Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
29
dec/2016

Ablakszigetelés fillérekből, gyorsan, saját kezűleg

Egy hétre enyhült a zimankó, de visszajön – nekünk meg van egy olyan előszobánk (hivatalosan szélfogó), amelynek egész fala szimpla üvege-zésű. Mivel hatjegyű összeg az egyedi méretű boltíves thermoablak le-gyártatása, amíg megnyerjük a lottót, addig átmenetileg be kell vet-nem valami hőszigetelési megoldást. 

hőszigetelés saját kezűleg buborékfólia

Az üveget legegyszerűbb buborékfóliával szigetelni, amiből a barkács-áruházakban egy 1 x 10 méteres tekercs 990 Ft. A munkához kell egy délután, néhány gyerek segítőnek, egyenes és derékszögű vonalzó, vékony hegyű alkoholos filc a jelöléshez, olló, vízzel megtöltött spricniflakon, és gyorsan meg is csinálhatjuk a következő lépések szerint.

hőszigetelés saját kezűleg buborékfólia

1. Mérjük le az üvegtáblákat. Ha véletlenül derékszögeket találunk a sarkokban, lehet örülni. 
2. A méretezés alapján szabjuk ki a fóliadarabokat.
3. Spricceljük be vízzel az üvegtáblákat.
4. Buborékos oldalával az üveg felé tapasszuk fel a fóliadarabokat, középtől a szélek felé simítsuk őket az üvegre.
5. Ennyi az egész, az üvegen lévő vízpermet cseppjeitől odatapad a fólia az üveghez, és ott is marad. Aki nagyon aggódik, keverjen a vízhez egy evőkanál tapétaragasztót.

hőszigetelés saját kezűleg buborékfólia

A buborékfólia nem csökkenti a fény mennyiségét, nem sötétíti be a szo-bát. Ez a módszer bármilyen ablakon, teraszajtón alkalmazható. Igen, kívülről látszik, hogy buborékfóliával van szigetelve az ablak, de nem foglalkozom az esztétikai szempontokkal – sokkal fontosabb, hogy sikerült olcsón megoldani a hőveszteség csökkentését.


0
Tovább
25
dec/2016

Mindent gyógyító házi gyömbérszirup

Emésztési problémák, émelygés, váratlan meghűlés, köhögés, hidegrázás, utazási betegség? Ha az ünnepek idején előjönnek ezek a problémák, a legjobb megoldás a félóra alatt elkészíthető gyömbérszirup lehet. Könnyen összedobható a karácsonyi mézeskalácshoz vásárolt hozzávalók maradé-kából, így semmi nem megy veszendőbe. A hűtőben akár 3 hónapig eláll, de úgyis elfogy addig.

természetes gyógymód méz gyömbér fahéj zöld tea hagyományos gyógyászat

A gyömbér évezredek óta használatos a távol-keleti hagyományos gyógyászatban, ezerféle gyógyító hatást tulajdonítanak neki, amelyek közül sokat a modern orvostudomány is igazolt. Bioaktív hatóanyagai baktérium- és gombaölő hatásúak, csökkentik a vérnyomás és a vércukor szintjét, enyhítik a szervezetben lévő (közte az ízületi) gyulladásokat, a menstruációs fájdalmat és a hányingert. A gyömbér torokgyulladás, megfázás és eldugult orr ellen is kiváló.

A fahéj serkenti az emésztést és az étvágyat, csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet, szabályozza a gyomorsavtermelést, emellett a keleti gyógyászatban vágykeltő hatásúnak tartják.

A zöld tea antioxidáns hatású, serkenti az anyagcserét, enyhe vízhajtó hatású, csökkenti az allergiás és stresszes panaszokat.

A méz ősidők óta használatos gyógytermék, ásványi és nyomelemekben gazdag, többféle B-vitamint tartalmaz, amely kedvező az idegrendszerre. Baktériumölő hatású, fájdalomcsillapító, köptető, tisztítja a vért, csökkenti a vérnyomást, enyhíti a stresszt.

A házi gyömbérszirup összetevői:
1 egység reszelt gyömbér
1 egység méz
2 egység zöld tea
3 rúd fahéj

természetes gyógymód méz gyömbér fahéj zöld tea hagyományos gyógyászat

A hozzávalókat egy lábasban felforraljuk és kis lángon maximum 15 percig rotyogtatjuk. Ha kicsit lehűlt, átszűrjük, a maradék gyömbérrostokat is kinyomkodjuk. (Ezt enyhe gyömbértea készítéséhez felhasználhatjuk, egy kiskanálnyit forrázzunk le 2 dl vízzel. A teát étkezések között, üres gyomorra ajánlott fogyasztani.)

természetes gyógymód méz gyömbér fahéj zöld tea hagyományos gyógyászat

A kész levet sziruppá sűrítjük 1-2 evőkanál kukorica- vagy burgo-nyakeményítő hozzáadásával. A keményítőt érdemes külön összekeverni egy kis lével, hogy ne csomósodjön össze.

természetes gyógymód méz gyömbér fahéj zöld tea hagyományos gyógyászat

A házi gyömbérszirupot hűtőben kell tartani. Alkalmanként 1 kiskanállal magában, vagy ha túl erős ízűnek érezzük, langyos vízhez, teához keverve fogyasztható. 

Figyelem! A házi gyömbérszirup összetevői befolyásolják a vérhígító-, diabétesz- és szívgyógyszerek hatását, illetve gyomorfekély esetén sem ajánlottak.


0
Tovább
22
dec/2016

Még most sem késő elvégeztetni a kazán karbantartását! (X)

Október tájékán a meteorológiai előrejelzések enyhe telet ígértek, sokan emiatt is halogatták az éves kazánszervizelés megrendelését. Aztán novemberben beütött a fagy, és azóta néhány nap kihagyással húzós mínuszok vannak, mindenki ezerrel fűt. Budapesten a sokéves átlag szerint évi 190 napból áll a fűtési szezon, ebből eltelt körülbelül 80-85, azaz még több mint 3 hónapig szükségünk lesz fűtésre.

energiatakarékosság fűtés

Magyarországon a háztartások 51 százaléka gáz-, kb. 24 százalék vegyes-tüzelésű kazánnal állítja elő a használati és fűtési melegvizet. Az egyik legkedveltebb a fali gázkazán, másnéven cirkó, amely arról kapta nevét, hogy a gáz elégetésével vizet melegít, amely a kazánhoz kapcsolódó vezetékhálózaton keresztül eljut a radiátorokig, ott leadja a hőt, majd lehűlve visszatér a kazánhoz, abban újra felmelegszik, és így tovább. A kombi készülékek átfolyós rendszerben a fürdéshez, mosogatáshoz szük-séges melegvizet is képesek előállítani.

Az égési folyamat szerint a cirkókazán lehet nyílt égésű, ekkor az égéshez szükséges oxigént annak a helyiségnek a levegőjéből kapja, ahol fel van szerelve, a füst pedig a kéményen keresztül távozik. A zárt égésterű cirkó egy csövön (például a duplacsöves kéményen) keresztül a külvilágból veszi fel az oxigént, ami sokkal biztonságosabb az előbbinél: amennyiben ugyanis a nyílt égésű kazán nem képes elég oxigént felvenni a környe-zetéből, tökéletlen lesz az égés, és mérgező szén-monoxid keletkezhet. 

energiatakarékosság fűtés

Akár gázos, akár vegyestüzelésű a kazán, a zimankó beköszönte egyenlő a csúcsterheléssel. Még ha a szobatermosztáton takarékosan 20-21 Cel-sius-fokot is állítottunk be elvárt hőmérsékletnek, ha odakint fagy van, a kazánnak akár óránként be kell kapcsolnia, felfűtenie a rendszerben keringő vizet, amely a rendszerben 22-23 Celsius-fokosra is leeshet fűtés nélkül. Amennyiben pedig meghibásodik a kazán, a lakásunk vagy házunk hőmérséklete rövid idő alatt lezuhanhat akár 14-16 Celsius fokig.

energiatakarékosság fűtés

A kazán karbantartásakor elsődleges a tisztítás, amely alapesetben a beszívott levegővel érkező por eltávolítását jelenti a hőcserélő egységből: a kiérkező szakember leveszi a kazán külső borítását, aztán egy porszívóval kitakarítja az eltömődött egységet. Emellett ellenőrzi az elektronikát, az égőket, a vízmelegítés hőmérsékleteket, a víznyomást. Az éves szerviz díja általában 10 ezer Ft, de utána azonnal érezhető a jobb hatásfok, az üzemeltetési költségek csökkenése.

A rendszerben keringő víz tisztítása hasonlóan fontos elem. Az átmosásnak nevezett művelet során leengedik a rendszerben régóta keringő vizet, majd egy speciális berendezés segítségével nagy nyomáson 2-3 óráig egy savas oldatot keringetnek a rendszerben. Ennek során leoldódnak a csövek és radiátorok belső felületén lévő koszszemcsék, rozsdás vízkőpelyhek, és a géppel eltávolíthatók a rendszerből. Egy átmosás költsége 50 ezer Ft, amiből a vegyszer (mosó és fenntartó) ára 20 ezer Ft.

Sok kazángyártó már a beüzemeléskor elrendel ilyen átmosatást, ehhez (és az évenkénti tisztításhoz) is köti a garanciát: az új radiátorok belse-jében ugyanis rengeteg "szmötyi" lehet a gyártás, tárolás maradékaként. Később a csövek, radiátorok korrodálásával keletkezhet olyan szennye-ződés, amely a kazánba jutva eltömíti annak hőcserélőjét, ami miatt el-kezd ki-be kapcsolni a kazán, és dugulási hibakódot kiírva leáll. Az alábbi fotón látható, milyen fekete víz jön ki az iszapleválasztóból. 

energiatakarékosság fűtés

Ennek megelőzésére legjobb egy úgynevezett mágneses iszapleválasztót felszereltetni a kazánba visszatérő (már kihűlt) vízvezetékre, amely a rendszerből a kazán irányába áramló vízből folyamatosan kiszűri a dugulást okozó szennyeződéseket. A mágneses iszapleválasztót havonta egyszer megnyitva kieresztjük a mágnes által összegyűjtött koszt, az eltávozott vizet pedig a kazán feltöltőcsapján keresztül pótoljuk, amíg a kijelzőn el nem érjük a megfelelő víznyomást. A legolcsóbb iszapleválasztó 20 ezer Ft, az utólagos beszerelése is kb. ennyi.  De az iszaplevásztónak köszönhetően ritkábban kell elvégeztetni a rendszerátmosást. 

A rendszeres karbantartással hatékonyabban működik a kazán, nem eről-ködik, ami nemcsak az élettartamát hosszabbítja meg, hanem a fűtési és fenntartási költségeket is csökkenti. 

További információk elérhetők itt.

(X)


0
Tovább
20
dec/2016

Az okosLED nemcsak világít, hanem hangszóró, wifi és kamera is van benne 

Valaki feltalálta, hogy mi mindenre lehetne még használni a hagyomá-nyos E27-es csavarmenetes fényforrás-foglalatot, mielőtt végképp el-avulna és megszabadulnánk tőle. A Sengled kínai LED-gyártó olyan "szuperkörtéket" fejleszt, amelyek a világítás mellett valami mást is tudnak.

Alapötletük az volt, hogy a falakon lévő konnektorok már így is dugig vannak mindenféle elektromos ketyerék töltőivel és a vezetékes készü-lékek dugaljaival, miközben a lakásunk rendelkezik egy másik elektromos hálózattal: azzal, amit a beépített fényforrások számára alakítottunk ki. 

okosotthon LED világítás

A Sengled erre alapozva fejlesztett ki hétféle LED-fényforrást. Ha betekerjük a Pulse fantázianevű körtét a mennyezeti foglalatba, nemcsak világítani fog, hanem az okostelefonnal wifin vagy Bluetooth kapcsolaton keresztül vezérelhető JBL-hangszóróvá válik, amelyre például a Spotify-streamet továbbíthatjuk, anélkül, hogy mindenféle kábelekkel, elemekkel vagy más technikai kiegészítőkkel kellene bajlódnunk. 

okosotthon LED világítás

A Pulse Flex rugalmasan kombinálja a fenti fényforrásokat, a Solo ugyanezt tudja kicsiben, vagyis az íróasztali lámpát is átalakíthatjuk szimultán fény- és hangforrássá.

okosotthon LED világítás

okosotthon LED világítás

Az Element okostelefonnal távvezérelhető világítást tesz lehetővé. Egy app segít a fényerő szabályozásában, miközben folyamatosan tájékoztat az aktuális energiafogyasztásról. Egy épületben akár 50 Element fényforrást hálózatra lehet kötni.

okosotthon LED világítás

A Boost kiterjeszti a wifi-elérést: minden fényforrásban olyan erősítő van, amely 30 méterrel tágítja ki a vezeték nélküli hálózatunk határait. Nagyon hasznos, ha például a kertben akarnánk wifis eszközt használni, nincs szükség külön routerre, ami egy fali konnektorhelyet is elfoglal.

okosotthon LED világítás

A Pulse Snap óriási előrelépés ahhoz, hogy minden lakás okosotthonná váljon: ebbe a fényforrás mellett egy mozgásérzékelős infravörös éjszakai HD-kamera is be van építve. Nem kell kőművest és villanyszerelőt hívni, ha biztonsági kamerát szeretnénk felszereltetni a bejáratunk fölé vagy a lépcsőházba, a Snap üzembehelyezés után az appon keresztül kétirányú kapcsolatba lép az okostelefonunkkal, és küldi a valósidejű felvételt, amit felhő-tárolóba is folyamatosan elment.

okosotthon LED világítás

Az Everbright is okos fényforrás, csak másként: ha betekerjük a foglalatba, nem csatlakozik a hálózatra, mert elemes: áramszünet esetén lép működésbe, és a beépített lítium-ionos elemnek köszönhetően 3,5 órán át ad 60 százalékos vészvilágítást. Beépített érzékelője képes megkülön-böztetni a sima fel-lekapcsolást az áramszünettől.

okosotthon LED világítás

Ezek a LED-fényforrások azért különlegesek, mert egy meglévő technológiát újszerűen használnak fel, és olyan plusz szolgáltatásokat tesznek elérhetővé mindenféle kellemetlen szerelési, átalakítási munkálatok nélkül, amelyekre minden háztartásban szükség van. 


0
Tovább
17
dec/2016

Van már cukorstratégiád az ünnepekre?

Az ünneplés fogalma évszázadok óta összefonódott azzal, hogy rengeteg különleges étel kerül az asztalra, lakomával készülünk a jeles alkalomra. Ennek jegyében sokan kényszert éreznek arra,  hogy túlvállalják magukat, mondván, "krumplifőzelékkel mégsem kínálhatom a vendégeket". Csak-hogy régen hétköznapokon és év közben sokkal szerényebben táplálkoztak az emberek, mint a mai átlag.

Mások azért összpontosítanak az ünnepi ételre-étkezésre, mert óriási stresszként élik meg a kötelező rokonlátogatásokat, az asztal fölötti "élveboncolást", és úgy érzik, addig sem kell velük beszélgetni (esetleg konfrontálódni), amíg esznek. 

tudatos táplálkozás ételmaradék csökkentése ételpazarlás megelőzése

KÉP

Egy-két nap után azonban lecseng a traktaroham, és ott állunk egy csomó maradékkal, amit vagy magunk készítettünk, vagy ajándékba kap-tuk szeretteinktől. Mivel ekkora már nehezebben gomboljuk be a nadrágot, megszólal agyunkban a vészcsengő. Próbálunk visszavenni az evésből, ezzel azonban fokozódik annak kockázata, hogy ránk romlik a maradék és a kukába kerül. 

Csak az Európai Unióban évente 88 millió tonna, 143 milliárd euró értékű étel megy veszendőbe, amennyiből 200 millió embert lehetne jóllakatni az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) szerint. További statisztikák itt olvashatók.

Többféleképpen megelőzhetjük, hogy ételmaradék képződjön az ünnepek alatt. Ebben a lelki tényezők átgondolása is segít. 

tudatos táplálkozás ételmaradék csökkentése ételpazarlás megelőzése

KÉP

A. Ésszerűen tervezzük meg a mennyiségeket

  1. Bevásárlás előtt alaposan vizsgáljuk meg, mi minden lapul a spájzban és a fagyasztóban, nehogy duplán vegyünk valamit.
  2. Mindenből 15-20 százalékkal kevesebbet készítsünk, mint tavaly. Ünnepek idején a fagyasztó jó barát: ha végképp nem tudunk hato-dával kevesebb töltött káposztát vagy gyümölcskenyeret csinálni, a fris-sen elkészült ételből lekanyarított mennyiséget fagyasszuk le. Jó lesz az januárra!  
  3. Az ételeket gondosan feliratozva tegyük a fagyasztóba: hány dkg vagy hány adag, micsoda, mire lehet jó, dátum. (Például: "maradék pörkölt 2-3 adag hortobágyi palacsintához")
  4. Minden vendégnek kérés nélkül csomagoljunk a számukra készített finomságokból, aztán ők majd eldöntik, mit kezdenek vele, de ne maradjon ránk. Ehhez legyen otthon megfelelő mennyiségű csomagolóanyag, például alutálca, többször használható műanyag-doboz vagy üres befőttesüveg.
  5. Már előre írjuk le, hogy az ünnepi és a karácsonyi szünetre tervezett menü milyen fogásokból álljon, és az esetleges maradékot hogyan tudjuk hasznosítani (például másnapi parasztrántottához adva, stb.)
  6. Ha vendégségből hozunk ételt, és nem tervezzük megenni (mert például nem szeretjük vagy nem illik az étrendünkbe), nem kell a kukába dobni: a mi környékünkön például egész évben az a szokás, hogy a maradékokat szatyorba csomagolva kiakasztjuk a kapura, és onnan elviszik a hajléktalanok, rászorulók. 

tudatos táplálkozás ételmaradék csökkentése ételpazarlás megelőzése

KÉP

B. Cukorstratégiát készítünk

  1. Az ünnepek idején mindenképpen fogunk édességet enni, de nagyon nem mindegy, hogy milyet és mennyit. A reformsütikből nyugodtan fogyaszthatunk (normális mennyiséget), és ha ennek köszönhetően nem kell őket eldugni a hűtőben vagy a spájzban, kisebb a kockázata, hogy esetleg idejekorán megromlanak, és a szemetesben végezzék.
  2. A karácsonyi sütiket lehet úgy készíteni, hogy a liszt 25-30 száza-lékát teljes kiőrlésűre cseréljük, és a receptben megadott cukor-mennyiséget 15-20 százalékkal csökkentjük
  3. Sok receptben, például a gyümölcskenyérben 10 dkg cukrot nyugodtan helyettesíthetünk 10 dkg pürésített almával, az abban lévő rostanyag még az emésztésünknek is jót fog tenni. A natúr almaszósz (egyes szupermarketekben lehet konyhakészen kapni) ugyanannyi étolaj helyet-tesítésére is alkalmas.
  4. Beszéljük meg a családdal, hogy csak egyféle édeset és csak egyféle sósat sütünk. Lehet szavazni, döntsön a többség, mi legyen.
  5. A mesterséges aromákkal és cukorral jól megküldött bolti geszte-nyemassza geil ízét és kalóriatartalmát megfelezhetjük, ha a mennyi-séghez ugyanannyi főtt, ízesítetlen, összeturmixolt tarkababot adunk. Vagyis ha a recepthez 20 dkg töltelék szükséges, akkor fele gesztenye, fele bab legyen. Ez még "háborús recept", a II. világháború utáni ínséges időkben babbal helyettesítették a gesztenyepürét a házi-asszonyok. Nálunk tavaly ilyen gesztenyés beigli készült (és a liszt 30 százaléka teljes kiőrlésű volt benne), a babot kuktában pároltam meg egy csipet sóval. Mindenki dicsérte a reformbeiglinket, hogy milyen jó laza, nem fújtós. És lelkiismeret-furdalás nélkül lehetett enni!
  6. Ha választhatunk édes és sós süti között, válasszuk a sósat.
  7. Főétel után készítsünk egy teát az egész családnak: a kellemesen meleg ital eltelít, kevesebb desszertet bírunk elfogyasztani. Cukor hozzáadása nélkül is kellemes ízűek például a rooibos vagy az almás teakeverékek. A teafőzés ideje alatt agyunknak hagyunk időt arra, hogy visszavegye az irányítást a gyomortól. Pár perc elteltével már nem is kívánjuk annyira azt a sütikét!
  8. Az ünnepek idején egyébként is érdemes elhagyni a cukros üdítőitalokat és gyümölcsleveket. Legalább e két hét alatt igyunk teát vagy vizet helyettük, így javítsuk a cukormérlegünket. Készíthetünk kalóriamentes ízesített vizeket is naranccsal, uborkával, mentával, az interneten számos receptet találni.
  9. Sokat segít a rágcsálhatnék enyhítésén, ha minden szobában ki-teszünk cukormentes rágót, és arra járunk rá, nem a szaloncukorra. 
  10. Ha sejtjük, hogy meghívott vendégünk jobb zserbót készít nálunk, ne erőlködjünk, hanem tálaljunk valami mást, lehetőleg egyszerű és kalória-szegényszegény desszertet: "anyuka zserbóját lehetetlen überelni!" felkiáltással. Meglepetésként lehet ez gyümölcssaláta is vagy valami könnyű piskóta. A lelkünk is hálás lesz érte.
  11. Minél édesebb volt az elfogyasztott étel, annál inkább kívánjuk utána a sósat, azután viszont újra az édeset. Megelőzhetjük ennek az ördögi körnek a kialakulását, ha az édes és a sós ételeket is enyhébben ízesítjük.
  12. Kövessük az ünnepi egyszeregyet: vendégségben ne kóstolgassuk végig az összes sütit, hanem válasszunk egyfélét, és abból együnk egy darabot - de lassan, minden falatot alaposan megrágva. Ha tetszik még valami más, kérjük meg a házigazdát, hogy csomagoljon nekünk belőle. Jó lesz másnapi egynek. Tartsuk be, hogy egy nap csak egyszer eszünk sütit, csokit.

tudatos táplálkozás ételmaradék csökkentése ételpazarlás megelőzése

KÉP

C. Változtassunk étkezési szokásainkon az ünnepek idejére

  1. Kizárólag a konyhában vagy az étkezőben együnk, semmiképp ne a szobában, pláne a tévé vagy a számítógép előtt.
  2. Ha rágcsálhatnékunk van, először igyunk egy pohár vizet: nagyon sokszor a szomjúságot érezzük nassolási vágynak. 
  3. Senkinek ne tálaljuk előre az ételt, hanem hagyjuk, hogy mindenki maga szedjen, annyit, amennyi szimpatikus neki, inkább többször keveset, hogy minimalizáljuk a tányéron maradó felesleg mennyiségét. A tálalótálban álló étel érintetlen, nincs összeturkálva, nyugodtan mehet a fagyasztóba (feliratozva).
  4. Legalább az ünnepek idejére fogadjuk meg, hogy mindennap sétá-lunk fél órát. Lehet ez a főétel és a desszert között is, így legalább előre ledolgozzuk a kalóriákat. 


0
Tovább
14
dec/2016

Szobakerékpár-hajtású fitneszhajó érkezhet a Szajnára

Carlo Ratti olasz mérnök-formatervező-építész olyan úszó fitnesztermet tervezett, amelynek meghajtásáról maguk a sportolók gondoskodhatnak azzal, hogy tekernek a szobabicikliken. A projekttel az emberi meghajtás lehetőségeit demonstrálná a világhírű tervező, aki az MIT digitális város-fejlesztési részlegének igazgatója is.  Partnernek beszállt a TechnoGym fitneszcég, a Terreform non-profit okosváros-építészeti szervezet és az URBEM városregenerációs intézet. 

fenntarthatóság környezettudatosság zöld energia napelem

De az is fontos szempont, hogy az elektromotoros meghajtású hajó nem szennyezi a környezetet. Akárcsak Budapesten, Párizsban is számos kiránduló- és vacsorázóhajó járja a Szajna vizét, de ezek a bateau-mouche-nak, azaz légy-hajónak nevezett vízibuszok túlnyomó részben dízelmotoros meghajtásúak (talán kettőt alakítottak elektromossá).

fenntarthatóság környezettudatosság zöld energia napelem

A Paris Navigating Gym hajón a résztvevők tekerés közben gyönyörködhetnek a város látképében, közben a hajóablakokon, mármint a kiterjesztett-valóság kijelzőkön kivetítve valós időben nyomon követhetik, hogy egyéni teljesítményük mennyivel járul hozzá a hajó haladásához. A sportolók így szó szerint testközeli élményként élhetik át, miképpen kelet-kezik a mechanikai munkájukból elektromos energia. Mondjuk, az elég dur-va, hogy így a szomszédunk is láthatja, keményen pedálozunk-e, avagy csak mímeljük az edzést. Jó, persze, hivatkozhatunk arra, hogy a csodás látnivalók miatt elbámészkodtunk.

fenntarthatóság környezettudatosság zöld energia napelem

A 20 méter hosszúságúra tervezett fitneszhajó 45 vendég számára nyújt edzési lehetőséget a TechnoGym ARTIS gépeken, amelyek az emberi meg-hajtás kinetikus (mozgási) energiáját továbbítják az energiaátalakító rendszernek.  A hajó tetején elhelyezett napelemek gondoskodnak a kie-gészítő energiáról. Az esetlegesen megtermelt pluszenergiát a városi hálózatba lehet betáplálni.

fenntarthatóság környezettudatosság zöld energia napelem

Az biztos, hogy egy ilyen, a fenntarthatóságot és környezetbarát filozófiát megtestesítő fitneszhajóra másutt is óriási kereslet lenne, és edzési időn kívül a turisták is örömmel kipróbálnák a városnézés legújabb eszközeként. Azt persze észben kell tartani, hogy csak olyan távolságra szabad eltá-volodni a kikötőhelytől, amelyet visszafelé is képesek megtenni a részt-vevők. De ez a programozható fitneszgépek jóvoltából igazán nem lehet probléma. Ami az idegenforgalmi vonzerejét illeti, talán képes meghaladni a sörbiciklikét...


0
Tovább
09
dec/2016

Karácsonyfa fenyő nélkül: 57+3 ötlet mindenkinek 

Egyre többen vannak, akik szeretnék kivonni magukat a karácsonyi fenyő-mizériából. Akár azért, mert drágállják az igazi fenyőfát, akár mert sajnál-ják, akár mert idegenkednek a műfenyőtől (és a járulékos beltéri lég-szennyezéstől, lásd korábbi posztunkat). Akár azért, mert kicsi a lakásuk, akár azért, mert nagy, és minden szobába szeretnének karácsonyi dekort, de valami újdonságot. Akár azért, mert elegük van abból, hogy kisbaltával faragják be a fenyőt az ide-oda csúszkáló talpba, és díszítés közben a tűlevelek összeszurkálják a gyantától amúgy is ragacsos kezüket. Akár azért, mert a fenyőfa árát másra fordítanák, például tartós élelmiszert vennének egy rászoruló családnak. Az alábbi összeállításban mindenki talál az ízlésének megfelelő karácsonyfát, amit többségében saját kezűleg is gyorsan és egyszerűen elkészíthet, ráadásul meglévő, újrahasznosított vagy maradék hozzávalókból, szóval igazán környezettudatosnak érez-heti magát. És lesz három meglepetés is!

Raklapra festett fenyőfa fonalpomponokkal

környezettudatosság

Rétegelt lemezből kivágott fenyő (kartonból is készülhet)

környezettudatosság

Régi szúnyoghálós ajtón nagymama díszei

környezettudatosság

Hátulról negatívban megfestett és megvilágított akrillap

környezettudatosság

Régi tükörkeretből készített fali dekor

környezettudatosság

Post-it noteszlapokból is készülhet fenyődekor, ráadásul ünnep után fel lehet őket használni

környezettudatosság

Az amerikai konyhás lakás minden részéből látszik ez a sarokfa. A méretre vágott deszkákba lyukakat fúrunk, azon áthúzzuk a LED-lámpákat, összefogatjuk az egészet és felszereljük a fara.

környezettudatosság

Fehér és arany krepp-papír csíkokból kétoldalú szőnyegragasztóval felragasztott csíkok

környezettudatosság

Damilon térbe lógatott gömbök (hurrá, megoldódott a nyári grillrács téli hasznosítása! Részletes leírás a címre kattintva kinyíló linkben olvasható angolul. Huzatnak és macskának nem barátja.)

környezettudatosság

Táblafestékkel lemázolt OSB-lapra krétával rajzolt csodafa

környezettudatosság

Különböző méretű biciklikerekek újrahasznosítva

környezettudatosság

Spárgával összekötött faágakból is készülhet karácsonyfa

környezettudatosság

Egy motring fonalból egészen minimalist dekort alkothatunk

környezettudatosság

Falapba pár szöget beütünk, kifeszítjük az izzósort, és kész 

környezettudatosság

Ugyanezt téglafalon is meg lehet valósítani, csak a főbérlő meg ne tudja

környezettudatosság

Különböző átmérőjű PVC-csövekből készült ez a dísz, még az apróbb ajándékokat is el lehet rejteni bennük

környezettudatosság

Kell egy képkeret, egy darab sötét bársony (kék vagy zöld is lehet), és a meglévő bizsukollekcióból stílusos falidísz lesz

környezettudatosság

Lawrence Stoecker amerikai építész-formatervező az 1960-években tervezte ezt a "Modern Karácsonyfát", amit az unokája, Matt Bliss néhány éve megvalósított és gyártani kezdett

környezettudatosság

Ehhez hasonlót készíthetünk mindkét oldalán öntapadós fóliával megerősített kartonpapírból kivágva. Lehet szerpentin is

környezettudatosság

Bármilyen dísz jól mutat a forgácslapból kivágott absztrakt karácsonyfán

környezettudatosság

A ragasztószalagosnál egyszerűbben nem igazán lehet megoldani az ünnepi dekorációt

környezettudatosság

Szintén családi vállalkozás a possibiliTree: Richard Babcock építész tervezte az elsőt, és most a gyerekei gyártják. Idén karácsonyra már a teljes készlet elkelt.

környezettudatosság

Furnérlapból, OSB- vagy rétegelt lemezből készülhet az alábbi fafa

környezettudatosság

Ha már újrahasznosítottuk nagyi szúnyoghálós konyhaajtaját, kérjük kölcsön az öreg létráját is. A damilos kötözgetés babramunka, de gyors.

környezettudatosság

Akinek nincsen ennyi zöld színű holmija, a tükröződő karácsonyfát különféle díszpapírokba csomagolt dobozokból is megvalósíthatja. Használt göngyöleget például a legközelebbi illatszerbolttól kérhet.

környezettudatosság

A paradicsomkaró elvét követi ez a faállvány, amelyre a meglévő girlandot és díszeket feltehetjük.

környezettudatosság

Festett tobozokból is lehet minifát készíteni

környezettudatosság

A raklapos megoldás kültérre is megfelel

környezettudatosság

Semmi az egész, de milyen hangulatos :)

környezettudatosság

Papírháromszögek a falra ragasztva

környezettudatosság

Krepp-papír csíkok ollóval beirdalva és felragasztva - ez biztos nem szúr

környezettudatosság

Krétával falra rajzolt és füzérrel díszített karácsonyfa

környezettudatosság

Keltsük új életre a családi csecsebecséket, legalább az ünnepek idejére

környezettudatosság

Polcokból is össze lehet állítani

környezettudatosság

Egy ilyen falmatricát elég nagy munka megtervezni, kivágni és fel-ragasztani, de mennyire egyedi lesz tőle a szoba!

környezettudatosság

Táblakréta és pomponok párosítása kicsit másképpen

környezettudatosság

Furnérlemez és fonal szintén másképpen

környezettudatosság

Titokban minden kertész ilyenről álmodik

környezettudatosság

A cukrászok meg ilyenről

környezettudatosság

A zenészek meg ilyenről

környezettudatosság

Ennek az elkészítése elég egyszerű: kartonpapírból kúpot formálunk, be-vonjuk alufóliával vagy folpackkal, vékonyan bekenjük étolajjal, majd pa-pírragasztóba vagy csirizbe mártott spárgát körbetekerünk rajta. Kb. 24 óra száradás után kihúzzuk a fóliás kúpot, és a "karácsonyfát" tetszés szerint díszítjük.

környezettudatosság

Így is ki lehet feszíteni az izzósort

környezettudatosság

Ha nincs szabad falfelület, az ajtóra is ragaszthatjuk a dekort

környezettudatosság

Drót vállfák, spárga, gömbök, papírcsillag, helló!

környezettudatosság

Ha van cica a háznál, kapjon ő is egy karácsonyfát

környezettudatosság

Ez is csak faágakból van, de milyen hangulatos

környezettudatosság

Jurianne Matter holland designer papírkorongos fája

környezettudatosság

Festett farács karácsonyra hangolva

környezettudatosság

Tortapapírból is lehet ablakdíszt készíteni

környezettudatosság

Csak egy festett furnérlap, de milyen jól néz ki!

környezettudatosság

Könyvbarátoknak mi más is lehetne a karácsonyfájuk?

környezettudatosság

Ez ugyan ajtódísznek készült, de egy garzonlakásban is mutatós

környezettudatosság

Filcből is lehet garantáltan puha karácsonyfát kivágni

környezettudatosság

Barkácsmesterek egy óra alatt összedobják ezt a dekort

környezettudatosság

Kiszuperált CD-k legjobb újrahasznosítása

környezettudatosság

Tavalyról maardt díszcsomagoló papírból lehet ilyen karácsonyfát csinálni

környezettudatosság

Ugyan nem karácsonyfa, de ünnepi hangulatot ad a műanyagpoharakból összeragasztott hóember (ha nem lesz hó karácsonykor, legalább ennek lehet örülni)

környezettudatosság

Hóember és ajtó másképp

környezettudatosság

Ezt még muszáj megosztanom

környezettudatosság

A végére hagytam a legkedvesebbet, ami tényleg karácsonyfa, egyszerű, de nagyszerű

környezettudatosság


0
Tovább
07
dec/2016

Sokan burkolt adónak érzik a zöldhulladékos zsák díját

Bármely település levegőminősége nagyban függ a zöldfelülettől. Buda-pest belterületén az önkormányzatok által fenntartott közparkok mellett a magánkertek tulajdonosai tesznek a legtöbbet a levegő tisztaságáért, amikor dús lombú fákat és bokrokat ültetnek a telkükre. Ez azonban anya-gilag nagy ráfordítást igényel, hiszen a fővárosban fizetni kell a zöld-hulladékos gyűjtőzsákok elszállításáért.

zöldhulladék begyűjtése szellektív hulladékgyűjtés levegőminőség

GIF

Körbekérdezősködtem: környékünkön, Budapest XI. kerületének zöldövezeti részén kertmérettől és növényzettől függően évente 5-18 ezer forint megy el az FKF-logós zöldhulladékos zsák vásárlására, amit a zöldhulladékot gyűjtő kukásautó hajlandó elvinni. Ilyen zsákot a kerületi áruházakban 10-es csomagban 2600-3200 forintért lehet kapni. Ennél olcsóbban a FKF Zrt. hulladékudvarában vásárolható, 235 forintos darabáron, de a legközelebbi hulladékudvar 10 kilométernyire van, oda-vissza 700 Ft a buszjegy ára, tehát nem éri meg 2-3 darabért kiutazni Nagytéténybe.

Emailben megkérdeztem a FKF Zrt. sajtóosztályát, miből jön össze a zsák díja. "A zsák ára döntően az anyagárat és annak mozgatásához szükséges logisztikai költségeket tartalmazza (üzletekben történő terítése, stb.)", válaszolta írásban Dorogi Gabriella szóvivő. 

zöldhulladék begyűjtése szellektív hulladékgyűjtés levegőminőség

A fenti képen a múlt heti viharos szél nyoma látható: a szomszéd utcában a letakarított járdára a szél átfújta az úttesten lévő leveleket. Ezzel kapcsolatban is kérdést tettem fel: amennyiben a lakosok a házuk előtti közterületről (az utcáról) szedik össze a lehullott lombot, ahhoz kitől és hogyan kérhetnek ingyenes zsákot? Hiszen ilyenkor az önkormányzat helyett végezzük el a közterület rendbentartását!

A FKF szóvivőjének válasza: "A vonatkozó jogszabályi előírások alapján az ingatlanok előtti közterület (burkolt vagy zöld felület) tisztán tartása az ingatlantulajdonos feladata. A jogszabály nem tesz különbséget zöldhulladék és egyéb hulladék között. Ennek alapján az önkormányzat, mint a közterület tulajdonosa, nem kötelezhető ingyenesen zsákot biztosítani a zöldhulladékhoz. Vannak kerületi önkormányzatok, akik Társaságunktól megvásárolnak egy nagyobb mennyiségű zsákot és azokat szétosztják a kerületi lakosok között."

Az általam ismert jogszabály szerint a lakóingatlan előtti területen az út-test pereméig tart az ingatlantulajdonos tisztántartási kötelezettsége: "Ha jogszabály másként nem rendelkezik, az ingatlan tulajdonosának (keze-lőjének, használójának) kell gondoskodnia az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában 1 m széles területsáv, illetve ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület), (...) tisztántartásáról."

Vagyis az úttest rendbentartása már az önkormányzat dolga – volna. Környékünkön kézi utcaseprést talán valamikor tavasszal végeztek egy-szer. Az ősz folyamán szintén egyszer láttam utcaseprő autót, amely az úttest közepén haladva végigtakarította az utcánkat. Hát ezek a csacsi levelek nem elbújtak a járdaszegélynél!? 

zöldhulladék begyűjtése szellektív hulladékgyűjtés levegőminőség

KÉP

Az utcai fák az önkormányzat tulajdonában vannak, de legfeljebb a metszésükről, alakításukról gondoskodik, ha mondjuk ránőnek a villany-vezetékre. A fák termését, lehullott lombját viszont szintén a lakóknak kell eltakarítaniuk a maguk költségén vásárolt zöldhulladékos zsákokkal. 

Kerületünk Fideszes önkormányzati képviselője évente 1-2 alkalommal néhány tucat zsákot, fejenként 3-3 darabos adagban ingyenes szétoszt azoknak, akik erről értesülnek és időben jelenkeznek érte. Minden kerületi kerttulajdonosnak azonban nem jut az ingyenzsákból. (A pártállást az információtartalomnak megfelelően tartottam szükségesnek közölni.)

Ezért azt is megkérdeztem az FKF Zrt szóvivőjétől, hogy  van-e arra mód, hogy a kertes házak tulajdonosai – akik a kertjükkel hozzájárulnak a tele-pülés levegőminőségének javításához – bizonyos mennyiségű zsákot ingyen kapjanak minden évben?

A válasz: "Lásd előző válaszunk"

No és mi történik a begyűjtött zöldhulladékkal, kérdeztem egy másik levél-ben, de erre már nem kaptam semmilyen választ. Ezért az internetről pró-báltam információkat szerezni.

A FKF Zrt. honlapján talált legfrissebb adatként az szerepel, hogy 2013-ban 18 226 tonna zöldhulladék érkezett a FKF Zrt Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központba, ahol 2014-ben feldolgozás után 8000 tonna komposzt készült belőle. "Ezt a mennyiséget kisebb részben saját célra, rekultiváció során talajjavító anyagként szeretnénk felhasználni, illetve a teljes fennmaradó mennyiséget külső partnereknek értékesítenénk", írták. Tehát ebből bevételre számít a közterületfenntartó vállalat, amelynek teljes neve: FKF Nonprofit Zrt.  

És ami az említett kisebb részt illeti: a honlap szerint ezzel fedik be, rekultiválják a pusztazámori hulladéklerakót.

Vagyis a budapesti kerttulajdonosok finanszírozzák Budapest összes szemetének betakarását. 

Kiegészítés: Találomra megnéztem Magyarország pár települését, náluk mi a rendszer. Balatonvilágoson kéthetente jön az önkormányzati zöld-hulladék-begyűjtő jármű, bármilyen zsákban kihelyezett lombot begyűjt zsákostul. Miskolc környékén térítésmentes a zsák, amit kéthetente gyűjt a helyi köztisztasági vállalat. Pécsett hasonló a helyzet. Zalaegerszegen a bármilyen zsákban kihelyezett zöldhulladékot a gyűjtőkocsira ürítik ki, vagyis a zsákot visszaadják (újrahasznosítható), a szolgáltatás díjmentes. Kecskeméten 30 Ft egy zsák, amit kéthetente gyűjtenek be. 


0
Tovább
01
dec/2016

Lenyűgöző az első valós idejű légszennyezési térkép

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világ népességének 92 százalékát, köztük 2 milliárd gyereket veszélyeztet a légszennyezés, és évente 7 millióan halnak meg emiatt. Sokkolóak ezek az óriási számok, ám sokan még mindig nem veszik elég komolyan a problémát. Ezért jött létre egy civil szakemberekből álló nemzetközi csapat fejlesztésében az AirVisual projekt, amely valós időben mutatja a légszennyezési adatokat.


Nagyításhoz kétszer kell a térképre kattintani, a lenyomott bal egér gombbal pedig forgatni lehet a földgömböt

Az interaktív térképen összesítve látható a föld felszíni ózon, a szén-monoxid, a kén-dioxid, a nitrogén-oxidok, illetve a PM2,5 és PM10 szennyezés. Utóbbi kettő a 2,5 mikronnál és 10 mikronnál kisebb szemcséjű légszennyező anyagokra utal, amelyek mesterséges és természetes forrásból is eredhetnek, például ipari tevékenységből vagy különféle anyagok kémiai reakciója során is keletkezhetnek. Minél kisebb méretűek, annál veszélyesebbek, mert annál tovább képesek a levegőben lebegni, illetve belélegzés során annál mélyebbre jutnak a tüdőben, ahol gyulladásos elváltozást is okozhatnak.

légszennyezés levegőminőségi térkép meteorológiai előrejelzés AirVisual

Így néz ki Hong Kong szmogos, illetve tiszta időben

Az AirVisual közösségi finanszírozásból létrejött projekt, amely nemcsak valós idejű, hanem statisztikai és előrejelzési adatokat is szolgáltat 6000 városról, így mindenki megnézheti, hogy a lakóhelye környékén milyen levegőminőség várható az elkövetkező 3 napban. Ez például a kisgyermekesek vagy asztmások számára fontos szempont, hogy mikorra tervezhetnek szabad téri programokat. Ők letölthetik a levegőminőséget jelző okostelefonos applikációt is. 

légszennyezés levegőminőségi térkép meteorológiai előrejelzés AirVisual

A honlapon és a kapcsolódó blogon számos tudományos ismeretterjesztő bejegyzés olvasható (angolul), amelyek érdekes és közérthető stílusban magyarázzák el a légszennyezéssel kapcsolatos ismereteket. Az AirVisual csapata nemrég fejezte be egy asztali légszennyezési monitor fejlesztését, amely ígéretük szerint a legprecízebb lakossági levegőminőség jelző lesz a piacon. A készülék iránt akkora volt az érdeklődés, hogy a gyártás beindítását célzó összeg 528 százalékát ajánlották fel a leendő vásárlók.

légszennyezés levegőminőségi térkép meteorológiai előrejelzés AirVisual


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum