Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
30
szept/2017

Maga válogatja a szemetet a lengyel csodakuka

Ha minden igaz, pár hónap múlva már rendelhető lesz a poznani Bin-e cég fejlesztése, amelyet nemrég mutattak be a bécsi Pioneers'17 kiállításon. A világ első intelligens kukája csökkenti a hulladék-feldolgozással kapcsolatos emberi munka-, idő- és anyagi ráfordításokat.

szelektív hulladék Bin-e hulladékválogatás újrahasznosítás

A kuka belül négy rekeszre van osztva, a bedobott hulladék anyagát képes felismerni érzékelőivel és kameráival, utána a megfelelő rekeszbe továbbítja. De ennél is többet tud: közben tömöríti a rekeszekben gyűlő anyagot, majd ha tele egy rekesz, okostelefonos applikáción keresztül értesíti a takarítókat, hogy ideje a kukát üríteni.

Az ember azt hinné, hogy a szemétválogatás igazán nem okozhat gondot, hiszen ránézésre egyszerű megkülönböztetni mondjuk az üveget a műanyagtól. Ehhez képest mindig van olyan, aki összekeveri a szelektív hulladékos kukákat, akár figyelmetlenségből, akár hanyagságból, de másoknak pluszmunkát okozva ezzel. A Bin-e esetében ilyen nem fordulhat elő, hiszen csak annyi a dolgunk, hogy a kuka tálcájára tesszük a szemetet, utána már ő végez minden műveletet.

szelektív hulladék Bin-e hulladékválogatás újrahasznosítás

A Bin-e vállalati verziója jövőre lesz kapható, ezzel akár 30 százalékkal csökkenthető a céges hulladék elszállítási költsége, valamint kisebb helyet kell a szelektív hulladék számára fenntartani a telephelyen. a következő lépésként a cég utcai szelektív gyűjtőket tervez, és a kereslet függvényében fejlesztik a lakossági vásárlóknak szánt verziót. A szelektív hulladékgyűjtésnek egyre nagyobb jelentősége van, mivel ezek a másodlagos nyersanyagok gyakran még remekül felhasználhatók új termékek előállításához. Ehhez képest a kevert hulladék 90 százaléka világszerte általában hulladéklerakókba kerül, illetve elégetik. És mindannyian láttunk már szeméttel teliszórt patakpartot is...


0
Tovább
27
szept/2017

Megbök a függöny, Ha eleget zuhanyoztál

Mindannyiunknak vannak olyan családtagjai, akik nemcsak tisztálkodási céllal foglalják el a zuhanyt, hanem hosszasan időznek a meleg víz alatt, miközben a többiek türelmetlenül toporognak a fürdőszoba ajtaja előtt. Elisabeth Buecher megalkotta a tökéletes zuhanyfüggönyt, amely figyelmezteti a "kacsálkodó" zuhanyozókat, hogy ideje befejezni a nótát, hagyjanak a többieknek is meleg vizet.

víztakarékosság otthon Elisabeth Buecher időmérő zuhanyfüggöny

A londoni formatervező szenzoros függönye figyeli az idő múlását, és 4 perc elteltével működésbe lép: zavaró, de nem sérülést okozó lándzsái felfújódnak, szinte kilökik a zuhanyozót a meleg víz alól. A bökős zuhanyfüggöny (egyelőre) nem valódi fürdőszobai kiegészítő, hanem jópofa műalkotás, ám egyúttal valóban komoly üzenete van: Buecher ezzel is próbálja felhívni a figyelmet a víztakarékosság fontosságára. 

A művésznek ez a második darabja a felfújódó trükkös zuhanyfüggöny témában, az első változat szó szerint foglyul ejtette a pazarló hajlamú zuhanyozókat. 

víztakarékosság otthon Elisabeth Buecher időmérő zuhanyfüggöny


0
Tovább
25
szept/2017

25 remek tipp régi pólók újrahasznosítására

Minden szekrényben van pár kopott póló, amit már nem hord az ember. Kidobni nem szabad, mert a pamutanyag szuperül felhasználható a háztartásban rengeteg módon! Összeállításunk ízelítőt ad ebből, ls nemcsak nőknek!

1. Kutyajáték
A csíkokra vágott pamutcsíkokat összefonod, megcsomózod. Gépben 40 fokon mosható, de érdemes mosózsákba tenni, hogy be bomoljon ki. Öblítőt viszont ne használj a kutya miatt.

újrahasznosítás póló otthon

2. Törlőruha
A padló, bútorok, konyhapult száraz és nedves takarításához ideális a pamutpóló, pláne az a nedvszívó natúr fajta. Akár több darabra is vághatod, akkora méretűre, amekkorával kényelmes dolgozni. 

újrahasznosítás póló otthon

2. Mosdókesztyű
Levágod a póló ujját, a nyílását kézzel vagy géppel bevarrod, és máris kész.

újrahasznosítás póló otthon

4. Körsál
Karácsonyi ajándéknak is jó lesz. Leírás itt

újrahasznosítás póló otthon

5. Virágtartó
A hajdani makramékat idézi az összecsomózott pamutcsíkokból készített kaspótartó.

újrahasznosítás póló otthon

6. Kispárna
A régi szuvenír új életet nyer.

újrahasznosítás póló otthon

7. Ágytakaró
Érdemes géppel varrni. Pamutanyag varrásához vegyél gömbölyű hegyű tűt, mert az nem sérti meg az anyagot varrás közben. A hátoldal lehet egy öreg lepedő vagy pléd.

újrahasznosítás póló otthon

8. Felmosófej
A szélesebbre vágott pamutcsíkokat középen összefogod, és kész a házimop. Egy fanyélbe beletekersz egy szemescsavart és ahhoz hozzákötöd a felmosófejet. Használhatsz készen kapható fa felmosónyelet is: ennek ember felőli vége át van fúrva, hogy fellógatható legyen. Ide kötöd a felmosófejet és már használhatod is. Leírás itt 

újrahasznosítás póló otthon

9. Nyakdísz
Amíg kitalálod, hogy miképpen fordítsd le tömören magyarra a No-Sew T-Shirt Yarn Infinity Scarf kifejezést, már el is készülsz vele. Oktatóvideó itt 

újrahasznosítás póló otthon

10. Rojtos szőnyeg
Ezer éve nem hallottad a kongré kifejezést, de ehhez a szőnyeghez kell valami hálós alap, amibe belefűzögeted (egy horgolótűvel) a kb. 10-15 centi hosszú, 2-3 centi széles pamutdarabkákat. Elképzelhető, hogy egy darab műanyag vakolóháló is jó lesz hozzá. Leírás itt

újrahasznosítás póló otthon

11. Babasapka
Persze nagyobb gyerekeknek is lehet készíteni ilyet, a varráshoz érdemes rugalmas cikk-cakk öltésre állítani a varrógépet. Leírás itt

újrahasznosítás póló otthon

12. Ábécés mini babzsákok
Segíti a betűk tanulását ez a kedves készlet, amit ajándékba is készíthetsz egy nagycsoportos óvodásnak.

újrahasznosítás póló otthon

13. Szatyor
A lyukak kivágásával levezetheted a napi stresszt, a végeredmény egy mutatós és egyedi darab. Leírás itt

újrahasznosítás póló otthon

14. Macskalak
A pamutcsíkokból horgolt bújós zug minden macska kedvence, és szintén jó ajándékötlet. A poszt alján talász egy videót arról, hogyan kell pólóból horgolófonalat vágni.

újrahasznosítás póló otthon

15. Fonott-varrt vödör 
Kell hozzá egy kis türelem, de nem bonyolult az elkészítése. Ha csak kisebbre van elég anyagod, az jó lesz a bizsuk tárolásához. Leírás itt 

újrahasznosítás póló otthon

16. Lámpabúra
Bármilyen meglévő textilbúrát felújíthatsz horgolt pamuttal. Figyelem: csak LED-fényforrás legyen a lámpában, ne érje hő a búrát! Leírás itt

újrahasznosítás póló otthon

17. Horgolt szőnyeg
Kell pár XXL-es férfipóló, egy éles olló, meg egy nagyfejű horgolótű, és tévénézés közben félszemmel is meglesz a rövidpálcás mutatvány. Ahhoz, hogy szépen bepöndörödjenek a csíkok, meg kell őket húzogatni. Az egyes csíkokat nem muszáj összevarrni a végtelenítéshez, elég összecsomózni, csak a horgolásnál ügyelj, hogy a csomók alulra kerüljenek. Leírás itt

újrahasznosítás póló otthon

18.  Pompon
Nemcsak ajándékdíszítésnek jó, hanem például a reluxák portala-nításához is. Leírás itt

újrahasznosítás póló otthon

19. Horgolt párnahuzat
Hasonlóan készül, mint a szőnyeg. Leírás itt

újrahasznosítás póló otthon

20. Szütyő
Mütyürök és más kincsek tárolásához. Leírás itt 
 

újrahasznosítás póló otthon

21. Csillár
Különféle fehér anyagokat (póló, lepedő, szalag) egyforma széles csíkokra vágsz, és felragasztod vagy varrod őket egy fa- vagy drótkeretre, illetve kiszuperált grillrácsra. A csillárba csak LED-fényforrást tegyél, ami nem bocsát ki hőt! Leírás itt

újrahasznosítás póló otthon

22. Saru
Egy kis fonás, és megvan az egyedi lábbeli. Leírás itt

újrahasznosítás póló otthon

23. Fonott öv
Gyorsan megvan, de a végét érdemes varrógéppel elszegni, úgy könnyebb befűzni a csatba használatkor.

újrahasznosítás póló otthon

24. Mobiltartó
Ebben garantáltan nem fog izzadni a karod futás közben. Kézzel is simán meg lehet varrni.

újrahasznosítás póló otthon

25. Rongyszőnyeg
Mi más? :)

újrahasznosítás póló otthon

Ide kattintva sok-sok pólószőnyeg ötletet és leírást találsz angolul

Így kell pólóból horgolófonalat vágni

T-shirt Yarn DIY by Francine Clouden - Callaloo Soup from Francine Clouden on Vimeo.

Ide kattintva pedig arról találsz szuperül hasznosítható ötleteket, hogy mit lehet kezdeni a háztartásban fél pár zoknival. Meg fogsz lepődni! :)


0
Tovább
25
szept/2017

Napelemmel és gombával élesztik újjá Japánban az elnéptelenedő falvakat

Nemcsak Magyarországon is gond, hogy elnéptelenednek a falvak, a fiatalok a városban keresik a boldogulást, és legfeljebb hétvégére látogatnak haza szüleikhez. Japánban is óriási probléma ez, továbbá ott is megfigyelhető, hogy a megmaradt idős falusiak mind kevésbé foglalkoznak háztájival, nem művelik meg a földjüket, nem tartanak már állatokat.

Elnéptelenedés, pusztuló épületek, kihasználatlan területek -- a gödörből egy "duplaötlet" kínál kilábalási lehetőséget a távol-keleti sziget-országban. A Sustainergy nevű tokiói startup az üres kertekben magas lábakra szerelt napelemeket állítana fel, s alattuk az árnyékban gombatermesztő rekeszeket helyez el. Így kétszeresen hasznosíthatja a rendelkezésre álló területet, és gondoskodik annak rendben tartásáról is.

napenergia gombatermesztés Japán Sustainergy

A projekttel a becslések szerint összesen 4000 kilowatt napenergiát lehet előállítani, amellyel 140 millió jen bevételre tehetnek szert a jelenlegi felvásárlási árak mellett. A napelemek alatt pedig mintegy 40 tonna fafülgombát lehet megtermeszteni, amely népszerű étel Japánban, de a nagy keresletet jelenleg csak kínai importtal tudják kielégíteni.

Az elöregedő vidéki népesség miatt Japán termőterületeinek 10 százaléka hever parlagon. Az ilyen duális projektek munkalehetőséget biztosítanak a vidéki fiatalaloknak, nem kell elvándorolniuk. Vagy ha mégis a városba költöznek, a kihasználatlan birtokok bérbe adásával otthon maradó szüleik energiaellátását és anyagi biztonságát teremthetik meg. 


0
Tovább
20
szept/2017

Életeket fog menteni a repülő búvárdrón

Úgy fest, megvalósulhat a díjnyertes ötlet: Sarsenbek Hazken kazahsztáni designer 2016-ban nyerte el a Red Dot formatervezési díjat napelemes kétéltű repülő búvárdrónjával. 

drón napenergia segítő robot búvárdrón

Illusztráció: Yanko Design

A tervezett eszköz  lényege, hogy repülve gyorsabban eljut a balesetet szenvedett, fuldokló emberhez, mint a vízimentő.

drón napenergia segítő robot búvárdrón

Odaérve kamerájával azonnali képet ad a történtekről, de ennél többre is képes. Függőlegesből vízszintes állásba fordulva leszáll a vízre,...

drón napenergia segítő robot búvárdrón

...lebukik a víz alá, és lebegő úszódeszkaként a hátára veszi a célszemélyt, még ha az eszméletlen is.

drón napenergia segítő robot búvárdrón

A megváltozott közegellenálláshoz alkalmazkodó rotorok immár propellerként hajtják a drónt, amely azonnal elindulhat a part, a segítők felé.

drón napenergia segítő robot búvárdrón

Bevetések között a vízparton (vagy a vízimentők járművén) felállított dokkolóállomáson várakozna a drón, amely ilyenkor napelemmel tölti magát, és kamerájával folyamatosan monitorozza a  vízfelszínt. Az ötletet sokan tartották kiválónak, csak a megvalósítását vélték nehézkesnek.

drón napenergia segítő robot búvárdrón

Friss hír, hogy a NASA-nak és az amerikai védelmi minisztériumnak is bedolgozó neves fizikai kutatóintézet, a Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory (APL) egészen hasonlóan működő eszköz fejlesztésén dolgozik. A Flying Fish valóságosan is a természetből merítette az ihletet, hiszen a repülőhal egyedül álló módon képes arra, hogy a vízből kiugorva szárnyszerűen széttárja uszonyait, és ennek köszönhetően akár 200 métert megtehet vitorlázórepüléssel közlekedjen a víz felszíne felett.

Az APL prototípusa távvezérléssel működik, és a vízi célpontok között ingázva akár 50 kilométeres sebességgel repül. Az eszközt egyelőre információgyűjtési céllal fejlesztik, de remélhetőleg más, polgári célú felhasználási területen is alkalmazható lesz – például repülő búvár-mentőként, esetleg a fent említett Sarsenbek Hazken formatervébe "csomagolva". Az biztos, hogy egy efféle eszközre minden strandon óriási szükség volna.

Korábbi drónos posztjaink a címükre kattintva olvashatók:

Óriásdrónokkal feleznék meg az áruszállítás költségét Amerika és Kína között

Halálsugár a veteményesben -- lézersugárral irtja a gyomokat a drón

Búvárdrón takaríthatja el az óceáni szemétszigetet


0
Tovább
17
szept/2017

Az egész konyha készülhet raklapból, jól fog kinézni

Egy kis kreativitással, precíz tervezéssel és kivitelezéssel, továbbá a megfelelő színválasztással néhány ezer forintból (plusz munkadíj) össze lehet hozni egy klassz konyhát újrahasznosított raklapból is. Bár ez a faanyag bizonyos mértékig rusztikus hatást ad a leendő bútornak, az alábbi képek bizonyítják, hogy egyáltalán nem Frédi és Béni kőkorszaki tákolmánya lesz a végeredmény.

Galériánkban komplett raklapkonyhákat, konyhaszigeteket és kiegészítő bútorokat mutatunk be. Katt a képre az indításhoz!

raklap újrahasznosítás konyha otthon

Korábbi raklapbútoros összeállításunkat, illetve hogy mire kell ügyelni a használt raklap választásakor, ide kattintva olvashatod.

raklap újrahasznosítás konyha otthon


0
Tovább
10
szept/2017

Csökkenti a baleseteket és a környezetterhelést a sávcserélős kereszteződés

Először félnek az autósok a szokatlan kereszteződésben, pedig csökkenti a balesetek számát, gyorsítja az áthaladást, ezzel mérsékli a környezet-terhelést, biztonságosabb a gyalogosoknak és kerékpárosoknak, valamint olcsóbb megépíteni, mint egy hagyományos 2x2-es (vagy többszörös) kereszteződést. Egyszerű és ésszerű használni – a második alkalomtól. De az újfajta kialakítás ellentmond a beidegződött rutinnak, ezért tiltakoznak ellene egyes autósok.

DDI Diverging Diamond Interchange közlekedés környezetvédelem

FORRÁS

Ha két kétsávos út hagyományos módon keresztezi egymást, 32 ütközési veszélyhelyzet alakulhat ki. Ezzel szemben a sávcserélős vagy szétváló gyémánt kereszteződésben (Diverging Diamond Interchange, DDI) csak 14 kockázati lehetőség van, azaz elméletileg akár 60 százalékkal kevesebb ütközés fordulhat elő. Ez annak köszönhető, hogy a DDI a sávokat szalagszerűen szétválasztja, a haladási oldalt megcseréli, majd a kereszteződés túloldalán visszacsinálja az egészet. Felülről egyszerűnek látszik, vezetés közben azonban elsőre riasztó lehet, pláne annak, akinek mondjuk még egy turbós (kétsávos) körforgalomban is nehéz eligazodnia.

A DDI fő előnye, hogy balesetmentesíti a balra kanyarodást, legyen szó azokról, akik elhagyni kívánják a főútvonalat vagy azokról, akik a keresztező mellékútról kanyarodnának balra a főútvonalra. (Közismert, hogy a balra kanyarodás annyira veszélyes lehet egyes helyeken, például lámpa nélküli kereszteződésben vagy felezővonalon, illetve üzemanyag-pazarló is a várakozás és hirtelen gyorsítás miatt, hogy a UPS futárszolgálat teherautóinak megtiltotta a cégvezetés. Ezzel évente 40 millió liter üzemanyagot takarítanak meg, amivel 20 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását előzik meg.)

A fenti videón látszik, hogy a DDI esetén az autópályára való balra felhajtást ténylegesen is balra kanyarodva végezzük. Hagyományosan ezt az autópálya feletti felüljárón áthaladva egy éles jobbkanyarral kezdjük, aztán a külső sáv felől próbálunk besorolni az autópálya forgalmába. Ha ez nem sikerül lendületből, gyakorlatból vagy udvariasságnak köszönhetően (beengednek), akkor a sávunk egyszer csak elfogy, lelassulunk, megállunk, és álló helyzetből még inkább balesetveszélyes "beugrani" a forgalomba.

Ezzel szemben a DDI jobbra kanyarodás helyett átterel bennünket a szembe jövő sáv bal szélére, ahonnan egy kényelmes ívű bal kanyarral kellő sebességgel közelíthetjük meg az autópálya forgalmát. Amennyiben az autópályát akarjuk elhagyni, és a keresztező felüljárón balra tovább haladni, akkor ezt is egy egyszerű balkanyarra oldhatjuk meg, miután kisoroltunk a szélső sávba. 

A DDI-ben van ugyan két-két forgalmi lámpa, amely meg-megakasztja a keresztirányú haladást, ám ezek 10-40 százalékkal kevésbé lassítják le a csomópont átlagsebességét, illetve a DDI az átmenő forgalmat 10-30 százalékkal növeli egy hagyományos 2x2-es kereszteződéshez képest.

A szétváló gyémánt kereszteződés biztonságosabb a gyalogosok és kerékpárosok számára is a hagyományosnál, mivel nekik is kevesebb számú helyen kell keresztezniük az autóforgalmat az átkeléshez vagy irányváltáshoz, illetve őket az új nyomvonal a felüljárón középre, a sávok közé tereli, ami számukra legbiztonságosabb terület. Ahol meg át kell kelniük az úton, ott lámpás zebra van. Hasonlóan működik az a DDI, amelyikben az autópálya kerül felüljáróra, és alatta alakítják ki a keresztező sávokat.

A türkiz vonal a kerékpárutat, a narancs a gyalogost jelöli

A gyémánt kereszteződések megépítése is kevésbé költséges, és a meglévő felüljárókat sem kell kiszélesíteni a forgalom növeléséhez. Az Egyesült Államokban a 2009 óta építenek DDI-ket, jelenleg közel 90 van tervezés alatt, illetve már készen. A gyémánt útkereszteződéseknek saját információs oldaluk is van. A legrégebbi európai DDI Franciaországban van.

Az amerikai baleseti statisztikák szerint az eddig megépült DDI-k 50 százalékkal csökkentették a súlyos balesetek számát a hagyományos kereszteződéshez képest, és még a legforgalmasabb csomópontokban is elenyésző a sávtévesztésből adódó balesetek száma, évente csak néhány koccanás van emiatt.

Az angol nyelvű oktatóvideó ide kattintva érhető el.


0
Tovább
09
szept/2017

Serfőzdében készülhet tej is

A kért összeg dupláját dobták össze a Kickstarter közösségi adomány-gyűjtő oldal látogatói pár hét alatt a Canvas amerikai startup ötletének megvalósítására. Alapgondolatuk pofonegyszerű, ha be tudják indítani, biztos nagy siker lesz.

újrahasznosítás környezetvédelem élelmiszeripar

Miközben egyre több a tejcukor-, azaz laktózérzékeny ember, a növényi alapanyagokból készülő tejpótlók (szójatej, zabtej stb.) igencsak drágák, Magyarországon is 600-800 forint körül van egy liter. Miért ne készülhetne ez a növényi tej valamilyen élelmiszeripari hulladék újrahasznosításával, nevezetesen sörtörkölyből, ötleteltek a Canvas alapítói, állításuk szerint pont sörözés közben.

újrahasznosítás környezetvédelem élelmiszeripar

Sörfőzés során az árpát beáztatják, csíráztatják, szárítják, majd  vízzel keverik és lassan főzni kezdik, hogy kinyerjék belőle a keményítőt. Utána leszűrik, és míg a sörlé folytatja útját a sörré válás felé, a törkölynek nevezett, élelmi rostban, fehérjékben és nyomelemekben gazdag magokat főleg állattakarmányozásra használják fel. Évente világszerte többmillió tonnányi mennyiségben keletkezik sörtörköly. A Canvas célja, hogy egy részéből készüljön minőségi árpatej, mindenki számára elérhető áron.

újrahasznosítás környezetvédelem élelmiszeripar

Egy palack árpatej tartalmazza a napi élelmirost-szükséglet felét (13 gramm 3,5 deciliterben), növényi fehérjéket, zsírsavakat (kókuszból) és más értékes tápanyagokat, viszont nincs benne finomított cukor, sem semmi mesterséges adalékanyag.

Az édesítést alacsony glikémiás indexű kókuszvirágcukorral és édes-gyökérsziruppal oldják meg, ennek köszönhetően az árpatej nem dobja meg hirtelen a vércukrot. Az ital krémességét kesudiótej és zöldborsó-fehérje hozzáadásával érik el. A Canvas-csapat egyelőre ötféle ízt tervez: natúr, kakaós, kávés, matcha és kurkumás chai (teával). Az első kóstolás 2017 szeptemberében lesz New York-ban, a csapat tevékenységét a közösségi oldalakon is lehet követni.

újrahasznosítás környezetvédelem élelmiszeripar


0
Tovább
05
szept/2017

Szigetelni kell az ablakot? mutatjuk, mivel érdemes!

Amíg nem jutsz el az ablakcseréig, addig is javíthatsz pár módszerrel a lakás klímaviszonyain. Minden pénztárcához ajánlunk tippeket, és az amerikai Energiaügyi Minisztérium magyarított táblázata jóvoltából láthatod is, milyen előnyök és hátrányok járnak az eltérő megoldásokkal. 

ablakszigetelés energiatakarékosság otthon

Nagyításhoz jobb egérrel kattints a képre, és nyisd meg új ablakban

Az ablakpanel (storm window) népszerű hőszigetelési eljárás Amerikában: az ablaknyílással egyező méretű vakkeretet készítenek, ebbe üveget vagy polikarbonát lemezt ragasztanak (utóbbi lehet cellás is). Ősszel felteszik az ablak elé a panelt, tavasszal leveszik, aki biztosra megy, még szilóval is körbenyomja. A belső ablakpanel hasonlóan készül. Egy másik vakkeretre feszíthető a napsugárzás hőjét csökkentő napháló nyárra. A fixen szerelt ablakpanel hátránya, hogy a polikarbonát-lemez a kilátást csökkenti, a szellőztetés nem megoldott, ezért kívülre a panelt sokszor két vezetősín közé fogva szerelik fel, úgy nappalra vagy enyhe időben szét lehet nyitni. 

ablakszigetelés energiatakarékosság otthon

KÉP

Ami a téliesítő ablakfóliázást illeti, ide kattintva olvashatsz arról, hogyan lehet pár perc alatt feldobni egy buborékfóliát az ablakra, ami az egyrétegű nyílászáróknak nagyon jót tesz mínuszok idején.

Hasonlóan egyszerű módszer a függöny bélelése: a méteráruboltokban (neten is) nagyjából 1000 forintos méteráron kapható a 150 centiméter széles poláranyag métere (15-20 színben). Nem feslik, nem kell beszegni, csak méretre vágni, és vagy felcsiptetni a meglévő függöny ablak felőli oldalára, vagy araszonként biztosítótűvel, illetve odaférceléssel rögzíteni a függönyhöz. Tényleg fokozza a hőszigetelést, csökkenti a huzatot, remek sötétítő. (Mosógépben 40 fokon mosható.)

Ehhez képest az állítható lamellás fa zsalugáter jelentős költség, de télen-nyáron óriási segítség a lakás klimatizálásában.  

A méhsejtes vagy cellás energiaroló is nagyot farag a fűtésszámlán, csak pontosan kell méretezni. Hátránya, hogy az ablakon páralecsapódás jelenhet meg, akárcsak a hőszigetelt (bélelt) textilroló mögött.
 

ablakszigetelés energiatakarékosság otthon

KÉP


0
Tovább
02
szept/2017

A grunge rock városában nem szívnak szeptemberben

Nemcsak a lakosok, hanem 100 vendéglátóhely és a helyi cégek is úgy döntöttek, nem szívnak szeptemberben Seattle-ben: nem használnak műanyag szívószálat, ezzel is támogatva a Lonely Whale Foundation (Magányos Bálna Alapítvány) környezetvédelmi tevékenységét. 

környezetvédelem műanyag hulladék

Cetcápák kérték: ne szívjunk!

A szívószálmentesítés Magyarországon is pörgős téma volt idén nyáron, mert a sok kicsi műanyagszál összességében eszméletlen mennyiségű szemetet jelent. Csak az Egyesült Államokban naponta 500 millió szívószál egyszeri használat után megy a kukába vagy rosszabb esetben a környezetet szennyezi. Mintha az emberek már nem is tudnának a saját szájukkal pohárból vagy üvegből inni.

A legfrissebb előrejelzések szerint 2050-re több műanyag lesz a világ-tengerekben, mint hal. És harminc év múlva a tengeri madarak emésztő-rendszerében is 90 százalék műanyag lesz, s csak 10 százalék táplálék.

A seattle-i kampány azért különleges, mert az egész város összefogott, a legmenőbb nevek támogatják a kezdeményezést. A Seattle Seahawks és a Seattle Mariners stadionjától kezdve a helyi óceanáriumon át a reptérig mindenki vállalta, hogy nem használ műanyag szívószálat szeptem-berben, sőt, sokan utána sem (helyette papírszívószálat lehet kérni, ha nagyon muszáj). A non-profit alapítvány célja, hogy egy hónap alatt legalább egynapi szívószálmennyiséget megtakarítson a város.

Műanyag szívószál helyett Magyarországon is lehet vásárolni papír- vagy fémszívószálat, utóbbi ráadásul mosogatógépben is mosható, tehát korlátlan alkalommal higiénikusan felhasználható.

Az amerikai kezdeményezéshez ide kattintva lehet csatlakozni.


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum