Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
31
jan/2014

Kedvezménykártya jár a tudatos vásárlásért

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) januártól indította el kedvezménykártyás programját. Az ok az volt, hogy korábbi felméréseik szerint Magyarországon a magukat környezettudatosnak tartó fogyasztók között növekszik a fenntartható termékeket, szolgáltatásokat, kínáló helyek ismerete. Ugyanakkor egyre több vállalkozás működik etikus, környezetbarát módon, közölte a TVE.

Most 50 elfogadóhelyen – boltokban és webshopokban - lehet a kártyával 5-15% kedvezménnyel vásárolni. Az egyesület várja a csatlakozni kívánó boltok és kártyatulajdonosok jelentkezését. A kártya egy évre szól, és a TVE támogató tagjai juthatnak hozzá, ennek ára pedig 2500 forint évente. Az elfogadóhelyek egyelőre zömmel budapesti helyek, de vidéki helyek is jelentkezhetnek a kedvezményt nyújtó boltok körébe.

A Tudatos Vásárló Kedvezménykártya elfogadóhelyei között olyan boltok, vállalkozások találhatók, melyek etikus, illetve környezetbarát termékeket, szolgáltatásokat értékesítenek. A kártyaprogram bevezetésével a környezettudatos vásárlók és az ilyen termékeket, szolgáltatásokat kínáló kisvállalkozások könnyebben egymásra találhatnak. A rendszer segíti a fenntartható fogyasztás növekedését, így a vásárlók ellenőrzött, valóban zöld megoldásokat alkalmazó boltokban vásárolhatnak kedvezményesen.

Az elfogadóhelyek minősítésére kérdőívet dolgoztak ki, ennek segítségével mérik fel a kártya-elfogadóhelyek gyakorlatait. Csak olyan boltok, szolgáltatások kerülhetnek a rendszerbe, melyek teljesítik a fenntarthatósági kritériumokat. A rendszerbe bekerülő boltok társadalmi vagy környezeti szempontból pluszt teljesítenek: hátrányos helyzetű emberekkel dolgoznak, környezetileg fenntartható(bb) termékeket és szolgáltatásokat kínálnak. Például bioboltok, baba-mama boltok, vega éttermek, bicikliboltok, kerékpáros futárok, az ökoturizmus helyei, magyar dizájnerek boltjai, biokozmetikák.

A kártyát elfogadó helyen itt vannak a térképen, további részleteket pedig itt olvashat az igénylésről és a csatlakozásról.


1
Tovább
28
jan/2014

Ön meddig bírná a picike Független Utazótérben?

Elég egy átlagos autó a guruló ház elvontatásához. Olyan, mint egy dióhéj, csak kicsit nagyobb, amerikai egyetemisták építették. A kontraszt akkor érvényesül igazán, ha figyelembe vesszük, hogy egy amerikai átlaglakás 240 négyzetméteren terül el:


Tudna élni egy mindössze 6,5 négyzetméteres házban, cserébe nem kellene fizetnie sem az áramért, sem a fűtésért, sem a csatornázásért? A kérdésre igennel válaszolnak a vermonti (Egyesült Államok) Green Mountain College ökológiai designt hallgató diákjai. Tizenhat hallgató olyan autonóm házat épített, amely utánfutóként egy átlagos autóval is vontatható. A félbevágott dióra emlékeztető, áramvonalas házra 120 wattos napelemrendszert telepítettek. Mosdani a saját esővízgyűjtő rendszer segítségével, vécézni pedig komposztáló toaletten lehet.

A szerkezetet nem is háznak, hanem Optimális Független Utazótérnek (Optimal Traveling Independent Space) hívják. Lucas Brown, az ökodesing szak tanára szerint a huszonéves diákok számára kevésbé vonzó kilátás lakáshitelt felvenni rögtön az egyetemi éveik után, és nem ragaszkodnak szüleik belvárosban dolgozom-kertvárosban lakom életstílusához. Saját lakásra vágynak, még ha az nagyon is kicsi, olyanra, amelyre alig kell költeni, és nem akarnak sok tárgyat maguk körül. Vagyis változóban vannak az ingatlannal kapcsolatos elvárások – mondta Brown a Treehugger blognak.

Korábbi posztunkat itt olvashatja a guruló miniházakról.


1
Tovább
13
jan/2014

Átlátható cukorlapokból áll a különleges üvegház

William Lamson amerikai installáció-művész meditációs célokra szeretett volna egy kis zugot létrehozni magának, illetve fagyérzékeny citrusfáinak is teleltetőhelyet keresett.

A két kívánságot örvözve építette meg Solariumnak elnevezett mini üvegházát a Tiffany-lámpaernyők technológiáját zöld módon továbbfejlesztve.

A fémvázba rögzített üvegtáblák ugyanis kétrétegűek: közéjük különböző hőfokra hevített, és ezért eltérő színűvé vált olvasztott cukorréteg került - természetesen az üveglapok éle víz- és légmentesen le van zárva.

A karamellpaletta borostyánszíneiben pompázó házikó napsütésben kel életre, és varázsol fényből és színből szőtt különleges világot a kilenc négyzetméteres építmény belsejébe.

Nagy melegben a ház oldalajtajai kitárhatók, így a természettel való kapcsolat is erőt nyer.

A növények a napfényből a fotoszintézis révén cukrot állítanak elő: a Solariumban a növények cukron átszűrt napfényben fürdőzhetnek.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
08
jan/2014

Együtt nő a gyerekkel a babakocsi

Tele az internet és a nagymamák pincéje használt babakocsival, amitől legfeljebb ingyen lehet megszabadulni - ha egyáltalán. Bezzeg legalább öt évig használná a gyerek ezt a multifunkciós járművet, amely pillanatok alatt átalakítható babakocsiból bébikomppá, majd kisbiciklivé. 

Az argentín Luis Pereira Twist formatervező Piv-O baby fantázianévre hallgató babajárműve maximálisan kihasználja a konstrukcióban rejlő minden lehetőséget. Az átalakításhoz lényegében elegendő egy csavarhúzó, az aluváz elemei igazíthatók a növekvő gyerek igényei szerint.

Első fázisában mózeskosaras kocsiváz. A mózeskosár osztott belseje elővetíti a néhány hónappal későbbi ültető funkciót: a válaszfal lesz az üléslap, a mózeskosár alsó oldala a lábtartó. Párna vagy takaró béléssel puhává tehető az elsőre rideg benyomást keltő (újrahasznosított) műanyagkosár, amely viszont könnyen tisztán tartható. 

Ahogy cseperedik a baba, máris jöhet a második fázis, a bébikomp. Ehhez elég átfordítani a tartórudat, rögzíteni az oldalsó elemeket, és felcsatolni a hevedert. Jóllehet a bébikompot otthoni használatra nem ajánlja a szakirodalom, mert kimaradhat miatta néhány mozgásfejlődési szakasz, de utcai sétához alkalmas lehet. Az ugyanis rövid ideig tart, és ilyenkor a komp elsődleges célja, hogy megakadályozza, hogy a gyerek elessen (és koszos legyen).

Amikor már biztonsággal mozog a gyerek, elő lehet venni a készlet utolsó elemeit, így az első kerékre rögzíthető pedálokat (persze előtte kismotor-üzemmódban, hajtányként is szaladhat a háromkerekű). Ismét szerephez jut a csavarhúzó, segítségével előreforgatjuk az ülést tartó rudat. Az ülés egyébként szintén tologatható ezen a rúdon, tehát ahogy egyre hosszabb a gyerek lába, úgy lehet hátrébb igazítani. Máris kész a szuper dizájnos tricikli! Sajnos egyelőre csak koncepció a Piv-O baby, gyártásáról még nincs hír.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum