felmelegedés kaktuszfarm

A kaktuszfarmot összekötnék egy ökoturisztikai programmal, amelyben az ideérkező turistákat olyan ökotudatos üdülőhely fogadná, ahol az egészségtudatos életmódra alapoznák a szolgáltatásokat, például a minőségi konyha üzemeltetését. 

Az attrakciót egy vízmúzeum is kiegészítené. 

Fotók: archdaily

 


0
Tovább
05
jan/2016

Ültess virágot, locsolni sem kell!

Nem kell túlmagyarázni David Latimer történetét. Latimer 1960-ban egy üvegben elültetett négy növénypalántát, egész pontosan pletykákat. A négy növénykéből három elpusztult, viszont a negyedik elkezdett növekedni. Tizenkét évvel később lezárta az üveget, akkor még egyszer meglocsolta a növényt, ami a lezárt üvegben csuda jól érzi magát.

virágültetés üvegházhatás fotoszintézis szobanövény

A lépcső alá, viszonylagosan napfényes helyre tett, zárt üvegben lévő növény ugyanis a föld üvegházhatásához hasonlóan kialakította a saját ökoszisztémáját. A lezárt üveggömbben a pletyka a saját párájából megfelelő mennyiségű vízhez jut, annyi fényt kap, amennyi a fotoszintézishez szükséges, és mivel folyamatosan vannak elhaló levelei, amelyek az aljzatban humusszá válnak, a növény folyamatosan megfelelő minőségű tápanyaghoz is jut.

virágültetés üvegházhatás fotoszintézis szobanövény

A pletyka a sötétebb helyeket is kedvelő növény, így Latimer projektje minden további nélkül megismételhető egy budapesti belvárosi lakásban is.

 


0
Tovább
04
jan/2016

Rongyokból készült falutérkép

Igazi évkezdő, más településeknek és innovátoroknak is lendületet adó programmá válhatna a mosonszolnoki MIHE és a Retextil Alapítvány együttműködéséből létrejövő alkotás.

faluszőnyeg újrahasznosítás Mosonszolnok retextil

A Mosonszolnoki Ifjúságért Hagyományőrző Egyesület (MIHE) kezdeményezésének köszönhetően a település lakói újrahasznosított textilanyagokból megvarrták, horgolták, fötörték a település térképét, az ország első faluszőnyegét.

faluszőnyeg újrahasznosítás Mosonszolnok retextil

A mindenki maga kreálta, saját részekből egy 3x4 méteres nagyságú, Magyarországon ez idáig egyedülálló művészeti alkotás állt össze. A textiltérképen több mint 60 fő dolgozott, a legkisebbektől (3 éves) a legidősebbekig (83 éves). Igazi közösségformáló tevékenység.

faluszőnyeg újrahasznosítás Mosonszolnok retextil

A Retextil műhelyt 15 éve Thiesz Angéla hozta létre, akinek szeme előtt a műhely megalapításakor a környezettudatosság, a helyi munkaerő és a helyi alapanyagok felhasználása lebegett.

faluszőnyeg újrahasznosítás Mosonszolnok retextil
Falucsücske

A műhelyben mintegy 40 megváltozott munkaképességű foglalkoztatott dolgozik, és - ha a közvetett elektromosenergia-felhasználást (például villany- vagy hűtőhasználat) nem vesszük figyelembe-, az alkotómunka elektromos energia felhasználása nélkül történik, gyakorlatilag zéró hulladéktermeléssel. Ez a harmadik évezred küszöbén, egy olyan világban, ahol évente több tízezer ruhadarab válik kidobott szemétté, kivételesnek mondható. Miközben egy 1000 fős település ruhahulladéka megközelítőleg tíz halmozottan hátrányos helyzetű embernek adhatna munkát.

faluszőnyeg újrahasznosítás Mosonszolnok retextil

A mosonszolnoki faluszőnyeg megalkotásakor találkoztak a megrendelő, a szakértő és a közösség szándékai. A faluszőnyeg alapjait a pécsi műhelyben készítették kb. 1000 munkaóra alatt, ami az alapként szolgáló, fekete vászonanyag megvarrását, a település utcakontúrjának textilre varázslását, az utcarendszer meghorgolását és a mosonszolnokiak 3 napos tanítását jelentette, amikor a programban részt vevők megtanulhatták a retextil varrásának alaptechnikáját és a retextilszál készítésének módját. A helyi alkotók ezután a papírokra megrajzolt épületeket és telkeket horgolták-varrták össze, míg a keretként szolgáló szántókat a Retextil Műhely munkatársai készítették el. Az utcákat fekete vászonanyagból készítették, a szántók egy része hurkolással készült, a háztömbök pamutból kötve-horgolva, néhol csomózva és szálra hurkolva készültek.

faluszőnyeg újrahasznosítás Mosonszolnok retextil

A faluszőnyeg elkészítéséhez szükséges körülbelül 100-150 ruhát a település lakói és a közintézmények adományozták.

faluszőnyeg újrahasznosítás Mosonszolnok retextil

A program szépsége nemcsak az anyag újrahasznosításában rejlik, hanem abban is, hogy a faluszőnyeg létrehozása tökéletes példája a helyi anyag, helyi ember, közös alkotás, közösségi tér, közös alkotótér, alkotó közösség, kulturális közösség és az önkéntesség együttesének, ami tökéletesen illeszkedik a Retextil Műhely filozófiájához. A közös munka alatt fokozatosan bontakozott ki egy - egy porta, telek, ház és az ott lakók története, amelyek átvitt értelemben "belehorgolódtak" a szőnyegbe.

faluszőnyeg újrahasznosítás Mosonszolnok retextil

Hogy mi lesz a szőnyeggel, az egyelőre még nyitott kérdés. A 12 négyzetméteres alkotásnak olyan helyre van szüksége, ahol mind a település lakói, mind a településre érkezők nézegethetik a markáns, kortárs közösségi művészetnek ezt az ékes példáját.


1
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum