Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
30
jún/2018

Így marad tovább friss a vágott virág a vázában

Akár kaptál egy csokrot, akár magad szedted a kertben, fontos, hogy a lakásban is minél tovább üde maradjon a virág. Nézzük, mivel segíthetsz a tövétől megfosztott növénynek!

virág otthon ecet cukor

PotPourriFlowers

A vázáról

A vágott virág eltartása már a vázánál kezdődik: legjobb az üveg, mert a fémből vagy mázas kerámiából olyan vegyi anyagok oldódhatnak a vízbe, amelyektől tönkremehet a virág. Használat előtt érdemes a vázát mosogatószerrel vagy ecettel kimosni az antibakteriális hatás érdekében, de utána jó alaposan öblítsd ki. 

A virágról

A virágok szárából éles ollóval vagy snitzerrel 45 fokban vágj le 1-2 centit, hogy a sérült végüket eltávolítsd. A japán ikebana-művészek víz alatt végzik ezt a műveletet, tehát metszés közben már a váza vizébe lóg a virág szára, és nem is emelik ki onnan, nehogy légbuborék kerüljön a szárba, mert attól nem fog tudni vizet felszívni.
Ha erre nincs lehetőség, akkor a levegőn történő visszametszés után haladéktalanul állítsd a vízzel teli vázába a virágot. A virág száráról a vízbe lógó alsó leveleket is csípd le, máskülönben elkezdenek bomlani, ami kedvez a virágra káros baktériumok szaporodásának. Ha gallyakat is teszel a vázába, tisztítsd le a kérget a száruk végéről, hogy több vizet tudjanak felszívni.

A vízről

A vágott virág szereti az enyhén langyos vizet, kivéve a hagymás növények virágait, mint például a tulipán, mert azok a hideg vizet szeretik. 
A vízzel kapcsolatban 3 szabály van: gondoskodj a baktériumok visszaszorításáról, a virág táplálásáról és a víz kémhatásának csökkentéséről, mert az enyhén savas vizet könnyebben fel tudják szívni a virágok, mint a semleges vagy lúgos kémhatásút.
Evégből a váza friss vízhez adj 1 kiskanál cukrot, ami táplál, és 1 kiskanál legfeljebb 8 százalékos ecetet, ami elpusztítja a bacikat és savasít. Ugyane célból hasznos lehet átlátszó fajta szénsavas üdítőből (tehát nem kólából vagy más színesből) 1 részt löttyinteni 3 rész vízhez, mert abban cukor van (tápanyag), illetve szénsav (pH-csökkentő).
Egyesek szerint a váza vízhez 1-2 csepp (!) hipót is lehet adni, mert az szintén gátolja a baktériumok szaporodását. De tényleg ne többet, mert egy kísérletben kupaknyi mennyiségtől harmadnapra kifakultak a virágok. Az interneten olvasható fémpénzes, szájvizes és aszpirines vízminőség-javítás nem bizonyított. 

Az elhelyezésről

Ne zsúfold tele a vázát, mert akkor hamarabb elhervadnak a virágok, gyorsabban elfogy a a tápanyag, több baktérium kerül a vízbe. A vékony szárú virágokat megtámaszthatod egy szívószállal, amit hosszában snitzerrel felvágsz, és a szár köré húzod.
A csokrot ne tedd direkt napfényre, és mindig szedegesd ki belőle az elnyílt virágokat. Ügyelj arra, hogy ne kerüljön huzatba, mert az fokozza a hervadást. A közelben ne legyenek gyümölcsök, mert azok etiléngázt bocsátanak ki, amitől szintén gyorsabban hervad a virág.
Csodára képes, ha éjszakára vázával együtt a csokrot beteszed a hűtőszekrénybe -- feltéve, ha van ekkora hűtőd és üres is. Ha viszont nincs, akkor éjszakára tedd hűvös helyre, például kamrába, pincébe, fürdőszoba padlójára a vázát. 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
26
jún/2018

3+1 haszna van, ha kékre fested a mennyezetet

A loggia, pergola vagy fedett terasz, azaz tornác mennyezetét az Egyesült Államok déli államaiban hagyományosan kékre festik. Úgy mondják, a szokás az afrikai rabszolgákkal érkezett a vidékre, és nemcsak ott dívik generációk óta, hanem másutt is egyre népszerűbb. Ennek több oka is van.

otthon természetes festék VOC lakásfelújítás

1. Darázsriasztó
Egyesek szerint a kék festék a színe miatt tartja távol a repülő rovarokat (sőt, állítólag a pókokat és madarakat is), mondván, a kék eget idézi, nem csábít megtelepedésre.

otthon természetes festék VOC lakásfelújítás

FhpcMan

A hagyományos kék mennyezeti festék azonban az összetételének köszönheti rovarriasztó hatását: a tejfestékben (ld. lentebb) lévő mész természetes rovarriasztó (és antibakteriális is). És mivel hajdanán egy-két évente újrafestették a felületeket, ezért a friss festékkel a hatás is megújult.

otthon természetes festék VOC lakásfelújítás

HibiscusHouse1

2. Fényadó
A halványkék egyrészt nyugtató hatású, tehát valósággal hívogat egy kis stresszoldó ücsörgésre. Másrészt a kék eget idézi, tehát alatta tovább érezzük világosban magunkat. Illetve van egy olyan elképzelés, hogy mivel a kék komplementer a narancsos napfénnyel, ezért állítólag több fényt tükröz a környezetébe, így a tornác mögötti szobába.  

otthon természetes festék VOC lakásfelújítás

EnergyWarden

3. Natúr
A régiek tejfestéket használtak a felületek festésére. A tejfestéket íróból és mészporból keverték, természetes pigmentekkel színezték, kékre például kiszárított és porrá tört indigónövénnyel.

otthon természetes festék VOC lakásfelújítás

BenjaminMoore

Mivel a tejfesték természetes erdetű, és nincsenek benne mesterséges oldószerek, amelyek veszélyes kipárolgást okoznak, ma reneszánszát éli: gyerekszobába is ezt ajánlják. (Erről itt írtam korábban: Ha új szaga van valaminek, tekintse figyelmeztetésnek!) Ráadásul a tejfestékkel könnyen és csíkmentesen lehet vele festeni falat és fát is, alapozni sem szükséges.

+1. Szelleműző
A babonás kreolok hittek abban, hogy a kék szín megtéveszti az élők és holtak világának határmezsgéjén megrekedt szellemeket, akik ártó szándékkal visszajárnak kísérteni. Ezek a szellemek a kék színű mennyezetet az égboltnak hiszik, és arra indulnak, nem pedig a házba. Egy másik monda szerint a szellemek félnek a víztől, tehát ezért nem mennek be a házba, ha kék a mennyezet, sőt az ajtók és a zsalugáterek is.

otthon természetes festék VOC lakásfelújítás

WindowGenie

A kreolok által kedvelt "Haint blue" szín HTML-kódja: #a4bfb4 (r 164, g 191, b 180), amolyan zöldes-ciános-szürkés-akvamarinos árnyalat, más néven periglaciális kék. 

otthon természetes festék VOC lakásfelújítás

Persze ahány ház, annyiféle ízlés, úgy mesélik, hogy a megfelelő árnyalat kikeverése máig olyan volumenű téma a déliek között, mint a nagyitól örökölt sütirecept. Lakberendezési szakértők azt ajánlják, hogy mindenki úgy válasszon halványkéket, hogy az passzoljon a háza többi színéhez. További szép kékek:

otthon természetes festék VOC lakásfelújítás
 

otthon természetes festék VOC lakásfelújítás

TheoSunsetBay

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
23
jún/2018

Roncsautóból medencét vagy pizzakemencét is lehet barkácsolni

Legyenek viccesek, ugyanakkor teljes mértékben használhatóak -- így szól Benedetto Bufalino francia művész mottója, aki a hétköznapi tárgyak és eszközök újrahasznosítást emeli egészen új szintre.

Még 2016-ban vált híressé azzal, amikor egy betonkeverő puttonyát óriási diszkógömbbé alakította, de azóta sem fogta vissza a kreativitását.

Bizonyos alkotásai megmaradnak puszta látványelemnél, mint az akváriummá alakított telefonfülke. 

Mások kifejezetten használati tárgyak, így a guruló medencévé avanzsált lakókocsi vagy a kiszuperált kombiból varázsolt pizzasütő kemence.

Bufalino nem kiállítótermekben, hanem "élesben", azaz utcán, kertben, közösségi térben állítja ki fantáziaszüleményeit.

Ilyen például a stretch-limó beszélgetőpad, vagy az autós pingpongasztal, amelyekkel mindig nagy derültséget kelt a mit sem sejtő közönségben.

Aki szívesen elmélyedne a francia művész alkotásaiban, nézegesse az Instagram-oldalát

Sőt, a művész weboldalán olyan klassz dolgokat is talál, mint ez a Kispolski-csirkeól, vagy 

ez a jó kis Seat-jakuzzi :)

Via ThisIsColossal


0
Tovább
19
jún/2018

7 önlocsoló tipp növényekhez, hogy nyugodtan nyaralhass

Ha nincs olyan családtag vagy szomszéd, akire rábízhatnád a szobanövényeid locsolását, amíg elutazol, készíts önlocsoló eszközt ásványvizes flakonból, borosüvegből vagy fazékból. Az alábbi tippek akár 4-5 nap nyugalmat is adnak, hogy végre pihenhess egy kicsit. Érdemes a kiszemelt módszert elutazás előtt tesztelni, hogy minden klappoljon.

1. Pólócsík-kanócos
Egy öreg pólóból vágj csíkot, és egyik végét lógasd az ásványvizes palackból vágott víztárolóba, a másikat pedig kanyarítsd a növénykéd töve köré. A víz szép lassan át fog szivárogni az edényből a növényhez.

one2three

2. Spárga-kanócos
Másik variáció, ha kenderspárgát lógatsz a vizesedénybe, a másik végét pedig például egy csavarhúzóval jó mélyre lenyomod a cserép földjébe. Csakis természetes anyagú spárgát használhatsz ehhez, mert az vezeti jól a vizet. 

Build.com

3. Tepsibe állított
Ennek lényege, hogy az ásványvizes palack alján vágsz egy körömnyi lyukat, majd beleállítod egy mély tepsibe vagy műanyag ládába. A víz csak addig a szintig fog kicsorogni a palackból, ahol a lyuk teteje van. Ez a kb. fél centis víz viszont elég a növényeknek, amelyeket cserepestül beleállítasz a tepsibe. Így alulról mindig nedves lesz a földjük. A módszer hátránya, hogy a nagy felület miatt fokozott a párolgás.

DragosIon

4. Borosüveges
Ehhez óvatosan szórj fél maréknyi üvegkavicsot vagy igazi kavicsot az üvegbe, töltsd meg vízzel, majd állítsd fejre: a kavicsok miatt remélhetőleg csak csöpögni fog a víz belőle. Ez pont elég a növényeknek: szúrd a borosüveg nyakát a földbe. Esetleg erős drótból készíts tartóvázat hozzá, hogy biztosan ne dőljön el.

CraftyFrugalista

5. Kiszúrt kupakos
Az ásványvizes palack kupakját felforrósított tűvel 3-4 helyen átlyuggatod. Megtöltöd a palackot, visszatekered a kupakot, és máris szúrhatod a cseréb földbe. A lyukakon először pár másodpercig csuogni fog a víz, de aztán a palackban képződő vákuum miatt a vízfolyás elapad. A száraz föld azonban természetes módon "kiszívja" a palackból a vizet, amit jól mutat az, hogy a palack elkezd összenyomódni. Úgy is megcsinálhatod, hogy a palack tetejére (vagyis az aljára) is szúrsz 1-2 apró lyukat, és akkor biztosan ki fog csöpögni alul a víz.

one2three

6. Fazék a sámlira
Viccesen néz ki, de közben frankón működik, és még a szimbolikája is elképesztő ennek a módszernek. Mivel a sámlira tett fazék magasabban van, mint a cserepek, biztosan átszivárog a benne lévő víz a spárgákon keresztül a virágföldbe. Ha nem hiszed, próbáld ki!

7. Gumicsöves
Ehhez körül kell nézned a legközelebbi barkácsáruházban, és keress kb. fél centi átmérőjű gumi vagy műanyag csövet. Fokozottan vízigényes növényekhez ajánlott. 

Hunker


0
Tovább
17
jún/2018

Fertőtlenítő tisztító oldat mobilhoz, tablethez házilag

Amikor csupa maszat a mobil vagy a tablet kijelzője, az nemcsak csúnya látvány, hanem veszélyes is: egy átlagos mobil kijelzőjén 10-szer annyi káros baktérium van, mint a legtöbb vécéülőkén. S mivel naponta legalább 30-40 alkalommal megérintjük a kijelzőt, ezért nem árt időnként fertőtleníteni a felületet.

almaecet teafaolaj házi fertőtlenítő otthon

MalangToday

A mikroszálas törlőkendők önmagukban viszonylag jól tisztítják, de nem fertőtlenítik a kijelzőt. Semmi vész, egy perc alatt készíthetsz házilag olyan oldatot, ami garantáltan elpusztítja a láthatatlan kórokozókat.

almaecet teafaolaj házi fertőtlenítő otthon

Ahogy látom, a mobil objektívére is ráférne egy áttörlés...

Hozzávalók:
100 ml-es zárható flakon (lehetőleg üveg)
tölcsér
50 ml desztillált víz
50 ml almaecet vagy 8%-os ecet
10 csepp teafaolaj

A flakonba/üvegbe a tölcsér segítségével töltsd bele a folyadékokat és jól rázd össze. Enyhén opálos folyadékot kapsz, amiből öntsd egy kicsit mikroszálas törlőkendőre, és töröld át a felületet. (Konyhai papírtörlő kendőt is használhatsz, de csak óvatosan, mert az karcolhatja a kijelzőt.)

almaecet teafaolaj házi fertőtlenítő otthon

Jól látszanak az ujjlenyomatok és zsíros foltok

A törlés után enyhén homályos lesz a felület, de semmi vész: száraz kendővel (papír törlővel) is töröld át, és utána csillogóan ragyogó lesz a végeredmény. Mint újkorában!

almaecet teafaolaj házi fertőtlenítő otthon

Ez már makulátlanul tiszta és garantáltan bacimentes!

Egy jól zárható üvegcsében a munkahelyeden is tarthatsz ilyen fertőtlenítő tisztító oldatot, vagy akár nyaralásra is magaddal viheted! Én az oldatot egy kiürült gyógyszertári alkoholos üvegbe töltöttem, amit fel is címkéztem, nehogy elfelejtsem, mi van benne.

A teafaolaj az egyik leghatékonyabb természetes fertőtlenítőszer, számos baktériumot, vírust, gombát képes elpusztítani.

Ha nincs otthon almaecet, akkor 8%-os háztartási ecetet is használhatsz, esetleg kicsit erősebb hígításban.

Figyelem: Soha ne a kijelzőre öntsd direktben a folyadékot, mindig a kendőre. Érdemes tisztítás előtt kikapcsolni a mobilt és tabletet.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
12
jún/2018

Előregyártott dobozotthonokkal enyhítenék a lakáspiaci válságot Kaliforniában

"Ha nem kezdünk új módon házakat építeni, akkor senkinek sem lesz lakása", ez a jelmondata Rick Holliday kaliforniai ingatlanfejlesztőnek, aki egy San Francisco melletti régi hajógyár hatalmas csarnokaiban házakat épít. Mármint házelemeket, amelyeket a leendő tulajdonos telkén csak össze kell rögzíteni. Azaz Kaliforniában most épp újra feltalálják az előregyártott modulokból Lego-módra összerakható panelházakat, csak ezek alapanyaga könnyűszerkezetű, szemben a vasbetonnal, olvasható a New York Times cikkében.

otthon könnyűszerkezetes építkezés előregyártott lakás Kalifornia moduláris építkezés

3DWarehouseSketchup

Az Egyesült Államokban óriási hiány van elérhető árú otthonokból, a lakásárak kétszer olyan gyorsan, évi több mint 5 százalékkal emelkednek, mint az infláció vagy a fizetések. Egy évtizeddel az ingatlanpiacon kirobbant válság után jelenleg a lakásépítési ráta a 2006-os mérték felét éri csak el. Új lakóingatlanokhoz nincs is elég építőmunkás: számuk 23 százalékkal kevesebb, mint 2006-ban, míg szakiparosokból (villanyszerelő, ács, vízvezetékszerelő) 17 százalékkal vannak kevesebben. 

Kaliforniában helyenként 30 százalékkal megugrottak az építkezési költségek, emiatt még a luxusprojektek is állnak. Olyan drága lett társasházat építeni, amit nem lehet visszanyerni az albérleti díjakból vagy lakásárakból. Ez a jelenség az olcsó és drága lakásokat egyaránt érinti. Kaliforniában még idén népszavazást tartanak arról, hogy egy 4 milliárd dolláros kötvénykibocsátással építsenek-e 5 ezer elérhető árú lakást.

otthon könnyűszerkezetes építkezés előregyártott lakás Kalifornia moduláris építkezés

Készülnek a könnyűszerkezetes modulok
Fotó: Christie Hemm Klok / NYT

Így aztán az ingatlanfejlesztők figyelme a kevésbé munkaigényes építési módok felé fordult, mint amilyen például a könyűszerkezetes előre gyártott modulház. Sőt, az ötlet elnyerte a Szilícium-völgyi befektetők érdeklődését is, akik például 1,1 milliárd dollár tőkét adtak az egyik új építőipari cégnek. Nem csoda: ha nincsenek megfizethető lakások, nem lesznek munkavállalók sem.

Nemcsak olcsó lakásokat építenének az új módszerrel, hanem szállodákat, egészségügyi szolgáltató és ipari létesítményeket, még gyorséttermeket is. Szükség is van friss ötletekre, mert az építőipar hatékonysági rátája 1945 óta nem nőtt, a McKinsey vállalatvezetési tanácsadó cég 2017-es számítása szerint: egy óra munkával egy átlagos építőipari munkás ugyanannyi feladatot teljesít ma, mint régen. Eközben a mezőgazdaság, az iparcikkgyártás vagy a kereskedelem hatékonysága 1500 százalékkal nőtt. Ráadásul a betonalapú építőipar a leginkább környezetszennyező iparágak egyike, elsősorban a cementgyártás miatt.

Az építőipari vállalkozóknak sokkal biztonságosabb lehet a moduláris építkezés. A hagyományos házépítésnél számos alvállalkozót kell bevonniuk, dominóként borulhat az egész projekt, ha valaki nem teljesít a megbeszélt feltételek szerint. A moduláris építkezésnél saját telephelyen saját dolgozókkal készülhetnek a szabványos elemek a futószalagon, amelyeket a célhelyszínen néhány nap alatt összeszerelnek: a vállalkozó tervezi és ellenőrzi az egész folyamatot.

Az is újdonság, hogy a munkásokat többféle feladatra kiképzik: egy villanyszerelő is tud gipszkartonozni és fordítva. Így a fent említett hajógyárból házgyárrá alakított Factory OS cégnél egy év alatt 2000 lakóegységet tudnak elkészíteni  fele annyiból, mint korábban. Ezeket a lakóegységeket 4 vagy 5 emeletes, egyenként 80-150 lakásos társasházakká szerelik össze.

otthon könnyűszerkezetes építkezés előregyártott lakás Kalifornia moduláris építkezés

Egy elkészült társasház a kaliforniai Berkeleyben
Fotó: Christie Hemm Klok / NYT

Ami az érem másik oldalát illeti: az építőmunkásoknak is fele annyi a jövedelmük, mintha egyéni alvállalkozók lennének, de egész évben van bejelentett és állandó munkahelyük, fizetik a társadalombiztosítást utánuk és 2 hét fizetett szabadságot is kapnak. Tehát éves szinten, és a biztonság miatt megéri elszegődni. Valamint fix helyen dolgoznak, normális munkakörülmények között. Sőt: az új típusú házgyárakban még a szakszervezetek is megjelenhetnek, úgyhogy az érdekképviselet is biztosítva van. Az egyik szakszervezet viszonzásul házgyárimunkás-képzést indított.

És hogy hol találnak az új lakásokhoz megfizethető telkeket? Hát például a régi golfpályákon. Egy új kimutatás szerint 2002 és 2016 között 30 millióról 20,9 millióra csökkent az Egyesült Államokban a rendszeresen golfozók száma. A mai fiatalokat ugyanis más sportok érdeklik. Így aztán egyre több golfpálya zár be -- csakhogy ezek általában igen jó környéken vannak, jól szituált lakóövezetek mentén, kellően kiépített közlekedéssel: ideálisak volnának lakóparkok építéséhez.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
09
jún/2018

20 tipp öreg ablakok újrahasznosítására

Ablakcsere után nehogy kidobd a régi ablakokat! Számtalan módon újra lehet hasznosítani őket, az előszobától a konyhán át a kertig. Ha nincs kedved a keret lecsiszolásához, csak vakard le a lepattogzott festék nagyját, és kész a "rusztikus" hatás. Nézzük, mi mindent készíthetsz az öreg ablakokból.

1. Üzenőfal
Megtisztítod az ablakkeretet és az üveget, hagyod megszáradni. Aztán táblafestékkel lefested az üveget 4-5 vékony rétegben. Ha törött az ablaküveg, akár ki is ütheted, és méretre vágott OSB-lappal pótolhatod. Azt festés előtt alapozni is kell. 

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

TheShabbyCreekCottage

2. Fürdőszobaszekrény
Ehhez kell egy kis segítség, mert az ablakhoz egy méretben egyező dobozt kell készíteni fából, OSB-ből vagy dekorlapból. Azt érdemes antikoltan lefesteni, hogy passzoljon az öreg ablakhoz. De persze az egészet lehet újszerűre megcsinálni, lefestve az ablakkeretet.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

LizMarieBlog

3. Mini üvegház erkélyre
Kényes növények keltetéséhez vagy tárolásához lehet hasznos egy ilyen kis üvegdoboz, de ha csak a csecsebecséket tartanád benne, arra is jó.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

DesignDreamsByAnne

4. Előszobai tartó
Akár sapkákat, akár kabátokat vagy táskákat akarsz rajta tartani, egyszerű elkészíteni. Az ablaküvegre kétoldalú ragasztóval rögzítsd a kivágott színes papírokat, csavarozz fel pár ajtógombot az aljára, és kész.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

LittleBirdieSecrets

5. Családi feladatközpont
Milyen klassz egy ilyen rendezett külsejű táblán rendezni, kinek mi a reszortja a héten! A kép alatt található dőlt betűs linkre kattintva részletes útmutatót találsz az elkészítéséhez.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

DwellingInHappiness

6. Falitükör törülközőtartó fölé
Nemcsak a fürdőszobában, hanem az előszobában is jól mutat. A méretre vágott tükörlapokat beragasztod az üvegtáblák helyére.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

FindingHome

7. Térelválasztó
Ehhez először olyan tokot kell készíteni a régi ablakok befogásához, ami stílusában passzol a meglévő szobabútorhoz, viszont a végeredmény nagyon mutatós lesz.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

SweetMelanie

8. Feladatütemező gyerekszobába
Ha a gyerek maga írhatja fel a feladatait a táblafestékkel lefestett üveglapokra, hátha nagyobb kedve lesz a rendcsináláshoz. Így ráadásul mindig szem előtt lesznek a teendők.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

HouseByHoff

9. Ékszertartó
Hát nem könnyebb reggel így kiválasztani az aznapi bizsut, mintha egy dobozban kéne turkálni a fülbevaló párja után? Az ékszertartóhoz nincs szükség az üvegtáblákra, mert azokat egyrészt textillel bevont hungarocell lapokkal, másrészt fém szúnyoghálóval helyettesítette a dekoratőr. A hálós részre mennek a fülbevalók, a textiles részre pedig a nyakláncok, amelyeket kis kampókra lehet felakasztani. Elkészítési útmutató a kép alatti linkre kattintva.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

TheBorrowedAbode

10. Parafatábla
Aki bővelkedik parafadugókban, végre felhasználhatja őket ehhez a táblához: csak ragassza fel az üveglapokra ragasztópisztollyal a dugókat.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

Mom4Real

11. Falitükör
Ebben már több munka van, egyrészt a fakeret lecsiszolása miatt, másrészt az üvegtáblákat méretre vágatott tükörlapokra kell cserélni.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

CraftyNest

12. Antik hatású tálaló
Ritka az olyan eset, hogy egy meglévő polcos szekrényre passzolnak a megmenteni kívánt ablakok, gyakoribb, hogy először az ablak van meg, és ahhoz készül a "doboz". A linkre kattintva látható az elkészítés menete.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

KnickOfTime

13. Kerti üvegház
Ablakokból és zsalugáterekből állították össze ezt a szuper kis üvegházat, aminek a tetejét érdemesebb átlátszó műanyag hullámpalából készíteni, jobban ellenáll az időjárásnak.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

MaozaMom/Houzz

14. Konyhai sziget
Szintén kell hozzá asztalosmunka, de a végeredmény önmagáért beszél.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

OliveOut

15. Kisasztal
Az ablak felhajtható asztallappá változik, alatta pormentes helyet kapnak a könyvek, dísztárgyak.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

Marty'sMusings

16. Növényfuttató
Akár falra felakasztva, akár erkélyre szerelve hasznosítjuk az ablakkeretet, remek módszer futónövények (hajnalka, bab) stabil futtatására.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

SimplySwider

17. Üvegtálca
A cikkcakk motívum festéséhez kell némi ragasztószalagozás, de utána már csak két fiókfogantyút kell rácsavarozni a keretre.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

KellyElko

18. Konyhai edénytartó
Az üvegek mehetnek a szelektív hulladékba, a keretre pedig még fel lehet csavarozni két törülközőtartót a kisebb holmik felakasztásához.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

The36thAvenue

19. Asztalka
Itt tulajdonképpen még az asztallap is lehet egy régi ablakból.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

APositivelyBetterLife

20. Zuhanyfal
Ha az esőt kibírta, a zuhanyt is ki fogja bírni. Ehhez persze rendesen fel kell újítani az öreg ablakot, de az eredmény önmagáért beszél.

újrahasznosítás ablak építkezés kert otthon lakberendezés

ApartmentTherapy

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
05
jún/2018

Robottal pótolnák a beporzáshoz hiányzó méheket

Világszerte tömegesen pusztulnak a méhek a túlzott mértékben használt és az idegrendszerükre károsan ható növényvédőszerek, betegségek, stressz és a klímaváltozás miatt. A növények beporzását más rovarok és madarak is végzik, de azok száma is rohamosan csökken: a nem háziasított beporzórovarok 40 százalékát kihalás fenyegeti. Márpedig a mezőgazdaságban termesztett növények 2/3-a beporzás nélkül nem hoz termést. Évi 46 000 milliárd forintra becsülik a Földön a beporzók által elvégzett éves munkát.

Nem csoda, hogy a beporzók pótlása rendkívüli fontosságú téma. Az amerikai Harvard Egyetem 2017-ben mutatta be repülő robotméhét, azaz méhdrónját, ám az még messze van a gyakorlati hasznosítástól. Például azért, mert a beporzási munkához szenzorok, számítógépes vezérlés és nem utolsó sorban akkumulátor szükséges. A szintén amerikai West Virginia Egyetem Interaktív Robotika Laboratóriumában viszont egy rover jellegű, kerekeken guruló önvezető robotot alkottak erre a célra. 

robotméh beporzás BrambleBee méh

WVU IRL

A BrambleBee ("MálnaMéh") nevű beporzó robotot elsőként szeder- és málnabokrokon próbálták ki: a robot kamerájával megkeresi és felismeri a virágokat, kinyúl a karjával, és az ecsetjét finoman végighúzza a virágon. A beporzási műveletet úgy gyakoroltatják vele, hogy a szederbokor levelei közé QR-kódokat rejtettek, ezeket kell megtalálnia BrambleBee-nek és "beporoznia".

Yu Gu, az amerikai egyetem fejlesztőmérnöke eredetileg egy NASA-pályázatot nyert meg egy olyan robot tervével, amely bármely bolygó felszínén képes mintagyűjtésre. Otthoni szomszédja viszont egy rovarkutató, aki meggyőzte, hogy alakítsa át robotját beporzáshoz, mert arra nagyobb szükség van. Azért választottak málnát és szedert, mert azokat üvegházban is lehet termeszteni, tehát ellenőrizhető a környezet a kísérlethez. 

robotméh beporzás BrambleBee méh

WVU IRL

A BrambleBee a munkához először készít magának egy 3D-térképet, amelyen bejelöli az észlelt virágokat, és megtervezi a beporzáshoz szükséges leghatékonyabb útvonalat. Már a virágok észlelése sem könnyű feladat, sokkal nehezebb, mint az emberi arcok azonosítása. A virágok ugyanis csoportosan is állhatnak, egymással átfedésben, és a hatékonysághoz minél többet meg kell érinteni az ecsettel. Ugyancsak nehéz az ecsetet odamanőverezni a virágokhoz, amelyek akármilyen szögben nőhetnek. A robot képes meghatározni, mely virág van beporzásra alkalmas állapotban (teljesen kinyílva), illetve emlékszik a már beporzott virágokra is.

A tesztek során nem sikerült minden virágot beporozni, de Gu szerint "elfogadható az eredmény". Szerinte az ilyen precíziós robot arra is használható, hogy a szántóföldeken és gyümölcsösökben járőrözve észlelje a kórokozók és betegségek megjelenését, segítsen az öntözési és műtrágyaigény meghatározásában, illetve a betakarításban. Még valamire képes: adatgyűjtésre. "A BrambleBee-vel a bimbóállapottól az érett gyümölcsig figyelemmel kísérhetjük a termést, mennyiségi és minőségi előrejelzést adhatunk."

Ha kipusztulnak az élő beporzók, akkor robotok millióira-milliárdjaira lenne szükség a mezőgazdaságban, és ez egyelőre megoldhatatlannak látszik anyagi és gyártástechnológiai szempontból is. Úgyhogy inkább vigyáznunk kellene a méhekre és a többi beporzóra.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum