Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
07
jan/2023

Így készíts olcsón és gyorsan huzatfogó kígyót

Állítólag nemsokára visszatér a téli hideg, elkel egy jó kis huzatfogó az ajtó és ablak aljánál. Mutatunk pár egyszerű és nagyszerű tippet többféle stílusban, ami akár ajándékba is adható. Van közte varrás nélküli is!

tél fűtés energiatakarékosság otthon hőszigetelés

KÉP: TheStitchingScientist


0
Tovább
17
dec/2022

Így is javíthatod a radiátor hatékonyságát egyszerű módon

Jönnek a hideg éjszakák, magasabb fokozatba kell kapcsolni a fűtést, de közben ésszel is fűtene az ember, hogy a legmegfelelőbb módon hasznosuljon a meleg. Ehhez itt egy szuper tipp, már a harmadik!

fűtés energiatakarékosság otthon tél radiátor

KÉP: Unsplash


0
Tovább
04
dec/2022

Energiatakarékos ötlet a 17. századból a hálószobába

Átgondolt tervezés, a lehetőségekhez való alkalmazkodás, komfortos alvás - az 1600-as években született ötlet ma időszerűbb, mint valaha.

tél hideg fűtés energiatakarékosság otthon alvás ágy

A holland Pieter de Hooch Anyai kötelesség című festménye
1658-60-ban született. KÉP: Wikipedia


0
Tovább
16
nov/2022

Radiátoros fűtésnél így csökkentheted a számlát akár 25 százalékkal

A mostani energiatudatos helyzetben nagyon nem mindegy, hogy milyen állapotban vannak otthonodban a radiátorok. Nézzük, mivel tudnád javítani a helyzetet!

energiatakarékosság tél otthon fűtés takarítás

KÉP: Pixabay


0
Tovább
26
okt/2021

Egy kis barkácsolással fűteni fog az ablak 2.

Ha még csak készülsz az ablakcserére, vagy ha már megvolt, de tovább javítanád a hatásfokát, néhány órás barkácsolással készíts egy dobozos karnist, amivel nagyon jó hatásfokot érhetsz el. Ezt olyan ablakon vagy teraszajtónál érdemes felszerelni, ahol nincs radiátor. 

újrahasznosítás otthon energiatakarékosság energia fűtés szigetelés nyílászáró

KÉP: Pexels

Mint az alábbi ábrán is látható, az egyszerű függönytartó rúddal az a baj, hogy a fentről érkező meleg levegőt a felül nyitott függöny odatereli a hideg ablakhoz. Ott viszont a levegő lehűl, a hideg levegő lesüllyed, és kellemetlen huzatot csinál lábnál. A levegő cirkulációja folyamatossá válik, sőt, éjszaka fölerősödhet, amitől gyorsabban kihűl a szoba.

újrahasznosítás otthon energiatakarékosság energia fűtés szigetelés nyílászáró

KÉP: FamilyHandyMan

Rosszabb esetben kondenzációs kicsapódás is képződik az üvegen, ami aztán zúzmarásodik vagy lecsorogva bepenészedik az ablakpárkány sarkában.

újrahasznosítás otthon energiatakarékosság energia fűtés szigetelés nyílászáró

KÉP: Unsplash

Ez ellen a leghatásosabb eszköz, ha OSB-lapból vagy laminált lapból dobozt barkácsolsz a függönytartó rúd fölé. Így meg tudod akadályozni, hogy a meleg leveg a függöny és az ablaküveg közé kerüljön, ahol lehűlne. Amennyiben viszon a meleg levegő a függöny előtt marad, akkor a függöny valóban betölti szigetelő funkcióját, amiért vetted.

újrahasznosítás otthon energiatakarékosság energia fűtés szigetelés nyílászáró

KÉP: FamilyHandyMan

Érdemes a dobozos karnis elkészítéséről szóló részletes leírást is megtekinteni az Instructables barkácsoldalon, kattints ide vagy a kép alatti linkre.

újrahasznosítás otthon energiatakarékosság energia fűtés szigetelés nyílászáró

KÉP: Instructables

Addig is, ameddig elkészül a karnisdobozod, szigeteld a függönyt, hogy ne engedje ki a drága meleget. Ezt többféle módon és alapanyaggal megteheted, vannak közte igazán pénztárcabarát megoldások is. A részletekről ide kattintva olvashatsz.

újrahasznosítás otthon energiatakarékosság energia fűtés szigetelés nyílászáró

És ha végképp van néhány üres órád (plusz pár üres üdítősdobozod), feltétlenül készíts szolárfűtőtestet az ablakba, amiről ide kattintva olvashatsz részletes összeállítást.

újrahasznosítás otthon energiatakarékosság energia fűtés szigetelés nyílászáró

365Zö


0
Tovább
16
feb/2021

Igazán felajánlhatnád a böjtödet a Természetnek!

2021-ben február 17-én kezdődik a nagyböjt, amely a húsvét, vagyis Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe előtti negyven napos előkészületi időszak. Középpontjában  a bűnbánat, a megtisztulás, az áldozatvállalás és a könyörgés áll. Idén egyedivé tehetnéd ezt az időszakot azzal, hogy az áldozatvállalásodat a Természet jegyében ajánlod fel, vagyis csökkented az életviteleddel járó szén-dioxid-kibocsátást, felhalmozást, pazarlást. 

városi életmód klímaváltozás globális felmelegedés takarékosság víztakarékosság hulladékhasznosítás energiatakarékosság közlekedés műanyag mezőgazdaság szén-dioxid-kibocsátás városi közlekedés autó fűtés

KÉP: Pixabay

1. Hetente csak egyszer ülj autóba
Megfogadhatod, hogy a böjt ideje alatt hétfőtől szombatig csak kerékpárral, gyalog vagy tömegközlekedési eszközzel közlekedsz. Böjti időszakban vasárnap nem kell böjtölni, úgyhogy aznap bepótolhatod az autóhoz kötött teendőket. 

2. Kerüld a műanyagot
A böjt ideje alatt ne vásárolj (kőolajból környezetszennyező módon készült) műanyagterméket, nyilván kivéve, ha az valaminek az elválaszthatatlan csomagolása. De például műanyag flakonba csomagolt folyékony sampon és tusfürdő helyett használhatnál most tömbsampont és szappant. Vagy az előre csomagolt felvágott helyett is választhatod a szeletelt terméket, és rászánod (felajánlod) az időt, amit sorban kell állni érte a felvágottaspultnál.

3. Fogd vissza a tejtermék, hús és fagyasztott élelmiszer vásárlását
A nagyüzemi szarvasmarhatartás során a légkörbe kerülő metán súlyosbítja a Föld felmelegedését okozó üvegházhatást, ezért most 40 napig fogyaszthatnál növényi tejet, kevesebb húst és sajtot. A fagyasztott élelmiszerek hűtőkamionos szállítása és az eladás helyén való tárolása is rendkívül energiaigényes, ha lehet, vásárolj nem fagyasztott zöldséget és gyümölcsöt. Érdemes volna odafigyelned az élelmiszerpazarlásra is: a böjt ideje alatt ne dobj ki semmilyen, még fogyasztható ételt, hanem próbáld meg más módon, vagy más ételekkel összekombinálva felhasználni és elfogyasztani.

4. Mérsékeld a rezsidet
Talán már nem lesznek olyan hidegek, mint az elmúlt hetekben, ezért ha az egészséged, élethelyzeted megengedni, akkor próbáld meg legalább éjszakára 1-2 Celsius-fokkal alacsonyabbra venni a fűtést. A 40 nap alatt alkalmazhatnád a koleszos zuhanyozás módját, ami azt jelenti, hogy a szappanozás idejére elzárod a meleg vizet, így takarékoskodsz. A világítást mindig kapcsold le magad után, ne hagyj semmit feleslegesen töltőn vagy stand-by üzemmódban.

5. Vásárolj hazai terméket
A közúti és tengeri áruszállítás jelentős mértékben felelős a károsanyag kibocsátásért. Törekedj arra, hogy a 40 napos időszak alatt minél több Magyarországon, vagy maximum 150-200 km-es körzetben előállított terméket vásárolj. Különösen fontold meg a netes rendeléseket, amelyeket esetleg több ezer kilométerről szállítanak ide. Egyébként is kerüld az impulzusvásárlást, amikor valami "akciós" terméket, ruhát megveszel, amit aztán többet nem is fogsz használni, felvenni.

6. Törekedj az újrahasznosításra
Amit meg lehet javítani, azt javítsd meg, vagy újítsd fel, próbáld meg alkatrészként, összetevőként valamiben hasznosítani, tovább használni. 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna
 


0
Tovább
03
márc/2020

A város még a fákat is megzavarja

85 amerikai városról készült műholdfelvételek elemzése kimutatta, hogy a városokban a fák és a növényzet korábban kezd rügyezni, mint a települések közötti vidéki területeken, olvasható az Iowa Egyetem kutatásában. Mindez a városi hősziget-hatásnak tudható be, amelynek lényege, hogy a kő- és betondzsungel városok hőcsapdákká válnak, az épületek között és a burkolt felületekben megreked a meleg, ami hatással van emberre, állatra, növényzetre.

Nyáron a napsugárzás okoz gondot (az elnyelt hőt éjjel bocsátják ki az épületek és burkolt felületek), télen a fűtési hő kiáramlása a rosszul szigetelt épületekből, illetve a járművek kipufogófüstje is melegíthet. Sőt, télen intenzívebb lehet a hősziget-jelenség, például mert a városban lehullott hó azonnal elolvad, nem veri vissza a napsugarakat, illetve a magas házak között gyengébb a szél, ami mérsékelné a meleget.

városi hősziget

Pexels

A 2001 és 2014 között készült felvételek alapján a kutatók megállapították, hogy átlagosan 6 nappal korábban bontanak rügyet a városi fák és növények. Az Amerikai Tudományos Akadémia oldalán (PNAS) megjelent tanulmány nemcsak ökológiai, hanem egészségügyi szempontból is fontos, hiszen a korábbi rügyfakadás sokak számára korábban kezdődő allergiaszezont jelent. 

A tudomány még mindig nem fordít elég figyelmet arra, hogy a városi hősziget-jelenség milyen hatással van a növények fejlődésére, vagy a természet ciklikus, illetve szezonális változásaira. Holott ez az információ egyre fontosabb volna annak megállapításához, miképpen fognak reagálni a növények a változó környezeti feltételekre, beleértve a klímaválságot és az urbanizációt, mondta a tanulmány társszerzője, Yuyu Zhou, az Iowa Állami Egyetem geológia és légkörtudomány professzora.

A városi hősziget a fák növekedését is megzavarhatja: a fáknak szükségük van bizonyos ideig tartó fagyos időszakra ahhoz, hogy a tavaszi hőmérsékletemelkedésre reagálni tudjanak. A városokban az egyre melegebb telek hatására csökken a növényzet hőmérsékletre való érzékenysége, amitől romlik a fejlődésük. "A hőmérséklet nem az egyetlen tényező, amely befolyásolja a vegetáció növekedését, de az egyik legfontosabb", összegezte Zhou.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
19
nov/2018

Egy kis barkácsolással fűteni fog az ablak

Amíg nem tudod hőszigeteltre cseréltetni a nyílászárókat, érdemes egy kis barkácsolással fűtőpanellé változtatni a régi ablakot, teraszajtót. Az alábbiakban többféle egyszerű verziót is bemutatok, a forrásokra kattintva az eredeti videókat nézheted meg.

Kell pár alumínium üdítős- vagy sörösdoboz, aminek kilyuggatod az alját és a tetejét:

ablak hőszigetelés napkollektor szolárfűtés fenntarthatóság

Annyit összeragasztasz, amekkora az adott ablak magassága:

ablak hőszigetelés napkollektor szolárfűtés fenntarthatóság

Kartonpapírból vagy fából készítesz egy befoglaló eszközt, a levegőkeringetésre pedig rásegítesz egy laptopventillátorral. A képen látható youtuber kint reggel mínusz 4 Celsius-fokot mért, bekapcsolta a hőpanelt, és délután 4-re bent 24 fok lett. Hozzá kell tennem, hogy több részlet nem derül ki sem az időjárásról, sem a ház hőszigetelési tulajdonságairól, sem a szoba méretéről, de kiindulásnak ez is érdekes.

ablak hőszigetelés napkollektor szolárfűtés fenntarthatóság

Forrás

Teraszajtó esetén az egyik szárny alsó felét érdemes télre parapetes szolárfűtésűvé alakítani, a másik szárny marad nyitható.

ablak hőszigetelés napkollektor szolárfűtés fenntarthatóság

Itt a "doboz a dobozban" megoldást alakították ki, tehát a sörösdobozokban felfelé áramló meleg levegőt fent összegyűjtik, és a kisventilátor azt vezeti be a szobába.

ablak hőszigetelés napkollektor szolárfűtés fenntarthatóság

Forrás

A harmadik verzió műszakilag a legfejlettebb, mert itt nemcsak betesz egy panelt az egyik ablakszárnyba:

ablak hőszigetelés napkollektor szolárfűtés fenntarthatóság

hanem a ventilátort egy kis napelem hajtja, tehát ingyen van az áram is:

ablak hőszigetelés napkollektor szolárfűtés fenntarthatóság

A dobozból kiáramló levegő hőmérséklete folyamatosan látható, a 135,7 Fahrenheit-fok átszámolva 57,6 Celsius-fok, de a külső hőmérséklet nem ismert.

ablak hőszigetelés napkollektor szolárfűtés fenntarthatóság

Forrás

Sokan mondják, hogy napos időben elég csak széthúzni a függönyöket, hogy minél több napfény áradjon be a szobába, mert télen az is melegít. Nos egy szaki megmérte, hogy a téli napsütés hatására a kárpitos bútor felülete 80,6 Fahrenheit-fokra, azaz 27 Celsius-fokra melegszik fel:

ablak hőszigetelés napkollektor szolárfűtés fenntarthatóság

Neki ez nem volt elég, ezért fekete alumíniumrolókat tett az ablakokba, és megmérte mögöttük is a hőmérsékletet, ami már 103,6 Fahrenheit-fok volt, azaz 39,7 Celsius-fok. 

ablak hőszigetelés napkollektor szolárfűtés fenntarthatóság

Forrás

Tény, hogy mind a dobozos, mind a rolós módszer miatt sötétebb lesz a szoba, de ez nem probléma azoknak, akik például egész nap számítógépen dolgoznak, és jobb nekik a félhomály.

365Zö


0
Tovább
28
nov/2017

Jobban fűt a radiátor egy kis barkácsolással

Egy órás barkácsolással olyan szerkezetet készíthetsz, amellyel sokkal melegebb lesz a lakásban, ráadásul rövidebb idő alatt, mint eddig. A megoldás egy olyan SK-készített dobozban rejlik, amely 1-2-4 számítógép-ventilátor segítségével a radiátor tetejétől felfelé áramló meleg levegőt előre felé tereli a szoba közepébe. Az alábbiakban egy német nyelvű videó mutatja be az elkészítését.

A házilag is megépíthető doboz teste lehet furnérlemezből, polikarbonát lemezből vagy erős kartonpapírból, mint az alábbi forrás mutatja.

újrahasznosítás otthon fűtés barkácsolás

A 16 ventilátorból ragasztópisztollyal összeragasztott ventilátor a radiátor mögé is kerülhet, ha van elég hely. Ugyanez az eszköz nyáron asztali ventilátorként használható.

újrahasznosítás otthon fűtés barkácsolás

A radiátorventilátor turbózható hangulatvilágítással, időzítővel, termosztáttal, ki mit szeretne és tud beleépíteni.

Nemcsak a radiátor tetején vagy mögött kaphat helyet az eszköz, hanem alatta is, elvégre a padló szintjén vana leghidegebb. Ennek a szerkentyűnek a házát 3D nyomtatóval készítették, a terv elérhető a neten, de persze formára szabott műanyaglapokból is összeállítható.

újrahasznosítás otthon fűtés barkácsolás

Itt egy másik alsó ventilátor, ennek szép fadobozt készített a tervezője. 

A lábakon álló ventilátor felfelé fújja a meleg levegőt, ez olyan radiátorok esetén lehet szerencsés, amelyek felett befelé szélesen benyúló könyöklő van az ablak alatt.

újrahasznosítás otthon fűtés barkácsolás

Ugyanez svéd egyetemisták tervezésében:

újrahasznosítás otthon fűtés barkácsolás

365Zö


0
Tovább
22
dec/2016

Még most sem késő elvégeztetni a kazán karbantartását! (X)

Október tájékán a meteorológiai előrejelzések enyhe telet ígértek, sokan emiatt is halogatták az éves kazánszervizelés megrendelését. Aztán novemberben beütött a fagy, és azóta néhány nap kihagyással húzós mínuszok vannak, mindenki ezerrel fűt. Budapesten a sokéves átlag szerint évi 190 napból áll a fűtési szezon, ebből eltelt körülbelül 80-85, azaz még több mint 3 hónapig szükségünk lesz fűtésre.

energiatakarékosság fűtés

Magyarországon a háztartások 51 százaléka gáz-, kb. 24 százalék vegyes-tüzelésű kazánnal állítja elő a használati és fűtési melegvizet. Az egyik legkedveltebb a fali gázkazán, másnéven cirkó, amely arról kapta nevét, hogy a gáz elégetésével vizet melegít, amely a kazánhoz kapcsolódó vezetékhálózaton keresztül eljut a radiátorokig, ott leadja a hőt, majd lehűlve visszatér a kazánhoz, abban újra felmelegszik, és így tovább. A kombi készülékek átfolyós rendszerben a fürdéshez, mosogatáshoz szük-séges melegvizet is képesek előállítani.

Az égési folyamat szerint a cirkókazán lehet nyílt égésű, ekkor az égéshez szükséges oxigént annak a helyiségnek a levegőjéből kapja, ahol fel van szerelve, a füst pedig a kéményen keresztül távozik. A zárt égésterű cirkó egy csövön (például a duplacsöves kéményen) keresztül a külvilágból veszi fel az oxigént, ami sokkal biztonságosabb az előbbinél: amennyiben ugyanis a nyílt égésű kazán nem képes elég oxigént felvenni a környe-zetéből, tökéletlen lesz az égés, és mérgező szén-monoxid keletkezhet. 

energiatakarékosság fűtés

Akár gázos, akár vegyestüzelésű a kazán, a zimankó beköszönte egyenlő a csúcsterheléssel. Még ha a szobatermosztáton takarékosan 20-21 Cel-sius-fokot is állítottunk be elvárt hőmérsékletnek, ha odakint fagy van, a kazánnak akár óránként be kell kapcsolnia, felfűtenie a rendszerben keringő vizet, amely a rendszerben 22-23 Celsius-fokosra is leeshet fűtés nélkül. Amennyiben pedig meghibásodik a kazán, a lakásunk vagy házunk hőmérséklete rövid idő alatt lezuhanhat akár 14-16 Celsius fokig.

energiatakarékosság fűtés

A kazán karbantartásakor elsődleges a tisztítás, amely alapesetben a beszívott levegővel érkező por eltávolítását jelenti a hőcserélő egységből: a kiérkező szakember leveszi a kazán külső borítását, aztán egy porszívóval kitakarítja az eltömődött egységet. Emellett ellenőrzi az elektronikát, az égőket, a vízmelegítés hőmérsékleteket, a víznyomást. Az éves szerviz díja általában 10 ezer Ft, de utána azonnal érezhető a jobb hatásfok, az üzemeltetési költségek csökkenése.

A rendszerben keringő víz tisztítása hasonlóan fontos elem. Az átmosásnak nevezett művelet során leengedik a rendszerben régóta keringő vizet, majd egy speciális berendezés segítségével nagy nyomáson 2-3 óráig egy savas oldatot keringetnek a rendszerben. Ennek során leoldódnak a csövek és radiátorok belső felületén lévő koszszemcsék, rozsdás vízkőpelyhek, és a géppel eltávolíthatók a rendszerből. Egy átmosás költsége 50 ezer Ft, amiből a vegyszer (mosó és fenntartó) ára 20 ezer Ft.

Sok kazángyártó már a beüzemeléskor elrendel ilyen átmosatást, ehhez (és az évenkénti tisztításhoz) is köti a garanciát: az új radiátorok belse-jében ugyanis rengeteg "szmötyi" lehet a gyártás, tárolás maradékaként. Később a csövek, radiátorok korrodálásával keletkezhet olyan szennye-ződés, amely a kazánba jutva eltömíti annak hőcserélőjét, ami miatt el-kezd ki-be kapcsolni a kazán, és dugulási hibakódot kiírva leáll. Az alábbi fotón látható, milyen fekete víz jön ki az iszapleválasztóból. 

energiatakarékosság fűtés

Ennek megelőzésére legjobb egy úgynevezett mágneses iszapleválasztót felszereltetni a kazánba visszatérő (már kihűlt) vízvezetékre, amely a rendszerből a kazán irányába áramló vízből folyamatosan kiszűri a dugulást okozó szennyeződéseket. A mágneses iszapleválasztót havonta egyszer megnyitva kieresztjük a mágnes által összegyűjtött koszt, az eltávozott vizet pedig a kazán feltöltőcsapján keresztül pótoljuk, amíg a kijelzőn el nem érjük a megfelelő víznyomást. A legolcsóbb iszapleválasztó 20 ezer Ft, az utólagos beszerelése is kb. ennyi.  De az iszaplevásztónak köszönhetően ritkábban kell elvégeztetni a rendszerátmosást. 

A rendszeres karbantartással hatékonyabban működik a kazán, nem eről-ködik, ami nemcsak az élettartamát hosszabbítja meg, hanem a fűtési és fenntartási költségeket is csökkenti. 

További információk elérhetők itt.

(X)


0
Tovább
«
123

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum