Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
31
dec/2018

Köszöntsd az új évet saját készítésű hangszerrel!

A néphagyomány szerint szilveszterkor erős zajt kell csapni, amely elűzi az ártó szellemeket. A kongózás, tülkölés, dobolás, kolompolás, kürtölés eszközeit pár óra alatt magad is elkészítheted a spájzban vagy sufniban talált alapanyagokból. És ha megtetszett a zenélés, akár újévi fogadalmad is lehet, hogy tökélyre fejleszted a hangszeres tudásod.

1. Xilofon csavarkulcsokból, a felfüggesztésnek köszönhetően harangjáték hangja van. Az alap lehet egy régi kissámli:

2. Xilofon különböző hosszúságúra vágott fémcsövekből, PVC-csőkeretre rögzítve:

3. Pánfuvola szívószálakból:

4. Fuvola PVC-csőből. A hüvelykujjnak is kell lyukat fúrni a cső alján, azzal váltasz oktávot. 

Ide kattintva találsz egy (angol nyelvű) leírás a készítéséről.

5. Ha már PVC-cső, akkor abból komolyabb hangszer is összeállhat. A megszólaltatásához legjobb egy pár flip-flop papucs.

6. Az előbbi utazós változat szobai kivitelben.

7. Gordo "csak" pár üres műanyagvödrön dobol, de már 25 millióan látták a videóit.

8. Ehhez a tamburinhoz kell egy hímzőráma (úgysem szabad újévkor hímezni a babona szerint), néhány laposra kalapált fémkupak, aztán csöröghetsz hajnalig.

hangszer újrahasznosítás saját készítésű hangszer

(ha véletlenül nincs a háztartásodban hímzőráma, egy drótra is felfűzheted a kupakokat:

hangszer újrahasznosítás saját készítésű hangszer

de csinosabb egy csúzliba fogatva:

hangszer újrahasznosítás saját készítésű hangszer

Pocketfarm

9. Télen nem locsolsz, akkor a slagból meg egy tölcsérből csinálj kürtöt!

10. Egy cipősdobozból is készülhet ukulele.

11. Nehogy kimaradjon a rumbatök, amelynek a töltetéktől függően más a hangja: tehetsz bele gombokat, szárazbabot, fémpénzt stb. Kell hozzá egy vizespalack, amelynek kupajához ragasztópisztollyal hozzárögzítesz egy vécépapíros vagy konyhai papírtörlős hengert, majd színes szigszalaggal bevonod, hogy bírja a strapát.

hangszer újrahasznosítás saját készítésű hangszer

Todaysparent

A 365 Zöld Ötlet blog nevében boldog uiiiiiiiiiiiiiiiiii évet kívánok!
 


0
Tovább
29
dec/2018

Minneapolisban fontosabb lett a lakhatás, mint a városkép

"A megfizethető lakás alapvető jog", mondta Jacob Frey a CityLab urbanisztikai weboldal interjújában. Minneapolis 37 éves polgármesterét a huszon-harmincéves (Y generációs) szavazók juttatták a városháza élére 2018. január 2-án. Nem tétlenkedett: pár nappal ezelőtt a városházi képviselők 12:1 arányban megszavazták a Frey-féle lakhatási tervet, amelynek lényege, hogy a hagyományos városképpel szemben a modern idők igényeit kell figyelembe venni a lakásépítéskor.

fenntartható építészet városfejlesztés Minneapolis urbanisztika hajléktalanság

Jól látszik, hogy Minneapolisban a toronyházas városmagot családi házas zöldövezet veszi körül: ezt fejlesztenék Fotó: NextCity

Minneapolisban a kiadható üres lakások aránya 2 százalék. Ráadásul más amerikai nagyvárosokhoz képest is rekordmagasak a lakbérek, ami miatt egyre többen ingáznak órákat naponta az agglomerációból, illetve nő a hajléktalanok száma – pedig a minneapolisi tél kemény, novembertől márciusig havonta 20-30 centi hó esik, az éjszakák tartósan mínusz 3-13 Celsius-fokosak, de nem ritka a mínusz 20-30 fok sem.

Ezek a tényezők is vezetettek a Minneapolis2040 városfejlesztési koncepció kidolgozásához, amely most törvényerejűvé emelkedett. Ennek értelmében a régi építési előírások majdnem az egész városban megszűnnek. Eddig a minneapolisiak 75 százaléka kertvárosias negyedekben egycsaládos házakban élt, mostantól lehetséges ugyanazon a telekterületen 3-4 szintes házakat is építeni, tehát 3-4 család juthat lakhatáshoz. Ugyane kerületekben eltörlik az utcán való parkolás tilalmát, mert a garázs területén is lakóegységet lehet kialakítani.

fenntartható építészet városfejlesztés Minneapolis urbanisztika hajléktalanság

Fent egylakásos (ún. residental home) családi ház, alul többlakásos családi ház (multifamily home) látható hasonló méretű telken.

fenntartható építészet városfejlesztés Minneapolis urbanisztika hajléktalanság

A háromlakásos házakat triplexnek, a négylakásosakat 4plexnek nevezik. Jelenleg Minneapolis lakosainak 31,2%-a bérlakásban él,  minden második bérlő alacsony jövedelmű (Amerikában azt tekintik ilyennek, aki jövedelmének több mint 30%-át költi lakbérre).  Budapesten kb. 15% a bérlakásban élők aránya, ebben a magánbérlet és az önkormányzati tulajdonú szociális bérlakás is benne van (KSH 2016-os mikrocenzus adat).

Az amerikai metropolisban 2040-ig 233 ezer új lakást építenek, amellyel a város fejlődését gúzsba kötő lakáshiányt enyhítenék. Egyúttal annak lenne a demója, hogy átgondolt területfejlesztés mérsékelheti a klímaváltozás ütemét (nagyobb népsűrűség/beépítettség és kevesebb ingázó = kisebb légszennyezés). Továbbá Minneapolis szegregációs múltját is felülírná, hiszen az úgynevezett egycsaládos házakban zömmel a fehér bőrű lakosság élt-él. Az önkormányzat 40 millió dollárral támogatná a kispénzű bérlőket és harcolna a hajléktalanná válás ellen. 

fenntartható építészet városfejlesztés Minneapolis urbanisztika hajléktalanság

A sárga vonal a kiadható lakásokat jelzi,
a szaggatott fehér vonal pedig a lakbérek alakulását FORRÁS 

Az elmúlt egy évben számtalan fórumon megvitathatták nézeteiket a Minneapolis2040 terv támogatói és ellenzői. Utóbbiak gyakori érve az volt, hogy az  új építési szabályok tönkreteszik a város hagyományos karakterét. "Néhány havi lakbérre vagyok attól, hogy már ne tudjam kifizetni a folyamatosan emelkedő albérletárat abban a kerületben, amelyiknek a képviselőjévé választottak – mondta Blue Delliqanti, a város South Uptown lakóközösségének szószólója a Minneapolisi Közrádiónak (MPR). – Minneapolisban lakhatási a környezeti krízis fenyeget, ezért többé nem helyénvaló egy városnegyed karakterével előhozakodni, amikor az új lakók képtelenek annyi ideig bérlőként megmaradni, hogy megteremthessék a saját karakterüket". 

"Ha Minneapolis valóban szeretné megvalósítani a klímaváltozás elleni törekvéseit, akkor minél több ember számára kell lehetővé tenni, hogy közlekedési folyosók mentén lakhasson, közel a munkahelyéhez vagy iskolájához, olyan környékeken, ahol az autómentes élet reális választási lehetőség", írta Matt Lewis, a Szomszédok a Több Szomszédért mozgalom önkéntese a MinnPostban.

fenntartható építészet városfejlesztés Minneapolis urbanisztika hajléktalanság

2018 szeptemberében Dél-Minneapolisban jelölt ki ideiglenes területet
az önkormányzat több száz hajléktalannak sátortábor építésére FORRÁS

Mások szerint kockázatos a "nyissuk meg a piacot a nagyobb népsűrűségnek, és az magával hozza a megfizethetőséget" elképzelés. Mert lehet, hogy az ingatlanfejlesztők számszerűleg több lakást fognak építeni, de attól még nem biztos, hogy több megfizethető bérlakás lesz. "Radikális társadalmi kísérlet zajlik, amelynek célkitűzését nem támasztják alá empirikus adatok", mondta Tim Keane, korábbi várostervező egy lakossági fórumon. A környezetvédők pedig a város zöldterületeit féltik a beépítéstől.

Egy város fejlődési irányát csak apránként lehet megváltoztatni, írta a Curbed magazin: "Minneapolis városfejlesztési osztálya nem fogja minden célját elérni, és sok mindent módosítani kell menet közben. De más nagyvárosokhoz képest Minneapolisban legalább elkezdődött a vita a népsűrűségről (beépítettségről), a megfizethetőségről és a környezetről".

"Az alacsony jövedelmű rétegeket olyan lakáshiány fenyegeti, ami utoljára az 1920-as gazdasági világválság idején volt – idézi Alan Arthurt, az Aeon nevű nonprofit helyi fejlesztési cég igazgatóját a Curbed. – Ennek megoldása több milliárd dollár magán- és önkormányzati befektetést igényel (...)".


0
Tovább
26
dec/2018

Mennyi volt az ünnepi ponty CO2-lábnyoma?

Még a végén kiderül, hogy oda sem kellett figyelni, és zöld voltál Szenteste? A végén kiderül. Ami viszont a többit illeti, az emberek elképesztő módon alábecsülik az élelmiszerek előállításához szükséges energiafogyasztást és károsanyag-kibocsátást, miközben az elektronikai berendezések fogyasztásával sokkal jobban képben vannak. Ez derül ki a Sydney Műszaki Egyetem érdekes felméréséből, amely a Nature Climate Change folyóiratban jelent meg.

karácsony üvegházhatású gáz élelmiszer energiahatékonyság

Pixabay

A globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok (ÜHG) 19-29 százaléka az élelmiszergyártásból származik. Az érték legnagyobb hányadát a szarvasmarha és a bárányhús előállítása teszi ki: kezdődik az állattartáshoz szükséges erdőirtással, folytatódik a takarmány termesztéséhez szükséges műtrágyagyártással és az állatok által kibocsátott metángázzal, végződik a vágóhídra történő kaminonos szállítással, illetve a hústermékek kereskedelmi forgalmazásával.

"Ám míg egy hősugárzó használatánál egyértelmű, hogy a bekapcsolása után meleg lesz a szobában, hónap végén meg látjuk az áramszámlát, addig az élelmiszertermelés hatása gyakorlatilag láthatatlan", mondta Adrian Camilleri kutatásvezető. Munkatársaival több mint 1000 embert kértek fel arra, hogy becsüljék meg 19 élelmiszer és 18 műszaki eszköz energiaigényét, illetve a hozzájuk köthető ÜHG-kibocsátást.

A tesztalanyok mindkét csoportot alábecsülték, de az élelmiszereket sokkal jobban. "Sokan azt hiszik, a marhahúsleves és a zöldségleves környezetterhelése nagyjából megegyezik, pedig amíg a húsleves az asztalra kerül, 10-szer több ÜHG jut a levegőbe, mint a zöldségleves esetében – mondta Camilleri. – Ez vakfolt az emberek gondolkodásában. Ha valaki csökkenteni szeretné az ÜHG-kibocsátását, elsőre azt gondolja, hogy majd lejjebb veszi a fűtést, kevesebbet autózik, nem utazik repülővel. Nagyon kevesen tervezik azt, hogy majd kevesebb marhahúst esznek."

karácsony üvegházhatású gáz élelmiszer energiahatékonyság

A kutatócsoport kidolgozott egy jelölésrendszert az élelmiszerekhez, amely a műszaki cikkek (az Egyesült Államokban alkalmazott, Energy Star nevű) csillagos energiahatékonysági besoroláshoz hasonlóan minősíti az egyes termékeket. Az így felcímkézett levesek közül sokkal többen választották a zöldséglevest, szemben a húslevessel. A kutatók szerint, ha minden élelmiszeren fel lenne tüntetve a CO2-lábnyoma, akkor a vásárlók könnyebben megértenék, hogy az egyes tételek milyen környezetterhelést okoznak, és így jobb választásokat hozhatnának.

A gyümölcsön, zöldségen és gabonán alapuló vegán étrend jelenti a legkisebb környezetterhelést, a sertés-, baromfi- és halfogyasztás közepes, míg a marha- és bárányhús a legkomolyabb terhelést. "A terített asztalnál meghozott döntéseinknek jelentős hatása van az olyan globális problémákra, mint a klímaváltozás, de a kutatásunkból kiderült, hogy a fogyasztók tudnak jól választani", összegezte Adrian Camilleri ausztrál kutató. 

Az élelmiszerek környezetterhelésébe tehát beleszámít az is, hogy milyen távolságból kell ideszállítani az alapanyagot. Vagyis aki magyar pontyot vagy más hazai halat fogyasztott Szenteste, az környezetbarát módon ünnepelte a Karácsonyt.


0
Tovább
21
dec/2018

Újabb érv amellett, miért ne vegyél a gyereknek elemes játékot

1. Ha hetente 2-3 elemet kell cserélni, az alsó hangon, a legolcsóbb hipermarketes sajátmárkás elemmel is cirka heti 400 forint. Ez egész évre felszorozva több mint 20 ezer forint! Na persze ennyit nem fogsz kiadni, mert hiába volt drága a játék, a gyerek legjobb esetben is két hét alatt megunja. Hogy miért?

2. Mert csipoghat, villoghat, foroghat akármilyen szépen az az elemes játék, a gyerekek úgy vannak behúrozva, hogy az anyukájuk és apukájuk hangját szeretnék hallani, az ő arcát látni, az ő érintését érezni. Erre több tudományos kutatás is született, csak sajnos azok (és a saját józan eszed) hangját elnyomják a rendkívül meggyőzőnek látszó profi reklámok. Ne dőlj be nekik!

Ecotoys

3. Tovább játszik a gyerek a nem elemes játékkal: az a játék, amelyikkel csinálni kell valamit, jobban felkelti a gyerek érdeklődését, beindítja a fantáziáját, többféle módot talál a játékra. Próbáld ki: szórj egy kiürült vizespalackba egy marék színes szárazbabot, és add oda a babának. A "nem irányított" játék segíti a gyereknek elsajátítani azokat a készségeket, amelyekkel sikeresen beilleszkedhet később az óvodai és iskolai közösségbe: hogyan vegyen részt egy csoport működésében, megosztani a tárgyait, konfliktust kezelni, saját érdeket kifejezni és érvényesíteni, mások érzelmeit felismerni (empátia). Ezeket nem kapja meg semmilyen elemes játéktól.

4. Késlelteti a gyerek beszédfejlődését az elemes játék: vizsgálatok szerint az elemes játékkal való játszás közben mind a gyerek, mind a szülő kevesebb hangot ad ki, márpedig a gyerek a szülőt utánozva sajátítja el a beszédet. A gyermek agyának beszédközpontját személyes emberi kapcsolattal lehet stimulálni, nem  gépivel. Ugyanez érvényes a nagyobb, már csacsogó gyerekekre is, olvasható az Amerikai Orvosi Kamara folyóiratában (az angol nyelvű tanulmányt ide klikkelve találod). Sőt, ugyanezt a hatást váltja ki az is, ha "oktatási céllal" mobiltelefont adsz a kisgyerek kezébe.  A közös meseolvasást semmi nem pótolja.

Pixabay

5. Túl korán és túl sok ingert is jelenthet a gyereknek az elemes játék. Lehet, hogy emiatt nyűgös, sírós gyakran? A korai fejlesztés nem egyenlő a túlpörgetéssel. 

6. Ne akard műanyaggal teletömni a gyerekszobát: a gyerek tapogatja, szájába veszi a játékot, de nem tudhatod, hogy az olcsó műanyagból milyen toxikus vegyületek oldódnak ki.

7. Azt hiszed, attól, mert tartós elemmel fogod üzemeltetni a játékot, majd jobban jársz? Ha eddig nem sikerült lebeszélnem Téged az elemes játékról, akkor legalább olyat vegyél, amibe NEM HÁROM ELEM kell. Mert akkor hiába váltasz tölthető tartóselemre, a négy elem újratöltésére szolgáló töltőben mindig lesz egy olyan elem, amelyik nincs annyira lemerülve, mint az a három, amit a játékból vettél ki. Vagyis az az elem (de talán a töltő is) hamar tönkre fog menni. Mennyibe is került?


0
Tovább
16
dec/2018

6 tipp, hogy mit csinálj a régi mobiltelefonoddal, ha karácsonyra újat kapsz

Egy mobiltelefonnak 4-6 évet ki kellene bírnia, de a túlpörgetett reklámok hatására már a kétéves készüléket is elavultnak érezzük. Az évvégi akciók sok karácsonyfa alá juttatnak új telefont. Egy kis környezettudatossággal a régit is újra tudod hasznosítani, akár úgy, hogy megtartod, akár úgy, hogy keresel neki másik gazdát. 

újrahasznosítás okostelefon mobiltelefon adomány

Newatlas

Lehet játékgép
A kisebb gyerekek egyfolytában megpróbálják elkunyerálni szüleik vagy nagyobb testvéreik mobilját, hogy játszhassanak rajta vagy üzeneteket küldjenek a barátoknak. Erre a sim-kártya nélküli készülék is alkalmas, le kell rá tölteni egy csomó játékot, nyelvtanuló appot, wifis üzenetküldőt, aztán már matathatják is. Ne felejtsd el lezárni az alkalmazásboltokat (Google Play, Apple App Store stb.), hogy ne rendelhessenek fizetős dolgokat. Tölts rá olyan játékokat/alkalmazásokat is, amelyekhez nem kell wifi, ha házon kívül is akarjátok használni a telefont.

újrahasznosítás okostelefon mobiltelefon adomány

CNET

Lehet dedikált videókonferencia-eszköz
Ha otthonról dolgozol, és sok videóhívásod van, egy töltős dokkolóba állított telefonnal is intézheted ezeket a hívásokat, és a kártyás telefonod szabad marad.

Lehet wifi-mentes övezet
Törölj le minden wifis appot a készülékről, és töltsd le rá a kedvenc zenéidet, e-könyveidet, képeidet. Plusz hozzájuk egy klassz rajzprogramot és képszerkesztőt vagy akár egy kifestő-appot. Jól jön majd, amikor például a háziorvos rendelőjében kell sorban ülnöd, mert megfáztál a karácsonyi ajándékvásárlás közben.

újrahasznosítás okostelefon mobiltelefon adomány

Popsci

Lehet távirányító
Számos app letölthető erre a célra, irányíthatod velük a tévédet, az okostermosztátot, a szobavilágítást (megfelelő LED-fényforrással), a médiaboxot, a házimozit, és még műsorújság is van benne.

újrahasznosítás okostelefon mobiltelefon adomány

Techpiration

Lehet ajándék
Kérdezd körbe a családtagokat, rokonokat, szomszéd nénit, ki örülne egy működőképes telefonnak. Meg fogsz lepődni, milyen sokan.

újrahasznosítás okostelefon mobiltelefon adomány

USCCU

Lehet adomány
A szeretetszolgálatok sokrétűen tudják hasznosítani a számítástechnikai adományokat is, így a működőképes használt mobiltelefonokat (töltővel együtt). ABC-sorrendben az ismertebb szolgálatok: 

Baptista Szeretetszolgálat
Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata
Katolikus Szeretetszolgálat
Magyar Máltai Szeretetszolgálat
Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége
Magyar Református Szeretetszolgálat
Mazsihisz Szeretetszolgálat
Oltalom Adománygyűjtés
Ökumenikus Segélyszervezet
Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat

Kellemes Ünnepet!

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
14
dec/2018

Mit ajándékozz annak, akinek mindene megvan?

Legegyszerűbb volna két csoportra osztani azokat, akikről azt mondhatod, hogy mindenük megvan: 1. a nálad gazdagabbak, 2. a nálad sokkal idősebbek. Nyilván az előbbi csoport bármit megvehet magának, az utóbbiak (például a nagyszüleid) meg már vagy megvették maguknak, amit akartak, vagy az évek múlásával rájöttek, hogy nincs is igazán szükségük arra a dologra.

Szerintem azonban inkább kérdezd meg magadtól: szereted vagy nem szereted az illetőt. 

Ha nem szereted, akkor udvariassági/jelképes ajándékot fogsz neki venni, amivel letudod a kötelességedet: lakáskiegészítőt, illatszert stb. És pontosan tudod, hogy amint kilépsz az ajtón, az úgynevezett ajándékod megy a kukába vagy a vitrinbe a 16-ik hasonló semmiség mellé. Ha összeadhatnánk csak Magyarország fölösleges karácsonyi ajándékait, kiderülne, mennyi értékes erőforrás, alapanyag, energia megy a kukába ezekkel. Mindketten tudjuk, hogy ennek semmi értelme. 

Mi lenne, ha idén karácsonykor csak olyanoknak adnál ajándékot, akiket szeretsz? És nekik is csak olyasmit, ami nem kifejezetten tárgy. 

fenntarthatóság karácsony ajándékozás


 

1. Tanfolyam
Azért, mert megvan mindene a megajándékozni kívánt személynek, még nem biztos, hogy mindent tud is használni. Fizesd be őt egy idegennyelv-, főző-, cukrász-, borkóstoló-, smink-, vezetéstechnikai-, számítógépes-, tánc- vagy bármilyen tanfolyamra. A kuponhoz csomagolj egy merőkanalat, boros poharat, sminkecsetet vagy hasonló eszközt, amit a tanfolyamon használhat.

fenntarthatóság karácsony ajándékozás

2. Jegy
A cirkusztól a mozin, színházon és kiállításon át az állatkertig vagy kirándulásig bármi lehet, a lényeg az élmény. Pláne, ha közös lehet. Ott a zsebedben a mobil, örökítsd meg, tedd közzé, ezzel valóban lehet büszkélkedni.

fenntarthatóság karácsony ajándékozás

3. Előfizetés
Elsőre biztos egy újság jut az eszedbe, az is jó gondolat, de szeretted számára mást is előfizethetsz, csak egy kis szervezést igényel: minden hónap kezdetére egy virágcsokrot, vasárnaponként egy szelet süteményt a kedvenc cukrászdájában, rendszeres kocsimosást, svédmasszázst, havi egy buszos kirándulást valamelyik nyugdíjas otthon csoportjával stb.

fenntarthatóság karácsony ajándékozás

4. Jótékonyság
Lehet, hogy a célszemélynek mindene megvan, de másoknak nem. Adományozz a nevében valamelyik segítő szervezetnek, fogadj örökbe a nevében egy matakót, farksodrót vagy más veszélyeztetett állatfajhoz tartozó egyedet az Állatkertből, támogass egy olyan kezdeményezést, amelyet ő is kedvel. 

fenntarthatóság karácsony ajándékozás

Látod, rengeteg ötlet közül választhatsz, valami azonban nagyon fontos: az ajándék mellé magadat is tedd oda. Ha a nagyi évek óta azt hallgatja minden közös ebédnél, hogy téged hat lóval sem lehetne elvontatni egy operettre, majd karácsonyra kap tőled egy belépőjegyet azzal, hogy el is kíséred, szerinted mennyire fogja értékelni? Elárulom: nagyon. Elmondja minden ismerősének (közte a piacon a zölségesnek, hadd irigykedjen), és a nagy napon már reggeltől készülődni fog a közös programra. Utána pedig valószínűleg hónapokig mesélni fogja a részleteket. Ha így lesz, akkor biztos, hogy jövő karácsonykor is hasonló ajándék mellett döntesz.
Kellemes Ünnepet!

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
09
dec/2018

Lenyűgöző interaktív térképen a városok hőkibocsátása

Tízezer település műholdas hőadataiból állított össze interaktív térképet az amerikai Yale Egyetem kutatója. Ilyen részletességű és mélységű térkép még nem készült, és az a jó benne, hogy nemcsak a szakembereknek szól, hanem bárki használhatja, és talál benne érdekes információkat.

Városi hőszigetnek (angol szakkifejezéssel Urban Heat Island, UHI) nevezik azt a jelenséget, amely a beépített környezet miatt alakul ki: télen és nyáron is sokkal melegebb van, mert az épületek és burkolt felszínek a Napsugárzás, a járműforgalom, a fűtés hőjét visszaverik, kisugározzák. Nyáron a fülledt hőségtől nagyon szenvedünk, de télen sokan örülnek annak, hogy nincs annyira hideg a városokban, mint pár kilométerrel arrébb, külterületen, ezért elolvad a hó, ritkább a köd. A homlokzati hőszigetelés és többrétegű üvegezésű nyílászárók nélküli épületek is "fűtik az utcát".

városi hősziget

A hőszigetek pontosítására TC Chakraborty, a Yale Erdészeti és Környezeti Tanulmányok karának harmadéves PhD-hallgatója készített egy könnyen érthető interaktív térképet. Különlegessége, hogy az alapjául szolgáló adatsor eltér az eddig használttól, amely bármely város geográfiai középpontjának hőmérsékletét veti össze az agglomeráció hőmérsékletével. Viszont emiatt a különböző településeket nem lehet összehasonlítani egymással. Chakraborty ezért a városi agglomerációkkal együtt definiálja az adott településeket (ún. urbánus klaszterekként), így globális szinten elvégezhető az összevetés. Az egy kilométeres felbontású térkép 2003-2017 közötti alapadatait a NASA MODIS Terra és Aqua felszíni hőmérséklet mérő műholdak szolgáltatták. A térkép alapjául szolgáló tanulmány az International Journal of Applied Earth Observation and Geoinformation folyóiratban jelent meg.

A Global Surface UHI Explorer interaktív alkalmazás ide kattintva indul!

"A legtöbb kutatás csak néhány nagyvárosra fókuszál, és ezért félrevezető adatokat nyújt a globális városi hősziget jelenség intenzitásról -- mondja a kutató. -- Az én térképem nem a város mérete alapján szűr, így több mint tízezer település hőadatait mutatja." Az adatok a megjelenített város bármely pontjára kattintva részletesen elérhetők a jobb oldali adathasábban. 

Chakraborty, aki közel két évig dolgozott az algoritmusán, azt reméli, hogy térképe értékes segítség lesz a kutatók számára csak úgy, mint az építészeknek és városvezetőknek, akik arra törekednek, hogy a globális felmelegedésre tekintettel mérsékeljék a városok átlaghőmérsékletét. Addig pedig mindannyian rákereshetünk a kedvenc településünkre, hogy ott vajon mi a hőhelyzet. Budapesten például érdemes megnézni, hogy a téli napon (Winter day) közepesen sárga Belváros a bal oldali "Surface UHI intensity" (Felszíni hőintenzitás) dobozban átállítva nyári éjszakára (Summer night) egyből bepirosodik, helyenként legalább plusz 4 Celsius-fokos többletet jelezve. 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
05
dec/2018

Hogyan lehet csendesíteni a fülzúgást?

Milliókat érint világszerte, mégsincs széles körben használható gyógymód a kezelésére. Akad ugyan új fejlesztésű terápia, az akusztikus CR Neuromoduláció, de az egy jobb használtautó árába kerül. Így aztán a fülzúgás (szakszóval tinnitusz) enyhítésére a természetes praktikákat is érdemes fontolóra venned.

fülzúgás tinnitusz természetes gyógymód

Katemangostar - Freepik.com

Egészségügyi felmérések szerint minden tizedik ember szenved fülzúgástól, köztük sokan évek-évtizedek óta. A zavaró hang nemcsak zúgás lehet, hanem kattogás, dobogás, zümmögés, zubogás, mély vagy magas hangú csilingelés, és jelentkezhet időszakosan, testhelyzet változásakor vagy állandóan is. A tinnituszt okozhatja: fülzsír miatti hallójárat-dugulás, gyógyszer mellékhatás, magas vérnyomás, allergia, idősödés, keringési probléma, pajzsmirigy-alulműködés, vérszegénység, cukorbetegség, kiválthatja fej vagy nyaki sérülés, alkohol- és koffeinfogyasztás, dohányzás, erős hanghatás és a stressz is. Mindenképpen érdemes kivizsgáltatnod fül-orr-gége szakorvossal, mert ő tud továbbirányítani az okot tisztázó vizsgálatokra. (Ehhez a szakorvoshoz nem kell háziorvosi beutalót kérned, hanem egyenesen foglalhatsz időpontot a rendelésre.) A fülzúgást még akkor sem szabad elbagatellizálni, ha nem zavaró mértékű. Amennyiben viszont állandóan idegesít, és emiatt már életminőség-romlást okoz, haladéktalanul fordulj szakorvoshoz. 

fülzúgás tinnitusz természetes gyógymód

Pixabay

Tisztítás:
A fülzúgás csökkentésére első körben érdemes alapos fültisztítást végezni, de NEM fültisztító pálcikával! Használj inkább patikában kapható fültisztító olajat: a pumpás sprayból kis mennyiség jut a fülbe, ott fellazítja a fülzsírt, ami a fejmozgás hatására észrevehetetlenül kifolyik.  Nem, nem fogsz ijesztően kinézni közben! A fülolajat ráteheted a radiátorra, hogy kicsit megmelegedjen, úgy kellemesebb befújni. Lehet kapni tengervizes fülsprayt is, de az némelyeknek irritációt okoz. A rendszeres szaunázás is kioldja a fülzsírt. A leghatékonyabb fültisztítást speciális eszközökkel a szakorvos tudja elvégezni, körülbelül negyedórás művelet, állami fenntartású rendelőben ingyenes, fizetős ellátásban 3000 Ft.

Gyógynövények:
A természetes hatóanyagok közül első helyen áll az agyi vérkeringést javító gingko biloba, amely az esetek 20-30 százalában segít. A kínai népi gyógyászat szerint a májat és a vesét tisztító gyógynövények jók a fülzúgás ellen, vértisztító és vérkeringést serkentő hatásuk révén. Hatékonynak tartott növények: napi kétszer 1000 mg illatos rózsásvarjúháj (Rhodiola rosea) vagy napi kétszer 40-60 mg fürtös poloskavész (Cimicifuga racemosa) vagy napi háromszor 400 mg fényeslevelű fagyal (Ligustrum lucidum) vagy napi 2-4 g ökörfarkkóróból (Verbascum spp.) tea vagy napi háromszor 200 mg kis meténg (Vinca minor) vagy napi 3 g kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis). Azért írtam vagy-vagy-ot, mert ezeket nem szabad egyszerre beszedni, inkább napi rotációban ajánlják: egyik nap az egyik gyógynövényt, másik nap a másikat, kúraszerűen.
A gyógynövényekről feltétlenül kérdezd meg a kezelőorvosodat, hogy nehogy valamelyik meglévő gyógyszered hatását befolyásolják. 

Étrend:
Első számú táplálékkiegészítő fülzúgás ellen a cink, amelyből 50-100 mg az ajánlott napi mennyiség. Egy jó B-vitamin-komplexet és az omega-3-ban gazdag halolajat is ki lehet próbálni. Több tanulmány is született arról, hogy fülzúgás esetén minimálisra kell csökkenteni a só-, a cukor-, a cukorpótló-, a telített- és transzzsír-, valamint a nátrium-glutamát nevű ízfokozó bevitelét. Közülük például az aszpartám nevű cukorpótló az idegrendszerre hatva súlyosbíthatja a fülzúgást -- de a xilit és a sztívia biztonsággal fogyasztható. A zsírfogyasztás mérséklésével csökken a koleszterinszint, javul a vérkeringés, s ennek köszönhetően a hallószervek vérellátása.  
Kerüld a kinintartalmú tonikot.
Viszont a rendkívül egészséges mediterrán étrend a fülzúgás ellen is alkalmazható.

fülzúgás tinnitusz természetes gyógymód

Pixabay

Akupunktúra:
Egy tudományos kutatásban korábbi kísérletek alapján a GB2, GB20, SJ21, SI19, SJ17, SJ3, SJ5, LI4, és SI6 pontokat serkentették tűszúrással, és az akupunktúra a placebónál hatékonyabban volt képes mérsékelni a fülzúgás hangerejét nempulzáló tinnitusz esetén. 

Fehérzaj-generátor:
Jellemzőjük, hogy valamilyen semleges háttérzajjal segítenek a fülzúgást kioltani vagy legalábbis enyhíteni. Sokan a műszaki hangokra esküsznek, mint amilyen a ventilátor, az autó alapjáratú motorhangja, a hajszárító. Hallgass bele az ingyenes TinnitusNotch terápiás alkalmazásba a nevére kattintva.
Kutatások szerint a mesterségeseknél hatékonyabbak lehetnek a természet hangjai, mint a tengermorajlás, patakcsobogás, eső dobolása, fa lombjának susogása. Ilyeneket az ingyenes AudioNotch-ra kattintva hallgathatsz.

fülzúgás tinnitusz természetes gyógymód


Tinnitusz maszkoló:
A webről letölthető alkalmazások már csak azért is érdekesek, mert mindenkiből előhozzák a modern zeneszerzőt, hiszen kreatív módon magunknak kell kikísérleteznünk azt a hangegyveleget, amely kioltja a tinnituszunkat. Az ingyenes appok közül a Tinnitus Neuromodulator-t ajánlom. Ezen is van preset dallam, nekem a Sinescape jött be a csilingelés enyhítésére. 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum