Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
27
feb/2016

Ma van a jegesmedvék világnapja!

A mai nap ünnepeltjei, a jegesmedvék a világ veszélyeztetett állatai közé tartoznak. A jegesmedvék nemzetközi világnapjának az a célja, hogy felhívja a figyelmet a jegesmedvék egyre nagyobb kihívásokkal szembesülő életére a felmelegedő bolygónkon.

A mintegy 25 000 állatból álló populáció folyamatosan csökken, aminek a legfőbb oka a környezetszennyezés, a klímaváltozás és az orvvadászat. Kanadában évente szabályozott keretek között közel 500 jegesmedvét ölnek meg évente.

Lehet, hogy nem is gondoljuk, hogy hány apró dolgot tehetünk mi is, amivel hozzájárulhatunk a jegesmedvék szebb jövőjéhez.

  • Küldhetünk fotókat a közösségi médiákon futó kezdeményezésekre, amilyen például a  #PolarBearDay, #ThermostatChallenge és a #Hygge. 
  • Tájékozódhatunk a jegesmedvékről WWF oldalán
  • Adományozással segíthetjük a jegesmedvéket a www.arctichome.huoldalon.
  • Akár örökbe is fogadhatunk egy jegesmedvét a http://adomany.wwf.hu/arctichome/ oldalon!
  • Tekerjük lejjebb a fűtést 1-2 fokkal, vagy használjunk programozható termosztátot.
  • Mindennapi életünkben használjuk a városi tömegközlekedési eszközöket, vagy gyalogoljunk, ezzel is csökkentve az ökológiai lábnyomunkat.
  • Ne használjuk feleslegesen a villanyt!
  • Ne pazaroljuk a vizet!

Íme, néhány fotó és videó a jegesmedvék mai életéből.


0
Tovább
26
feb/2016

A norvégok megépítik Európa legnagyobb szárazföldi szélerőművét

A Statkraft norvég áramtermelő vállalat és partnercégei, a turbinákat szállító dán Vestas, a Tronderenergi helyi energetikai vállalat és a Nordic Wind Power svájci konzorcium megállapodást kötöttek, hogy megépítik Európa legnagyobb szárazföldi szélerőművét.

szélerőmű szélenergia megújuló energia

Az 1,1 milliárdos beruházás szépsége, hogy az erőmű kapacitása körülbelül a tervezett paksi atomerőmű kapacitásával egyezik meg, de megépítése feleannyiba kerül, mint amazé, és szél kell hozzá, nem urán, valamint veszélyes hulladékot sem hagy maga után.

szélerőmű szélenergia megújuló energia

A szélerőművet a közép-norvég kisváros, Trondheim közelében építik. A beruházások tavasszal kezdődnek, és 2020-ra tervezik a beindítását. Az új erőművel 170 ezer háztartás energiaellátását (fűtés és elektromos áram) tudják biztosítani megújuló energiaforrásból.

 


0
Tovább
25
feb/2016

A feleslegessé vált halászhálók újrahasznosított napszemüvegekként élednek újjá

A Chile–Los Angeles tengelyen tevékenykedő Bureo cég elsődlegesen a fenntartható, újrahasznosítható anyagokból készült gördeszkáiról híres.

újrahasznosítás óceáni hulladék halászháló napszemüveg

A mapuche eredetű szóból származó Bureo eredetileg hullámokat  jelent. A vállalkozást elindító tulajdonosok célja, hogy az óceán felszínén úszó és a halászathoz köthető hulladékokból minél több és jobb minőségű újrahasznosított terméket állítsanak elő. 

újrahasznosítás óceáni hulladék halászháló napszemüveg

A vállalkozás 2013-ban Chilében indította el Net Pozitíva programját, amelynek az egyik célja a halászok által már nem használt halászhálók újrahasznosítása a helyi munkaerő bevonásával. Ennek a programnak lett az eredménye a 100%-ban újrahasznosított halászhálókból készült napszemüvegcsalád. 

újrahasznosítás óceáni hulladék halászháló napszemüveg

A program keretében eddig több mint 10 000 kg elhagyott halászhálót gyűjtöttek össze és hasznosítottak újra.

újrahasznosítás óceáni hulladék halászháló napszemüveg

A szemüveget egy chilei bázisú napszemüveggyártó céggel együtt készítették. Az „Óceáni Kollekció” 100%-ban újrahasznosított hálókból készült.

újrahasznosítás óceáni hulladék halászháló napszemüveg

újrahasznosítás óceáni hulladék halászháló napszemüveg

A szűz műanyagból készült szemüvegekhez képest az újrahasznosított keretek között készült szemüvegek gyártása során 70%-kal kevesebb üvegházhatású gázt bocsátanak ki. Egyrészt a gyártáskor nem használnak vegyszereket, és minimális vízmennyiség szükséges a háló apró gömbökké olvasztásához. Ez az eljárás, amely nagyban különbözik a kémiai újrahasznosítási folyamattól, az újraképzett nejlont sokkal lágyabbá, képezhetőbbé teszi, és így az anyag alkalmassá válik egyéb ruhák, fürdőruhák és cipők készítésére is. 


0
Tovább
18
feb/2016

150 000 Adélie-pingvin pusztult el a Déli-sarkon

Egy Róma nagyságú jéghegy beékelődése miatt mintegy 150 000 Adélie-pingvin pusztult el az Antarktikán. 

jéghegy Denise-fok Adélie-pingvin
Fotó: Peter Essick

A Déli-sark keleti oldalán található Denison-fok a part közelsége miatt az Adélie-pingvinek kedvelt élőhelye volt.

jéghegy Denise-fok Adélie-pingvin

A 2010-ben beszorult jéghegy miatt az Adélie-pingvineknek 60 km-rel nagyobb távot kell megtenniük ahhoz, hogy élelemhez jussanak.

Ez a távolság annyira megerőltető számukra, hogy az öt évvel ezelőtti kolóniából becslések szerint már csak 10 000 maradt meg. 

jéghegy Denise-fok Adélie-pingvin
Fotó: Pauline Askin/Reuters


0
Tovább
17
feb/2016

A toronyház, aminek örökzöld kertjében a lakók összes zöldsége megterem

A várostervezésben egyre nagyobb szerepet kapnak a lakók élelmiszer-önellátását biztosító toronyépületek.

A D+DS építésziroda URBAN PLANT névre hallgató, jelenleg épp megvalósítás alatt lévő projektjében, a toronyházban kiépített örökzöld kertben a ház lakói maguk termelhetik meg a számukra szükséges összes zöldséget és gyümölcsöt.

hidroponia hidroponikus rendszer építészet fenntartható építészet zöld építészet

New Yorkban, a Manhattan hídtól északra található East River városrészben épülő 50 emeletes toronyházban egy olyan teljes körforgású, fenntartható struktúrát szeretnének kialakítani, ami nemcsak az épület lakói, hanem a helyi közösség számára is pozitív környezetet hoz létre.

A 400 apartmanból álló, hatalmas zöld felületekkel rendelkező ház közepére közösségi teret, míg a tetejére egy hidroponikus rendszerű télikertet építenek. A toronyházban lesznek üzletek, egy gyümölcsös és több sportlétesítmény is.

hidroponia hidroponikus rendszer építészet fenntartható építészet zöld építészet

Az épületet úgy tervezték, hogy minden irányból maximális napfényt kapjon. Minden apartmanhoz tartozik egy nagy üvegfalú terasz is, amelyen keresztül kapcsolódhatnak a hidroponikus kerthez, ahol 4 tagú család részére elegendő zöldséget termeszthetnek.

hidroponia hidroponikus rendszer építészet fenntartható építészet zöld építészet

A fenntartható energetikai és vízrendszerrel működő épület és a zöld felületek segítenek alacsonyan tartani a ház szén-dioxid-kibocsátását más hagyományos rendszerrel épült házakkal összehasonlítva.

hidroponia hidroponikus rendszer építészet fenntartható építészet zöld építészet

Az épület tervezőinek nem titkolt célja, hogy ez az épület mintapéldája legyen annak, hogy a rohamosan változó, egyre sűrűbben beépített városi övezetekben hogyan lehet a lakókat szorosabb kapcsolatba hozni a természettel, egészségesebb és minőségibb életet kínálva nekik.

 


0
Tovább
16
feb/2016

Lime-zöld autóval csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást a Toyota

A lime-zöldre festett, 2017-es Toyota Prius modellen alkalmazott fényvisszaverő burkolat csökkentheti az elektromos autók szén-dioxid-kibocsátását.

Toyota karosszéria festés szén-dioxid kibocsátás

Az autó Thermo-tect Lime Green elnevezésű bevonata visszaveri a napfényt, így kevésbé melegszik fel a jármű, és a kocsi belseje is hűvösebb marad, vagyis a benzinfaló légkondi sem kapcsol be. A mérnökök szerint így, a légkondi kézi irányításával, mintegy 25%-al is csökkenteni lehet az üzemanyag-fogyasztást.

A Toyota arra számít, hogy a lime borítású járművek kerekénél a felületi hőmérséklet az átlagnál mintegy 5 Celsius-fokkal hűvösebb lesz.

Toyota karosszéria festés szén-dioxid kibocsátás
Forrás: Toyota

A hagyományos fehér színű kocsik is hasonló a hatást érnek el egyébként, a napsugarak mintegy 70%-át visszaverik, még az ezüst festékek is 50-55%-át – míg a Thermo-Tect Lime Green színű autóknál ez az érték 100%.

A független kutatások becslései alapján a fényvisszaverő festékkel ellátott autókkal egyenként 210 000 tonnával lehetne csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást évente. Japán éves szén-dioxid-kibocsátása 1,4 milliárd tonna/év.

 A Thermo-Tect Lime Green színű autók első sorozata egyelőre csak Japánban érhető el. A festék tele van apró fényvisszaverő titán-oxid-részecskékkel, és nem tartalmaz kormot, ami a festékek gyakori alkotó eleme, és ami fokozza a kormozott festésű autók hőelnyelését.

Toyota karosszéria festés szén-dioxid kibocsátás
Forrás: Toyota

 A fényvisszaverő burkolatú autó hőmérsékletének csökkentését fokozni lehet még infravörös-fényvisszaverő ablakokkal. Ilyen üveget tesztelt a Mercedes, a Volkswagen és a Volvo is. A tesztek eredménye, hogy a fényvisszaverő festékkel festett ablaküveges autók hűtési igénye 30%-kal (5,7-4,0 kW) csökkent.

 


0
Tovább
12
feb/2016

A rotterdami úszóerdő

A rotterdami Mothership művészeti produceriroda azon munkálkodik, hogy március 16-át, a fák napját a Rijnhaven negyed kikötőjébe telepített, 20 fából álló "úszó erdővel" ünnepelje.

úszó erdő Rotterdam fásítás zöldítés

Mivel Rotterdam 80%-a tengerszint alatt van, a városfejlesztők és a környezetük szépítésére, építésére fogékony művészek folyamatosan keresik a város zöldítési lehetőségeit. 

úszó erdő Rotterdam fásítás zöldítés

Az úszó erdő ötletét Jorge Bakker szobrász In Search Habitus című munkája ihlette: a szobrász egy akváriumba helyezett műanyag bójákba kis fácskákat ültetett. A Mothership rotterdami művészei ezt az ötletet viszik ki a kikötőbe, felhívva a figyelmet a kikötő és az öböl tiszteletre méltó kapcsolatára.

úszó erdő Rotterdam fásítás zöldítés

úszó erdő Rotterdam fásítás zöldítés

A program megvalósításához a holland kőrisfa passzolt leginkább, ez az a fafaj, ami jól reagál a tengeri sós és szeles környezetre. Az úszóerdő-projekt egy szép pilotprojektje lehet egy nagyobb úszóerdő-telepítési hálózatnak.

 


0
Tovább
11
feb/2016

Mitől Ljubljana a legzöldebb európai város?

Az idén Ljubljana nyerte el Európa Zöld Fővárosa címet. Az elismerést az a város kapja, amelynek környezettudatos tevékenységét független szakértők a legjobbnak ítélik. Az értékelés során figyelembe veszik a helyi közlekedést, a zöld területek fenntartható használatát, a levegő minőségét, a zajszennyezés mértékét, milyen a város hulladékkezelése és a vízgazdálkodása, illetve a város energiapolitikáját, energiahatékonysági mutatóit.

green capital zöld főváros Európa Zöld fővárosa Ljubljana

Vajon hogyan lesz egy olyan városból Dél- és Közép-Európa zöld oázisa, amit egy évtizede még Európa autóktól zsúfolt, legrosszabb közlekedésű települései közé soroltak?

green capital zöld főváros Európa Zöld fővárosa Ljubljana

A szlovének a választ a tudatos, fenntartható, környezettudatos településfejlesztésben találták meg. A tudatos építkezés hat alappilléren, a természeti környezet, a hulladékügy, a közlekedés, a turizmus, a víz és a levegő minőségi változtatásán alapult.

A Vision 2025 nevű fenntarthatósági stratégia fokozatos megvalósításával, a lakosság környezettudatosságra nevelésével és közlekedési hálózatuk reformálásával jutottak el az Európa Zöld Fővárosa címig. 

green capital zöld főváros Európa Zöld fővárosa Ljubljana

A pár évvel ezelőtt még autóktól nyüzsgő városközpontot gyalogosok és kerékpárosok vették birtokba. Ez több városfejlesztési elem együttes megvalósításával történt. Első lépésként a városközpontból kizárták az autós és motoros közlekedést, az autóssávok helyére kerékpárossávokat építettek. Az autósokat elérhető, ingyenes elektromos minibuszokkal kárpótolták. A városi buszokat fokozatosan cserélik le földgázzal működő, az emberi egészségre ártalmatlanabb autóbuszokra.

green capital zöld főváros Európa Zöld fővárosa Ljubljana

Az új közlekedési szabályozással 10 év alatt – 2003 és 2013 között – az autós közlekedést közel 30%-kal csökkentették, miközben a gyalogosan közlekedők száma majdnem kétszeresére nőtt. 

Bevezették a Bubihoz hasonló szisztémában működő BICIKE(LJ) közösségi bringázási rendszert. 

green capital zöld főváros Európa Zöld fővárosa Ljubljana

A zöldítési program keretében 63 fiatal kőrisfacsemetét ültettek, és mintegy 500 db természetes kőzetből álló útburkolatot raktak le a belvárosban. 

A település rehabilitációs folyamataiban kiemelt szerepet kapott a város egyik legrégebbi parkjának, a Tivolinak az összekapcsolása a Várheggyel és a Glovec-dombbal. Ugyanígy gyalogos- és kerékpárosbarát átalakításokat hajtottak végre a város legnépszerűbb és egyben a közlekedés szempontjából legkaotikusabb utcájában, a Slovenska utcában, ami mára egy élhető, sétálható, kerékpározható utca lett. 

green capital zöld főváros Európa Zöld fővárosa Ljubljana

A Kongresszus tér, ami 2011 előtt tele volt parkoló autókkal, sétáló-, pihenő- és rendezvénytérré változott, miközben 720 férőhelyes mélygarázsba terelték az autókat. 

A közlekedési szabályozással, a fenntarthatóságra törekvő, lakossági és turistabarát településfejlesztési változtatásokkal a város szénkoncentrációja 70%-kal csökkent, a városközpont zajterhelése pedig mintegy 6%-kal.

green capital zöld főváros Európa Zöld fővárosa Ljubljana

A nagy változásokat számos kiegészítő funkció megjelenése követte: bevezették a kártyás, egységes fizetési rendszeren alapuló  utazási rendszert, így az utasok viteldíja a felére csökkent az integrált vonalak mentén. A következetesen kidolgozott menetrendek eredményeként 18,5%-kal nőtt a városi utasok száma, és a 34%-kal többen használják az interregionális közlekedést.  

green capital zöld főváros Európa Zöld fővárosa Ljubljana

A város fontos kincse az iható, előtisztítást nem igénylő csapvíz. Ehhez kapcsolódóan nagy súlyt fektettek arra, hogy a lakosság tudatosan ügyeljen arra, hogy minél kevesebb olyan dolgot használjon, aminek a gyártása sok vizet igényel, ezzel is csökkentve a szeméthalmozást és a káros anyagok csatornarendszerbe jutását. 

 

green capital zöld főváros Európa Zöld fővárosa Ljubljana

A városban 2008 óta egyre több ellenőrzött ivókút lett elérhető, amiket településképi szempontból is fontosnak tartanak. A lakosságnak és turistáknak egyaránt lehetőségük van csatlakozni a ljubljanai ivókutak elhelyezkedését megmutató mobilalkalmazásra. 

A városi vezetés kiemelt programként kezeli a víz fontosságának a tudatosítását, ezért létrehozta a Vízmúzeumot, ahol a vízzel kapcsolatos globális környezeti problémákat boncolgatják. 

green capital zöld főváros Európa Zöld fővárosa Ljubljana

A ljubljanai vízellátási és szennyvízkezelési rendszer kabalája Cevko, ami egy emberi tulajdonságokkal ellátott mesebeli cső kalandjain keresztül mutatja be a vízzel kapcsolatos történeteinket. Cevko történetei nyomtatásban, rádiójáték, film és oktatási segédanyag formájában jutnak el az óvodásokhoz és az általános iskolásokhoz, nagy sikerrel.

green capital zöld főváros Európa Zöld fővárosa Ljubljana

A város Vision 2025 nevű fenntarthatósági stratégiája magában foglalja a település integrált környezetkezelési programját is. Ez olyan komplex program, amely a szemétkezelést, a közlekedést és az energiaellátást a szén-dioxid-kibocsátás és az energiafelhasználás csökkentése tükrében fejleszti. 

Az Európa Zöld fővárosa címet legelőszőr Stockholm kapta meg, majd Hamburg, a baszkföldi Vitoria-Gasteiz, Nantes, Koppenhága és Bristol következett.

A 2017-es díjért Pécs is versenybe szállt, ahol – Isztambullal egyetemben – lemaradt a versenybe kerülők listájáról. Jelenleg a németországi Essen, a hollandiai ’s-Hertogenbosch és Nijmegen, valamint a svédországi Umea verseng az Európa Zöld Fővárosa 2017 címért. Pécs már a 2018-as versenyre készül. 

Fotók:: http://www.greenljubljana.com/


0
Tovább
07
feb/2016

A David Bowie zéró hulladék pulóver

Daniel Silverstein egy 100%-ban lebomló, teljes értékű szövetekből, 100%-ban továbbhasznosított kapcsokkal díszített, kézimunkával készített pulóverrel tiszteleg a nemrég elhunyt David Bowie előtt. 

nulla hulladék zéró hulladék david bowie

A Brooklynban készülő "Sapce Oddity" pulóverek kiváló minőségű, egyedi szövetmaradékokból összevarrt pulcsik, amelyeket a helyi kézművesüzemekben készítenek.

nulla hulladék zéró hulladék david bowie

A lakosság a pulóverek megvásárlásával nemcsak a David Bowie iránti lelkesedését fejezi ki, hanem hozzájárul a világban nagy méreteket öltő textilszennyezés csökkentéséhez. 


0
Tovább
01
feb/2016

100 kilométeres autómentes bringasztráda épül a Ruhr-vidéken

Németországban átadták annak a teljesen autómentes biciklis sztrádának az első öt kilométeres szakaszát, amely a tervek szerint tíz nagyobb várost fog összekötni Észak-Rajna-Vesztfáliában 100 km hosszúságban.

kerékpáros sztráda kerékpár környezetvédelem

A többek között Duisburg, Bochum, Hamm városok és 4 egyetem együttműködésében épülő, 4 méter széles sztráda úgy néz ki, mint egy hagyományos autósztráda sávokkal, felül- és aluljárókkal, közvilágítással, csak éppen kerékpárosok közlekednek rajta. Télen még hóeltakarítás is lesz.

kerékpáros sztráda kerékpár környezetvédelem

A Ruhr-vidéken keresztülhaladó kerékpárút elsősorban a már használaton kívüli vasúti sínek nyomvonalán halad. A sztráda mintegy kétmillió embert kapcsolhat be a kerékpáros életbe, és a kutatások szerint mintegy 50 000 autót szoríthat ki a mindennapi közlekedésből.

kerékpáros sztráda kerékpár környezetvédelem

A kerékpáros sztráda befejezése egyelőre finanszírozási nehézségek miatt lelassult. Ez többek között köszönhető annak, hogy általában a gyorsforgalmi utak finanszírozása a szövetségi kormányokhoz tartozik, míg a kerékpáros hálózat kiépítése a helyi hatóságokhoz, akik nyilvánvalóan kisebb költségvetéssel működnek, mint a szövetségi kormányok.

kerékpáros sztráda kerékpár környezetvédelem

A németországi elhasználódott városi kerékpáros úthálózat miatt most úgy tűnik, a szövetségi kormányzás azon van, hogy a tervezett fejlesztést befejezzék, ezt segítheti a környezetbarát utazási formákat előtérbe helyező 180 000 000 eurós támogatás.

kerékpáros sztráda kerékpár környezetvédelem

Európa első kerékpáros sztrádájának kiépítését 2015 elején Londonban kezdték el, azóta pedig Dánia és a Hollandia is elkezdte "gyorsforgalmi" kerékpáros pályáinak kiépítését.

kerékpáros sztráda kerékpár környezetvédelem

 A londoni 18 kilométeres bringasztráda teljesen elkülönített közlekedési sáv, így teljes védettséget biztosít a kerékpárosok számára.

Fotók: phys.org


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum